NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • W. E. V. - LIMBURG
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Welkom op mijn blog!
  Welkom op de site van de WAARHEID
  De REALITEIT IS de WAARHEID
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Ieder zijn WAARHEID
  REALITEIT
  15-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Danny U T E N S 

  beleeft  nog  plezier  aan  zijn  hobby

                                                                                                       tekst en foto’s: TJip – Beringen

  Indien de weersomstandigheden het enigszins toelaten vinden we Danny wekelijks terug op de vogelmarkt te Mol. Al is het ook niet meer wat het geweest is door al die strenge regels der wet, aldus Danny.
  Wij vonden het dan ook ideaal om hem eens te gaan bezoeken voor “Ten huize van”
  Bij mij is de microbe overgeslagen van mijn vader, die heeft ook altijd vogels gehouden en gekweekt. Net als bij hem, is en blijft het ook voor mij een ontspannende bezigheid. Hopelijk kan ik zo snel mogelijk van mijn pensioen gaan genieten zodat ik mij ten volle kan toeleggen op de kweek en de verzorging van mijn vogels. (Red.: dit hebben we nog al eens gehoord).
  Eind jaren ’80 ben ik pas op een degelijke manier er toe gekomen om met de kweek en verzorging van mijn vogels bezig te zijn. Voordien was het mij enkel te doen om de gezelligheid van vogels te houden in de volière. Zoals bij de meeste beginners kon je toen in mijn gezelschapsvolière alle mogelijke soorten aantreffen. Meestal ging het destijds om Europese en kanaries, dus, een mengelmoes van alles wat. Wanneer ik dan al eens een nestje met jongen kon grootbrengen was het voor mij al een succes. Over kwaliteit had ik toen nog geen kaas gegeten, een bonte kanarie was voor mij zeker niet minderwaardiger dan een kwaliteitsvogel. Door de jaren heen ben ik dan toch gaan inzien dat gericht kweken een “must” is indien men in deze hobby iets wil bereiken.
  Mijn aansluiting bij “De Zanglijster” uit Helchteren heeft hier wel een bijzondere rol gespeeld . Hoe kan het ook anders wanneer je terecht komt tussen kleppers als een Storre Janssens, Martin Claeskens, Guy Bex en andere soortgenoten, stuk voor stuk mannen die de klepel wisten hangen. Van hen heb ik heel wat kennis opgestoken in die periode. Op de tentoonstellingen was ik echter niet bij de uitblinkers, al speelde ik toch al eens een kampioen en wat ereprijzen. Voor mij was dat echt niet het voornaamste, al is het wel mooi meegenomen. Het belangrijkste voor mij om deel te nemen aan een TT was meer het gevoel van er bij te horen en vooral om mijn oren te luisteren te leggen bij de uitleg en discussies van de meer ervaren liefhebbers. Volgens mij is dit de beste leerschool die ik beginnende liefhebbers kan aanbevelen. Begin kleinschalig en doe vooreerst voldoende kennis op en geef uw ogen en oren de kost tijdens een TT, vooral dan bij het inkooiën en de commentaren na de keuringen. Hier kan je de basis leggen voor een mooie carrière als vogelkweker – tentoonsteller.
  Na een tijdje ben ik dan wel gestopt met tentoonstellen om diverse redenen. De bijzonderste rede van mijn afhaken was te zoeken in de soms hoog oplopende discussies over deze of gene kampioen, iedereen mag hierin wel zijn mening hebben maar over kleinigheden te zitten bekvechten hoort er toch niet bij. Het verdict van de keurmeester is bepalend en men moet dit maar aanvaarden. Nogmaals, voor mij maakte het niet uit of ik 2de of 22ste stond in het eindklassement.
  De sfeer en de leerrijke gesprekken gaven mij reeds een voldoening. Na gestopt te zijn als tentoonsteller ben ik wel contact blijven houden met enkele bekende spelers en bezocht ik regel matig tentoonstellingen in de streek.
  Zo had ik het geluk om enkele uitzonderlijke kweekvogels (witte) te kopen van Martin Claeskens. Martin heeft mij overigens de knepen geleerd om mijn witte vogels op een speciale manier te wassen, hetgeen toch nog steeds een pluspunt is bij de keuringen. Links en rechts kocht ik dan nog wat goede kweekvogels bij om in een andere bloedlijn te komen en dat is me goed gelukt.
  In 2005 heb ik dan de draad weer opgenomen als tentoonsteller. Regelmatig viel ik de eerste 2 jaar wel binnen de prijzen en zo was het competitiebeest in mij weer wakker geschoten.
  In 2007 achtte ik de tijd rijp om mij eens even te gaan meten met de concurrentie in het kanariewereldje.
  Bij de BSKK (Brabantse Speciaalclub voor Kleur- Kanaries) behaalde ik direct 1 X goud – 2 X zilver – 1 X brons en zilver in stam met rec. Wit.
  Enkele weken later in Rapertingen bij SKK Limburg was het 1 X goud – 2 X zilver en 1 X brons.
  Na deze 2 TT gaf ik mijn vogels een tijdje de nodige rust om te bekomen en om ze voor te bereiden op het Limburgs kampioenschap. Dit is misschien ook wel een punt dat vele beginners over het hoofd zien. Gun uw vogels de nodige rust tijdens het TT-seizoen, zeker de vogels waarmee je volgend kweekseizoen wil kweken. Van uitgebluste vogels moet je zeker geen positieve resultaten verwachten. Persoonlijk hou ik het aantal TT’s zeer beperkt. Enkel confrontaties met degelijke concurrentie ga ik nog aan. Van de uitslagen op de kleinere tentoonstellingen krijg je soms een verkeerde inschatting van de waarde van uw vogels
  Een volgende stap in 2007 was dan het Provinciaal Kampioenschap met toch een zeer positief resultaat als eindbalans, n.l.: 2 X goud - 3 X zilver en 2 X brons, dit resulteerde dan ook nog in een 4de plaats bij de kleurkanaries. Na deze onverwachte resultaten wilde ik ook wel eens de sfeer opsnuiven van een WK.
  Dit is nu net zoals in de wielersport, een renner die nooit de Tour de France heeft gereden staat voor velen geboekt als zijnde 2de rangsrenner. In onze hobby is het eveneens een “must” om minstens éénmaal deel te hebben genomen aan ‘n wereldkampioenschap om het etiket van “volwaardig liefhebber” te mogen dragen.
  In Hasselt had ik slechts 4 vogels ingeschreven met als resultaat: 91 punten voor mijn rood ivoor isabel schimmel - 90 punten voor een Opaal wit en respectievelijk 89 en 88 punten voor de 2 rec. Witte vogels, met deze uitslag kon ik best tevreden zijn.
  Aan de beginnende liefhebbers zou ik de raad willen geven om op klein niveau te starten en niet onmiddellijk te streven naar de top. Bouw langzaam uw carrière uit en begin met hooguit 2 à 3 kleurslagen, wanneer je dit onder de knie hebt kan je nog altijd uitbreiden met andere soorten.
  Momenteel kweek ik met agaat wit - agaat opaal wit - rec. Wit – Opaal geel ivoor – rood isabel ivoor schimmel en zwartkopsysjes, op deze laatsten ga ik mij vanaf volgend seizoen nog wat meer toeleggen omdat ik dit een mooi en vinnig vogeltje vind.
  Jaarlijks kweek ik om en bij de 200 vogels. Door de steeds maar duurder wordende voedingsstoffen heb ik wel besloten om er een drastische rem op te plaatsen en de kweek te beperken.
  Om van mijn overtollige vogels af te raken trek ik, indien de weersomstandigheden het toelaten, bijna wekelijks naar Mol markt . Belangrijk bij deze samenkomsten is het sociaal karakter van de markt, men komt er in contact met de echte kenners van heinde en ver. Hier komen dikwijls belangrijke afspraken tot stand en de vriendschapsbanden worden nauwer aangetrokken.
  Voor wat mijn kweekprocedure betreft heb ik voor niemand geheimen en kan ik met de hand op het hart zeggen dat ik nooit of te nimmer medicatie gebruik, ook niet preventief. Een vogel die gezonde voeding krijgt heeft niets meer nodig, ik zit niet te knoeien met een potje van dit en een flesje van dat. Al die zo gezegde “wondermiddeltjes” laat ik gewoon aan mij voorbij gaan.
  Mijn vogels krijgen twee kuren per jaar met ESB3, de eerste net voor de kweek en een tweede in de ruiperiode en daar stopt het wel mee.
  Tijdens de kweek tot na de rui geef ik ze eivoer van Obbergen met per vogel een aantal pinky’s en buffalo- wormpjes gemengd om de dierlijke eiwitten aan te vullen. Meestal doe ik er ook nog wat geraspte wortelen onder en daar blijft echt niets van over.
  Tot slot wil ik toch nog even benadrukken dat iedere beginnende liefhebber bij mij terecht kan indien ze vragen hebben over bepaalde situatie tijdens de kweek of bij de verzorging der vogels.
  Indien iedereen een handje zou toesteken om beginnende liefhebbers met raad en daad bij te staan, zou onze hobby er alleszins beter voorstaan en zouden we niet op onze knieën moeten gaan smeken bij de jeugd om toch maar lid te willen worden, ook de clubs zouden volgens mij meer mogelijkheden moeten krijgen om nieuwe leden aan te trekken.

  15-01-2009 om 15:34 geschreven door TJip

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W. E. V. - LIMBURG

  WERKGROEPEN

  EUROPESE

  VOGELS - v.z.w.

  INLICHTINGEN:

  Roger VANLOOK

  Duivenstraat 4 - 3582 BERINGEN

  Telefoon: 00 32 / 11 42 75 72

  e-mail: rogervanlook@skynet.be

  ONTSTAAN en GROEI van onze vereniging:

  De Werkgroep Europese Vogels werd opgestart in West-Vlaanderen door dhr Daniël Werbroeck in 1973, daarna volgde Limburg in 1976 en al snel volgden ook de andere provincies. --- Met z’n allen vormen zij de WEV – België

  DOELSTELLINGEN:

  De doelstellingen die deze WEV ’s nastreven bestaan erin: De liefhebbers en kwekers vanéén of meerdere soorten Europese cultuurvogels te groeperen met als doel samen die vogels beter te leren kennen, te bestuderen, de kweek ervan te stimuleren, te verbeteren en te vermeerderen, dit alles natuurlijk in het belang van het vogelbestand.

  WERKING:

  WEV – België ijvert dan ook om alle liefhebbers en kwekers van Europese Cultuurvogels samen te brengen in hun organisatie waarbij de beginners kunnen genieten van degelijke informatie en steun van de gevorderden en specialisten met ervaring. Alle middelen worden te baat genomen om deze liefhebbers te documenteren. Studievergaderingen,wedstrijden, spreekbeurten, dia- en videomontages dragen er toe bij om de laatste ontwikkelingen in deze hobby up to date te houden. Elk jaar organiseert WEV – België een Nationaal Kampioenschap met ruilbeurs voor Europese vogels. Er is tevens elk jaar, in iedere provincie een tentoonstelling voor Europese vogels, het zogenaamde ORLUX-Criterium.

  LIDMAATSCHAP:

  De geldelijke bijdrage bedraagt 12,00 €uro - Voor Nederland is dit 16,00 €uro.

  Door uw lidmaatschap ontvangt u driemaandelijks het clubblad “AVIS CULTURA”

  Tevens wordt u nauwgezet op de hoogte gehouden van de verschillende activiteiten in uw Speciaalclub, zoals tentoonstellingen en de algemene werking.

  15-01-2009 om 14:09 geschreven door TJip

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/01-18/01 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Over mijzelf
  Ik ben Julien THEUNIS, en gebruik soms ook wel de schuilnaam TJip.
  Ik ben een man en woon in Beringen (Belgisch Limburg) en mijn beroep is Typograaf - Drukker.
  Ik ben geboren op 24/08/1939 en ben nu dus 78 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: ornithologie-fotografie-fauna-flora-.
  Ben sinds 5 jaar met pensioen en heb tijd zat voor mijn hobby's. Als ambtenaar heb ik een haat gekregen voor AL wat een politiek tintje heeft en zeker van sommige strekkingen Ik sta bekend om mijn vuurspuwende pen.
  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!