|
|
15-12-2012 om 00:00
geschreven door Pol Movinttog |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 14-12-2012 | |
een beetje opruimen |
|
|
In de vrieskoude was ik anderhalf uur in beweging met een beetje opruimwerk. ![]() Aan de doorgang naar het achterste deel van de tuin stonden planken tegen de afsluiting. Ze kwamen van de afbraak van de serre. Ik gaf ze een andere plaats. Ze werden aan de buitenkant van de kippenren aan de zijkant van het kippenhok aan de draad vastgebonden ![]() Dit eerste luik van de opruimactie is geslaagd. ![]() Ook aan de achterste garagepoort was het wat rommelig en moest het een beetje opgeruimd worden. De planken staan nu tegen de geknotte kriekelaar. De paletten heb ik aan de draad van de kippenren gebonden aan de kant van de ingang naar het kippenhok.
De balkjes zijn helemaal in de hoek van de garagemuur met de gevel van het huis van de buurman geplaatst Glas en hout moeten apart aangeboden worden in het containerpark. Aangezien ik zoveel mogelijk glas wil uithalen zonder te breken is het nu te koud voor dat werkje. 14-12-2012 om 05:42
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 13-12-2012 | |
schorseneren |
|
|
Er zijn groenten die ik graag eet maar niet of niet meer kweek.
vond ik de beste beschrijving van wat een schorseneer in feite is.
-De plant wordt toegepast als groente die voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten werd. -Na de oorlog raakte ze in diskrediet, mogelijk door zijn bewerkelijkheid. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. -Dit feit heeft de groente de bijnaam "keukenmeidenverdriet" of "huisvrouwenleed" opgeleverd. -Dit zijn ook bijnamen die ook aan de verwante haverwortel worden gegeven. -Andere bijnamen zijn: 'winterasperge' (of 'armeluisasperge') en winterstaaf. -Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari. Maar bij http://www.janstraatman.nl/groenten/schorseneren.html vond ik de meest beknopte uitleg over soorten , telen en ziekten. -Grond en bemesting De liefst lichte grond moet diep bewerkt worden (minstens 40 cm) en zo los mogelijk gehouden worden. Als de grond te vast is, krijg je vertakte pennen. De grond mag niet vers bemest worden omdat dit zou leiden tot weelderig bladgroei en vertakte pennen. -Soorten Schorseneer behoort tot de samengesteldbloemigen. Veelgebruikte soorten zijn Lange Jan, Westlandia Flandria en Duplex. Deze soorten schieten niet makkelijk. Je hebt ook nog o.a.de Russiche reuzen, de Deense reuzen en andere soorten. -Plant- en oogstgegevens Schorseneren worden in april - mei op regels gezaaid (4 cm in de rij, 25 cm tussen de rij). Het zaad kiemt langzaam. Uitdunnen op 8 cm. Oogst van november tot eind maart. Naarmate het seizoen vordert, neemt de kwaliteit af. -Wissel- en combinatieteelt Schorseneren behoren tot de wortelgewassen. Teeltwisseling 1 op 4. Voor combinatieteelt: gedijen ze het best bij: biet, koolrabi, prei, sla, ajuin. -Ziekten Schorseneren kunnen last hebben van meeldauw of schimmel. Ze zijn niet erg gevoelig. Doe je het niet dan blijven ze eetbaar maar zijn ze hol. Wie beschikt over het veltboek 'Handvoek Ecologisch tuinieren' kan dit natuurlijk best raadplegen. Wij noemen het 'onze tuinbijbel'. Dit boek is zo goed als compleet. Alle velt -boeken zijn te verkrijgen bij onze boekenverantwoordelijke van elke afdeling. Alleen wanneer u de boeken rechtstreeks bij Velt nationaal bestelt, betaalt u de verzendingskosten. 13-12-2012 om 00:00
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 12-12-2012 | |
een velt -artikel |
|
|
Vandaag neem ik een artikel over uit seizoenen mei-juni 2008. Een nieuwe preiplaag: Napomyza gymnostoma
12-12-2012 om 07:18
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 11-12-2012 | |
grondvesting nieuwe serre |
|
|
Mijn schoonbroer, geholpen door mijn broer, legde gisteren de grondvesten voor de nieuwe serre. Die serre zal een meter korter zijn maar een halve meter breder dan de oude. Dit was gisteren het uitgangspunt, de oude grondvesten.
Hier wordt de rechterkant er uit gehaald. De oude plaats blijft behouden maar wordt uitgediept en aangevuld met stabilsé. Aan de linker zijde komt de verbreding die direct op de juiste diepte is gedolven.
Hier zie je de aanvulling met stabilisé vooraleer de balk word terughelegd.
Maar deze morgen bleek dat we hadden afgedekt tegen zeer minieme nachtvorst. Die opvulling is zoals de rest van de tuin, deze morgen bedekt met een fijn laagje poedersneeuw. 11-12-2012 om 09:12
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 10-12-2012 | |
nieuwe serre 1 |
|
|
De nodige voorbereidingen voor de nieuwe serre zijn gestart. ![]() De linkerkant die een halve meter breder wordt is deels uitgegraven.
De achterkant die een meter vooruit moet komen is ook deels uitgegraven. Het is niet goed om koude onder te delven want die raakt er niet vlug meer uit.. 10-12-2012 om 05:41
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 08-12-2012 | |
weekendrecept rucolasoep |
|
|
Het wijst zichzelf dat er dit weekend een recept wordt naar voor gebracht met rucola. Dit vond ik op: http://www.ah.nl/allerhande/recepten/710654/rucolasoep Ik paste de presentatie een beetje aan. Al mijn recepten probeer ik in dezelfde vorm te gieten.
-50 g boter + -1 ui, gesnipperd + -50 g bloem + -1 potje bouillon met kip (350 ml) + -1 beker slagroom (250 ml) + -1 aardappel kruimig, geschild + -2 zakken rucola (sla, a 75 g) + -100 g zachte geitenkaas Bereiding -Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui 5 min. -Voeg de bloem toe en bak nog 5 min. of tot het mengsel begint te kleuren (roux). -Voeg de bouillon, 500 ml water en de slagroom toe. -Snijd de aardappel in kleine blokjes en voeg toe. Breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken. -Neem de pan van het vuur. -Houd enkele blaadjes rucola achter voor de garnering en voeg de rest toe aan de soep. -Laat 1 min. slinken en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. -Verdeel de soep over 4 kommen of borden en verkruimel de geitenkaas erover. -Garneer met de rest van de rucola. 08-12-2012 om 05:37
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 07-12-2012 | |
tuin afdekken vóór de vorst is gelukt |
|
|
Met de druk op de ketel kan je altijd nog een ietsje meer. Het was nog half donker toen ik een bussel hout in de vijver legde. Zo ben ik gerust dat, zelfs als het streng vriest de visjes voldoende zuurstof krijgen. Het midden van de bussel vervriest niet zodat er altijd een gat in het ijs blijft.
Colette heeft er heel wat werk aan gehad om het bruikbare te scheiden van het niet bruikbare. Ik kan je verzekeren dat rucolasoep een pittig en fijn gerechtje kan zijn hoor. Overdrijf je in hoeveelheid tegenover de hoeveelheid prei en dan wordt het een te pittig, bitter soepje.
Ik begon met het kleine strookje aan de rucola. De prei was ondertussen reeds verdreven op vak 3 juist achter de peterselie.
De tuin was in zijn geheel bedekt vóór de sneeuw en de vorst mag ook komen.
07-12-2012 om 00:00
geschreven door tuinblog d |
|
|
| 06-12-2012 | |
winterbedekking vervolg |
|
|
Het is vandaag de ultieme dag om het af te werken, daarna volgt de vrieskou. Ik heb vak 3 van de wisselteelt nu ook van alle ongewenst groen vrij gemaakt.
06-12-2012 om 06:37
geschreven door tuinblog d |
|
|
|
||
![]() |
![]() |
| Mijn favorieten | ||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
| E-mail ons |
Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen. |
| Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren |
![]() |
![]() |
| Ecologie leert ons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving. Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten. |
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep ! |
|
Pol Movinttog |
tuinblog d |
| Mijn favorieten | ||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
| Bezoek ook eens ... | ||||||||
|
||||||||
| Blog als favoriet ! |
| De TUINCLUB bij Addi |
![]() |
![]() |
![]() |
| Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc! |
![]() |
| Zoeken in blog |
| Archief per week | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
| De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken! |
| dubbele tunnel : januari 2006 |
![]() |
| sla januari 2006 : vorstvrij |
![]() |
| sla + look : half maart 2006 |
![]() |