Gisteren dacht ik de hele dag dat we zondag waren. Vandaar dat ik dan ook het beloofde zondagsrecept bracht. Naar aanleiding van de aankoop van het boek DE STILLE KRACHT VAN THEE van Ann Vansteenkiste (Davidsfonds Leuven), ging ik op zoek op het net naar de verschillende soorten thee. Zoals gewoonlijk nam ik niet de hele teks over. Je hebt maar op het URL te klikken om de totale tekst te kunnen lezen
.
Soorten thee
Groene thee
Hierbij worden de al dan niet verflenste blaadjes onmiddellijk na de oogst gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Dan worden de scheuten gerold, geplet en gedroogd in de zon in platte manden. In droogkamers worden ze dan nog een laatste keer verhit en dan verkrijgt men groene, niet-geoxideerde thee. Hierbij blijven de polyfenolen intact dwz dit is kwalitatief en therapeutisch de beste thee.
Groene thee staat al eeuwenlang bekend als een uitstekend helende drank. Er zitten namelijk anti-oxidanten in die een heilzame werking hebben op je lichaam.
-Bij stresssituaties gaat je lichaam vrije radicalen aanmaken, die ons lichaam gaan beschadigen en het verouderingsproces zullen versnellen.
-Dit komt doordat ze de celwanden en celkernen in ons lichaam gaan beschadigen door hun elektrische lading.
http://www.groene-thee.be/
Witte thee Dit is de minst behandelde en dus ook een niet geoxideerde theesoort. Enkel ongeopende bladtoppen worden hiervoor gebruikt. Deze thee wordt niet in grote hoeveelheden aangemaakt. Witte thee bevat weinig cafeïne en theïne en is rijk aan veel soorten anti-oxidanten. Veel meer dan de andere theesoorten. De smaak en aroma zijn heel zacht met lichte goudgele kleur. Verder is Witte thee rijk aan vitamine C , polifenol met concentraties bijna 4 keer zo hoog als in andere thee. Witte thee staat bekend met zijn uitstekende voedingskwaliteiten en biedt dus verscheidene gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt gezondheidseffecten van alle soorten thee, hoewel volgens recent onderzoek (witte thee) blijkt dat deze in bepaalde opzichten een nog sterkere preventieve werking tegen kanker heeft dan groene thee.
Witte thee dient bij voorkeur 4 tot 6 minuten te trekken bij 80°.
http://www.metabolisme.be/gezonde-dranken/witte-thee-bevat-extra-anti-oxidanten.html
Oolong thee
Is een gedeeltelijk geoxideerde thee. Men gebruikt hiervoor langere theeblaadjes. Men laat de bladeren verflensen, dan kneust men enkel de bladranden door zachtjes rollen of schudden. Daardoor ondergaan enkel de bladranden de oxidatie. Vervolgens worden ze gedroogd. Men verkrijgt theeblaadjes met een groen hart en een bruine rand. Wat zou u ervan denken moesten wij u vertellen dat wij hét middel gevonden hebben om die koppige, overtollige kilo's te doen wegsmelten als sneeuw voor de zon? En niet alleen dat. Oolong thee is een alomvattende 'gezondmaker'.
Ja, het is echt waar. Zo'n middel bestaat: Chinese Oolong thee heeft tal van weldoende eigenschappen. Een studie van de Universiteit van Tokushima bewijst het!
-Oolong thee doet u sneller afvallenOolong thee bezorgt u een zuivere huid
-Oolong thee doet u er jaren jonger uitzien
-Oolong thee zit boordevol anti-oxidanten die kanker voorkomen
-Oolong thee vermindert cellulitis zichtbaar
-Oolong thee vermindert cholesterol
-Oolong thee vermindert stressKijk, momenteel kampt ongeveer de helft van onze Westerse bevolking met overgewicht en IEDEREEN die een paar kilootjes te veel heeft, weet, dat niets lastiger is dan 'op dieet gaan', laat staan om daarbij nog ettelijke uren per week te gaan sporten. Wij hebben vele uren research gedaan naar de befaamde Oolong Thee, waarvan de chinezen reeds duizenden jaren de afslankende en weldoende effecten kennen.Het leek ons de ideale manier om op een verantwoorde, gezonde én lekkere manier iets te doen aan die vervelende, overtollige kilo's.Onze zoektocht heeft ons uiteindelijk in Changzhou (China) gebracht, bij de 'grootmeesters' van de Oolong thee.
Oolong thee is één van de krachtigste vetverbranders ter wereld.
Als u iedere dag één kopje Oolong thee drinkt, dan zult u binnen de kortste keren een opmerkelijk feit vaststellen.Niet alleen zult u gewicht verliezen, maar u zal zich ook energieker voelen, uw huid zal er jonger uitzien, uw cellulitis zal verminderen, uw haar zal er gezonder uitzien
http://www.chinese-oolong-tea.com/
Rode thee
Na het plukken laat men de blaadjes verflensen, vervolgens worden ze gerold en laat men ze een poos oxideren in een vochtige ruimte. Na het drogen verkrijgt men blaadjes met een roodachtige of bruinachtige kleur. Er zitten dan geen polyfenolen meer in deze theeblaadjes. Eigenschappen Een kopje rode thee bevat 40 tot 60 gram caffeïne en is daarmee en echte oppepper. Door het langere rijpingsproces kunnen de tannines in de blaadjes zich ontwikkelen, waardoor de thee niet alleen en krachtige body en volle smaak heeft, maar tevens een licht bittertje. De polyfenolen in thee zijn een krachtig hulpmiddel tegen onder andere kanker, en de fluoride in rode thee gaat tandbederf tegen.
http://tea-sense.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=58
Zwarte thee
Wordt gemaakt van theeblaadjes van mindere kwaliteit (2e of 3e pluk of van minderwaardige soorten thee). Na het rollen worden deze blaadjes helemaal geoxideerd tot de blaadjes zwart zijn. Daarna worden ze gedroogd.
Pu-Erh thee
Dit Is en Chinese thee, post-gefermenteerd. Dwz het is een Oolong of zwarte thee waarbij de theeblaadjes een supplementaire, microbiële fermentatie ondergaan.
Zwarte thee staat bekend om haar zuiverende kwaliteiten en kan bijdragen aan een betere spijsvertering. http://www.qingtea.com/pages/teashop/zwartethee.html
Meest gezocht is thee tegen:
stress droge ogen weerstand aambeien slaapproblemen
Een beetje uitleg over wat Oxidatie en hoe het wordt bekomen is hier wel op zijn plaats.
Oxidatie (fermentatie)
-Als de thee gerold is, wordt deze of in bakken gelegd of over tafels uitgespreid waar de enzymen in het theeblad in contact kunnen komen met de lucht en ze kunnen beginnen met oxideren.
-Dit proces zorgt voor de smaak, kleur en sterkte van de thee. -Tijdens het proces verandert het theeblad van groen, via lichtbruin, naar donkerbruin, op een temperatuur van 26 graden Celsius.
-Dit stadium is kritiek wat betreft de uiteindelijke smaak van de thee. Als deze te lang ligt zal de smaak niet meer de gewenste zijn. -Oxidatie duurt ongeveer een half tot twee uur. -Het oxidatieproces wordt constant in de gaten gehouden met behulp van een thermometer en jarenlange ervaring. De thee gaat vervolgens naar de laatste stap, het drogen.
-Hoe langer de thee oxideert, des te donkerder deze wordt. Groene thee wordt niet geoxideerd of alleen voor korte tijd. Oolong thee...is gedeeltelijk geoxideerd, zwarte thee is geheel geoxideerd.
-Deze stap wordt vaak fermentatie genoemd. Echter, fermentatie vereist het gebruik van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, zoals in brood en bier), bij theefermentatie worden geen micro-organismen gebruikt. Theefermentatie is een chemisch oxidatieproces. http://www.food-info.net/nl/products/tea/production.htm
Wetenswaardig is dat de theecultuur reeds zo'n 5000 jaar bestaat. Ik denk dat deze bijdrage een waardige opvulling is voor mijn zondagse bijdrage die ik per vergissing gisteren bracht. Of het nu eten of drinken is; mijn leuze is steeds: Hou het lekker, hou het gezond.
04-12-2011 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|