Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van de tabel 'kiemduur en kiemvermogen'

    De totale tabel plaatsen in één bijdrage leek onmoglijk. Zie hier dan het vervolg.

    2 Composietenfamilie

    Witloof                                                        4-12 d                                                          3 j

    Kapucijnenbaard                                      ---------                                                         ------

    Chicorei                                                       ---------                                                         ------

    Schorseneer                                               10-15 d                                                        1 j

    Haverwortel                                               21 d                                                              1 j

     

    3 Ganzenvoetfamilie

    Rode biet                                                     8 d                                                                 5 j

     

    4 Lookfamilie

    Ui                                                                   10-25 d                                                        1-2

    Egyptische ui                                              ----------                                                        -----

    Stengelui                                                     10-25 d                                                        1-2 j

    Sjalot                                                            -----------                                                      ------

    Knoflook                                                     ----------                                                        ------

     

    5 Lipbloemfamilie

    Japanse andoorn                                      -----------                                                      ------

     

    6 Peulgewassen

     Erwt                                                              8-12 d                                                          2-3

    Linze                                                             ---------                                                         ------

    Boon                                                             7-14 d                                                          3 j

    Sojaboon                                                    7 d                                                                 1-2 j

    Labboon                                                      8-14 d                                                          6 j

     

    7 Doorlevende gewassen

    Asperge                                                       35-45 d                                                        3 j

    Rabarber                                                     ----------                                                        ----

    Aardpeer                                                     14-28 d                                                        ----

    Artisjok                                                        8-12 d                                                          5 j

    Zeekool                                                        21 d                                                              1 j

     

    Ik kan  je dan alleen maar dat ‘handboek Ecologisch tuinieren’ sterk aanbevelen.

     

    Deze tabel zal gemakkelijk terug te vinden zijn op de site van velt Jabbeke onder de rubriek documenten.

    Het is tevens een lijst van alle groenten die in het boek besproken worden.

    Samengevat is het een boek waarin je alles kan te weten komen om deze groenten te telen.

    Natuurlijk gaat het hier om biologische, ecologische teeltwijzen.

    27-02-2013 om 06:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moeilijke teelten: wortelen

    In de tuinclub kwamen verschillende onderwerpen aan bod o.a. de moeilijke teelt van wortelen.

    Absolute beginners wordt meestal afgeraden om zich vanaf het begin, aan deze teelt te wagen.

     

    De moeilijk teelt van wortelen.  Zaai, bemesting en bescherming.


    -Wortelen vragen zeer humusrijke grond.

     

    -Gebruik van verse stalmest is uit den boze

    -Goed verteerde compost  
    gebruiken en dat met mate.

    -Een paar weken vóór het zaaien werk je best kalium en ‘vinasse’ (meststof) in.

     

    -Zaai geen wortelen waar juist voordien schermbloemige hebben gestaan. (peterselie, venkel, selder enz.)

    Zaai ze ook niet naast een schermbloemige (slechte combinatie).

     

    -Vanaf februari zaaien onder plastiek of in koude bak.
    Een goede soort, vooral voor lichte gronden, is 'Amsterdamse bak'.

    Voor zware gronden is de ‘Flakese’ een goede keuze.

     flakese wortelen


    -Zaai in volle grond vanaf half maart voor vroege wortelen.  De late wortelen zaai je vanaf half april tot half juni.

     

    -Wortelen zaaien na prei is goed. Een goede combinatie is wortelen zaaien afwisselend naast  knoflook en uien.

    -Tagetes en valeriaan rond de wortelen plaatsen tegen de wortelvlieg.

     

    -De wortelvlieg   is actief,  1 tot 6u vóór zonsondergang. (foto Google afbeeldingen) 

    De vliegperiodes zijn vanaf maart – april tot eind juni en dan opnieuw  vanaf augustus tot september, eind oktober.

    Je kan best wieden in de voormiddag,

    De wortelvlieg is een luie vlieg en vliegt niet bij winderig weer en houdt niet van regen

    -De wortelvlieg vliegt op een maximale hoogte van 80cm boven de grond. 


    -Het beste middel tegen de wortelvlieg is tuingaas gebruiken.


     tuingaas
    foto uit eigen archief.
    Het idee en basistekst is een bijdrage van Raymond.
    Op uitzondering van de wortelvlieg en tuingaas zijn het eigen foto's opgenomen in Google afbeeldingen.

    De tuinclub is een zondagvoormidag bijeenkomst op een vooraf afgekondigde datum. 
    Die datum is opgenomen in de jaarplanning. Voor dit jaar zijn er 8 gepland. 
    De basisopzet is dat geroutineerde velttuinders beginnelingen en nieuwkomers helpen.
    Het gaat er altijd gezellig aan toe, het is leerzaam en voor hen die reeds lang bezig zijn is het een opfrissing.

    26-02-2013 om 09:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wintersnoei van druiven + zaaikalener

    Gisteren 24-02-13, was er tuinclub. 
    De aankondiging kan je altijd vinden op http://www.velt.be/Jabbeke/
    -Klik links op agenda en in het kalender op tuinclub en je krijgt het programma.

    In de vorige tuinclub kregen we uitleg over dat snoeien van druiven.

    Omwille van technische probleempjes kan ik nu pas de foto’s plaatsen en de bijdrage geven over die snoei. 

    Wintersnoei van druiven
    -De wintersnoei van de druivelaar gebeurt het best in januari - februari.    
    Andere bronnen spreken Bv. vandecember tot februari.

    http://www.tuinsms.nl/blog/2010/12/16/Wintersnoei_van_druiven

    -Te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen.

    Nachtvorst kan voor de jonge scheuten of botten fataal zijn, dus geen aanrader. 
    -Te late snoei heeft doodbloeden van de druif tot gevolg en weerom geen aanrader.

    -Grote wonden kunnen perfect herstellen door de wonden toe te branden.

    Zodoende ontsnapt er geen sap en is de druivelaar gered, dit is wel enkel een s.o.s.-middel.

    Je kan dus: beter voorkomen dan genezen door binnen de tijd te snoeien.
    -Wintersnoei is vooral nodig om de plant een vorm te geven (vormsnoei).

    Ook is die nodig  om een weelderijke oogst aan vruchten te bekomen (vruchthout snoei).

    -Vooral belangrijk is de jaarlijkse onderhoud- of vruchthout snoei om tot een optimale opbrengst te komen.

    http://www.tuinadvies.be/fruit_druiven_snoeien.htm

     




    Ongesnoeide plaats met restanten van bladeren en druiven(lijken).



    De lijken op de grond met nog “eetbare” resten.



    Na het voltooien van de de jaarlijkse onderhoud- of vruchthout snoei.

    De foto's met onderschrift zijn een bijdragen van Daniël.
    Als de tijd gekomen is zal hij ook de zomersnoei in beeld brengen.

    Wat kan je, volgens het tuinkalender deze week nog allemaal zaaien?


    25 tot 3 maart


    Ter herinnering:

    tp. ter plaatse           vg volle grond

    zb. op zaaibed           kg koud glas

    pp. in (pers)potjes    wg warm glas

     

    25       -radijs zaaien kg

                -doperwt en sluimererwt zaaien zb. kg

     

    26       -tuinkers zaaien in bakjes op vensterbank

                -bieslook en marjolein zaaien wg

                -zomerprei laatste zaai wg

     

    27       -glastomaten eerste zaai wg: de temperatuur moet 20°C zijn en de zaailingen hebben veel licht nodig.

     

    28       -vroege knolselderij en groene selderij zaaien wg:  voorkiemen is aangeraden

    maart

    1          -bodembedekking weghalen

                -veldsla laatste zaai kg

                -bindsla zaaien pp. kg

     

    2          -ijsbergsla eerste zaai kg (pp.)

                -Snij sla eerste zaai vg

                -spinazie eerste zaai vg

     

    3          -zaai niet te diep; fijne zaden zoals die van wortel,

                -sla, peterselie, prei, kool, ui maar 0,5-1 cm diep zaaien; grotere zaden mogen
                 dieper;

                -na het zaaien aan drukken

    We staan nog niet te popelen of te trappelen om nu reeds buiten te gaan zaaien. 
    De zon zal eerst van de partij moeten zijn.
    Ze moet ons eerst nog flink opwarmen vooraleer we echt lentekriebels zullen krijgen.

    25-02-2013 om 07:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept: met rammenas

    Het weekendrecept heb ik gevonden op: 
    http://www.solo.be/nl/recepten/aardappelpuree-met-rammenas-en-kalfslapje/

    Mijn keuze is gevallen op een eenvoudig recept.


    Aardappelpuree met rammenas en kalfslapje 

      
           


    Ingrediënten
    - voor 4personen
    -400 gr bloemige aardappelen

    -1 rammenas

    -3 tl wasabipasta

    -5 dl groenten bouillon

    -4 kalfslapjes  (varkenslapjes)

    -1 lente-uitje

    -peper&zout

     

    Bereidingswijze

    -Schil de rammenas en snijd in schijfjes van 1 cm dikte.

    -Laat de rammenasschijfjes koken in de groentebouillon tot ze gaar zijn.

    -Prik en gaar ondertussen de geschilde aardappelen in de microgolfoven gedurende 8 minuten.

    -Plet vervolgens de aardappelen en voeg de ‘wasabipasta’ en een beetje van de groentebouillon toe.

    -Kruid met pezo.

    -Gril of bak de kalfslapjes (varkenslapjes) en kruid met pezo.

    -Dresseer het vlees op warme borden met de puree en rammenas.

    -Versier het gerecht met de fijngesnipperde lente-ui.

    -Vervang het vlees eens door een stukje stevig gegrilde vis.


    Geniet van  deze aardappelpuree    

    met  
      rammenas.


    Die kan worden  geserveerd met een kalfslapje, een varkenslapje of een stevige hap gegrilde vis

      Mijn voorkeur gaat naar bv. gegrilde roodbaars.     
    Je kan er altijd wel een groen blaadje bijvoegen om wat op te fleuren.

    Het mag ook  gegrilde zalm zijn 
               
    Een mooi stuk gegrilde witte vis is ook niet te versmaden.        

    Er is dus keuze in overvloed die kan afhangen van jouw goesting van het ogenblik of van het aanbod.
    Laat alvast nu reeds het water in jouw mond komen. Eens aan tafel kan je er dan dubbel van genieten.

    24-02-2013 om 06:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een ferme weerspreuk

    Ik volg altijd de weerspreuken op de scheurkalender maar in hoeverre kloppen die? 


    Weerspreuk

    Als het op het feest van Sint- Pieter in de winter, 22 februari vriest,

     
    dan vriest het nog veertig dagen.


    Als dat zo is wordt het opnieuw een late lente.

    Dan zitten we met nachtvorst tot begin april.

    Weerspeuken kunnen keren als reeds de volgende dag niet meer klopt. 
    En het vriest nu nog elke nacht.
    Maar Vital, mijn oude overleden buurman, zei altijd dat het omkeerbaar is bij het veranderen van de maan. 
    5 maart is er 
    Als het dan niet keert dan zou de vorst wel eens door kunnen gaan tot zeker begin april.
     
    Het weerbericht voorspelt aanhoudend koud weer met elke nacht wat vorst.

     

    Zullen de     er eentje bij krijgen?
    Het is  een dubbeltje op zijn kant.

    Ik vraag me af waar ik met al die  vroeg gezaaide plantjes dan heen moet?
    Salade en erwten kunnen nog tegen een duw maar mijn vroege broeikomkommers dan?
    Ik zal ze in potten moeten houden in de veranda of later nieuwe zaaien.

    23-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rammenas

    Ik zal dus rammenas zaaien als nateelt om de bijna monopolie van de bladgewassen te doorbreken.

    Natuurlijk wil ik dan meer weten over deze groente waarvan ik alleen de naam kende.

    Dus heb ik opzoekingen gedaan op het net. Ziehier een samenvatting.

           
    Rammenas 

    De rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een plant uit de kruisbloemfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).
    De naam wordt ook wel als ramenas gespeld.
    De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.

    Eén van de voorouders is waarschijnlijk de  Raphanus maritimus.
    Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren
    geteeld.
    De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven.
    Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rammenas

     

     De rammenas noemt men ook wel zwarte radijs.
    -Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes.

    -Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter.

    Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën.

    Daardoor wordt de smaak uiteindelijk toch milder dan verwacht.

    -Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs.

    -Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham.

    -Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje.
     Je kan ze ook apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook.

    De smaak doet dan wat denken aan raapjes.

    -Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel.

    Hiervoor onthoofd men de rammenas en boort men een gaatje dwars door.

    Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op.

    Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. 's Morgens kan je de hoestsiroop opdrinken.

    -Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.

    http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/rammenas/rammenas.htm

     

    Culinair:
    Er zijn heel wat recepten te vinden met rammenas in een grotere of kleinere rol.

    Op o.a. smulweb   http://www.smulweb.nl/recepten/&query=rammenas vind je 88 recepten met rammenas

    Voorbeeld van een uitzonderlijk recept

       rammenassoep met rammenaschips

     

    Waarde van de rammenas

    versterkt en zuivert gal, lever en luchtwegen -Je zou het zo kunnen stellen: rammenas is de haver van het menselijk werkpaard.

    -De Egyptenaren kregen er kracht door om hun piramiden te bouwen.

    , want rammenas is aansterkend vanwege de vitamines, mineralen en etherische oliën,

     is uitstekend voor de gal, lever en darmen en geneest aandoeningen van de luchtwegen.

     Ze maakt voedsel pittiger en past bij Koninklijke maaltijden.

    Je kan rammenas goed bewaren en in veel recepten gebruiken. 

    http://www.groen.net/Article.aspx?id=3237

     

    Wat ziekten en plagen betreft:

    Rammenas kan aangetast worden door de koolvlieg (Delia radicum syn. Chortophila brassicae). 
    De maden vreten gangen in de wortel .

    Een probaat middel is het gebruik van tuingaas.

    Ook de schimmelziekte zwart of schurft
    (Streptomyces scabies) kan de wortel aantasten.


    in de combinatiecultuur:
    goede buren van rammenas zijn:
    kropsla, tomatende , bonen, spinazie, snijbieten, koolrabie,
    koolsoorten, worteltjes, erwten, Oost-Indische kers, tuinkers.

    Soorten 

    Zomerrammenas

    Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die  hier werd overgenomen. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Wordt gezaaid van april tot juli.

    Daikon is een Japanse selectie  van de zomerrammenas. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. Heeft in ons klimaat een sterke schietgevoeligheid. Door gebruik te maken van rassen die ongevoelig zijn voor schieters kan toch al vroeg in het seizoen worden geteeld.

     

    Winterrammenas
    Dit is de zwarte, ofwel lange ofwel ronde winterrammenas.

    Ze zijn uitstekend geschikt om te bewaren.

    Heeft een korte uitzaaiperiode tussen eind juni en begin augustus om te oogsten voor de winter als bewaargroente.

    Teeltaanwijzingen
    -Rammenas houdt van een lichtere, humeuze, vochthoudende bodem. 
    De penwortel  moet vrij door de grond kunnen dringen om mooi recht en gaaf groeien.
    -Diep bewerkte  grond is dan nodig.

    -Een zonnige standplaats is gewenst. Zo bekomt u korter loof en mooiere wortels.

    -Voor de vruchtafwisseling worden ze best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen.

    -Rammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt.

    Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei. 
    -Er wordt steeds ter plaatse gezaaid. rammenas zaait men iets dieper dan radijs.

    -Rammenas wordt veel wijder gezaaid dan radijs.

    -Water geven in droge periodes is noodzakelijk.

    Warmte  en droogte veroorzaken voosheid en taaiheid. Ook wordt de aardvlo er wat mee afgeschrikt

     

    -Omwille van problemen met koolvlieg wordt rammenas wordt best onder gaas geteeld. 
     

    De kans dat uw zomerrammenas niet aangetast worden door koolvlieg  is onbestaande.

    -Zomerrammenas moet u tijdig oogsten om voosheid te vermijden.

    Draai het loof af als u ze nog een tijdje in de koelkast wil bewaren, de verdamping is dan minder.

    -Winterrammenas kan lang bewaard worden in een bak met vochtig zand.

    -Voosheid betekent dat de wortels sponzig zijn van binnen.

    Door een te snelle groei in de zomer of door droogte wordt er te veel vocht aan de knol onttrokken


    Enkele vormen en kleuren

       
    Voor meer vormen en kleuren zie Google afbeeldingen.

    Ben je velt- lid en in het bezit van het velt- handboek ‘Ecologisch tuinieren’.

    Dan vind je daar uitleg over vooral de plant en de haar teeltwijze.
    Zo beschik je reeds over heel wat gegevens waardoor je de teelt ook eens aandurft.

    Eerder onbegrijpelijk!

    Ik begrijp, eerlijk gezegd, niet dat ik deze groente over het hoofd zag. 
    Ik ben immers dit jaar 33 jaar bezig met ecologisch tuinieren.

    22-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaai peulerwten + werken aan mijn teeltplan

    De erwten zijn gezaaid.  Dit gebeurde binnen in potjes.

    Ik heb aan mijn teeltplan gewerkt maar kreeg het niet ingevuld naar mijn goesting.

    Er bleef iets aan haperen dat ik niet kon recht zetten.
    Door mij er op vast te bijten is het dan toch gelukt.
    In de nateelten heb ik een voor mijn tuin een nieuwkomer voorzien, ttz. de rammenas. 



    Om de erwten te kiemen wijk ik uit naar mijn atelier met twee grote  piepschuimbakken.


    Omdat er relatief weinig zaad voorhanden was legde ik 2 erwten per potje.

    Toen de 90 potjes allemaal voorzien waren, heb ik de rest 1 per potje bijgelegd, tot de voorraad op was.



    Dan duwde ik alle erwten dieper in de aarde van het potje.



    Tenslotte strooide ik mulle potgrond om de zaden te bedekken.
    Ik regel de verwarming zodanig dat er overdag een t° is van +/- 18°. Voor de nacht  is rond de 5 graden voldoende.


    In de tuinclub werd de Ambrosia suikererwt hoog gewaardeerd.

    De hoogte van slechts 75cm hield mij een beetje tegen.
    Vorig jaar  werden ze zelfs meer dan 1m50 met een zeer grote opbrengst.

    Toen Colette me zei dat er nog een grote voorraad in de vriezer wachten op consumptie koos ik voor Ambrosia.

    Na het zaaikalender te hebben bekeken op:

    https://sites.google.com/site/atvonsgenot/zaaikalender
    heb ik in één trek mijn tuinschema afgewerkt. 
    Het probleem was dat er te veel bladgewassen voorkwamen  bij de nateelten.
    Door late koolrabi en rammenas bij te voegen en wat te schuiven klaarde ik de klus vrij vlot. 

    Ziehier het bijgewerkte schema waaraan ik mij strikt wil houden.


    Wisselteelt

    1-pompoenen

    2-miniserre met sla  -  paprika 

      Wachtbed prei …paksoi

    3-mosterd  -  staakbonen + twee zapallito’s

    4-vier rijen sjalot  + komkommer gele tros (afsluiting)

    5-courgettes           salade      mini tomaten (tegen de afsluiting)

     

    Combinatieteelt 2012

     

    4C       afdekken                  zomer prei               veldsalade

    5A       groene selder  + 

    6C       eerst afdekken       zomerprei                roodlof

    7B       salade gemengd  + rucola                      koolrabi

    8C       peul                                                              winterprei

    9A       rode biet                                                     veldsalade

    10C    knolselder

    11 B   afdekken                                                     winterprei.

    12C    peul                                                              boerenkool

    13A    gele ui                                                          rode biet

    14C    pastinaak  

    15B    mosterd – boontjes                                 groenlof

    16C    paprika  +  aubergine

    1A       rode ui                                                         rammenas

    2C       broccoli

    3 B      mosterd -  boontjes                                 groenlof

     

    4C en 5C wijken af van de algemene regel dat op de C- rijen op 1 teelt voor het hele jaar wordt gehouden.
    Maar het  mag ook met 1 hoge teelt + een nateelt.
    De rest van het schema klopt.  Op enkele plaatsen heb ik wat moeten schuiven.
      

    21-02-2013 om 15:35 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    20-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekbespreking: ecologisch tuinieren voor beginners


    Het is logisch dat ik vandaag het boekje bespreek dat inbegrepen is in de prijs van de cursus.

     

    Ecologisch tuinieren voor beginners (herwerkte uitgave).

     


    Ecologische tuiniers werken graag samen met de natuur.

    Die heeft immers sterke troeven om voor lekkere en mooie groenten te zorgen.

    En moeilijk hoeft het niet te zijn, ecologisch tuinieren.

     

    Wie zich er nog nooit aan waagde, krijgt er met deze uitgave wel zin in.

    Je maakt snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren.

    Hoe verzorg je de bodem?

    Waarom kies je voor vruchtwisseling?

    En hoe bescherm je jouw groenten tegen plagen en belagers?

     

    Vervolgens krijg je een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand.

    Je hebt niet veel ruimte of kennis nodig om te beginne.

    Dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin.

    Het beschrijft bovendien eerder gemakkelijke teelten.

    Maar ook voor wie het groter, of wat moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes

    -71 pagina's
    -Inclusief zaaikalender
    -Met foto's van Stefan Jacobs
    -Klimaatneutrale druk
    -Papier FSC (een mix van recyclage en FSC)

     

    Ledenprijs: € 5,95 (+ € 2,50 voor verzending)

    Boekhandelsprijs: € 9,95 (inclusief verzending)


    Bestellen 

    Bestel deze publicatie in onze webwinkel.

     

    Rechtstreeks bestellen kan ook:
    -België: Bestel dit boek door storting van het totaalbedrag op rek.nr. 001-0990550-62 van Velt vzw, met vermelding van de titel.

    -Nederland: Bestel dit boek door storting van het totaalbedrag op giro 362280 van Velt-Nederland, met vermelding van de titel.



    Wat is nu het verschil met de vorige uitgave?

    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    Auteur: Geert Gommers
     + Co-auteur: Greet Tijskens blijven dezelfde.
    Er zijn sommige andere medewerkers.
    -De tekst is gerespecteerd maar het zaaikalender is nu over twee bladzijden.
    en het heeft een bijkomende groene kleur gekregen afgewisseld met wit.
    -Ik zie vooral een verandering van Layout.
    -Het is opvallend dat er bijna overal andere foto's zijn gebruikt.
    -Het komt een beetje frisser over.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------
     
    De vorige uitgave zag er zo uit. 


       

    Wie deze versie heeft kan die natuurlijk verder gebruiken.


     Wie deze versie heeft kan die natuurlijk verder gebruiken.


    Auteur: Geert Gommers

    Co-auteur:  Greet Tijskens

    ·         Nederlands
    70 pagina's

    ·         Francis van Arkel

    ·         september 2002

    Ecologische tuiniers werken graag samen met de natuur.

    Die heeft immers sterke troeven om voor lekkere en mooie groenten te zorgen.

     En moeilijk hoeft het niet te zijn.

    20-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lessenreeks + tuinkalender 18 tot24 februari

     Jabbeke organiseert

    Tuinieren voor beginners.


    lessenreeks biologisch tuinieren in de moestuin.

     

    Biologisch (ecologisch) tuinieren moet je gewoon zelf doen

     

    Hoe begin je er aan en wat moet je zoal weten?

    -Les 1 : de principes van ecologisch tuinieren.

    -Les 2 : teeltplan en bemesting.

    -Les 3 : welke groenten, kruiden en bloemen in onze moestuin? teeltzorgen en technieken.

    -Les 4 : ecologische gewasbescherming, ziekten en plagen, voorkomen en genezen.

    -----------------------------------------------------------------------

    André Verheecke, erkend Velt-lesgever.

    Brengt het U

    Telkens op donderdagavond van 20u tot 22u

    21 maart, 25april, 16mei en 30 mei

    ------------------------------------------------------------------------

    In het SPC “Hof ter Straeten” te Varsenare

     

    Kostprijs met inbegrip Veltuitgave ‘Ecologisch tuinieren voor beginners’


          enz.

    -leden 25€ voor de reeks – 10€ per les afzonderlijk

    -niet-leden 50€ voor de reeks – 15€ per les

      Lidmaatschap €25per jaar.


    Inschrijven bij 
     deketelaere.marc@skynet.be  
    – tel.050-38 60 27 27

    Overschrijven op rek. BE14 8538 5689 3483 - lessenreeks.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    Bijkomend geef ik het overzicht van de zaaimogelijkheden volgens het zaaikalender. 


    18 tot 24 februari

    Ter herinnering:

    tp. ter plaatse         vg volle grond

    zb. op zaaibed        kg koud glas

    pp. in (pers)potjes wg warm glas

     

    18       -plantgoed vroege aardappelen kopen en in bakjes en op een koele, lichte plaats laten voor kiemen:

                -kies rassen met een goede weerstand tegen aardappelziekte (bv. Gloria)

     

    20       -vroege bloemkool zaaien zb. kg

                -Snij salade zaaien tp. kg

                -pluksla zaaien pp. kg

     

    21       -vroege broccoli zaaien zb. kg

                -kervel zaaien tp. kg

     

    23       -zomertarwe zaaien vg

    Het spreekt vanzelf dat je rekening houdt met het weer.
    Dit is een hulpmiddel voor beginners en geroutineerden.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    19-02-2013 om 10:25 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. bloeiende planten in de winter

    Van Luc kreeg ik enkele foto’s doorgestuurd van winter bloeiende planten.

    De uitzondering is de bonsai Zelkova die, zo denk ik, er eerder is omwille van zijn uitzonderlijke siervorm.



    De bonsai Zelkova
    De Zelkova bonsai is een van de meest voorkomende soorten van bonsai.

    Het is bekend om zijn weerstand tegen ziekten en plagen die normaal worden gevonden in bonsai planten.

    Dit is een zeer geliefde bonsai omdat hij zo gemakkelijk om groeit.

    De Zelkova bonsai komt in twee populaire rassen:  1-de Chinese Zelkova en  2 de Japanse Grey Bark iep.

    De Chinese Zelkova is kleiner dan de Japanse Zelkova. Het heeft ook een bruin of grijs gekleurde bast.

    De bezem stijl van Zelkova is normaal overal de meest voorkomende vorm .

    In het Japans, wordt het genoemd de "hokidachi 'stijl.

    http://bonsaiplantscenter.com/?page_id=8

     


    De Corylus avellana 'contorta' (krulhazelaar)
    Corylus avellana 'Contorta' bloeit met gele mannelijke katjes.
    Maar de grootste sierwaarde van deze heester zijn de kronkelende takken in de winter.
    Ze worden ook gebruikt in de bloemsierkunst.
    Vanaf september verschijnen de eetbare hazelnootjes.
    In het najaar krijgen de bladeren een gele herfstkleur.

    http://www.tuinadvies.be/plantengids.php?id=2059

     


    De Cyclaam
    Is een geslacht van vaste planten uit de uit de sleutelbloemfamilie.

    De cyclaam is een knolgewas, dat weinig affiniteit vertoont met andere sleutelbloem soorten.

    De GRIN taxonomie erkent thans 23 soorten Cyclamen.

    De meeste ervan zijn afkomstig uit het Middellandse zeegebied.

    Daar groeien zij meestal in bossen op droge grond in bergachtige streken.

    De grootste concentratie aan soorten vindt men in Klein Azië.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclaam

     


    de Cyclaam coum
    -Is één van de mooiste en fraaiste bloemsoorten uit de januarituin.
    Het is een bolgewas dat er vaak eerder is dan de sneeuwklokjes.
    -De bloemen hebben een helder karmijnrode kleur met een dieper rood naar het hart toe.
    -De bladeren zijn typische egaal groen en bijna geheel rond.
    De hoogte bedraagt 5 à 10 cm. Cylcamen coum verlangt een kalkrijke bodem. 
    -Indien je ze tijdens slecht weer onder glas kan zetten, geven ze rijkere en mooiere bloemen.
    -Ze bloeien van januari tot april, afhankelijk van weersomstandigheden en standplaats.
    -Ze groeien het best onder heesters of licht geboomte, waar ze gemakkelijk tot bloei komen.
    -Ze zijn winterhard in de volle grond, maar je moet ze wel beschermen tegen extreme vorst.
    -Ze zijn ook geschikt voor verwildering.
    -Plant de knollen wanneer ze volledig in rust zijn, namelijk in juli of augustus.
    -Zorg dat de bollen even boven de aarde staan en bemest ze met goed verrotte bladeren.
    -Plant ze in groepen...ze vormen dan een prachtig kleurentapijt.
    -Laat tussen elke knol een afstand van 10 tot 15 cm.
    -Opgelet: kies vooral een plaatsje dat goed gedraineerd is...cyclamen haten natte voeten.

    http://www.tuinkrant.com/plantengids/bolgewassen/4973.htm

     

    Reeds Meer dan 20 jaar staan er tegen mijn waterbak bij de serre kleine cyclaamplantjes. 

    Daar zit geen groei in.

    Die zijn daar zo maar gekomen en blijven. 



    In de zomer werden ze overwoekerd door de roomse kervel.
    Maar telkens in de winter zijn ze daar als enige zichtbaar terug.
    De kervel slaapt dan onder de grond.
    Het lijkt er op dat ze een afspraak hebben om elk een periode van het jaar te domineren.
    De bak moet verplaatst worden en dan zal ik ze scheiden.
    Ze krijgen binnenkort elk een apparte plaats. 
    De roomse kervel gaat in het verlengde van de serre aan de zuidkant tegen de frambozen aan.
    De cyclamen komen tussen de serre en de waterbak aan de noordkant.
    Want:
    De cyclamen kunnen niet tegen direct zonlicht.
    In de tuin doen ze het dan ook het best onder de bescherming van andere struiken.
    Onder het bladerdek van een boom of een anders beschutte plaats.
    Ze moeten ook  beschermd zijn tegen regen in de zomer, waar ze niet goed tegen kunnen.

    De grond moet vochtig zijn, maar wel goed waterdoorlatend.
    Verder houdt de cyclaam van kalkrijke grond.
    In de winter dek je best de wortels af, als bescherming tegen vorst. 
    Hier bij ons zijn aan de eerste twee voorwaarden voldaan.
    De andere voorwaarden, daar zorg ik  dan wel zelf voor.

    18-02-2013 om 05:51 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendmenu met parelhoen

    Het weekend menu moest er voor mij deze keer als een heel feestelijk gerecht uitzien.

    Vraag me niet waarom, ik zal het toch niet verklappen.

    Zoals nogal dikwijls heb ik op smulweb gevonden wat ik zocht.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1042704/Parelhoen-met-sinaasappels-en-paprikasausdschappenlijst

     

    Parelhoen  met sinaasappel en paprikasaus

    Opmerking vooraf.

    In het oorspronkelijke recept wordt uitgegaan van de borstfilets van kip.

    Dat recept werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld.

    In die tijd kwamen bij de gegoede burgerij alleen op zon- en feestdagen kippen op tafel.

    Oorspronkelijk werd het recept uitgevoerd met de borstfilets van kippen.

    Echter heeft het kippenvlees van vandaag zo weinig smaak?

    Er is aan het gerecht weinig plezier meer te beleven valt.

    Wanneer de kippenfilets worden vervangen door de borstfilets van parelhoenders dan verandert het de zaak. Parelhoenders hebben namelijk nog wel veel smaak.

    Ze laten zich dan ook uitstekend combineren met paprikas en sinaasappels.

    Kiest u echter toch voor het oorspronkelijke gerecht met de borstfilets van kippen,

    neem er dan filets voor van kippen met het EKO -keurmerk.


    Ingrediënten voor 4 personen

    -3 (hand)sinaasappels;

    -4 borstfilets van parelhoen;

    -zout; witte peper uit de molen;

    -40 gram boter; 1 eetl. olijfolie, traditioneel;

    -1 grote ui, grof gesnipperd;

    -1 knoflookteentje, ragfijn gehakt;

    -2 rode paprikas, vruchtvlees in stukjes gesneden;

    -2 eetl. tomatenpuree;

    -1 theel. paprikapoeder, scherpe soort (Rosen);

    -1 eetl. bloem, gezeefd;

    -2 1/2 dl gevogeltefond, uit potje;

    -1 eetl. geraspte sinaasappelschil;

    -8 verse blaadjes citroenmelisse, in uiterst smalle reepjes gesneden.


    Hulpmiddelen

    - Mes – keukenpapier - koekenpan – aluminiumfolie -rasp - (bol)zeef

    - pannetje met dikke bodem - pan met dikke bodem –borden - sauskom


    Voorbereiding

    -Schil de sinaasappels zo dik dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen.

    -Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Verwijder eventueel aanwezige pitten.

    -Vang het sap dat bij deze handelingen vrijkomt op.

    -Houd sinaasappelpartjes en sinaasappelsap apart.
    -Maak de filets droog met keukenpapier.

    -Wrijf ze in met wat zout en peper.


    Bereidingswijze

    -Verhit een koekenpan en laat 40 gram boter heet worden.

    -Bak de filets er in 10 minuten aan weerszijden goudbruin en net gaar in.

    -Verpak de filets in aluminiumfolie en laat ze rusten.

    -Voeg de olie aan de resterende bakboter toe.

    - Roer de ui er door en laat alles zolang zachtjes fruiten tot de ui begint te kleuren.

    -Schep knoflook en paprikastukjes er door.

    -Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, nog 2 minuten zachtjes bakken.

    -Schep tomatenpuree er door en strooi paprikapoeder er over.

    -Laat alles dan opnieuw, onder voortdurend roeren en omscheppen, 2 minuten zachtjes bakken.

    -Laat alles 10-12 minuten zachtjes sudderen.

    -Plaats een fijne (bol)zeef boven een pannetje met dikke bodem.

    -Schenk de gehele inhoud van de pan in de zeef.

    -Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef.

    -Breng de saus opnieuw aan de kook.

    -Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

    -Warm, vlak voor het opdienen, de sinaasappelpartjes even in de saus op.

     

    Serveertips

    Presentatie:

    -Schep zoveel saus op de borden dat de spiegels er mee zijn bedekt.

    -Leg filets in de hete saus.

    -Schik de sinaasappelpartjes naast de filets.

    -Bestrooi de gerechten met citroenmelisse.

    -Geef de rest van de saus apart in een sauskom er bij.

    -Dien er droog gekookte rijst bij op.

        

    Er is heel wat werk aan maar het loont de moeite.

    En als je daar niet van zult smullen met veel overgave, dan vind ik dat spijtig voor jou.

    Het kan natuurlijk dat je de paprikastukjes niet verdraagt en dan heb je brute pech..

    In het ander geval, laat het je smaken.

    17-02-2013 om 06:43 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommer gele tros

    Het zaaiseizoen staat voor de deur.  We starten altijd binnen.

    Dit jaar ben ik er bijzonder vroeg mee begonnen.



    Boven de verwarmingradiator in de keuken staat een minniserretje.

    Daarin kiemen nu:

    - de salade (wonder van de vier jaargetijden),

    -een bakje met rucola  (Ruca van demeter)

    -en eentje met rode paprika. (Zaad geoogst uit een gekochte zoete paprika).

    Eens ze gekiemd zijn worden ze zo vlug mogelijk verspeend naar kleine potjes.

    Alles gaat naar de veranda waarhet vorstvrij is met veel licht is en de temperatuur voldoende laag.
    Later gaan die plantjes dan naar de serre.
    Ze zijn dan gewend aan de lagere temperaturen.

    Bij eventuele nachtvorst bedek ik ze met piepschuimbakken.

     

    Dit jaar probeer ik eens een dikke buitenkomkommer gele tros uit:

       Zaden  gele tros van demeter of De Bolster.

     

    Komkommer ‘Gele tros.  Gelezen en bewerkt van:   http://www.janroozen.nl/GRsoorten/Gele_Tros.html

    -De gele komkommer zie je hier niet zo vaak. In Italië komen ze vaker voor en zijn ze bijna net zo gewoon als de groene.

    -Het is namelijk een echte 'koudegrond'-komkommer, die het in de kas minder goed doet.

    -'GeleTros' is de naam van een oud ras, dat het ook in ons land op de volle grond prima doet.

    -De smaak van deze helder citroengeel gekleurde komkommer is wat sterker dan de gewone komkommer.

    -Hij is minder waterig en de pitten zijn meestal wat harder en groter dan van het groene exemplaar.

    Bewaren:

    Bij komkommer, tomaten, paprika, courgette en aubergine treedt bij bewaren in de koelkast, het zogenaamde lage temperatuur bederf op.

    De vruchten krijgen waterige plekken op de schil die meestal gaan rotten.

    Daarom bewaar je het best deze groenten onverpakt in een koele (kelder) of kast.

     

    -warm voorzaaien van maart tot april.

    -Buiten uitplanten na half mei op zonnige en beschutte plaats

     



    Nu heb ik dat binnen gedaan voor paprika, salade en rucola omwille van de kou buiten.


    Als je iets moeilijk boven krijgt in volle grond, zaai het dan nu voor binnen in huis of in de serre.
    Eén van de beste voorbeelden zijn boontjes. 
    Ik hoor nog al eens klagen dat bv. de helft maar boven is gekomen.
    Natuurlijk, als je er veel zaait, dan heb je met mijn methode ook veel extra werk.   Maar!
    Ze zullen wel nog nooit zo regelmatig hebben gestaan.
    Je kan het zien op de blog of ga eens naar de zoekfunctie  en tik maar eens boontjes planten in.


    15-02-2013 om 08:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie: koolkragen

    Begin januari kreeg ik onderstaande reactie met een paar vraagjes! 

    Ik ben gaan zoeken in het archief en toen waren de bijdragen heel kort.

    Zie hier de tekst Ernaast stond 1foto die vergrootte door er op te klikken.

    Tegen het koolwitjes bescherm ik de broccoli door er een tuingaas over te spannen.

    En om ongewenst groen te voorkomen zal ik aanstonds de grond bedekken met een laag mulch.
    Ik gebruik hiervoor de restjes van de winterbedekking.




    Dit is duidelijk van iemand die eventjes bladerde of iets heeft opgezocht op de blog.

    Er was immers in deze korte bijdrage helemaal geen sprake van koolkragen.
    De reactie is immer op een bijdrage die ik plaatste op 7 mei2006.
    We waren toen pas de zesde maand nog zeer aarzelend bezig.

    Hiervolgt de reactie van 05-01-2013

     

    Beste,
    Op je blog http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke heeft iemand vandaag 05-01-2013 om 23:52:41 een reactie geplaatst
     op je bericht met titel 'broccoli beschermen 1' geplaatst op je blog op 07-05-2006.


    Dit is de reactie:
    Titel: koolkragen
    Hallo Velt,
    Wat was het resultaat van het gebruik van de koolkragen?
    Heb je geen last gehad van koolvlieg of kleine slakken tussen de kool, broccoli of bloemkolen ?

    Ik heb in mijn moestuin het fijnmazig doek gebruikt over pvc buizen.

    Na het oogsten zaten er tussen de kool broccoli of bloemkool beestjes en slakken.

    Zijn de koolkragen echt de oplossing?

    Hier is mijn antwoord  dat vooral inhoud  welke rol koolkragen te vervullen hebben en welke niet..

     
    -Het resultaat van koolkragen is dat je de    koolvlieg ...
    belet om haar eitjes op de blote grond naast de kool te leggen.

    Legt de koolvlieg haar eitjes op de koolkraag dan raken de 

     
    larven niet bij de koolstengel en sterven. 

    Legt ze haar eitjes naast de kraag dan kunnen de larven niet bij de stengel of de wortels omdat ze slechts 3cm diep geraken in de grond.

    Koolkragen

        google afb.

    Als je zelf koolkragen maakt moet je ze maken uit zeer soepele materie. 
    Ik gebruik vijverfolie. 
    Het is belangrijk dat de kraag zeer goed aansluit rond de stengel van de plant.
    Bij een opening naast de stengel deponeert de koolvlieg gegarandeerd daar.

    Dan kan je evengoed geen kragen aanbrengen.
    Je kan ook op de kragen een dun laagje aarde leggen zodat de vlieg misleid is en daar haar eieren legt.
    Hou echter de kraag, die zeer goed moet aansluiten op de stengel,  vrij rond die stengel!

    -Ik moet er bijvoegen dat je op zware grond veel minder last hebt  van die larven dan op zandgrond.

    De grond is te zwaar en bij droog weer en veel te hard voor de zwakke larven.


    Toch plaats ik zelfgemaakte kragen en dit om de kolen te beschermen vóór ik het gaas span.



    -Het gaas over de kolen heeft vooral tot doel de koolwitjes van de kool af te houden.
    De Koolwitjes leggen eitjes waaruit een matgroene vraatzuchtige rups te voorschijn komt. 
    Bij het koken van de broccoli komen die allemaal boven drijven en heb je ze maar af te scheppen.
    Maar wie durft zoiets nog op te dienen.  Vraag het bij gelegenheid maar eens aan mijn Colette.
    De walging is zo hevig dat ze niet vlug genoeg kunnen weggegooid worden.
    Dat soepje zou niet hiftig zijn maar wel een pure gezondheidskuur.


    -Een goed gespannen gaas houdt natuurlijk ook de koolvlieg weg van de kool.

     

    -De koolvlieg kan je op afstand houden door sterke geuren in de nabijheid van de plant.

    Alleen de sterke ammoniakgeur van verse stalmest trekt de vlieg aan.  Dat is goed om weten.

    -Koolkragen die correct zijn gemaakt en geplaatst zijn echt de oplossing tegen de preivlieg.

     

    -Wat die slakken betreft stelde ik in mijn tuin vast dat alle oude bladeren vol gaatjes waren. 
    De krop zelf en de jonge blaadjes worden ongemoeid gelaten.
    Ik laat dan ook de slakjes hun vraatgenot en pluk die bladeren voor de kippen.

    Die maken er dan een slakjes festijn van.



    Regelmatig bij het plukken van de broccolikropjes pluk ik ook de oude bladeren voor de kippen.

    Bij het nemen van een foto zie je dus enkel de onaangetaste jonge blaadjes.


    Ik hoop hiermee toch duidelijk te hebben gemaakt hoe je broccoli en bloemkolen kunt beschermen.

     

    Als besluit vatten we alles nog eens samen.:

    -Koolkragen moeten de wortelstam beschermen tegen de larven van de koolvlieg.

    -Tuingaas beschermt de kolen tegen de vraatrups van het koolwitje.

    -En slakjes hebben het enkel gemunt op het stevig oudere blad van de broccoli.

    Daarvan maak je dan een festijn voor de kippen.
    Die pikken graag in koolbladeren maar de slakjes krijgen toch de voorkeur  .

    -Bij de bloemkool kan dat anders liggen maar daar heb ik geen ervaring mee.

    Ik vind de smaak van broccoli veel intenser dan die van bloemkool.

    14-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mezenfeest in eigen tuin

    Wilfried stuurde mij enkele foto’s en een bijhorende tekst.

    Dank je wel hoor! Zo breng je basismateriaal aan  voor de uitwerking van een goed idee.

    Dit kan ik dan verder uitwerken.

    Ik heb nog foto’s liggen van Luc en Daniël maar mijn PC kennis laat mij in de steek om die te plaatsen. (Leermeester gevraagt!)
    Als je zelf foto’s hebt, stuur ze in bijlage door met een eenvoudige nummering en schrijf de titel per nummer.

    Mijn email adres is: dalae@pandora.be  Je mag ook een tekst schrijven in de mail.  Ik bewerk alles tot een geheel.

    De bedoeling is om de blog nieuw leven in te blazen.  Ik reken op jou! 

     

    Het is niet altijd een voordeel als je dicht bij je huis een boom hebt staan maar het kan wel leuk zijn.

    (foto W.)

    Mezenweelde

    Een aangevulde bijdrage  van Wilfried

    Het is weer een koude dag , het is nodig dat we de vogeltjes bij voederen.
    Ik heb hier een esdoorn met veel kleine takken  , daar voelen de mezen zich veilig.

    We krijgen ook regelmatig bezoek van een bonte specht.

    Op die manier hebben we de vogeltjes dicht bij het venster en hebben we geen voliere nodig.

    (foto W.)

    En zeggen dat ik elke jaar die mezenbollen aan de wasdraad moet hangen.
    Dit hier is van een vorig jaar.


    (eigen foto op google afb.)


    Deze winter heb ik zes bollen gehangen.


    Ze spelen soms gewoon in de struiken tegen het keukenvenster.
    Dan flitsen dan plots als in één sprong naar één van de bollen.
    Het is alsof ze eerst hun keuze maken.


    Het gebeurt dat er per bol een koppel hangt te pikken.
    Tegen dat het fotoapparaat gehaald is de situatie totaal anders.
     
    Je zou uren moeten observeren en dan nog moet je heel rap zijn.

    Zo kunnen ook wij genieten van het ongedurige en levendig leuk mezen gefladder.

    Maar van zodra de poes om de hoek komt schichten ze allemaal weg bij de buren.

     

    Hier een afbeelding van soorten mezen.

     


    Je kan ook zelf mezenbollen maken (Google afb.)

      (Google afb.)
     Als dewinter toeslaat met vorst en sneeuw kunnen de vogels in uw tuin wel wat extra krachtvoer gebruiken.

    Het leukst is natuurlijk om vogels te lokken met zelf gemaakte vetbollen


     

    Recept voor vetbollen

    -Smelt drie pond ongezouten rundvet (verkrijgbaar bij slagerijen).

     Het gaat ook met ongezouten frituurvet (bijvoorbeeld ossenwit) in een pan.

    -Wacht tot het warm is, maar niet heet.

    -Voeg daar al roerend een mengsel van 6 ons gebroken hennep- en maanzaad en 3 ons zonnepitten aan toe.

    -Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton of een theeglas.

    -Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.

    -Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

     Zie http://www.woonwebsite.nl/idee/vetbollen-maken-mezenbollen-tips-ideeen-aanbiedingen/213

     

    Als de zelfgemaakte bollen de vorm  van een kubus of een balk aannemen dan noem je ze beter mezenblokken.

    13-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding en start van het nieuwe zaaiseizoen

    Vandaag beginnen we met de voorbereiding en de start van het zaaiseizoen 2013.

    Ik wil je een tijdje  begeleiden bij het gebruik van het zaaikalender van Velt.
    De grote vraag is: Moet je dat kalender letterlijk volgen?
    Mijn antwoord is: absoluut niet!  Neen dus, je moet het interpreteren!


    Hoe gebruik je het tuinkalender  van  Velt en waar vind je dat?

    Je gaat naar http://www.velt.be/Jabbeke/pag828  (klik deze link aan en je bent er rechtstreeks)   

    Anders klikje in de linker kolom op document en rechts op tuinkalender  

    Vanaf nu 12 februari, tot een eind  in maart zal ik elke maandag de zaaimogelijkheden geven.

    Het zal telkens zijn voor de komende week tot en met de zondag.

    Telkens staat er een datum met de zaaimogelijkheden.
     Je interpreteert die datum best door er bij te voegen –vanaf nu kan je dit doen. 

    Tenzij er staat laatste zaai, dan is het tot nu kon je dit zaaien.

     

    We beginnen met ons af te vragen wat je best reeds deed in januari

    - teeltplan opstellen  en zaad bestellen

    -ingekuilde bewaargroenten: bij strenge vorst extra beschutten

    -gereedschap in orde brengen

    -zaaikistjes en verspeenbakjes verzamelen

    -rijshout voor erwten verzamelen




    In de handel bestaan er zeer handige miniserretjes.
    Daarin kan je rechtstreeks of in bakjes en potjes zaaien.
    Je vind er zelfs met bodemverwarming

    Ben je vergeten de ingekuilde groenten extra te beschutten dan zit je waarschijnlijk met de gebakken peren.
    De rest was reeds gedaan of is niet nodig omdat je alles altijd op orde hebt.

     

    Opgelet:snoei van de druivelaar is nu te laat als dat nog niet gebeurd is.

    Kasdruiven/ serredruiven: november - december.

    Bij openluchtdruiven is dit tijdens de maanden januari  (begin februari), bij vorstvrij en droog weer.

     
    Gebruikte afkortingen

    tp. ter plaatse

    zb. op zaaibed

    pp. in potjes of perspotjes

    vg volle grond buiten

    kg koud glas (onverwarmde serre, platte bak, plastic tunnel)

    wg warm glas (-in potjes of bakjes binnen)

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Wat kon je tot nu toe zaaien ?

     

    Als je niets zaaide dan kan dat nu natuurlijk nog.   

    Het hangt af van waar je woont.

    Het weer  en de soort grond spelen hoofdrollen.

    Als je een geschikte plaats hebt dan kon je reeds binnen zaaien.

    Je moet ook zien dat je  de gekiemde groenten verder vorstvrij kunt opkweken.

    Let er op dat ze voldoende licht hebben en vorstvrij maar vooral niet te warm staan.
    Alleen dan zal je stevige planten kweken.

    -
    tuinkers zaaien in bakjes op vensterbank

    -probeer ook eens mosterd, tarwe of Alfalfa

    (Alfalfa is: Luzerne, waarvan Alfalfa de Nederlandse naam is van de ontkiemde zaden van de luzerne.)

    Ze zitten boordevol vitamines en spoorelementen

    -radijs eerste zaai onder koud glas maar je moet voldoende luchten, anders krijg je veel loof en weinig knol

    -doperwt en sluimererwt voorzaaien in potjes. Deze kunnen na in volle grond te zijn verplant lichte nachtvorst aan.

    -veldsla zaaien

    -kervel zaaien en best elk jaar nieuw zaad gebruiken

    -raapstelen zaaien
    -vroege wortelen zaaien kg

    -als het niet vriest, kan je nu buiten druiven planten

    -vroege spitskool zaaien

    -rabarber: vervroegen door af te dekken met plastiek.


    -doperwt en sluimererwt binnen voorzaaien in potjes.

    Deze kunnen na in volle grond te zijn verplant lichte nachtvorst aan.
    Ze moeten wel afgehard worden.
    Als je die nu zaait bekom je een grote voorsprong in de tijd.

    Het kan belangrijk zijn voor de nateelt. Als je bv prei plant na de erwten ruimen die best zo vroeg mogelijk plaats voor de prei. 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Vanaf vandaag plaats ik de in de tekst de gebruikelijke afkortingen erbij.

    tp. ter plaatse                              vg. volle grond

    zb. op zaaibed                             kg.koud glas

    pp. in (pers)potjes                      wg. warm glas

     
    februari

    12       -bij zacht weer nu al de bodem bedekking wegnemen
                 dus voor dit jaar...nog even wachten.

    13       -kropsla en ijsbergsla (vrijsterteelt) zaaien wg                       

                -doperwt en sluimererwt zaaien zb. kg: of binnen voorkweken




                 wat een flinke vervroeging betekent

                -pas op, vogels zijn dol op kiemende erwten.

    14       -ui eerste plant vg

                -sjalotten (bruine) planten vg: ui en sjalot  opgelet verkiezen niet-bemeste
                 grond

    15       -snoei appel, peer en kleinfruit bij vorstvrij weer

               -grote snoeiwonden bij appel en peer afdekken met een wonde afdekmiddel

    16       -kropsla eerste zaai kg (pp. of tp)

     

    Deze zaaiactiviteiten van  12 tot 16 februari kan je ook op zaterdag 15 of zondag 16 bundelen.

    Indien je op een nog niet passende grond teelt of geen koud glas hebt of geen plaats binnen, moet je gewoon wachten.

    Het is nog zeer vroeg hoor, je hebt nog al de tijd om nog buiten te zaaien.
    Ga niet te vlug van start want de t° van grond en luchten de vochtigheidsgraad spelen de hoofdrollen.

    Bij ons bestaat er een gezegde dat luidt: Een goede boer of tuinder komt op een zekere morgen buiten en hij voelt: Vandaag kan ik zaaien.
    Kijk naar de natuur:
    Als het ongewenste kruid (onkruid) begint spontaan te kiemen kan je in volle vertrouwen beginnen.

    Dit fenomeen geeft de temperatuur van je grond aan. 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    12-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is opnieuw echt winter

    Het is niet zo fel als de eerste prik maar het is wel degelijk een nieuwe winterprik.


    We wandelen weer op wit. 
    Het is maar een dun laagje dat niet lang blijft liggen maar het is sneeuw.



    De temperatuur gaat in de serre iedere nacht goed onder nul.



    Als ik ’s morgens bij het krieken van dag naar de kippen ga met keukenrestjes is het telkens gevroren.


    De eerste dagen was het sterk gerijmd.


    Deze morgen was de sneeuw terug en ze is deze avond reeds totaal verdwenen.

    De dagen zijn reeds fel gelengd en overdag is de t° heel lichtjes posit. 
    De vijver vervriest niet omdat ik de circulatiepomp dag en nacht laat werken.



    Iedere avond bedek ik salade met de piepschuimbakken.

    In de loop van de voormiddag als de t° positief wordt gaan ze er terug af.


    Het binnen zaaien in miniserretjes of met glas bedekte bakjes kan volgens het Velt tuinkalender van start gaan.

    Dit jaar wil ik je eens een tijdje extra begeleiden bij het gebruik van de zaai kalender.

    Morgen 12 februari gaan we van start.

    11-02-2013 om 17:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weerspreuken en de blabla er rond

    Hoe moet je in feite een weerspreuk interpreteren?

    Ik heb altijd iets gehad met tekens maar ook met spreuken en gezegden.
     Misschien komt het door mijn jeugd, vol bijgeloof en pastoors met de hoofdrol.
     De meeste van hen hebben ons toch goed voor het lapje gehouden hoor.
     


    Neem nu de plaatselijke spreuk –‘Blaast Blasius   op zijn tijd
    dan zijn we vlug  
     de winter kwijt.'

    Deze weerspreuk hou ik reeds jaren in de gaten en dacht dat ze klopte als een bus.

    Het gaat hier over 3 februari, feest van de patroonheilige van de kerk van Jabbeke,

                                                      de H.Blasius.

     

    Tot nu heb ik die spreuk altijd weten kloppen. 
    Er was zelfs ruimte voor varianten.

    Waaide het hard op zijn naamfeest dan was het uit met de harde winter. 

    Een beetje nachtvorst met wat rijmplekken hier en daar, kan je bezwaarlijk harde winter noemen.

    Maar ik maakte mee dat het twee of drie dagen vóór 3 februari hard had gewaaid en op zijn naamdag windstil was.

    Toch was telkens de harde winter voorbij.

    Ook hadden we voor dat de wind 1 of 2 dagen na 3 februari van  zijn neus begon te maken .

    Ook dan was het telkens met stevig vriezen en witte dagen of weken afgelopen.

    Ook kwamen er in beide gevallen nooit perioden met meer dan 2 of 3 dagen na elkaar voor met nachtvorst.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Vorig jaar was het de hele periode windstil. 

    Voor en na en op de naamdag van de heilige verroerde er niets. 

    Het was zacht weer  en vele planten begonnen sap te trekken.  Allemaal zijn ze vervroren. 

    Mijn vijgenboom moest ik tot de grond terug snoeien.
    Zelfs de gevlekte klimop moest er aan geloven.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

    Dit jaar was het echt speciaal.  Er was hier aan de kust eind januari tot 2 dagen in februari een winterstorm.  
    Op Blasius zelf was het windstil.
    De dag nadien is de wind opnieuw voelbaar gaan aantrekken.
    Stormen deed het wel niet meer.

    Na een paar dagen is hij gaan liggen en prompt is het ’s nachts telkens enkele graden gaan vriezen. 

    Volgens de weersvoorspellingen kan dat nog wel een poosje aanhouden.

     

    Dat hebben we nog nooit voorgehad.  Ik ga nu ook niet zeggen dat je kan spreken over een strenge vorstperiode.

    Gisteren 10 februari zijn we in het bos gaan wandelen en iedereen was tot over de oren goed ingeduffeld. 

    Er stond een bijtende noordenbries.

    Het voelde echt winters aan.

    Ik stel me toch de vraag: Wat  heeft dat hier nu te betekenen?  
    Of moet ik gewoon concluderen dat de uitzondering de regel bevestigd?
    Misschien leert dit voorval mij dat ik de dingen gewoon moet nemen zoals ze komen.
    Je weet maar nooit hé en er iets aan veranderen kan je toch niet.
    Het aanvaarden en je aanpassen. Zo eenvoudig kan het zijn.
    En wat blasius betreft, er is zelf een biertje naar hem genaamd.    
    Zo zie je maar. 

    Ik kan het echt niet laten om er deze tekst uit de ouden tijd er hier aan toe te voegen.

    Och heere dien schoonen ouden tijd!

    11-02-2013 om 07:03 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nieuwjaarsreceptie: recepten

    In het kader van mijn weekendrecept breng ik je vandaag de voornaamste  recepten.
     De samenstelling van de hapjes komt ook aan beurt.

    Eerst een kort huldebetoon aan Marina de vrouw van onze voorzitter.
    Zoals steeds heeft ze weer in de verborgenheid van de keuken anoniem gewerkt achter de schermen.
    In naam van alle smulpapen wens ik jou Marina hier dan ook speciaal te bedanken.


    (Marina en ik hebben als schorpioenen die verjaren op dezelfde dag een soort mysterieuze band schorpioenen waardig.)

    Ze gaf me de recepten van haar bereidingen.


    Iedereen werd ontvangen met een aperitiefwijntje wit of rood naar keuze.



    Er waren ook hapjes voorzien bestaande uit een blokje schapenkaas.

    Daarop stond een prikketje waarop een fijn schijfje pikante scorizo en een groene olijf waren geschoven.

    Alle bijkomende dranken waren voor de rekening van wie bestelde.

     

    Hier het recept van de hoofdhap.


    Witlloofquiche.




    Ingrediënten
    voor 4 personen

    -1 vel bladerdeeg. (versmarkt Marc Payot)

    -3 sneden gekookte ham

    -3stronken witloof

    -1venkelknol

    -200gr brie

    -3 eieren

    -2 eetl. Boter

    -1 dl melk

    -50 g  amandelschilfers (Estudiantes) + wat extra voor versiering

    -1 mespunt tijm (Topaz)

    -peper en zout.

    Voorbereiding.

    -Snij de ham in gelijke reepjes.

    -Verwijder de harde kern van het witloof.

    -Verwijder ook de harde kern en het loof van de venkel en snij in reepjes.

    Bereiding (20min + 50min in de oven)

    -Smelt de boter in een braadpan en bak de venkelreepjes gedurende 5 min.

    -Voeg de witloofreepjes toe en laat al roerend gaar worden gedurende 10 min.

     

    -Leg het bladerdeeg samen met het bakpapier in een taartvorm.

    -Prik enkele keren met een vork in het deeg en verdeel er de groentjes, de hamreepjes en de sneetjes brie over.

     

    -Meng de eieren met melk en 50 g amandelschilfers tot een gladde massa.

    -Kruid met tijm, peper en zout.

    -Giet het eierenmengsel in de taartvorm.

    -Strooi er extra amandelschilfers bovenop.

     

    -Plaats de quiche in een op 180° voorverwarmde oven gedurende +/-50min.

    -De taart is klaar als je er met een mes in steekt en het er droog uitkomt.

    Afwerking.

    Snij de quiche in punten en dien op met een groen, fris slaatje.


     


    Het tweede gerecht is in feite oorspronkelijk bedoeld voor kinderen die geen sinaasappel lusten.

    Zo weten ze niet dat ze de vitamientjes van deze vrucht binnen lepelen onder een bedekte halfzoete zachte vorm.

    Het kwam over als een rustgevende hap die bedoeld was om het eerste gerecht beter te laten verteren.


    Wortel- pastinaaksoep met gember.



    De soep met een roerende pollepel erin.

    Ingrediënten voor 4 personen.
    -5 wortelen

    -2pastinaken

    -1 prei

    -1 sinaasappel

    -3cm gember

    -2 takjes verse koriander

    -1 ui

    -1 teentje knoflook

    -1/2 l groentebouillon ‘2 blokjes opgelost in 1,2l heet water).

    -6 eetlepels olijfolie

    -1 koffielepeltje kurkuma (Topaz)

    -peper en zout

    Voorbereiding. (20min.)

    -Snij de wortel en 1 van de 2 pastinaken in stukjes.

    -Snipper de ui en het teentje knoflook fijn

    -Snij de prei in reepjes

    -Snij de 2de pastinaak in flinterdunne schijfjes

    -Hak de knoflook fijn

    -Pers de sinaasappel uit

    Bereiding (35 min.)

    -Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de ui en de knoflook glazig

    -Voeg de helft van de gember toe.

    -Voeg de stukjeswortel, pastinaak en kurkuma en de reepjes prei toe

    -Stoof kort en overgiet met de groentebouillon en het sinaasappelsap

    -Breng aan de kook en stoof nog 30min. op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn

     

    -Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een steelpan en voeg de rest van de gember toe

    -Neem de gember van het vuur en laat nog zo’n 20min trekken in de olie.

    -Giet door een zeefje en hou de gemberolie bij.

     

    -Verhit de gemberolie in een andere pan.

    -Bak de dunne schijfjes pastinaak tot ze bruin zijn en krokant.

    -Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een snuifje zout.

     

    -Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout

    Afwerking.

    -Versier de soep met gebakken pastinaakchips.

    -Werk af met een paar blaadjes verse koriander.

    Heel apart van smaak hoor.  Om je de van lippen af te likken. 

    Het maken van de chips. 


    De schijfjes rode biet worden gedroogd op keukenpapier.



    De schilfers pastinaak en zoete patat zijn droog uit zichzelf.



    De friteuse  wordt op  175° voorverwarmd.



    En dan aan de slag om al deze schilfers te frituren.


     Tussen die twee gerechten door heeft Marc met de nodige beelden, het overzicht gegeven van het vorige werkjaar.

     Roland zorgde voor de beelden;


    Dan kwamen de vooruitzichten van het nu komende seizoen.


     Kathy gaf cijfers en uitleg over de financiële toestand en gaf de nodige uitleg over het nieuwe boekenaanbod.


    Daarna was het de beurt aan   Paul onze webmaster om toelichting te geven over de website en de blog.


    Er werd een oproep gedaan bestemd voor diegenen die vrijwillig een bijdrage leverden voor de blog.

    Er wordt gevraagd de foto’s niet gereduceerd door te sturen en eenvoudig te nummeren.

    De naam en de commentaar is dan best per nummer op de mail zelf gegeven.

    Alle andere vormen vragen een omzetting en bijkomend werk.

    Veel van de omzettingen passen niet in de routine van ‘tuinblog d’ die pas op latere leeftijd de PC aanleerde.


    De gesprekken met mij gingen vooral over inhoud van de blog.
    Ondertussen werden de desserts geserveerd.

    De gebakjes waren het werk van Michelle die vroegtijdig werd weggeroepen.


    Rijstepap  met een gebakje.


    Ook deze ronde lichte koekjes werden geserveerd op een fijne manier met een zoet sausje overgoten.
    (geen foto beschikbaar)

    Aan onze tafel zat een beginneling en die stelde heel wat vragen over het telen van bepaalde groenten. 

    Rond half elf ben ik met nog enkele leden vertrokken voor een welverdiende slaap.

    Hoe lang de plakkers zijn blijven hangen weet ik niet.
    Wat ik wel weet is dat, als iedereen vertrokken is, de bestuursploeg nog aan de slag moet voor de opruiming.
    Ik voeg er aan toe dat de geestdrift en toewijding van deze mensen bijzonder groot is.
    Proficiat met jullie organisatie.

    10-02-2013 om 07:42 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de dag van de nieuwjaarsreceptie

    Ja het was gisteren de dag van de Nieuwjaarsreceptie  en algemene jaarvergadering van onze afdeling.

    Naar traditie gebeurt dat reeds jaren hier in het zaaltje ‘Zwaenenburg’ te Stalhille.

    Natuurlijk al wat gemakkelijk is voor mij.  Ik heb maar een 100m te stappen.

    Dit is vanaf 19u maar de dag begint steeds vroeg in de morgen.  Een frisse morgen geeft een frisse geest.

    En dan die stilte met alleen het zachte ruisen van de PC.

    Mijn betrachting is steeds om aan de blog te werken vanaf 5u  nu nog vooruit op het ochtendgloren.

     

    De hele morgen ben ik op mijn opgewaardeerde, voordien steeds vastlopende PC geweest.

    Er waren korte onderbrekingen zoals naar de serre gaan om de salade te bevrijden van haar vorstafweersysteem.

    De kippen voederen is ook zo’n stretchoefening.

    Op mijn PC werken was de laatste tijd een lastige corvee geworden omdat hij voortdurend vastliep.

    Het gaf me een stootkar gevoel met hoekige wielen.  PC miserie, ja dat was het geworden.

    Nu met een zee van ruimte op de harde schijf ben ik op mijn wenken bediend.

    Van stootkar gevoel naar een waar TGV gevoel, geen FYRA natuurlijk. 

    Het is een echte beleving grenzend aan computer genot.
    Zelden besteed ik zo lang rijd aan computeren maar er was heel wat bij te werken. 

    Mijn gretige voorkeur gaat naar beweging en tuingenot.


    De namiddag begon met een eerder kort gestoord  rustmoment.

    Slapers uit mijn ogen wrijven hoefde niet.

    Ik moest aan de slag.



    Aan de straatkantmuur van mijn atelier heb ik steeds één of meerdere werken hangen in weer en wind. 
    Nu was dat links 'De droom van het steeds samen zijn'.
    Aan de rechtekant ' De nacht kan zacht en lichtend zijn'.
     


    De ene waterproof plaat is niet de andere en zo af en toen is er eentje dat splijt aan de boven kant.

    Dit is gemakkelijk te herstellen.  Vroeger veranderde ik meerdere keren per jaar.

    Deze hier hangen er nu een vol jaar. 
    Dit is mijn poëzie in kleur.
    Met houtlijm er tussen opspannen en onder druk plaatsen worden ze steviger dan voordien.
    Ze krijgen dan op de herstelde delen een laagje verf extra en worden opnieuw vernist.


     Ik heb er een ander paneel gehangen, ‘De zon diep in je eigen zijn’ 

    Ook al sterven delen van de natuur af, zolang er zon en regen is, is er hoop.
    De natuur herstelt zich zelf als de mens die maar met rust kan laten.



    Het zaaiseizoen nadert heel vlug en daar bereid ik mij tijdig op voor.
    Ik heb in de serre dan nog de potgrond wat aangevuld zodat ik tot september geriefd ben.



    De nieuwe aangekochte zaaigrond kan ik nog niet in de serre bewaren.  Dat komt wel. 
    Daarom vul ik dan een emmer die ik in de serre plaats.  De zak gaat naar de werktuig opbergplaats.



    Hier kan de zaaigrond op serretemperatuur komen.
    Dan was het tijd voor de receptie. 
    Ik ben wat vroegtijdig gegaan om eventjes de sfeer van de  voorbereiding wat op te snuiven. 


    Marc, onze voorzitter stond alleen, in gedachten verzonken. 

    Het zag er naar uit dat hij in zijn brein aan het rondneuzen was of hij niets over het hoofd had gezien.

    Ik liet hem even aan zichzelf over en groette hem als laatste.  Zoals steeds was het een hartelijk welkom.



    In de keuken stond alles netjes klaar.  Het was natuurlijk allemaal bio wat de klok slaat.



    Op de boekenstand bij Kathy, heb ik mijn leesvoer wat aangevuld.

    Dit boekje heb ik hier vorige week nog besproken.



    Dit doosje wordt aanbevolen als een heel mooi geschenk voor vrienden die je ecologie- bio wilt leren kennen. 
    De hapjes bied ik je aan in een volgende bijdrage, in het kader van het weekendrecept.

     

    09-02-2013 om 08:01 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsreceptie : vrijdag 8 februari!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdagavond houden we traditiegetrouw onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie.
    Een gezellig Velt-familiefeest met doorlopend smakelijkheden met 'tussen de soep en de patatten' een jaaroverzicht in beeld en het programma voor wat komen gaat. 
    Kom je niet graag alleen, breng je vrienden mee, gratis. 
    De bedoeling, elkaar beter te leren kennen en een 'groene' babbel. 
    Dus, vrijdag 8 febr., vanaf 19u.!
    Waar moet je zijn? zaal "Swaenenburg" Cathilleweg 38 - Stalhille.

    08-02-2013 om 17:08 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!