Het weekend menu moest er voor mij deze keer als een heel feestelijk gerecht uitzien.
Vraag me niet waarom, ik zal het toch niet verklappen.
Zoals nogal dikwijls heb ik op smulweb gevonden wat ik zocht.
http://www.smulweb.nl/recepten/1042704/Parelhoen-met-sinaasappels-en-paprikasausdschappenlijst
Parelhoen met sinaasappel en paprikasaus
Opmerking vooraf.
In het oorspronkelijke recept wordt uitgegaan van de borstfilets van kip.
Dat recept werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld.
In die tijd kwamen bij de gegoede burgerij alleen op zon- en feestdagen kippen op tafel.
Oorspronkelijk werd het recept uitgevoerd met de borstfilets van kippen.
Echter heeft het kippenvlees van vandaag zo weinig smaak?
Er is aan het gerecht weinig plezier meer te beleven valt.
Wanneer de kippenfilets worden vervangen door de borstfilets van parelhoenders dan verandert het de zaak. Parelhoenders hebben namelijk nog wel veel smaak.
Ze laten zich dan ook uitstekend combineren met paprika′s en sinaasappels.
Kiest u echter toch voor het oorspronkelijke gerecht met de borstfilets van kippen,
neem er dan filets voor van kippen met het EKO -keurmerk.
Ingrediënten voor 4 personen
-3 (hand)sinaasappels;
-4 borstfilets van parelhoen;
-zout; witte peper uit de molen;
-40 gram boter; 1 eetl. olijfolie, traditioneel;
-1 grote ui, grof gesnipperd;
-1 knoflookteentje, ragfijn gehakt;
-2 rode paprika′s, vruchtvlees in stukjes gesneden;
-2 eetl. tomatenpuree;
-1 theel. paprikapoeder, scherpe soort (Rosen);
-1 eetl. bloem, gezeefd;
-2 1/2 dl gevogeltefond, uit potje;
-1 eetl. geraspte sinaasappelschil;
-8 verse blaadjes citroenmelisse, in uiterst smalle reepjes gesneden.
Hulpmiddelen
- Mes keukenpapier - koekenpan aluminiumfolie -rasp - (bol)zeef
- pannetje met dikke bodem - pan met dikke bodem borden - sauskom
Voorbereiding
-Schil de sinaasappels zo dik dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen.
-Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Verwijder eventueel aanwezige pitten.
-Vang het sap dat bij deze handelingen vrijkomt op.
-Houd sinaasappelpartjes en sinaasappelsap apart. -Maak de filets droog met keukenpapier.
-Wrijf ze in met wat zout en peper.
Bereidingswijze
-Verhit een koekenpan en laat 40 gram boter heet worden.
-Bak de filets er in 10 minuten aan weerszijden goudbruin en net gaar in.
-Verpak de filets in aluminiumfolie en laat ze rusten.
-Voeg de olie aan de resterende bakboter toe.
- Roer de ui er door en laat alles zolang zachtjes fruiten tot de ui begint te kleuren.
-Schep knoflook en paprikastukjes er door.
-Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, nog 2 minuten zachtjes bakken.
-Schep tomatenpuree er door en strooi paprikapoeder er over.
-Laat alles dan opnieuw, onder voortdurend roeren en omscheppen, 2 minuten zachtjes bakken.
-Laat alles 10-12 minuten zachtjes sudderen.
-Plaats een fijne (bol)zeef boven een pannetje met dikke bodem.
-Schenk de gehele inhoud van de pan in de zeef.
-Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef.
-Breng de saus opnieuw aan de kook.
-Voeg naar smaak wat zout en peper toe.
-Warm, vlak voor het opdienen, de sinaasappelpartjes even in de saus op.
Serveertips
Presentatie:
-Schep zoveel saus op de borden dat de spiegels er mee zijn bedekt.
-Leg filets in de hete saus.
-Schik de sinaasappelpartjes naast de filets.
-Bestrooi de gerechten met citroenmelisse.
-Geef de rest van de saus apart in een sauskom er bij.
-Dien er droog gekookte rijst bij op.
Er is heel wat werk aan maar het loont de moeite.
En als je daar niet van zult smullen met veel overgave, dan vind ik dat spijtig voor jou.
Het kan natuurlijk dat je de paprikastukjes niet verdraagt en dan heb je brute pech..
In het ander geval, laat het je smaken.
17-02-2013 om 06:43
geschreven door tuinblog d
|