Hoe meer ik lees over thee, hoe meer geboeid ik er door raak. De soort die sterk op de voorgrond komt is de groene thee. Daarom ook bekijk ik het nader.
De kracht van groene thee http://www.verlaagcholesterol.be/artikelen/community/de-kracht-van-groene-thee
Groene thee is erg populair in China en Japan, maar het wordt tegenwoordig ook meer en meer in Europa gedronken.
Europa is nochtans een regio waar traditioneel meer zwarte thee gedronken wordt. Het succes van groene thee komt ongetwijfeld door de vele kwaliteiten die eraan worden toegeschreven.
Zo zou deze thee zorgen voor een daling van het risico op hart- en vaatziekten en het zou ook een daling in slechte cholesterolwaarden met zich meebrengen.
Dit werd aangetoond door een Portugese studie uit 2006.
Na vier weken van observatie, daalde de slechte (LDL) cholesterol bij 26 van de 29 deelnemers met een gemiddeld 8,9%.
Bij 20 deelnemers steeg de goede cholesterol (HDL) met gemiddeld 4%.
De antioxidanten in groene thee, waaronder catechinen, zouden de (slechte) cholesterolproductie van het lichaam verminderen.
Het aandeel antioxidanten in groene thee zou zelfs groter zijn dan dat in groenten en fruit! In combinatie met een goed voeding en een sportieve levensstijl, kan de consumptie van groene thee een waardevolle aanvulling zijn.
Welke soort groene thee kies je?
Je gaat best voor een groene thee zonder al te veel manipulaties.
Dit wel zeggen: niet gefermenteerd en niet samengedrukt. Op die manier worden er meer antioxidanten bewaard.
Hoeveel kopjes groene thee per dag?
Om iets te merken van de gunstige effecten van groene thee, is het raadzaam om minstens twee kopjes per dag te drinken.
Doordat er minder opwekkende bestanddelen aanwezig zijn, kan groene thee ook een erg geschikte vervanger zijn voor koffie.
Hoe groene thee serveren?
De infusietijd is afhankelijk van het soort thee. Voor donkere zwarte thee moet je toch 5 à 7 minuten rekenen, voor groene thee is een infusie van 1 à 5 minuten voldoende. Je groene thee mengen met melk is geen goed idee. De caseïne die in zuivelproducten zit, heeft een neutraliserend effect op de antioxidanten in de groene thee.
Wat is het verschil tussen oxidanten en antioxidanten?
Een antioxidant is een stof die oxidatie tegengaat. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
Oxidatie is het blootstellen van het theeblad aan de lucht (het theeblad in contact kunnen komen met de lucht en ze kunnen beginnen met oxideren. ) http://www.food-info.net/nl/products/tea/production.htm
Ik drink reeds meerdere jaren geen koffie meer, die verving ik door Pacha-instant. Op bezoek bij mensen of op restaurant dronk ik altijd (zwarte) thee.
Ik denk dat het nader bekijken van de soorten thee, mijn theekeuze in de toekomst sterk zal beïnvloeden.
Wil je de echte smaak en het maximum effect hebben van thee, dan drink je die gewoon zonder suiker.