Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    07-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POPULIEREN LANGS N377 WORDEN GEROOID
    POPULIEREN LANGS N377 WORDEN GEROOID

    Vanaf 4 februari 2013 worden, in opdracht van de afdeling Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, de populieren langs de N377 tussen de E40 en N9, in de bermen tussen de rijweg en het fietspad, gerooid. De bermen worden in het voorjaar met gras ingezaaid. De bomen in de buitenbermen tussen fietspad en gracht worden voorlopig behouden.

    De populieren hebben in de smalle tussenbermen langs de N377 te weinig ruimte om uit te groeien. Door opdruk van de wortels is er schade aan het fietspad en de wegverharding. Om de veiligheid van de weggebruiker te garanderen, de verharding van de rijweg en de fietspaden in goede staat te houden, dienen de bomen in de tussenbermen geveld te worden. Aan de populieren tussen het kanaal en de Cathilleweg, Robusta’s, bleken bij inspecties boorgangen aanwezig te zijn van de rupsen van de horzelvlinder en de wilgenhoutvlinder. Door deze boorgangen ter hoogte van het maaiveld kan verrotting van de stam ontstaan, waardoor de stabiliteit van de bomen in het gedrang komt. Wegens het acuut gevaar werden in verleden al verschillende malen bomen geveld. Daarom werd in samenspraak met de groencel van AWV beslist om in een eerste fase alle bomen in de tussenbermen te rooien. Bij de andere populierensoorten werden nog geen aantastingen vast gesteld.

    In de tussenbermen worden geen nieuwe bomen aangeplant omdat deze te smal zijn en er te weinig wortelbaar volume is. De bermen worden ingezaaid met gras; de nodige verkeersborden en afbakeningspaaltjes met reflectoren worden voorzien.

    De werken worden uitgevoerd door de firma N.V. Demgro uit Izegem en zullen 45 werkdagen in beslag nemen. De vellingwerken met het rooien van de stronken en profileren van de tussenbermen wordt uitgevoerd in 2 bewerkingen, telkens in de rijrichting vanaf de E40 naar de N9 en terug. Uiteraard zijn dergelijke werken afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zal er uit veiligheidsoverwegingen niet geveld worden bij zware regen of sterke wind.

    In de werfzone wordt de rechterrijstrook gedurende de werkdag afgesloten voor het verkeer. Er is een wegomlegging voorzien voor de fietsers. ’s Avonds en in het weekend zal er niet gewerkt worden en wordt de rijbaan weer volledig vrijgegeven. Door deze uitvoering is de hinder voor de weggebruiker minimaal.


    bron : site gemeente Jabbeke : http://www.jabbeke.be/2010/WebList.aspx?ID=146&detail=15797

    07-02-2013 om 17:52 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    06-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinfruit in eigen tuin veltboek

    Ik kwam onverwacht tussen mijn struikbessen terecht.

    Door hun stekeligheid die me niet spaarde verwenste ik hen maar dacht aanstonds aan hun o zo lekkere vruchten.

    Dat bracht mij op het idee om een ‘velt- boek’ te bespreken.

    De tekst nam ik over van velt nationaal.  Die werd een beetje bewerkt volgens mijn stijl. Wil je een boek bestellen

     

    Bessen uit de tuin.

    Zin om te snoepen van fruit uit eigen tuin?

    Dit boek helpt je op weg naar een gezonde en lekkere oogst.

    Of je tuin nu klein is of groot, kleinfruit past overal.

     

    -De teelt ervan is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Als je meewerkt met de natuur, vermijd je heel wat problemen.

    -Bekende vruchten als rode bes, framboos, bosaardbei, kruisbes en ander klein fruit krijgen een plekje in dit boek.

    -Maar je ontdekt ook bijzondere fruitsoorten zoals kiwibes, jostabes, vijg en honingbes.

        

                         kiwibes                              Jostabes                            honingbes
    -Wanneer en hoe plant je? Welke rassen kies je het best? Hoe zit het me de snoei? En wat doe je als ziektes je plant aantasten?

    -Op deze en tal van andere vragen, krijg je bij elke fruitsoort duidelijke antwoorden, vaak met behulp van tekeningen.

    -Sprekende foto’s en eenvoudige recepten doen je alvast het water in de mond lopen.

     

    Bessen uit de tuin
    De ecologische teelt van kleinfruit
    Greet Tijskens
    Velt, 2012
    ISBN 9789081612845

    Aantal pagina’s: 164
    Formaat: 18
    0 x 180 mm
    Boekhandelsprijs:  -
    25,95 (incl. verz)

    Hoe bestellen?
    Bestel Bessen uit de tuin door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-Nationaal, Berchem voor België of op giro 362280 van Velt-Nederland voor Nederland, met vermelding van de titel en naam + adres.

    Bestel via de Velt-webwinkel.


    Ben je veltlid, dan bestel je best het boek gewoon in jouw afdeling.
    Ik wens je veel leesvreugde omgezet in tuinplezier en smulgenot.

            
    aalbessen: jeneverbes en cassis                  framboos                       Japanse wijnbes  
    ....en nog zoveel meer.

    06-02-2013 om 05:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overwinteren buiten ne onder koud glas

    In onze tuin is niet zoveel winterbloei te zien.  Ik spits me toe op groenteteelt.



    Elk jaar opnieuw staan  eind januari en heel februari de sneeuwklokjes in bloei.

    Een tiental jaren terug heb ik hier een dozijn knolletjes in de grond geplant.



    Terug bij de groenten: Zo plantte ik een rijtje ajuin in de serre.

    Die moeten pijpjes geven om in de jong geoogste salade te versnipperen voor de verfijning van de smaak.



    De peterselie doet het nog best van allemaal alsof het geen winter is.




    Helemaal op het einde van de tuin overwinter ik een rij jong terug gegroeide selder.

    Ik heb geen bijkomende bescherming toegepast. Het resultaat is niet zo denderend.

    Zelfs als maar de helft van de rij zich herpakt, snijden we begin maart reeds verse selder.

     

    De kippen krijgen om de paar dagen een beetje groen toegeworpen.

    Dit is nodig voor de kwaliteit van de eitjes.



    Het groen komt voorlopig nog van het suikerbrood uit de serre.
    Ik haal telkens enkele buitenbladeren weg. Ik moet er zuinig mee opspringen
    want het moet nog meegaan tot het einde van de maand.

    05-02-2013 om 15:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekendrecept met roodlof

    Vooraleer ik het heb over het recept van het weekend met wat Telenet vertraging;  Geef ik mijn eigen reactie op de foto's die Paul gisteren plaatste.
    Saladeplantjes in een ondergesneeuwde tunnel in plastiekfolie en erbuiten tot -11° vorst. 
    Spijtig heeft Paul geen foto van hoe ze er uit zagen op het einde van de vorst.
    Ze lagen heel eenvoudig plat tegen de grond en zagen er niet bepaald gezond meer uit.
    Zie nu eens staan.  Jonge salade kan heel wat koude verdragen.
    En een andere waarheid is: Sneeuw is een zeer beschermend deken voor planten die buiten overwinteren. 

    Het besluit van Paul is : Lucht is een ideale isolatie! (+ de sneeuw natuurlijk!)


    Het weekend gerecht met roodlof dat vond ik op: 

    http://www.smulweb.nl/recepten/123202/Roergebakken-roodlof

     

     

    Roergebakken Roodlof

    Een enigszins zoet Bijgerecht 

    Bereidingstijd:10-20 minuten  

     

    Ingrediënten voor 2 personen

    -8 stronkjes roodlof (niet al te groot)
    - een scheut olijfolie
    extra fijn
    -1 suikerlepel (riet)suiker
    -wat peper en zout van de molen

    Hulpmiddelen  Wok

    Voorbereiding

    -Haal de kern uit de stronkjes en haal nu ALLE blaadjes van de stronkjes.

    -Even wassen en goed drogen in de slacentrifuge.

    Bereidingswijze

    -Olie in de pan goed verhitten.

    -Roer hierin de roodlof blaadjes met de suiker, zout en peper enkele minuutjes maar niet te lang.

    -Ze moeten net zacht en glazig zijn.

    Serveertips

    Heerlijk bij een wildgerecht  dat om wat "zoets”er bij verlangt.

      Als het wildgerecht in saus is bereid, vraagt het om gestoomde aardappelen

    Het bijgerecht is een heel korte en eenvoudige bereiding.
    Het is wel belangrijk bij welk hoofdgerecht het wordt geserveerd.
    Volg dus maar de tips en je zal er van smullen hoor!

    04-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sla onder tunnel tijdens zware vorst
    Na twee weken zware vorst (tot -11° C.) groeit mijn sla dus toch nog!!!



    16-01-2013



    02-02-2013

    03-02-2013 om 13:23 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    01-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Vogelweekend : 2 en 3 februari 2013

    Foto: Wim Dirckx

    Tel mee en geef de aantallen in via de site van Natuurpunt :
    http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/vogels/het-grote-vogelweekend_2869.aspx

    Wat bracht de Vlaamse tuinvogeltelling van 2012?

    • 288.217 vogels geteld in 7413 tuinen.
    • Gemiddeld 39 vogels per tuin.
    • Al sinds 2011 heeft de vink de huismus van de eerste plaats gestoten.
    • De sterke  sneeuwval zorgde in heel wat tuinen voor houtsnippen, rietgorzen en kramsvogels.
    • Zowel de aantallen als de verspreiding van koolmees, pimpelmees, Turkse tortel, staartmees en ringmus waren ook in 2012 historisch laag.

    Sinds de eerste telling in 2000 wordt vooral de houtduif (van 49 naar 74% van de tuinen) en de kauw (van 9 naar 36% van de tuinen) in meer tuinen gezien. De ringmus is het sterkst achteruitgegaan in verspreiding van 31% naar 18% van de tuinen. De top10 van de voorbije jaren en de evoluties van de aantallen kan je napluizen op
    www.natuurpunt.be/telling.


    01-02-2013 om 17:31 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vorstschade aan overwinterende groenten

    Ik deed de ronde in mijn tuin om vast te stellen dat sommige planten vervroren zijn.

    Andere overleven gedeeltelijk en dan zijn er ook die er goed bijstaan.

    Vandaag spits ik me toe op ruccola roodlof.



    De ruccola onder een koepel is verloren gegaan. Er is geen hoop meer.



    Ook de planten onder de sneeuw zijn totaal verloren.
    Ruccola is helemaal niet kou bestending.



    Het roodlof buiten de koepel, dat onder de 20 cm sneeuw verdween is relatief goed bewaard.



    Dit onder de koepel daarentegen is voor meer dan de helft vervroren.



    Het bewijst nog maar eens dat sneeuw rechtstreeks op de plant werkt als een beschermend deken. 
    Toch heb de tweede koepel teruggeplaatst.
    Wat ik had moeten doen was onder de koepel, de planten indekken met bladeren. 
    Ik had mijn voorrrad bladeren bebruikt voor het groenlof dat in de serre aan de kou heeft weerstaan.
    Volgende winter krijgt het roodlof de voorrrang.

    Nu een woordje meer over roodlof en de soorten.
    Ik ging ten rade bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof


    Roodlof
     op het veld  

    De groente roodlof of radicchio rosso (Cichorium intybus var. foliosum) wordt in Italië al eeuwen geteeld.
    Het behoort tot dezelfde familie als witloof
    .
    Roodlof heeft ook een bittere smaak zoals groenlog.

    Er is een kruising gemaakt tussen roodlof en witlof.
    Het ras
    Robin is hier een voorbeeld van.


    De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië, Verona en Treviso.

    Van roodlof komen drie typen voor:

    -Het type Chioggia,   
    een type met donkerrode kropjes, die op sla
    lijken, ook wel onterecht rode sla genoemd.


    -Het type rode van Verona
    dat in Italië naast een gewone teelt ook wordt ingekuild.

    Daar werd de techniek van het inkuilen geïntroduceerd door de Vlaamse tuinman Franciscus Van Den Borre.


    -Het type ontstaan uit een kruising van roodlof met witlof.  

    Dit type moet als witlof geteeld worden. De krop is wit met rode punten.

    Dit type is minder bitter dan de twee andere typen.


    Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie.

    Ik had vorig seizoen een enorme blad ontwikkeling eerder in de hoogte.

    Daardoor dacht ik dat het de rode van Verona was.

    Nu kan ik echt niet vast stellen of het de Verona of dus toch de Chioggia was die ik kweekte.

    Wij hebben hier zeer stikstofrijke grond wat die hevige bladvorming verklaard. 

    Geen nood hoor de kippen vaarden er wel mee. 

    De buitenste bladeren onder de koepel plukte in niet en vooral deze zijn vervroren.

     

    Wat ik bijleerde over ruccola is dat ze absoluut niet tegen de koude kan.

    Roodlof daarentegen is winterhard mits bescherming. 

    Ik zal het onder koepel plaatsen maar met bladeren omgeven.



    01-02-2013 om 06:25 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winderig

    Het heeft heel wat geregend maar hier deed de zon echt haar best.


    De tuin staat kletsnat.  Dit zie je best waar er niet werd afgedekt.


    De restjes van de vervroren inhoud van de waterton heb ik op het gras gegoten.

    Zo is de ton meteen  gereinigd van er in gespoelde bladeren  en andere overbodigheden.



    Dat het veel heeft geregend zie je aan het niveau van de vijver.

    Er waren hevige windvlagen, te zien aan het rimpelig oppervlak van het water.

     


    In de miniserre is de eerste veldsalade dus geoogst. 
    Door de zon zijn de ruiten helder doorzichtig geworden.



    De salade in de serre heeft zich gerecht.


    Het is dan ook een aangename t° binnenin.



    Ik heb de tweede poot van de tablet ondergraven om er de zware betonklinker rechtop in te plaatsen.



    Dat is dan nog een klus die is afgewerkt.

    Een volgende klus is om boven de drenkbak een rek te maken met twee niveaus.


     

    31-01-2013 om 07:51 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veldsalade

    De veldsalade die eind oktober van vorig jaar werd gezaaid in de miniserre is nu oogstbaar.


    Het ongewenste groen is mee gegroeid maar dat gaat bij het oogsten naar de kippen.



    Alle zijkanten van die serre waren groen aangeslagen. 
    Ik had reeds lang het voornemen ze te reinigen.

    Tot nu toe kwam het er niet van.



    De glazen van het dak waren enkel aangeslagen door damp.


    Eerst heb ik het groen met vodden er afgeveegd.



    Dan heb ik een vod gedrenkt in azijnwater (half water half azijn) en de glazen een flinke spoelbeurt gegeven.


    De zijruiten zien er nog een beetje wazig uit maar de zon zal dat wel oplossen.

    Voordien kon je de salade helemaal niet meer zien.  Er is vooruitgang. 



    Gisteren hebben we voor de eerste maal malse en zachte veldsalade op tafel gebracht.

    Dit komt van pas, als afwisseling met de suikertoppen die hun beste tijd hebben gehad.

    30-01-2013 om 06:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste salade planten in de serre

    Iets meer dan veertien dagen stonden de saladeplantjes in hun waterhoudend bakje vorstvrij in de veranda.

    Het werd meer dan tijd om ze te planten.



    De wat gefileerde, dus verzwakte planten,  heb ik reeds de dag voordien naar de serre gebracht.



    Aan de zijkante van de serre is de sneeuw,  die van het dak gleed,  nog niet helemaal weg gesmolten.


    Binnen in de serre is het over dag, als er zon is, tussen 15 en 20°
    Dat voelt aangenaam aan om er te werken.


    Per bak  maak ik telkens 6 putjes die ik bemest met koemestkorrels en begiet.


    Ik laat de bakken eventjes staan tot alles is geplant en dan moeten ze van de plantjes af.


    De plantjes zien er nogal teer en verwaaid uit in vier duidelijke vakjes van zes.

    Afdekken met bakken in piepschuim is een goed en gemakkelijk te plaatsen afweermiddel tegen nachtvorst.
    Ik weet niet,  of de resterende sneeuw buiten aan de zuidkant , invloed heeft op de temperatuur binnen.

    Hopelijk gaat het kwik niet dieper meer dan 5 of 6° onder het vriespunt.
    Is het wel zo dan zal ik een bijkomde bedekking op de bakken moeten aanbrengen.

     

    29-01-2013 om 06:47 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding volgens bloedgroep

    Gisteren was er tuinclub.
    Er kwamen heel wat onderwerpen aan de orde.

    Eén van die onderwerpen was een voedselmethode die heel wat vragen oproept: eten volgens je bloedgroep

    Op de site  http://home.planet.nl/~holtj019/nl/art_bloedgroep.html  kan je lezen wat het allemaal min of meer inhoud.

    Het is een hele boterham. 


    Er is o.a. telkens, volgens de groep een lijstje van zogezegd slechte en een opsomming van goede voeding.

    Er zijn bloedgroepen waarvan de lijst van af te keuren voeding langer is dan de aanbevolen voeding.

     

    Behoor bv. maar bij bloedgroep A.


    bij voorkeur vegetariër 

    gevoelige spijsvertering

    tolerant immuunsysteem

    heeft agrarisch dieet nodig om slank en sportief te blijven


    Slechtste voedsel

    Vlees, lever, sommige soorten vis en schaaldieren

    zuivelproducten

    erwten

    rode en limabonen

    tomaten en de meeste andere nachtschaden inclusief aardappelen (zowel wit als zoet)

    aubergine

    paprika en pepers

    meeste kool

    maïs

    te veel tarwe

    sesam- en saffloerolie

    azijn

    sommige vruchten

    sinaasappelsap

    alcoholhoudende dranken behalve wijn

    thee

    koolzuurhoudend water


    Beste voedsel

    Verschillende soorten vis en schaaldieren, m.n. slakken

    plantaardige olie

    soja

    alle groenten, behalve groenten die hierboven zijn genoemd

    knoflook en uien

    meeste noten en peulvruchten

    boekweit

    volkorenbrood

    fruit, ananas in het bijzonder

    rode wijn

    koffie

    Voor de andere groepen  lees je best op de site wat er te lezen staat.

     http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/prei/prei-mosterd

    Het is een behoorlijke brok lectuur om door te nemen.

    Ik ben er nog niet helemaal door maar ik zit nu reeds met een hoop vragen.


    Ik breng deze lectuur aan omdat ik graag van jou een reactie wil bekomen.

    Het is winter, neem het eens door en mail mij op dalae@pandora.be wat jij er over denkt. 


    Mijn eerste bedenking was: ik ben nog van de generatie die alles moest eten wat er op tafel kwam. 



    Het zit er in gebakken.
    Ik eet alles wat op tafel komt maar ik heb zo mijn voorkeur voor bepaalde spijzen.

    Er is niets dat me ziek maakt of ongemakkelijk.  .  

    Ik heb altijd een maag gehad als een betonmolen.
    Met de jaren is er wat sleet op gekomen en blijft die molen als eens haperen.
    Dan is het meestal door te veel te eten.


    We weten uit de oude spreuken en gezegden dat ‘overdaad schaadt’.

    Ons moeder zei altijd: ‘Eet met mate en geniet er dubbel van’

    28-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend menu: met prei

    Na de vorige bijdrage koos ik natuurlijk voor een prei recept dat  vond ik op

    http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/prei/prei-mosterd
    Het is een heel eenvoudig vegetarisch Hollands recept.

    Prei met mosterd

    Ingrediënten

    -500 g prei, in schuine ringen

    -2 eetlepels slagroom

    -1 eetlepel grove mosterd

     Bereiding

    -Kook de prei 10 minuten in weinig water met zout.

    -Roer de slagroom en de mosterd door elkaar.

    -Giet de prei af en schep het mosterdmengsel erdoor.

     

    Je kan bv serveren met aardappelen natuur en een fijn geroosterde braadworst.
           
    Laat het je smaken.

    Dit prei recept hebben wij hier nog nooit klaar gemaakt. 

    Het is het proberen waard want veel eenvoudiger recepten kan je waarschijnlijk niet vinden. 
    Ik vraag me af  hoe het zou smaken als je de slagroom gewoon vervangt door soja room.

    In elk geval zal het beter zijn jouw lijn maar het gaat om de smaak hé! 

     

    27-01-2013 om 06:38 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinclub op zondag 27 januari 2013

    Zondag 27 januari 2013

    Tuinclub bij Addie in het Café  “ ’t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille.

    Mogelijke gespreksonderwerpen :

    1)    Het woord aan onze voorzitter Marc!

    2)    Daniël zoekt onderwerpen voor de Tuinblog  : http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    3)    Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs?

    4)    Velters voor Velters : Vanaf nu : inloggen!

    (Reden : Dagelijks kwam er Spam binnen via het Gastenboek!)

    inloggen op : http://www.velt.be

    Nog geen wachtwoord? Maak een account op de site van Velt.

    Surf naar : http://www.velt.be/Joomla/index.php

    Na het inloggen op velt beweegt, kan je automatisch op de site van Velt Jabbeke en daar zie je dan wel alle rubrieken!
    3) Registreren heeft vele voordelen :
    voordeel voor de leden :
    *
    http://www.velt.be/beweegt/pag135 Seizoenenarchief
    *
    http://www.velt.be/beweegt/pag124 downloads
    * ...

    5)    Vragen Tuinclubleden : Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar Paul of via e-mail ons!(zie rechterkolom van deze pagina)

    6)    Voor jou gelezen : Enkele fragmenten uit bibliotheekboeken!

    http://www.jabbeke.be/2010/Details.aspx?ID=114&o1=111&detail=12259

    (online catalogus Bib Jabbeke)

    7)    Wie brengt zelf een artikel mee?

    8)    De siertuin, … : Luc aan het woord!

    9)    Slot : Evaluatie!

    10)                      Voorstellen : Onderwerpen voor de volgende Tuinclub ?

    11)                      Voorstellen  voor een eventueel jaarprogramma?

    12)                      Kalender :

    a)     02-02 : afhalen Bio-hulpmiddelen

    b)    08-02 : Nieuwjaarsreceptie

    c)     … (zie Flap)

     

    26-01-2013 om 14:49 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    25-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prei in jouw leven

    Is prei ook belangrijk in jouw voeding?


    Ik heb, hier in de polders, al van bij het begin behoorlijk wat prei gezaaid en geplant.
    Toen ik enkel wisselteelt had in de tuin kweekte ik niet meer dan toen ik de combinatieteelt invoer.
    Een hele tijd plantte ik die enkel in de combinatieteelt.


    Sedert enkele jaren plantte ik één van de vijf wisselteelt vakken vol met winterprei.
    Voor 2013 heb ik opnieuw alle prei voorzien voor de combinatieteelt.
    Dit doe ik om opnieuw een plaats te hebben voor de pompoenen.
    Die stonden waar nu de kruisbessen staan.
    In het bloembed zijn ze vorig jaar nooit tot hun recht gekomen en totaal mislukt.

    Waarom is prei zo gezond?
    Prei bevat weinig calorieën en weinig vet. 28 kcal en 0,3 gram vet per 100 gram.

    Ook is cholesterol niet aanwezig in prei. Wel bevat het veel water, vezels, vitaminen en mineralen.

    In de prei is allicine aanwezig. Dit is een zwavelverbinding die zorgt voor de smaak en geur.

    Voor het lichaam is dit stofje goed, want het doodt bacteriën.

    Prei is dus erg gezond, het bevat vele mineralen als calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan en koper.

    Ook vele vitaminen zijn aanwezig, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C.

    http://www.watisgezond.net/prei-gezond/

     

    Prei speelt ook een zeer grote rol in de keuken. Er zijn heel veel mogelijk bereidingen met prei.

    Maar iets dat wij veel te vlug naar de composthoop verwijzen is het donkergroen van de prei.
    Op http://www.alldaylong.be/2011/02/meer-doen-met-preigroen/

    Alleen  de donkergroene buitenbladeren interesseren mij. 


    Met de bleekgroene kunnen we over het algemeen gemakkelijk over weg.
    Die donkere buitenbladeren kunnen we open leggen.
    Daarna moeten ze vijf tot tien minuten gestoomd of gepocheerd worden.
    Ze worden daarna meteen onder de koudwaterkraan gespoeld en droog gedept.
    We krijgen dan groene linten en daarmee kunnen we leuke dingen doen:
    – De linten rond blokjes gemarineerde zalm, mootjes gekookte vis winden.
    Ook kan je ze rond grote blokjes gekookte ham of dikke plakken worst wikkelen.
    Zo maak je een soort van sushi. 
    Daarmee kan je al je collega’s jaloers maken als je die sushi meeneemt als lunch! 
    – De binnenkant van een ring kan je bekleden met preilinten en verder opvullen.
    Hier kan je een warm of koud gerecht gebruiken.
    Hiervoor kan je o.a. een rijstsalade, gewokte groenten, een pastasalade enz. gebruiken.
    – De linten  kan je ook in lange, dunne repen snijden en gebruiken voor eetbare versieringen op het bord.
     Zo kan je bijvoorbeeld bundeltjes samenbinden:  boontjes, asperges, preiwit, witloof enz.
    – De linten kan je in flinterdunne slierten snijden en die slierten nadien samen frituren.
    We krijgen dan spinnenwebjes die we als spectaculaire versiering gebruiken.
    Die leggen we dan boven op een stuk vis, een torentje puree of een groenteflan.

    In deze tijd van crisis kunnen we niet spitsvondig genoeg zijn.
    Zo kunnen we veel geld uitsparen. 

    25-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bewaartechnieken bij rode biet

    Ik gebruik 2 bewaartechnieken bij rode biet.


    Op de eerste plaats moet ik vermelden dat ik enkel nog het ras ‘cylindra’ zaai.

    Ik zaai twee keer per seizoen, een vroege en een latere zaai.


    De vruchten laat ik maar staan tot op een zekere dikte.
    Worden ze te dik dan verliezen ze hun sappigheid.


    De late soort wordt in emmers met zand bewaard in de vorstvrije garage.
    Als ze zo worden bewaard dan kan je ze op alle mogelijke manieren opdienen.
    Ze kunnen geraspt worden samen met wat appel er bij.
    Je kan ze ook warm klaar maken of koken en dan koud opdienen.



    De vroege worden met pel en al op hun geheel gekookt in de stoompot.

    De pel wordt en na het koken en afkoelen in één beweging af gewrongen.

    De bietjes worden in plastiek zakjes in de diepvries geplaatst.

    Deze dienen enkel om later koud op te dienen in schijfjes. 

    Ze kunnen ook klaar gemaakt worden als rode kool met appelmoes erbij.

    De ‘cylindra biet’ is de rode biet met een fijne smaak die weinig of niets naar aarde smaakt.

    De smaak kan wel beïnvloed worden door de grondsoort. 

    24-01-2013 om 17:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zon op de serre

    De zon was eindelijk eens goed van de partij.


    Was het eergisteren over dag nog juist aan het vriezen in de serre dan is dat gisteren het geval niet geweest.



    De suikertoppen stonden wel bervroren maar eens ontdooid is er niets aan de hand. 
    Als je een bevroren groenlof binnen haalt moet je hem een nachtje laten tot zichzelf komen. 
    Dan pas kan je hem gebruiken in de keuken.


    Toen ik mijn werkje begon was het nog ongeveer 15°C maar de temperatuur was iets hoger geweest.

    Ik begon rond 3u in de namiddag.


    De steunpoten van de tablet rustten op tegels.  Ik verloor daardoor te veel plantruimte.

    De tegels doe ik plaats ruimen voor een rechtstaande zware klinker die ik van onder de sneeuw had gehaald.



    Het te ondergraven pootje moest los komen te staan.  

    Daarvoor had ik een balkje bij gehaald om het tablet een beetje op te lichten.



    Het klusje duurde zo een half uur en ondertussen was de temperatuur toch reeds 3° gezakt.


    De tegel aan de drenkbak zal ik later vervangen door de klinker die klaar staat.


    Nu kan ik 4 piepschuim bakken naast elkaar omkeren. Onder elke bak wil ik 6 saladeplantjes plaatsen.

    Zelfs als de dooi begint zal ik wat moeten wachten want een deel van de grond is vervroren.

    De grond die de hele tijd onder een bak lag is koud maar niet vervroren.

    Ik kan ook met lauw water de grond ontdooien zodat ik vlugger alles kan planten.

    23-01-2013 om 06:08 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planning

    Paul stuurde mij onderstaande foto.



    In eigen planning heeft hij samen met de hele familie een nieuwe serre geplaatst voor hun vader die 84 was geworden.

    Naar Paul vertelde is hij er iedere dag in bezig.

    Zo zie je maar : Tuinieren is iets voor je ganse leven, als je het geluk hebt om gezond te zijn


    Hier mijn serre , geplaatst volgend de planning van mijn schoonbroer.

    Het was de vierde keer dat deze serre geplaatst werd.

    Ik kan enkel mijn dankbaarheid en mijn bewondering uitspreken naar mijn schoonbroer toe.

    De omstandigheden voor de plaatsing van het geraamte waren zonnig gunstig.

    Om het glas er in te plaatsen hadden we minder geluk want in de namiddag ploeterden we in de gietende regen.

    Wat er ook van is, de serre staat er en ik ben de koning te rijk.

    Ik zal ze nu stilaan beetje bij beetje in orde brengen.

    Ik mag me gelukkig prijzen dat ik de salade niet kon planten vóór de vorst bij gebrek aan tijd.

    Min10°C is toch wel van het negatieve te veel, tenzij ik de sterkte van salade onderschat.

    Als ze toch nog groeit, dan heb ik mijn vragen bij de effecten van de koude groeistop die ze moest ondergaan.

    22-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.teeltschema

    Straks is het met sneeuw en kou misschien afgelopen.

    Ik profiteer van het sneeuwverlet dat ik heb om mijn tuinschema, mijn teeltschema lichtjes aan te passen.

    Er zijn dus enkele aanpassingen voorzien.

    Ik kijk reeds uit naar de groene weelde in 2013.


    foto van eigen tuin op Google afbeeldingen
     

    Tuinschema 2013-22-01-13

     

    Wisselteelt

    1-gele mosterd           pompoenen

    2- miniserre met sla  -  paprika  /   Wachtbed prei ....salade
    3- mosterd  -  staakbonen + twee zapallito’s

    4- afdekken  -  vier rijen sjalot + 1rij gele ui

    5 goudsbloem-  courgettes       


    combinatieteelt 2013
     
                  
                              hoofdteelt                       nateelt
    4C          afdekken           zomer prei         paksoi
    5A          groene selder 
    6C          afdekken           zomerprei          venkel 
    7B          salade gemengd  + rucola          rode biet          

    8C          peul                                             winterprei

    9A          knolselder

    10C        afdekken              eind mei         winterprei.

     11 B      rode biet                                     groenlof

    12C        peul                                             winterprei

    13A        pastinaak

    14C        gele ui                nateelt

    15B        mosterd – struikboontjes            veldsalade         
    16C        paprika               

    1A          rode ui                                          groenlof

    2C          broccoli

    3 B         mosterd -  struikboontjes             venkel 

     

    Er zijn dus enkele aanpassingen voorzien:

    -Er komen 2 rijen zomerprei en 2 rijen winterprei.

    -In de wisselteelt komt geen prei meer maar er komen pompoenen in de plaats.

    -Er zijn 3 rijen winterprei voorzien in de combinatieteelt.

    -Ook zijn er 3 rijen ui voorzien

    -De witte selder valt weg en het wordt een volle rij groene.
    -In de serre zal het nog een beetje zoeken zijn.

    Ik voorzie een tiental tomatenplanten aan de linkerkant en paprika en aubergine onder de tablet.

    De twee broeikomkommers voorzie ik achterin de serre.

    De soorten basilicum komen in bakken en of potten op de tablet.



     

    -Er zullen nog kleine aanpassingen volgen ter plaatse die dan in het schema van 2014 zullen opgenomen worden.

    22-01-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.velt principes

    Vandaag wil enkele principes van velt op de voorgrond plaatsen.

    De tekst heb ik overgenomen van de site van velt nationaal.

     

    Biologische productie betekent duurzame productie. Ze voldoet aan economische, ecologische en sociale verwachtingen.

    De biologische landbouw produceert hoogwaardige voedingsmiddelen zonder residu’s van schadelijke stoffen voor mens en milieu.

    Een optimale bodemvruchtbaarheid en genetische diversiteit zijn van groot belang.

    Landbouwhuisdieren moeten hun soorteigen gedrag kunnen uiten.

     

    • Efficiënt omspringen met energie in productie en transport

    Ons voedsel wordt vaak aangevoerd met vliegtuigen, vrachtwagens, en schepen.

    De energie die we uit ons voedsel halen, staat vaak niet in verhouding tot de energie die de verplaatsing vraagt.

    Niet enkel transport vergt energie, ook bij de teelt, de verwerking en de bewaring wordt energie verbruikt.

    Het energieverbruik kan worden teruggedrongen door te kiezen voor seizoen- en streekgebonden landbouwproducten.


    • Een rechtvaardig inkomen voor boeren

    Duurzaam geproduceerde producten zijn vaak duurder dan andere.

    Biologische boeren hebben meestal lagere gewasopbrengsten.

    Ze kweken hun dieren langzamer op en hebben meer grond nodig voor de uitloop.

    Ze hebben hogere loonkosten omdat hun werkwijze arbeidsintensiever is.

    Ook de controle kost geld. Niet-duurzame landbouw zorgt voor lage prijzen voor de consument.

    Wanneer consumenten voldoende geïnformeerd worden over de herkomst van de producten,

    zullen ze eerder bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen.


    • Efficiënt omspringen met het landbouwareaal

    Voor de productie van dierlijke eiwitten wordt enorm veel landbouwgrond gebruikt.

    In de Europese Unie wordt 75% van het landbouwareaal gebruikt om veevoeder te telen.

    Om één persoon te voeden met een granen -rijk dieet is jaarlijks 180 kg graan nodig; voor een vleesrijk dieet 930 kg!

    Sinds 1950 neemt de consumptie van eieren, zuivel en vlees in ontwikkelde landen almaar toe.


    Duurzame landbouw en productie besteedt bovendien aandacht aan het behoud en de versterking van de agrobiodiversiteit,

    probeert zo weinig mogelijk gebruik te maken van (milieubelastende) verpakkingen en wil de bewerking van voeding (raffinage, additieven) zo veel mogelijk vermijden.


    Velt voert actie voor:

    • Milieuvriendelijke voedselproductie, verwerking en bewaring
    • Het vermijden van overbodige en milieuvervuilende verpakkingen
    • Een verbod op ggo’s
    • Eerlijke prijzen voor boeren
    • Het recht van de consument op gezonde en milieuvriendelijke voeding
    • Het beter bereikbaar en beschikbaar maken van duurzame producten


    Wat kun jij doen?

    • Kies voor lokale, seizoensgebonden producten
    • Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten
    • Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten
    • Kies voor verse en weinig bewerkte voeding
    • Steun Velt en word lid. Surf naar
    www.velt.be/voordelen

     

    Wil je meer lezen ga dan naar de site van velt nationaal.

    http://www.velt.be/Joomla/index.php

    21-01-2013 om 08:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept: physalis als toetje

    Als inleiding tot het weekend recept  geef ik je een reactie op een vorig recept. 

    Titel: Herfstlof (soort groenlof)
    Reactie:
    Inderdaad een lekker recept, ik maakte het op de manier zoals prei in de oven met hesp en kaas .... Oh zo lekker

    Mijn bijdrage over recepten worden dus ook gelezen.
    Voor deze week vond ik een recept voor ‘physalis’ (kaapse kruisbes,goudbes, ananasbes en nog meer namen)
    http://watkokenwevandaag.wordpress.com/2012/08/13/recept-compote-van-physalis


    Compote van physalis

    Categorie: Nagerecht, Sauzen, Smeersels
    Aantal personen: 4

    Ingrediënten:

    -2 doosjes physalis  
    -1 el suiker

    -1 el citroensap

    -Maïzena

    Bereidingswijze:

    -Haal de physalis uit hun omhulsel en prik in elke bes met een cocktailprikker wat gaatjes.
    -Stoof ze op een laag vuur met suiker en het citroensap in een heel klein beetje water gaar.
    -Bind het mengsel eventueel met wat maïzena of pijlwortel.
    -Serveer de compote bij vleesgerechten of nagerechten.

    Smakelijk eten. 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Om meer te weten over een peilwortel zocht en vond ik op:

    http://www.aziatische-ingredienten.nl/pijlwortel/

    -Pijlwortel: arrowroot , Maranta arundinacea, zhúshǔ (竹薯).

    Wat is het?
    -De wortelstok van een grote tropische plant, oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.

    -De wortel lijkt op een heel dun michelinmannetje verpakt in puntige, papierachtige blaadjes.

    Hoe te gebruiken?
    -Het lijkt erop dat de wortel eigenlijk alleen of voornamelijk wordt gebruikt om zetmeel uit te halen.

    -Dat zetmeel wordt net als aardappelzetmeel of maizena gebruikt in allerlei producten/recepten.

    -Maar waarom we de wortel vorig jaar opeens in een paar toko’s tegenkwamen is een beetje een raadsel, want ze heeft een erg houtige structuur en weinig smaak, niet echt lekker dus.

    - Misschien kook je ze mee in stoofpotjes om die te binden, waarna je de wortel er weer uitvist.

    -Wie het weet mag het zeggen!


    -Physalis is bij ons eerder gekend als een tussendoortje, als snoepje of als versiering op een koude schotel.  Het wordt ook gegeven bij een kaasplank om de smaak van de kaas te beklemtonen.
    -De pijlwortel zal het best zijn gekend door personen die dikwijls de oosterse toer op gaan bij het kiezen van speciale bereidingen.
    Er zijn nog andere  recepten met physalis maar dan samen met andere vruchten bv: appelcrumbel

    Kaapse kruisbessen-appelcrumble    
    appelcrumble met physalis                                         choclade kaastaart met physalis.

    19-01-2013 om 07:22 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!