Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
12-03-2010
tuin klaarmaken voor eerste zaai
Het klaar leggen om te zaaien bestaat uit fijn leggen en de indeling van de twee methodes, de rijenteelt en de wisselteelt ,plaatsen.
Zo komt de moestuin uit de winter 209-2010, gespit en uitgevroren. Daardoor ligt hij zeer mul.
Het effenen was in de kortste keren geklaard.
De bakens voor de rijencultuur worden geplaatst: rood voor hoge en langdurige teelt, blauw voor maximum twee teelten op een jaar en zwart, voor meerdere teelten na elkaar.
Voor de wisselteelt wordt de indeling nauwkeurig gemeten en dan op de grens van twee vakken een loopplankje gelegd. Van zodra het weer een beetje lilder is, zal ik zaaien in volle grond.
Nu de winter toch aanhoudtgeef ik toch nog wat informatie mee voor diegenen die hard werkenbv bomen vellen en in het hout werken.Zo kan je het verbrande vet aldaar, terugwinnen voor volgende klussen. Gebruik van Spek
Bacon wordt vooral als smaakmaker toegevoegd in een gerecht voor de smaak en om het gerecht smeuïg en pittig te maken. Dat geldt ook voor spekblokjes. U kunt spekblokjes op een snelle manier uitbakken door ze 3 minuten op vol vermogen in de magnetron op vol vermogen te garen. Laat de spekblokjes uitlekken op keukenpapier. Uitgebakken spekblokjes passen goed in stamppotten, maar ook in frisse groene salades. Het originele Zeeuws spek wordt gegeten met bruinbrood en mosterd. Het Zeeuws spek bij de slager wordt veel gebruikt als borrelhapje of broodbeleg. Dikke plakken Zeeuws spek smaken goed bij hutspot. Speklappen bak of braadt u in 6 tot 10 minuten. Speklappen combineren goed met kerrie, peper, ketjap en ketoembar. Als u de speklappen grilt, houdt u het vet beperkt. U kunt een groot stuk buikspek braden in de oven. Lekker met een laagje mosterd, laurier, tijm en kruidnagel. Ontbijtspek kan rauw gegeten worden, maar ook even gebakken worden.
Algemene informatie over Spek
Spek is vlees van het varken. Het bevat veel vet. Spek haalt men uit de rug en uit de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat naast vet ook vlees. Men noemt het doorregen buikspek. Men kan onderscheid maken tussen verschillende soorten spek. Het onderscheid kan vooral gemaakt worden in buikspek en rugspek. Speklappen worden gehaald uit het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Het vette spek uit de rug wordt veel gebruikt om te larderen of voor het maken van paté. Larderen is het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden.
Voor bacon worden stukken vlees gesneden van de flanken, de rug of de buik. Vervolgens worden deze geconserveerd door het vlees te drogen, zouten en soms ook te roken. Katenspek wordt gehaald uit de magere spekbuikstreek van het varken. Het wordt gekookt en daarna gerookt. Zeeuws spek is een doorregen spek zonder zwoerd. Het is van origine een Zeeuws streekgerecht. Het spek wordt zachtjes gaar gekookt met zout, peper en laurier. Het Zeeuws spek dat tegenwoordig door de slager wordt verkocht is een gegrild of geroosterd stuk spek, nadat het is gemarineerd in olie, mosterd, sojasaus, ui, paprika, peper en knoflook.
Spek koopt u bij de slager of in de supermarkt. U vindt hier de verschillende spekvarianten. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en gerookt verkocht.
Spek komt ook heel dikwijls voor in zomerse gerechten. Het is dan goed dat je weet welke keuze je moet maken.
Een perzikboom en een pruimelaar geven al jaren weinig of zelfs geen vruchten.De pruimelaar ontnam daarbij aan de serre de voormiddagzon.Beide zijn nu geveld en gekort. Ik kreeg hulp en we konden ons goed verwarmen.Gelijktijdig heb ik een oude forsythia de kans gegeven om, op de plaats waar de perzik stond, een nieuwe bloei op te bouwen. Hij werd vorig jaar helemaal tot de grond terug gesnoeid.We zien wel wat ervan komt.Ik heb er zorg voor gedragen om geen vervroren grond in te werken.De bodem was oppervlakkig toch beenhard vervroren. Bij de werkzaamheden vroor het niet.
De pruimelaar was de dikste van de twee maar veel stelde het nog niet voor.
Eén grote kruiwagen hout was de opbrengst plus dan nog de takken.
Het leverde wel putten op; hier deze van de kerselaar.
Die van de pruimelaar waarvan je duidelijk kan zien hoe dicht hij bij de serre staat.
De put van de fosythia die ik uithaalde. De grond rond de forsythia werd goed aangedrukt, de grond in de diepte begoten. Een deel van de plant was dood maar het nog levende overblijfsel krijgt nu zijn kans in de put van de perzik.
Het met balken verhoogde deel, dat achter de perzikboom lag, heb ik verwijderd. Daardoor is de struik een beetje aangeaard . Zo kunnen de groene scheuten rechtstreeks wortel vormen in de grond. De putten van de pruimelaar en die van de fosythia zal ik maar terug vullen na de complete dooi.
Denk jij bij zon weer op de eerste plaats aan groenten kweken.Ik in elk geval niet. Mijn eerste bekommernis is wat ik van lekkers en vooral verwarmend ik van daag op tafel zou willen, zeg maar welke winterkost we vandaag klaarmaken.
Mijn keuze is gevallen op een weight watchers menu . Rundvlees gestoofd in wijn.In het Frans luistert dat gerecht naar een ronkender naam...Boeuf bourguignon Het recept is voor zes personen.
ingrediënten:
600g wortelen
400g champignons
200g uien
3 teentjes knoflook
700g rundvlees klapstuk/riblap-
40g spek
2eetlepels plantaardige olie
2koffielepels maïszetmeel
250ml rode wijn
12,5cl water
tijm
4 laurierblaadje
peper en zout
werkwijze:
1- Maak de groenten schoon. Snij de wortelen in grove stukken en de champignons in plakjes.
Snipper de uien fijn. Snijd het spek in reepjes en het rundvlees in grotere stukken
2-Verhit de olie in een snelkookpan.Laat de spekreepjes er even in aanbraden.Voeg het rundvlees en de gesnipperde ui toe en laat goudbruin bakken. Meng dan het maïszetmeel eronder en overgiet met de wijn en het water.
3-Voeg vervolgens de knoflook, de wortelen, de plakjes champignon, de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met peper en zout.Sluit de snelkookpan af en laat 45 minuten koken op een zacht vuur.
De winter laat maart niet los. Van zaaien in volle grond kan er voorlopig nog geen sprake zijn.
Deze morgen was het een typisch winterse zonsopgang.
Deze bloempot is alvast gesneuveld door de vorst.
En opnieuw is de vijver dichtgevroren maar onder het ijs kan je de vissen zien.
Ook de grond licht er hard bij en alles is bedekt met een fijn laagje rijm in wazig wit.
Maar binnen in mijn atelier, bij een temperatuur over dag van +/- 15°C piepen de jonge erwtenplantjes boven. Ik liet ze in de serre staan maar ze veranderden niet. Nu in twee dagen atelier staan ze er bijna allemaal. Als de nachtvorst vermindert gaan ze eerst een tijdje terug naar de serre en later naar buiten op het afhardrek en nog eens daarna definitief naar buiten in volle grond.
De koude blijft maar hardnekkig aanhouden.Nu reeds zaaien doe ik niet omdatde grond te koud is.Een goede indicator om beginnen te zaaien is kijken wanneer het onkruid begint te kiemen en vlieg er dan maar in hoor.Ondertussen blijf ik nog even snuisteren in mijn wintervoorraad aan gegevens en breng een bloeiende plant voor de pinnen, de guldenroede (Solidago)
Omwille van zijn lange bloei in meestal gele kleur wil ik de guldenroede als ware insectenplant ook graag in mijn bloemborder opnemen. Er zijn heel vele soorten van diverse afkomst en regios.Ik beperk me tot enkele soorten.
guldenroede (Solidago virgaurea) varieert in hoogte van 0,1-1 m. Ze groeit in droge bossenen struikgewas in subarctische tot subtropische gebieden van Europa en Azië.
Sommige tuiniers beschouwen de soorten als onkruid, anderen planten ze juist aan vanwege de heldergele bloemen. De plant is vanwege de nectarrijkebloesems die tot laat in het jaar bloeien populair als waardplant voor insecten die ook plaagdieren bestrijden.
Ecologisch gezien zijn de planten zeer nuttig omdat ze door vele soorteninsecten bezocht worden.
Guldenroede-soorten kunnen als decoraties gebruikt worden. Ook kan er thee van gezet worden.
In de Verenigde Staten heerst het misverstand dat de guldenroedes hooikoorts veroorzaken. Het misverstand wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de heldergele bloemen in dezelfde periode gaan bloeien als die van alsemambrosia. De pollen van guldenroede te zwaar om door de lucht ver te worden verspreid .
de figuren komen van google afbeeldingen en de tekst is geresumeerd uit Wikipedia waar je de volledige tekst kunt raadplegen.
Onlangs ontving ik onderstaand bericht Symposium - 17 april 2010 in het Cultuurcentrum, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist
Final Countdown of zonnige toekomst? Bijen in West-Vlaanderen
Het gaat niet goed met de honingbij. Dit is algemeen bekend. Wetenschappers hebben bovendien vastgesteld dat niet alleen deze soort wordt bedreigd. Ook de wilde bijen, waaronder solitaire bijen en hommels, krijgen rake klappen. Het uitsterven van bijensoorten heeft verschillende oorzaken en is het onderwerp van heel wat wetenschappelijk research.
Heb je interesse voor de bijen en wil je bijdragen tot het ombuigen van de teloorgang van bijensoorten, dan mag je dit West-Vlaamse Bijensymposium op 17 april 2010 niet missen!Met dit symposium willen we het brede publiek warm maken voor de zorg voor zowel honingbijen als wilde bijen en mensen aanzetten tot actie. Het kadert binnen het internationale jaar van de biodiversiteit Countdown 2010 en wordt georganiseerd door de gemeente Knokke-Heist, de provincie West-Vlaanderen en Proclam vzw.
PROGRAMMA
9u30Ontvangst
10u00Verwelkoming door Graaf Leopold Lippens, Burgemeester van Knokke-Heist
'Hommels, bijen, wespen... wie geraakt er nog wijs uit?' Kris Struyf (Provinciaal Natuurpark Zwin)
'Crisis: ook voor de bijen?' Dries Laget (UGent)
Koffiepauze
Bed and Breakfast voor bijen : eenvoudiger dan je denkt ! Bart Vandepoele (Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum De Nachtegaal)
'Omgang met wilde bijen en honingbijen in natuurgebieden' Chiel Jacobusse (Stichting Het Zeeuwse Landschap)
Korte Vragenronde
12u30middagpauze
13u30'Honing kan men importeren, bestuiving niet.' Albert Reynaers (Koninklijke Imkersbond)
'Pollen- en nectarranden: een hoopvol experiment in landbouwgebied' Dieter Depraetere (Proclam vzw)
14u30Panelgesprek & debatmet moderator Peter Norro (MINAWA Provincie West-Vlaanderen)
15u30Slotwoord door Dhr. Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw met aansluitend receptie
PRAKTISCHE INFO
Inschrijving is verplicht en kan telefonisch op het nummer: 050/630 430. Je bent pas definitief ingeschreven na storting van 5 (broodjeslunch inbegrepen) op rekeningnummer 001-3357400-15 van Cultuurcentrum vzw.
Toen ik deze morgen rond 4u opstond vroor het +/- min1°.Nu om 9u, terwijl alles rijmwit ligt en staat ben ik nog eens naar de thermometer gaan kijken en...
De warmteklim was reeds ingezet.
Als je aandachtig kijkt zie je de vissen bovenaan in de vijver. Dit betekent dat de koude niet veel zaaks is en zich niet zal doorzetten gedurende de dag want anders zouden er helemaal geen vissen te bespeuren zijn.
In de tuin ligt alles wit. Erg is dat niet. De grond is zelfs lichtjes bevroren. Dat bevordert het verkruimelen. Ook zit de belofte voor een zonnige dag er dik en dubbel in.
De bloemkolen laten toch lichtjes hun oren hangen en ze hebben al zoveel klappen gekregen. De vervroren bladeren heb ik er kort geleden afgehaald waardoor ze er erg verjongd en veel frisser uitzagen. Misschien komt het toch nog allemaal in orde.
Nu mag de moestuin een beetje rusten.Het laatste stukje, perceel 3 van de wisselteelt is nu ook zaai- en plantklaar gemaakt.
Omdat er wortelen komen wordt er geen mest ingewerkt. De beginvoor is gemaakt.
Ik schep het onkruid weg van het paadje en giet het in de voor om het in te werken. De resten van de Oostindische kers zijn naar de composthoop gebracht
waardoor dat de zaden nu duidelijk zichtbaar zijn. Daarvan wordt dan een groot deel verwijderd.
Het omwerken van het perceel is vlug opgeknapt.
Nu is de tuin volledig zaai- en plantklaar en kan ik me op andere werkje toespitsen.
Het zag er goed naar uit dat iedereen met tuinkriebels zat. Bij het overlopen vanactiviteiten voor de maand maartwas de groep niet best in toom te houden.Iedereen wist wel iets aan te brengen en dat ging niet altijs heel ordelijk.Marc deed zijn uiterste best.Hij was van Tine enkele vragen per mail toegestuurd geweest en dat werd de leidraad van zijn betoog.Caesar pleitte opnieuw voor de grondstructuur.Hij heeft enorm veel ervaring en is bijna voortdurend bezig met zijn tuin. Zijn experimenten zijn zeer interessant maar nogal arbeidsintensief.Resultaat heeft hij wel.
Toen Luc over de siertuin begon en het snoeien was dat voor de meeste aanwezigen een minder bekend terrein.Luc is opdat terreinonze specialist.
Het grootste deel van de tuin ligt klaar om te zaaien. Twee uur arbeid in twee dagen.
Het weer zat die eerste spitdag wel goed mee.
De tweede sag zat het ook niet echt tegen. De zon was de grote afwezige. Het centrale gedeelte met de rijencultuur ligt volledig klaar. Bij de wisselteelt moet nu enkel nog perceel nr 3 omgewerkt worden. Dan is de hele tuin klaar.
Toen ik begon te spitten was het bijzonder droog.Na een paar regendagenligt het nog altijd ideaal om te bewerken.Spitten mag in bio-teelt, op voorwaarde dat je de grondlagen niet mengt.
Natuurlijk is het ideaal, boven alle methodes uit, de permacultuur waar je het bodemleven altijd rustig zijn werk laat doen. De grond keren, daar kan je soms niet onderuit als je mest lichtjes wilt inwerken. Zo werk ik de winterbedekking in.Na deze slepende winter blijft er nog heel weinig over van wat ik in oktober- november als bedekking uitstrooide. Door de aanhoudende vorst verpulvert meer dan drie vierden van zohaast je het beroert.
Dit De aarde van de beginvoor wordt op het einde van het perceel gestort. Bij zo'n rugbelastende arbeid werk ik slecht een kwartier aan één stuk.
Dit hier is de aanzet plus één kwartier spitten.
Na nog een kwartier verandert er heel veel. Waar de drie kleuren in de grond zijn geplant bevond zidch Het referentiepunt onder de vorm van een eizeren staaf. Van hieruit wordt de nieuwe positie van de rijen bepaald.
Het is goed geweest voor vandaag. Bij gunstig weer werk ik dit perceel morgen wel af.
Rond 10u is het hier beginnen regenen. Hevig was het niet.Het leek eerder op het ideale voorjaarsregentje.
Vroeg ik de morgen hard ik een kwartier, met de platte schop, de rest van het ajuinperceelgespit.De grond, die hier goed vocht doorlatend is maar tevens ook vochthoudend, was bijzonder droog.
Vooraleer het begon door te regenen draaide ik de kraan van de regenbak open maar eerst moest die vrijgemaakt worden. Het duurde wel even. Nu kan de bak vollopen. Voor regenwater moet ik nu telkens naar de buitenmuur van de keuken aan het kraantje gaan tappen. De regen komt perfect getimed.
Het komt goed uit, want ik heb nogal wat serrewerk. De mini vensterbankserretjes, zaaibakken en turfpotjes worden van onder het stof gehaald en klaar gezet.
De klaarstaande bakken met potjes worden gevuld met potgrond.
Eens ze in slagorde staan worden ze gegoten.
De erwten worden lichtjes in de potgrond geduwd om dan...
met een klein laagje mulle potgrond te worden overstrooid. De rest is nu voor de oerkracht met mijn zeer geringe medewerking door vochtig te houden. Je kan natuurlijk ook met plastiek dakgootjes werken, wat het planten vergemakkelijkt. Ik verkies potjes te gebruiken.
De veldsalade die ik eind oktober vorig jaar zaaide onder glas is eindelijk klaar om geoogst te worden.
Het restje van de eerste teelt, dat geblokkeerd zat...
onder de vastgevroren en ingesneeuwde koepel, heb ik eerst geoogst.
In de minniserre zat er zeer lange tijd weinig groei in de laatgezaaide sla. Op twee plaatse had een mol feest gehouden en is er telkens een stukje verwenen.
Nu ben ik eindelijk kunnen beginnen met het oogsten. Ik voorzie een twaalftal porties. Het verschil van zachtheid en smaak tussen het oude restje en de nieuwe bakte, nog wat aan de kleine kant, is hemelsbreed.
Ook in mijn Dumonts kleine plantenlexiconis die plant beschreven maardan veelbeknopter.
Kenmerken
Deze koude gevoelig als potplant aangewezen muntsoort groeit 60-90 cm hoog.
Bloeiwijze: door bijen en vlinders gegeerde wollig aanvoelende bloei-aren in zacht paars, blauw of wit.
Omdat de blaadjes een op anijs lijkende geur hebben wordt de plant ook nog wel anijshysop of citroenhysop genaamd.
Er bestaateen soort, Champagne genaamd en die roze- tot abrikooskleurigbloeit en geurt naar munt. Andere variëteiten verspreiden een citroenaroma.
Verwante soort
Agastache foeniculum, dropplant, ook A.anisata genaamd en is behoorlijk vorstbestendig.
Vroeger werd ook de Koreaanse munt-ceronella Japonica- bij de Agastache ingedeeld en wordt toegepast is de traditionele Chinese geneeswijze bij verkoudheden, misselijkheid en schimmelinfecties.
De oorsprong ligt in Mexico en de bekendheid komt vooral dank zij de decoratieve toortsachtige bloeiwijze alsook de zoete geur .
Er zijn in dit geslacht nog meerdere aantrekkelijke soorten.
De ideale standplaats is in de zon of halfschaduw in goed doorlatende gelijkmatig vochtige grond.
De agastache bestaat in enorm veel varieteiten en verscheidene kleuren. Dit voorbeeld hier nog een voorbeeldnog is om deze bijdrage te beeindigen.
De zaden zijn er zodat ik kan beginnen zaaien.Ook is het weer gunstig om de tuin te kunnen klaar leggen voor de eerste plant- of zaaiactiviteiten.
De met potjes gevulde bakken staan reeds klaar om gevuld te worden zodat de erwten kunnen voorgezaaid worden. Er wordt regen verwacht en dan kan ik binnen verder werken. Anders gebeurd dat wel tussenin om zwaar met licht werk af te wisselen.
Waar de ajuin zal worden geplant wordt de bedekking verwijderd omdat ajuin, evenals wortelen, geen extra voeding nodig heeft. Het weer was ideaal.
Op het einde van perceel 1 voor wisselteelt maak ik een ondiepe voor. Ik zal spitten met een platte schop.
De grond wordt op de kruiwagen bewaard onder het afdak bij de serre, waar ook de winterbedekking te wachten ligt voor verder gebruik.
Ik ben met het spitten begonnen en was verbaasd hoe extra droog de bodem wel is. Lichte nachtvorst is ideaal om de toch wel knorrige grond verder te verkruimelen. Een actieve periode in de tuin, is ingezet.
Op zaterdag 20 februarimag je de bestelde bio-zaden afhalen bij Marc Deketelaere, Zeeweg 2C te Varsenare. Bij voorkeur in de voormiddag.
Dit is voor mij de reden waarom ik nog niets heb voor gezaaid en dat ik pas zaterdag aan de slag zal kunnen. Ik hoop dat de dooi zich zal doorzetten en de timing dus toch nog goed op tijd is. Natuurlijk zal alles klaar staan en wordt zaterdag voor mij een zaaidag, in de serre en in vensterbank miniserres zoals Paul ook gebruikt. Ik zal toch nog zelf zaad moeten winnen!
PERSBERICHTEN
In 2009 is de interesse voor biozaden en -pootgoed sterk toegenomen. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren zag de omzet van de samenaankoop via de website www.biozaden.be met 40 procent toenemen. Biozaden zijn niet enkel goed voor het milieu,
ze leveren ook een bijzonder lekkere oogst aan groenten, kruiden en bloemen.
Grotere vraag naar biozaden
In de herfst. Tuiniers maken de balans op van het voorbije tuinseizoen, dat dankzij het mooie weer prachtig was. Sommigen maken al plannen voor het volgende jaar. Zaai- en pootgoed bestellen hoort daar bij en de keuze valt meer en meer op biologische producten.
Velt organiseert al voor de twaalfde keer deze samenaankoop. Velt zag in het seizoen 2008-2009 de bestellingen fiks toenemen. Deomzet steeg van 50.000 naar 70.000 euro, goed voor 40.000 pakjes biologisch zaad van groenten, kruiden, bloemen en groenbemesters. Vijf ton plant- en pootgoed (aardappel, ui, sjalot) werd verdeeld.
Voordelen
De meest interessante rassen van diverse zaadtelers worden samengebracht in één catalogus op www.biozaden.be. Dit jaar omvat het aanbod meer dan 300 items.
Het is de grootste biozadenlijst in België en Nederland.
Speciaal in het aanbod zijn de kiemgroenten, het broed waarmee je
zelf paddenstoelen kunt kweken en vergeten groenten zoals aardbeispinazie, slangenradijs en kapucijnerbaard.
In de lijst vind je heel wat oude rassen, bekend om hun lekkere smaak
en hun robuustheid (lees: minder gevoelig voor ziektes en stress).
Bij de bloemen is voor variëteiten met enkelvoudige bloemen gekozen, omdat die toegankelijker zijn voor bijen en hommels, belangrijke gasten voor de bestuiving in de tuin.
Verdeling
Velt werkt samen met Biosano voor de samenstelling en de levering van
de paketten. Daarbij spelen ook de lokale vrijwilligers van de Velt-afdelingen een rol. Wie zaden wilt bestellen, dient Velt-lid te worden (euro; 25,00per jaar) en geniet dan meteen van een aanzienlijke korting en van de Velt-ledenservice (advies, tijdschrift Seizoenen, cursusaanbod, kortingen in winkels). Dus, kies voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) www.velt.be (klik even aan)
Sinds 1 februari 2010 worden bezoekers van' www.velt-nederland.nl 'automatisch doorgeleid naar de website van velt-nationaal. Van de dertienduizend Velt-leden wonen er ongeveer duizend in Nederland.
Deze gegevens heb ik over genomen van de velt website van 'velt nationaal' en een weinig aangepast.
Vandaag 14 februari kreeg ik van mijn lief vrouwtje onverwacht een tuinboek als geschenk. Gelukkig kon ik er een mooie orchidee tegenoverplaatsen, wat ze in feite ook niet verwachte.
Op onze velt reis , vorig jaar naar Engeland hebben we de 'Rosemoorgarden' bezocht, één van de meerdere Royal Horticultural Society verwezenlijkingen. Daarop zal mijn vrouw zich hebben geïnspireerd en het boek hebben ingekeken. Het is in feite een kijkboek met heel veel nuttige informatie.
Deze fotografische kennismaking is sprekend genoeg om je toch een zeker idee te geven van de fraaie kant van de inhoud. Het is maar liefst 384 pagina's dik. In het vervolg zal je dan kennis kunnen maken met delen van tekstinhoud. Zoals de groenten deel in de 'Rosemoor garden' het kleinste deel vormt van de tuin, komt ook in het boek, de groenteteelt minimaal aan bod. Hiermee kan ik het siertuinaandeel op mijn blog aanzienlijk uitbreiden. Het boek is o.a. te verkrijgen, in de Standaard boekhandel. Het aanschaffen overwaard.
De wokwordt bij ons regelmatig gebruikt.Er is meer tijd nodig om de groenten te wassen en te snijden dan om ze klaar te maken.Er is relatief weinig vetstof nodig en de groentjes blijven knapperige vers.
Oosterse goulash Ingrediënten (4 pers): 600 g varkensvlees. 2 teentjes knoflook. 2-3 rode uien. 100 g soepgroente (uit de diepvries). arachideolie. 125 ml dashi-bouillon. 300-400 g linzen uit blik. 1-2 el sojasaus. 1-2 el appelazijn. Peper en zout. Kruidnagelpoeder. ½ bosje koriander. (eventueel peterselie) 1 snufje suiker.
Bereiding: Snijd het vlees in blokjes van gelijke grootte.
Pel en snipper de uien en de teentjes knoflook.
Fruit de snippers ui en knoflook 2-3 minuten met de soepgroente in de arachideolie.
Voeg de blokjes vlees toe en braad ze 3-4 minuten aan.
Schep het mengsel voortduren om.
Laat de linzen uitlekken in een zeef.
Voeg ze met de bouillon toe aan de inhoud van de wok.
Smoor het mengsel 4-5 minuten op matig vuur.
Breng de goulash op smaak met de sojasaus, de azijn en de kruiderijen.
Was en droog het bosje koriander (peterselie) en hak het fijn.
Schep de goulash op en strooi er voor het opdienen koriander (peterselie) over.
Het wok recept voor Oosterse Goulash, is een lekkere en smakelijke bereiding voor mensen die graag eens iets anders willen eten. Wokken en smullen maar!
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !