In het kader van mijn weekendrecept breng ik je vandaag de voornaamste recepten. De samenstelling van de hapjes komt ook aan beurt.
Eerst een kort huldebetoon aan Marina de vrouw van onze voorzitter. Zoals steeds heeft ze weer in de verborgenheid van de keuken anoniem gewerkt achter de schermen. In naam van alle smulpapen wens ik jou Marina hier dan ook speciaal te bedanken.
(Marina en ik hebben als schorpioenen die verjaren op dezelfde dag een soort mysterieuze band schorpioenen waardig.)
Ze gaf me de recepten van haar bereidingen.
Iedereen werd ontvangen met een aperitiefwijntje wit of rood naar keuze.
Er waren ook hapjes voorzien bestaande uit een blokje schapenkaas.
Daarop stond een prikketje waarop een fijn schijfje pikante scorizo en een groene olijf waren geschoven.
Alle bijkomende dranken waren voor de rekening van wie bestelde.
Hier het recept van de hoofdhap.
Witlloofquiche.
Ingrediënten voor 4 personen
-1 vel bladerdeeg. (versmarkt Marc Payot)
-3 sneden gekookte ham
-3stronken witloof
-1venkelknol
-200gr brie
-3 eieren
-2 eetl. Boter
-1 dl melk
-50 g amandelschilfers (Estudiantes) + wat extra voor versiering
-1 mespunt tijm (Topaz)
-peper en zout.
Voorbereiding.
-Snij de ham in gelijke reepjes.
-Verwijder de harde kern van het witloof.
-Verwijder ook de harde kern en het loof van de venkel en snij in reepjes.
Bereiding (20min + 50min in de oven)
-Smelt de boter in een braadpan en bak de venkelreepjes gedurende 5 min.
-Voeg de witloofreepjes toe en laat al roerend gaar worden gedurende 10 min.
-Leg het bladerdeeg samen met het bakpapier in een taartvorm.
-Prik enkele keren met een vork in het deeg en verdeel er de groentjes, de hamreepjes en de sneetjes brie over.
-Meng de eieren met melk en 50 g amandelschilfers tot een gladde massa.
-Kruid met tijm, peper en zout.
-Giet het eierenmengsel in de taartvorm.
-Strooi er extra amandelschilfers bovenop.
-Plaats de quiche in een op 180° voorverwarmde oven gedurende +/-50min.
-De taart is klaar als je er met een mes in steekt en het er droog uitkomt.
Afwerking.
Snij de quiche in punten en dien op met een groen, fris slaatje.
Het tweede gerecht is in feite oorspronkelijk bedoeld voor kinderen die geen sinaasappel lusten.
Zo weten ze niet dat ze de vitamientjes van deze vrucht binnen lepelen onder een bedekte halfzoete zachte vorm.
Het kwam over als een rustgevende hap die bedoeld was om het eerste gerecht beter te laten verteren.
Wortel- pastinaaksoep met gember.
De soep met een roerende pollepel erin.
Ingrediënten voor 4 personen. -5 wortelen
-2pastinaken
-1 prei
-1 sinaasappel
-3cm gember
-2 takjes verse koriander
-1 ui
-1 teentje knoflook
-1/2 l groentebouillon 2 blokjes opgelost in 1,2l heet water).
-6 eetlepels olijfolie
-1 koffielepeltje kurkuma (Topaz)
-peper en zout
Voorbereiding. (20min.)
-Snij de wortel en 1 van de 2 pastinaken in stukjes.
-Snipper de ui en het teentje knoflook fijn
-Snij de prei in reepjes
-Snij de 2de pastinaak in flinterdunne schijfjes
-Hak de knoflook fijn
-Pers de sinaasappel uit
Bereiding (35 min.)
-Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de ui en de knoflook glazig
-Voeg de helft van de gember toe.
-Voeg de stukjeswortel, pastinaak en kurkuma en de reepjes prei toe
-Stoof kort en overgiet met de groentebouillon en het sinaasappelsap
-Breng aan de kook en stoof nog 30min. op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn
-Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een steelpan en voeg de rest van de gember toe
-Neem de gember van het vuur en laat nog zon 20min trekken in de olie.
-Giet door een zeefje en hou de gemberolie bij.
-Verhit de gemberolie in een andere pan.
-Bak de dunne schijfjes pastinaak tot ze bruin zijn en krokant.
-Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een snuifje zout.
-Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout
Afwerking.
-Versier de soep met gebakken pastinaakchips.
-Werk af met een paar blaadjes verse koriander.
Heel apart van smaak hoor. Om je de van lippen af te likken.
Het maken van de chips.
De schijfjes rode biet worden gedroogd op keukenpapier.
De schilfers pastinaak en zoete patat zijn droog uit zichzelf.
De friteuse wordt op 175° voorverwarmd.
En dan aan de slag om al deze schilfers te frituren.
Tussen die twee gerechten door heeft Marc met de nodige beelden, het overzicht gegeven van het vorige werkjaar.
Roland zorgde voor de beelden;
Dan kwamen de vooruitzichten van het nu komende seizoen.
Kathy gaf cijfers en uitleg over de financiële toestand en gaf de nodige uitleg over het nieuwe boekenaanbod.
Daarna was het de beurt aan Paul onze webmaster om toelichting te geven over de website en de blog.
Er werd een oproep gedaan bestemd voor diegenen die vrijwillig een bijdrage leverden voor de blog.
Er wordt gevraagd de fotos niet gereduceerd door te sturen en eenvoudig te nummeren.
De naam en de commentaar is dan best per nummer op de mail zelf gegeven.
Alle andere vormen vragen een omzetting en bijkomend werk.
Veel van de omzettingen passen niet in de routine van tuinblog d die pas op latere leeftijd de PC aanleerde.
De gesprekken met mij gingen vooral over inhoud van de blog. Ondertussen werden de desserts geserveerd.
De gebakjes waren het werk van Michelle die vroegtijdig werd weggeroepen.
Rijstepap met een gebakje.
Ook deze ronde lichte koekjes werden geserveerd op een fijne manier met een zoet sausje overgoten. (geen foto beschikbaar)
Aan onze tafel zat een beginneling en die stelde heel wat vragen over het telen van bepaalde groenten.
Rond half elf ben ik met nog enkele leden vertrokken voor een welverdiende slaap.
Hoe lang de plakkers zijn blijven hangen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat, als iedereen vertrokken is, de bestuursploeg nog aan de slag moet voor de opruiming. Ik voeg er aan toe dat de geestdrift en toewijding van deze mensen bijzonder groot is. Proficiat met jullie organisatie.
10-02-2013 om 07:42
geschreven door tuinblog d
|