Ten slotte verwensen we beide taxi bicys die, één maal geld geroken en gezien, ons proberen uit te zuigen omdat ze een hellingske hebben moet doen in de stad. Hebben hen onze kuiten laten zien en diets gemaakt dat we heel wat meer van die bijters hebben getrotseerd op onze tocht doorheen Cuba.
Tussendoor kregen we het slechte nieuws van Myriam dat haar tasje met paspoort en papieren in het vorige hotel 'niet is teruggevonden'.. We maken de bedenking dat er ook nog wat centen bijzaten die algauw een paar maandloon van de locals overstijgen. En wanneer we de volgende dag de stad uitrijden zien we onderweg natuurlijk een paar wielen blinken bij een fietsenhandelaar ;) Hasta la proxima , beste lezers
We kunnen haar geen ongelijk geven. Het zaaltje ziet er nog net uit als toen in 1953. Castro werd wel veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, maar een paar jaar later komt hij vrij door een algemene amnestie van Batista. Op die manier wou de dictator terug op een goed blaadje komen bij de bevolking, de revolutionairen waren toen al erg populair. En dan hop, naar de volgende bezienswaardigheid. De Cubaanse vlaggen geven al van verre aan waar we moeten zijn. Een jonge Cubaanse wil onze gids zijn in het geboortehuis van Antonio Maceo. In het Spaans. Gelukkig kent Stef toch een aardig woordje Spaans en kunnen we goed volgen. Maceo was, samen met José Marti een van de leiders van de tweede onafhankelijkheidsoorlog. Zo werd onze vrije dag ook een beetje een wandeling door de geschiedenis van Cuba.
Vrienden,
sinds Santiago, 4 jan., niet meer draadloos op internet geraakt... dus nog enkele dqgen geduld voor verdere berichten.
Behalve Mariette, klein ongeiukje, kan iedereen nog fietsen!
groeten en tot de volgende poging..
PS Willy niet wanhopen...
Op 04-01-10 heeft jan veulemans <veulemansjan@gmail.com> het volgende geschreven:
Bie, een gelukkige verjaardag...voor gisteren. De Rum heeft gesmaakt! Proost en nog vele fietsjaren...
Afgezien van Havana is Trinidad de eerste stad die ik terug zie sinds onze groepsreis van 1992....Toeval of niet maar vandaag zondag 10 jan. start hier een 'week van het Toerisme'!
Daarom was de Minister van Toerisme ook hier: Ir. Marrero (lachende man met blauwe hemd)Aangename kennismaking: hij schreef een opdracht in de CD met gedichten van Pablo Neruda, die we ter plaatse hebben gekocht. Verder kende hij natuurlijk ook Katrien De Munck!
Ook de sigarendraaier was present: zelfs de 'puros' voor binnenlands gebruik zijn heerlijk (en spotgoedkoop!).
PS met de laptop draadloos op internet gaan is blijkbaar niet simpel: vandaag in Cienfuegos lukt het misschien opnieuw???
Voettocht naar Fidel's kwartier in de Sierra Maestra
Misschien is het dit wat gelovigen overkomt bij een bezoek aan een of ander heiligdom. De weg er naartoe bereidt je er op voor. Om te beginnen de problemen om er te geraken met twintig mensen en maar twee jeeps. Onwaarschijnlijke hellingen en haarspeldbochten die alleen een 4x4 aankan. Gelukkig mogen we met 7 personen in één voertuig. Twee naast de chauffeur (op mekaars schoot), drie op de achterbank, twee in de kofferruimte.
Daarna begint de voettocht. Voor de mensen in goede
stapconditie zijn er geen problemen. De weg is droog met weinig hellingen. Af
en toe uitleg van de gids over planten en vogels. Hoeveel moeite de gids ook
doet, de vogels zie ik niet. Alleen enige beweging in de takken als hij
wegvliegt.
Eerste stop: de boerderij van de campesino die Fidel en zijn
manschappen hielp. Hij voorzag hen van enig voedsel maar fiungeerde vooral als
waarschuwingspost. Zijn aanbod om tot de gewapende guerilla toe te treden werd
afgewezen. Als compensatie mocht hij een orkest oprichten. Op die manier werden
de troepen van Batista op het verkeerde been gezet. Zij dachten dat er een
vrolijke fiesta aan de gang was en hadden geen vermoeden dat op die manier de
bewegingen van de voorbereiding van een guerrilla-aanval gekamoefleerd werden. Later mochten ze ook musiceren voor
Radio Rebelde
Tweede stop: het eerste wachthuisje. Nauwelijks meer dan een
strohut onder een geraamte van takken. Kort daarop is er het museum. Een
nieuwbouw-barak met één ruimte, gevuld met potten en pannen, injectienaalden,
Remington-schrijfmachines, geweren (geen FNs), een kruis van het graf van één
van de commandanten, ...
Iets verderop is er het pershuis. Twee ruimtes,
authentieke barak, meer geen relieken die aan activiteit i verband met pers
doen denken. Alleen een kist met geweerladers.
Volgende statie: de keuken. Hier bevinden zich de restanten
van de radiozender die Che eigenhandig in mekaar knutselde en die even verderop
op de hoogste bergtop stond opgesteld.
We krijgen ook nog de sollicitatieruime te zien.
Kandidaat guerilleros werden er door Fidel, Che of Camilo geinterviewd op een plek voor het eigenlijke kampement. Wie geweigerd werd als guerrillero en teruggestuurd
kreeg dus niets te zien van het kampement.
Na een tijdje betreden we het heilige der heiligen. De privé vertrekken van Fidel.
Twee verdiepingen, bergruimte onder, boven twee ruimtes, kantoor en
slaapruimte, plus terras.
Toilet apart. Luxe dus. In tegenstelling tot de andere
barakken mogen hier maar drie personen per keer binnen. Dina, de fotografe mag
als eerste.
Ook wie geen fervente Fidel-fan is wordt even stil.
De terugtocht kan beginnen.
Hét spektakel van de trip komt op het einde. Onze gids klimt als een aap in een
sinaasappelboom en bekogelt ons als een volleerde zwarte piet met sinaasappel.
Beste, hierbij een eerste relaas van onze trip.Voor onze fietsen alvast een 'bad-trip': 4 mensen moeten een extra doos van Iberia kopen voor 25 het stuk.Wij het inladen van de fietsen zagen we zelf hoe 'primitief' die werden behandeld: 1 doos viel van deze band (zie foto) en op de tarmac. Doos kapot!Bij aankomst in Habana de apotheose: 4 fietsen ontbreken! Kleine paniek... en ontgoocheling bij iedereen.De afdeling Verloren Voorwerpen kon bevestigen dat de 4 dozen nog in Madrid stonden en misschien de volgende dag zouden aankomen in Havana: wait and see.Daar werd ook beloofd dat de fietsen verder naar Holguin zouden doorgevlogen worden.Zouden de Cubanen betere 'goederen-behandelaars' zijn dan de Spanjaarden (om niet over de Belgen te spreken)?
In Madrid hebben ze ook een enorme moderne en grote luchthaven: we moesten een metro op de luchthaven zelf gebruiken om van de 'Europese vluchten' naar de Transcontinentale vluchten te gaan:
Na alle commotie over de fietsen: eindelijk op de bus naar het hotel.Onze gids Leonardo houdt een eerste verwelkoming-toespraak.
Alhoewel het al over middernacht is, krijgen we nog (eens) te eten in Kohly, hotel voor 1 nacht.
Ochtendlijk zicht vanuit het hotel: de winter-zon komt pas om 6.3O u te voorschijn en voor 18 u wordt het terug donker.
De bus vertrekt met vertraging naar Holguin, want Leonardo blijkt ziek te zijn en moeten vervangen worden.
Een dag zonder 'geschiedenis': bus zitten en baancafés...Alleen kunnen we uitgebreid ons nieuwe gids leren kennen: hij spreekt Frans (kent ook nog Russisch!), heeft een goede herinnering aan een groep 'Christenen voor het Socialisme' uit België, maar is verder een stand-up comedian met een aanstekelijk optimisme.
Voor we de fietsen gaan assembleren, nog eerst een Duitse fiets-familie uitgewuifd. Ze komen uit de ex-DDR en kennen vrienden en de woonplaats van Tamara Bunke: Eisenhüttenstadt.Ze rijden op krakken van fietsen, maar dat gaat toch ook vooruit, soms wel lastig zeggen ze!
De staat van de fietsen: dit ziet er lelijk uit (kapotte fietsdoos) maar uiteindelijk zijn alle fietsen toch in orde.Behalve de 4 ontbrekende: geen verder nieuws daarover.
Terwijl de rest van de groep het voorziene programma afwerken, blijven Dina, Roger, René en Jan-Piet ter plaatse om op het spoor van de fietsen te komen. Relinde en ik gaan op zoek naar het 'internet-café' om onze eerste berichten te kunnen doorsturen. Behalve deze foto van het 'Telepunto' geen concreet resultaat: ook daar kunnen we niet met de laptop op internet. Alleen op de PC van het 'café' kunnen we werken, maar dan staat er een hele rij 'wachtenden' voor ons... Dan zullen we moeten wachten tot er in het hotel terug mogelijkheid is: momenteel zijn de 'internet-kaarten' op en een volgende lading kan pas volgend jaar arriveren, dus op 4 januari 2010!
Ondertussen worden er op het plein de sound-checks gehouden voor de feestjes van de komende dagen... Aan het zwembad van het hotel wordt er alvast een dansdemonstratie gehouden: zie het filmpje dat er ooit hopelijk aankomt.Onze 4 onfortuinlijke vrienden hebben ondertussen niet 'stilgezeten' en druk overlegd o.a. met België, zodat ze weten dat de fietsen nu in Havanna staan.Dina en René vertrekken daarop met het vliegtuig terug naar daar om de fietsen in Holguin te krijgen.'s Avonds gaan we naar een salsa-café: spetterende muziek, sigaren, rum en dansende vrouwen/mannen. Kwamen wij om te fietsen of wat?
From Russia with love... oeps vergeten te vertalen in 't Spaans: tunneltje onder een drukke baan bij het sportstadion. Wie zou dat gebouwd hebben?
Voor Telesur bestond: een standbeeld om de herinnering aan de vader van Latijns Amerika levendig te houden!
Prachtige restauratie voor een Galeria (annex bar):
Straatkinderen op vooravond van Nieuwjaar
Overal wordt de strijd tegen het VS-terrorisme in herinnering gebracht: de vijf Cubaanse anti-terroristen zullen vrijkomen uit de VS-gevangenissen, vroeg of laat...
Na een verlengd verblijf in Holguin trekken we verder: eerst een stuk met de bus en dan vanaf Moa per fiets. 'Fietsdelend' nog altijd, want "de Vier' zijn nog niet aangekomen... ! Volveran! zeggen de Cubanen.Mariette en Gerard beginnen aan de rit door een prachtig stukje natuur, langs de kust en het Nationaal park 'von Humboldt'. De slechte weg wordt ruimschoots gecompenseerd door de vriendelijkheid van de bevolking en liefelijkheid van de dorpjes.
De bewaker van het park liet ons toe een kijkje te nemen in het 'bezoekerscentrum:
Een nieuwe tegenslag voor René: dan krijgt hij eens een fiets van een ander en rijdt hij alle spaken kapot...
op zoek naar een eindejaarscadeau of een boek om je te op te warmen in deze koude winterdagen? Dan hebben wij een uitstekende tip voor u. Fidel Castro is een van de meest markante leiders sinds de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn leiding heeft Cuba een uitzonderlijke en merkwaardige rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Maar van het persoonlijk leven van deze bijna mythische figuur is weinig of niets geweten. Om de mens achter de mythe op het spoor te komen hebben we gedurende drie jaar intensief onderzoekswerk geleverd en zochten we personen op die Fidel vergezelden op sleutelmomenten van zijn leven: een vrouw die mee de Moncada kazerne bestormde, een generaal die meevocht in de Sierra Maestra, zijn chauffeur en lijfwacht in het begin van de revolutie, de commandant die de gevechten leidde tijdens de inval van de Varkensbaai, een vriend die hij heel vaak ontmoette tijdens de moeilijke jaren negentig, enz. Daarnaast ook mensen die hem op een of andere manier van nabij kennen zoals de zangeres Omara Portuondo van de Buena Vista Social Club; Mariela Castro dochter van Raúl Castro; Olympische kampioene Anna Fidelia Quirot, verschillende kunstenaars, een dominee, een gehandicapte vrouw, een scholiere, ... Zij vertelden honderduit over el comandante. Doorheen hun verhalen komen verrassende en ongekende aspecten aan de oppervlakte. En omdat de persoon van Fidel zo sterk verbonden is met de revolutie, kom je doorheen de pittige verhalen ook veel te weten over de Cubaanse maatschappij. Het boek is een wereldprimeur en zal in verschillende talen worden gepubliceerd, o.a. in Cuba.
Demuynck K. & Vandepitte M., Ontmoetingen met Fidel Castro, Epo 2009. Prijs 18.50 Te vinden in de betere boekhandel of via epo.be. Ook te krijgen via ics@cubanismo.net (leden van ICS betalen 15) Meer info: http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789064454981
Vriendelijke groeten en het allerberste voor 2010. Katrien & Marc
Je moet naar de blog zelf gaan en daar ofwel via het 'Gastenboek' of 'Mail mij' iets verzenden naar de Blog. (Eerdere info was fout! sorry)
Hieronder een artikel in 't Engels als voorbeeld:
Cuban economy grows by 1.4 percent in 2009 Havana, Dec 20 (acn) The Cuban economy grew by 1.4 percent in 2009, in a year in which, besides the effect of U.S. blockade, it also suffered the impact of the global economic and financial crisis, reported on Sunday Marino Murillo, vice-president of the Council of Ministers and Minister of Planning and the Economy. Murillo told the Cuban Parliament in this capital that these results are consistent with the very complex external situation in which the country has had to develop, also forced to pay its international commitments. In the presence of Cuban President Raul Castro, the Cuban official read the report containing the performance of the budget in 2009, and the guidelines of the countrys Economic and Social Plan for 2010. Also in 2009, he explained, it was necessary to continue the recovery from the devastation caused by three hurricanes in 2008 and elaborated on the fact that 1.4 percent is below the six percent growth initially expected in the GDP, but that the agricultural, transport and service sectors behaved beyond predictions. Murillo reported that in 2010 Cuba will continue working not to incur in expenditures exceeding income and will prioritize, therefore, productions generating hard currency and begin only investments that will contribute to this purpose and have the required supplies from the start. The 4th Ordinary Session of the National Assembly of the People's Power, underway at Havana´s Convention Center, opened with a minutes silence in honor of Commander of the Revolution Juan Almeida. Cuban Parliament President Ricardo Alarcon announced that the meeting was attended by 550 deputies (89.58 percent), and highlighted the presence as guest of Boshab Evaristo, President of the National Assembly of the Democratic Republic of the Congo. At the moment of writing this report, the Cuban Parliamentarians were discussing the report presented by Murillo and that of the Commission for Economic Affairs, in charge of its president Osvaldo Martinez. Legislator Forecasts Growth in Cuban Economy for 2010 Cuban Deputy Osvaldo Martinez said on Sunday that Cuba's economic growth for the coming year, estimated at 1.9 percent, will have to be achieved in a global economy scenario where uncertainty about the possible course of the global crisis prevails. In his address to participants in the National Assembly of the People's Power underway at Havanas Convention Center, the president of the Commission for Economic Affairs said that the challenge Cuba will face in 2010 will not be smaller than the one it confronted with during the current year, "but we have, he said, a profound revolution, based on social justice. Martinez described as a real deed the maintenance of national stability and social achievements, despite the severe limitations posed by the international economic and financial crisis, the U.S. blockade and the effects of the 2008 hurricanes. Cubas infant mortality rate of 4.7 per one thousand live births, the maintenance of life expectancy at 78 years and the effective struggle against the A-H1N1 virus were highlighted by the legislator among the nations achievements despite pitfalls. Also, the strengthening of the Bolivarian Alliance for the Americas, of which Cuba is a founding member, and the deepening of relations with China, were among other positive aspects of the year about to end, during which the economy registered a small growth of 1.4 percent. Martinez also reported that it was necessary to revise expenditures planned for the country in order not to pay more than what revenues allowed, and to review investments to concentrate them on activities that provided income in that currency and replace imports. The 4.3 percent increase in milk production and therefore the saving in imports of 2,300 tons of powdered milk, as well as the four percent decrease in the use of fuel with a saving of 70 million dollars for the reduction of electricity consumption in the state sector were also areas highlighted by the deputy. He explained that for the coming year it will be necessary to continue the policy of replacing imports, particularly food, while fuel consumption should not increase, with greater discipline in the investment plan, among other actions. Martinez noted that, at a world level, the economic growth will be negative in about one percent, while in Latin America, only half of the countries, including Cuba, registered increases in their GDPs, and that there are nations, like Mexico, for example, registering a 6.7 percent decrease. According to the report, the country's budget at the end of the year had a deficit below the 826 million pesos that had been anticipated, and represented 4.8 percent of the GDP, below that of 2008. A reduction of 3.5 percent of the GDP in the budgetary deficit is expected by 2010, as a result of the reduction of running expenditures of the budgeted activity and of loss compensations, and the non-financing of investments in enterprises, among other measures. Previously, Marino Murillo, Minister of Planning and the Economy, presented the report on the execution of the budget in 2009 and the guidelines for the country's Economic and Social Plan for 2010, which was followed by a debate on the subject by the legislators, who in general called for a greater saving of resources and increased productivity and efficiency. Cubas Food Sector is Growing, says Minister Cuban Food Industry Minister Maria del Carmen Concepcion said on Saturday that this sector has experienced a steady growth in recent years, despite financial shortfalls and subjective problems. While addressing the deputies to the National Assembly of the People's Power meeting at Havanas Convention Center, the minister pointed out that mercantile production advances, in spite of the effects of the current international economic crisis. Concepcion said the ministry's strategic program seeks to ensure a sustained increase, replace imports, and increase exports, productivity and efficiency. This strategy by the Food Ministry is related to industrialization in agriculture and fisheries, milling, flour and its derivatives, as well as alcoholic beverages, soft drinks and water. Many investments were made, including the assembly of modules at bakeries, soy yogurt plants, factories and lines of noodles, among others, he remarked. Nevertheless, she said, we can still appreciate technological deficiencies, instability in the supply of raw materials, insufficient quality and lack of control in some entities. Agriculture Minister Ulises Rosales del Toro stressed that despite the growth achieved in production, it is still far from solving the problems of feeding the people. Rosales del Toro noted that the greatest efforts must be aimed at working directly in the countryside, where production plans are actually materialized. The addresses of parliamentarians during Saturdays session were mainly directed to presenting experiences related to work in local mini-industries and to the quality and guaranteeing of consumables to supply the network of wholesalers. The final session of the fourth ordinary session of the Seventh Legislature of the National Assembly of the People's Power will take place on Sunday at Havanas Convention Center. New Members of the Cuban Council of State Elected Commander of the Revolution Ramiro Valdes, Minister of Computing and Communications, and Gladys Bejerano, General Comptroller of the Republic, were elected on Sunday as new Vice-presidents of the Council of State. By direct and secret vote of the deputies to the National Assembly of the Peoples Power, Marino Murillo, vice-president of the Council of Ministers and Minister of Planning and the Economy; and Luidmila Alamo, first secretary of the Young Communists League, were elected as members of the Council of State. Also elected to fill positions were Isis Diez, vice-president of the Provincial Administration Council of Las Tunas; Kirenia Diaz, a specialist in validation of Havanas Finlay Institute; and Sergio Rodriguez, Director of the National Research Institute for Tropical Root Vegetables in Villa Clara. Previously, debates on Sunday at Havanas Convention Center during the meeting of the National Assembly of the Peoples Power revolved around the content of the report on the behavior of the national budget in 2009 and on the guidelines for the countrys Economic and Social Plan for 2010, the two of them presented by Murillo. Another agreement adopted during Sundays plenary session calls all Cubans to intensify the struggle for the release of the five antiterrorist compatriots unjustly incarcerated in the United States and to demand their immediate release from US President Barack Obama. The legislators support of the positions of Cuba, Venezuela and Bolivia at the Summit on Climate Change that recently concluded in Copenhagen against the unpopular agreement imposed by a group of powerful countries on behalf of all nations in the world, was also ratified.
FIETSREIS CUBA : 21dagen 28/12/2009 tot 18/01/2010
Reisweg : Havana Holguin Baracoa Santiago de Cuba Sierra Maestra Camaguey Sancti Spiritus Trinidad Santa Clara Playa Larga Havana Voor detailkaartjes per provincie: HYPERLINK "http://www.cubamapa.com/" www.cubamapa.com
Dag 1 maandag 28/12/09: Brussel - Havana Afspraak luchthaven Zaventem om 09u. Check-in met fietsen. Vertrek 12u05 naar Madrid aankomst 14u25. Verbindingsvlucht om 17u00. Aankomst Havana om 21u. Ontvangst in de Internationale luchthaven José Marti, Havana Vervoer naar 3 sterren hotel KOHLY voor 1 nacht. Overnachting en avondmaal
Dag 2 dinsdag 29/12/09 : Havana Holguin 750km Ontbijt en check-out. Geldwisselen. Transport per bus doorheen het Cubaanse landschap met bestemming Holguin. Vrij middagmaal. Verblijf in Campismo Silla de Gibara (35km ten noorden van Holguin) onder voorbehoud controle comfort door Cubamar. 1 nacht in halfpension. Overnachting en avondmaal. Verwelkomingsfeest
Dag 3 woensdag 30/12/09 : Holguin Ontbijt en check-out. Vertrek per fiets - Bezoek aan Chorro de Maita en Aldea Taina. Middagmaal type lunchbox gedurende de rit. Vertrek per fiets naar Holguin. Overnachting en avondmaal in Hotel Pernik 1 nacht in half pension Dansactiviteit in het Centro Juvenil Recreativo van Holguin. Terug naar hotel.
Dag 4 donderdag 31/12/09 : Holguin Baracoa 285km Ontbijt en check-out. Per BUS en per FIETS naar Baracoa langs Cueto, Mayari, Levisa, Sagua Tanamo naar Moa. Van Moa naar Baracoa per fiets (70Km). Middagmaal type lunchbox gedurende de rit. Overnachting en avondmaal in Hotel Porto Santo 2 nachten in half pension
Dag 5 vrijdag 1/01/2010: Baracoa . Nieuwjaar ! Feest van de Revolutie ! Excursie per fiets naar de Rio Toa met middagmaal inbegrepen.
Dag 6 zaterdag 2/01/2010: Baracoa - Playa Cajobabo 65km Ontbijt en check-out . Vertrek per bus naar La Farola. Per fiets van de Farola naar het strand. Middagmaal: Picknick aan het strand, Playitas de Cajobabo. Overnachting in Campismo Yacabo Abajo - onder voorbehoud controle comfort door Cubamar. 1 nacht in half pension. Tijd om van het strand te genieten. Avondmaal.
Dag 7 zondag 3/01/2010: Cajobabo Guantanamo (100km) Guantanamo - Santiago de Cuba (90km) Ontbijt en check-out. Vertek per fiets naar Guantánamo. Bezoek en middagmaal in hotel Guantanamo. Vervolg per bus/fiets naar Santiago de Cuba. Overnachting en avondmaal in Hotel San Juan 2 nachten in half pension
Dag 8 maandag 4/01/2010: Santiago de Cuba : vrij middagmaal Vrije tijd in Santiago de Cuba. (per fiets naar Parque Baconao of landinwaarts richting Mayari).
Dag 9 dinsdag 5/01/2010: Santiago de Cuba - Zuidkust Cuba Caleton Blanco (+/-30km van Santiago) Ontbijt en checkout. Vrije voormiddag. Vrij middagmaal. Per fiets van Santiago de Cuba langs de heuvelachtige zuidelijke Kustweg tot aan de Campismo. Overnachting in Campismo Caleton Blanco 1 nacht in half pension.
Dag 10 woensdag 6/01/2010: Rondrit richting Sierra Maestra (+/- 200km) Caleton Punta Piedra (80km) / Punta Piedra - Media Luna (50km) / Media Luna Manzanillo (50km) Ontbijt en checkout. Per fiets/bus langsheen de Zuidelijke kustlijn langs Punta de Piedra. Lunch in Punta Piedra. Verder naar Complejo Marea (niet ver hier vandaan landde het jacht Granma in 1956 met Fidel, Raoul, Che en nog 80 andere revolutionairen). Verder langs een prachtige bergweg doorheen de uitlopers van de Sierra naar Media Luna, Campechuela en Manzanillo ... verder de Sierra Maestra in langs de Salto Jibacoa. Overnachting in Campismo La Sierrita 2 nachten in half pension.
Dag 11 donderdag 7/01/2010: Sierra Maestra Bezoek : Comandancia La Plata, het guerrillakamp van de "barbudos". Middagmaal in La Sierrita. Vrije tijd.
Dag 12 vrijdag 8/01/2010: Sierra Camagüey Siera Rio Cauto (50km) / Rio Cauto Las Tunas (60km) Las Tunas Camaguey (135km) Ontbijt en check-out. Vertrek langs Yara en de Rio Cauto (50km) richting Las Tunas. Middagmaal in La Bodeguita. Verder naar Camagüey. Overnachting in Hotel Gran Hotel 1 nacht in half pension. Even per fiets door de stad. Avondmaal in het hotel. Vrije avond.
dag 13 zaterdag 9/01/2010: Camaguey - Sancti Spiritus (203km) Camaguey Cievo de Avila (125km) / Ciego de Avila Sancti Spiritus (78km) Ontbijt en check-out. Route met afstanden per bus/fiets naar keuze. Vrij middagmaal. Overnachting in Villa Los Laureles 1 nacht in half pension.
dag 14 zondag 10/01/2010: Sancti Spiritus Trinidad (40km) Ontbijt en check-out. Vertrek per fiets naar Trinidad. Bezoek aan de Valle de Los Ingenios zicht op een suikerfabriek, de Torre Manaca Iznaga. Bezoek aan bar La Canchanchara. Rit door Trinidad. Middagmaal in restaurant Trinidad Colonial. Per fiets naar Villa Guajimico (+/- 40km). Avondmaal en verblijf 2 nachten in half pension.
Dag 15 maandag 11/01/2010: excursie Topes de Collantes Ontbijt. Excursie naar Topes de Collantes. Wandeling naar Salto de Caburni waar je kan zwemmen. Middagmaal ter plaatse. Per fiets terug naar Villa Guajimico. Nachtelijk feestje.
Dag 16 dinsdag 12/01/2010: Cienfuegos - Santa Clara (78km) Ontbijt en check-out. Per bus naar Cienfuegos. Bezoek aan het Palacio del Valle. Vrij middagmaal in Cienfuegos. Vandaar per fiets, via Cruces, naar Santa Clara. Overnachting en avondmaal in Hotel Los Caneyes 2 nachten in half pension.
Dag 17 woensdag 13/01/2010: Santa Clara Ontbijt en vertrek per fiets. Rit naar de stad Santa Clara. Vrij bezoek aan de Memorial van Che en het museo del Tren Blindado. Vrij middagmaal. Rondrit naar Placetas, Remedios, Camajuani en terug naar Santa Clara.
Dag 18 donderdag 14/01/2010: Santa Clara - Playa Larga (+/-120km) Ontbijt en check-out. Vertrek per bus via de Carretera tot Aguada a La Boca. Per fiets tot la Cienaga de Zapata. Bezoek aan de krokodillenkwekerij. Middagmaal in La Boca. Per fiets langsheen natuurreservaat. In Playa Giron bezoek aan het Museum. Overnachting en avondmaal in Playa Larga 1 nacht in half pension.
Dag 19 vrijdag 15/01/2010: Playa Larga - La Habana (260km) Ontbijt en check-out. Vertrek per bus over autoroute. Vervolgens met de fiets naar Havana (of omgekeerd). Vrij middagmaal Overnachting en avondmaal in hotel Kohly - 2 nachten (half pension+laatste ontbijt).
Dag 20 zaterdag 16/01/2010 : La Habana Vertrek per fiets, rit door de stad (koloniaal en modern Havana). Middagmaal in het Café del Oriente. Vrije tijd Afscheidsfeest met avondmaal in Centro Juvenil Recreativo.
Dag 21 zondag 17/01/2010: vertrek Brussel ontbijt en check-out. Transfer naar Aeropuerto Internacional José Marti. Vertrek vlucht om 23u15.
Dag 22 maandag 18/01/2010: aankomst Brussel Aankomst Madrid om 14u00. Verbindingsvlucht om 16u10. Aankomst Brussel om 18u25.
Fietsrondreis in Cuba met Touroperator Cubamar ( HYPERLINK "http://www.cubamarviajes.cu/" www.cubamarviajes.cu in Spaans en Engels)
Inbegrepen : transfers in / out verplaatsing met bus verblijf in 2 persoonskamers half pension middagmalen op dagen 3,4,5,6,7,10,11,12,14,15,18,20. Activiteiten en inkom volgens het programma : uitstappen met picknick, verwelkomings/afscheidsfeest, Engelstalige gids. Niet inbegrepen : andere middagmalen (dagen 8,9,13,16,17,19) - dranken - luchthaventaks Havana (per 15/10/08= 25 CUC)- verzekering - toeristenkaart.
Kleine vergissing: mijn bike OP WEG naar Cuba, maar nu nog in de sneeuw. Verder moet ik zeggen dat hij goed 'meevalt': in de afdaling van Jos en Lut hun garage ben ik ermee gevallen...
graag reacties zoals van René.... maar opgelet! Alle foto's waren verdwenen: opnieuw geplaatst nu, maar zonder die van René, die een 'aparte' foto heeft. Dus enige waarschuwingen:
- verzin eer je begin: als je zelf iets wil bijvoegen of veranderen (wat in princiep natuurlijk positief en toe te juichen is!) let op dat je het 'deskundig' doet om niet het werk van anderen teniet te doen! - de 'bezoekers'-ruimte heb ik opgekuist en moet nu via mij (of een andere volmachthouder passeren): anders krijgen we daar reclame voor een hoop bullshit en moeten we dat teveel in 't oog houden. - denk eraan dat zo'n blog iets 'publiek' is: Big Brother is watching you! Gisteren bleken er al meer dan 6 % van de 'bezoekers' uit de VS afkomstig geweest te zijn... Heeft iemand daar 'relaties'? Het woord CUBA is blijkbaar al voldoende om de aandacht te wekken bij ongenode gasten.
Hoe dan ook: we worden verwacht in Cuba! groeten en tot ziens
Informatica, foto- en elektrisch materiaal in Cuba
Een kleine rondvraag bij verschillende winkels in Antwerpen: - voor mijn laptop heb ik geen extra 'omvormer' nodig: Mac heeft een 'universele' omvormer. - in Saturnus is een kleine omvormer (tot 45 W, dus enkel kleine apparaatjes zoals GSM-, batterij-opladers) te koop voor een 24 . Alleen enkel-richting: van 110 V naar 220 V en niet andersom. Een transfo-omvormer (dus in de 2 richtingen) kost al rap 73 (gaat dan wel tot 200 W). - voor opslag van foto's onderweg (volgens mij aan te raden: als je alle foto's op je 'kaartje' spaart tot het eind van de reis, moet je al een sterke kaart hebben, maar ben je ook alles kwijt als er iets misgaat... bijv. verlies of beschadiging van het foto-toestel/kaart...): dat kan via de computer naar een USB-stick. Zelf moet je dan wel een USB-stick en een 'kaartlezer' hebben: die laatste kost een 20 .