Familie Teysen in Putte
Van Petrus Thijs tot ...
25-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE EERSTE TEYSEN TE PUTTE

De eerste vermelding vinden we terug in de huwelijksregisters. Een zekere Maria Thijs(sen) huwt  te Putte in 1738 met Cornelius Verheyen. Zij was daarvoor in Kalmthout gehuwd in 1730 met Wilhelmus van Doren, ontvanger der Belastingen in Putte. Wilhelmus was niet katholiek (acatholicus) en speciale dispensatie van de bisschop van Antwerpen was toen vereist. Hij stierf echter al in 1737 en Maria bleef in Putte wonen en hertrouwde zoals gezegd in 1738. Haar broer Joannes  vinden we dan terug als getuige. Hij vestigt zich ook in Putte na zijn huwelijk in 1741 met Joanna van Aerde.  Joanna schenkt hem 2 kinderen voor zij in 1748 overlijdt. En dan hertrouwt  Joannes in 1749 met Maria Mertens; de pastoor vermeldt echter ”Petrus” Thijs als bruidegom. Dit wordt bij het overlijden van Joannes in 1770 in de marge van de akte rechtgezet.

Vanaf dan neemt zoon Cornelius (1756-1838) de fakkel over. Eerst nog als Thijssen later als Teijsen breidt de familie uit en wordt een vaste waarde in Putte.         

25-07-2012 om 20:23 geschreven door Teysen

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INLEIDING
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wanneer je over het kerkhof van Nederlands Putte dwaalt kom je tot de vaststelling dat een aantal namen steeds terugkeren. Toen ik met mijn grootmoeder in de jaren vijftig van de vorige eeuw van Kalmthout naar Putte wandelde, vertelde zij me dat wel half Putte familie was.
Nu ik de stamboom van de familie Teysen probeer te ontrafelen en de namen op de graven probeer te ontcijferen, besef ik pas hoeveel waarheid in die uitspraak zat.

Van Beeck, Van Put, Guns, De Noier, Jans(s)en(s), Van Tilburg, Cleiren of Cleeren, Verelst, Hoendervangers, van Linden en ga zo maar verder. Door al die namen loopt een rode draad die maakt dat de Putse gemeenschap in die tijd eigenlijk één grote familie was. En eigenlijk nog voor een deel is, alleen ... je moet het ontdekken. Niet iedereen bleef natuurlijk in Nederlands Putte wonen, soms trok men twintig meter verder en men woonde dan in Kapellen of Stabroek. Sommigen trokken verder het buitenland in en kwamen in Kalmthout of Antwerpen terecht.

Een analyse van de huwelijken in 1912 laat zien hoe het met de familiale verwevenheid van de Puttenaren gesteld was. Van de 12 huwelijken dat jaar kon ik er 8 genealogisch in verband brengen met mijn overgrootouders Van Tilburg-Teysen. En dat vindt allemaal zijn oorsprong in die relatief kleine dorpsgemeenschap die in 1830 slechts 533 inwoners telde, verdeeld over 109 gezinnen, 80 koppels en 29 alleenstaanden, waarvan het overgrote deel weduwen.  Bij de kinderen waren de jongens in de meerderheid, 182 jongens en 168 meisjes.

Wie tussendoor al eens kennis wil maken met die Putse verbondenheid kan terecht op de website http://putsesite.nl waar je o.m. ook kennis maakt met de bijnamen van de Puttenaars (klik op "Is heel Putte familie??").
Wie interesse heeft in de geschiedenis van Moeder Kee (Anna Cornelia Teysen) en de Cambus op de Kamthoutse Heide moet de Kalmthoutse Broodjes van Jan Caluwaerts eens proeven.
Zoek op http://blog.seniorennet.be/jancaluwaerts/
  
Wordt vervolgd.


20-07-2012 om 20:17 geschreven door Teysen

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (2)


Inhoud blog
  • DE EERSTE TEYSEN TE PUTTE
  • INLEIDING
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!