Inhoud blog
  • Dank
  • Dag 73 en einde van mijn camino
  • Bedankt
  • Dag 72 A Salceda - Santiago de Compostela
  • Dag 72 Melide - A Salceda
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam JP.
    Ik ben een man en woon in Jabbeke () en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 72 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Wandelen, fietsen.
    Te voet van Jabbeke naar Compostela
    Een dagelijks verslag over mijn tocht naar Compostela
    25-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dank:

    Ik dank mijn vrouw en famillie voor de steun die ze mij boden.

    Ook vrienden en kennissen gaven me een duwtje in de rug en ik bedank ze daarvoor.

    Ook de volgers van mijn blogje krijgen een schouderklopje.

    Deze tocht naar Compostela vergeet ik nooit.

    25-10-2016 om 11:06 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (26 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 73 en einde van mijn camino

    Dag 73:

    Goed geslapen en klaar om alles te gaan bekijken. Eerst naar het plein voor de kathedraal of er geen bekende pelgrims aangekomen zijn. Iedereen wil iedereen terug zien, en gaat regelmatig even piepen. Altijd volk daar. De ganse dag komen ze aan en vallen elkaar in de armen. Niet moeilijk als je weet dat er per dag zo'n 400 pelgrims onderweg zijn. Sommige vrienden zijn 3 dagen of meer achter me. Zie deze link: https://youtu.be/_4mRnoZuiZU

    Ik ga info vragen wanneer ik de butefemero kan in werking zien. Waarschijnlijk tijdens de mis van 12 uur. Maar het nooit zeker en niet iedere dag. zie: https://youtu.be/S_s2Rf0Z0eE

    Ik dus naar de mis op de middag. In verschillende talen. Een bomvolle kerk. Ik zit naast een Brasieliaanse. Ze zegt: ik ben joodse en ben geen kerken gewent en wanneer ze op een zeker moment geld komen ophalen, kijkt ze verbaast, en zegt me dat dit in de tempel niet bestaat.

    Op het einde van de eredienst komen de 8 mannen naar voor die de butefumero gaan bedienen. Zeer indrukwekkend. Tot in het dak van de kerk. Iedereen filmt. Het mag normaal niet maar de 2 bewakers kunnen het niet aan, en zijn machteloos.

    Na de eredienst doe ik een rondgang in de kerk en bewonder de kunstwerken. Ik laat enkele kaarsen branden voor familie en vrienden en ook voor de mensen die mij gesteund hebben.

    Iets gaan eten en gaan zoeken naar het busstation en ook het treinstation. Moet nog een terugreis naar huis organiseren.

    Blijkt dat er te Brussel meerdere kongressen zijn en dat alle vliegtuigen naar de Belgische hoofdstad volzet zijn. Slechts enkele plaatsen over op lijnvliegtuigen maar aan prijzen vanaf 500 €. Ja te duur voor mij en ik kijk uit naar andere mogelijkheden.

    Eventueel met de trein? Kostprijs 150 € maar 5 keer overstappen en sleuren met de rugzak en een dag onderweg.

    De lange afstandbus naar Amsterdam. Nog erger. 14 € maar meer dan 24 u op een bus. Slecht slapen en gegarandeerd dikke benen bij aankomst.

    Voorstel van uit het reisbureau: vliegen op Parijs en de tgv naar Brussel voor 170, en 75 voor de snelle trein. Niet slecht maar weet nog niet wanneer ik terugkeer. Ik kan de sfeer van het plein niet missen, en hoop nog bekenden te zien. Het is aangenaam vertoeven daar in het zonnetje. Ik groet verscheidene oude bekenden, en we liggen gewoon op de grond te wachten op anderen.

    Maar aan alles komt een einde. Ik wil graag terug naar huis.

    Ik informeer en kan de zaterdagmorgen vliegen op Parijs maar moet me haasten, want alle tickets zijn bijna verkocht. Dus met de bus naar de luchthaven, en vliegen naar Charles de Gaule luchthaven en van daar met een pendeltrein naar het tgv station, en hopen dat er nog plaats is. Geen probleem. In Brussel aansluiting op een trein richting Brugge, en van daar autostop richting Jabbeke.

    In Snellegem wilde ik echter uitstappen en te voet thuis komen.

    Ik had thuis niets gezegd en wilde onverwacht thuiskomen. Ik verwittig slechts 5 minuten vooraf en vraag om het hekken open te zetten. Ons Anita kan het niet geloven, en denkt dat ik haar wil plagen.

    Ongeloofelijk. Ik ben weer thuis bij mijn geliefden.

    Heel emotioneel.









    25-10-2016 om 10:56 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt

    Bedankt:

    Ik dank mijn vrouw en mijn famillie voor de steun die ze mij boden.

    Ook vrienden en kennissen gaven mij een duwtje in de rug en ik bedank ze daarvoor.

    Ook de volgers van mijn blog dank ik.

    Deze lange tocht naar Compostela ga ik nooit vergeten.

    25-10-2016 om 10:52 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 72 A Salceda - Santiago de Compostela

    Dag 72:

    Niet veel goesting om op te staan. Een baaldag. Een laatste keer stappen. 27 km en gedaan.

    Wat blijven liggen. Maar ja je moet verder, en afwerken waar je aan begonnen bent.

    Traag op gang gekomen en redelijk de tijd genomen om te drinken en te eten. Water en een stuk oud brood. Was vergeten wat geld af te halen en zat krap bij kas vandaag. Juist genoeg voor een koffie en een broodje met ham.

    Veel volk op de weg. De laatste 100 km zijn populair. Busjes vol worden gelost aan de albergue. Veel Spanjaarden en iedereen wil een bed om te rusten. Een stormloop naar Compostela.

    Rond 13 uur kom ik aan de rand van de stad. Ik ga een bank binnen, en kom rijk terug buiten. Ik stap verder richting het centrum, en op weg naar de kathedraal. Overal elbergues. Ik kies er eentje uit op 1 km van het centrum en vraag een bed voor 2 of 3 nachten. Normaal kan dit niet maar ik kan de man overtuigen, en kan voor 30 €  3 nachten blijven. Eenmaal dat ik zeker ben van mijn bed ga ik op zoek naar het plein waar iedereen elkaar ontmoet. De kathedraal is niet moeilijk te vinden. Volg de anderen.

    Via talrijke smalle straatjes kom ik aan op het plein voor de machtige kathedraal. Wat een emotie. Mensen wenen en of lachen, en vallen elkaar in de armen. Foto's nemen en groepjes pelgrims herkennen anderen die al voor ons aangekomen waren. Lekker weer en de meeste liggen gewoon op de grond en te kijken en te genieten van het aankomende volk. Ik zie regelmatig bekende gezichten en feliciteer deze mensen. Iedereen is moe maar tevreden dat het gedaan is.

    Na een tijdje wil ik weg. Ik heb honger en wil me douchen en beslis om morgen de kathedraal grondig te bekijken. Ik loop een straatje in en overal zijn restaurants en terrasjes. Ik hoor iemand mijn naam roepen. Hey: Jean le Belge. Jean-Laurent uit Parijs. We vallen elkaar in de armen en kussen elkaar. Hij heeft een een slokje witte wijn in zijn fles en ik moet drinken. Ik bestel menu nr 2 en een fles witte wijn. Leuke boel daar. We zien bekenden passeren en roepen ze na. We schudden handen en knuffelen Amerikanen en Koreanen. Die kussen niet. Elkaar vast pakken en op de rug kloppen is daar de mode. Ook Laurent de andere Fransman komt aangelopen. We nodigen hem uit aan onze tafel. Hij eet het zelfde menu als ik: schelpdieren in een lekkere saus, gestoofd lamsvlees met frieten en ijskreem. Hij koopt ook een fles witte wijn. Amaai, heb moeten weglopen.

    We spreken af om s avonds pinchos te gaan eten. Hier zeggen ze pincho tegen tappa.

    Ik ga in de file staan aan het bureau voor mijn eindstempel. Het duurteen half uur eer het mijn beurt is en na de nodige vragen en grondige kontrole van mijn stempelkaart krijg ik een persoonlijk certifikaat. Dit staat op naam en ook de afstand en de startplaats kan je erop terugvinden.

    Ik krijg ook een aflaat. In het latijn dan nog. Al mijn ( kleine) zonden worden mij vergeven. De tekst is in het latijn en ga mijn dochter vragen het te vertalen.

    Daarna vlug gaan douchen en wat rusten.

    S avonds met de vrienden in een pincho bar gaan proeven. Lekker en heel vers. 10 tallen verschillende hapjes en lekkere wijn. Veel ambiance. Iedereen is blij dat het gedaan is.

    Tijd om naar bed te gaan en vlug verder want de herberg sluit zijn deuren om 23 uur.









    21-10-2016 om 07:06 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 72 Melide - A Salceda

    Dag 71:

    Redelijk geslapen en weinig last van mijn tenen. Alles ingepakt en wilde vlak naast de deur gaan ontbijten maar was gesloten. Goed dan maar zonder eten vertrokken.

    Het volgende dorp was slechts 4 km verder. Redelijk goed weer en een beetje mistig. Nijdige hellingen om te starten en dat doet pijn in de stramme spieren. Rustig opwarmen.

    Ik zie veel nieuwe gezichten, en al die pelgrims die ik voorbij gestoken heb zie ik nooit meer terug.

    Een leuke trip vandaag. Mooie paden en makkelijk te stappen. Kleine dorpjes overal. Enkele huizen en veel boerderijen. Overal koeiemest op straat. Ook veel bossen en struiken. Kastanjes zo veel men wil.

    Grote ecalyptussen. Enorm hoge en rechte stammen. Bossen vol van deze heerlijk ruikende bomen. Ik trek een blad af, en kneus het tussen de vingers, en de geur blijft urenlang hangen.

    Ik eet en drink regelmatig en 2 km voor mijn bestemming stop ik in een bar. De baas spreekt Frans. Ik drink een biertje en koop een bord paella voor 2 euro. Na de maaltijd wil hij me laten proeven van zijn eigen gestookte alcohol. Niet slecht maar straf spul.

    Aankomst in A Salceda en op zoek naar een bed. Ik ben vroeg en dus zeker geen probleem. Wil wel eens een kamer voor 1 persoon maar die was al bezet. Dus dan maar een bed genomen in de zaal. 12 euro. Zeer proper en ik ontmoet de 2 Fransen weer van de voorbije dagen. Jean-Laurent en Laurent.

    We gaan samen het dorp gaan verkennen terwijl onze was in het zonnetje tedrogen hangt.









    21-10-2016 om 06:11 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 70 Gonzar - Melide

    Dag 70:

    Mist en regen. Wat een druildag. Opstaan en in het donker gaan ontbijten in de bar next door.

    Via de pechstrook van de expresweg naar Ligonde. Gevaarlijk? Neen. Weinig auto's en je ziet ze van ver afkomen en je kan aan de kant gaan staan. Makkelijk stappen en na een uurtje is het licht genoeg om te stappen zonder licht.

    Veel slijk en water op het pad. De meeste stappers die ik inhaal ken ik niet. Ze zijn nieuw. Veel Amerikanen, Brasielianen, spanjaarden en Finnen. Geen enkele Belg te bespeuren. 31 km is ver en eentonig. Om 14 u kom ik aan in Belide. Versleten en heb bijna 8 u gestapt. De eerste beste elbergue binnen en wat rusten. Een drukke stad. Ik maak wat eten klaar en, ga vlug slappen

    Gisteren in de bar wel 2 fietsers uit Kortrijkgesproken. 

    Direkt na het eten vlug naar mijn bedje. Ik hoor het regenen en realiseer me dat mijn was nog buitenhangt. terug opstaan en binnenhalen. Ja kletsnat natuurlijk.









    18-10-2016 om 17:48 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 69 Sarria - Gonzar

    Dag 69:

    Niet zo goed geslapen. Wat tintelende tenen in de linkervoet. Als ik wandel voel ik het niet maar s'nachts stoort het me en kan er niet van slapen. In de stad iets gaan zoeken voor ontbijt. Koffie en chocoladekoeken. Samen met mijn vriend uit Barcelona op weg naar Portomarin. Een groene streek vol oude kastanje bomen. Kleine gehuchten en dito boerderijen. Bewolkt maar droog.

    De meeste pelgrims die ik dubbel ken ik en zij mij. Ze roepen mij na en ik groet hen terug. Halfweg Portomarin nog vlug een koffie en een broodje kaas. We halen de 2 Fransen in van de voorbije dagen en lopen enkele km samen.

    Na een tijdje zet ik de gashendel open en laat ze achter. Ik ben alleen en stap goed door. Ik besluit nog wat extra km te doen en laat het stadje Portomarin links liggen en stap door richting Gonzer. Zo een 8 km verder.

    Daar een bed gevonden en mocht kiezen. Ik was weeral eens de eerste. Vlug wassen en de was doen en buiten te drogen hangen.

    Iets gaan eten en drinken in het café. lekker en helemaal niet duur. Een soep, 2 kotteletten met frieten en een flan. Wijn zoveel je wil. 9 €.

    Daarna wat werken aan de blog en gaan slapen.

    Lichte regen en toen ik bijna sliep realiseerde ik me dat mijn was nog te drogen hing. Ja kleren terug aan en gaan kijken. Alles terug nat natuurlijk.

    Goed gelapen . Niet te veel snurkers.

    Morgen verder richting Compostela en hoop donderdag aan te komen.









    17-10-2016 om 17:43 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    16-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 68 Tricastela - Sierra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag 68:

    Mijn wekker gezet op 7 u 15 maar was al vroeger wakker. Wat blijven liggen maar iedereen was al bezig met pakken en ik dus ook. In het café ernaast gaan ontbijten. Veel volk en de meeste ken ik. De 2 Fransen waarmee ik al enkele dagen mee heb gestapt zien me zitten in het café en komen me begroeten en vragen me mee. We stappen samen maar ik zeg dat ik wel ga volgen en hen inhalen.

    Eenmaal op weg moet ik een km verder kiezen voor de korte weg door de bergen, of een gemakkelijker trajekt, maar 4 km langer, langs een drukke rijksweg. Ik kies voor de korste maar moeilijkste oplossing.

    De meeste stappers kiezen deze bergpas. Zeer lastig en nijdige beklimmingen op slechte paden. Grote keien en stenen en glad door de mist en regen. Ik haal de Fransen in. Mooie streek. Groen en veel eikenbomen. Eenzaam en geen of weinig dorpjes. Wat mot regen en slechts 8 graden. Ik herken en groet iedere dag de zelfde pelgrims. Leuk. Soms begroeten we elkaar uitbundig meteen schouderklopje of stevige handdruk. Ook de man uit Barcelona haal ik in en we stappen samen met de 2 Fransen.

    In Sarria nemen de Fransen een kamer in een hotel en ik en de Spanjaard huren een kamer in een pension. Ik krijg een 2 personenkamer voor de prijs van 1. Wassen en Douchen en afgesproken met de vrienden om eens een staek te gaan eten.

    Jawadde een T bonestaek van enorme afmeting, lekker en goedkoop. Het vlees komt van de koeien uit de bergen en is mals en smaakvol.

    Moe maar voldaan terug naar mijn kamer om te rusten.

    16-10-2016 om 19:33 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (27 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 67 El Cebreiro - Tricastela

    Dag 67:

    Gestompel en gekuch. Weg en weer geloop en geritsel van plastiek zakken. Iedereen maakt zich klaar om te vertrekken. Buiten is het koud en pikdonker. Het is 6 uur en het duurt nog 2 uur eer je kan zien zonder lamp. Ik draai me nog eens om maar kan niet meer slapen. Ik maak me klaar en start om 7 u met het zaklampje. Enkele tientallen meters voor me zie ik een lichtje. Ik stap wat door en haal een koppel uit Taiwan in. Ik begroet ze en loop vlak achter hen. Hun lamp is erg helder en ik zie beter de stenen, en de oneffenheden voor me. Van als er wat meer zichtbaarheid is, laat ik ze achter, en stoom verder in het halfduister. Ben blij dat ik weg ben. Ze stappen te traag en tetteren voortdurend in hun onbegrijpelijk taaltje.

    Het pad is goed te bewandelen en bij dageraad haal ik een man in die redelijk goed doorstapt. Een Spanjaard uit Barcelona, en hij stapt een stuk van de Camino. Hij spreekt goed Engels en stapt  een even snel tempo. We blijven de rest van de voormiddag samen. We halen iedereen in en stoppen slechts nu en dan om te drinken en te eten.

    Om 11 uur komen we aan in Tricastela. Veel te vroeg. De albergue is nog gesloten. Ik betaal hem een drankje en ga iets kleins eten. Ik ga terug naar de herberg en wil eens graag een kamer alleen met badkamer. Geen probleem. 30 € en net en konfortabel.

    Ik spreek af met de Spanjaard om morgen samen te starten.

    Morgen terug bergop.









    16-10-2016 om 19:01 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (18 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 66 Villafranca Del Bierzo - El Cebriero

    Dag 66:

    Van Villafranca naar O Breiro is er maar een weg en dit is de weg  bergop. Eerst nog kalm en niet te fel maar de finale is moordend. Maar goed; alles wat ik vandaag kan klimmen moet ik morgenvroeg niet meer doen. En direkt beginnen klimmen, op je nuchtere maag, is ook niet ideaal.

    Ik ontmoet een koppel Amerikanen en zij staan vol bewondering voor mijn staf. En als ik zeg dat ik ze zelf maak kan het niet meer stuk. Ze lopen traag en ik laat ze achter. Altijd maar klimmen. Soms even stoppen om te eten en te drinken.

    In Tranbadela zie ik de Canadees terug en ook de 2 Fransen waarmee ik vaak samen opstap. We drinken er eentje. Terug op de weg en nu is het ernstig. Klimmen tot 1270 meter en aankomen in El Cebreiro. Eenmaal boven moeten we niet meer klimmen tot in Compostela. Zeggen ze. Maar de ervaring is dat niet alle middelmatige beklimmingen, en bulten, in het boekje staan en in Galitie is het eigenlijk nooit vlak.

    Aangekomen om 16uur en een bedje gevonden in de gemeente albergue. 110 bedden en na een tijd allemaal bezet. En ik heb geluk. Niet teveel snurkers. Iets gaan eten en gaan slapen. Buiten is het fris en kil. We zitten hoog en in de wolken is het hier altijd vochtig.

    Morgen ga ik uitslapen en wat later vertrekken.









    16-10-2016 om 18:36 geschreven door JP

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (38 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!