Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De onbekende groente
     

    Deze morgen vond ik in mijn mailbox het onderstaande bericht:


    Deze populaire Chinese groente is net als paksoi familie van de kool. Qua smaak lijkt het dan ook een beetje op paksoi, maar is iets pittiger.
    Deze groente heet TSOI - SIM / CHOI SUM . De bloemstelen en de bladeren kunnen gegeten worden.
    De zaden kunnen bekomen worden bij het Vlaams zaadhuis.
                           


    Onze welgemeende dank gaat naar Bart Van den Hove die bestuurslid is bij Velt Wevelgem-Menen.

    Vergelijk deze afbeelding van google met de bovenstaande foto, genomen in de tuin van Luc en Annie.  Er bestaat zeker geen twijfel meer.

    Of deze groente vorstbestendig is kon ik niet achterhalen.  Ik zou Luc aanraden om het eens uit te proberen, er is immers vorst op komst.

    Ik ben natuurlijk aanstonds verder op zoek gegaan naar meer informatie en mogelijke bereidingen en heb onderstaande bewerkte informatie gehaald bij de Toko-Wijzer en Amazing Oriental.



     

    Chinese bloeiende kool













    Hoe heet het?
    Choy sum, Choi sum, Choy sam, Tsoi sim, Tsoi sam, Chinese bloeiende kool, Brassica parachinensis, Chinese flowering cabbage, Saishin (Japans), Hokkien chai sim, ‘koolhart’, caixin
    菜心.

    Wat is het?
    Deze populaire Chinese groente is net als paksoi familie van de kool. Qua smaak lijkt het dan ook een beetje op paksoi, maar is iets pittiger, een beetje mosterdachtig. De structuur is ook vergelijkbaar met paksoi, knapperig juicy, maar kan iets draderiger zijn.  Er liggen twee varianten in de chinese supermarkt, de korte (20 cm) en de lange (35 cm).

    Hoe te gebruiken?
    Alles van dit stronkje kan gegeten worden, de stelen, het blad en de bloempjes. Wassen, kontjes afsnijden, in stukken snijden en de steeltjes eventueel eerst even blancheren, maar dat is niet echt nodig. Dan even roerbakken met bijvoorbeeld een oestersaussausje. Of in dunne reepjes als crunchy toevoeging aan de soep. Van jonge stronkjes kunnen de bladeren ook in een salade verwerkt worden.

    Er bestaat een korte en lange variant

    Verschil tussen de korte & lange variant: qua smaak is er weinig tot geen verschil, qua structuur iets meer. De lange variant is volgens mij een snelgroeiende variant, de stengels zijn daardoor “wateriger”, hebben minder structuur, net zoals de stelen van paksoi. Dat klinkt negatief maar is als je ervan houdt misschien juist wel lekkerder, het is gewoon een verschilletje. De stelen van de korte variant zijn iets steviger en neigen meer naar die van chinese broccoli.
    Het verschil in prijs zit in de km’s die gemaakt worden: de korte variant komt uit China, de langere variant wordt hier in Europa geteeld. Het betreft ook een iets ander ras.

    Niet vewarren met: Gai Lan (chinese broccoli)




    Recept: Choy Sum met oestersausje Chinese Bereidingswijze

    De groente goed wassen en uit laten lekken. Verwijder vervolgens het onderste deel van de stengel, zodat de stukken die gebruikt worden een lengte hebben van ongeveer 15 cm. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg hier de olie en het zout aan toe en kook de groente ongeveer 4 minuten of totdat het uiteindes van de stengels niet meer wit, maar doorzichtig van kleur zijn geworden. Leg de Choi Sam op een bord om te serveren en verdeel hierover de oestersaus.

     

    Geroerbakt met oestersaus

     

    Bereidingswijze

     

    De Choi Sam goed wassen, uit laten lekken en in stukken van ongeveer 10 cm snijden. De stengels apart houden van de bladeren. Verhit de olie in de wok en bak de knoflook even aan, zonder dat deze bruin wordt. Doe de Choi Sam stengels in de wok, schep deze een paar keer om en giet vervolgens de bouillon erbij. Laat dit twee minuten koken, voeg de blaadjes en de oestersaus toe en roer een paar keer om. Na één minuut het mengsel van maïzena en water in de wok geven en roeren totdat de saus gebonden is. De aangegeven tijden kunnen worden aangepast al naar gelang men meer van knapperige of juist zachtere groente houdt.

     
    Smakelijk eten




    10-12-2009 om 08:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinfruit

    Het afdekken van de moestuin eindigt steeds bij het kleinfruit.  De pannen die langs de tuindraad met de burentuin stonden plaatste ik eerst aan de bessenstruiken om het paadje proper te houden. Hoe dan ook, de voorkeur van de vogels gaat altijd naar het  scharrelen tussen de struiken. 



    Het werk was zwaar en vergde meerdere dagen.  Eerst moest er gedolven worden en dan de pannen erin gepast.


    Eens afgewerkt geeft het een mooi proper zicht. 


    Het effen harken was het leukste. Dan ga ik altijd enkele stappen achteruit om te genieten van het ongerepte uitzicht. Tenslotte kan je het meest genieten van de heel kleine dingen in het leven. 


    In het geheel van de moestuin past het beter dan toen die pannen langs de afsluiting stonden en als gevolg hadden dat we tussen draad en pannen onbereikbaar onkruid hadden.  


    Eens het kader afgewerkt was het snoeien vlug achter de rug.  Ik haal meestal één oude tak aan de grond weg.  De rest is even de vorm onder controle houden en ruimte tussen en binnen in de struiken regelen zodat we er goed in en er rond kunnen om de bessen te plukken. Ik snoei dus minimaal om de opbrengst een beetje constant te houden. Door die ene tak , indien nodig, weg te snoeien zorg ik voor  regelmatige verjonging van de struiken. 


    De volgende stap was om het weinige onkruid dat op de verteerde mest boven het worteldoek  groeide, te verwijderen.


    De laatste fase is dan het bedekken met een dikke laag half verteerde mest. Eerst krijgt die een voedende rol om dan in de zomer als mulch te dienen.

    09-12-2009 om 06:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kippenren

    Wekenlang reeds ploeteren de kippen in doorweekte grond vol plassen. Of het al dan niet goed is dat ze nat worden, doornat, weet ik niet. Ik stel wel vast dat ze minder eieren leggen.   


    Toen, in de tijd van de ‘dioxynecrisis’ hun ren volledig afgedekt was konden ze de hele winter, ook in natte perioden, naar hartenlust  scharrelen en zich nestelen in het zand.  De eierenproductie minderde amper.  


    Ik besloot om terug, nu gedeeltelijk, terug af te dekken.  Ik had nog het afdekmateriaal liggen. Alleen de balkjes moest ik vervangen.  Ditmaal heb ik ze genageld en verzwaard met enkele metalen palen. Dat de wind ze opheft in onwaarschijnlijk omdat hij er lustig onderdoor kan razen.
     

    De doorweekte grond omwoel ik nu zodat die wat kan opdrogen. Daar zal de wind wel voor zorgen. 


    Met resten van de onrotbare recupplaten kon ik ook de afsluiting van de compostruimte volledig afwerken. 

    08-12-2009 om 06:14 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composthoop

    Verre van ideaal is het,  om op deze  trage manier een  composthoop op te zetten.  Ik doe er bijna twee maanden over. Het ideaalste is: je hebt op wachthopen alle bestanddelen klaar liggen en in één namiddag werk je de hoop af. Zo kan hij inwendig op temperatuur komen  +/-70°.  Door deze relatief hoge temperatuur worden onkruidzaden en ziektekiemen onschadelijk gemaakt.

    Als je, door omstandigheden (bv gezondheid) er langer over doet, dan moet je vooraf selecteren en alle zaadhoudende  en door ziekte aangetaste delen, uit jouw composthoop weren. Deze element verzamel ik achteraan de tuin op een verteerhoop. Die kan dan later dienen om op het gras uit te strooien. 

    foto's boven en onder: Hier hark ik een deel van de voorlaatste laag samen.

    foto onder: Boven deze zeer dunne laag gemalen bladeren vervolledig ik de voorlaatste laag. 


    Deze lange stengels die moeilijk verteren, verkies ik bovenaan de hoop. Leg je ze onderaan dan worden ze samengedrukt en zien er bij het keren van de hoop nog gelijk uit als toen je ze erin verwerkte. Bovenaan, onder een dikke laagpaardenmest verteren ze toch gedeeltelijk en zullen na het keren, onderaan zitten en het verteerproces gaat dan gestatig verder. 
    Ik heb dus de laatste lagen aangebracht en bij gebrek aan droog gras heb ik afgesloten met een laag strorijke paardenmest.

    06-12-2009 om 07:47 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vreemd bio - label

    Mijn vrouw had bio bananen meegebracht uit de Aldi.  Er stond een keurmerk op dat ik niet direct herkende.  Daarom heb ik het opgezocht en viel ik op een zo interessante site dat ik hier de bijlage over bio-labels geef. 
    bio-labels
    Het gebruik van de termen "bio", "biologisch", "eko"...  werd in 1991 door de EU wettelijk beschermd.  M.a.w. mag niet zonder meer deze termen op verpakkingen en in reclameboodschappen gebruiken.
    In elk land van de Europese gemeenschap werden officieel erkende organisaties opgericht met doel de controle en certifiëring van producten afkomstig van de biologische landbouw.

    Bio kan dus enkel op producten vervaardigd door industriële handelingen. 
    Zaken die geoogst werden in het wild kunnen nooit een biolabel dragen.
    Zeezout, in het wild levende en dus niet opgekweekte dieren (konijnen, fazanten,...), wildgeplukte kruiden... zijn misschien ook wel vrij van residu's maar er was geen controle vanaf het begin van het hele proces dus komen niet in aanmerking voor certifiëring.

    Welke garanties heeft de consument?

    Het garantiesysteem bestaat erin dat bepaalde labels de zekerheid geven dat producten afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt.
    Een lastenboek legt de regels en normen vast die door de houders van een bepaald label, hetzij, telers, verwerkers of verdelers, moeten gevolgd worden.
    Dit lastenboek begeleidt het product van zijn oorsprong (het veld of akker) tot aan de verwerking door een producent.
    Elke stap van het proces is dus onderhevig aan controle.

    Elk land heeft zijn eigen herkenbaar logo.

    In België is er o.a. Blik erkend als certifiëringsorganisme voor het Biogarantielabel.
    Zij bepalen of een aanvrager in aanmerking komt voor het verkrijgen van het Belgische Biogarantielabel of een label van ander Europees land in wiens opdracht zij labels mogen toekennen en zij voeren ook de jaarlijkse controles uit.

    Waarvoor staat het Biogarantielabel?

    Het logo "Biogarantie" garandeert dat het product ten minste voor 95% van biologische oorsprong is.

    Producten met 70 tot 95% bio oorsprong mogen het label gebruiken mits zij het percentage duidelijk naast het logo vermelden.

    Producten met ten minste 50% bio ingrediënten mogen niet het logo gebruiken maar het is toegestaan dat zij de term "Biogarantie" vermelden onderaan de ingrediëntenlijst.

    Tevens mogen bij de verpakking van de producten geen schadelijke materialen gebruikt worden.

    Wat zijn de procedures voor het verkrijgen / behouden van het Biogarantielabel?

    Een landbouwer krijgt pas na drie jaar biologisch te telen zijn label toegekend, in die periode mag hij wel zijn producten "in omschakeling (naar biologische teelt)" betitelen.

    De verwerker van voeding is gebonden geen chemische of schadelijke bewaarmiddelen, smaakversterkers, bindmiddelen of andere hulpstoffen te gebruiken in de productie van afgewerkte artikelen.
    De productie moet strikt gescheiden zijn van eventuele andere productielijnen die niet dienen te voldoen aan de bio-normen.
    Een correcte verpakking en goed gebruik van logo is verplicht.

    De handelaar moet de bio-producten duidelijk scheiden van de andere producten in zijn winkel en moet zichtbaar vermelden wat bio is en wat niet.
    Er mag geen misleidende reclame zijn omtrent de oorsprong van de producten.

    Elk labelhoudend bedrijf wordt minstens 1 x jaar gecontroleerd, welk onverwachts en op elke ogenblik van het jaar kan gebeuren.
    De controle-activiteiten kan o.a. volgende inhouden:
        - Controle van de bedrijfsvoering van landbouwbedrijven (vruchtwisseling,    gewasbescherming,...)
        - Boekhoudkundige controle (herkomst van de producten, hoeveelheden, ...)
        - Controle van de productiewijze (doorlichting van de productiemethoden, gebruikte grondstoffen,...)
        - Fysieke controle van de percelen, productieruimten, magazijnen, winkelruimten
        - Staalname van de bodem, ingrediënten, eindproducten

    Bij inbreuken op het lastenboek kunnen onmiddellijke sancties getroffen worden.
    Afhankelijk van de zwaarte van overtreding kan tijdelijke of definitieve intrekking van het labelhouderschap verordend worden.
    De intrekkingen van de certificaten kunnen publiek gemaakt worden.

    Overzicht van veel voorkomende labels

    Logo Herkomst Meer info

    België

    Blik Vzw

    Nederland

    Skal

    Duitsland

    Bioland

    Naturland

    Frankrijk

    Ecocert

    Groot-Brittanië

    Soil Association

    Zwitserland

    Bio Suisse

    Eire (Ierland)

    Irish Organic Farmers' and Growers' Association

    Italië

    Associazione Italiana per l'Agricoltura Biologica

    Zweden

    Krav

    Oostenrijk

    Austria Biogarantie

    Ernte für das Leben

    Europese Unie  

    Internationaal Bio-dynamisch label

    Vereniging voor biologisch dynamische landbouw en voeding

    Deze labels vertegenwoordigen een gedeelte van de erkende labels.
    Een overzicht van alle Europees erkende certiferingsorganismen vindt U hier.

    Midgaard spendeert grote aandacht aan haar gamma biologische voeding.
    Meer info vindt U onder Assortiment
    .

    Jullie kunnen gerust die site bezoeken die een deel links bevat.  Spijtig genoeg zijn die in het Engels. http://www.midgaard.be/topics/Biofood/Biolabels.htm



    Food 4 Wealth
    All You Need to Know For Successfull Garden in Home
    www.food4wealth.com

    Organic Food
    Read a Q&A with Stonyfield Farm "CE-Yo" Gary Hirshberg
    IndustryWeek.com/MakingGreen


    Organic Natural Nutrition
    Get everything the body needs to be healthy from nature~ On Sale Now!
    www.optimallyorganic.com


    Natural + Recycled Goods
    Healthy Ecological Choices Yoga. Health. Home. Comfort.
    www.beanproducts.com


    Detox Retreat Costa Rica
    Raw organic meals, Yoga, Spa packg All incl $850 6nts/per luxury suite
    www.waterfallvillas.com


    Organic Baby Clothes
    100% Certified Organic Cotton Colorful Baby Clothing
    www.canboli.com


    Living in Germany?
    Missing your British & American Snacks, Drinks, Magazines?
    www.Foodfromhome.de


    Raw Food for Weight Loss
    Raw Food diet and detox Raw Food Books, Raw food recipes
    rawfoodonline.net


    Site Féminin Terrafemina
    Le Site internet qui parle enfin Différemment aux Femmes !
    Terrafemina.com


    Produits Ecologiques
    Trouvez les chez Greenweez.com ! Greenweez, Tous les produits verts
    Greenweez.com

    Dit zijn allemaal gesponserde sites.


    05-12-2009 om 11:14 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afgedekt

    Plots ziet de tuin er veel leger uit.  Eindelijk kon ik profiteren van een paar droge dagen om het combinatieteelt  gedeelte volledig af te werken voor de winter.

     Zoals gewoonlijk werkte ik in fasen met telkens een pauze ertussen om mijn rug te laten tot tust komen.


    Vooraleer de mest te strooien had ik elke winterbloemkool van een steunplankje voorzien.  Tot het vriest blijft ook de broccoli er nog even staan.


    Verderop groeit een andere overwinteraar, die de bloemkolen gezelschap moet houden en dat is de winterui. 


    Op het einde van het combinatieteelt gedeelte van de tuin staat nog een rij prei die geleidelijk aan zal verdwijnen al naar gelang  van hoeveel soep wij zullen genieten. Het eindstrookje liet ik voorlopig vrij tot de prei er niet meer is.  

    04-12-2009 om 06:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin ontruimen en onkruidvrij maken

    Alles wat ik kan half of helemaal inkuilen, dat doe ik nu. Vooral voor de combinatieteelt is dat van belang. Het wordt stillaan laat om af te dekken  want eind februari kan de tuin reeds klaar gelegd voor de voorjaarszaai.  Alles hant van het weer af.  Zo is de pastinaak in een emmer met aarde geborgen. 

    Eerst wordt de laatste kant ook afgeboord.


    De pastinaak en het restje prei en de kervel worden geoogst.


    In onze zware grond is de pastinaak over het algemeen sterk gesprieteld. 


    Het kiemende onkruid is afgeschept en op een hoop gegoten. De wachthoop wordt later ingewerkt op een lager liggend deel van de tuin. 

    De resterende prei van de voorlaatste lijn is half ingekuild en is goed voor vlug gebruik.  Bij plotse vorst is dat ook praktisch omdat die nog een tijdje gemakkelijk kan uitgehaald worden.
    De tuin is nu klaar voor het afdekken.



    01-12-2009 om 16:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kruidentuin van Annie

    Er staan nog geen naambordjes bij de kruiden. ik herken niet alle kruiden.  Daarom zal ik me nu beperken tot het schetsen van een algemeen beeld. Dit zal in meer dan één bijdrage moeten gebeuren omdat ik telkens beperkt ben tot 9 foto’s.


















    Wij hopen volgend voorjaar te kunnen terugkeren naar die mooie en goed verzorgde tuin. We bedanken alvast Luc en Annie omwille van de toelating die we kregen om de beelden van hun tuin op onze blog te mogen plaatsen.

    29-11-2009 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.welke groente? een reactie

    We kregen een reactie uit Nederland van iemand die denkt dat het op paksoi gaat. Paksoi is verwant met Chinese kool en heeft er een beetje de vorm van.  Bij Chinese kool heb je een gesloten krop en gaat het om het blad. Bij paksoi  gaat het vooral om de witte vezelbevattende stengel en in mindere mate om het blad. Paksoi kan tot 40cm groot worden en is veel minder gesloten dan Chinese kool.



    De foto hieronder van de ons onbekende soort, is van behoorlijk dicht genomen, evenals de foto hierboven.


    De groente  waarvan  wij de naam zoeken heeft totaal andere kenmerken dan die van de paksoi.  Ze komt ook in bloei met een klein geel bloempje.  Waar ik ook zoek, de bloei van paksoi krijg ik niet te zien. Er wordt amper over gesproken.  Als je goed kijkt op de foto van onze onbekende plant,  dan zie je de lange groene, ronde stengel waarop de bladkroon staat. Vergelijk de foto met de foto erboven en de drie eronder.  De paksoikrop groeit tegen de grond. 
    Bedankt voor de reactie maar we denken niet dat het hier om paksoi gaat tenzij er nog andere soorten bestaan, die wij niet vonden!  We wachten op verdere reacties.

      verschillende soorten paksoi.  

    28-11-2009 om 06:25 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. tuinbezoek vervolg.

    Vandaag vervolg ik met de tuin van Luc en Annie.  Ik vervolg met en sluit ook het hoofdstuk moestuingroenten af.


    Spruitkolen 

    spruitkool détail  

    pastinaak plus rode biet 

    boerenkool  

    prei 

    En dit hier is een bladgroente waarvan Luc de naam niet weet.,  Ik kon evenmin helpen.  Als er iemand deze goente kent, reageer dan a.u.b.  Wij danken je bij voorbaat.



    ui en look 

    pompoentjes 
    En we eindigen binnen, met een veelzeggende platte kei.

    27-11-2009 om 13:20 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinbezoek.

    Een bezoek aan de  doening van Veltlid  Luc en Annie Vanneste-Desaever die wonen in de vinkensveldstraat 20 te Ichtegem-Edewalle  op een postje met een veelzeggende naam ‘’t lang leven”

    Is altijd de moeite waard. Natuurlijk was ik het meest geïnteresseerd in de moestuin waar Luc de volle verantwoordelijkheid neemt. Annie daarentegen ontfermt zich dan op haar beurt over een behoorlijk collectie kruiden. 

    Wil je, in deze wijds en glooiende omgeving eventot rust komen dan zijn er bij hen ook enkele kamers beschikbaar met ontbijt, zie www.langleven.be


    In deze eerste bijdrage wil ik het hebben over een deel van de groenten die ik er nog vond  in de moestuin op deze tijd van het jaar.  Bij dat zachte weer van de laatste tijd is dat toch nog heel wat. 


    rode biet 

    wortelen

    schorseneren

    warmoes (snijbiet)   

    broccoli   

    andijvie  

    knolselder

    snijselder 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Wil ook jij, als veltlid, een bezoekje aan jouw tuin met daaropvolgende bijdragen hier op onze blog? Geef ons een seintje en we nemen contact met je op.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    wordt vervolgt... 

    26-11-2009 om 08:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eventjes tot bij de kippen
    Elke dag ga ik even tot bij de kippen om groen of graan te voederen. Dan is het nog maar schemerklaar. Nu ging ik er heen, gewapend met mijn foto apparaat.


    Van zodra ze me zagen afkomen waren ze daar gezet...want gewoonlijk breng ik hen groenvoeder of keukenrestjes.


    Deze keer kwamen ze bedrogen uit en keerden zich heel vlug van mij af. Ondertussen nam ik een kijkje om te zien of de tuin werkbaar was maar het is er momenteel veel te nat . Hopelijk is het morgen droger.

    24-11-2009 om 11:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli nader bekeken

    De vorige bijdrage over broccoli heb ik verwijderd. Hier ben ik dan met een herwerkte versie omdat ik betere foto's heb kunnen nemen van dichtbij om de structuur van de broccoli nog beter in beeld te brengen.   Spijtig dat ik geen detailfoto’s heb van de broccoli van vroeger die toen een heel andere structuur had.  Dan stonden de scheuten allemaal bovenaan de plant als okselscheuten van de bovenste bladerenkrans. 


    Nu sterft de oude tronk gedeeltelijk af en schieten nieuwe scheuten meer onderaan de stam, als het ware nieuwe broccoliplantjes uit met meerdere zijsheuten die de oude vorm van de broccoli aannemen. 


     Eigenaardig maar waar. eerst heb je een grotere vrucht maar


     eens die is gesneden die is geoogst komen er naast de lege stam verschillende nieuwe vruchtjes, juist zoals bij de broccoli die we kennen van vroeger. Daardoor is de opbrengst merkelijk verhoogd.

    24-11-2009 om 11:38 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.routine en mulchen
    Altijd weer diezelfde weg naar de tuin.  Ontelbare keren zodat je er geen aandacht meer aan geeft.  
    Het is ook uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.


    De bloemen in de pot op de sokkel, bloeien veel mooier dan deze zomer.



    Je kan het duidelijk zien aan de donkere kleur van het gras dat het veel belopen wordt. 


    En dan kom je in de tuin.  Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat half november is. 


    Dan zie je het bladverlies van de bomen.  Ik laat die nooit lang liggen ene verwerk ze stelselmatig in de winter composthoop. Voor ons, hier in de polder, was het een uitzonderlijk groentenjaar. De opbrengst was zeer goed. 


    Mislukkingen zijn er altijd.  Het voordeel van poldergrond is, dat hij waterhoudend is.  Als je dan die grond bedekt, door mulching, dan moet je de hele zomer niet gieten.  Zandgrond is natuurlijk andere koek maar ook daar kan je het uitdrogen goed voorkomen door te mulchen.

    21-11-2009 om 08:30 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.altijd verder werken

    Na een paar dagen relatieve rust, mij sterk inhoudend, ben ik er gisteren toch weer wat harder tegenaan gegaan.  De voormiddag  stond een beetje in functie van het middageten.  Voor mij is het zo goed als onmogelijk om eens een dag niets te doen in de tuin.  Zelfs in putje winter is er toch altijd wel iets wat de tuin beter kan maken.
    Gisteren raapte ik nog maar eens bladeren met een grasbeurt.



    Daarna heb ik het noordelijk deel van de wisselteelt klaar gelegd voor de winter bedekking.


    Dit was een eerder zware karwij omdat er delfwerk aan te pas kwam. 


    De grond ligt daar behoorlijk zacht zodat ik de platte schop kon gebruiken. 


    Er waren nog elf dakpannen die uitgehaald werden. Ik deed het in twee keer een kwartier met een half uur ertussen om even te rusten.

    20-11-2009 om 11:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velt - Zadenlijst 2009

     

    Eindelijk kregen we de 'Velt – Zadenlijst 2009'  in handen.

    Ik heb ze nog niet ingekeken omdat wij , bij velt Jabbeke, in het kader van de tuinclub daarvoor speciaal samen komen.  De lijst wordt overlopen en de aanwezige leden delen hun bevinding mee over de soorten die ze reeds gebruikten.  Dan kan de bestellijst ingevuld en in gediend worden.
    Waar en wanneer gebeurd dat

    Op zondag 29 november om 10u bij Addi in café Oud Gemeentehuis , Cathilleweg nr 86 te Stalhille, schuin tegenover de kerk
    Sint-Jan-de-Doperker (te Stalhille) JABBEKE: kerk van Stalhille
    Fotocafé 'Oud gemeentehuis'
    Fotobij Addi

     
    Iedereen is er gratis welkom…ook de niet leden.

    19-11-2009 om 04:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    De winter is op komst maar de herfst lijkt een zomerse staart te hebben. 

    Dan begin ik mij vragen te stellen o.a.  …Welke  groenten zijn er te verkrijgen in deze maand?


    Andijvie, 
    boerenkool, champignons, Chinese kool, groene kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, uiten, rode bieten, venkel, witlof, witte kool, wortel.

     boerenkool


    Ingrediënten voor 2 personen

    500 gram boerenkoolbladeren (of 400 gram panklare boerenkool)
    scheutje olie
    1 teen knoflook
    1 uitje, gesnipperd
    1 theelepel komijnzaadjes
    Voorbereiding

    Pluk de lelijke stukjes van de boerenkoolbladeren en ris met de hand het blad van de nerf. Was het blad goed, liefst twee keer. Knijp het vocht er een beetje uit en snijd de kool in reepjes, niet tè fijn.

    Bereidingswijze

    Verhit in een hapjespan de olie. Pers het teentje knoflook er boven uit en fruit de knoflook, ui en komijnzaadjes kort. Voeg de reepjes kool toe, giet er een scheut water bij en laat met de deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven. Af en toe roeren, en indien nodig een scheutje water toevoegen.

    Smakelijk eten.                               Ik ging ten rade bij smulweb.

     

    18-11-2009 om 11:04 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rustig verder werken

    Het moet een beetje rustiger aan.  Geen tekenen aan de wand maar in de rug.


    Het wisselteelt  gedeelte waar de venkel stond,  is nu helemaal vrij en kan afgedekt worden.  Het zal een beetje moeten wachten.


    De composthoop raakt maar niet af en wacht op een laagje groenafval. Maar dat groen moet nog geknipt worden.

    Als tegen kerstdag klaar geraakt met de tuin zal ik mogen blij zijn.

    17-11-2009 om 11:34 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salades

    Momenteel staan in mijn tuin nog enkele bladsalades. In de miniserre en deels onder de koepel, deels in open lucht staat  veldsalade. Die wordt helemaal overdekt als de tweede koepel vrijkomt.


    Nu overdekt hij nog enkele planten eikebladsla die daardoor zeer mals is om te eten.  Ze valt ook bleker uit dan in open lucht.


    Dan heb ik nog enkele planten andijvie staan. Die kan je bleken door een een tamelijk grote pot of een kuip boven te plaatsen .


    Voor het bleken moet je toch minstens op drie tot vier weken rekenen vooraleer de krop goed bleek en mals is. 


    Het is natuurlijk best, te wachten met het afdekken tot het droog weer is.  Als je een natte krop afdekt dan is de kans zeer groot dat hij rot.

    16-11-2009 om 07:44 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veldsla

    De veldsalade die ik zaaide op26 oktober in de miniserre staat goed zichtbaar  boven. 


    Nu moet ik waakzaam zijn zodat het onkruid niet de bovenhand krijgt. 


    De rijen zijn voldoende duidelijk zichtbaar om eens te harken. 


    De kraan van de waterbak is gedurende de winter open gedraaid zodat de waterbak niet kan vollopen en bij eventuele vorst nog meer schade kan oplopen dan hij in het verleden reeds opliep. 


    Als je goed kijkt kan je bovenaan de scheur zien die erin was toen ik 25 jaar geleden, de bak vond na de aankoop van het oude huisje. toen ik hem verplaatst heb, was mijn eerste werk om onderaan een aflaatkraan te plaatsen.  De waterbak is ook een ideale werktafel om in het voorjaar te verspenen en in de winter ontdoe ik er de prei van de buitenste bladeren.  Zo kan de prei in de keuken middendoor gesneden worden en uitgewassen.

    15-11-2009 om 08:35 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!