Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
30-05-2010
staakbonen
Bij staakbonen is het belangrijk dat de staken stevig staan. Ik gebruik door uitwisseling bekomen vederlichte en beresterke rietstokken.
Ik plaats twee kastanje palen behoorlijk diep in de grond en klop ze dan nog eens vast met de moker. Daarop steunt mijn hele constructie. zo hoop ik het omwaaien zoals ik vorig jaar voorhad te kunnen voorkomen
Het plantmateriaal en de boontjes staan klaar om aan het planten te beginnen.
Kleine voortjes in de vorm van een hoefijzer maak ik bij elke paal aan de de buitenkant van de constructie .
Een weinig samengestelde biologische meststof met laag stikstofgehalte in korrelvorm, wordt gestrooid en het voortje wordt vol gegoten met water. Vroeger gebruikte ik dat bij struikbonen niet maar na een hint deed ik dat toch. Ik ben het blijven doen, ook bij de staakbonen omdat ik ondervond dat de planten rapper aanpakten en dat ze steviger waren.
Het planten van vooraf gezaaide boontjes isdan maar kinderspel meer. Dit is dan het finaal resultaat. En nu maar groeien hé.
Basilicum en knolvenkel hebben uiteraard niets met elkaar te maken. Die staan hier bij elkaar omdat ik beide zaaide in bakjes in de serre.
Mijn eerste zaai van basilicum ging grotendeel teloor door eenmaal vergeten binnenhalen bij lichte nachtvorst. Enkel de soort 'basilicum van Marseille' bleek vorstbestendig genoeg om te weerstaan. Ik had nog enkele soorten bij de zaadrestjes.
Eén van die soorten is Griekse basilicum.
Ik zaai altijd eind mei, begin juni, een rij venkel in volle grond en de rest van het zaad zaai ik in bakjes (voorste rij op het schap in de serre).
Dit jaar moet ik de rij in volle grond nog zaaien en zaaide reeds drie bakjes fino .
Door sommigen wordt verkeerdelijk beweerd dat je venkel niet kunt vooraf zaaien in bakjes omwille van de pinwortel. Ik bewijs het tegendeel reeds vijfentwintig jaar gewoon met succes. Anders zou ik het experiment na één keer gestopt zijn. Nu is het een gewoonte geworden. De voorwaarde is dat je heel vlug de kleine plantjes verspeent in potjes.
De reden waarom ik ook in bakjeszaai is omdat ik nu maar één rij grond vrij heb en één rij niet voldoende is voor ons verbruik. Venkel die dreigt door te schieten wordt onmiddelijk verwerkt in dikke basissoep voor de diepvries. Ik kies proefondervindelijk voor de soort 'fino' omdat die zich het best aanpast op alle gronden.
Nu de spinazie geoogst is krijg je een beeld hoe de tuin de zomer tegemoet gaat. Na de groene weelde van de tussenrijen ziet het er een beetje leeg uit. Dat zal vlug opgevuld worden als het maar wil regenen. Het is alsof de hemel geluisterd heeft want terwijl ik dit schrijf staan de hemelsluizen op een kiertje zodat het verstandig, gezapig aan het regenen is. De hoofdrijen van de combinatieteelt zijn bijna allemaal ingevuld. Ook de vakken van de wisselteelt staan zo goed als vol.
Daar is er nu ook tuingaas over de wortelen in vak 3 gespannen. Dit is de veiligste methode tegen de wortelvlieg.
Ik geef een overzicht van de hoofdrijen in de combinatieteelt: rij 1 - tagetes (enige buiten -tussenrij), rij 2 - vroege prei, rij 3 - selder, rij 4 - rode biet cylindra, rij 5 - struikboontjes Oxinel, rij 6 - broccoli,
rij 6 - broccoli, rij 7 - paprika en aubergine, rij 8 - spitskool en aubergine,
De spinazie moet dringend weg omdat ze begint door te schieten maar mij ook belemmert bepaalde zaken af te werken.
De romanescobloemkolen moeten afgedekt worden met tuingaas. Alles ligt klaar tot de spinazie is geoogst.
Van zodra we zo ver zijn begin ik te timmern en af te dekken.
Aan één kant rol ik de meeste overschot op een plank en aan de andere kant rol ik enkel twee lagen op die tot het einde zo blijven. Zo kan ik de kant waar veel op is terugrollen als de kolen te weeldering zouden worden.
De hoofdrijen dreigden dus te versmachten onder het groen van spinazie en mosterd. Die moeten nu vlug uit het tuinbeeld weg door de spinazie te oogsten en de gele mosterd te knippen of uit te trekken.
Hier zie je hoe twee rijen verdwenen spinazie aan de rode biet vrije ruime geven. Nu het warmer wordt is de beschermingstaak van de spinazie volbracht. Naast de overgebleven rij rechts, is er een rij mosterd geknipt. Daar komen binnenkort bonen.
foto boven: Gemengde salade waarvan de eerste twee pluksalade zijn. foto onder: Het plukken van onderaan bekeken.
Deze pluksla is zeer zacht van blad en gelijktijdig ook krokkant door de relatief brede nerven die ook geserveerd worden. Pluksla moet fijn gesneden worden waardoor ze nog smakelijker aanvoelt.
Waar de staakbonen komen heb ik de mosterd gemaaid en laat ik die een paar dagen drogen om die dan als mulch te gebruiken. De wortels worden dan in de grond gewerkt door die fijn te kappen.
Het duurde lang dit jaar maar plots is het toch één groene weelde in de tuin.Fris en jeugdig duurt niet heel lang. De spinazie en de mosterd zijn volgroeid en moeten nu in de kortste kerenuit het tuinbeeld. De hoofdrijen dreigen te versmachten onder het groen van spinazie en mosterd.En zo ben ik er aan begonnen.
Eerst heb ik de gladiolen vrij gemaakt die helemaal onder de mosterd aan het verdwijnen waren.
Daarna knipte ik een volle kruiwagen spinazie. Ik hielp die te wassen en te spoelen. Met een kruiwagen, ttz 6 volle emmers hadden we voldoende voorraad voor de winter.
Van het droge weer heb ik geprofiteerd om de spinaziewortels in de grond te kappen.
Zo komen de hoofdrijen vrij en kunnen de groenten daar opnieuw vrij ademen.
De laatste radijsjes zijn ook geserveerd en ook daar kapte ik de grond volledig los. Het is bijzonder droog aan het worden want hier, dicht bij de kust kregen wij nog niet veel regen hoor.
Mag het nog lente worden? De ijsheiligen zijn wel voorbij. De nachten worden veel te koud voorspeld.Het wordt tijd om alle gele mosterd te verwijderen.Ook de spinazie moet nu dringend geoogst worden. Niets gaat vlot in dit koude, droge voorjaar, vooral hier aan de kust. In het binnenland is er veel meer neerslag geweest.
Een deel van de boontjes zijn reeds voor gezaaiden de rest mag er nu ook in. Ik zal nog eventjes wachten om tomaten buiten te planten.
Dit jaar is er een grote tegenstelling in de tuin.De smeerwortel is in mei nooit groot genoeg om er gier van te maken.Dit jaar, terwijl alles veel achterstand heeft, is de smeerwortel gewoon vóór zijn tijd.
Zo heb ik nu reeds, bijna een maand eerder dan vorig jaar de smeerwortelgier kunnen maken.
De rode ton is voor smeerwortelgier, hierin is het de smeerwortel overheerst.
In de groene ton maak de netelgier, waarin de brandnetel ¾ van de inhoud is. Ik heb ze niet helemaal gevuld omdat ze niet halfvol is met planten.
De kleine rode ton bevat tagetesgier die ik gebruik in de plantgaten van de kolen en om de kolen bij te mesten. Ik doe een hoeveelheid planten in en verdubbel dan de hoogte met water. Eens de tonnen gevuld zijn, worden ze afgesloten.
Ik heb zo het gevoel dat de ijsheiligen van geen ophouden willen weten.Dat is enkel nadelig voor de heel kleine plantjes.De andere planten zijn er een beetje gewoon aan geraakt.Het enige verschil is dat ze wat kleiner zijn dan andere, normale jaren.
En toch is de tuin, zoals je kan zien op bovenstaande foto's één groene weelde.
In het kader van de onderlinge samenwerking tussen de verschillende velt-afdelingen wordt er een gratis COMPOSTCURSUS ingericht. Deze cursus gaat door op 10,17 en 24 juni 2010 in de compost demoruimte in de Noordhinder te Heist.
Op 10 juni wordt de theoriesessie gegeven door André Vereecke. Deze sessie duurt van 19 uur tot 22 uur. Hier worden de vuistregels van het composteren meegegeven. Wat is composteerbaar, wat is het niet? Wat gebeurt er tijdens het composteringsproces? Welke organismen zijn actief? Welk systeem is het meest geschikt voor je tuin?
Op 17 juni vindt de sessie plaats van 19 uur tot 21 uur. Deze sessie omvat een bezoek aan een gespecialiseerd bezoekerscentrum. Daar krijg je uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneem je meer over andere vormen van afvalvoorkoming in je tuin.
Op 24 juni ga je zelf aan de slag van 19 uur tot 22 uur. Tijdens deze praktijksessie krijg je de fijne kneepjes van het thuis composteren onder de knie. Hoe zit een compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe kan je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?
Je kan onderstaande inschrijvingstrook copieren en insturen.
Eind april haal ik steeds de bloemen bij de teler om die dan in de bakken te plaatsen en in de serr te beware tot na de ijsheiligen.
Van zodra ik thuiskom worden de ysomobakken met bloemen in de serre tussen de tomaten geplaatst .
De bloembakken worden boven gehaald.
Ze worden gevuld met aarde en compost en er wordt goed bemest met samengestelde biomest.
De bloemen worden erin geplant, goed aangegoten en terug tussen de tomaten gezet.
Veel later dan naar gewoonte begint er nu toch meer kleur te komen in de tuin.
Ook in de vijver begint het te bloeien en is er bovenaan veel meer beweging. Dit jaar staan de bladeren aan de bomen en struiken in een heel korte tijdspanne. Ik plaats op ve vensterbakken aan de straatkant elk jaar hangende minigeranium omdat de enige bloeiers zijn die hier lang bloeien en toch een beetje bestand zijn tegen de polderwind.
Amper 10 dagen terug, toen ik de broccoli heb geplant, zag het er pover ui in de tuin. Vandaag 3 mei, na enkele regenachtige dagen kan ik bijna mijn ogen niet geloven.
Eén mei of niet maar op de knieën moet ik, om te wieden.
De zaaiprei had meer dan hoogdringend een wiedbeurt nodig. Veel moeite had ik er niet mee. Ik had reeds dun gezaaid en de droogte deed de rest, zodat ik dit jaar geen overvloed zal hebben aan preiplantjes.
Ook het nog vrije stuk tussen de prei en de mini serre met salade was vlug aan het vervuilen.
Een kwartiertje 'kwa werk' en het was klaar.
De spinazie (foto boven) de ui(foto onder); kortom, de hele tuin heeft een wiedbeurt vandoen.
Maar als ik rondkijk in de tuin, dan zal ik nog meerdere kwartiertjes nodig hebben om alles weer proper te krijgen. Niet dat het zo vuil staat maar als je het niet direct aanpakt, dan groeit het in de korste keren boven je hoofd .
Toen ik gisteren naar het tuincentrum ging om koolplanten te halen zag ik er een voor mij onbekendekoolsoort Kool Ramanesco.Ik heb er enkele plantjes van meegebracht. Op het eerste zicht leunt ze heel dicht aan bij de broccoli. Ik wilde er meer over weten en ben op zoek gegaan op het internet en dan is wikipedia meestal mijn toevlucht. Ziehier het resultaat.
Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) of groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en heeft een geelgroene kleur. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de vorming van torentjes is het een veel decoratievere groente dan bloemkool. In Nederland is romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vindt vanaf 1986 de teelt op grotere schaal plaats.
Het blad moet voldoende opgericht zijn om de kool in de schaduw te houden anders kleurt deze rood. Ook kunnen er wat bladeren omgeknikt en bovenop de kool gelegd worden, maar dat is eigenlijk niet noodzakelijk.
Van april tot begin juli kan romanesco gezaaid worden. De beste zaaitijd is echter van eind mei tot eind juni. De planttijd ligt in mei tot en met juli. Deplantafstand bedraagt 75 x 50 cm. Er kan geoogst worden vanaf juli tot in november.
De kool Romanesco behoort bij de kruisbloemigen. Omdat ik vrees voor wormvraat zal ik ze afdekken met tuingaas. Of het lukt kan je hier verder volgen.
De geënte tomatenzijn besteld en die moet je dan planten van zodra ze geleverd worden.
De planten, die zeer droog gehouden worden, plaats ik in een ondiep laagje water in de drenkbak.
Dan ontruim ik de winterwerkvloer en verwijder die.
Voor de eerste keer in 25 jaar stond ik voor een verrassing en begreep ik waarom het zo moeilik was om onze kat uit de serre weg te houden. Een muizegat en...
een eindje verder de resten van leeggezogen pitjes.
Van welke vruchtjes die zijn geweest kan ik niet zeggen en van waar die allemaal kwamen, nog veel mindder.
De volgende stap was het goed gieten van het oppervlak. Dan worden de plantputjes gemaakt en volgegoten. Ik voeg er altijd samengestelde mest aan toe in korrelvorm.
Het planten is vlug gebeurd, er voor zorgend, dat de vertakking in de breedte wijst. Opnieuw duurde het voorbereidend werk tien keer langer dat het planten.
Als ik zaai dan besteed ik daar veel aandacht, zorg en tijd aan. Je kan nog eens mijn volgorde van te werk gaan hieronder volgen bij de zaai van de wortelen.
Hier heb ik een rijtje pastinaak Tender and True van 'Demeter' is gezaaid.
De afstand wordt afgemeten (25cm) en voortjes worden gemaakt en direct goed gegoten om verbinding te maken met de vochtige grond onderin.
Eens gewaterd worden ze gevuld met gezifte compost of potgrond. Hier gebruikte ik potgrond.
Het geheel wordt dicht geklopt met de platte schop.
Nu worden de ondiepe zaaivoortjes getrokken, ik zaai en hark de voortjes dicht.
Alles wordt nog eens plat geklopt met de schop. Hier zijn dus vier rijtjes winterwortelenFlakkeese 2 van De Bolster gezaaid.
Ik giet en neem een foto als het half gegoten is om het verschil tussen droog en nat duidelijk te maken.
Het gieten wordt met tussenposen van een half uur, enkel keren herhaald. Ik gebruik meestal biozaden maar proefondervindelijk stelde ik vast dat bepaalde soorten hier een ondermaats resultaat gaven en zaai ik dan terug voor die soorten, gewoon zaaigoed.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !