Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
27-11-2009
tuinbezoek vervolg.
Vandaag vervolg ik met de tuin van Luc en Annie.Ik vervolg met en sluit ook het hoofdstuk moestuingroenten af.
Spruitkolen
spruitkool détail
pastinaak plus rode biet
boerenkool
prei
En dit hier is een bladgroente waarvan Luc de naam niet weet., Ik kon evenmin helpen. Als er iemand deze goente kent, reageer dan a.u.b. Wij danken je bij voorbaat.
ui en look
pompoentjes En we eindigen binnen, met een veelzeggende platte kei.
Een bezoek aan dedoening van VeltlidLuc en Annie Vanneste-Desaever die wonen in de vinkensveldstraat 20 te Ichtegem-Edewalleop een postje met een veelzeggende naam t lang leven
Is altijd de moeite waard. Natuurlijk was ik het meest geïnteresseerd in de moestuin waar Luc de volle verantwoordelijkheid neemt. Annie daarentegen ontfermt zich dan op haar beurt over een behoorlijk collectie kruiden.
Wil je, in deze wijds en glooiende omgeving eventot rust komen dan zijn er bij hen ook enkele kamers beschikbaar met ontbijt, zie www.langleven.be
In deze eerste bijdrage wil ik het hebben over een deel van de groenten die ik er nog vondin de moestuin op deze tijd van het jaar.Bij dat zachte weer van de laatste tijd is dat toch nog heel wat.
rode biet
wortelen
schorseneren
warmoes (snijbiet)
broccoli
andijvie
knolselder
snijselder ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Wil ook jij, als veltlid, een bezoekje aan jouw tuin met daaropvolgende bijdragen hier op onze blog? Geef ons een seintje en we nemen contact met je op. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------wordt vervolgt...
Elke dag ga ik even tot bij de kippen om groen of graan te voederen. Dan is het nog maar schemerklaar. Nu ging ik er heen, gewapend met mijn foto apparaat.
Van zodra ze me zagen afkomen waren ze daar gezet...want gewoonlijk breng ik hen groenvoeder of keukenrestjes.
Deze keer kwamen ze bedrogen uit en keerden zich heel vlug van mij af. Ondertussen nam ik een kijkje om te zien of de tuin werkbaar was maar het is er momenteel veel te nat . Hopelijk is het morgen droger.
De vorige bijdrage over broccoli heb ik verwijderd. Hier ben ik dan met een herwerkte versie omdat ik betere foto's heb kunnen nemen van dichtbij om de structuur van de broccoli nog beter in beeld te brengen. Spijtig dat ik geen detailfotos heb van de broccoli van vroeger die toen een heel andere structuur had. Dan stonden de scheuten allemaal bovenaan de plant als okselscheuten van de bovenste bladerenkrans.
Nu sterft de oude tronk gedeeltelijk af en schieten nieuwe scheuten meer onderaan de stam, als het ware nieuwe broccoliplantjes uit met meerdere zijsheuten die de oude vorm van de broccoli aannemen.
Eigenaardig maar waar. eerst heb je een grotere vrucht maar
eens die is gesneden die is geoogst komen er naast de lege stam verschillende nieuwe vruchtjes, juist zoals bij de broccoli die we kennen van vroeger. Daardoor is de opbrengst merkelijk verhoogd.
Altijd weer diezelfde weg naar de tuin.Ontelbare keren zodat je er geen aandacht meer aan geeft. Het is ook uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.
De bloemen in de pot op de sokkel, bloeien veel mooier dan deze zomer.
Je kan het duidelijk zien aan de donkere kleur van het gras dat het veel belopen wordt.
En dan kom je in de tuin. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat half november is.
Dan zie je het bladverlies van de bomen. Ik laat die nooit lang liggen ene verwerk ze stelselmatig in de winter composthoop. Voor ons, hier in de polder, was het een uitzonderlijk groentenjaar. De opbrengst was zeer goed.
Mislukkingen zijn er altijd. Het voordeel van poldergrond is, dat hij waterhoudend is. Als je dan die grond bedekt, door mulching, dan moet je de hele zomer niet gieten. Zandgrond is natuurlijk andere koek maar ook daar kan je het uitdrogen goed voorkomen door te mulchen.
Na een paar dagen relatieve rust, mij sterk inhoudend, ben ik er gisteren toch weer wat harder tegenaan gegaan. De voormiddag stond een beetje in functie van het middageten. Voor mij is het zo goed als onmogelijk om eens een dag niets te doen in de tuin. Zelfs in putje winter is er toch altijd wel iets wat de tuin beter kan maken. Gisteren raapte ik nog maar eens bladeren met een grasbeurt.
Daarna heb ik het noordelijk deel van de wisselteelt klaar gelegd voor de winter bedekking.
Dit was een eerder zware karwij omdat er delfwerk aan te pas kwam.
De grond ligt daar behoorlijk zacht zodat ik de platte schop kon gebruiken.
Er waren nog elf dakpannen die uitgehaald werden. Ik deed het in twee keer een kwartier met een half uur ertussen om even te rusten.
Eindelijk kregen we de 'Velt Zadenlijst 2009' in handen.
Ik heb ze nog niet ingekeken omdat wij , bij velt Jabbeke, in het kader van de tuinclub daarvoor speciaal samen komen.De lijst wordt overlopen en de aanwezige leden delen hun bevinding mee over de soorten die ze reeds gebruikten.Dan kan de bestellijst ingevuld en in gediend worden. Waar en wanneer gebeurd dat
Op zondag 29 november om 10u bij Addi in café Oud Gemeentehuis , Cathilleweg nr 86 te Stalhille, schuin tegenover de kerk
Pluk de lelijke stukjes van de boerenkoolbladeren en ris met de hand het blad van de nerf. Was het blad goed, liefst twee keer. Knijp het vocht er een beetje uit en snijd de kool in reepjes, niet tè fijn.
Bereidingswijze
Verhit in een hapjespan de olie. Pers het teentje knoflook er boven uit en fruit de knoflook, ui en komijnzaadjes kort. Voeg de reepjes kool toe, giet er een scheut water bij en laat met de deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven. Af en toe roeren, en indien nodig een scheutje water toevoegen.
Momenteel staan in mijn tuin nog enkele bladsalades. In de miniserre en deels onder de koepel, deels in open lucht staat veldsalade. Die wordt helemaal overdekt als de tweede koepel vrijkomt.
Nu overdekt hij nog enkele planten eikebladsla die daardoor zeer mals is om te eten. Ze valt ook bleker uit dan in open lucht.
Dan heb ik nog enkele planten andijvie staan. Die kan je bleken door een een tamelijk grote pot of een kuip boven te plaatsen .
Voor het bleken moet je toch minstens op drie tot vier weken rekenen vooraleer de krop goed bleek en mals is.
Het is natuurlijk best, te wachten met het afdekken tot het droog weer is. Als je een natte krop afdekt dan is de kans zeer groot dat hij rot.
De veldsalade die ik zaaide op26 oktober in de miniserre staat goed zichtbaarboven.
Nu moet ik waakzaam zijn zodat het onkruid niet de bovenhand krijgt.
De rijen zijn voldoende duidelijk zichtbaar om eens te harken.
De kraan van de waterbak is gedurende de winter open gedraaid zodat de waterbak niet kan vollopen en bij eventuele vorst nog meer schade kan oplopen dan hij in het verleden reeds opliep.
Als je goed kijkt kan je bovenaan de scheur zien die erin was toen ik 25 jaar geleden, de bak vond na de aankoop van het oude huisje. toen ik hem verplaatst heb, was mijn eerste werk om onderaan een aflaatkraan te plaatsen. De waterbak is ook een ideale werktafel om in het voorjaar te verspenen en in de winter ontdoe ik er de prei van de buitenste bladeren. Zo kan de prei in de keuken middendoor gesneden worden en uitgewassen.
Ook de knolselder wordt gerooid, het groen eraf gedraaid, niet gesneden en dan opgepot in de kleinste metalen emmer die verder wordt gevuld met compost.
Het groen wordt verwerkt in een pot lekker straffe seldersoep.
Voorlopig worden de emmers met opgepotte groenten op de werkvloer van de serre geplaatst. vooraan staat de selder en daarachter de wortelen. In de isomobak heb ik de kleinere wortelen gelegd. Die worden ook in soep verwerkt.
Bij eventuele nachtvorst verhuizen de emmers naar de garage, die vorstvrij is. Het inpotten is zo afgelopen en kan het afdekwerk verder gezet worden. aan werk geen gebrek. Mezelf opjagen staat reeds sedert lang niet meer in mijn woordenboek. Dat heeft geen zin want je werkt jezelf ermee in de knoei en denk je dat je dan rapper vooruit komt...integendeel.
De Essentie is een verzameling miniboekjes van uitgeverij Luster waarin alle relevante facetten m.b.t. een actueel onderwerp kernachtig worden uiteengezet. Velt-directeur Jan Vannoppen vatte voor deze reeks zopas de essentie over verantwoorde voeding samen.
Wie tussen 1 november 2009 en 31 januari 2010 voor minstens 45,00 publicaties bestelt bij Velt, ontvangt gratis dit boekje (ter waarde van 5,95)*.
Doorheen de geschiedenis heeft de maatschappij een behoorlijk complex systeem voor voedselvoorziening ontwikkeld. Daaraan zijn veel voordelen verbonden, maar het heeft ook gezorgd voor vervreemding tussen de mens en zijn voeding. Jan Vannoppen brengt in dit boekje de voeding terug iets dichterbij. Hij legt uit waarom het nuttig is om stil te staan bij de herkomst van voeding, en welke de kenmerken en gevolgen zijn van verschillende landbouw- en verdelingssystemen. Op basis van die kennis kunnen we zelf verantwoorde keuzes maken.
*Eén boekje per bestelling. Deze actie geldt voor bestellingen bij het nationaal secretariaat van Velt. Wees er vlug bij! Voor meer info:
info@velt.beDit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
- 03 281 74 72 - Velt, Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem.
Vaklectuur heb ik altijd als grote hulp ervaren.Toespraken en lessen vond ik veel minder tenzij ergrondige beschrijvingen bij waren.
Je zag hoe ik de venkel oppotte in een ruime kuip om die dan langzaam te consumeren.
Groente zoals paksoi kan je op die manier niet lang bewaren.Het middel om die te bewaren is dat zoals voor onze bonen. Die worden geoogst en lichtjes gekookt en in de diepvries bewaard tot ze volledig klaar worden gemaakt.
Natuurlijk moet je voorstander zijn van deze methode. Het is dit jaar de eerste keer dat wij die methode toepassen. Dit komt deels door de grotere opbrengst van dit jaar.
Nu staan er nog enkele planten die bestemd zijn voor de oudste dochter.
In feite is paksoi een vrij onbekende groente. De meeste mensen kennen die niet en vragen dan ook altijd, hoe je dat moet klaar maken. Wie over internet beschikt kan wel enkele goede recepten vinden.
Voor de volgende bewerking heb ik de vier Pasoiplanten in de kruiwagen aan de keukendeur geplaatst. Zo kan je ongeveer zien welk volume aan groente je kan hebben van vier planten. Paksoi krimpt niet zoals spinazie, bijlange niet.
Omdat het mooi zonnig en droog weer is ben ik eerst gaan afboorden in de tuin. Het afboorden is noodzakelijk om de winterafdek van de hele moestuin te vergemakkelijken.
Eerst beloop ik het paadje een beetje in deze onafgewerkte staat om het dan pas te harken. Zo krijgt de tuin een verzorgt winteruitzicht.
Tussen twee vlagen in heb ik de venkel gerooid en het groen eraf gesneden.
Dan heb ik ze in de veranda in een kuip met natte compost geplaatst.
De kuip staat op een plantenroller zodat verplaatsen om te poetsen gemakkelijk is.
De kuip heb ik op haar plaats gerolt waar ze in volle licht staat. Uit ervaring weet ik dat de venkel vrij vlug aanpakt en dus niet verwelkt. Enkel als het begint te vriezen en de temperatuur in de veranda amper bover zero blijft, beginnen de buitenste bladeren stilaan af te sterven.
Als je nu de knollen wat dichter gaat bekijken zien ze er vrij fijn en plat uit. De soort noemt tenandere 'fino'.
Bekijk je ze volledig in bovenzicht dan hebben ze een veel dikker buikje dan je op het eerste zicht zou denken. Het is lang geleden dat de venkeloogst nog zo goed was. Hoe dikker de venkel, hoe langer ze kunnen bewaren. Dit jaar heb ik geen enkel dun venkeltje dat de bak in moet. De weinige die er stonden zijn reeds opgegeten.
Wat bracht de vorige week: rust omdat het niet verder kon. Buiten enkele foto's nemen en plaatsen moest ik inactief blijven wegens een spierontsteking met water in een schouderblad.
Wat ik graag volgende week klaar zou krijgen: Een lijstje is vlug gemaakt: ----------------------------------------------------------------------------------------- - - Venkel uithalen en verdrijven in een bak met aarde en vorstvrij bewaren.
- De rest van de paksoioogsten en invriezen.
- De rest van de bladsalade oogsten.
- De rest van de wortelen en de knolselder oogsten en in een emmer met aarde bewaren.
- De rijencultuur afboorden
- De grond onkruidvrij maken, kalken en starten met de winterbedekking.
- Verder de composthoop afwerken. ------------------------------------------------------------------------------------------- Ik droomde ook even over de opbrengst van het voorbije seizoen en mag echt tevreden zijn. Er waren mindere zaken maar het algemeen was schitterend. Dat kon je het voorbije seizoen volgen op mijn blog.
De kou en de regen zijn in het land, in elk geval het koude gevoel. De bladeren vallen volop. Zo nu en dan is er nog eens een mooie zonnige dag. Dit is voor mij dan de gelegenheid om door een grasbeurt, bladeren te ruimen. De composthoop krijgt stilaan vorm en ter gelijkertijd raakt de tuin in herfsttooi en opgeruimd waar ik hem wil opruimd hebben.
De moestuin heeft een typisch herftuitzicht. Er is nog behoorlijk wat groen aanwezig maar de vallende bladeren nemen in aantal toe.
Een opraapbeurt voor bladeren is af en toe nodig. Als je het niet doet hopen ze zich op of worden door een gelegenheidwind onder de struiken geblazen en ik gebruik ze graag gemalen in de composthoop.
Er is ook nog wat schuchtere bloei in een stilaan geruimde tuin.
De bloembakken zijn dit jaar laat op de composthoop beland maar er zat nog meer bloei op dan andere jaren. Ik kon niet langer wachten. De composthoop is nog niet af maar komt toch langzaam maar zeker naar zijn eindvorm.
Ik ben even in mijn tuin gaan kijken wat er nog allemaal in volle grond staat en dat is nog heel wat:
-In de combinatieteelt : 2 rijen prei, 1 rij kervel,pastinaak, broccoli, salade, winterbloemkool en winterui.
-In de wisselteelt: een beetje winterwortelen, veldsalade,boerenkool, andijvie, paksoi, venkel en wintersjalot
De paksoi en de venkel zullen vlug uit het tuinbeeld verdwijnen.De salade, wortelen, veldsla en andijvie worden geleidelijk geoogst.
Van de wintersjalot zijner maar enkele duidelijkgekiemd. Ik zal ze in bakken overplaatsen die ik dan ergens buiten op een afgeschermde plaats kan samenbrengen.
Wat de foto's betreft heb ik een greep gedaan en de beschikbare plaats benut.
prei en knolselder
kervel, prei en pastinaak
winterajuin
rechts naast de koepel met salade staat de broccoli die nog volop vruchten geeft
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !