Inhoud blog
  • Rusthuis 1
  • Honfleur
  • Kneutels op Goede Vrijdag
  • Een prachtig gedicht van Victor Hugo
  • Suiker is het nieuwe vet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    TanteGert
    altijd curieus
    15-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kneutels op Goede Vrijdag

    Binnenkort is het weer Pasen en dus ook Goede Vrijdag.

    Vroeger werd op Goede Vrijdag vis gegeten, maar in onze familie was het de gewoonte om op die dag, en ook op Aswoensdag, kneutels te eten.

    Kneutels zijn deegballetjes met rozijnen, die in water gekookt worden. Ze worden gegeten met een zoete bechamelsaus, dus een witte saus zonder kruiden maar met bruine suiker bestrooid of waar cacao en suiker aan is toegevoegd.

    Voor wie het eens wil proberen, geef ik hier het recept:

    Ingrediënten voor vier personen:

    - 500 gram bloem

    - 1 liter melk

    - 200 gram rozijnen

    - bloem en boter

    - bruine suiker of chocoladepoeder (of cacao en suiker)

    - een pakje verse of gedroogde gist

    Bereidingswijze:

    Giet de bloem op het werkblad, doe er wat zout bij en meng de rozijnen eronder. Als je droge gist gebruikt, dan meng je die er ook onder. Als je verse gist gebruikt, dan laat je die oplossen in een groot glas met warm water.

    Maak een putje in de bloem en giet het warme water (met of zonder verse gist) beetje bij beetje op de bloem en begin te kneden. Je doet er net zoveel water bij als nodig om een stevig deeg te verkrijgen. Bewerk en kneed het deeg tot het niet meer plakt en mooi homogeen is. Leg het in een kom en laat het minstens een uur rijzen op een warme plaats.

    Maak ondertussen de bechamelsaus: verwarm 50 gram boter in een kookpot en doe er enkele lepels bloem bij. Meng goed en giet er beetje bij beetje de melk bij die je eventueel lichtjes verwarmd hebt. Stop met melk bijgieten wanneer de saus de goede dikte heeft. Doe er eventueel cacao en suiker bij of chocoladepoeder naar smaak. Je kunt de saus ook zo laten en de suiker later op het bord toevoegen.

    Als het deeg goed gerezen is, schep je er met een lepel balletjes uit, die mogen tamelijk groot zijn, iets groter dan een ei ongeveer. Laat een stuk of acht balletjes in kokend water vallen en laat ze zes tot acht minuten koken, terwijl je ze een paar keer omdraait. Schep ze daarna uit het water in een vergiet. De binnenkant moet eruit zien als brood, dus goed gekookt, anders zijn ze taai.

    Schep enkele kneutels in een bord, giet er witte bechamelsaus over en bedek met bruine suiker. Of overgiet met de chocoladesaus als je met chocoladepoeder gewerkt hebt.

     Smakelijk!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!