Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
16-02-2009
houtvoorraad aanvullen
Toen het sneeuwde borg ik de palettenafbraak onder een plastiek maar na de dooi bij een zonnige dag moest er worden gezaagd. Dit werkje doe ik in één adem tot het einde en nadien boet ik het een beetje uit met niet alleen vermoeidheid maar nogal wat hoofdpijn. Zaterdag voormiddag was ik aan de slag van 8 tot elf en dan deed ik de boeken toe. Alles is binnen gevoerd en het stapelen zal voor een regendag zijn.
Op zondag 15 februari houden wij onze eerste tuinclub van 2009 Traditiegetrouw gebeurt dit hier te Stalhille in de sallons van Addi, oude en fijne bazin van 'Het Oud Gemeentehuis' bruin kaarterscafé in de Cathilleweg, onder de kerktoren.
Die eerste samenkomst van het jaar is steeds een gezellige bedoening en concreet bespreken we hoe we het dit jaar willen aanpakken, niet alleen in de tuinclub maar ook in de tuin. Voor de zaal betalen we niet en de inkom voor de leden is gratis maar elk bestelt één of twee consumpties en de sfeer zit er dadelijk in.
Voor vandaag geef ik een heel klein maar lekker gerechtje voor 4 personen
Benodigdheden: portie scampi naar eigen goeddunken, 1 sjalotje, 200 ml light room 5%, 3 el ketchup, 2 kl. Currypoeder, paprika, peper, zout. 4 kfl. Olijfolie
Bereiding: Fruit het fijngesneden sjalotje in de olie, voeg scampi toe en laat bakken. Kruiden met peper en zout. Flamberen met de cognac. Scampis uit de pan halen en warm houden. Room, ketchup, curry en paprikapoeder toevoegen en aan de kook brengen. Saus een beetje laten inkoken tot de gewenste dikte. Scampis toevoegen en opdienen met bv. Rijst. Smakelijk eten.
De rustperiode is voor de tuin die toch nooit tot rust komt, kijk maar eens onder de grond. Ik blijf er even uit om te plannen en anders druk te zijn. Ons activiteitenkalender ligt hier voor mij...een beetje rudimentair. De uitwerking volgt later.
Met dertig hebben wij het glas geheven op het nieuwe jaar. Ik heb enkele gezichten gemist die er altijd bij waren maar nu verstek moesten geven. Eén nieuwigheid dit jaar was de beklemtoning van de samenwerking met natuurpunt Jabbeke waarvan de voorzitter een fotoreeks met wat uitleg kwam geven. dit initiatief viel algemeen in de smaak. De veltdames hadden achter de schermen opnieuw hun beste bio-ideeën uitgewerkt tot heel lekkere hapjes. Hier en daar hoorden we van zieken die er ook zouden zijn geweest. Er was zoals steeds, een gezellig opbouwende sfeer.
Welkom bij "Vogels Voeren en Beloeren" en bedankt om de dieren te helpen. De winter 2008-2009 is door de lage temperaturen moeilijk voor onze tuinvogels maar brengt wel veel vogels dichterbij.
Door het voederen komen de vogels dicht genoeg om de soorten te herkennen en te tellen. We hebben jouw telgegevens nodig om de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten te kennen.
Het is erg leuk om te kijken naar je tuinvogels en meetellen is eenvoudig. Je maakt een voederplaats op een veilige plaats en geeft gemengd voer, vetbol en wat extras. Tel op en rond de voederplaats het maximum aantal per soort. In een tuin komen zeker 5 tot 15 soorten vogels naar de voederplaats.
Na die lange vorstperiode en regelmatige dooi, ziet het groenlof er belabberd uit, ook als het in de serre staat. Maak je maar geen zorgen, alles is prima hoor. Met de bloemkolen buiten, gaat het van kwaad naar erger.
boven: Het verschil is hier duidelijk zichtbaar. onder: Wat overblijft zijn dikke witloofknollen.
Het bovenlaagje zit vol worpjes en is gegeerd bij de kippen. Je ziet ook klaar en duidelijk dat de top van de buitenbladeren vervroren is.
Bij het tonen van de overblijvers buiten in volle grond was ik de kervel vergeten. De boerenkool heb ik vroegtijdig verwijderd omdat ze in de schaduw van de serre geplant stond en niet tot volle wasdom was gekomen om de winter in te gaan. Elk jaar herhaal ik dat: Hoe geroutineerd je ook bent, je elk tuinseizoen wel een paar mislukkingen meemaakt, door overmacht of door eigen onachtzaamheid.
Bekijk de twee foto's en je zal duidelijk het voordeel zien van overkoepeling terwijl je de kou er niet buiten houdt. Droog staan volstaat om de qualiteit van wintergroeten te verhogen.
Bij deze wisselende vorst is het vooral de salade in de serre die mijn aandacht moet krijgen. Eén keer vergeten afdekken kan nadelig zijn voor de verdere groei.
's Avonds afdekken met een dubbele laag dagbladvellen en ' morgens na het opkomen van de zon ontbloten.
Een belangrijk moment is aangebroken. Nu is het tijd om paprika en aubergine te zaaien. Ik gebruik daarvoor zaai- en stekgrond in een plastiek zaaibakje, overdekt met een plastiek koepeltje. Bij ons staat het bakje dan in de keuken boven de verwarming. Daar kan ik het goed in de gaten houden. De vochtigheidsgraad is belangrijk en de warmte natuurlijk '20°'. Aan de slag En is jouw teeltplan reeds opgesteld of bijgewerkt?
De enige groenten in open lucht die overblijven zijn prei en bloemkolen. Voor deze laatste vrees ik een beetje maar ik laat staan wat staat. de prei is verdreven en loopt op het laatste. Ik zou nog de sruiten vergeten die heel veel vorst kunnen verdragen. Onder glas staat er in de miniserre nog de veldsla. Deze is zeer geremd geweest in de groei maar is prima. In de serre staan er nog een restje groenlof met een niet te best uitzicht maar de kern is gezond en wel en vooral geel-wit en zeer smakelijk. Ondertussen blijft de jonge sla er goed bij staan. s' Nachts wordt ze afgedekt met krantenpapier en overdag ontbloot zodat ze van de zon kan genieten.
Velt Jabbeke 2009. De start is wat vertraagd omdat enkele aanpassingen noodzakielijk waren. Dit is een gevolg van de algemene crisis. Onze nieuwsbrief 'De Jabbeekse Veltflap' gaat van maandelijkse naar tweemaandelijkse verschijning. De optie om zoveel mogelijk digitale exemplaren te verzenden is opzij gezet omdat het te weinig financieel voordeel opleverde en vooral omdat heel vele leden bij voorkeur het nieuws lezen op papier dan op de PC.
Het jaarprogramma en de nieuwe inzichten zullen bekent gemaakt worden op onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie/algemene vergadering die doorgaat op vrijdag 6 februari om 19u30 in de Caverstraat te jabbeke in zaal 'Ter Dreve' Alle leden zijn van harte welgekomen.
Wij geloven in bio binnen een gezond ecologisch kader. Daarom heb ik een artikel opgediept uit 2007 dat verscheen ik 'Knack magazine' waaruit blijkt dat de grote struikelblok nog altijd het grote verschil in prijs blijft.
Bio eten is echt gezonder!
Biologische voeding is gezonder. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van de universiteit van Newcastle dat vier jaar heeft geduurd en waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag berichten. Biofruit en -groenten bevatten 40 procent meer antioxidanten die de kans op kanker en hart- en vaatziekten verminderen. Bioproducten zijn ook rijker aan vitamine C, ijzer en zink.
De dag dat we allemaal aan de bio gaan is nog veraf, leren cijfers van 2006 van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) en van Bio-Forum. Bio heeft een marktaandeel van rond de 2 procent en dat blijft al een paar jaar zo goed als stabiel. We kopen vooral bio-eieren (8,3 procent, een psychologische uitloper van de dioxinecrisis) en groenten (3,4 procent). Zuivel en vlees (1 procent), gevogelte (1,1 procent), aardappelen en fruit (1,6 procent) en brood (2,4 procent) doen het niet zo goed. Bio is wel een fors stuk duurder, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Vlam. Algemeen wordt aangenomen dat de prijs gemiddeld een derde hoger ligt. Maar opgesplitst per product loopt dat nogal uiteen: van 15 procent voor brood en kaas tot soms meer dan 100 procent voor eieren. (VHL)
bron (knack.be)
Bio is gezondheid binnen een ecologisch kader en deze principes wil de veltvereniging ons overbrengen.
Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Deze middag eten wij spruitjes, die ik gisterenavond heb geplukt. 's Morgens staan die been vervroren. Door de aanhoudende vorst komt er toch veel meer verlies op en duurt het langer om ze schoon te maken. Mijn keuze is gevallen op 'curry van kip en spruitjes'. Dit is een wokrecept.
hoofdgerecht voor 4 personen in de wokpan
- 450 g schoongemaakte spruitjes - 300-400g versnipperde kipfilet - 1 ui - een teentje knoflook - 150 g winterwortel fijn gesneden - peterselie naar smaak - olijfolie 1-2 eetlepels - currypoeder en Asian spice mix (van oil and vinegar) naar smaak - 2 el bloem indien je wenst te dikken - 3 dl kokosmelk of neutrale drinkyogurt - 25g geraspte kokos, zonder is ook lekker - verse gember geraspt en uitgepest of gembersiroop of gemberpoeder naar smaak
- de versnipperde kipfilet drogen met keukenpapier - De ui snipperen, de lookteen fijn hakken, de spruitjes halveren, de winterwortel fijn snijden in reepjes en de peterselie fijn hakken. - de wok opwarmen en de olie toevoegen - de ui en kipfilet bruin roerbakken naar wens - knoflook toevoegen, overstrooien met de curry en Asian spice mix naar smaak en +/-1min roerbakken - de bloem erover strooien(facultatief) en 1 min roerbakken - de helft van de kokosmelk of drinkyogurt toevegen en aan de kook brengen - de rest van de kokosmelk of drinkyogurt toevoegen, de cocos(facultatief) en gember erin roeren en aan de kook brengen - de spruitjes en winterwortel toevoegen, erin roeren en gedurende +/- 10 minuten het geheel gaar stoven op een laag pitje - de peterselie wordt erbij geroerd bij het serveren met een witte dorstlessende wijn. smakelijk eten
Dit recept hebben wij deze middag toegepast zonder de bloem en geraspte cocosnoot en in plaats van verse kokosmelk hebben wij er een vol blik van(400ml)voor gebruikt. Wij hebben er 100g aardappelen natuur bij geserveerd per persoon. Of het lekker was? Moet je zelf uitproberen om het te weten hé! De wijn die we erbij dronken was een 'Duc de Lerme -Cjardonnay 2007, vind de Pays d'Oc- France'.
Voor ons is het alvast voor herhaling vatbaar en is het zeker seveerbaar voor gasten. Het grootste werk kan je ook vermijden door voorgesneden groenten te gebruiken. De cocosmelk neemt de overheersende smaak van de spruiten weg die in het verloop van de verdere dag niet voortdurend oprispen.
Door de aanhoudende vorst is de groei van de veldsla zeer afgeremd geweest. Nu ben ik toch begonnen met te oogsten. Ze is nog heel klein maar maar smaakt des te beter. Ze komt op tafel met wortel en al.
boven: De minniserre bleef dicht. onder: Ik zaai een wintervaste soort met kleine ronde blaadjes.
Er is een zweem van mosvorming tussen de rijen. De sla is zeer dik gezaaid en ik oogst met wortel en al. Er is geen verlies.
Natuurlijk gebeurt dat onder glas en bij vorst worden de planten beschermd. Ik haalde bij de beroepsteler een bak van 96 saladeplantjes en hield er 24 over voor mij. Voor de eerste keer plaatste ik die niet in de koude bak. Ik heb die bak weggeschonken nadat ik een lelijke kwetsuur opliep bij een poging om hem terug te plaatsen. Dit jaar plant ik dus voor de eerste keer in de serre. Als het resultaat mij niet aanstaat maak ik een nieuwe bak maar dan niet meer in betonplaten. Ik heb voldoende glas in reserve om zelf nieuwe ramen te maken.
boven: Mijn deel. onder: Nu is het wachten tot ze oogstklaar zijn.
Schrob de aardappelen en schil de selderij. Stoom of kook de aardappelen en de knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met een roerzeef of aardappelstamper. Voeg de melk, wat zout en muskaatnoot toe en smakelijk.
Gedurende de winter ga ik minder vlug iets opruimen maar zo nu en dan is het toch hoognodig. Ik heb niet graag dat de tuin een slordig uitzicht heeft zoals op dit moment.
boven: Een stronk die maar niet verwijderd geraakt. onder: Plastiek potjes die door elkaar liggen.
boven: loopplankjesdi ik maar maar niet gereiningdKrijg. onder: Spaanders die in het gras blijven steken.
Toen we hier een paar jaar woonden is de palettenhistorie begonnen. Toen heb ik mij een zeer handige rode koevoet aangeschaft. Zijn bijzonderste kenmerk was zijn fijne, scherpe tanden. Toen ik deze week nog drie paletten moest losmaken heeft hij zijn ene tand stuk gebeten toen ik nogal hard op zijn kop sloeg. Die kop is helemaal plat geslagen. In de loop der jaren heb ik er meermaals de bramen afgeslepen. Nu moest ik beroep doen op de stomptandige grotere blauwe die ik reserveerde voor het afwerken van de zwaardere karweien.
Het slachtoffer en de vervanger.
De bovenste plankjes zijn hier reeds verwijderd en de koevoeten hebben hun werk gedaan. Nu nog een balkje onder de paletten schuiven en plank na plank eraf kloppen. De taaie planken blijven heel, de zwakkere zijn reeds gedeeltelijk tot kachelhout geklopt.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !