NIEUW: Blog reclamevrij maken?
thuiscomposteren


Flayer composteren is afval halverenWelk materiaal is wel composteerbaar


Welk materiaal is niet composteerbaar


Inhoud blog
 • Slotwoord en dankbetuiging.
 • Nog enkele brochures die men kan bekijken
 • Hoe en waarvoor kan men Compost gebruiken ?
 • Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zelf bereide en industrieel bereide compost?
 • Hoe verloopt het composteerproces nu precies?

  Wat is compost compostworm op bananenschil


  Bezoek ook eens volgende websteks.
 • Vlaamse compostorganizatie (VLACOvzw)
 • Comite Jean Pain Londezeel
 • Intercomunale IVAREM
 • Openbare vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM)
 • Intercomunale IOK afvalbeheer
 • Ecowerf Leuven (Wilsele)
 • Permacultuur (Yggdrasil demotuin & winkel) Vissenaken (BelgiĆ«)
 • Blog Natuurlijk Tuinieren (Frank Anrijs, Yggdrasil) Vissenaken (BelgiĆ«)
 • Indicatorplanten Bodem


 • Doorverwijzing Comiteé Jean Pain Londerzeel


  Woonplaatsen Jerom De Compostworm


  Deze Vier zaken zijn onmisbaar om goed te kunnen composteren


  Een goed of slecht werkend compostvat


  De verschillende onderdelen van een compostvat


  Compostvaten plaatsen op de juiste wijze


  Composteren in Compostvaten


  Doorsnede Compostvaten


  Werkwijze om een houten compostbak te maken


  Composteren in houten compostbakken


  Werkwijze om een ijzeren compostbak of een draadbak te maken


  Composteren in ijzeren compostbakken


  Composteren in draadbakken en in bladkorven


  Composteren in gerecycleerde compostbakken


  Composteren op composthopen


  Composthopen opgezet met enkel snoeihout


  Composthoop met actieve bacteriën aan het werk


  Matreiaal dat wel in een wormenbak mag


  Materiaal dat Niet in de wormenbak mag


  De ideale temperatuur in een wormenbak


  Composteren in wormenbakken


  Composteren in Wormenbakken


  wormencompost oogsten & het aftappen van het perculaatvocht


  Vlakte compostering


  Kippen


  Andere soorten van compostsystemen die niet vaak of helemaal niet meer gebruikt worden


  Een vuilnisbak als compostsysteem wordt niet meer gebruikt maar het kan


  Link naar het fotoalbum over Grasmaaisel in verre staat van ontbinding-
  Grasbeheer-De verschillende soorten van compost
  (Zelf bereide en indistrueel bereide compost)-Ophalen en leveren
  van compost en de verschillende manieren om compost te gebruiken.

  Voor een bezoekje klik op onderstaand prentje.
  composteren,iedereen kan het leren
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn blog over het thuiscompsteren.

  Beste bezoekers, welgekomen op mijn nieuwe blog over het thuiscomposteren. Deze blog is een wijziging van mijn blog "composteren" die geplaatst is bij bloggen.be, die blog word na het beëindigen van deze blog leeggemaakt en er word een link geplaatst naar deze nieuwe blog. Mijn blog "thuiscomposteren" gaat over het composteren thuis, je zal hier alles vinden wat het composteren inhoud en dit op een overzichtelijke manier, en bijna het gehele proces van het composteren kan je overzichtelijk bekijken in de bijhorende fotoalbums, dit komt op deze blog aanbod: de verschillende compostsystemen en de opstart van deze systemen, de verzorging en het beluchten van de compostsystemen, de compost in de verschillende stadiums, het oogsten van de rijpe compost en het gebruik ervan . Ik wens jullie veel lees-en kijkplezier, schrijf vrijblijvend iets in mijn gastenboek zodat ik weet wat jullie van deze blog vinden.
  Als je op het prentje klik hieronder kom je op mijn nieuwe powerpoint terecht, deze powerpoint vertelt op een overzichtelijke manier wat je op deze blog kan vinden, veel kijkplezier.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is composteren nu eigenlijk ?

  Composteren is een proces waarbij het te composteren materiaal afgebroken en verwerkt wordt door bacteriën en schimmels en dit onder gecontroleerde omstandigheden bv.: in een bak, compostvat, hoop. Deze diertjes verwerken het organisch afval tot een stabiel eindproduct = compost. Deze organismen kunnen niet leven en werken zonder de vier hoofdelementen die nodig zijn om te composteren en die wij ook nodig hebben om te leven. Deze vier zaken zijn:
  LUCHT - LICHT - VOCHT en VOEDSEL
  Hoe hoger de temperatuur is, hoe groter de activiteit van deze micro-organismen is en hoe sneller de inhoud van het compostvat - compostbak of composthoop zal verteren. De verschillende compostsystemen kunnen in de winter ook opgestart worden maar dit wordt niet aangeraden, daar de activiteit van de diertjes minimaal zal zijn of het zal bijna helemaal stilvallen door de koude temperaturen.

  Onmisbare zaken voor het composteren

  In het volgend hoofdstukje ga ik verder en dieper in op de verschillende manieren waar men kan mee composteren, het compostvat op de juiste manier plaatsen en opstart en verzorgd, ook het plaatsen,opstarten en verzorging van een compostbak en een opstart en verzorging van een composthoop. Als je op het prentje klikt zal je een fotoalbum kunnen bekijken. Dit fotoalbum gaat over wat men zoal kan maken met snoeihout, in het voorbeeld zijn dit wilgentenen.

  Fotoalbum 1

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 1

  1: Compostvaten
  Als je tuin een kleine tuin is ( tot 200 m² tot 400 m² ) en je hebt maar weinig keukenafval of weinig tuinafval kies je het beste voor een compostvat. Deze vaten zijn verkrijgbaar in diverse soorten, kleuren en vormen. Men kan deze vaten tegen verschillende prijzen verkrijgen bij de betere tuinzaken. Ook bij diverse gemeentebesturen (meestal milieudiensten) kan men een compostvat aanschaffen tegen een lagere prijs. Deze vaten zijn gesubsidieerd en worden in de meeste gevallen thuis geleverd.
  2: Compostbakken
  Is je tuin groter dan een paar honderd vierkante meter en zijn beplanting en beheer van die aard dat er heel wat tuinafval vrijkomt kies dan het beste voor een of een hele reeks van compostbakken. Deze bakken kunnen zeer gemakkelijk zelf gemaakt worden. Men moet enkel in het bezit komen van paletten dewelke men vaak gratis kan verkrijgen bij de doe-het-zelf zaak.
  Men heeft ook ijzeren binddraad nodig om deze paletten aan elkaar te bevestigen.
  Het plaatsen is zeer simpel men verbindt 4 paletten aan elkaar zodat je een rechthoekige bak verkrijgt. Zo gaat men dan verder maar dan telkens met drie paletten (de middelste pallet dient nu om een volgend pallet aan te bevestigen) tot we 3 bakken naast mekaar hebben. In de eerste bak verzamelen we al het vers materiaal afkomstig vanuit de tuin en keuken.
  Zodra de bak vol is schept men de eerste bak over in de tweede, men  vermengt dit materiaal goed en men begint terug van vooraan. Na ongeveer 6 maanden keert men de tweede bak om in de derde,en wat blijkt dat de tweede bak reeds half verteerd is. Na ongeveer nog 6 maanden is de compost klaar om gebruikt te worden. Men kan terzelfder tijd de eerste bak omzetten naar de tweede en de eerste bak terug vullen.
  Men kan ook de aanschaf overwegen om gerecycleerde compostbakken aan te schaffen. In de handel zijn er ook geplastificeerde compostbakken te koop tegen een dure aankoopprijs.
  De handige onder ons kunnen ook een bak metsen. Men dient er dan wel op te letten dat men er spleten tussen laat in verband met de luchttoevoer.
  3: Draadbakken
  Nog een eenvoudigere methode is het maken van een draadbak. Men heeft enkel vier houten palen nodig en gaas met grove mazen (bv: kippendraad, schaapdraad) Men slaat deze palen in een vierkant of cirkel in de grond, spant de draad er omheen en klaar is kees
  NOTA VOOR GRASMAAISEL : 
  Bestaat je tuin enkel uit grasmaaisel,dan zal geen enkel systeem hoe groot dan ook je een voldoening kunnen geven. In de brochure "Waarheen met je grasmaaisel" © By OVAM en de brochure "Laat u er gras overgroeien (Grasbeheer in de kringlooptuin)" © By VLACO vzw (Je kan de brochure inkijken door de Pdf bijlage hieronder te raadplegen). In deze brochures vind je tal van suggesties om de hoeveelheid grasmaaisel in je tuin te beperken. Onder deze twee brochures vind je nog een link terug pdf bestand van de brochure "Composteren in compostvaten en in compostbakken © By OVAM.

  Brochure waarheen met je grasmaaisel

  Brochure Grasbeheer in de kringlooptuin

  Brochure composteren in compostvaten en in compostbakken

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 2

  4: De composthoop
  Als men over een grote moestuin of siertuin beschikt en je hebt veel tuinafval kan je het beste opteren voor een aanleg van een composthoop, op deze composthoop kan je veel meer afval kwijt en het zal je rijkelijk voorzien van compost. Aanleggen van zo een hoop is kinderspel,eerst bedek je de bodem met snoeihout of stengels,hierop komt een laag tuinafval en daarboven komt er terug een laagje van snoeihout,zo bouwt men verder tot de composthoop een hoogte van ongeveer 1 meter bedraagt,na zes maanden word de hoop gekeerd en na nog eens zes maanden beschik je over de rijpe compost. Als je veel plaats hebt kan je een tweede of derde hoop leggen,maar dit laatste hoeft echter niet.
  5: Wormenbakken
  Woon je op een appartement of heb je geen tuin,dan kan je een wormenbak opzetten,zo kan je alsnog composteren. Deze manier van composteren verloopt heel anders dan op de gewone manier, bij dit systeem word er gebruik gemaakt van compostwormen,deze wormen worden geplaatst in een bak die voorzien is van gaatjes,op die gaatjes word er meestal keukenpapier gelegd en op het papier word een laagje van snoeihout gelegd,op deze laag komen de wormen en een weinig keukenafval,dit is hun eerste voedsel,nu word de bak met gaatjes in een dichte bak geplaatst,deze bak is voorzien van een aftapkraantje. Als de wormen na een tijdje hun draai gevonden hebben,kan je meer gaan voederen,er zal dan ook een bruine tot zwarte vloeistof te zien zijn in de onderste bak,deze vloeistof is het perculaat of wormensap,dit sap word via het kraantje afgetapt en verdund gebruikt voor bemesting van kamerplanten. Bedenk wel dat het een systeem is dat kan mislukken en er word enkel en alleen gebruik gemaakt van klein versneden keukenafval,dus geen tuinafval.
  6: Vlakte compostering
  Voor deze manier heb je enkel een tuinbedje of een klein plaatje in de tuin nodig. Op dit bedje word het tuin- en keukenafval uitgespreid,de natuur zorgt voor de vertering ervan,dit gebeurt door de verschillende bodemdiertjes,omzetten hoeft niet,doordat de vogels op zoek gaan naar voedsel zullen ze de lagen omkeren.
  7: Snoeihout Verwerken
  Als je bomen,hagen of struiken gesnoeid heeft,heb je onvermijdelijk veel takken,je kan deze takken afvoeren naar een containerpark of men kan ze verkleinen om door de compostlagen te mengen,maar wist je dat je er ook nuttige zaken kan van maken,het vraagt niet zoveel tijd en werk en het levert bovendien nog een mooi resultaat op,je kan er een takkenril mee maken die men kan gebruiken als een omheining van bv. een groente-of siertuin of men kan er ook een heuse takkenwal mee maken,deze kan ook als afsluiting gebruikt worden,de vogels, egels,enz. vinden er een beschut en veilig plaatsje om er nestplaatsen te maken. Het hout zal op langere termijn composteren,maar in een takkenwal kan je voortdurend veel takken in kwijt geraken. 

  8: Kippen

  Heb je voldoende plaats in je tuin dan kan je opteren voor het houden van kippen,je kan deze kippen kopen in de handel,markten en bij sommige gemeentebesturen kan men kippen aankopen,deze kippen zijn gesubsidieerd en kunnen vaak goedkoper aangekocht worden omdat gemeentes heuse kippenprojecten hebben. De ruimte die ze nodig hebben is afhankelijk hoeveel kippen je wil houden,reken op 2 vierkante meter per kip en zorg ervoor dat ze een afgesloten hok hebben,waar ze s'nachts kunnen slapen,ook kunnen er nesten voorzien worden waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Verder dien je er voor te zorgen dat er wat struiken voorzien zijn waar de kippen kunnen onderkruipen bij hevige zonneschijn. Kippen zijn echte afvalverwerkers,gekookte resten van groenten,vlees of charcuterie tot zelf keukenpapier waar saus van het vlees aanwezig is pikken ze op. Kippen verwerken ook grasmaaisel,als men het grasmaaisel in het kippenhok werpt,zal je zien dat de kippen er vlug bijzijn,in het grasmaaisel schralen en pikken de kippen op zoek naar kleine diertjes. De rest van het grasmaaisel word door hun voortdurend gescharrel gemengd en word zo gecomposteerd, eenmaal in het jaar kan men de grond verwijderen uit de loopren en gebruiken in de groente-of siertuin,bedenk wel dat je een dunne laag aanbrengt en zeer goed mengt,zo voorkom je verbranding.
  Als je op het onderstaand prentje klikt kan je een gebundeld Fotoalbum over de compostvaten, houten compostbakken,gerecycleerde compostbakken, draadbakken, composthoop, wormenbak , vlakte compostering, snoeihout verwerken  en kippen bekijken.

  Fotoalbum 2

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsen en opstarten van de verschillende systemen: Compostvaten.

  Het Compostvat
  Een compostvat bestaat meestal uit vijf delen deze zijn:
  1: Geperforeerde bodemplaat
  2: De mantel,met onderaan een grote opening
  3: Deksel van de lade of schuif,deze word geplaatst over de grote opening in de mantel
  4: Het deksel van het compostvat, op de meeste compostvaten is er bovenop het deksel extra verluchtingsgaten,deze kan men openen of sluiten door aan de ronde schijf bovenaan te draaien.
  5: Beluchtingstok,dit is meestal een ijzeren staaf,voorzien van een punt,met deze stok kan men het compostvat beluchten, het materiaal in het compostvat mengen en van verse zuurstof voorzien.

  Klik hier

  De plaatsing gebeurt op een vlakke ondergrond niet te ver van de keukendeur om dagelijks de toevoer van keukenafval te verzekeren. Plaats de bodemplaat op negen trottoirtegels of op een houten pallet. Dit voorkomt dat de bodemplaat onder het gewicht van de inhoud van het vat breekt of in de grond zakt. Tevens zal dit er voor zorgen dat de openingen van de bodemplaat niet verstoppen en door zuurstofgebrek kan het ganse proces mislukken,het zorgt er ook voor dat het overtollige vocht weg sijpelt in de bodem,en langs deze stenen of pallet kruipen de bodemorganismen probleemloos naar boven en verschaffen zich de toegang tot het vat via de geperforeerde bodem. Plaats het vat bij voorkeur op een plaats waar enkele uren per dag de zon schijnt. De ganse dag in de volle zon is van het goede teveel. Beschut het vat ook tegen de gure wind In de winter beschut men een vat het beste met een plastieken noppenfolie,deze folie is voorzien van lucht,en beschermt het vat tegen de gure weersomstandigheden. Deze folie zorgt er ook voor dat het vat niet te snel afkoelt,en het verteringsproces verder blijft gaan Het is echter niet noodzakelijk dit te doen,daar het vat in de winter zeer traag verder werkt,echter bij heel strenge vorst en koude valt het hele proces stil. Door de groene kleur van het vat absorbeert het de warmte en deze draagt bij tot het composteerproces. Zorg er vooral voor dat er genoeg ruimte is op de plaats waar men het vat zet, dit om regelmatig te kunnen beluchten, het vat ledigen (bv. om de rijpe compost te oogsten, het vat opnieuw op te starten bij een eventuele mislukking, plaats om eventueel de compost af te zeven bij gebruik,enz..)
  Persoonlijke tips:
  Als men de bodemplaat aandachtig bekijkt kan je vaststellen dat je een diepe gleuf ziet. Deze gleuf dient om de mantel en de lade perfect te laten aansluiten en het geheel perfect af te sluiten. De lade laat ik steeds gesloten,,als je ze opent zal er onvermijdelijk half verteerd materiaal in de gleuf vallen en eens dit gebeurd is krijgt men deze lade nooit meer dicht. Dus gesloten houden is de boodschap. Als men het vat moet ledigen (bv. om compost te oogsten, omzetten) neemt men best de ganse mantel weg, voert de behandelingen uit en start het vat geheel terug op Zorg er steeds voor dat je de gleuf volledig proper maakt.

  Opstarten:
  Op de bodemplaat moet men eerst een laag grof materiaal aanbrengen ( bv. houtsnippers, fijne takjes, dorre stengels van vaste planten),deze materialen verzekeren je een vlotte luchtinstroom en verstoppen de gaatjes niet.

  Mocht je dit niet doen en beginnen te vullen met keukenafval of gras dan zullen de gaatjes verstoppen, het materiaal gaat dicht slempen en beginnen te stinken. Als dit gebeurt wordt het composteerproces verstoord en is een goede compostering niet meer mogelijk. Men dient ook er voor te zorgen dat je groen materiaal afwisselt met bruin materiaal zodat je een evenwichtige verhouding verkrijgt. Ook dient men regelmatig te beluchten met de bijgeleverde stok (beluchtingstok): Door dit regelmatig te doen breng je er verse lucht in en worden de verschillende lagen gemengd. Beluchten kan je zo vaak doen als je er staan immers geen vaste tijden op.
  Ik heb over de plaatsing,de opstart,de verzorging van het compostvat en het oogsten van de rijpe compost een mooi fotoalbum gemaakt .Je kan dit album bekijken via een klik op het onderstaand prentje.

  Fotoalbum 3

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsen en opstart van compostbakken & draadbakken.

  Compostbakken Plaatsing en de Opstart:
  Zeer geschikt voor mensen met een grotere tuin met tamelijk veel tuinafval, gazon, struiken.
  Men kan het best gebruik maken van houten transportpaletten, dewelke vaak gratis te verkrijgen zijn. Men verbindt 4 paletten aan elkaar. Zo verkrijgt men een rechthoekige bak.
  Als je het bij 1 bak houd bedenk dan wel dat je de  bak telkens moet leeg maken om de bak te kunnen omzetten en de rijpe compost te kunnen oogsten.
  Beter is nog 2 bakken bij te zetten zodat je een bak verkrijgt in drie delen.
  In de eerst bak legt men op de grond enkele dikke takken, grof gesnipperd snoeihout of dikke stengels van vaste planten. Dit om een goede luchttoevoer te kunnen verzekeren,en een goede afvoer van het vocht te hebben.
  Daarna vult men de bak afwisselend met groenafval en bruinafval.
  Men vult verder op tot deze bak vol is.
  Na ongeveer 6 maanden kan men deze eerste bak keren in de tweede bak en terug opnieuw beginnen in de eerste bak.
  Na een paar maanden keert men de tweede bak om naar de derde bak.
  Deze compost is inmiddels half verteerd (er zijn nog delen van materiaal zichtbaar),.
  Men kan deze compost perfect gebruiken als Mulching in de groente- of siertuin.
  In de derde bak kan men de compost uit de tweede bak rustig laten verteren tot men rijpe compost verkrijgt. Deze compost ruikt naar verse bosgrond, heeft een bruine tot zwarte kleur en kan na het eventuele zeven gebruikt worden in de groentetuin, siertuin en in bloembakken. Een opmerking moet je steeds in acht nemen:
  NOOIT COMPOST PUUR GEBRUIKEN,WEGENS GEVAAR VOOR VERBRANDING,
  compost is veel te geconcentreerd is (door de aanwezigheid van de vele voedingsstoffen).
  Als men handig is kan men zelf een bak in elkaar knutselen door gebruik te maken
  van snelbouwstenen. Let er hier voor op dat men hier spleten laat voor de nodige luchttoevoer.
  Het composteerproces verloopt in deze bakken uitstekend doordat de houten planken voorkomen dat het materiaal langs de buitenzijde uitdroogt.
  Na een paar jaren zullen deze paletten mee composteren en dien je deze te vervangen.
  Draadbak: Plaatsing en Opstart
  De werkwijze voor het maken van een draadbak is zeer gemakkelijk en zeer eenvoudig, men slaat vier palen in de grond,de vorm van de bak speelt geen rol. Aan de buitenkant van de palen bevestig je een draad met grove mazen (kippendraad of schapendraad) De hoogte van de draad speelt weinig rol, maar ik zou persoonlijk niet hoger gaan dan maximum 2 meter. Als je de draad bevestigd hebt is de draadbak klaar voor gebruik, eventueel kan je de grond op de bodem van de bak met een riek losmaken,maar dit hoeft echt niet. Deze bakken of manden zijn perfect geschikt om herfstbladeren of grote hoeveelheden grasmaaisel te composteren, let er wel voor bij het composteren van grasmaaisel dat je in afwisselende laagjes werkt, (bv. een dun laagje grasmaaisel, op die laag doe je vervolgens een deel blaadjes, zo voorkom je dat het grasmaaisel gaat rotten of broeien Inplaats van te composteren. Bekijk het fotoalbum over de verschillende soorten van compostbakken en Draadbakken

  Klik op het prentje hieronder:

  Fotoalbum 4: Compostbakken (houten-geresycleerde & draadbakken) plaatsen

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsing en opstart van composthopen.

  De Composthoop.
  Deze hoop is zeer geschikt voor het verwerken van zeer veel tuinafval, gras, snoeihout, resten uit de siertuin.
  De opstart en verzorging is zeer eenvoudig.
  Men legt de hoop het beste in een schaduw van een boom, beschut tegen de hevige winden. Zorg ook voor een niet te natte plek, deze hoop blijft immers in de winter gewoon liggen.Tegen de uitdroging en de overmatige neerslag plant men er best pompoenen rond.(niet op de hoop, maar wel aan de rand,wegens gevaar voor verbranding) Deze pompoenen dekken de hoop af maar verhinderen de luchtcirculatie niet. Ook kan men de hoop afdekken met bladeren,of met dunne laagjes gras.Zorg ook steeds voor voldoende ruimte daar men er regelmatig met de kruiwagen langs moet voor toevoer van vers materiaal en om een zeef te kunnen zetten om de compost te zeven als deze rijp is. Deze hoop word opgestart zoals de opstart gebeurt bij alle systemen,op de grond breng je een laag grof verhakseld snoeihout aan,dit kan in de vorm zijn van dikke takken,dikke stengels,dunnere takken en twijgen, enz.Hierop breng je een laag gras,tuinafval,keukenafval,bovenop die laag breng je terug een laag aan van grof versnippert hakselhout,je kan ook stro of hooi gebruiken,let ervoor op dat het stro en het hooi eerst goed nat dient te maken,op die laag breng je opnieuw een laag groenafval aan. Groen materiaal bevat veel vocht en is waterrijk, deze spreidt men over de ganse oppervlakte van de hoop, daarna mengt men dat met bruin materiaal dat droog en stug is.Dit om te voorkomen dat het groen materiaal dichtslijmt,door zuurstof gebrek. Ga zo verder tot je een hoogte bekomt van ongeveer1,5m.
  Een goede aangelegde composthoop verspreidt weinig of geen geur zodat burenhinder uitblijft.Na ongeveer twee of drie maand moet je de hoop keren of omzetten, hierdoor meng je alle materialen door elkaar en je zal merken dat je reeds een kleurverschil ontdekt, dit is half verteerd martiaal. Na ongeveer zes tot negen maanden is de hoop klaar voor gebruik.Men ruikt dan verse bosgrond en de kleur is zwart tot bruin. Men kan dit gebruiken na het eventueel zeven in de siertuin, moestuin, potten.Ook hier geldt dezelfde opmerking: COMPOST NOOIT PUUR GEBRUIKEN,VERMENG COMPOST ALTIJD MET GEWONE TUINGROND,GEBRUIK OOK GEEN POTGROND OM TE MENGEN,potgrond is al verrijkt is met meststoffen en zal bij toevoeging van compost overbemesting in de hand werken.
  Ook over de composthopen heb ik een overzichtelijk fotoalbum gemaakt,Klik op onderstaand prentje voor een bezoekje.

  Fotoalbum 5 Composteren op Composthopen

  Tot slot zijn er nog twee andere manieren om te composteren,de simpelste manier is de vlakte compostering en de laatste manier van composteren is in wormenries of wormenbakken,dit systeem draait enkel op compostwormen en gebeurt in een gesloten bak,dit systeem is niet gemakkelijk en als men er niet of geen aandacht aan geeft zal dit zeer vaak mislukken.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlakte compostering.

  Vlakte Compostering :
  Deze manier van het composteren is de gemakkelijkste methode,je hebt er geen speciaal materiaal voor nodig,alleen wat plaats,zelfs op een kleine plaats zal deze compostmethode lukken. Ergens op een leeg bedje of plaatsje maak je de grond los en wat onkruidvrij, het onkruid mag je laten liggen,maar als het zaden bevat kan je dit onkruid beter afvoeren naar het kippenhok . Na het eventueel wat fijn harken van het bedje kan je met het composteren beginnen,Men gooit het GFT afval en de geknipte takjes gewoon in dunne laagjes op de grond,in dunne laagjes,Nadien heb je er geen werk meer aan,de vogels zoeken naar de diertjes en woelen zo het afval onder in de bovenste grondlaag,waar het verder verteerd word door het bodemleven en zo de bodem verrijkt met humus. Deze werkwijze is geïnspireerd op de werking van het bos,daar gebeurt dit composteren al vele jaren zonder ingrijpen van de mens.
  Hierna vind je een klein fotoalbum over vlakte compostering voor en bezoekje ,klik op het onderstaand prentje.

  Fotoalbum 6 Vlakte compostering

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wormenbakken of wormenreis.

  De opstart en de verzorging van de wormenbak.
  In dit laatste deeltje van de compostsystemen bespreek ik de methode voor mensen die geen tuin hebben of op een appartement wonen, maar die toch willen composteren. 
  Deze methode draait enkel op compostwormen die men plaats in gesloten bakken. Deze bakken noemt men: "wormenbakken of wormenries"
  Deze wormenbakken bestaan uit drie geperforeerde bakken en een gesloten bak al of niet voorzien van een aftapkraantje en een deksel met kleine geperforeerde gaatjes om de afbraakgassen die vrijkomen af te voeren. Dit systeem draait op compostwormen afkomstig uit de compostvaten, bakken. Zeker geen regenwormen gebruiken want deze wormen zijn dieptegravers en zullen gegarandeerd ontsnappen. Deze bakken verwerken enkel ongekookte groenten - en fruitresten ,geplette eierschalen, verwelkte bloemen met of zonder stengels, dunne takjes. Al deze zaken moet je verkleinen tot ongeveer 5-10 Cm.
  Hoe start je nu deze wormenbakken op?
  Op de geperforeerde bodem van een bak legt men eerst een stuk keukenrol, daarop brengt men een laagje gesnipperd hout of verkleinde dunne takjes aan.(dit voorkomt dat de gaatjes zullen verstoppen) Daarop plaatst men een handvol compostwormen samen met wat half verteerde compost. Deze compost is absoluut noodzakelijk,het zorgt de eerste weken voor het nodige voedsel. Laat nadien de bak een tijdje met rust zodat de wormen hun draai kunnen vinden in hun nieuwe huis. Zeker niet of zeer weinig bijvoederen, dit is de meest voorkomende oorzaak dat de bak gaat stinken en de wormen sterven. Dit komt vooral omdat de wormen de vertering die gebeurt door bacteriën en schimmels niet kunnen volgen daar de wormen hun voedsel moeten binnen zuigen omdat ze geen tanden hebben. Na ongeveer een maand hebben de wormen hun draai gevonden en kan men wekelijks bijvoederen .Een ander probleem is dat van ondervoeding. Een goed werkende wormenbak kan gemakkelijk drie weken zonder bij te voederen werken. Vertrek je op reis voeder dan nog eenmaal bij zoals gewoonlijk. Geeft men te veel dan kan de broei van het materiaal verstikking tot gevolg hebben, met als resultaat: de wormen kwijnen weg, sterven en bij thuiskomst wacht er een onwelriekende verwelkoming. Ook kan de plaats waar je de wormenbak achterliet vol dooie wormen liggen die uit de bak gekropen zijn. De grootte van het afval is van groot belang. Hoe kleiner je het materiaal snijdt, hoe  sneller dit verteert. Er moes van maken is geen oplossing daar de vertering dan stilvalt. Wormen werken vooral aan de oppervlakte van het systeem,de omgevingstemperatuur is van belang, ongeveer 20 graden is ideaal. In bakken die in de winter buiten staan zal de afbraakactiviteit zo goed als nul zijn en de wormen kunnen afsterven. Het beste is deze bakken binnen zetten in een garage,schuur,ed of af te dekken met een zeil. Ook moet men regelmatig de bak controleren liefst eenmaal per maand. In een goed draaiende wormenbak vind je de wormen op een diepte van 5 tot 15 cm. Zit de meerderheid van de wormen dieper voeder je te snel, zitten de wormen massaal aan de oppervlakte voeder je te weinig en mag je dan wel wat meer voederen. Opgelet: het kan ook zijn dat de wormen de verzuurde massa in de bak ontvluchten dus, iets dieper graven is dan de boodschap. 
  De geur van een wormenbak:
  een goed werkende bak stinkt niet en verspreidt geen onaangename geur,
  de eerste dagen ruik je nog wel de specifieke geur van het toegevoegde afval maar tijdens het verteren verdwijnt deze en evolueert naar de typische geur van rijpe compost.
  Begint de bak te stinken mag je gegarandeerd problemen verwachten en vlug ingrijpen is dan de boodschap. Men kan er bv. houtsnippers bijvoegen als de bak te nat is. In het ergste geval moet men de ganse bak ledigen en van voor af aan terug beginnen. Eens de bak vol is plaats je gewoon een lege bak bovenop de volle en men begint zo verder te voeren. Let wel op dat je de volle bak nog een aantal weken laat staan omdat de wormen nog een tijdje zullen kruipen tussen de twee bakken. Pas wanneer er geen wormen meer in de volle bak zitten kan je deze verwijderen en bovenop zetten om te laten drogen want deze compost is natter en vettiger dan deze uit vaten of bakken.
  Een tweede gegeven is dat de wormen naast compost ook perculaat produceren, dit is een vrijwel reukloos en donkerbruine vloeistof dat opgevangen wordt in de onderste gesloten bak. Ook als dit stinkt of een onaangename geur verspreidt of de kleur bleker wordt mag je eveneens problemen verwachten.
  Wat is nu perculaat eigenlijk? 
  Dit is het vocht afkomstig van het groene afval, het condensatievocht en de uitwerpselen van de wormen. Vandaar dat men dit ook in de volksmond “pierenpis”noemt. Dit vocht verdund tot 1/10 met water is de perfecte meststof voor de kamerplanten,het is Ph neutraal,en bevat alle nodige voedingstoffen,en spoorelementen.
  Ik heb nu wormencompost en perculaat,hoe gebruik ik dat ?
  Compost uit wormenbakken kan men na menging met tuingrond gebruiken in bloembakken en bloempotten. Het perculaat moet men verdunnen en NIET puur gebruiken wegens gevaar voor verbranding. Verdunnen 1/10 is het beste. Men kan dit geven als voedsel voor de pot en balkonplanten daar dit een zeer goede natuurlijke voeding is.
  De overschot van het afgetapte perculaat kan je perfect onverdund bewaren in een fles en dit gedurende meerder maanden.
  Er komen soms veel kleine vliegjes uit de wormenbak gevlogen,dit zijn  fruitvliegjes en deze zijn niet te vermijden ,hun eitjes zijn vaak aanwezig op de schillen van fruit en groente,ook komen deze vliegjes op de geur van het fruit af. Je kan deze vliegjes op verschillende eenvoudige manieren bestrijden:Je dekt het materiaal af met een vochtige doek, verteerde compost, papiersnippers en (of) houtschaafsel (niet behandeld of vernist) 
  Men kan deze vliegjes ook vangen met een vliegenklever, een potje gevuld met bier,wijn of azijn (dit lokt de vliegjes in het potje alwaar ze zullen verdrinken).
  Houd de wand van de bak droog, dit moet je wel meerdere keren per dag doen en dit gedurende meerdere dagen. Gebruik hiervoor een vod de welke je telkens goed uitspoelt zodat de eventuele eitjes en vliegenmaden verdwijnen. Keukenpapier is ook geen probleem,na reiniging van de wanden kan je dit papier rustig laten liggen,dit papier verteerd wel mee.
  Opmerking: GEBRUIK ZEKER GEEN INSECTICIDEN, DEZE REMEDIE IS ERGER DAN DE KWAAL ZELF !! 
  Omdat deze wijze van het composteren niet zo eenvoudig is en je moeilijkheden kan verwachten bij de opstart en de verzorging van een wormenbak heb ik hierover een duidelijk fotoalbum gemaakt,waar al de stappen één voor één duidelijk getoond worden .Het album is te bereiken via een klik op het bewegend plaatje hieronder.
  Als je vragen over dit onderwerp hebt,kan je ze stellen via de mailfunctie op mijn blog,Ik zal ze proberen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

  Fotoalbum 7: composteren in wormenbakken of wormenries

  In het fotoalbum vind je de brochure "composteren in een wormenbak of wormeries" in verschillende losse pagina's, omdat die pagina's voor vele bezoekers misschien onduidelijk of onleesbaar zijn vind je hieronder de link naar de brochure in pdf bestand.

  Brochure composteren in wormenbakken of wormenries

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Informatie houden van kippen,wat dragen ze bij tot het copmosteren ?

  Het laatste deeltje gaat over kippen, deze dieren zijn ook perfecte composteerders zijn en tevens ook afvalverwerkers.
  Ik wil me alleen maar beperken tot het houden van kippen en hun verzorging. Ik ga me niet uitweiden over de verschillende rassen die er bestaan,daar dit me veel te ver zou lijden.
  Zelf kippen houden.
  Niet iedere tuin is geschikt voor het houden van kippen
  Is er wel voldoende ruimte? Op een te kleine oppervlakte kan men geen kippen houden daar dit voor geuroverlast zou veroorzaken,met buren ruzies tot gevolg .Een kip heeft ongeveer 2 m² nodig om zich vrij te kunnen bewegen .Kippen zijn sociale wezens en leven niet graag alleen,dus voorzie best twee kippen .Voor een doorsnee gezin volstaan het houden van drie kippen .Bedenk ook dat kippen niet graag in een gesloten ren leven,maar ook een buitenloop nodig hebben. Je moet ook een degelijk binnenhok bouwen dat voor beschutting kan zorgen tegen weer en wind .Het best zorg je ook voor een paar struiken waar ze kunnen onderkruipen op de heetste uren van de dag .Voorzie ook een dikke laag gesnipperd hout,kippen scharrelen en pikken graag .Deze laag zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslempt bij hevige regenval.
  De omheining is ook een zeer belangrijk onderdeel,deze is te maken met enkele palen,dewelke men ongeveer om de twee meter plaatst,gebruik kippendraad van 2 a 2,5 meter hoog,graaf deze ook een 15 tal centimeter in de grond,dit voorkomt dat de kippen er onderdoor scharrelen en zo de vrijheid kiezen .Bij kippen die vliegen kan je overwegen om de ganse ren bovenaan af te spannen met tuinnet.
  Kippen hebben ook aandacht nodig,voederen alleen volstaat niet,men moet eitjes rapen,het water verversen en somtijds controleren op parasieten,hun conditie in het oog houden,ga je op reis dan kunnen ze met een automatische voederbak en een volle drinkbak een paar dagen verder,ga je voor een langere tijd op reis zal je de buurman of vriend moeten aanspreken om ze regelmatig te voorzien van eten en drinken,eieren rapen en een oogje in het zeil houden .Let ook op voor vossen deze lusten ook wel eens een kippetje .Verwacht je toch vossen zorgt er dan voor dat de kippen s'avonds in hun hok zitten,je kan de ren ook beveiligen met fijnmazige stevige afsluitdraad met mazen van ongeveer 3a4 cm,bevestig deze aan de buitenkant van de palen en plooit de bovenzijde naar buiten in een hoek van30°. Je kan ook een strook van 40 cm rond het hok tegels of betonplaten ingraven,dit voorkomt dat vossen een toegangspijp zouden graven onder de omheining .Dit zijn enkele tips,meer tips en info vind je op de site van de vogelbescherming,het boekje "wat pikt de kip" van OVAM,en op de site van VLACO en bij de milieudienst van jullie gemeente,of bij de kippenkwekers zelf.
  Een haan of niet?
  Deze vraag word me meermaals gesteld,kort en bondig een haan hoeft per definitie niet,maar brengt wel een meerwaarde met zich mee.
  Voordelen:
  Een haan kan een meerwaarde zijn voor je tuin,Deze waakt over zijn kippen. Een haan bevorderd de leg van de kippen niet en is dus niet noodzakelijk. Wil men kweken is er uiteraard wel een haan nodig,bedenk echter wel dat vele kippen rassen hun eieren zelf uitbroeien.
  Nadelen:
  Een haan kan een bron van ergernis zijn voor je zelf en de buren,door zijn gekraai.
  Ze kunnen ook soms agressief zijn en een gevaar zijn voor jezelf en je kinderen en het is ook niet plezierig om voortdurend op je hoede te moeten zijn wanneer je het hok betreed of je in de buurt van het hok komt. Hij verbruikt ook meel en graan,dus is hij niet productief.
  Hij heeft minimaal vier kippen nodig,bij lichte rassen is dit meer,bedenk ook dat een driftige haan met te weinig kippen een echte kwelling is voor de leghennen. Beperk je tot een haan,reden daarvoor is simpel:Meerdere hanen in een ren houden,leidt onvermijdelijk tot soms hevige vechtpartijen,met zware verwondingen en soms met de dood tot gevolg.
  Zo dit was uitgebreid het hoofdstuk over houden van kippen,maar wat dragen ze bij tot het composteren en het voorkomen van restafval?
  Kippen verwerken graag gras,geef ze dus met regelmaat grasafval,door hun gescharrel en gepikt verwerken ze dit tot waardevolle compost .Ze pikken ook de zaadjes uit van onkruiden,en voorkomen zo de uitzaai hiervan,tevens eten zij ook resten van gekookt eten,saus,groenten,fruit,(en sommige rassen ook vlees),korstjes van vleeswaren,enz. .en dragen ze ook zo hun steentje bij het verwerken van de overschotjes dat anders maar in de afvalzak-bak zou verdwijnen, denk er wel aan bezint eer je begint,en houd rekening met de buren,dit voorkomt ruzies.
  Als je klikt op het prentje van de kip, kom je in een overzichtelijk fotoalbum terecht. Veel plezier met het houden van kippen

  Fotoalbum 8 Kippen en het composteren

  Reageer (0)

  Welkom op mijn blog


  Flayer composteren doe je zo


  Oud infobord thuiscomposteren


  Inhoud van de huisvuilzak (bak)


  Taartdiagram hoeveel gft afval per inwoner


  Archief per week
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 01/08-07/08 2016

  Gft kringloop & de voedselkringloop


  Composthumor
  We zijn de 50de week van 2018

 • Goedemiddag

  Gastenboek thuiscomposteren!


  Een vraag of probleem stel ze gerust  Kies een systeem dat bij je tuin past


  Groen en Bruin materiaal


  Van gft afval tot compost 1: Voorbewerking 2: Compostering


  Van gft afval tot compost 3;NabewerkinG + Narijping 4: Eindproduct compost
  Link naar het fotoalbum
  over de verschillende compostdiertjes die in onze compostsysstemen leven

  Voor een bezoekje klik op onderstaand prentje.

  Fotoalbum De verschillende compostdiertjes in onze compostsystemen


  Compost omzetten en wormen (Humor)


  Link naar het fotoalbum
  over de verschillende
  snoepdiertjes die in onze
  compostsystemen leven

  Voor een bezoekje klik op
  onderstaand prentje
  .

  Fotoalbum over de verschillende snoepdiertjes die in onze compostsystemen leven

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!