Gennep: Ellen Hoffmanplein
Gebouwen en bouwstijl: XML:NAMESPACE PREFIX = O />
Voor het Ellen Hoffmannplein zien we eerst het oude stadhuis daterend van begin 17de eeuw. Gebouwd in een Nederrijnse-renaissance stijl door bouwmeester Willem van Bommel uit Emmerich. Vanuit hier richting het plein zien we hoe mooi het verloop is van de oude stijl naar de nieuwbouw.
De gebouwen die het Ellen Hoffmannplein omsluiten zijn het nieuwe stadhuis (1994) de bibliotheek en Speel-o-theek (1999). Al deze gebouwen zijn gerealiseerd in de organische bouwstijl gebaseerd op de antroposofische leer van Rudolf Steiner. Het welbevinden van de mens is hierbij het uitgangspunt. Andere voorbeelden hiervan zijn o.a. het ING gebouw Amsterdam en de Gasunie-kantoor in Groningen. Ook het Riagg-gebouw in Nijmegen is door het architectenbureau Albers en van Huut uit Amsterdam in deze stijl ontworpen. Het is verder nog interessant te vermelden dat het gebouw waar o.a de vereniging Das en Boom haar domicilie heeft, in Ubbergen bij Nijmegen reeds in 1933 door de Duitse architect Otto Barting in dezelfde stijl is gebouwd.
Het ontstaan van het Ellen Hoffmannplein:
De kunstenaar Frans Smeets en zijn dochter Isabelle werden aangezocht om het plein midden in het historische hart van Gennep kunstzinnig in te richten. Frans Smeets speelde al langer met de gedachte een levendig mozaïek-plein te maken samen met de inwoners van een gemeente. Het werden 14 hele en 5 halve cirkels met in het midden als een moederkloek de vijver in de vorm van een grotere cirkel. En dit alles verbonden door bont gekleurde bakstenen banen die herinneren aan de rijke Pottery industrie van Gennep en omgeving. En tot slot hier weer in en omheen de werkstukken van de inwoners van Gennep uitgevoerd in 208 vierkantjes van elk 20 x20 cm.
In 17 weekenden werden plaatselijke verenigingen (o.a. voetbal, karnaval, politiek, school en buurt) en ook individuele Gennepenaren uitgenodigd ieder zijn bezieling in een mozaïek tegeltje van 20x 20 cm met scherven van o.a. kopjes en schoteltjes te creëren. Met deze ideeën werd in elke cirkel de buitenbaan gevormd en verder door de kunstenaar vervolmaakt; rijk aan symboliek. De grote cirkel in het midden is het kunstwerk van Frans Smeets zelf. De duif in het midden als symbool van de vrede en het altijd in beweging zijnde water dat de vrije wil van de mens symboliseert.
De naam Ellen Hoffmann is van een Joodse inwoonster van Gennep. Zij werd zoals nagenoeg de gehele Gennepse Joodse gemeenschap, afgevoerd in WO II en keerde nooit meer terug. De plaquette met tekst hierover vindt u direct rechts op de muur.
Bij het plaatselijke VVV, in het oude stadhuis, is een boekje met veel fotos van dit voor Nederland unieke mozaïek plein te verkrijgen.
Tekst: Piet Poelen.
Foto's: Maarten Goorhuis.
|