Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
01-02-2010
De eerste tuinclub van 2010
De eerste samenkomst van de tuinclub was zeer goed bevolkt.Met sommige was het een blij weerzien. Zoals verwacht was het een aangename bedoening. Marc, onze voorzitter, had nogal wat moeite om boven het gebabbel uit te komen maar lukte er toch in om een duidelijke lijn te trekken. Er zijn veel verschillende onderwerpen aan bod gekomen o.a. : Het toedienen van compost. Gelukkig was er een beroeps bioteler aanwezig met een klare uitleg. Ik heb er mijn standpunt kunnen tegenover plaatsen dat dit probleem is opgelost als je het jaar door mulching toepast. Bij Gertrude Frank vind je een uitspraak die zegt. 'Wie mulching toepast hoeft zich niet te bekommeren om de toe te passen hoeveelheid compost'. En inderdaad stel ik in mijn tuin vast, waar ik rijencultuur en wisselteelt combineer. In de wisselteelt moet ik compost toedienen naargelang de eisen van het gewas. In de rijenteelt hou ik daar geen rekening mee. De opbrengst van de wisselteelt werd steeds minder tot ik compost toediende naar behoefte van de plant.
Je kan ook bedden combinatieteelt toepassen volgens dezelfde methode als bij rijencultuur. Ik pas de rijencombinatie toe zodat mulching veel gemakkelijker is omdat de hoofdrijen 50cm uit mekaar liggen en de tussenrijen verdwijnen als het hoofdgewas groter wordt.
De voor- en nadelen van varentomaat werd besproken evenals: kiemgroenten, snoeien van kiwi's, iemand die met perma cultuur wil beginnen enz... Zoals altijd was het opnieuw zeer leerzaam.
Het is vandaag volle maan en dat zou wel eens ons verder winterweerkunnen bepalen. Naar mijn zoektocht op het net om het maankalender van Maria Thun te vinden kreeg ik hulp in de vorm van een mail. Hartelijk dank voor uw opzoekingwerk! Ik heb ook ietwat gesurfd en ben op een interessante site uitgekomen waar alles al uitgerekend is, zo bespaar jezelf het uitrekenwerk. http://www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com/contact.php
Van harte bedankt Tom, meteen weten onze geïnteresseerde bezoekers waar ze meer kunnen vinden en er rechtstreeks heen kunnen. Er zijn vast en zeker nog andere informatiekanalen.
Mijn bedoeling was echter om diegenen die er meer willen van weten op weg te zetten. Ook wil ik alle mogelijke methoden, op zijn minst aanhalen.Eén zaak weet ik uit ervaring; als je met een maankalender wilt werken dan moet je het goed bestuderen en van vooraf weten dat het veel aandacht vraagt. Succes gewenst.
Er zijn verschillende soortenduizendblad, botanische en cultivars. Naast de (achillea millefolium en moerasduizendblad (achillea ptarmica)heb ik nog enkele soorten gevonden,
o.a.: achillea ageratum
achillea Filipendulina
achillea Filpendula
achillea millefolium cerise Queen
Achillea tomentosa
achillea credo en nog vele andere.
Als sierplant kan je één of meerdere van die soorten gemakkelijk in je bloemenborder plaatsen.Ze trekken bijen aan. Veel bijen in de tuin geeft goede bevruchtig van fruit en vermindert gevoelig ziektes en plagen bij groenten
Plaats je de achillea ptarmica in jouw kruidenhoek om in de keuken te gebruiken dan moet je weten dat dit kruid bij gevoelige personen een allergische reactie kan veroorzaken; de huid wordt gevoeliger voor zonlicht. Zeker af te raden voor zwangere vrouwen
We gebruiken allemaal wel eens kruiden in de keuken.Meestal is dat een rij doosjes en bokaaltjes boven ons hoofd waar je soms op je tenen moet gaan staan om die te kunnen bereiken.Voor iemand met een tuintje of een terras is het mogelijk om gebruik te maken van verse kruiden die men zelf verzorgt in een kruidenhoekje of in potten.
We kennen allemaal de bekendesoorten zoals tijm, laurier, munt, lavendel, merikswortel enz.
Daarom wil ik jullie zo af en toe een kijkje gunnen op een onbekende soort die je in de meeste gevallen langs de straatkant kunt vinden in het wild. Natuurlijk wordt het nut en het gebruik ervan nader bekeken.
Duizendblad (achillea millefolium)
Velen zullen deze plant wel kennen en reageren; kan je dat eten en je maaltijd mee kruiden? Daarom niet direct maar het is een kruid dat gebruikt werd en wordt. Dan moet je wel de verschillende soorten onderscheiden.
Duizendblad werd in de oudheid reeds aangewend als bloedstelpend en desinfecterend middel. Dank zij de bitterstoffen heeft de plant lange tijd hop als ingrediënt bij bier brouwen vervangen. Het kruid bevat ook etherische olie, wat de karakteristieke geur bepaalt.
Het moerasduizendblad (achillea ptarmica) vind je in verschillende kleuren bloeiend maar het zijn de malse blaadjes die gebruikt worden om aan een gerecht een zachte muskaataroma de geven. Het geeft bv. een goede smaak op brood of in salades. In tegenstelling tot het gewone duizendblad ( Achillea millefolium) geeft het geen bittere bijsmaak. (vervolgt)
Ik ben regelmatig op zoek naar recepten op het net om die dan ook prompt Op de site van De Lipsevallei -Herentvond ik recept van schapenragout. Ik neem de vrijheid het aan jullie door te geven met verwijzing naar die interessante website.
Het vlees in ongeveer gelijke, niet te kleine, stukken snijden. Eerst het spek in de stoofpot zijn vet laten afgeven (eventueel nog andere braadstof toevoegen) en daarin het schapenvlees aanbraden tot het mooi dichtgeschroeid is. Neem het vlees uit de pot, giet de meeste vetstof weg, voeg er de grofgesneden ajuinen aan toe en laat deze ook lichtjes glazig aanstoven. Voeg er de andere grofgesneden groenten aan toe, roer enkele keren en laat de groenten nog even opstoven. Voeg het aangebraden vlees toe (samen met het braadvocht dat het inmiddels zou afgegeven hebben). Voeg de kruiden en appelbouillon (de helft water, de helft appelwijn en een paar bouillonblokjes) toe en laat het geheel ongeveer 1 uur in de afgedekte stoofpot heel zacht garen. Voor het einde van deze kooktijd de geschilde, in vieren gesneden, aardappelen gewoon bovenaan toevoegen zodat ze min of meer volledig omarmd worden door het aanwezige sap (indien nodig nog een beetje water toevoegen). Eens proeven en eventueel bijkruiden en verder alles samen laten verder stoven tot het einde van de gaartijd. Zeer heet opdienen en er voor zorgen dat er voor de dag nadien nog een beetje over is want dan zal deze lekkere ragout nog smakelijker zijn!
Probeer ook maar even uit en geniet ervan, zowel van het bereiden als van het smakelijk verorberen.
Ik ben op de blog http:blog.seniorennet.be/quicengroigne/ gaan kijken en heb daar elementen van een maankalender gevonden dat zoals hij zelf schrijft is gemaakt met een knipoog naar Maria Thun.
Wat ik ook zoek, een up to date maankalender van Maria Thun vind ik nergens op het net.Ik geef niet op en zal eens zoeken in de boekenrekken.
Dit is het enige verstaanbare of begrijpbare dat ik vond en voorlopig zal ik het daarbij houden. De materie is moeilijk en niet gemakkelijk te vinden in een samenhangend geheel.
Klimmende Maan (Maan beweegt van -ZUID naar +NOORD) Zaaitijd Als het middelpunt van de maan zijn grootste zuidelijk min (-) declinatie bereikt.Is de overgang van dalende naar klimmende maan. GUNSTIG om te ZAAIEN en ONGUNSTIG om te PLANTEN (ook bij maansverduistering) ZAAIEN voormiddag 03>12 uur [bovengrondse plantendelen] KIEMEN
VRUCHTgewassen & KRUIDEN [Zaden of Vruchten] & KERSEN, BESSEN e.d. op VRUCHTdagen Ari Leo Sgr APPELS & PEREN e.d. enkel OOGSTEN op VRUCHT(= FRUIT)dagen Ari Leo Sgr bij KLIMMENDE maan (=stijgende,zaaidagen) BLOEMgewassen & SNIJBLOEMEN & KRUIDEN [Blad of Bloemen] & KERSEN, BESSEN e.d. & KAPPEN van BOMEN op BLOEMdagen Gem Lib Aqr voormiddag 03 > 12 uur BLADgewassen op BLADdagen Cnc Sco Psc voormiddag 03 > 12 uur BLADgewassen voor de diepvries of verwerking NIET op BLADdagen Cnc Sco Psc Zaaizaden NOOIT OOGSTEN op BLADdagen Cnc Sco Psc
Dit hier is slechts een fragment van een groot geheel en je krijgt al een zeker gedacht, waarover het gaat.
Velt beschikt ondertussen reeds jaren over een vast zaaikalender dan je kan downloaden van het internet.Je gaat naar de velt-site naar het onderdeel downloads tuin.
Toen de lange vorstperiode begon had ik ei zo na gedaan met het volledig afdekken van de moestuin. Het enige wat overbleef was het dekken van de grond rond de frambozen.
Nu het compleet gedooid is kon ik dat werkje eindelijk afwerken.Om het kweekbed van de potplanten te herschikken moet ik nog wachten tot heel vroeg in het voorjaar.Nu die planten lostrekken waar ze zijn vastgegroeid door de pot heenzou nadelig kunnen zijn moest het vlug opnieuw gaan vriezen.Dit risico wil ik niet nemen.
Daarom heb ik enkel bij de frambozen een laagje bijna verteerde stalmest aangebracht.Dit is een vorm van bemesting en tevens heeft dit het effect van mulching.Het kiemen van onkruid wordt ermee tegen gehouden.
De biologisch-dynamische landbouw houdt voor en tijdens het verbouwen van de gewassen in alle opzichten rekening met de invloeden vanuit de natuur en de kosmos op de landbouw. In de biologisch-dynamische landbouw gaat men ervan uit dat alle hemellichamen, zowel de aarde als de maan, de zon en zelfs de sterren invloed uitoefenen op de groei van de gewassen. Hoe groot deze invloed is en kan zijn, is een discussiepunt en moeilijk vast te stellen. Een reëel voorbeeld is echter de maan. Zoals bekend zorgt de maan voor eb en vloed aan de kust. De biologisch-dynamische landbouw gelooft dat de maan dit ook met de waterhuishouding van een gewas doet, en dat andere hemellichamen ook (mogelijk in mindere mate) invloed uitoefenen.
Het is een productiemethode waarin bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan. Het landbouwbedrijf wordt daarbij als organisme opgevat, waar bedrijfsvreemde elementen zo veel mogelijk vermeden worden. Vandaar dat een biologisch-dynamisch bedrijf naar diversiteit in geteelde gewassen en gehouden dieren streeft.
Biologisch-dynamische landbouw en voeding is tevens biologisch. Producten die het Demeter-keurmerk hebben, hebben ook het EKO-keurmerk. Andersom is niet het geval. Biologisch-dynamische landbouw kan dus gezien worden als een bijzondere vorm van biologische landbouw.
Deze keer vond ik in mijn box een vraag naar de juiste bloemennaam. Ik richt me dan ook speciaal tot diegenen die iets van bloemen afweten en die het Tiense dialect beheersen. Bericht: Hallo, ik zoek de juiste naam voor de bloem die men in de streek rond Tienen "keikes" noemt. Ik dacht aan "flier", maar deze naam is ongekend in de plantenwereld. Het is een geel-bruine bloem met groen blad, zaaddozen zoals erwten en ik denk zichzelf jaarlijks uitzaaiend. Wie kent deze plant? Ik stuurde een berichtje naar velt Tienen maar iedereen die denkt het antwoord te kennen is hier natuurlijk welkom.
Ik vond in mijn mailbox een reactie op een vroeger verschenen bericht. ik ben al een aantal jaren op zoek naar zaden van mentha "nana". ik zie hem bij u op de site staan. Kunt u mij misschien aan een paar zaden of een stek helpen? U zou me er erg blij mee maken!!! groeten, Ik denk dat het gaat om de 'metha spicata nana' t.t.z. Marokaanse munt, waarover ik een tijd geleden heb geschreven in samenhang met andere muntsoorten. Hier bij ons kan je deze muntsoort vinden in om het even welk tuincentrum dat een zeker kruidengamma aanbied. Ik heb het geluk, enkele huizen verder, in onze straat, een kruidenboerderietje te hebben waar je een zeer grote hoeveelheid kruiden kunt vinden.
Ik denk dat zulke zaken ook in Nederland makkelijk te vinden zijn.Vele van de kruiden die hier in de handel te vinden zijn komen uit Nederland waar er veel meer kwekerijen zijn dan hier bij ons.
Indien je het bij jullie absoluut niet vind dan laat je het maar eens weten.Het volstaat meestal om er in een kwekerij of handel expliciet naar te vragen om het in de kortste keren te bekomen. Succes.
Je kan ze ook overal vinden in gedroogde vorm waarmee je heerlijke munthee kunt zetten.
Ik volg al een jaar of zo je blog van Velt Jabbeke, zelf ben ik actief in Velt Groot-Zedelgem. Ik ben reeds acht jaar de trotse bezitter van een bloeiende biologische moestuin en hoe meer de jaren verstrijken hoe dieper je je informeert over het tuinieren. Men spreekt van bladdagen, worteldagen en dergelijke maar mijn vraag was of dat daadwerkelijk iets uithaalt om daarmee rekening te houden. Voor mij is het nieuw en heb er nog nooit rekening mee gehouden. Ik denk dat jij daar wel een antwoord op heeft.
Mijn antwoord hierop is dat ik het ooit een korte periode heb uitgeprobeerd.Het is een methode die veel aandacht en stiptheid vergt.Het was voor mij na een tijdje niet meer te combineren met de andere bezigheden.Het enige wat ik heb onthouden is:als je met deze methode zaait, het kiemen veel stipter gaat. En uit de praktijk weet ik dat zaden die vlot kiemen ook vlotter opgroeien en zo goed als geen problemen opleveren.
Ik ben er van overtuigd dat het de moeite waard is om deze methode eens grondig en langdurig uit te proberen.
Ik doe dan ook een oproep naar veltleden en andere bezoekers die langdurig werken met de maankalender, met ons hun praktische ervaringen en bevindingen zouden willen delen.Jullie kunnen me mailen naar dalae@pandora.be. Mijn naam is Daniël.
Je moet eens het volgende intikken in 'google' 'maankalender in de tuinbouw' en daar eens cronologisch de aangegeven sites bekijken en op zoek gaan naar begrijpelijke uitleg. Ik kan je verzekeren dat het moeilijke materie betreft. Ik wil me eens proberen vast te pinnen in de methode van 'Maria Thun'.
Dit jaar zal ik vlug door de bewaargroenten heen zijn.De wortelen en de knolselder zijn reeds totaal gebruikt.Er blijft nog wat pastinaak over en een toch nog grote hoeveelheid rode biet.
Als je Pastinaak koopt in de winkel kunnen ze er zo uitzien, als het ware op model gemaakt.
Teel je zelf de pastinaak dan kunnen ze er meer vertakt uitzien. Hoe zwaarder de grond, hoe meer kans je maakt op afwijkende vormen. Er is ook veel kans dat de velletjes niet zo zuiver zijn als op de meeste voorstellingen. Toch moet de smaak raak zijn als je zuiver organisch teelt. Wij gebruiken ze bijna nooit zuiver maar in soepen en bv. in hutsepot. De gaartijd is bijzonder kort.
Rode biet cylindra Deze soort heeft een zeer goede smaak, teelt gemakkelijk en is zuiver van vel. Je kan er heb met scherpe top en mat meer afgeronde top. Het voordeel is dat je bij het verwerken, kleine schijfjes van bekomt waarmee je gemakkelijker een plateau kan versieren
Vroeger teelde ik altijd de rode biet kogel Ook hier kan je spreken van goede smaak en een regelmatige vorm maar de huid kan veel minder zuiver zijn. Ook hier heeft dat met de grond te maken.
Wat nu het klaarmaken betreft heb je rauw en gekookt maar je zit telkens geplaagd met wat grondsmaak. Die grondsmaak kan je grotendeels behelpen.
Als je ze rauw opdient dan voeg je er gewoon geraspte, of fijngesneden appel aan toe. Ook als je ze warm klaar maakt dat maak je ze ongeveer klaar met appelmoes erbij zoals bij rode kool en die bijsmaak is grotendeels verdwenen. Gekookt om ze te bewaren in de diepvries of om zo in schijfjes, koud op te dienen, koop ik per 4 of 5 rode bietjes, een grote ui mee, op zijn geheel en ik verwerk die daarna in de soep. Moet je eens uitproberen.
De winterkost bij uitstek is natuurlijk onze Vlaamse varkenshutsepot.
Er moet nog al wat hutsepotvlees gevraagd zijn geweest bij de beenhouwer.
Er waren geen varkenspoten meer en moeder de vrouw moest het stellen met twee varkensstaarten en een knuistje . Die staarten zijn puur peuzelwerk.
Ze heeft er dan maar een extra portie spek bijgenomen en wat varkensgebraad.De worsten zijn voor de tweede keer want hutsepot maak je toch voor minstens twee keer eten.
Ik weet niet hoe het er bij jullie aan toe gaat maar na de eerste beurt zijn de beste brokken er natuurlijk uitgevist. Voor de tweede beurt moet je danworst, carbonnaden of extra gebraad bijvoegen. Alle vlees wordt voorgebakken naar eigen goeddunken.
Bij al dat aanhoudend koud weer mag je het er eens van nemen.
Dan heb ik nog niets gezegd over al die groentjes die in de moeders grootste kookpot rauw verdwenen en er hutsepotachtig uit te voorschijn zijn gekomen bij het opdienen.
Groene kool neemt het grootste deel in en raapjes zijn een zeer belangrijke groente voor de hutsepot.Twee grote uien en wat wortelen, een halve grote knolselder scherpt de smaak aan.Pastinaak verdwijnt helemaal in moes maar tilt de smaak wat op.
Om een extra warmtebron aan toe te voegen kruiden wij altijd bij met een stevige brok gember.De pikantigheid van de gember gaat verloren in de grote hoeveelheid.Aardappelen voeg je toe naar eigen behoefte.Sommigen hebben er graag een grote hoeveelheid andere verkiezen dat de groenten de bovenhand nemen.Ik behoor bij de laatste categorie.
Ik kan jullie alvast zeggen dat het smaakt naar nog. En ik hoor zo graag dat gepruttel van die volle pot warme lekkernij. Indien het nodig mocht zijn moet je wat bijkruiden met pepeper en zout.
De winter is de geschikte tijd voor opzoekingen.Vandaag ben ik op zoek gegaan naar winterrecepten en ban als eerste op de vegetarische site Keukenhelden terecht hekomen en heb er het eerste het beste recept over genomen.Hun URL is: http://keukenhelden.nl/Het is de moeite waard er ook eens een kijkje te nemen.
500 gr verse spinazie
5 zongedroogde tomaten
3 tenen knoflook
1 pakje aardappelpurree met kaassmaak
half pakje fetakaas
gedroogde dragon
melk
Was en snijd de groenten, de knoflook en de kaas. Roerbak de knoflook en voeg daarna de spinazie toe. Laat alles slinken. Voeg op het laatst de kaas en tomaatjes toe en laat nog even doorwarmen. Kook 700ml water en maak de puree. Meng dragon en wat melk door de puree.
Verwarm de hetelucht oven voor op 160 graden. Giet het spinazie mengsel af en doe het in een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover heen en zet het in de oven voor 10 minuten tot er een mooi licht korstje op zit.
dit recept vond ik op de vegitaische site ' Keukenhelden'
Opnieuw ligt de tuin beenhard vervroren en de overblijvende groenten staan er beteuterd bij.Er is geen ontkomen aan.In mijn tuin valt er niets te doen tenzij een paar overtollige, niet meer fruitdragende fruitbomen vellen maar daar heb ik nu echt geen zin in.Op andere jaren plantte ik nu ongeveer rond deze tijd de eerste salade in de koude bak of in de serre.Dit moet nu wachten tot na de vorst.
Het is wel de geschikte tijd om eens het teeltplan te controleren. Wat is volgens velt de motivering om aan teeltwisseling te doen? Groenten van dezelfde plantenfamilie vertonen dezelfde kenmerken. Dat wil zeggen dat ze een gelijkaardige groei en beworteling hebben, dezelfde voedingsstoffen gebruiken en vooral dat ze vaak gevoelig zijn voor gelijkaardige bodemgebonden ziekten en plagen. Als je dus jaar in, jaar uit dezelfde groenten op hetzelfde perceel teelt, kunnen de ziekten en plagen zich heel goed ontwikkelen. Door te werken met vruchtwisseling, kun je dit voorkomen. Als we alle mogelijke ziektes van alle families in acht nemen, dan is een zesjarig vruchtwisselingschema het minimum. Vervolgens worden de gewassen gegroepeerd aan de hand van hun bemestingsbehoefte. Hoe je precies een teeltplan kunt opstellen staat beschreven in:
Mijn teeltplan nazien heb ik deze morgen gedaan en ik was er vlug mee klaar.Na verleden jaar de hele boel zo wat overhoop te hebben gehaald ben ik dit jaar gerust.Alles blijft wat het is tenzij de bonen. In de wisselteelt zal het hele vak nr. 5 gebruikt worden voor staakbonen. Die vielen bij mijn vrouw zo in de smaak dat ik voor uitbreiding zal zorgen. De salade, die vorig jaar de tweede helft van het vak vulde gaat naar de combinatieteelt als tweede of derde cultuur.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !