Vroeger, in de (goede) oude tijd tot een nog in ons geheugen liggend dicht verleden was,
de vrijdag een visdag wat het eten betreft.
Nu voelt men zich vrijer waardoor er gemakkelijker
twee keer per week vis op tafel komt.
Ik vond voor jullie op http://www.visrecepten.nl/
een fijn visreceptje dat ik een beetje bewerkte voor onze blog.
Gestoomde heilbotfilet met basilicumsaus
Ingrediënten:
4 stukken heilbotfilet van 200g
2 theelepels vierseizoenen peperkorrels
1 komkommer of grote courgette
50 g zeekraal
40 g basilicum
3 eidooiers
2 eetlepels citroensap
versgemalen witte peper
150 g boter, gesmolten
Bereiding:
-Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn.
-Schaaf van de komkommer of courgette 8 mooi dunne, lange linten.
-Laat de linten op keukenpapier uitlekken.
-Wrijf de stukken heilbot in met zout en bestrooi de bovenkant met wat peper.
-Leg er een toef zeekraal op.
-Wikkel rond elk stuk vis 2 linten.
-Leg de stukken vis in een stoommandje boven een flinke laag kokend water.
-Stoom de vis in een steamer of in een stoompan in 8-10 minuten gaar.
-Overgiet intussen het basilicum in een zeef met kokend water.
-Pureer de blaadjes met het citroensap en 50 ml water in de blender.
-Voeg de dooiers met ½ theelepel zout en peper naar smaak toe.
-Meng alles 1 minuut op de hoogste stand.
-Voeg al draaiend de boter in een dun straaltje toe.
-Schenk de saus in een pan met een dikke bodem.
-Verwarm het geheel al roerend op heel zacht vuur tot de saus licht bindt.
-De saus mag niet koken!
-Schep de saus op warme borden en leg er een stuk gestoomde heilbot in.
-Garneer met wat peper.
Smakelijk eten.
Onze favoriete groenten bij om het even welke vis zijn:
venkel,
prei en spinazie.
Eens heb ik in een restaurant in Echternach van een kelner gehoord
toen we groenten vroegen:
'Vis komt het best tot zijn recht enkel met gestoomde aardappeltjes.
Giet er enkel een scheut gesmolten boter over.'
Ja, elk zijn gedacht hé.
Geef ons maar een flinke portie groente erbij.
Toemaatje:Als je zoiets op de kop kunt tikken, laat je maar gaan hoor.