Biologische voeding is gezonder. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van de universiteit van Newcastle dat vier jaar heeft geduurd en waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag berichten. Biofruit en -groenten bevatten 40 procent meer antioxidanten die de kans op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Bioproducten zijn ook rijker aan vitamine C, ijzer en zink.
De dag dat we allemaal aan de bio gaan is nog veraf, leren cijfers van 2006 van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) en van Bio-Forum. Bio heeft een marktaandeel van rond de 2 procent en dat blijft al een paar jaar zo goed als stabiel. We kopen vooral bio-eieren (8,3 procent, een psychologische uitloper van de dioxinecrisis) en groenten (3,4 procent). Zuivel en vlees (1 procent), gevogelte (1,1 procent), aardappelen en fruit (1,6 procent) en brood (2,4 procent) doen het niet zo goed. Bio is wel een fors stuk duurder, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Vlam. Algemeen wordt aangenomen dat de prijs gemiddeld een derde hoger ligt. Maar opgesplitst per product loopt dat nogal uiteen: van 15 procent voor brood en kaas tot soms meer dan 100 procent voor eieren. (VHL)
bron (knack.be)
Bio is gezondheid binnen een ecologisch kader en deze principes wil de veltvereniging ons overbrengen.
Ecologie leert ons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving. Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.