globetrotter
reizen is mijn passie
Inhoud blog
  • Winter in Oostenrijk
  • Champagneweek-end
  • Champagneweek-end
  • Champagneweek-end
  • Champagneweek-end
    Zoeken in blog

    16-04-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reisverslag Sri Lanka,

    Sri Lankaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Vrijdag 16 juli t/m zaterdag 31 juli 2004

     

    Vrijdag 16 juli

    7u45.  Vertrek naar Zaventem om daar de bus van Thomas Cook te nemen naar Schiphol want van daaruit vertrekt ons vliegtuig naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.

    Het inchecken gaat uitermate langzaam en we krijgen een charter i.p.v. de lijnvlucht zoals ons gemeld werd op het reisbureau.  Ook wordt ons verteld dat het vlucht een vertraging zal hebben van 1.5 uur (hetgeen later 4 uur wordt) en krijgen we daarvoor een sorry – drankenbon van 2.5 euro.

    We vliegen met Holland Excel  - boeiing 767 .Vliegtijd = 10.56’.

     

    Zaterdag 17 juli  Colombo  - Havanara.

    We hebben onze klok ondertussen 4 uur vooruit gezet.

    Op de luchthaven in Sri Lanka worden we opgewacht door de hostess van Thomas Cook en we maken kennis met onze  gids Zaheem die een week bij ons zal blijven en ons alles zal vertellen over het vroegere Ceylon.

    Om 13.30 uur komen we aan in ons eerste Hotel “Havanara Beach resort”.  Een heel mooi resort met aparte bungalowtjes. Vooraleer naar de kamers te gaan, gaan we met zijn allen eten.  Na het uitpakken hebben we vrije tijd en trekken we naar het zwembad.

    Na het avondeten maken we een wandeling om aan het meer naar de zonsondergang te kijken.

     

    Zondag 18 juli  Havanara

    We worden gewekt om 7 uur want na het ontbijt vertrekt de bus om 8 uur naar Anuradhapura.

    We bezoeken de tempel van de Bo-boom, één van de heiligste plaatsen van het eiland. We treffen het want het is toevallig vandaag een nationale bedevaartsdag.  In de voortempel sluiten we ons aan bij een rij pelgrims om een katoenen draad om te pols te krijgen die verlichting en geluk zal brengen.

    We zien de Kuttam Pokuna of de tweelingvijvers die uit 2 bassins bestaan en dienden voor het baden van de monniken, de beroemde maansteen die ligt voor de ingang van het beeldenhuis en de wachtersteen,  de Thuparama-vatadage.

     Na de lunch trekken we naar Sigiriya om het wolkenpaleis van Kassapa te beklimmen.  De rots is 200 meter hoog en heeft 1290 treden.  We komen langs de Cobra-grot, de Asana grot en hogerop zien we de oberkleurige spiegelmuur.  Op de rotswanden zien we muurschilderingen van de Maagden van Sigiriya.

    Vanaf de spiegelmuur komen we op een platform. Van hieraf gaat een moderne trap tussen kolossale leeuwenpoten van baksteen door naar de top.  Daarboven liggen de ruines van het Koninklijk paleis.  We genieten van de mooie vergezichten.

    Aan de bus wachten de Sri-lankese verkopers ons weer op met vele “hand & art crafts”.  We kopen een mooi uitgewerkt stenen olifantje.

    Na het diner kijken we nog naar een optreden van een goochelaar en om 22.30 gaan we moe maar tevreden slapen.

     

    Maandag 19 juli

    7.00 uur : wake-up call

    8.00 uur vertrek naar Polonaruwa

    We komen langs het stuwmeer Parakrama Samudra.  Bij het einde van de dam staat, een meer dan levensgroot, plechtig stenen Boeddhabeeld.

    We houden halt bij een bedrijfje in houtbewerking en meubelmakerij om te kijken naar de kunstambachten.

    Dan rijden we verder naar het Paleizencomplex van Siddanka Malla met de resten van het Mausoleum – de raadzaal – de leeuwentroon en de citadel.  Het is een streng bewaakt archeologisch gebied.  We stappen terug in de bus en rijden naar de Gal-Vihara (stenen klooster) om te kijken naar de 4 uit granieten rots gehakte Boeddhabeelden. De staande mediterende Boeddha is 5 meter hoog.

    Na de lunch hebben we een vrije namiddag die we besteden aan een tocht op de ossenkar door het dorp van Havanara.  Een jonge kerel leid ons ron in zijn woonomgeving, laat onze zijn tempel zien, zijn heilige boom en de rivier waar zijn dorpgenoten zich baden en hun was doen.  Op het einde van de rit krijgen we een king coconut aangeboden en zuigen we het water op met een rietje. De bestuurder plukt voor mij een tak Yellow rain.

    Na de ossentocht gaan we het winkelcentrum verkennen.  Het is armoedig en vuil.  We kopen een fles arrack, de plaatselijke drank, gemaakt van palmbloemenwijn.

    Als we in de late avond naar de bungalow gaan zijn onze bedden mooi versierd met rode orchideeën en de tekst “Good Luck”.  Het is echt heel attent en mooi.

     

    Dinsdag 20 juli

    Om 6.30 u worden we gewekt en om 7.30 u vertrekken we naar Dambula voor een bezoek aan het Grottenklooster.  We klimmen op blote voeten over kale rotsen en via trappen, langs vele bedelaars en handelaars tot aan het klooster dat uitgehouwen is in de rotsen.  Het mooie uitzicht compenseert de beklimming.  Het klooster bevat 5 tempels,  telt 157 Boeddhabeelden en heeft prachtige muur-en plafondschilderingen.

    Dan worden we verwacht in “New Paradise” een kruidentuin in Kawdupelella waar we worden rondgeleid door een ayurvedische arts met tekst en uitleg over de verschillende bloemen, planten en bomen waarvan medinale oliën uit worden getrokken.  Na afloop krijgen we een mini-masage en uitleg over de kant en klare zalfjes en oliën die we natuurlijk in het winkeltje kunnen kopen.  Het is er verschrikkelijk duur.  Ondertussen maken we kennis met onze eerste regenbui maar als we terug buiten komen is het droog.

    Terug in de bus legt Zaheem ons het onderwijssysteem van Sri Lanka uit en het verschil tussen de Westers en de Ayurvedische geneeskunde.

    Even later stoppen we aan een fruit-en groentenkraam langs de weg en hij toont ons de verschillende groenten die we bij de buffetten in de hotels geserveerd krijgen.

    Het vrouwtje achter de kraam vraagt om “bombo”.  Ik geef haar een doosje fruitsnoepjes en mag in ruil daarvoor een foto maken van haar vader.

    De rit gaat verder naar ons nieuwe hotel in Kandy “The Citadel” Het is van dezelfde John Keels keten als het vorige.

    Het is een prachtig gebouw, we hebben een mooie grote kamer met dito badkamer en het eten is zelfs nog iets beter dan in het vorige hotel.

    Na de lunch bezoeken we een edelstenenfabriek met bijbehorende winkel.  We krijgen een beeld over het ontginnen van de stenen, het uitsorteren en het bewerken via een videofilm.  Héél interessant.

    Om 18 uur gaan we naar het Cultureel Centrum voor een dansvoorstelling en kijken naar het Kandy-dansen, Kolam-dansen en de vuurspuwers.

    Terug in het hotel nemen we eerst een aperitiefje.  Er speelt een onnozel Sri Lankees orkest maar als ze op verzoek van Danny, Jules, Marc en André ook nog “Marina van Rocco Granata kunnen spelen is het algemeen jolijt.

    Na ’t eten en douchen nog even het dagboek bijschrijven en dan is het bedtijd.

     

     

    Woensdag 21 juli

    Om 6.30 ur worden we wakker gebeld en om 7.30 vertrekken we naar het Olifantenweeshuis van Pinnawela.  De olifantenwezen worden er met de fles gevoed en rond 11 uur worden ze door de mahouts gebaad en geschrobd in de rivier.

    Op de terugweg naar het hotel stoppen we bij een fruitkraam om een King coconut te kunnen drinken en te kunnen eten van de zeldzame rode bananen.  Vervolgens gaan we naar een zijdeatelier waar we les krijgen in het draperen van een sari voor de dames en een sarong voor de heren, de typische klederdracht van de Sri Lankezen.  Drie vrouwen uit onze groep worden gekleed in 3 verschillende stijlen.  Een man uit de groep laat zich een pak aanmeten en het zal dezen avond nog in het hotel afgeleverd worden.

    Als we buiten komen giet het water daarom worden we persoonlijk met een paraplu tot in de bus gebracht.  Even later is het weer opgehouden.

    Om 15u30 vertrekken we met de bus naar de “tempel van de tand van Boeddha”.  In deze tempel wordt een hoektand van Boeddha als relikwie bewaard. Zaheem leid ons door de verschillende zalen en vertelt ons de geschiedenis van deze tempel.  Ook hier geld weer de regel; schoenen uit, knieën en schouders bedekt.

    Na het verlaten van de tempel krijgen we vrije tijd om in de winkelstraten van de stad rond te lopen.  Wij gebruiken hem om bij een fotograaf binnen te lopen en onze memorycards over te laten zetten op CD rom zodat we ze opnieuw kunnen gebruiken.

    We houden halt bij een batikfabriekje waar vrouwen de stoffen met vloeibare paraffine bewerken om ze naderhand in te kunnen kleuren.  Deze vrouwen werken in erbarmelijke omstandigheden 8 u per dag en 5.5 dag per week.  Het stinkt er vreselijk.

     

    Donderdag 22 juli

    Om 7 uur op en om 8 uur vertrekken naar de Botanische tuinen.  We hebben ons goed ingesmeerd met muggenmelk want een aantal Hollanders zouden de vorige dag “lek” gestoken zijn.

    Bijzonder attractief is het grote aantal bomen uit de hele wereld geschonken door de regeringsleiders.  De vliegende honden (grote vleermuizen) laten ons even stilstaan om bekeken te worden al moeten ze wel door een tuinman wakker gemaakt worden.  Ook de orchidiënkwekerij krijgt onze aandacht.

    Verder naar Nuwara Eliya (Stad vn het licht), een rit van 160 km die ons 4 uren rijden zal kosten langs de mooiste panorama’s.  De district hoofdstad ligt in het midden van het bergland op ongeveer 1900 meter hoogt.  De gemiddelde laagste en hoogste temperaturen liggen hier op 11.4 en 20.2°C. Op deze hoogvlakten treft men wijdverbreide groenteteelt en hoogwaardige theeculturen aan.

    We rijden langs sprookjesachtige theelandschappen, langs Adam’s piek en langs schilderachtige watervallen.

    De werknemers hier zijn hoofdzakelijk Indiase Tamils.  De vrouwen plukken de theeblaadjes en de mannen verzorgen het snoeiwerk.  De norm voor het plukken van de blaadjes ligt op 6 kg in de voormiddag en 6 kg in de namiddag.  Als we gaan kijken bij de weegbeurt heeft het eerste meisje een zak vol geplukt van 8 kg.  De vrouwen met een rode stip op het voorhoofd zijn gehuwd, die met de zwarte stip zijn ongehuwd.

    In de theefabriek van Kandapola zijn we getuige van het arbeidsproces “van blaadje tot thee”.  We zien hoe de blaadjes gedroogd, gesorteerd,en gefermenteerd worden en belanden in de gelagzaal voor een kop van de beste kwaliteit (B.O.P.F.).  Natuurlijk doen we hier onze inkopen voor thuis.

    We logeren in het “Grand Hotel”, een zeer oud maar statig hotel dat door de Engelsen gebouwd werd.  Omdat we enkele uren vrij zijn trekken we de stad in en lopen door een overdekt centrum waar vlees, vis en kruiden worden verhandeld. Het stinkt er enorm en we zetten grote ogen op i.v.m. de hygiëne. Dan komen we op een pleintje terecht waar, in piepkleine shopjes, winterkleding van merknamen verkocht wordt.  Natuurlijk is dat allemaal fake but “so what.”.

    Terug in het hotel neem ik een warm bad want ondanks mijn jasje ben ik verkleumd van de kou.

    Om 20.00 uur is het diner in een statige zaal waar we een grote verscheidenheid van mensen van diverse culturen aantreftfen

    Hier zien we voor de eerste keer in ons leven “Bora”-mensen.  Een Indiase islamietengroep die leeft in Colombo en wel op een heel eigen mannier gekleed is.

     

    Vrijdag 23 juli

    7.30 opstaan.  8.30 begint onze terugweg naar Colombo.  Het regent.

    Om 11.45 stoppen we voor de lunch in Kiligula.  Tot 13.30 hebben we vrije tijd en maken een wandeling om naar rubberbomen te zoeken.  Het weer droog

    Rond 16.00 uur komen we aan in Colombo.  In ons hotel verblijven er sportteams want dit  week-end zijn er de Aziatische kampioenschappen netbal voor de jeugd. We gaan de stad in om opnieuw de inhoud van onze memorycards op CD rom om te laten zetten.

    ’s Avonds gaan we met de hele groep buiten aan ’t zwembad BBQ-en en duiken naderhand de bar in.  Het wordt een gezellige afscheidsavond.

     

    Zaterdag 24 juli

    Om 9.30 vertrekken we  met 4 koppels naar Bentota waar onze strandvakantie gaat beginnen.  Het verkeer op de weg naar het zuiden is verschrikkelijk druk.  Ze rijden met 4 langs elkaar terwijl er ternauwernood plaats is voor 2.

    Nadat we Inge en Frans gedropt hebben aan de Bentota Club, rijden wij verder naar het Bentota Beach Hotel. Waar we om 11.45 u aankomen.

    We krijgen een foute kamer maar de vergissing wordt snel gecorrigeerd.  Het uitzicht vanaf het balkon is fantastisch en er wacht ons een schitterend buffet.   Na het eten snel de bikini aan en lekker luieren op het gazon bij het zwembad.  Een boy brengt ons 2 luie ligzetels met dikke kussens en grote badlakens.

    Door een poortje komen we op het strand en de zee. “De Indische Oceaan”.  Zwemmen is er verboden want de onderstroming is te sterk en zeer gevaarlijk.  Daarom lopen we langs de waterlijn en moeten moeite doen om recht te blijven als de golven ons raken.

    Om 18.30 uur gaan we naar de kamer.  Een boy brengt ons een schotel vers fruit met bananen – sinaasappels – druiven- appels en watermeloen;

    Om 19.00 u genieten we van een schitterende zonsondergang. Het buffet in het restaurant is gigantisch.  Na het eten zakken we af naar de bar waar we nog een optreden van Sri-Lankese balletdansers  cadeau krijgen.

     

    Zondag 25 juli

    Na het ontbijt trekken we naar het naaste dorpje Aluthgama.  We gaan met de tuk-tuk.  Vervelende jongens lopen met je mee en lokken je in de winkels om naderhand commissiegeld op te kunnen strijken. Terug in het hotel ontmoeten we de Thomas Cook hostess.  Ze is arrogant en irritant.  We boeken via haar een excursie naar Galle.  De namiddag besteden we aan wandelen in de zee en luieren op het gazon met een lekkere inheemse coctail.  ’s Avonds is er bij het buffet nog een extra Japans buffet met heerlijke sushi’s.  Naderhand blijkt dat er elke avond een speciaal thema toegevoegd wordt.

     

     

     

    Maandag 26 juli

    We staan om 6 uur op want we gaan met een plaatselijke gids en zijn tuk-tuk naar de achterbuurten om de Toddy-Tappers aan het werk te zien.  De jonge kerel is een moslim en neemt ons eerst mee naar zijn Moskee en de begraafplaats.  Dan maken we een halte bij hem thuis en laat ons kennis maken met zijn moeder, broer en zusjes en het hele interieur.  Het is er armoedig en smerig.  We krijgen er hele sterke koffie met heel veel suiker in, aangeboden en mogen foto’s maken waarvoor we ze de nodige rupias geven en balpennen voor de studenten.

    Dan rijden we de jungle in en maken kennis met de man die in de bomen klimt om de potten met palmwijn te ledigen en met zijn helper die het grondwerk moet verrichten.  We proeven de palmwijn, maken foto’s en beloven een afdruk naar hun adres te sturen.

    De jongen brengt ons met de tuk-tuk terug naar het hotel.  Dit was een hele mooie ervaring.

    We zijn nog net op tijd voor het ontbijt van 9.30u.

    Op het strand staat een verkoper met mini schildpadjes die gemaakt zijn van schelpjes.  Ze zijn zo schattig en mooi dat ik er een paar koop.  We krijgen er nog een heel kleintje bovenop als ik beloof dat we “tell our friends” zullen doen.  Ik deel ook mijn hotel zeepjes – tandenborstels – pennen en parfumstaaltjes uit aan de verkopers op het strand die er heel gelukkig mee zijn.

    In de namiddag waden we door de zee richting Bentotal Club.  Inge en Frans zitten toevallig op het strand en wuiven als ze ons zien aankomen.  We nemen een kijkje in hun huisje.  Onze ster meer is toch wel een groot verschil.

     

    Dinsdag 27 juli

    We worden om 6.30 uur wakker van de gietende regen en het begint licht te worden.

    Vandaag brengen we een bezoek aan Galle.  We hebben via Thomas Cook een auto met chauffeur gehuurd voor 110 km, tijd heeft geen belang.

    Om 9 uur staat de gids klaar.  We hebben een lunchpakket meegekregen.

    We zijden eerst naar de schildpaddenfarm in Bentota en zien er babyschildpadjes van  1 dag, van 2 dagen en van 1 jaar oud enz…

    Na een donatie voor de vrijwilligerskas gaan we naar de maansteen mijnen in Mitiyagoda en zien enkele mijnwerkers aan ’t werk met het ophalen en spoelen van de mineralen en edelstenen en komen ook hier weer in de winkel terecht.  Onze begeleider ter plaatse is een beetje boos als blijkt dat ik niets wil kopen.

    Op dit zelfde terrein is er ook een kaneel-bedrijfje en zien we hoe men de “cinnemon-oil” distilleert uit de bladeren van de boom, de wandelstokken maakt uit de stam van de boom en de kaneelstokjes van de schors van de boom.  Na uitleg waarvoor de olie zo bijzonder is kopen we een flesje.

    We vervolgens onze weg naar Galle om de overblijfselen van het Fort te bezoeken dat de Hollanders bouwden nadat ze in 1640 het reeds bestaande Portugeese Fort hadden veroverd.  We lopen over de wallen, zien de klokkentoren, de vuurtoren, het kruidhuis.

    Al mag het niet, toch zoek ik wat koraalstenen en neem ze mee.

    We lunchen in een restaurant terwijl aan de hemel de sluizen worden opengetrokken.  Hier valt meer regen op 1 uur dan in België op 1 maand.

    Rond 14.30 beginnen we aan onze terugweg naar Bentota, een 2 uur durende, uiterst chaotische terugrit.  Vooraleer we aan het hotel zijn blijkt dat we nog een 15 tal kilometers extra moeten betalen.

    Terug aan ’t hotel besluiten we een wandeling te maken door de achterliggende paadjes van Bentota.  We worden gevolgd door een man op de fiets die blijkbaar in de keuken van ons hotel werkt.  Ongevraagd gidst hij ons op een voortreffelijke wijze door zijn dorp.  Hij laat ons de planten en bomen zien en noemt ze bij naam, geeft ons een rondleiding in zijn tempel en laat stelt ons voor aan  de hoofdmonnik. Dan leid hij ons naar de lagune waar we 2 vissers leren kennen die hun netten hebben uitliggen voor kreeft.  Ze nodigen ons uit om op de boot plaats te nemen en varen met ons door de mangroven, leggen aan om de reuze salamanders te tonen en varen verder de rivier op.

    Na een half uurtje leggen ze aan dicht bij ons hotel en verschijnen plotseling met het prijskaartje van 2.900 rupias.  We worden boos om dit bedrog en weigeren meer te betalen dan de fooi die we zinnens waren om aan hen te geven.  Aan het hotel vraagt onze gids ons geld voor drank en we geven hem een flinke fooi want dat heeft hij wel verdiend.

     

    Woensdag 28 juli

    Vandaag hebben we de eerder geplande excursie op het water met plaatselijke vissers.  Eigenlijk is het soortgelijk aan diegene die we gisteren al maakten.  Een jongetje in een klein bootje komt ons tegengevaren en laat ons een baby krokodil zien en vasthouden zodat we foto’s kunnen maken.

    Terug in het hotel, na de lunch, om 16 uur hebben we ingeschreven voor een ayurvedische behandeling bestaande uit een top tot teen massage met medicinale kruidenolie, een stoombad en een kruidenbad.  Hoewel de acomodatie vrij armoedig is, is de behandeling prima en we genieten ervan.  De relaxing – meditation music uit India maakt me nerveus i.p.v. te ontspannen maar dat blijkt de masseuse niet de deren, blijkbaar heeft ze geen andere.

    Als we na anderhalf uur buiten komen horen we knallen.  Het blijken de stoppen te zijn van champagneflessen want er zopas een Engels paartje getrouwd in de tuin van het hotel.  We  gaan een kijkje nemen en zien nog net hoe de bruidsmeisjes op een olifant plaatsnemen eb hoe de stoet met de familie naar het strand trekt om foto’s te laten nemen.

    ’s Avonds besluiten we om als eerste in het restaurant te zijn om fot’s te kunnen maken van de fantastische buffetten. De deuren van de keuken staan deze avond open voor de gasten zodat we een blik kunnen werpen achter de schermen van al dat moois en lekkers.

    Na het diner gaat het trouwfeest van deze namiddag verder in de bar samen met al de overige gasten van het hotel.

     

    Donderdag 29 juli

    Na het ontbijt en een fikse regenbui willen we nog even naar het naburige dorpje om inkopen te doen voor thuis. We kopen 3 handgemaakte en beschilderde maskers; 1 met de cobra – 1 met het vuur en 1 met de adelaar.  Ze staan voor vriendschap – gezondheid en voorspoed.  Ook kopen we enkele houten lepels die gemaakt zijn van de kop van een kokosnoot.  De rest van de dag besteden we aan luieren – zonnen en lezen.

     

    Vrijdag 30 juli

    Heel de dag blijven we aan het hotel.  We genieten van de golven van de zee – het zwembad – onze luie zetel en leesmateriaal.

    Om 16.00 uur zal er weer een trouwpartij van een engels paartje zijn.  Deze keer staan we als eerste langs de zijlijn om de ceremonie te kunnen meemaken.  Ongelooflijk prachtig hoe de bruidegom als eerste wordt afgehaald door de priester en daarna de bruid door de dame van de receptie omringd door inheemse trommelaars en dansers in hele mooie kostuums.

    Na het diner nemen we afscheid van de obers en bedanken hun voor de goede service met een flinke fooi.  We gaan op tijd naar bed wand om 1 uur zal de wekker aflopen om terug naar België te keren.  De vakantie is voorbij.

     

    Zaterdag 31 juli

    Om 1 uur worden we gewekt en om 1.30 stappen we in de bus richting Colombo.  Onderweg pikken we onze Ceylon-tour-vrienden op en om 3.30 zijn we op de luchthaven om in te checken.  Om 6.30 u gaan we de lucht in en 10 uur en 25 minuten laten landen we op Schiphol Amsterdam waar we opgewacht worden om naar huis te gaan.

     

    Sri – Lanka, mooi eiland, je was het waard om gezien te worden.

     

     

     

     

     





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per maand
  • 02-2009
  • 06-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 08-2006
  • 06-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 10-2005
  • 08-2005
  • 06-2005
  • 04-2005
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!