Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    13-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitzonderlijk weer

    Ken je nog de weerspreuk  die ik 23 februari plaatste? 

    Als het op Sint Pieter in de winter (22-02) vriest dan is het voor 40 dagen.

    Dat we dit niet letterlijk kunnen nemen hebben we ondervonden. 

    Ik interpreteer het in de ruimste zin.

    Zo kunnen we zeggen: ‘Als het met Sint Pieter vriest, dan zal het nog wel een periode (lang of kort) stevig vriezen’.

    Dit wat we nu aan het meemaken zijn.


    Ondertussen moet ik de paprika’s en de vroege komkommer opnieuw zaaien.

    Ik heb in mijn hoofd een ingebeeld  plakkaatje gehangen  met  ‘EVEN GEDULD’.

    Nu kan ik elke avond de teerdere plantjes afdekken met mijn piepschuimbakken.

    ’s Morgens controleer ik die dan. 
    Er is nog niets vervroren maar groeien is toch iets anders.
    En als het zonnig moet je luchten. 
    Dan bestaat het risico dat je als het dakvenster 's avonds vergeet te sluiten.




    Voor de erwten vrees ik niets. 
    Het is de allereerste keer in de geschiedenis van mijn tuin dat ik ze binnen kan afharden.

     

    De salade blijf ik afdekken om de zachtheid van de bladeren een beetje te garanderen.

     

    Moest de spinazie die ik aankocht in volle grond staan  dan moet ze niet afgedekt worden.

    Nu dek ik af om het wortelgestel niet te laten bevriezen.
    De erwten zitten nog eens in plastiek potjes maar de spinazie is in blokjes in een zeer licht plastieken bakje.



    De kleine saladeplantjes en de ruccola  zijn de teerste van de bende. 

    Ik ben benieuwd voor deze morgen want ik vergat het venster dat ik nu pas heb gesloten.
    Er is niets aan de hand bij een t° van -3°.
    Ze blijven afgedekt tot de zon terug is.
    Als de zon er door komt is het rond 10u reeds ongeveer +5°.

    13-03-2013 om 07:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze tweede winter

    Na een weekje fijne lente zitten we opnieuw tot over onze oren in de wintermiserie.



    Gisterenavond heb ik alle tere plantjes onder hun piepschuimen stolp geplaatst.



    Er viel een klein beetje stofsneeuw die dan gaande weg is over gegaan in grotere vlokken.



    De vijver was nog normaal maar de krokussen stonden er reeds bij met gesloten kelken.



    Dit is de temperatuut van deze morgen op de thermometer in de serre. 

    Met dien verstande dat je er 2° moet van afdoen om dat hij 2° onder de juiste waarde tekent.



    De blauwe bakken in de serre beïnvloeden heel de sfeer met een zachte blauwe tint.

    Het ziet er kouder uit dan dat het werkelijk is.



    Buiten gekomen zie je sneeuw die zich tegen de serre ophoopt.



    dit is een algemeen zicht op het koud glas in de tuin.
     

    Onder de, op een kier openstaande bak, zal de veldsalade wel voor een deeltje onder de sneeuw zitten.

     

    Aan de rand van de vijver ligt de sneeuw opgehoopt zodat de crocussen er gedeeltelijk onder bedolven zijn.



    De bovenlaag op de vijver is een ware sneeuwbrij.

    12-03-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de teelt van witloof

    Witloof in de biologische teelt:

    Voor de Europese regelgeving  bij deze teelt, verwijs ik jou naar de URL van de onderstaande site. 

    http://lv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1735

     

    Hoe verloopt de teelt van witloof?

    Eerst groeit de wortel op met groen loof.

    Tijdens die groei worden de planten op een ecologische manier onkruidvrij gehouden.

    Zolang het bladerdek niet is dicht gegroeid moet je schoffelen tussen de rijen.

    In de rijen moet je dan wieden.

    Eens een dicht bladerdek ben je zo goed als onkruidvrij.

    In het najaar worden de wortelen gerooid en laat men ze met blad en al een vijftal dagen liggen.

    Ik legde ze altijd zo dat het blad de wortel bedekte.

    Dan worden  de bladeren afgesneden 

     
    boven de wortel.

    Er bestaan vroege en late soorten.

     

    Ik kreeg een reeks van zes foto’s doorgestuurd door occasionele medewerker Daniël.

    Dit is een bewijs dat je helemaal geen tuin hoeft te hebben om  witloof in te tafelen.

    Je koopt de wortels in bij een bio boer om vervolgens in te tafelen in een kuip.



    De wortelen worden op een zekere diepte in de emmer of  ton in getafeld.

    Je zorgt er voor dat er boven de wortelen juist voldoende ruimte is voor een normale witloofstronk.
    Ze worden goed aangegoten.


    De ton wordt dan tot boven toe gevuld met droge grond.
    Dan heb je normaal gezien enkel te wachten tot ze boven beginnen te pinnen.



    Als ze over het totale oppervlak van de emmer of ton boven komen kan je de aarde boven de wortel afgieten.



    Je kan de kroppen met wortel en al als één blok ui de emmer schudden.
    Dit eenvoudig omdat ze met het wortelgestel in elkaar gegroeid zijn.


    Vervolgens maak je één na één de kroppen los. En hoef je ze enkel nog van de wortel af te snijden.


    Zo zie je dat je zelfs zonder tuin, in een kelder  of in een verwarmde garage witloof kunt telen.  
    Je kan ook de krop laten trekken (opnieuw laten groeien) zonder afdekgrond.
    Dan moet de emmer in het donker staan.
    Staat die emmer in de garage, plaats er dan een voldoende hoge kartonnen doos boven op.

     Ik wens je veel succes.
    Van zodra je de wortels in een verwarmde omgeving plaatst spreekt men van forceren.

    Je kan  forceren door meer dan warmte alleen.

    Je kan ook op zuiver water de krop er in trekken. Zie Europese regelgeving in de site hierboven.  




    11-03-2013 om 09:02 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendmenu: vegetarisch

    Wij hebben de gewoonte aangenomen op donderdag er ook een vegetarische dag van de maken.

    Een van de lekkerste  vegetarische schotel die reeds at, vind ik het onderstaande gerecht de kroon spannen.
    Ik ben Het recpt gaan halen op het internet.
    Maar wij maken het klaar uit het boek '200 vega recepten,  van Veltman Uitgevers.
    Dit gerecht luistert naar de naam: 

     

    Vegetarische ‘cannelloni’ met spinazie en ‘ricotta’

     

    ‘Cannelloni’ ingrediënten

    -tomatensaus

    -1 pot van ½ kilogram ‘ricotta’ kaas

    -een knoflookteentje

    -buffelmozzarella

    -¼ kilogram verse spinaziebladeren

    -Parmezaanse kaas (100 gram in een blok)

    -flink wat vers gemalen peper

    -vers geraspt muskaatnoot

    -verse twijgjes marjolein, alleen het zachte stuk gebruiken

    -een 12tal ‘cannelloni’ pijpjes

    -150 gram buffelmozzarella

    -‘Cannelloni’ vulling maken en garen in de oven




    Dit is harde cannelloni die wacht op zijn vulling

    Bereiding:

    Begin met de tomatensaus te maken.

    -Meng 1 potje ‘ricotta’ met verse spinaziebladeren die je eerst goed wast.

    -Snij ze daarna in dunne repen.

    -Plet een teentje look onder een mes.

    -Wrijf even in het rond en voeg het bij de ‘ricotta’ en de spinazie.

    -Vermits ‘ricotta’ niet overdreven veel smaak heeft, kruid je het geheel goed met flink wat peper.

    -Roer met een spatel flink door elkaar.

    -In plaats van zout, ga je er geraspte Parmezaanse kaas aan toevoegen en roer alles om.

    -Voeg vers geraspte muskaatnoot toe en verse marjolein.

    -Snijd de marjolein met een mes in stukjes tot je het mes hoort "knarsen".

    -Je bent dan gekomen aan de houterige steeltjes die niet mee onder de vulling mogen.

    -Voeg de zachte stukjes marjolein (1 flinke eetlepel) bij de vulling,

    -Roer goed om en proef.

    -Voeg indien gewenst meer zout of andere kruiden toe zodat de smaak sterk gekruid overkomt.

    -Doe de vulling in een spuitzak.

    -Vul de harde ‘cannelloni’ pasta met de ‘ricotta’-spinazie vulling.

    -Bedek de bodem van een ovenschaal met 1 pollepel tomatensaus.

    -Leg de gevulde ‘cannellonistaafjes’ in 1 laag op de bodem van een vuurvaste ovenschotel.

    -Giet de tomatensaus er royaal over

    -Alle ‘canneloni’ loet goed onder staan, want de pasta moet garen in de saus.

    -Snijd de buffelmozzarella in schijven en leg bovenop de tomatensaus.

    -Zet de pasta een half uur in de oven van 180 graden .


     

    -De vegetarische volwaardige ‘canneloni’ met spinazie en ‘ricotta’, Parmezaanse kaas en buffelmozzarella is Klaar om te serveren.

    http://www.jeroenmeusdagelijksekost.com/2011/12/vegetarische-canneloni-met-spinazie-en.html

    Ik wens je smakelijk eten.

    09-03-2013 om 12:33 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een bijna onbekende groente: stegelsla

    Ik zag ergens een bijdrage over een niet courante soort salade: 'De stengelsla’.
    Ik herinner mij dat ik eens hier in mijn op een plantenruil, enkele plantjes gekregen te hebben.
    Ik heb die toen proberen op te kweken maar het is niet gelukt. 



    -Stengelsla,
    (Lactuca integrifolia)
    ook gekend onder de benamingen "aspergesla" of "sladerij".
    Ze is een eenjarige uit China afkomstige groente, is bij ons niet zo heel goed gekend en dus ook weinig geteeld.
    -In China en Japan wordt deze groente veelvuldig gebruikt.



    Het is een plant die wel eens het proberen waard is.
    Het is een lekkere voorjaarsgroente waarvan ook de stengel eetbaar is.

    Deze groente groeit zowat 60 cm hoog (en zelfs soms tot 120 cm).
    Ze vormt een rozet met eetbare langwerpige bladeren die op sla lijken.
    -Ik zoek zaad en je wilt het eens uit te proberen.
    Ik hou er rekening mee dat hij soms wel eens onder een andere naam wordt aangeboden.
    Je zoekt best onder: stengelsla, aspergesla, sladerij, lange malse, enz.
    http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/stengelsla.html

    Wil je er meer over weten ga dan naar bovenstaande site
    Daar kan je lezen over de teeltwijze, de ziekten en plagen en over consumptie en gezondheid. 



    Ik ben opzoek om te weten waar hier in Belgie het zaad te verkrijgen is.
    Moest iemand zo'n adres kennen, laat het dan weten op dalae@pandora.be
    Het zal in dank aangenomen worden.

    08-03-2013 om 16:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    07-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.met de woelvork

    Sedert gisteren is een groot deel van de tuin bewerkt.



    Er is veel werk verzet in 1 dag. Nog vak 4 omwoelen waar de sjalotjes komen.



    Vak 2 en het stuk voor de combinatieteelt zijn omgewoeld.


    Ook vak 4 is omgewoeld.
    Nu is alle grond, waarop geheel of gedeeltelijk, relatief vroege teelten komen, omgewoeld.


    De resten van de winterbescherming zijn allemaal op een hoop gebracht.

    Een deel ervan zal, waar het kan en nodig is, worden gebruikt als vroege grondbedekking.

    Wat het omgewoelde deel betreft, laat ik het tot na de komende koudeprik zo liggen.

    De reden is dat de grotere kluiten dan gemakkelijker kapot vriezen bij de voorspelde nachtvorst.
    Uit de serre verhuis ik de heel jonge plantjes en de grotere die geen koude aankunnen. 
    De veranda zal ik opnieuw wat verwarmen zodat ze niet te veel temperatuurverschil kennen.

    07-03-2013 om 15:04 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.niet te vroeg buiten zaaien

    In het verleden maakte ik een paar keer de fout om te vroeg te starten met het buiten zaaien.

    Nu wacht ik tot het spontane kiemen van het onkruid.

    De voorgezaaide groenten worden wel buiten geplant.

    Maar dan enkel deze die koude aankunnen.

     

    Het grootste deel van de tuin wordt nu vrij gemaakt van de winterbedekking




    De veldsalade krijgt een andere dak boven het geheel.



    De miniserre wordt dus verplaatst en wacht op jonge salade.


    De vrijgemaakte grond wordt bewerkt met de woelvork.

    Alles wordt in gereedheid gebracht voor de zaai van spinazie op de tussenrijen van de combinatieteelt.

    Ik krijg één keer in de week wat hulp van mijn broer en zelf werk ik op mijn sterk vertraagd eigen tempo.
    Ik volg op het weerbericht nauwkeurig de tendes voor de komende week.

    06-03-2013 om 14:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.start van het buitenseizoen 2013

    Het werkseizoen buiten is ook voor mij begonnen.

     


    De resten van de winterbedekking worden weggenomen.  Alles is op 1/3de gekomen.


    Vak 4, waar de sjalotten komen is klaar om bewerkt te worden met de woelvork.



    Vak twee, voor salade en het zaaibed voor winterprei is vrijgemaakt.

    Ik heb met de spade rondom rond met een halfdiepe steek het werkoppervlak in de diepte afgelijnd.



    Vervolgens word de grond omgewoeld met de woelvork. 

    Voor dit relatief kleine oppervlak heb ik +/- 5 minuten van doen.



    De grond kleeft een beetje aan de tanden en wijst op een goede vochtigheid.



    Het is een zeer goede gewoonte om je materiaal na gebruik grondig te reinigen.

    In een wip is het gebeurt.  Laat je het er aandrogen dan reinig je het later met moeite.
    Of werk je met vuil materiaal dan is het niet vlot werken hoor.

    Deze gewoonte heeft mijn vader zaliger mij bijgebracht.

    05-03-2013 om 12:07 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie + tuinkalender

    Er kwam een reactie op het recept met wortelen op grootmoeders wijze

    Ik las je recept van de wortels.

    -Het lijkt me een waterige bedoening (sorry voor de uitdrukking).


    -
    Om geen vitaminen te verliezen , probeer eens het volgende :

    laat de wortelen stomen in een stoomtoestel( 20 min) of een snelkookpan( 5 min) , met zeer weinig water.

    -Te gelijkertijd stoof je een ajuin, dan de klaargemaakte wortelen toevoegen en klaar is kees.

    -Laat het aardappelzetmeel weg, de wortelen smaken nog zo goed, puur natuur !!

    -Zelfs suiker zal overbodig zijn !!


    Bij het opdienen bestrooien met wat peterselie of tijm.

    Je kan ook naar believen mosterd gebruiken.

    smakelijk


    To zover de reactie.
    Dat lijkt met heel wat eenvoudiger maar je moet het zo eens proberen.
    Je kan me ook laten weten wat jij er van denkt op dalae@pandora.be  .

    En hier heb je dan ook nog het kalender  voor deze week.


    4 tot 10 maart

    Ter herinnering:

    tp. ter plaatse           vg volle grond

    zb. op zaaibed           kg koud glas

    pp. in (pers)potjes    wg warm glas


    -4-radijs zaaien kg of eerste zaai vg

    -5-raapstelen zaaien tp. vg of kg

    -6-frambozen aanbinden

    -peterselie 1ste zaai vg: voorkiemen is aangeraden

    -7-knoflook planten vg

    -late plantaardappelen voorkiemen: kies rassen die weinig vatbaar zijn voor aardappelziekte (b.v. Eba)

    -8-paprika zaaien wg

    -blauwe bes uitplanten

    -stekken van bessen uitplanten

    -9-tuinkers zaaien tp. vg

    -rabarber scheuren en planten

    -artisjok zaaien pp. wg

    -10-dop- en sluimererwt zaaien tp. vg

    -droge erwt zaaien tp. vg

    Het zonnig weer is aangebroken. Vlieg er maar in.
    Echte zaaikriebels heb ik nog niet tenzij binnen zaaien. 

    04-03-2013 om 17:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendmenu met wortelen

    De biologische teelt van wortelen is best een moeilijke teelt.

    Dat de inspanning de moeite loont kan je enkel bewijzen met ervan te eten.

    Ik vond een eenvoudig oud recept dat aantoont hoe lekker een wortelbereiding kan zijn.

    Het wordt gepresenteerd op mijn gebruikelijke manier.

     



    Worteltjes op grootmoeders wijze

    Duur van de bereiding 20-30 minuten

    Voor 4 personen


    Ingrediënten
    .

    -8 grote wortels (+/- 750 gr)

    -1 ajuin

    -boter

    -verse tijm

    -peper en zout

    -suiker

    -aardappelzetmeel

    -mosterd

    Bereidingswijze

    -Schraap de wortels en snij ze doormidden in dunne plakken en snij ze daarna in kleine reepjes.

    -Pel de ajuin en snipper hem fijn.
    -Laat een klontje boter smelten en laat de ajuin stoven zonder te bruinen.

    -Voeg dan de worteltjes toe en laat een paar minuutjes mee stoven.
    -Voeg peper, zout en tijm toe en overgiet de worteltjes met water zodat deze bijna over- sopt worden.

    -Voeg een eetlepel suiker toe.

    -Indien je de worteltjes iets pittiger wil, kan je ook een klein lepeltje mosterd toevoegen.
    -Laat de worteltjes nu verder pruttelen op een zacht vuurtje en roer af en toe.
    -Haal de worteltjes van het vuur wanneer ze beetgaar zijn.
    -Om de wortelsaus te binden gebruik je een kleine eetlepel aardappelzetmeel.

    -Los de aardappelzetmeel eerst op in een klein beetje water en meng met de worteltjes.
    -Zo smaken worteltjes het best, beetje zoet, beetje zout, beetje pittig.


     

    -Serveer met aardappelpuree en stoofvlees. Zo bekom je een lekker klassieker.

    Dit recept haalde ik van de site: 
    http://www.koken.be/recept/worteltjes_op_grootmoeders_wijze/

    Smakelijk eten.

    03-03-2013 om 09:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de twee lente's

    De meteorologische lente is gestart. Ik heb bij  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente wat  uitleg gevonden over die gestarte lente.

     

    De weerlieden hebben een afspraak gemaakt.

    De meteorologische lente heeft niets met de zon te maken.

    Je kunt het eigenlijk ook niet eens echt lente noemen.

    De meteorologische lente is de naam voor de maanden maart, april en mei.

    Je snapt het misschien al, er is ook een meteorologische zomer.

    Deze duurt ook 3 maanden: juni, juli en augustus.
    Zo zijn er ook nog de meteorologische herfst en winter.

    Meteorologen hebben afgesproken om de seizoenen in te delen in periodes van 3 maanden.

    Dan is het veel gemakkelijker om klimaten te kunnen berekenen.

    Je hoeft er dan geen rekening mee te houden dat het begin van de lente altijd anders is.

    De eerste dagen van hun lente was het, wat temperatuur betreft, nogal ondermaats.
    Maar de weersvoorspellingen spreken van 14° voor dinsdag (nieuwe maan).


    Die andere lente, onze vertrouwde lente, uitgelegd op
    http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157310/aardrijkskunde/item/2360381/meteorologische-of-astronomische-lente/

    De astronomische lente is een ander verhaal dan dit van weermannen.
    Lente of voorjaar is een van de vier seizoenen.

    De lente volgt op de winter en wordt gevolgd door de zomer.

    De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni.

    Op het  zuidelijk halfrond begint de lente meestal op 22 september.

    Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener.

    Veel planten gaan bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.

    Dit is niet de lente van de weerlieden maar de lente met data van uit mijn jeugd. 
    Voor mij gaan de seizoenen mee met de maan.
    De voorspellingen die mijn overleden buurman deed waren soms raker dan die van de weerlieden. 
    Ik had alles moeten opschrijven maar mijn geheugen deed ook zijn werk.

    Door de koude februarimaand is de natuur wat later dan we de laatste jaren gewoon zijn.


    Op wandel nam ik op een verlaten domein deze foto van nu pas ontluikende krokus bloemen.

    Ik ben reeds volop aan het zaaien  en kweken maar dan binnenshuis.


    De plantjes worden afgehard in de serre en wat later krijgen ze buiten een aanpassingskuur .
    De erwten zal ik niet afdekken tegen eventuele nachtvorst. 


    Maar voor de salade die binnen blijft tot de oogst,  zijn de piepschuimbakken voorlopig nog beschikbaar. 


    Het groenlof wordt nu krop na krop gebruikt in de keuken.  Er komt stilaan meer verlies op.
    Als je ze binnen haalt in de serre,  is er veel minder verlies op dan buiten.
    Ze blijven binnen langer groen en gaan inwendig niet zo vlug beginnen gedeeltelijk te rotten.
    De kroppen die er het bruinst uit zien zijn binnenin helemaal wit. 


    Ze zijn de dag vóór de vorstperiode in de serre gebracht en hebben  heel vlug nieuwe worteltjes ontwikkeld.
    Op de foto zie je goed het verschil tussen de oudere donkere worteltjes en de nieuwe veel blekere. 
    Groenlof is een zeer gemakkelijk te verplaatsen groente.
    Er moet zelfs geen kluit aarde aan de wortelen hangen. 

    02-03-2013 om 10:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    01-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hardnekkige ongewenste kruiden (onkruid)

    Er is nog geen groei te bespeuren in de tuin en tot juni heb je er weinig of geen last van.
    De grotevakantiemaanden zijn de gevaarlijkste om plots een overwoekerde tuin te krijgen.

    Ik heb het hier over ongewenst kruid of beter bekend als onkruid.

     

    Als je spreekt over onkruid en wilde planten in de tuin komt eerst de vraag naar voor:.

    Wat is nu onkruid?

    Dat zijn alle wilde planten, waar je last van hebt.

    Je kan er vele laten staan op de plekjes, waar ze niet lastig zijn voor andere planten.

    Van deze planten moet je ook kunnen genieten. Er zijn veel soorten, die heel geliefd zijn bij insecten.

    Brandnetel bv. is een waardplant van verschillende rupsen van prachtige vlinders. 
    Een aantal heeft z'n plekje in de tuin en staat vermeld als zomerbloeier.

    Ga naar:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wilde_planten_in_Nederland

    Deze site bevat een lijst van wilde planten.

    Ze staan alfabetisch op de Latijnse naam.

     

    Ik kies er eentje uit dat hier welig tiert.:

      -'hagewinde'
      Calystegia sepium   -familie Cuscutacea

    Deze plant is een al even moeilijk aan te pakken klant als het zevenblad.

     

    Dan heb je nog iets gelijkaardig m.n.(met name) ‘akkerwinde’ -Convolvulus arvensis L.             -Familie: Convolvulaceae.

    Dit is toch een ander verhaal met enkele gelijkenissen.

    Daar heb ik hier echter geen last van maar het wortelgestel is gelijkaardig.    


    Soms haal ik ze boven de grond maar in de grond is het een nog groter kluwen van witte draden. (eigen foto)

    Ze hebben ook een gelijkaardig bloemetje.


      
    Van akkerwinde hebben we hier geen last maar des te meer van haagwinde.

     
    De haagwinde onderscheidt zich van de akkerwinde doordat de steelbladeren groot zijn en de kelk bedekken.
    Bij de haagwinde zitten geen twee korte, smalle (draadvormige)schutblaadjes
    halverwege de bloemsteel.
    Maar bij de akkerwinde heb je dat wel. 
    De bloemetjes geuren iets naar vanille.
    Verder is de bloemkroon van de akkerwinde vijf of meer keer langer dan de kelk.

    Komt voor op natte tot vochtige, voedselrijke grond in rietlanden en ruigten, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen. De haagwinde is een hardnekkig onkruid. Vooral in stedelijke gebieden is de plant zonder Herbiciden moeilijk te bestrijden doordat de plant steeds terugkomt uit de wortelstokken. In Nederland wordt de haagwinde ook wel pispotje genoemd naar de vorm van de bloem. Aan de andere kant zijn er duidelijk ook altijd liefhebbers van deze sierlijke plant geweest, die er de lieflijke naam lievevrouweglazeke aan gegeven hebben.   http://nl.wikipedia.org/wiki/Haagwinde

    Ik heb er langs de tuindraad met de buurman en in de bessenstruiken.  


     Daar beginnen ze pas te woekeren na de pluk van de bessen. 

    Ik ga ze te keer in het voorjaar door ze enkele keren te knippen. 

    Eens de pluk voorbij laat ik ze gewoon hun gang gaan tot aan de snoei.

    Dan worden de struiken helemaal ervan gezuiverd. De groei is dan zo goed als stil gevallen.

    (De meeste  gebruikte foto's komen van Google afbeeldingen) 


     

    01-03-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijkt de winter dan toch?

    De laatste week zat er veel variatie in het weer maar het bleef relatief koud.


    Plots lag de tuin opnieuw wit.  Ik vreesde voor een nieuw winteroffensief.



    Het contrast van binnen in de serre met +3° tegenover buiten met -1° was enorm groot.
    Maar het duurde allemaal maar heel kort.
    Binnen twee dagen waren alle sporen van sneeuw verdwenen. 
    Het had veel weg van de eindstrijd van de winter, die aan het verliezen is.



    In de tuin nam ik de koepeltjes weg.

    Mijn vaststelling is dat het roodlof de strijd tegen de kou verloren heeft.

    Er bleef nagenoeg niets over van die eens zo mooie planten.

    Er was enkel een klein maaltijdje voor de kippen en de rest ligt er nu nog rot bij.



    Met de selder lijkt het iets beter maar ik vrees dat  helemaal niet zo is.



    Daar zal binnenkort niet veel meer van over blijven.



    Binnen in mijn atelier zijn de erwten gekiemd in amper 4 dagen.

    Zoals je kan zien is er in elk potje  fris nieuw leven waar te nemen.

    Als je buiten zaait is die kiemperiode normaal van 8 tot 12 dagen. 

    Duurt het langer dan mag je er zeker van zijn dat er veel erwtjes zullen ontbreken.
    De verwarming staat reeds een paar dagen af en vandaag verhuizen de jonge plantjes naar de serre.
    Daar is het nog wat frisser en zullen ze verder afharden.
    De volgende stap is dan buiten op een wacht- rek zich verder aanpassen aan de relatief koude temperatuur. 

    28-02-2013 om 12:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kiemduur en kiemvermogen

    De vraag die we ons wel eens stellen is: Hoe lang duurt het eer een zaadje kiemt?

    Een bijkomende vraag is dan: Hoe lang blijft die kiemkracht in de zaden die we aankopen?

    Een naslagtabel is in dit geval handig en gemakkelijk om een antwoord te krijgen op deze vragen.

    Aan de hand van het veltboek ‘handboek Ecologisch tuinieren ’heb ik zo’n tabel samengesteld.   


    Kiemduur en kiemvermogen bij groenten.


    Soort                                                            kiemduur                                                    kiemvermogen.


    1 Composietenfamilie

    Kropsla                                                        8 dagen                                                       4 jaar

    Ijsbergsla                                                     8 d                                                                 4 j

    Bindsla                                                         “                                                                     “

    Stengelsla                                                    -------                                                            -----

    Snijsla                                                           “                                                                     “

    Krulsla                                                          -------                                                            ------

    Pluksla                                                         8 d                                                                 4 j

    Eikenbladsla                                               -------                                                            ------

    Molsla                                                          7-10 d                                                          2 j

    Roodlof                                                        --------                                                                      ------

    Andijvie                                                       7 d                                                                 5 j

    Groenlof                                                      7-10 d                                                          3j

    Kardoen                                                      10-15 d                                                        5-6 j


    2 Posteleinfamilie

    Zomer postelein                                        3-7 d                                                             3-4

    Winterpostelein                                        3-7d                                                              5 j


    3 Valeriaanfamilie
    .

    Veldsla                                                         12-16 d                                                        4-5j


    4 Ijskruidfamilie

    Ijskruid                                                        7-14 d                                                          5 j

    Nieuw-Zeelandse spinazie                      14-20 d                                                        4 j


    5 Ganzenvoetfamilie

    Spinazie                                                       4-5 d                                                             4-5 j

    Tuinmelde                                                   5-10 d                                                          6 j

    Warmoes                                                    5-10 d                                                          5-6 j


    6 Lookfamilie

    Prei                                                               15-20 d                                                        2 j


    7 Schermbloemenfamilie

    Snijselder                                                    20 d                                                              6 j

    Groene selder                                            20 d                                                              6 j

    Bleekselder                                                 20 d                                                              6 j

    Knolselder                                                   20 d                                                              6 j

    Peterselie                                                    22-30 d                                                        2-3 j

    Kervel                                                           14-21 d                                                        3-4


    8 Duizendknoopfamilie

    Zurkel                                                           15-20 d                                                        2 j


    9 Kruisbloemenfamilie

    Tuinkers                                                      2-5 d                                                             4-5 j

    Waterkers                                                   7 d                                                                 4 j

    Rucola                                                          5-10 d                                                          ___

     

    Koolgewassen:

    Rode kool                                                    7-10 d                                                          4-5 j

    Witte kool                                                   7-10 d                                                          4-5 j

    Spitskool                                                     7-10 d                                                          4-5 j

    Savooikool                                                  7-10 d                                                          4-5 j

    Spruitkool                                                   7 d                                                                 4 j

    Boerenkool                                                 7 d                                                                4 j

    Chinese kool                                               7 d                                                                 5 j

    Paksoi                                                          7 d                                                                 5 j

    Bloemkool                                                  7 d                                                                 4 j

    Broccoli                                                       7 d                                                                 4 j

    Koolrabi                                                       8-10 d                                                          5 j

    Koolraap                                                     7-10 d                                                          5 j

    Raap                                                             5 d                                                                 5 j

    Radijs                                                           4-8 d                                                             4-5 j

    Rammenas                                                  10 d                                                              4-5 j

    Raapstelen                                                  3-7 d                                                             5 j

     

    Vruchtgewassen:

    1 Komkommerfamilie

    Pompoen                                                    6 d                                                                 5 j

    Courgette                                                    6 d                                                                 6 j

    Patisson                                                       -----                                                               -----

    Augurk                                                         10 d                                                              4 j

    Komkommer                                              10 d                                                              5 j

    meloen                                                        8 d                                                                 5-6 j

     

    2 Nachtschadefamilie

    Tomaat                                                        5-6 d                                                             4 j

    Paprika                                                         10-14 d                                                        3-4

    Peper                                                           ----------                                                        -----Aubergine                                                   14 d                                                              4 j

    Kaapse kruisbes                                        ----------                                                        -----

     

    3 Grassenfamilie

    Suikermais                                                  5-10 d                                                          1-2 j

     

    Wortelgewassen

    1 Schermbloemfamilie.

    Wortel                                                         28 d                                                              4 j

    Pastinaak                                                    28 d                                                              1-2 J

    Wortelpeterselie                                       21 d                                                              3-4 j

    Knolvenkel                                                  7 d                                                                 2-3

    Het vervolg van deze tabel komt er aan in een volgende bijdrage.

     

    27-02-2013 om 06:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van de tabel 'kiemduur en kiemvermogen'

    De totale tabel plaatsen in één bijdrage leek onmoglijk. Zie hier dan het vervolg.

    2 Composietenfamilie

    Witloof                                                        4-12 d                                                          3 j

    Kapucijnenbaard                                      ---------                                                         ------

    Chicorei                                                       ---------                                                         ------

    Schorseneer                                               10-15 d                                                        1 j

    Haverwortel                                               21 d                                                              1 j

     

    3 Ganzenvoetfamilie

    Rode biet                                                     8 d                                                                 5 j

     

    4 Lookfamilie

    Ui                                                                   10-25 d                                                        1-2

    Egyptische ui                                              ----------                                                        -----

    Stengelui                                                     10-25 d                                                        1-2 j

    Sjalot                                                            -----------                                                      ------

    Knoflook                                                     ----------                                                        ------

     

    5 Lipbloemfamilie

    Japanse andoorn                                      -----------                                                      ------

     

    6 Peulgewassen

     Erwt                                                              8-12 d                                                          2-3

    Linze                                                             ---------                                                         ------

    Boon                                                             7-14 d                                                          3 j

    Sojaboon                                                    7 d                                                                 1-2 j

    Labboon                                                      8-14 d                                                          6 j

     

    7 Doorlevende gewassen

    Asperge                                                       35-45 d                                                        3 j

    Rabarber                                                     ----------                                                        ----

    Aardpeer                                                     14-28 d                                                        ----

    Artisjok                                                        8-12 d                                                          5 j

    Zeekool                                                        21 d                                                              1 j

     

    Ik kan  je dan alleen maar dat ‘handboek Ecologisch tuinieren’ sterk aanbevelen.

     

    Deze tabel zal gemakkelijk terug te vinden zijn op de site van velt Jabbeke onder de rubriek documenten.

    Het is tevens een lijst van alle groenten die in het boek besproken worden.

    Samengevat is het een boek waarin je alles kan te weten komen om deze groenten te telen.

    Natuurlijk gaat het hier om biologische, ecologische teeltwijzen.

    27-02-2013 om 06:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moeilijke teelten: wortelen

    In de tuinclub kwamen verschillende onderwerpen aan bod o.a. de moeilijke teelt van wortelen.

    Absolute beginners wordt meestal afgeraden om zich vanaf het begin, aan deze teelt te wagen.

     

    De moeilijk teelt van wortelen.  Zaai, bemesting en bescherming.


    -Wortelen vragen zeer humusrijke grond.

     

    -Gebruik van verse stalmest is uit den boze

    -Goed verteerde compost  
    gebruiken en dat met mate.

    -Een paar weken vóór het zaaien werk je best kalium en ‘vinasse’ (meststof) in.

     

    -Zaai geen wortelen waar juist voordien schermbloemige hebben gestaan. (peterselie, venkel, selder enz.)

    Zaai ze ook niet naast een schermbloemige (slechte combinatie).

     

    -Vanaf februari zaaien onder plastiek of in koude bak.
    Een goede soort, vooral voor lichte gronden, is 'Amsterdamse bak'.

    Voor zware gronden is de ‘Flakese’ een goede keuze.

     flakese wortelen


    -Zaai in volle grond vanaf half maart voor vroege wortelen.  De late wortelen zaai je vanaf half april tot half juni.

     

    -Wortelen zaaien na prei is goed. Een goede combinatie is wortelen zaaien afwisselend naast  knoflook en uien.

    -Tagetes en valeriaan rond de wortelen plaatsen tegen de wortelvlieg.

     

    -De wortelvlieg   is actief,  1 tot 6u vóór zonsondergang. (foto Google afbeeldingen) 

    De vliegperiodes zijn vanaf maart – april tot eind juni en dan opnieuw  vanaf augustus tot september, eind oktober.

    Je kan best wieden in de voormiddag,

    De wortelvlieg is een luie vlieg en vliegt niet bij winderig weer en houdt niet van regen

    -De wortelvlieg vliegt op een maximale hoogte van 80cm boven de grond. 


    -Het beste middel tegen de wortelvlieg is tuingaas gebruiken.


     tuingaas
    foto uit eigen archief.
    Het idee en basistekst is een bijdrage van Raymond.
    Op uitzondering van de wortelvlieg en tuingaas zijn het eigen foto's opgenomen in Google afbeeldingen.

    De tuinclub is een zondagvoormidag bijeenkomst op een vooraf afgekondigde datum. 
    Die datum is opgenomen in de jaarplanning. Voor dit jaar zijn er 8 gepland. 
    De basisopzet is dat geroutineerde velttuinders beginnelingen en nieuwkomers helpen.
    Het gaat er altijd gezellig aan toe, het is leerzaam en voor hen die reeds lang bezig zijn is het een opfrissing.

    26-02-2013 om 09:05 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wintersnoei van druiven + zaaikalener

    Gisteren 24-02-13, was er tuinclub. 
    De aankondiging kan je altijd vinden op http://www.velt.be/Jabbeke/
    -Klik links op agenda en in het kalender op tuinclub en je krijgt het programma.

    In de vorige tuinclub kregen we uitleg over dat snoeien van druiven.

    Omwille van technische probleempjes kan ik nu pas de foto’s plaatsen en de bijdrage geven over die snoei. 

    Wintersnoei van druiven
    -De wintersnoei van de druivelaar gebeurt het best in januari - februari.    
    Andere bronnen spreken Bv. vandecember tot februari.

    http://www.tuinsms.nl/blog/2010/12/16/Wintersnoei_van_druiven

    -Te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen.

    Nachtvorst kan voor de jonge scheuten of botten fataal zijn, dus geen aanrader. 
    -Te late snoei heeft doodbloeden van de druif tot gevolg en weerom geen aanrader.

    -Grote wonden kunnen perfect herstellen door de wonden toe te branden.

    Zodoende ontsnapt er geen sap en is de druivelaar gered, dit is wel enkel een s.o.s.-middel.

    Je kan dus: beter voorkomen dan genezen door binnen de tijd te snoeien.
    -Wintersnoei is vooral nodig om de plant een vorm te geven (vormsnoei).

    Ook is die nodig  om een weelderijke oogst aan vruchten te bekomen (vruchthout snoei).

    -Vooral belangrijk is de jaarlijkse onderhoud- of vruchthout snoei om tot een optimale opbrengst te komen.

    http://www.tuinadvies.be/fruit_druiven_snoeien.htm

     




    Ongesnoeide plaats met restanten van bladeren en druiven(lijken).



    De lijken op de grond met nog “eetbare” resten.



    Na het voltooien van de de jaarlijkse onderhoud- of vruchthout snoei.

    De foto's met onderschrift zijn een bijdragen van Daniël.
    Als de tijd gekomen is zal hij ook de zomersnoei in beeld brengen.

    Wat kan je, volgens het tuinkalender deze week nog allemaal zaaien?


    25 tot 3 maart


    Ter herinnering:

    tp. ter plaatse           vg volle grond

    zb. op zaaibed           kg koud glas

    pp. in (pers)potjes    wg warm glas

     

    25       -radijs zaaien kg

                -doperwt en sluimererwt zaaien zb. kg

     

    26       -tuinkers zaaien in bakjes op vensterbank

                -bieslook en marjolein zaaien wg

                -zomerprei laatste zaai wg

     

    27       -glastomaten eerste zaai wg: de temperatuur moet 20°C zijn en de zaailingen hebben veel licht nodig.

     

    28       -vroege knolselderij en groene selderij zaaien wg:  voorkiemen is aangeraden

    maart

    1          -bodembedekking weghalen

                -veldsla laatste zaai kg

                -bindsla zaaien pp. kg

     

    2          -ijsbergsla eerste zaai kg (pp.)

                -Snij sla eerste zaai vg

                -spinazie eerste zaai vg

     

    3          -zaai niet te diep; fijne zaden zoals die van wortel,

                -sla, peterselie, prei, kool, ui maar 0,5-1 cm diep zaaien; grotere zaden mogen
                 dieper;

                -na het zaaien aan drukken

    We staan nog niet te popelen of te trappelen om nu reeds buiten te gaan zaaien. 
    De zon zal eerst van de partij moeten zijn.
    Ze moet ons eerst nog flink opwarmen vooraleer we echt lentekriebels zullen krijgen.

    25-02-2013 om 07:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept: met rammenas

    Het weekendrecept heb ik gevonden op: 
    http://www.solo.be/nl/recepten/aardappelpuree-met-rammenas-en-kalfslapje/

    Mijn keuze is gevallen op een eenvoudig recept.


    Aardappelpuree met rammenas en kalfslapje 

      
           


    Ingrediënten
    - voor 4personen
    -400 gr bloemige aardappelen

    -1 rammenas

    -3 tl wasabipasta

    -5 dl groenten bouillon

    -4 kalfslapjes  (varkenslapjes)

    -1 lente-uitje

    -peper&zout

     

    Bereidingswijze

    -Schil de rammenas en snijd in schijfjes van 1 cm dikte.

    -Laat de rammenasschijfjes koken in de groentebouillon tot ze gaar zijn.

    -Prik en gaar ondertussen de geschilde aardappelen in de microgolfoven gedurende 8 minuten.

    -Plet vervolgens de aardappelen en voeg de ‘wasabipasta’ en een beetje van de groentebouillon toe.

    -Kruid met pezo.

    -Gril of bak de kalfslapjes (varkenslapjes) en kruid met pezo.

    -Dresseer het vlees op warme borden met de puree en rammenas.

    -Versier het gerecht met de fijngesnipperde lente-ui.

    -Vervang het vlees eens door een stukje stevig gegrilde vis.


    Geniet van  deze aardappelpuree    

    met  
      rammenas.


    Die kan worden  geserveerd met een kalfslapje, een varkenslapje of een stevige hap gegrilde vis

      Mijn voorkeur gaat naar bv. gegrilde roodbaars.     
    Je kan er altijd wel een groen blaadje bijvoegen om wat op te fleuren.

    Het mag ook  gegrilde zalm zijn 
               
    Een mooi stuk gegrilde witte vis is ook niet te versmaden.        

    Er is dus keuze in overvloed die kan afhangen van jouw goesting van het ogenblik of van het aanbod.
    Laat alvast nu reeds het water in jouw mond komen. Eens aan tafel kan je er dan dubbel van genieten.

    24-02-2013 om 06:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een ferme weerspreuk

    Ik volg altijd de weerspreuken op de scheurkalender maar in hoeverre kloppen die? 


    Weerspreuk

    Als het op het feest van Sint- Pieter in de winter, 22 februari vriest,

     
    dan vriest het nog veertig dagen.


    Als dat zo is wordt het opnieuw een late lente.

    Dan zitten we met nachtvorst tot begin april.

    Weerspeuken kunnen keren als reeds de volgende dag niet meer klopt. 
    En het vriest nu nog elke nacht.
    Maar Vital, mijn oude overleden buurman, zei altijd dat het omkeerbaar is bij het veranderen van de maan. 
    5 maart is er 
    Als het dan niet keert dan zou de vorst wel eens door kunnen gaan tot zeker begin april.
     
    Het weerbericht voorspelt aanhoudend koud weer met elke nacht wat vorst.

     

    Zullen de     er eentje bij krijgen?
    Het is  een dubbeltje op zijn kant.

    Ik vraag me af waar ik met al die  vroeg gezaaide plantjes dan heen moet?
    Salade en erwten kunnen nog tegen een duw maar mijn vroege broeikomkommers dan?
    Ik zal ze in potten moeten houden in de veranda of later nieuwe zaaien.

    23-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rammenas

    Ik zal dus rammenas zaaien als nateelt om de bijna monopolie van de bladgewassen te doorbreken.

    Natuurlijk wil ik dan meer weten over deze groente waarvan ik alleen de naam kende.

    Dus heb ik opzoekingen gedaan op het net. Ziehier een samenvatting.

           
    Rammenas 

    De rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een plant uit de kruisbloemfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).
    De naam wordt ook wel als ramenas gespeld.
    De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.

    Eén van de voorouders is waarschijnlijk de  Raphanus maritimus.
    Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren
    geteeld.
    De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven.
    Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rammenas

     

     De rammenas noemt men ook wel zwarte radijs.
    -Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes.

    -Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter.

    Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën.

    Daardoor wordt de smaak uiteindelijk toch milder dan verwacht.

    -Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs.

    -Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham.

    -Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje.
     Je kan ze ook apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook.

    De smaak doet dan wat denken aan raapjes.

    -Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel.

    Hiervoor onthoofd men de rammenas en boort men een gaatje dwars door.

    Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op.

    Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. 's Morgens kan je de hoestsiroop opdrinken.

    -Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.

    http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/rammenas/rammenas.htm

     

    Culinair:
    Er zijn heel wat recepten te vinden met rammenas in een grotere of kleinere rol.

    Op o.a. smulweb   http://www.smulweb.nl/recepten/&query=rammenas vind je 88 recepten met rammenas

    Voorbeeld van een uitzonderlijk recept

       rammenassoep met rammenaschips

     

    Waarde van de rammenas

    versterkt en zuivert gal, lever en luchtwegen -Je zou het zo kunnen stellen: rammenas is de haver van het menselijk werkpaard.

    -De Egyptenaren kregen er kracht door om hun piramiden te bouwen.

    , want rammenas is aansterkend vanwege de vitamines, mineralen en etherische oliën,

     is uitstekend voor de gal, lever en darmen en geneest aandoeningen van de luchtwegen.

     Ze maakt voedsel pittiger en past bij Koninklijke maaltijden.

    Je kan rammenas goed bewaren en in veel recepten gebruiken. 

    http://www.groen.net/Article.aspx?id=3237

     

    Wat ziekten en plagen betreft:

    Rammenas kan aangetast worden door de koolvlieg (Delia radicum syn. Chortophila brassicae). 
    De maden vreten gangen in de wortel .

    Een probaat middel is het gebruik van tuingaas.

    Ook de schimmelziekte zwart of schurft
    (Streptomyces scabies) kan de wortel aantasten.


    in de combinatiecultuur:
    goede buren van rammenas zijn:
    kropsla, tomatende , bonen, spinazie, snijbieten, koolrabie,
    koolsoorten, worteltjes, erwten, Oost-Indische kers, tuinkers.

    Soorten 

    Zomerrammenas

    Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die  hier werd overgenomen. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Wordt gezaaid van april tot juli.

    Daikon is een Japanse selectie  van de zomerrammenas. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. Heeft in ons klimaat een sterke schietgevoeligheid. Door gebruik te maken van rassen die ongevoelig zijn voor schieters kan toch al vroeg in het seizoen worden geteeld.

     

    Winterrammenas
    Dit is de zwarte, ofwel lange ofwel ronde winterrammenas.

    Ze zijn uitstekend geschikt om te bewaren.

    Heeft een korte uitzaaiperiode tussen eind juni en begin augustus om te oogsten voor de winter als bewaargroente.

    Teeltaanwijzingen
    -Rammenas houdt van een lichtere, humeuze, vochthoudende bodem. 
    De penwortel  moet vrij door de grond kunnen dringen om mooi recht en gaaf groeien.
    -Diep bewerkte  grond is dan nodig.

    -Een zonnige standplaats is gewenst. Zo bekomt u korter loof en mooiere wortels.

    -Voor de vruchtafwisseling worden ze best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen.

    -Rammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt.

    Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei. 
    -Er wordt steeds ter plaatse gezaaid. rammenas zaait men iets dieper dan radijs.

    -Rammenas wordt veel wijder gezaaid dan radijs.

    -Water geven in droge periodes is noodzakelijk.

    Warmte  en droogte veroorzaken voosheid en taaiheid. Ook wordt de aardvlo er wat mee afgeschrikt

     

    -Omwille van problemen met koolvlieg wordt rammenas wordt best onder gaas geteeld. 
     

    De kans dat uw zomerrammenas niet aangetast worden door koolvlieg  is onbestaande.

    -Zomerrammenas moet u tijdig oogsten om voosheid te vermijden.

    Draai het loof af als u ze nog een tijdje in de koelkast wil bewaren, de verdamping is dan minder.

    -Winterrammenas kan lang bewaard worden in een bak met vochtig zand.

    -Voosheid betekent dat de wortels sponzig zijn van binnen.

    Door een te snelle groei in de zomer of door droogte wordt er te veel vocht aan de knol onttrokken


    Enkele vormen en kleuren

       
    Voor meer vormen en kleuren zie Google afbeeldingen.

    Ben je velt- lid en in het bezit van het velt- handboek ‘Ecologisch tuinieren’.

    Dan vind je daar uitleg over vooral de plant en de haar teeltwijze.
    Zo beschik je reeds over heel wat gegevens waardoor je de teelt ook eens aandurft.

    Eerder onbegrijpelijk!

    Ik begrijp, eerlijk gezegd, niet dat ik deze groente over het hoofd zag. 
    Ik ben immers dit jaar 33 jaar bezig met ecologisch tuinieren.

    22-02-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!