Hartslagzones volgens de methode van Karvonen
Naast de methode voor het bepalen van je hartslagzones aan de hand van je omslagpunt, kunnen deze ook bepaald worden volgens de methode van Karvonen. Deze is iets minder nauwkeurig, maar kan voor vooral beginnende fietsers een handreiking zijn, zonder dat ze ingewikkelde tests hoeven te doen.
Hoe werkt het?
Karvonen gaat uit van het verschil tussen de maximale hartslag en de rusthartslag. Dit verschil noemt hij het hartslagbereik. Door nu bij deze rusthartslag een percentage van dit hartslagbereik op te tellen, kom je tot de verschillende hartslagzones.
Maximumhartslag
Als je je maximumhartslag niet weet, kun je die schatten. Voor mannen is dit 220 minus je leeftijd, voor vrouwen is dit 224 minus je leeftijd. Ben je bijvoorbeeld een man van 30, dan is je maximumhartslag bij benadering 220 - 30 = 190.
Rusthartslag
Je rustpols dien je 's ochtends te meten, voor enige vorm van fysieke activiteit, dus nog voor je uit bed bent geweest. Gedurende één minuut neem je je hartslag op, en de laagst genoteerde waarde is je rusthartslag. Voor secuur meetwerk kun je het beste dit 3 ochtenden achtereen doen, en dan de laagste waarde noteren. Vergeet ook niet om deze test na een tijdje te herhalen, omdat als je conditie verbeterd, je rustpols daalt.
Als je deze twee waarden hieronder invult, rollen de zones er vanzelf uit. Tijdens het trainen, fiets je dan zoveel mogelijk in het midden van je hartslagzone.
|