Ingrediënten
Voor de gistbereiding:
- 340 g Surfina (of speciaal meel voor Frans brood)
- 340 g water
- 1 mespunt droge gist
Voor het deeg:
- 600 g Surfina of meel voor stokbrood
- 360 g lauw water
- 20 g zout
- 7 g verse gist
Werkwijze
- De avond ervoor maakt u de gistbereiding: meng in een grote kom de bloem en de gist. Voeg het water erbij en meng tot u een homogene massa bekomt.
- Bedek met doek en plastic folie en laat tussen 12 en 15 u rijzen.
- Bereiding van het deeg: Meng in een kom de bloem en het zout.
- Voeg er de opgeloste gist in het water bij en de voorbereiding van de dag tevoren. Meng alle ingrediënten goed tot u een bol hebt die loslaat van de wand.
- Leg deze bol op een licht bestoven werkblad en kneed gedurende 20 min. Het deeg is in het begin erg plakkerig maar hoe langer u kneedt hoe beter het deeg wordt. Zeker niet te veel meel toevoegen!
- Bedek met doek en plastic folie en laat ca 1 u rijzen.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen. Opbollen en onder doek 15 min laten rusten.
- Vorm van elke bol een baguette.
- Leg de baguettes op een bakblik op bakpapier. Maak van het bakpapier gootjes waarin u de baguettes legt. Ik gebruik mijn vormen voor Frans brood.
- Bedek met doek en plastic folie en laat nog 1u30 rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250°C en plaats onderin een schaal met water.
- Snij de broden 2x in.
- De broden inovenen en met een plantenspuit water op de zijkanten spuiten.
- Herhaal het spuiten na 1 min en nogmaals na 3 min.
- Verlaag de oven tot 210°C en bak verder tot de broodjes een goudgele kleur krijgen, en de broodjes hol klinken als u er onderaan op klopt.
- Laat de broodjes minstens 20 min afkoelen alvorens u ze opeet.
Men kan evengoed het water voor het deeg vervangen door melk. En men kan ook ronde broodjes maken.