Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    18-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bouillabaisse

    Hoewel ze in Marseille beweren dat hun recept het enige authentieke is, bestaan er van de bouillabaisse evenveel varianten als er vissen zijn in de zee. Het enige waar het op aan komt, is dat u veel, verschillende en vooral verse vis gebruikt.

                                 

    Dat kan allemaal zeer goed zijn. Wij mogen onze vissoep ook de naam ‘bouillabaisse’ geven alhoewel we diepvriesvis gebruiken.  Natuurlijk is het helemaal juist dat verse vis veel meer smaak zal geven.

    Je kan op het internet gaan en er het recept kopiëren van de zogenaamde echte ‘bouillabaisse’.  Dan eet je ervan en lust het niet echt.

    Er is maar één oplossing: Doe in jouw vissoep wat je weet dat je huisgenoten werkelijk graag eten.

    Daarom wil jullie ons recept verklappen:

    Wij eten regelmatig onze portie mosselen. Daarin gaan een stevige portie groenten: prei, wortelen, uien en vooral extra groene selder.
    Alles wordt eventjes opgestoofd met een beetje plantaardige vetstof.
    Om geen krakende elementen in de mond te krijgen, volstaat het de mosselen een paar extra spoelbeurten te geven.
    Na de maaltijd gaat de overschot van de mosselen en het mosselvocht in de diepvries. 
    Dit is dan de basis voor onze bouillabaisse.

    ingrediënten:

    -Voldoende mosselbouillon
    Zalm, witte vis mosselen en scampi’s.

    Hoeveelheden:
    -zorg ervoor dat je voor iedere persoon anderhalve portie

    gemende vis en schelpdieren hebt in het eindproduct.

    - Kijk of er genoeg groenten in zitten en voeg eventueel nog wat groene seder toe want dit is de smaakmaker bij uitstek. 

    bereiding:

    -Soort per soort pocheren in de mosselbouillon en telkens er uithalen als die voldoende gaar is

    -Zijn alle soorten gepocheerd dan voeg je ze allemaal toe aan de mosselbouillon.

    -Het komt erop aan dat je start met een bouillon voorzien van voldoende groenten.

    -De bouillabaisse hoeft zelden nog bijgekruid te worden met peper of zout.
    - Er kan nog een doosje tomatenbrokjes bijgevoegd worden


    Zo lusten wij het liefst onze bouillabaisse.
    Die wordt opgediend met brood naar keuze.

     

    18-11-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moestuin opgeruimd.

      De opruimactie is ten einde gekomen.



    De pastinaak is uitgehaald.
    Twee zeer grote exemplaren bracht ik rechtstreeks naar de keuken.



    Ze waren werkelijk te groot om in te leggen in de emmer. 


    Na elke laagje wortels komt een laagje aarde.


    Het eerste deel van de combinatie teeltruime is onkruidvrij gemaakt. 


    Ook het kleine stukje waar de rest van de pastinaak stond is klaar.


    Het perceel wordt afgeboord. 


    De korrelkalk wordt gestrooid.
    Nu is het enkel nog wachten op hulp om de bedekking aan te brengen. 


    17-11-2011 om 17:06 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moestuin opruiming

    Het opruimen van de moestuin nadert nu zijn einde.


    De pastinaak moet nog uitgehaald worden om in een kuip bewaard te worden. 


    Het groenlof is allemaal naar de serre gebracht.
    De neerliggende bladeren zijn er afgehaald en gaan naar de composthoop. 



    Ook de broccoli is uitgehaald. 


    Ik heb die verdreven naast de mest op wachthoop.
    Van daaruit gaan ze één na één voor de kippen worden geworpen als groenvoer.




    16-11-2011 om 12:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vak van de combinatieteelt vrij maken.

    Ik ben volop bezig om het vak van de combinatieteelt met zijn 16 rijen,
    zoveel mogelijk vrij te maken. Maar aan het trage ritme dat ik bezig ben,
    kan dat nog wel een paar dagen duren.


    De twee rijen prei die er nog staan waren plots toch aangetast door roest.
    Ook waren de bladeren veel te lang zodat aanaarden niet deftig mogelijk was. 
     



    Daarom heb ik er de tuinschaar maar ingezet.


    Na de opkuis ziet het er allemaal meer toegankelijk uit.
    Eén rij groenlof wordt naar de serre verplaatst. 


    De pastinaak kreeg ook een knipbeurt.
    Daardoor zie ik duidelijk  waar de knol in de grond steekt.


    Na het van onkruid vrij maken en het aanaarden van de prei,
    ligt ongeveer de helft van het hele vak klaar voor de winterbedekking.


    Alle loopplankjes zijn verwijderd en staan klaar om wat gereinigd te worden vooraleer ze opgeborgen worden .

    15-11-2011 om 06:42 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.merkwaardig
    Dat het een merkwaardig jaar is kan ik nogmaals staven met ongewone voorvallen.


    Opmerkelijk is dat de ‘schoenlappers plant’  in bloei komt. 
    Dit is vier maand vóór zijn normale bloeitijd. 


    Dat ik deze morgen, 14 november 2011, nog een vijftal rijpe vijgen heb geplukt  van de tweede bloei en
    er enkele smakelijk van op gegeten heb.  Het eerste voorval is niet zo uitzonderlijk maar het tweede des te meer.

    14-11-2011 om 13:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met een beetje hulp

    Met hulp in de tuin verandert het vlug in korte tijd.


     Aangezien ik elk jaar mulch met grasmaaisel,
    mag ik niet vergeten om elk jaar te kalken voor de winter.


    De winterbedekking is nu ook aangebracht op de vakken 1,2 en 3 van de wisselteelt.


    Vak drie heeft een aanhangsel tegen de serre. Omdat de plaats van de loopplankjes jaar na jaar anders kan zijn, wordt de bedekking doorgetrokken.


    De knolselder wordt geoogst.


    Ook hier is de oogst prachtig. 
    De knollen zijn in een kuip, in gewone aarde vorstvrij geplaatst.


    14-11-2011 om 05:32 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof oogsten 2

    Elke dag een beetje werken in de tuin en dat met of zonder hulp.


    Op vak drie staat nog wat groenlof dat moet worden geoogst.
    Dat wordt geoogst en bij het andere geplaatst in de serre.



    Het groen van de venkel, gemengd met bladeren, wordt naar de compostruimte gevoerd.


    Nu zijn de drie vakken vrij op de veldsalade na.


    De drie vakken worden afgeboord. Rest alleen nog het onkruid vrij maken.
    Dan kan gekalkt worden en de winterbedekking worden aangebracht.


    12-11-2011 om 05:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    11-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel inkuilen

    Omdat de nachten kouder en kouder worden breng ik de venkel naar binnen.
    Ik spreek van inkuilen maar in feite is het ‘in een kuip verpotten'.


    Zo wordt de venkel geoogst.  Ik hoef ze niet eens los te maken met een spade.


    Het groen wordt er af gesneden en de knol wordt weggevoerd.


    Enkel het hart van het groen blijft staan.


    Op de achtergrond kan je zien hoe mooi zonnig het weer was.
    De tuin raakt nu vroeg in de avondschaduw van ons huis. 


    Er blijft heel wat onkruid over dat door de 'mulch' heen is gegroeid rond de knollen.
    Het toont veel erger dat het is.  Het zijn breed uitgegroeid toefjes.


    In één twee drie is dat gewied en voor de kippen gegooid.


    Ook die ene rij in het combinatie teeltvak wordt geoogst.


    De grotere knollen worden 'ingekuipt' in vochtig rijnzand. De kleintjes plaats ik in een emmer met een bodempje water. 
    In het zand kunnen ze houden tot januari. In de emmer weet ik het niet omdat ze vlug klaar gemaakt worden.

    11-11-2011 om 06:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof naar de serre

    Van het zonnig weer profiteer ik om een deel van het groenlof,
    naar binnen te brengen,
    in de onverwarmde ruimte van de serre.


    Buiten heb ik de spade en de kruiwagen nodig. 
    De spade maakt de grond los en dan neem ik de planten gewoon uit de grond. 


    Het kleine toefje aarde aan de wortel voldoet om ze zonder
    problemen te laten vastgroeien in de serre.


    De horizontaal liggende bladeren worden verwijderd een aan de kippen gevoerd.


    In de serre heb ik de schop van doen en een gieter water.
    Vooraleer ik de kroppen terug plant, giet ik de droge voor eerst goed nat.  


    Dan worden de planten, met de wortel, één na één in het slijk geduwd. 
    De voor wordt gedicht met een nieuwe voor en het ritueel herhaald
    zich tot alle kroppen binnen zijn.


    Ik breng niet alle groenlof in één keer naar binnen.
    Morgen of overmorgen komt een tweede deel aan de beurt. 
    Zo heb ik telkens wat vers groen voor de kippen en zal ik mezelf
    geen geweld aan doen.  Dat gevaar zit er bij mij voortdurend in.
    Mijn geestdrift is niet meer evenredig met mijn lichamelijke mogelijkheden...vandaar.


    10-11-2011 om 11:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van herfst- naar wintertuin

    De volle herfsttuin kan vlug overgaan naar een lege wintertuin.  



    Op vak 1 blijft enkel de veldsalade over. 
    De venkel van vak 2 moet in een kuip vorstvrij geplaatst woorden. 
    Het groenlof van vak 3 overwintert in de serre.


    De staakbonnen zijn geoogst. 


    In de volgende dagen ondergaan vakken 1, 2 en 3, hetzelfde lot als vakken 4 en 5. Enkel de miniserre zal blijven staan.  
    Denk in het combinatie teeltvak ook de venkel en het groenlof weg. 
    Dan is de tuin bijna leeg.  De knolvenkel moet ook naar vorstvrij verhuizen.
    De groene selder wordt zo vlug mogelijk gebruikt.
    De broccoli verhuist steel na steel naar de kippen om er kaal gepikt te worden.  Enkel de prei en de pastinaak blijven over. 
    Deze laatste zal ik in een kuip overwinteren in de serre.
    Zo zal hij niet hol geknaagd worden door knaagdiertjes.

    09-11-2011 om 06:02 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterbedekking

    Het raakt behoorlijk laat voor het afdekken van de tuin voor de winter.


    Eens de prei weg moest het ontkruid worden gekapt en verwijderd.


    Alles wordt op het paadje geharkt om naar de verteerhoop te worden gevoerd.


    De volgende fase is het afboorden van het paadje.


    Zeewierkalk in korrelvorm wordt gestrooid.


    Zo begint voor dit jaar, het aanbrengen van de winterbedekking.

    08-11-2011 om 11:02 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prei samenbrengen op zeefruimte

    In vak 5 van de wisselteelt wordt de prei geoogst en verdreven op de compost zeefruimte. 


    Het restje prei dat er nog stond wordt uitgehaald. 


    Ze wordt verdreven op de zeefruimte.  Dit is nodig omdat ik de vakken vier en vijf vrij wil hebben zodat we kunnen beginnen met het afdekken van de tuin.

    07-11-2011 om 12:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bitterheid bij groenlof

    Eerst wil ik wat uitleg geven over groenlof en dat vond ik op de site van Velt:

    Groenlof
    behoort tot de composietenfamilie


    Beschrijving

    Deze groente, de naam doet het al vermoeden, is nauw verwant met witlof.
    Groenlof en witlof behoren tot dezelfde soort.
    Deze groente noemt met ook suikerij
    (hieruit blijkt ook de verwantschap met cichorei), verbeterde suikerij of
    suikerbrood. De krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen.
    Groenlof kun je zowel rauw als gekookt eten.
    De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie.

    Beschikbaar
    Groenlof is beschikbaar in augustus

    Bewaren
    Ter plekke: groenlof kun je lang in de tuin laten, maar
    moet je wel afdekken tijdens de vorstperiode.
    De groente kan enkele weken worden bewaard in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen (bijv. in de keukenhanddoek).

    Groenlof in de keuken
    Groenlof wordt meestal gestoofd.
    Verwijder de groene toppen en eventueel de buitenbladeren.
    Houd je van een beetje bitter, laat ze er dan aan.
    Even stoven en daarna met een kaassaus gratineren,
    mengen in een stamppot of er hesprolletjes mee maken.
    Je kunt groenlof ook rauw in een slaatje verwerken.
    Snijd de binnenbladeren in dunne reepjes.

    Rijk aan
    Groenlof bevat weinig calorieën, is rijk aan calcium en ijzer en bevat een beetje vitamine B1, B2 en vitamine C.


    Nu pas wil ik het echt hebben over het bereiden van groenlof. Daarvoor zoek ik nogal graag op smulweb.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1383897/Groenlof-met-kaas-en-spek

    Daar vond ik hier volgend recept met voorafgaand iets over de bitterheid en
     hoe je daar toch iets kan aan verhelpen.
     


    Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt.
    Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren.

    Ingrediënten  (4 personen)

    -1 kg groenlof
    -100 g spekreepjes of magere ham blokjes
    -2 el geraspte kaas
    -een scheut citroensap
    -wat boter

    Voorbereiding

    -Verwijder de buitenste bladeren.
    -Was de groente en snij in reepjes.

    Bereidingswijze

    -Breng een pan water aan de kook.
    -Voeg een scheut citroensap toe.
    -Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water.
    -Giet af en laat uitlekken.
    -Bak de spek of de ham in een hapjespan.
    -Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe.
    -Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan.
    -Vergeet niet van af en toe te omroeren.

    -Verwarm de oven op 175° C.
    -Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas.
    -Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.


    Je kan onderstaande serveertips volgen of iets anders bedenken.
    .Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal.
    Ipv spek kun je ook hamblokjes gebruiken.

    (Bron Proef.nu)


    Vooral als je groenlof serveert aan kinderen is het best de tips

    te volgen om de bitterheid te vermijden of te milderen.

    Voor warme bereiding: Verwijder de groene  bladeren maar ook
    degroene toppen bij de gebleekte bladeren.

    Dien je het op als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren

    06-11-2011 om 07:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dagelijks
    Dagelijks gebeurt er toch wel  iets in  de tuin.


    Bijna elke dag, als het mogelijk is,  leg ik een laag bij op de composthoop.


    Als ik niets kan dan is er een broer die me even komt helpen.
    Zo zijn hier de hogere planten weggeknipt.


    Die heeft hij dan versnipperd op de wachthoop. 


    Hier nog een voorbeeld van de natuur op hol.
    De doornloze bramen komen weer in bloei en dat begin november.


    05-11-2011 om 05:09 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.drukke week

    We hebben een kleinkind op bezoek, laat maar zeggen, ten laste met vreugde.

    Dan is het altijd druk maar het tuinwerk blijft liggen.  Dan is het een voordeel om heel vroeg op te staan.




    Zo kon ik een zonsopgang vastleggen in drie foto's die hier gebundeld zijn. 


    Ik ben er ook in geslaagd om een laag aan te brengen voor de nieuwe composthoop. 
    Als er kleinkinderen komen in de zomer dan heb ik reeds een uur in de tuin gewerkt vooraleer ze opstaan.

     

    04-11-2011 om 06:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opruimen

    De bloembakken worden weggenomen en de gladiolenbollen uitgehaald.


    Ze zijn zo goed als uitgebloeid en bleven nog nooit zo lang staan met
    nog een minimum aan kleur. 


    De weinige bloei die er nog in zit moet noodgedwongen mee naar de compostruimte. 


    Het vriest nog niet en dus kunnen de gladiolen in feite nog blijven staan.
    Het feit dat de grond droog is speelt de hoofdrol en worden de knollen uitgehaald.


    Het min of meer vergane groen, de stelen, worden er afgebroken.


    De knollen blijven voorlopig in de kruiwagen. 
    Het vergane groen gaat naar de compostruimte en wordt min of meer versnipperd.
     


    Langs de afsluiting met de tuin van de buurman,
    is één van de drie plaatsen waar ik er plantte. 
    Daar stonden er een veertigtal. 
    De knollen gaan naar de serre om eventjes op te drogen.
    Juist voor de vorst berg ik ze dan op een vorstvrije plaats binnen.
    Daar moeten ze overwinteren. 


    03-11-2011 om 06:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sfeer

    We snuiven eens de sfeer op, gedurende een ongewoon jaar, op verschillende plaatsen. 




    Rond deze tijd komt bijna iedereen die kan op het kerkhof. 
    Op dit kerkhof heeft men op alle verwaarloosde graven eenzelfde soort bloemetjes geplaatst die heel lang bloeien.

    Tussen de graven staat er een lage grond bedekker.

     



    Wie nu in het bos gaat wandelen kan genieten van de wonderbare verkleuring van de alle soorten eik.


    In eigen tuin stel ik vast dat de hortensia voor een tweede keer probeert te bloeien.  We zijn begin november.

    02-11-2011 om 05:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veldsalade

    De veldsalade  groeit dit jaar traag. 


    Ik heb ze ook wat laat gezaaid.  Eerst moest ik wieden.
    Niet alle rijen staan even mooi.


    Na het oogsten van de paprika's  is de miniserre vrij.
    Die bracht ik over naar de veldsalade. 


    Ik hou de serre een tijdje gesloten om de groei te activeren.
    De minst goede rijen staan nog in openlucht. 
    Ze staan aan de zuidwest kant van de miniserre. Zo krijgen nog wat zon. 


    01-11-2011 om 06:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eigen bevindingen over winteruur



    Ik ben, zoals jullie stilaan wel weten, een vroege vogel.

    Laat ons maar zeggen, een zeer vroege vogel.

    Mijn opstaan ligt reeds jaar en dag  tussen 3 en 4 en 5u.

    -3 is de uitzondering en 4 eerder de regel.

    -5 is het vermoeidheid- of ziekte uur. Is eerder uitzonderlijk.

     

    Als de avond komt ben ik meestal uitgeteld rond 7u en kan het dan gewoonlijk wel uithouden tot 9 u.
    Lig ik op de bank dan is het slapend. 
    Zit ik te lezen dan is het knikkebollend en op de PC regent het fouten.

     

    Wat is nu het effect van dat winteruur?

    -Ik sta om 3u op en ben om 6u reeds uitgeteld.

    Leef daar maar eens mee. 
    Het duurt tegenwoordig tot februari eer ik ben aangepast op mijn gewone ritme
    3-4-5 met 4 als regel.


    De terugkeer naar het zomeruur is voor mij een verademing. 
    Laat ons maar bij het zomeruur blijven.

     

    Ik probeer reeds meer dan 10 jaar om mijn ritme te verleggen.

    Ik wil om 5u opstaan maar dat wil maar niet lukken.

    Meerdere jaren stond ik de hele winter om 3u op...
    Dat heb ik reeds gedeeltelijk kunnen wegwerken. 

    Ja...leef daar maar eens mee! 

    31-10-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winteruur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Wist je dat het winteruur weer begint?

    Ezelsbruggetjes

    De klok vooruit of achteruit? De ene keer lijkt het voor de hand liggend te zijn en de andere keer zijn we weer in verwarring. Met deze ezelsbruggetjes blijf je altijd 'bij de tijd':

    ·         In het voorjaar zetten we de klok vooruit. En in het najaar ( achterjaar) zetten we de klok achteruit (of: in de winter gaat hij terug).

    ·         Als het weer achteruit gaat (het wordt kouder), dan gaat de klok een uur achteruit. Gaat het weer vooruit (het wordt warmer), dan gaat de klok een uur vooruit.

    ·         Je wint er tijd mee als de wintertijd ingaat (die dag duurt namelijk 25 uur).

    Terug naar de 'gewone tijd'.

    De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. In het laatste weekeinde van oktober wordt de klok om 3 uur 's nachts een uur teruggezet.

    Bij de overgang van zomer- naar wintertijd wordt het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker. We hebben dus meer daglicht.

    Winter- en zomeruur in België

    De invoering van het zomer- en winteruur startte in België tijdens de eerste wereldoorlog. Van 1918 tot en met begin 1940 werd in België elk jaar de zomertijd ingevoerd. Maar nog wel op onregelmatige data en niet volgens een vaste afspraak, zoals nu.

    Nog een uurtje verzet

    In mei 1940 gelastte de Duitse bezettingsmacht om de klok nóg een uur vooruit te zetten. De klok liep in België voorheen op Greenwich Mean Time (UTC / GMT) en vanaf dat moment op Midden-Europese Tijd (CET).
    De zomertijd die in 1940 inging liep tot eind 1942. Van 1943 tot en met 1946 en daarna sinds 1977 gebruikt België de zomertijd. In West-Europa loopt de klok normaal gesproken al voor op de zonnetijd (in de Benelux circa 35 minuten). Gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur meer. Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren.

    Kritiek

    Nadelen voor de mens

    Tegenstanders hebben vooral bezwaar tegen de moeilijke omschakelingen tussen zomer- en wintertijd. Voor veel mensen is het niet zo gemakkelijk om bijvoorbeeld tijdens het winteruur 's morgens een uurtje langer te slapen. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben er last van. Daardoor kunnen ze de week na de aanpassing oververmoeid raken.

    Planten en dieren verzorgen

    Het is wetenschappelijk aangetoond dat de omschakeling met zomer- en wintertijd onze biologische klok behoorlijk in de war kan brengen. Maar dat geldt voor de hele natuur, zeggen tegenstanders. In de veeteelt ondervindt men ook problemen omdat bijvoorbeeld de koeien niet plotseling een uurtje langer zullen slapen als het winteruur wordt ingevoerd.. En in de landbouw moet men irrigatiesystemen aanpassen, want de planten hebben het meeste water nodig als de zon het hoogst staat. Door het verzetten van de klok is dit in de winter niet meer tussen 12:00 en 13:00, maar een uur vroeger. De kwekers en verzorgers van planten moeten hier rekening mee houden. In de tuinbouw wordt de regelapparatuur hieraan aangepast, zodat de klimaatstrategie voor het gewas niet verandert.

    En zij zijn pro!

    De voorstanders zijn er van overtuigd dat de omschakeling van zomer- naar winteruur en vice versa meer voor- dan nadelen heeft. Vooral vanwege de energiebesparing (maar de tegenstanders bestrijden dat met het argument dat besparing op verlichting tenietgedaan wordt door de hogere kost van de airconditioning).

    Maar geef toe, geniet jij niet van de heerlijke lange zomeravonden? En tijdens het winteruur wakker worden als het al licht is, geeft toch meteen meer energie?

    Altijd zomeruur?

    Sommigen willen zelfs altijd zomertijd in België. Je hebt dan geen last meer van moeizame overschakelingen. En 's zomers geniet je dan van heerlijke lange zomeravonden, terwijl de 'zomertijd' er in de winter voor zorgt dat je na een lange werkdag weer thuis bent vóór het donker. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling wel pas rond 9 uur 's ochtends licht worden.

     

    30-10-2011 om 07:06 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (1)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!