Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
25-03-2010
een dagje rust
Zeer drukke dagen zijn het geweest.Deze morgen voelde ik rugpijn. Dat neem ik altijd ernstig als verwittiging.Mijn besluit stond vast. Vandaag blijf ik uit de tuin, althans om te werken. Terwijl het jaarlijkse kiemwonder zich voltrekt trok ik rond met mijn camera. De lente is er en dat zie je rondom.
De ananas salie, die binnen overwinterde en daar doorlopend bloeide is nu buiten in de lente, om ingeknipt te worden.
Een boordje kaapse viooltjes is eindelijk ook opnieuw in bloei geraakt. Eéntje laat voor dit jaar de bloei voor bekeken.
De goudvissen blijven boven na een hele winter onderaan de vijver, onzichtbaar te zijn gebleven.
In ons vijvertje zit een samenkrijgsel van verschillende soorten.
Ook het madeliefje liet lang op zich wachten.
De paaslelies zijn net op tijd voor de hoogdag.
En alhoewel deze hier niets met de lente te maken heeft, laat ik jullie tenslotte een kijkje toe in het hart van die prachtige orchideebloem in de kweek van moeder de vrouw op onze keukenvensterbank.
Terwijl ik gisteren mosterd zaaide op enkele hoofdrijen zag ik dat de vroeger gezaaide mosterd reeds kiemde waar boontjes en courgettes zullen komen.
Op de voorgrond, waar de veldsalade nog maar onlangs geoogst is, werd de mosterd later gezaaid dan op de rest van het perceel en dat kan je zeer goed onderscheiden. Hieronder, waar de staakbonen gepland zijn is de mosterd overal even goed gekiemd. Bij mosterd in de wisselteelt zaai ik altijd met vrije worp en zeer gulle hand.
Op 17-03-10 kreeg ik over gele mosterd een reactie waarin werd gevraagd
Hallo, Wat is de bedoeling van mosterd in het tuinplan? Groenbemester?
In mijn teeltplan wordt niet de totale mosterd ingewerkt. Enkel de wortels worden ingewerkt waar bonen komen. Die wortels bevatten een stof die positief inwerk op bonenteelt. Als ik mosterd zaai waar later courgettes of prei zal worden geplant, dan is dat tegen kiemend onkruid. Daar wordt de totale plant uitgetrokken en gebruikt om te mulchen.
Gele mosterd wordt in de gewone landbouw meer en meer gebruikt tegen aaltjes. Van zodra de bloei begint aan te komen wordt alles onder gewerkt als groenbemester. Ik werk enkel de wortels onder bij bonenteelt.
Het is druk aan het worden in de serre. Het verspenen is begonnen. Daarmee vul ik al de gaatjes van mijn vrije tijd want dat moet in enkele dagen geklaard worden of de plantjes worden te groot.
Eerst zal ik potjes stampen. Tot nu toe had ik daarbij altijd hulp van mijn kinderen of van mijn buurman. Nu moet ik het alleen klaren en ik trek wel mijn plan hoor. Ik werk nogal onorthodox. Zie foto hierboven. Ze zo op een hoopje gooien heeft tot voordeel dat de minder vaste sneuvelen en je hebt weinig plaats nodig.
Ik stamp er een honderdtal, wat goed is voor twee grote bakjes of vier kleine van 12 stuks.
Hoe kleiner de plantjes bij het verspenen hoe beter voor de groei maar hoe moeilijker om ze niet te kwetsen. Dat is een pure gewoonte hoor en het gaat op de duur heel vlug, zelfs voor stramme mannenvingers. Dit hier zijn zeven verschillende soorten basilicum. Dit doe ik voor de plantenruildag maar ook op de rommelmarkt bied ik er aan die klaar is voor gebruik in de keuken. Basilicum is altijd goed in trek.
Hier heb je een voorbeeld van salade in turfpotjes en in gestampte potjes in de bakjes van 12.
Sommige planten, die langer moeten in pot blijven zoals bv bloemen worden dan nog eens met turfpotje of stamppotje in een grotere pot verplant.
Als je wat lang wacht kunnen je plantjes wat opgeschoten zijn waardoor ze in het begin wat gaan liggen. Hierboven had ik het voor met zinnia's en hieronder met broccoli.
Het was gewoon te koud om te verspenen en moest ik wel wachten. Het komt wel goed.
Met grotere zaden, zoals hier de zonnebloemen, vermijd ik het verspenen door rechtstreeks in turf- of plastiekpotjes te zaaien. Je legt dan best enkele zaadjes per potje en liefst een beetje uiteen. Dan kan je het mooiste plantje behouden of het potje splitsen.
Gisteren, 20 maart, zijn we bij Luc en Gislaine Dewaele, naar een snoeidemonstratie gaan zien. De bekende velt-lesgever Emeric Pollet zou de dans leiden. Een paar dagen voordien moest hij noodgedwongen afbellen wegens zich met een rolstoel te moeten behelpen. We hopen voor Emeric dat het maar voor korte duur zal zijn en wensen hem dan ook langs deze weg een zeer spoedig herstel toe. Noodgedwongen hebben we hem vervangen. Zelf heb ik, die vroeger jaren in het openbaar groen heb gesnoeid, de principes van deze rudimentaire snoeivorm uitgelegd. De eigenlijke snoei liet ik aan Luc zelf over met wie ik voordien eens de tuin ben gaan bezien.
Luc bij de beginuitleg in de voortuin.
Tot de actie overgaan op een klimhortensia aan de voorkant van het huis.
Meer dan twee uur van de ene bijzondere struik naar de andere met heel klare en verantwoorde uitleg.
Luc heeft dat op een schitterende manier klaar gespeeld . Sommigen hebben zich verwonderd over de grootte en de verscheidenheid van deze tuin waarvan ik hierboven enkele sfeerbeelden weergeef. Het leerrijke gedeelte werd afgerond met een koffietafel en een poosje gezellig napraten.
Gedurende de winter had ik mijn tuinschema wat aangepast en plots, vorige maandag, zegt moeder de vrouw. Je hebt nu staakbonen, dan is twee rijen princesseboontjes meer dan voldoende. Tuinschema aangepast in 2010 Vooral voor de combinatieteelt veranderde er het een en ander. Het enige wat in de wisselteelt anders was, zijn de 20 bonenstaken in de plaats van10. Daar zijn nu ook wat verschuivingen (Zie teeltpkan versie 2) Combinatieteelt.
7 Bmosterdboontjes
8. Cpeulprei
9 Aknolselder
10 Cradijsprei
11 Bmosterdgroene selder + witte selder
12 Cpeulprei
13 Apastinaak
14 C paprika + aubergine
15 Bmosterdboontjesnateelt
16 Csjalotnateelt
1 A saladekervel
2 Cspitskool + koolrabi
3 Bmosterdboontjesnateelt
4 Cprei
5 A broccoli
6 Czomerprei
Tuinschema opnieuw aangepast in 2010 ...versie 2 De rode kruisjes duiden een aanpassing aan.
combinatieteelt
7 Bradijsvenkelx
8 C peulprei
9 Aknolselder
10 Cvoorteeltprei
11 Bsaladekervel
12 Cpeulprei
13 Apastinaak
14 Csjalotnateeltx
15 Bmosterdboontjesnateelt
16 Cspitskool + koolrabi
1 Apaprika + auberginex
2 Cbroccolix
3 Bmosterdboontjesnateelt
4 C voorteeltpreix
5 A mosterdgroene selder + witte selderx
6 B zomerpreinateelt
wisselteelt. verdeeld in 5 vakken
vak11 rij sjalot + 1 rij rode plantajuin + 2 rijenplantajuin (tussen de ajuin en sjalotten zal ik goudsbloem zaaien.nateelt
vak 2mosterdcourgettes en .....eventueel een rij buitentomaten. x
vak 3b)winterwortelen met en plus 1 rij sjalot x
vak 4 a) winterprei op wachtbed 1st helft met als nateelt paksoi ( die daar vorig jaar ook stond maar die grond werd uitgehaald en in de serre gevoerd en er kwam andere grond in uit de serre, aangevuld met wat verse compost waardoor het geen kwaad kan twee jaar na mekaar op dezelfde plaats te telen. x De 10 bonenstaken stonden vorig jaar op het tweede deel en daar komt nu....
b)miniserre met vroege saladeeerste buitensalade
vak5 Gele mosterd als voorteelt voor de staakboontjes op een 20tal staken met 3 soorten bonen als experiment. x
Dit is reeds de vierde aanpassing in al die tijd dat ik de combinatieteelt toepas. Tot nu was het steeds miniem. Nu kon ik niet anders dan een zestal rijen een andere plaats te geven. Als de behoeften veranderen dan is een aanpssing gewenst. Dit is dan ook het enige moeilijke aan combinatieteelt...voor de rest is het maar toepassen wat op papier staat.
De eerste zaai- en plantdag is eindelijk aangebroken.Er was regen voorspeld tegenaan de avond en de nacht maar het is enkel bij enkele druppels gebleven.
Op de eerste plaats worden ondiepe voortjes getrokken en dan zaai ik.
Hoe dunner je zaait, hoe groter de bladeren zullen zijn en omgekeerd.
Eens gezaaid worden de voortjes dichtgeharkt en dan aangeklopt met de platte schop. Als het niet regent zal ik verplicht zijn om te gieten.
Hier zaaide ik de prei op wachtbed en begoot ik ze behoorlijk.
Eens de ajuin en de sjalotten geplant, dek ik ze af met een vogelnet. De sjalotten worden door de merels graag uitgeworpen, op zoek naar worpjes die zich eronder nestelen.
Blogtuinclubveltjabbekevanaf Telkens het begin van de blog teksten
Ik zit hier op deze blog reclame te maken voor tuinboeken zoals EEN JAAR IN DE TUIN Tuinieren van maand tot maand van Ian Spence van de Royal Horticultural society uit Engeland en ik vergeet grandioos beschamendonze eigen tuinclub dat in enkele jaren tijd een werkstuk afleverde datin informatiewaarde niet moet onderdoen voor het boek van Ian Spence. Wij, van de tuinclub moeten het stellen zonder fotos maar onze informatie is compleet en volledig ecologisch.Het geheel is gebaseerd op wat de tuinclubleden zelf ondervonden in hun eigen tuin. Hier volgt een uittreksel over 'de maand maart, de algemeenheden'
tuinclub maand na maand
MAART:
Algemeen:
-Wegnemen van de bodembedekking = opwarmen van de bodem
-Bewerken met spitvork of grelinette als de grond niet meer bevroren is
-Aanbrengen verteerde compost en lichtjes inwerken
-Vergeet in maart/april geen moestuinbloemen te z, goudsbloem (Calandula), reukerwt(Lathyrus), en Zinnia ( tp z na 15 mei.)
-Aanplanten fruitbomen tot eind maart, maar best is november en december. In kleigrond best vanaf febr. als de grond niet bevroren is.
Kuipplanten kunnen pas ½ mei buiten. De groei begint nu op gang te komen = sein om langzamerhand meer water geven. Als de groei er echt in zit(april), bemesting beginnen.
Maart: kuipplanten verpotten.
De takken van kuipplanten( fuchsia, geranium, Abutilon en Lantana) kunnen 1 tot 2 keer een stukje teruggesnoeid worden.De bloei is later maar rijkelijker.
-éénjarige onkruiden (tuinmelde, knopkruid, enz.) verspreiden zich via zaad vroeg weghalen voorkomt zaadvorming = geen voortzetting. Gooi plantjes met bijna rijp zaad niet op de composthoop.
-vast onkruid breidt zich uit via de wortels volledig verwijderen: wieden, schoffelen, hakken. Na dit algemeen overzicht worden alle punten nog eens apart, uitgebreid behandeld. Dit werkstuk kan ik aan alle leden van velt Jabbeke aanbevelen. Je betaald enkel de printkosten. Je kan zien dat ik soms lichtjes afwijk van de hier behandelde methode die gericht is op wisselteelt. Het voordeel van combinatie- of rijencultuur is dat je geen zorgen hebt met het toedienen van compost omdat het jaar rond mulchen een doorlopende compostering is . Deze methode brengt heel wat voorbereiding met zich mee maar dat lijkt mij meer dan de moeite waard.
Om te zaaien is het s nachts nog te koud. Ik kan wel alles klaar leggen om dan de spinazie te zaaien op de tussenrijen.
De loopplankjes worden gelegd om de grond niet te veel aan te drukken door voetstappen.
De meter en de de delfkoord komen er aan te pas.
Er worden voortjes gemaakt.
De gezifte oude compost wordt in de kruiwagen geschept.
De voortjes worden gevuld met die oude compost en effen geklopt met de platte schop.
Na een uurtje werken is de helft van de rijencultuur klaar. Nu wacht ik het geschikte ogenblik af om te zaaien. Er zijn verschillende aanwijzigingen: het ongewenste kruid kiemt volop, je voelt het gewoon in je en dat wordt bevestigd door een gunstig weerbericht. Te rap zaaien zonder bijkomende bescherming kan nadelig zijn. Zaaien onder gaatjesplastiek en onder controle houden, kan een goed hulpmiddel zijn.
Het klaar leggen om te zaaien bestaat uit fijn leggen en de indeling van de twee methodes, de rijenteelt en de wisselteelt ,plaatsen.
Zo komt de moestuin uit de winter 209-2010, gespit en uitgevroren. Daardoor ligt hij zeer mul.
Het effenen was in de kortste keren geklaard.
De bakens voor de rijencultuur worden geplaatst: rood voor hoge en langdurige teelt, blauw voor maximum twee teelten op een jaar en zwart, voor meerdere teelten na elkaar.
Voor de wisselteelt wordt de indeling nauwkeurig gemeten en dan op de grens van twee vakken een loopplankje gelegd. Van zodra het weer een beetje lilder is, zal ik zaaien in volle grond.
Nu de winter toch aanhoudtgeef ik toch nog wat informatie mee voor diegenen die hard werkenbv bomen vellen en in het hout werken.Zo kan je het verbrande vet aldaar, terugwinnen voor volgende klussen. Gebruik van Spek
Bacon wordt vooral als smaakmaker toegevoegd in een gerecht voor de smaak en om het gerecht smeuïg en pittig te maken. Dat geldt ook voor spekblokjes. U kunt spekblokjes op een snelle manier uitbakken door ze 3 minuten op vol vermogen in de magnetron op vol vermogen te garen. Laat de spekblokjes uitlekken op keukenpapier. Uitgebakken spekblokjes passen goed in stamppotten, maar ook in frisse groene salades. Het originele Zeeuws spek wordt gegeten met bruinbrood en mosterd. Het Zeeuws spek bij de slager wordt veel gebruikt als borrelhapje of broodbeleg. Dikke plakken Zeeuws spek smaken goed bij hutspot. Speklappen bak of braadt u in 6 tot 10 minuten. Speklappen combineren goed met kerrie, peper, ketjap en ketoembar. Als u de speklappen grilt, houdt u het vet beperkt. U kunt een groot stuk buikspek braden in de oven. Lekker met een laagje mosterd, laurier, tijm en kruidnagel. Ontbijtspek kan rauw gegeten worden, maar ook even gebakken worden.
Algemene informatie over Spek
Spek is vlees van het varken. Het bevat veel vet. Spek haalt men uit de rug en uit de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat naast vet ook vlees. Men noemt het doorregen buikspek. Men kan onderscheid maken tussen verschillende soorten spek. Het onderscheid kan vooral gemaakt worden in buikspek en rugspek. Speklappen worden gehaald uit het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Het vette spek uit de rug wordt veel gebruikt om te larderen of voor het maken van paté. Larderen is het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden.
Voor bacon worden stukken vlees gesneden van de flanken, de rug of de buik. Vervolgens worden deze geconserveerd door het vlees te drogen, zouten en soms ook te roken. Katenspek wordt gehaald uit de magere spekbuikstreek van het varken. Het wordt gekookt en daarna gerookt. Zeeuws spek is een doorregen spek zonder zwoerd. Het is van origine een Zeeuws streekgerecht. Het spek wordt zachtjes gaar gekookt met zout, peper en laurier. Het Zeeuws spek dat tegenwoordig door de slager wordt verkocht is een gegrild of geroosterd stuk spek, nadat het is gemarineerd in olie, mosterd, sojasaus, ui, paprika, peper en knoflook.
Spek koopt u bij de slager of in de supermarkt. U vindt hier de verschillende spekvarianten. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en gerookt verkocht.
Spek komt ook heel dikwijls voor in zomerse gerechten. Het is dan goed dat je weet welke keuze je moet maken.
Een perzikboom en een pruimelaar geven al jaren weinig of zelfs geen vruchten.De pruimelaar ontnam daarbij aan de serre de voormiddagzon.Beide zijn nu geveld en gekort. Ik kreeg hulp en we konden ons goed verwarmen.Gelijktijdig heb ik een oude forsythia de kans gegeven om, op de plaats waar de perzik stond, een nieuwe bloei op te bouwen. Hij werd vorig jaar helemaal tot de grond terug gesnoeid.We zien wel wat ervan komt.Ik heb er zorg voor gedragen om geen vervroren grond in te werken.De bodem was oppervlakkig toch beenhard vervroren. Bij de werkzaamheden vroor het niet.
De pruimelaar was de dikste van de twee maar veel stelde het nog niet voor.
Eén grote kruiwagen hout was de opbrengst plus dan nog de takken.
Het leverde wel putten op; hier deze van de kerselaar.
Die van de pruimelaar waarvan je duidelijk kan zien hoe dicht hij bij de serre staat.
De put van de fosythia die ik uithaalde. De grond rond de forsythia werd goed aangedrukt, de grond in de diepte begoten. Een deel van de plant was dood maar het nog levende overblijfsel krijgt nu zijn kans in de put van de perzik.
Het met balken verhoogde deel, dat achter de perzikboom lag, heb ik verwijderd. Daardoor is de struik een beetje aangeaard . Zo kunnen de groene scheuten rechtstreeks wortel vormen in de grond. De putten van de pruimelaar en die van de fosythia zal ik maar terug vullen na de complete dooi.
Denk jij bij zon weer op de eerste plaats aan groenten kweken.Ik in elk geval niet. Mijn eerste bekommernis is wat ik van lekkers en vooral verwarmend ik van daag op tafel zou willen, zeg maar welke winterkost we vandaag klaarmaken.
Mijn keuze is gevallen op een weight watchers menu . Rundvlees gestoofd in wijn.In het Frans luistert dat gerecht naar een ronkender naam...Boeuf bourguignon Het recept is voor zes personen.
ingrediënten:
600g wortelen
400g champignons
200g uien
3 teentjes knoflook
700g rundvlees klapstuk/riblap-
40g spek
2eetlepels plantaardige olie
2koffielepels maïszetmeel
250ml rode wijn
12,5cl water
tijm
4 laurierblaadje
peper en zout
werkwijze:
1- Maak de groenten schoon. Snij de wortelen in grove stukken en de champignons in plakjes.
Snipper de uien fijn. Snijd het spek in reepjes en het rundvlees in grotere stukken
2-Verhit de olie in een snelkookpan.Laat de spekreepjes er even in aanbraden.Voeg het rundvlees en de gesnipperde ui toe en laat goudbruin bakken. Meng dan het maïszetmeel eronder en overgiet met de wijn en het water.
3-Voeg vervolgens de knoflook, de wortelen, de plakjes champignon, de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met peper en zout.Sluit de snelkookpan af en laat 45 minuten koken op een zacht vuur.
De winter laat maart niet los. Van zaaien in volle grond kan er voorlopig nog geen sprake zijn.
Deze morgen was het een typisch winterse zonsopgang.
Deze bloempot is alvast gesneuveld door de vorst.
En opnieuw is de vijver dichtgevroren maar onder het ijs kan je de vissen zien.
Ook de grond licht er hard bij en alles is bedekt met een fijn laagje rijm in wazig wit.
Maar binnen in mijn atelier, bij een temperatuur over dag van +/- 15°C piepen de jonge erwtenplantjes boven. Ik liet ze in de serre staan maar ze veranderden niet. Nu in twee dagen atelier staan ze er bijna allemaal. Als de nachtvorst vermindert gaan ze eerst een tijdje terug naar de serre en later naar buiten op het afhardrek en nog eens daarna definitief naar buiten in volle grond.
De koude blijft maar hardnekkig aanhouden.Nu reeds zaaien doe ik niet omdatde grond te koud is.Een goede indicator om beginnen te zaaien is kijken wanneer het onkruid begint te kiemen en vlieg er dan maar in hoor.Ondertussen blijf ik nog even snuisteren in mijn wintervoorraad aan gegevens en breng een bloeiende plant voor de pinnen, de guldenroede (Solidago)
Omwille van zijn lange bloei in meestal gele kleur wil ik de guldenroede als ware insectenplant ook graag in mijn bloemborder opnemen. Er zijn heel vele soorten van diverse afkomst en regios.Ik beperk me tot enkele soorten.
guldenroede (Solidago virgaurea) varieert in hoogte van 0,1-1 m. Ze groeit in droge bossenen struikgewas in subarctische tot subtropische gebieden van Europa en Azië.
Sommige tuiniers beschouwen de soorten als onkruid, anderen planten ze juist aan vanwege de heldergele bloemen. De plant is vanwege de nectarrijkebloesems die tot laat in het jaar bloeien populair als waardplant voor insecten die ook plaagdieren bestrijden.
Ecologisch gezien zijn de planten zeer nuttig omdat ze door vele soorteninsecten bezocht worden.
Guldenroede-soorten kunnen als decoraties gebruikt worden. Ook kan er thee van gezet worden.
In de Verenigde Staten heerst het misverstand dat de guldenroedes hooikoorts veroorzaken. Het misverstand wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de heldergele bloemen in dezelfde periode gaan bloeien als die van alsemambrosia. De pollen van guldenroede te zwaar om door de lucht ver te worden verspreid .
de figuren komen van google afbeeldingen en de tekst is geresumeerd uit Wikipedia waar je de volledige tekst kunt raadplegen.
Onlangs ontving ik onderstaand bericht Symposium - 17 april 2010 in het Cultuurcentrum, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist
Final Countdown of zonnige toekomst? Bijen in West-Vlaanderen
Het gaat niet goed met de honingbij. Dit is algemeen bekend. Wetenschappers hebben bovendien vastgesteld dat niet alleen deze soort wordt bedreigd. Ook de wilde bijen, waaronder solitaire bijen en hommels, krijgen rake klappen. Het uitsterven van bijensoorten heeft verschillende oorzaken en is het onderwerp van heel wat wetenschappelijk research.
Heb je interesse voor de bijen en wil je bijdragen tot het ombuigen van de teloorgang van bijensoorten, dan mag je dit West-Vlaamse Bijensymposium op 17 april 2010 niet missen!Met dit symposium willen we het brede publiek warm maken voor de zorg voor zowel honingbijen als wilde bijen en mensen aanzetten tot actie. Het kadert binnen het internationale jaar van de biodiversiteit Countdown 2010 en wordt georganiseerd door de gemeente Knokke-Heist, de provincie West-Vlaanderen en Proclam vzw.
PROGRAMMA
9u30Ontvangst
10u00Verwelkoming door Graaf Leopold Lippens, Burgemeester van Knokke-Heist
'Hommels, bijen, wespen... wie geraakt er nog wijs uit?' Kris Struyf (Provinciaal Natuurpark Zwin)
'Crisis: ook voor de bijen?' Dries Laget (UGent)
Koffiepauze
Bed and Breakfast voor bijen : eenvoudiger dan je denkt ! Bart Vandepoele (Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum De Nachtegaal)
'Omgang met wilde bijen en honingbijen in natuurgebieden' Chiel Jacobusse (Stichting Het Zeeuwse Landschap)
Korte Vragenronde
12u30middagpauze
13u30'Honing kan men importeren, bestuiving niet.' Albert Reynaers (Koninklijke Imkersbond)
'Pollen- en nectarranden: een hoopvol experiment in landbouwgebied' Dieter Depraetere (Proclam vzw)
14u30Panelgesprek & debatmet moderator Peter Norro (MINAWA Provincie West-Vlaanderen)
15u30Slotwoord door Dhr. Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw met aansluitend receptie
PRAKTISCHE INFO
Inschrijving is verplicht en kan telefonisch op het nummer: 050/630 430. Je bent pas definitief ingeschreven na storting van 5 (broodjeslunch inbegrepen) op rekeningnummer 001-3357400-15 van Cultuurcentrum vzw.
Toen ik deze morgen rond 4u opstond vroor het +/- min1°.Nu om 9u, terwijl alles rijmwit ligt en staat ben ik nog eens naar de thermometer gaan kijken en...
De warmteklim was reeds ingezet.
Als je aandachtig kijkt zie je de vissen bovenaan in de vijver. Dit betekent dat de koude niet veel zaaks is en zich niet zal doorzetten gedurende de dag want anders zouden er helemaal geen vissen te bespeuren zijn.
In de tuin ligt alles wit. Erg is dat niet. De grond is zelfs lichtjes bevroren. Dat bevordert het verkruimelen. Ook zit de belofte voor een zonnige dag er dik en dubbel in.
De bloemkolen laten toch lichtjes hun oren hangen en ze hebben al zoveel klappen gekregen. De vervroren bladeren heb ik er kort geleden afgehaald waardoor ze er erg verjongd en veel frisser uitzagen. Misschien komt het toch nog allemaal in orde.
Nu mag de moestuin een beetje rusten.Het laatste stukje, perceel 3 van de wisselteelt is nu ook zaai- en plantklaar gemaakt.
Omdat er wortelen komen wordt er geen mest ingewerkt. De beginvoor is gemaakt.
Ik schep het onkruid weg van het paadje en giet het in de voor om het in te werken. De resten van de Oostindische kers zijn naar de composthoop gebracht
waardoor dat de zaden nu duidelijk zichtbaar zijn. Daarvan wordt dan een groot deel verwijderd.
Het omwerken van het perceel is vlug opgeknapt.
Nu is de tuin volledig zaai- en plantklaar en kan ik me op andere werkje toespitsen.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !