Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalken

    De seizoenen staan op hun kop.


    De sneeuwklokjes staan reeds van in december in bloei.
    Plus al de andere bloemen die buiten hun bloeitijd,
     misleid zijn door de te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.



    Dat je in de winter het gras een kalkbeurt geeft, is normaal. 


    Nog nooit was de vijver op dit tijdstip van het jaar zo troebel. 
    Het is de eerste keer dat ik er zeewier korrelkalk in werp.
    Als ze er juist ingeworpen zijn zie je ze liggen op de lage bodem van de rand. 


    Eens die korrels beginnen op te lossen  wordt de vijver melkachtig troebel. 
    Na enkele dagen is dat weggetrokken en zou het water helder moeten zijn.



    12-01-2012 om 12:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.er komt een dag

    Er komt inderdaad een dag dat ik de tuin niet verder kan onderhouden.

    Het grootste werk is de moestuin.  Die zal er eerst moeten aan geloven. 










    De groenten zullen één na één uit het tuinbeeld verdwijnen.



    Het kleinfruit zal blijven maar zullen we dan nog de vogels vlug genoeg af kunnen zijn?

    09-01-2012 om 17:36 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voltijdse job

    We  haalden onze kleindochter.
    Het is kerstverlof en zoals ieder verlof als onze kinderen moeten werken, krijgen we een kleinkind op bezoek.
    Dit keer is het dus de kleindochter.  Gelukkig heeft ze ’s morgens meer nood aan oma dan aan opa en kan ik het relatief rustig houden.

    Ik de loop van de dag verandert dat al vlug.
    Mijn voornaamste bezigheid is dan met de kleine eieren roven bij de kippen,  of op zijn minst drie keer gaan kijken of er reeds een ei is tot ze er eentje naar oma kan brengen.
    Toen ze hier de vorige keer waren was haar broer voor geweest.  Ze bleef maar zagen en zagen tot mijn dochter een gekookt ei  in haar zak meenam en haar, mits een paar handigheidjes,  zo kon paaien.
    Toen ze aan de glazen keukendeur kwam, klopte ze met het ei op de ruit, terwijl ze riep ...oma, voor jouw. 
    Het leek er op alsof ze door had dat haar ma haar had gefopt.  Voordien had ze nog nooit met een vers ei op de ruit getikt.  Het gekookte ei kon zo gepeld worden.

    07-01-2012 om 05:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rechtzetting

    Ik kreeg een rechtzetting van de beheerde van deze blog.
     Eerst stuurde hij mij een mail over het onderwerp.  Daarin had hij het over de ‘aardappelbovist’.  Ik ben altijd vlug om nadere informatie te verzamelen en ging aanstond op zoek. Wat ik niet had opgemerkt, was dat hij een bijdrage plaatste waarin het ging over de reuzebovist.
    De tweede mail, om de zaak helemaal uit te klaren luidt als volgt:
    Op de site had ik het over de REUZENBOVIST.
    In mijn eerste mail dacht ik spontaan aan ‘de aardappelbovist’  maar deze is het dus niet!
    Op de site staat het wel juist.
    Het gaat dus niet om de aardappelbovist maar wel degelijk om de Reuzebovist.


    reuzenbovist,Langermannia gigantea

     

    Op de site:
    http://www.liliancam.net/weblog/2006/09/19/paddenstoelen-recept/   vond ik het onderstaande:   

    Paddenstoelen in de pan en kokkerellen maar…
    door FEMKE STERKEN

    19 SEPTEMBER 2006 – APELDOORN
     – Maar weinig mensen weten dat er op de wereld meer dan 100.000 soorten paddenstoelen groeien. Daarvan zijn er rond de 3500 in Nederland te vinden. Een kleine vijftig soorten kunnen gegeten worden.
    De ‘reuzenbovist’ is bijvoorbeeld erg lekker als hij gebakken wordt met een beetje knoflook.
    Ook kan deze paddenstoel met een jasje van beslag in de frituurpan.

    Eekhoorntjesbrood is natuurlijk bekend uit de Italiaanse keuken (porcini).

     

    Voor wie graag met paddenstoelen kokkerelt, is hier een heerlijk Stentor-recept:
    -Kook wat verse pasta.
    -Bak kastanjechampignons, oesterzwammen en gewone champignons in olijfolie.
    -voeg nog toe: drie tenen knoflook en een gedroogd pepertje.
    -Gooi er na een minuut of zeven een bekertje room bij en laat een tijdje sudderen.

    -Serveer de pasta met daar overheen de paddenstoelensaus en versnipper er wat peterselie over.
    -Glaasje witte wijn erbij en smullen maar. Eet smakelijk!

    De paddenstoelen natuurlijk wel in de supermarkt kopen en niet zelf plukken! Dat is wel zo veilig.

     

    Als je de foto ziet van die sponsachtige ‘reuzenbovist’ dan kan je toch moeilijk geloven dat deze eetbaar is en bovendien lekker met knoflook.
    Ik denk dat we beroep zullen moeten doen op een echte zwammenspecialist.
    De aardappelbovist daarentegen is giftig.

    Op de site  http://plusmagazine.knack.be/nl/gezondheid/voeding/artikel/531/paddenstoelen-mager-en-gezond/3  lees je o.a.:

    Zelf plukken blijft gevaarlijk
    Zelf kweken is kinderspel.                
    Natuurlijk lees je daar nog veel meer.

    05-01-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oesters

    Voor rauwe -oester liefhebbers zocht ik een receptje op.  Ik kwam terecht op.  http://www.receptjes.be/recept_bloody_mary_oesters.html

     
    Ingrediënten
      voor 2 Personen:
    -10 verse oesters
    - tabasco
    - peper
    - 10 ijsblokjes
    - 25 cl tomatensap
    - 1 maat wodka
    - 1 theelepel worchester saus
    - 1 stukje selder (zeer fijn gesneden)
    - 1 tomaat (ontveld, in kleine blokjes gesneden)

    Bereidingswijze

    -Vraag in de winkel of men de oesters voor je wil openen (Of doe het zelf; zie kooktip onderaan).
    -Maal de ijsblokjes fijn in de keukenrobot. (of wikkel ze in een propere theedoek en sla ze plat met een hamer).
    -Doe het gemalen ijs in een diep bord en schik er de oesters bovenop.
    -Meng het tomatensap met de wodka, de ‘Worchester’ saus en enkele druppels tabasco.
    -Vul elke oester met dit mengsel en kruid bij met wat peper.
    -Schik de selder en de blokjes tomaat op de oesters.
    -Onmiddellijk serveren.


    Voor niet liefhebbers van rauwe oesters, zoals ik er een ben,  geef ik het recept van mijn vrouwtje mee.
    Als de oesters geopend zijn:

    -strooi op elke oester een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

    -besproei ook even met wat vers citroensap.

    -plaats eventjes in een voorverwarmde oven op +/- 250°

    -dien op

    Voor mij is dat voldoende om het tot een feestelijke lekkernij te maken.

    Rauw lust ik ze aan geen kanten.  

      
           Laat je niet tegenhouden door het feit dat nieuwjaar dag voorbij is.

    03-01-2012 om 15:20 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de aardappelbovist 2

    Ik dank de beheerder van onze site voor de reactie en de foto’s  Ik deed heel wat opzoeking.

    Op onderstaande site kwam ik op een forum terecht waar er wordt gereageerd op de vraag of de ‘aardappelbovist’ eetbaar is.

    http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.html?&no_cache=1&view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=10&thread_uid=22572



       
    Uit de lijst van giftige en niet eetbare paddenstoelen op.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_paddenstoelen
    haalde ik de:

     

    Aardappelbovist

    Scleroderma verrucosum

    Deze knolvormige paddenstoel wordt aangetroffen op hellingen, boomschors enz.

    Het 'kopje' is donkergeel of helder bruin, met korrelige vlekjes; als de paddenstoel ouder is,

     is het kopje bedekt met een laagje stof (sporen).

     

    Vergiftigd wil meestal zeggen zeggen dat het niet dodelijk is bij consumptie maar wel bijvoorbeeld braakneigingen kan opwekken of koortsaanvallen teweegbrengen.
    Een vergiftiging is het ziek worden en/of pijn krijgen als gevolg van het eten, drinken, inademen, op de huid of in de ogen krijgen van (te veel van) een schadelijke stof.


    Het verwonderd mij wel dat ik op Google afbeeldingen geen enkele afbeelding vind die deze benaderd die ik nam in de tuin van mijn vrienden. 

    De klaarste uitleg kan je vinden op

    http://home.scarlet.be/benny.lenaerts/paddestoelen/aardappelbovist/index.html

    Verdere reacties blijven welkom. 

    02-01-2012 om 10:44 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reuzenbovist
    Volgens mij gaat het over de reuzenbovist.
    In een jong stadium lijken ze op grote voetballen.  Ze liggen soms los in het gras!
    Op 'oudere' leeftijd lijken ze op een bruine spons.  Ze zijn vederlicht en met een beetje wind verplaatsen ze zich!
    Groetjes Paul en prettige feestdagen!




    31-12-2011 om 15:44 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mysterieuse bollen in een tuin!

    Ik werd bij vrienden binnengeroepen...het was voor de tuin! Je zal het maar voorhebben. 
    Er liggen in hun tuin twee mysterieuze bruine bollen van verschillende afmetingen.
    En het zijn dan nog bollen die zich verplaatsen ook! 

    Ik had zoals bijna altijd mijn fotoapparaatje op zak zodat ik niet terug moest om ze op beeld te brengen. 



    Ze hebben dus en jute kleur en ze verplaatsen zich.   Deze hier heeft +/- een doormeter van 25cm. 

     


    De tweede is veel groter en ik schat hem op een 35 à 40 cm diameter. 
    Ze zijn niet verbonden met de grond. 
    De verplaatsing wordt vast gesteld maar is nog nooit geobserveerd. 
    Niemand durft ze aan te raken!
    Zijn ze giftig? 
    Kunnen ze, met een weliswaar zachte knal in je gezicht ontploffen?
    Mag je er wel aankomen? 

    Vragen in overvloed maar geen enkel antwoord. 


    Wie kan er aan dit mysterie een naam en een verklaring geven. 
    stuur jouw antwoord naar
    dalae@ pandora.be
    Dank bij voorbaat.

    31-12-2011 om 15:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wensen voor 2012





         Aan alle dames schenk ik  nu deze kleurrijke digitale 
         veldbloemetjes vergezeld van de wens dat jullie in 2012
         regelmatig eens een echt fris ruikertje zouden mogen
         ontvangen.

    31-12-2011 om 10:40 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin aanpassen 3

    Eens de bessen verplant volgt  het begin van de afwerking. 


    Het eerste wat ik doe is het opzij harken van de houtsnippers die tussen de bessenstruiken  lagen. 
    Er is heel wat aarde in vermengd geraakt. 
    Dat zal alleen maar de vertering bevorderen.  Dan heb ik  de grond geëffend
    .  
     



    De mest die op het nieuwe plantvak van de bessenstruiken verspreid lag wordt tegen de struiken gestapeld. 


    De delfkoord wordt gespannen om de limieten van het grasvak te bepalen en
    er wordt afgeboord. 


    Met de stevige kapper wordt de boord losgemaakt.
    Zo probeer ik elke dag minstens een half uurtje verder te werken tot de klus is geklaard.  


    30-12-2011 om 05:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin aanpassen 2

    Ik voel me voldoende hersteld om er terug in te vliegen. 

    Maar moeder de vrouw maant mij voortdurend aan om het maar wat kalmer aan te doen. 

    Mijn antwoord is dan altijd…meisje toch, dat zal wel zich zelf verbieden. 

    Mijn werkritme kan ik moeilijk aanpassen, dat moet vanzelf komen.  De werkduur, daar kan ik wel aan sleutelen. 
    De raad van de dokter is altijd toepasselijk. 
    Manneke, goed luisteren naar de taal van jouw lichaam hé!
    Zo ben ik herbegonnen met mijn gewone werk. 


    Struik na struik wordt uit gedolven.


    Ze worden zorgvuldig teruggeplant.


    Eén na één werden ze eerst bij gesnoeid.


    Het gaat vlug en duurt niet zo lang vooraleer ze allemaal gerooid zijn. 


    Als ze alle vier terug in de grond zitten en een beetje aangegoten, neem ik een uurtje rust. 


    Na de pauze, met een goeie kop verse warme groentesoep,  giet ik pas geplante struiken nogmaals aan. 


    Dan rest er mij enkel nog het opruimen van de stekeltakken die ik in een plastiekzak samen duw. 
    Die zak gaat mee naar het containerpark waar hij gedumpt wordt bij het brandbaar materiaal.

    29-12-2011 om 06:59 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin aanpassen

    Naar aanleiding van de aanschaf en de lectuur in boekje  'HET TUINBASISBOEK'
    en meer bepaald waar het gaat over de wensen lijst  stelde ik concreet de vraag: 
    Wat wil ik veranderen in de tuin en waarom?



    Toen we vorige zomer een familiebijeenkomst hadden en een werpspel speelden werden we gehinderd door gebrek aan oppervlak en kwamen de werpblokken steeds maar weer in de kruisbessen terecht.

    Het speelveld was enkele meters te kort.



    Door het verplanten van de kruisbessen los ik het stekelprobleem op maar ook dat van de lengte van het speelveldje.



    Naast de speelruimte ligt een stukje bemeste grond waar ik pompoenen op teelde.  Daar wil ik de kruisbessen overbrengen.


    De enige voorbereiding die ik moet doen is uitmeten of er voldoende ruimte is. 
    Ik stel reeds vlug vast dat ze zelfs een heel klein beetje verder uiteen zullen staan. 

    Het verplanten zou een eenvoudig werk zijn moest het in snoeien er niet bijkomen. 
    Kruisbessen zijn nu eenmaal geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.

    Het gras inplanten waar de bessen  stonden, zal toch meer werk vragen.
    Wel heb ik ruim de tijd om deze klus te klaren.

    Ik kies voor inplanten omdat we dan het veld direct kunnen gebruiken. 
    Als ik nieuw gras inzaai, is dit stuk veld het hele nieuwe jaar onbruikbaar.

     

    28-12-2011 om 06:07 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleur in de wintertuin

    Er is nog heel veel groen in de wintertuin maar ook verwachte en
    niet verwachte andere kleuren.

     

    Bij vrienden vond ik deze rij bomen  als een hoogtepunt van kleur.
    De naam ben ik vergeten omdat ik die niet noteerde. 
    Maar velen onder jullie, bezoekers van deze blog,  zullen die naam wel kennen.
    Dit is speciaal aangeplant voor de kleur in de winter.
    Al naar gelang  de hardheid en gestrengheid van de komende winter
    zullen de vogels, vroeg of laat, die bomen kaal eten.
    Ondertussen is deze vlammende aanwezigheid een weelde voor het oog.


     


    En hier is er dan in mijn tuin een kleur aanwezig die je er helemaal niet verwacht.
     In de kruidenhoek staat een hyacint te bloeien tussen het min of meer aangetaste
    groen van de vergeet me nietjes. 



    In de vijver zorgen de vissen voor kleur want met de relatief warme temperatuur
    zwemmen ze overdag nog regelmatig aan het oppervlak.




    27-12-2011 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    24-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin aanpassen

    Ik ben bij De Slegte voor een habbekrats, op een relatief klein formaat boekje gestoten met als titel:
     

     HET TUINBASISBOEK. Voor een snelle en mooie tuin.  Het Tuinbasisboek - Loes Langendijk & Thea Seinen

    Het is geschreven door Loes Langendijk en Thea Seinen en bevat geen beelddocumentatie.  Toch komt het sierlijk en kleurig over want gedrukt in kleur op veelkleurig papier en versiert met grafische elementen..


    Ik heb het grondig doorbladerd en er heel veel nuttige informatie in gevonden.

    Bv. Op p 126 staat onder de titel GOED OM WETEN / WHAT’S IN A NAME

    We geven zoveel mogelijk Nederlandse namen.

    Ook zoveel mogelijk de wetenschappelijk naam in Latijn of Grieks die internationaal bekend zijn en dus gemakkelijker op te zoeken.

    Toets de naam in op www.google.com en wil je weten hoe hij eruit ziet, klik op afbeelding en 9 op 10 heb je de informatie

    Dan volgt er op de tweede helft van de pagina:  Hoe de wetenschappelijke naam is samen gesteld en als vb. geven ze  de buxus sempervirens ‘rotundifolia’/

      groenblijvende buxus met rond blad.


    De auteurs gaan dus degelijk tot in de detail.

    Het boekje bevalt mij. Voor de beeldvorming volg ik hun raad op en ik heb inderdaad de voor mij nodige gegevens. 
    Ik vind het een goede koop en het zal me zeker nuttig zijn want, hou je vast…Ik heb besloten om nog maar eens mijn tuin aan te passen.

    Er bestaat ook  nog een ander boek 
    Libelle Basistuinboek
    De tuin van maand tot maand  uitgegeven bij Lannoo, geschreven door twee andere vrouwen:

    Eva De GeyterTine Verdickt

     

    Maar zo kan je blijven kopen en ik ben bij voorkeur niet te graag afgeleid door een veel te mooie fotografie.  Het is toch elk zijn eigen keuze hé!

    24-12-2011 om 06:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een mol in de tuin

    Help er zit een mol in de tuin!  
    Ontelbare keren heb ik dat gehoord.  Natuurlijk komt dan altijd de vraag voorafgegaan door een flaterende  inleiding:
    Jij die zoveel weet...wat kan ik doen om die kwijt te geraken?  Ik ken meerdere middeltjes maar om die gemakkelijk te kunnen formuleren ben ik op zoek gegaan naar een site die verschillende vriendelijke verjaagmethodes op een rijtje plaatst. Ik ben terecht gekomen bij:  http://www.neerlandstuin.nl/ziekplagen/mol.html
    daar staat veel meer dan het hier onderstaande lijstje.  Toch was het enkel dat wat mij interesseerde.

    Als je zoveel verschillende methodes aangereikt krijgt dan mag je bij jezelf reeds de vraag stellen; Hoe efficiënt zijn die dan allemaal?

     

    Een mol vriendelijk verjagen:
    - Graaf een fles in de mollengang. De open fles brengt een fluittoon voort.
    - Laat de gangen vollopen met water; zet de tuinslang de hele dag erop.
    - Strooi visafval in de mollengang.
    - Strooi uiensnippers.
    - Leg mottenballen in de gangen.
    - Mollen houden niet van hoge tonen. Koop een ‘mollen verdrijfapparaat’.
    - Plant keizerskronen (
    Fritillaria imperialis).
    - Graaf 'dubbeltjesgaas' in rondom je tuin.
    - Trap elke dag de gang(en) dicht.
    - Steek zoveel mogelijk stokken in de gangen.
    - Drum de hele dag op een ijzeren staaf, die in de mollengang is geslagen.
    Persoonlijk heb ik er nog maar één van geprobeerd met succes.  Toen de visboer

    nog leefde draaide ik
    verse viskoppen    in de gang en dat hielp een week of zo maar dan was hij terug. 
    Een tweede methode
    Trap elke dag de gang(en) dicht! kan je enkel toepassen als het gaat om een mol in de groentebedden, die ze bij ons een bovenloper noemen.
    Gaat het om een hopen steker dan heb ik succes, niet door dicht te trappen maar door gewoon de hoop te verwijderen.  Na heel korte tijd staakt hij zijn bezigheid.

    Ik Moet er wel aan toevoegen dat ik twee helpers heb die mij ongevraagd van mollen bevrijden maar wat ik niet zo graag heb is dat zij de radicale methode toepassen.

                              
    1- Ik heb een buurman van 80 jaar die in zijn jonge jaren in zijn vrije tijd mollenpakker was voor de velletjes (voor zijn drinkgeld) Ja vroeger bestond dat! Die man is zijn handigheid nog niet kwijt geraakt.  Ooit heb ik zelf een klem geplaatst en na een week stond hij er nog. Ondertussen ben ik ook het nut van mollen gaan inzien.  Daarom verkies ik de vriendelijke verjaag methode.
    2- Regelmatig ligt er op mijn terras een dode mol. Eerst dacht ik dat het van mijn buurman was die hem daar bracht maar nee hoor!  Het is onze poes die een befaamde muizenpakker is en zijn activiteiten heeft uitgebreid.  Waar hij ze haalt, heb ik nog niet kunnen achterhalen. 

    22-12-2011 om 07:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeekool

     Ik heb toch een drietal sites moeten raadplegen vooraleer ik voldoende informatie samen kreeg.
    http://www.tuinadvies.be/crambe_maritima_zeekool.htm

     

    Crambe maritima of zeekool: een mooie vergeten groente.

    Zeekool een ‘vaste’ groente in de moestuin,…

    Crambe maritima of zeekool groeit oorspronkelijk aan de kusten in Centraal-Europa. De zeekool is zoals de naam het al laat vermoeden, verwant aan de kolen (Brassica) en behoort dan ook tot de kruisbloemigen (Cruciferae).
    Deze groente geeft een vaste waarde aan de moestuin, een groente met karakter!

    Elk jaar opnieuw zal deze koolachtige zijn nut bewijzen, zowel in de moestuin als in de keuken.
    Zeekool kan ook een sierwaarde hebben in de tuin, met de decoratieve blauwgrijze bladeren en de witbloemige schermen is deze vergeten groente perfect toepasbaar als solitaire, alleenstaande plant of aangeplant in groep. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog en zal bloeien vanaf mei tot juli.

     

     

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/zeekool-nu-ook-in-de-winkel-of-toch-maar-zelf-kweken/

    Ter gelegenheid van de eerste teelt op grote schaal van zeekool werd de website www.zeekool.nl gelanceerd.
    Zeekool heeft grote, decoratieve groene bladeren. De plant bloeit vroeg in de zomer, met naar honing geurende witte bloemen. En is dan ook dikwijls in de vaste planten border van de siertuin terug te vinden. Net zoals voor rabarber of kardoen is dit geen verkeerde plaats omdat het een meerjarige en sierlijke groente is waar we vele jaren plezier kunnen van hebben. Van de stammen van de zeekoolplant kunnen in het donker jonge scheuten of stengels worden ‘getrokken’. Het zijn deze bijzondere en zeer smakelijke stengels die we eten. Zeekool of
    Crambe maritima (teeltschema) behoort tot de familie van de Brassicaceae en is dus familie van de vele andere koolgewassen die we in de moestuin aantreffen.

     

    Zelf zeekool telen?
    Dat kan zeker. Zorg dat je een stukje zonnige, droge, luchtige en goed bekalkte grond ter beschikking hebt. Zware of natte gronden zijn in het nadeel.

     

    Zie ook   :  http://www.zeekool.nl/

    Voor recepten leek het meer op zoeken naar een speld in een hooiberg.  op http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/zeekool/ vond ik toch één recept. Er werd wel aan toegevoegd dat je op zeekool alle mogelijke recepten voor om het even welke andere kool kunt toepassen.

    Zeekool met ham en ei

    Ingrediënten

    -300 gram geblancheerde zeekool –spruiten

    -4 plakken gekookte ham

    -2 stuks hardgekookt ei

    -boter

    -versgemalen zwarte peper

    -zout naar believen

     

    Bereidingswijze

    -Bestuif de zeekool met wat peper en zout en laat er een blokje boter op smelten.

    Leg hierop een plakje ei en leg ze in een dubbelgevouwen plak ham.

    -Lekker als snack, maar ook bij gebakken aardappeltjes.

                                                                       

    Natuurlijk is het interessant om met de gewone koolrecepten te experimenteren.  Dan zijn de mogelijkheden toch veel uitgebreider.

    21-12-2011 om 12:02 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een natuurlijke tuin

    Ik ben op een site gevallen van Het leefmilieu van Brussel.  Ik geef hier een paar uittreksels en verwijs jou naar:

    http://documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/100_conseils_jardin_NL.PDF 

    Ik ben zeer aangenaam verrast


    EEN NATUURLIJKE EN GEZELLIGE TUIN   

    Ik geef je hieronder een deel de korte inhoud met in het groen een sprankeltje meer uitleg (de illustraties horen niet bij de site maar komen van Google afbeeldingen)

    3-Zet ook uw groene vingers aan het werk!

    Dat we zoveel van onze tuinen, balkons, terrassen en groene ruimten houden, komt

    omdat ze ons - zelfs in de stad - het contact helpen terugvinden met de natuur: de lucht,

    het water, de planten en de dieren. In werkelijkheid hebben we de natuur namelijk even

    hard nodig als zuurstof. Enz..   Evelyne Huytebroeck

    Minister van Leefmilieu en Energie van het Brussels Gewest   .

    lees op hun site maar de rest


    4-Tien tips in één oogopslag

    1. Zorg voor een grote diversiteit

    aan soorten

    2. Schenk voldoende ruimte aan de

    spontane natuur

    3. Creëer een omgeving waarin

    fauna kan gedijen

    4. Gebruik geen chemische

    meststoffen

    5. Gebruik nooit chemische

    pesticiden

    6. Gebruik regenwater

    7. Composteer

    8. Opteer voor milieuvriendelijk

    meubilair

    9. Gebruik niet-gemotoriseerd

    gereedschap
    10. Denk aan de buren.


    Zo kan je de inhoud doorlopen en samen met mij blij zijn dat zulke sites bestaan.


    5-Een mooie tuin zonder chemische meststoffen

    8-Een gezonde tuin zonder pesticiden

     

    12-Een tuin waar de natuur welkom is

    • Laat voldoende ruimte voor de spontane natuur 12

    • Kies planten die aan onze streken zijn aangepast 15

    • Geef de natuur ook een plaats langs de straat 17

     

    18-Een tuin die weinig water nodig heeft

    • Gebruik water met mate 18

    • Sproei zonder te verspillen 20

    • Help mee overstromingen te bestrijden 22

     

    24-Een minimum aan afval

    • Produceer minder afval 24

    • Composteren is recycleren 25

    • Zijn tuinafval verwijderen 26

     

    28-Milieuvriendelijk gereedschap

    30-Mooi en duurzaam meubilair

                                             


    32-Een voedzame tuin

     


    35-Hallo buren!
    Als je met de buren geen rekening houdt dan bekom je toestanden zoals op de figuur.                       


    37-Wat u verder nog kunt doen

    en zo gaat het verder tot tip …100/ Informeer u over de natuur in de tuin en het milieu

    Geniet ervan en leer misschien heel wat bij 

     

    20-12-2011 om 06:48 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gember

    Jaar in jaar uit ligt er bij ons gemberwortel in de frigo.  ik weet dat Colette altijd zegt dat je die best niet mee brengt van een warenhuis maar uit een natuurwinkelDie zijn volgens haar van veel betere kwaliteit.  Ik ben dan maar op zoek gegaan op het net en heb van enkele sites, hier en daar meer of min gesprokkeld.

    Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.

    Gember is    een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte of rose bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhoog groeit.

    Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.

    http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember.php#wat

     


    Betekenis:
    In alle Europese talen gaat de naam voor gember terug naar het Latijnse woord zingiber, en dat wederom is afgeleid van het Griekse woord zingiberis. Daarmee in verband staat ook het Sanskrietwoord shringavera wat geweivormig betekent, waarschijnlijk omdat gemberwortels op een gewei lijken.


    Culinair:
    Het kan ook gedroogd gebruikt worden, en wordt dan geraspt. Gedroogde gember   is scherper van smaak dan verse gember. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt bij ons vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in ontbijtkoek.

    In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.

    In kleine hoeveelheden kan gember echter de smaak van een gerecht sterk verbeteren, bijvoorbeeld in een fruitsalade. Ook pannenkoeken met gember worden wel gegeten. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak).

    Medisch:
    Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

    Gember kan ook toegepast worden bij   reisziekte, om de misselijkheid te onderdrukken. Hiervoor moet echter een vrij grote hoeveelheid gember gegeten worden, vergelijkbaar met 5-6 bolletjes ingemaakte stemgember.

    Wat misschien minder bekend is, is dat gember het bloed kan verdunnen en zelfs nog effectiever is dan knoflook, en werkt als aspirine. Gember gaat de vorming van trombose tegen en kan de cholesterolspiegel die veroorzaakt wordt door de voeding, doen dalen. Echter, om deze genezende invloed te bereiken moet men de gemberthee gedurende langere tijd gebruiken. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende.

    Warme gemberthee is heerlijk tijdens onze koude en natte winter en helpt tegen verkoudheid en griep. Hij bevordert het zweten, verlaagd koorts en helpt, slijm op te lossen.

    Verse gember kan men in   soepen, groenten en zoete gerechte n  (snoepjes) verwerken. Het beste is om gember (als universeel geneesmiddel) ná het eten te nemen als thee, om voedsel beter te verteren. Het bereiden van verse gemberthee gaat als volgt: Men snijdt wat kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, waarna men het tien minuten laat trekken. Men zou ook zelf een gembersiroop kunnen maken; Rasp een aantal geschilde gemberwortels, kook ze in water, zeef ze en voeg later honing en citroensap toe. Deze siroop kun je dan aanlengen met water. Lekker bij zomerdag, of verwarmd sap in de winter.

    Groei:
    De gemberplant groeit het hele jaar door en kan 1 meter hoog worden. Hij heeft voor zijn groei een warm en vochtig klimaat met veel zon nodig. Uit de geweiachtig vertakte vlezige wortelstok groeit een rechte, rietachtige groene stengel. De bladeren zijn smal, speervormig en lang. Vlak boven de wortel ontwikkelen zich gele of roze lipvormige bloemen.  Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.

    Gember kun je ook in een pot planten.  Men legt hiervoor een stuk wortel in een pot met vochtige aarde, dekt hem half toe zodat nog iets van de wortel zichtbaar is en zet hem op een warme vensterbank. In korte tijd zullen zich lootjes ontwikkelen en na enkele weken rietachtige bladeren. Deze zijn eetbaar en kunnen fijngehakt aan salades of soepen toegevoegd worden.

    http://kruidentuinen.blogspot.com/2011/02/gember.html

     

    Hoe maak je verse gemberthee? 

    Snij kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, daarna tien minuten laat trekken.
    Tip: Drink verse gemberthee na het eten! Gember stimuleert de spijsvertering!
    Maak eens gemberthee ter verlichting van een verkoudheid of griep: een theelepel honing per kop toevoegen. Let op: niet geschikt voor baby's onder het jaar!


    Mensen die problemen hebben met galstenen kunnen gember beter vermijden. Langdurig gebruik van gember tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het beste is gember in te nemen tijdens de maaltijd. Niet gember innemen op een lege maag, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.

    Een kwart tot een volle theelepel gemberpoeder oplossen in water of vruchtensap. Dat is natuurlijk de vlugge oplossing maar dan heb je geen verse gemberthee maar oplosthee.  Ik ben lang nogal een koukleum geweest en dat zou bij ons de introductiereden zijn geweest in de spijzen. Het gebruik van gember in de voeding stimuleert de bloedsomloop.  Nu ben ik reeds een hele tijd geen koude puit meer.   Het gebruik van kleine hoeveelheden is voldoende.

    http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember1.php#gemberthee

    Wil je een niet bewerkte voledige tekst, dan bezoek je gewoon de sites die ik heb opgegeven.

    19-12-2011 om 07:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondags recept

    Zie hier een ongewoon zondags gerecht met vis. 
    Lekkere spruitjes in een één pan gerecht met spekjes en gebakken kabeljauw

                                                                    

    voor 4 personen


    Ingrediënten

    -500 g kabeljauwfilet
    -2 eetlepels tarwebloem
    -peper, zout
    -1,5kg hard kokende aardappelen
    -900 g spruitjes
    -olijfolie - Bepaal zelf de hoeveelheid
    -100 g magere spekreepjes
    -1 ui
    -currypoeder of currypasta

    Bereiding

    -droog de repen kabeljauw op keukenpapier.
    -kruid ze naar smaak met peper en zout .

    -wentel de repen vis door open gestrooide  bloem.

    -snij de aardappelen na shillen en wassen in relatief kleine stukjes
    -kook ze gaar in een laagje water met zout.

    -kook de schoongemaakte spruitjes ± 3 minuten in water met zout.
    -giet ze af en kook ze opnieuw een paar minuutjes in vers kokend water.

    -verhit wat olijfolie en bak de spekjes knapperig gaar.

    -haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

    -fruit de in dunne partjes gesneden ui ± 5 minuten in het bakvet .

    -schep de spruitjes erdoor.

    -bak ze al omscheppend beetgaar en roer de curry erdoorheen.

    -verhit gelijktijdig 2 eetlepels van de olie in een diepe pan.

    -schud de overtollige bloem van de vis en bak die rondom lichtbruin
    -laat de aardappelstukjes in een beetje vet goed bruin bakken

    -meng, in de diepe pan, de spruitjes en de gebakken aardappelen door mekaar.

    -verdeel de vis erover en bestrooi alles met de spekjes.


    Serveer uit de pan terwijl het geheel goed warm is en natuurlijk...laat het je smaken.  Zou een wit Shablis wijntje daarbij smaken of mag je daar een stevige rode Bordeauwijn bij serveren? 

                         

    Dit recept is gegroeid en zal oorspronkelijk wel ergens van het net gekomen zijn maar aangepast  aan onze behoeften en smaak. 
    Vroeger thuis, zou ons moeder het nooit in haar hoofd hebben gehaald om op zondag vis te geven en zeker geen vis gemengd met spek. Of ze er Curry zou hebben bijgevoegd betwijfel ik ook.
    In elk geval kon ze uitstekend koken alhoewel ze niet was beïnvloed door een overvloedig aanbod aan kookprogramma's op tv.

    18-12-2011 om 09:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin update

    Ik kreeg hulp in mijn tuin voor een soort update . 


    In de winter zorg ik er altijd voor dat er steeds een beetje prei verdreven ligt.
    Die ligt nu tegen de waterbak aan de serre. 
    Bij eventuele vorst kan ik die afdekken met een zeil. 
    Zo kunnen we er aan als we die nodig hebben. 


    Nu staat er nog maar één rij prei in volle grond plus de boerenkool.


    Mijn broer heeft ook de grond waar ik pompoenen kweek  afgedekt voor de winter.
    Verder heeft hij bladeren samen geharkt en naar de compostruimte gevoerd. 
    Zo is de tuin proper voor de kerstperiode.  


    De laatste dagen regent het zoveel dat de vijver boven zijn normaal peil is gekomen. 


    Zeer koud is het niet zodat je  door het bewegende water heen,  
    in beroering gebracht door de regen, de vissen kunt zien heel dicht bij het oppervlak.
    Uit ondervinding weten we dat na een zeer natte periode er gewoonlijk een ijstijdje aankomt. 
    Het is best om er op voorbereid te zijn.

    17-12-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!