Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
31-07-2010
oogsten
Er is bijna geen tijd en geen zin om op de PC te komen en verslag te geven van wat er nu allemaalgebeurt in de tuin. Ik probeer er rustig bij te blijven maar soms heb ik het gevoel mezelf voorbij te steken. Gelukkig bleef in rustig genoeg om alles digitaal vast te leggen.
De knoflook was overrijp en verkeerdelijk dacht ik ze er zo maar te kunnen uitrekken. Dat lukte niet en ik dacht dat ze afgerot waren omdat ik alleen het loof in mijn handen had. Paul, de beheerder van ons blog, was hier toevallig op bezoek en die zei me dat er niets mis was met dat stuk trekken van het verdorde loof en dat ik de knollen er moest uitgraven.
Dat uitgraven duurde niet lang. Nooit had ik voorheen echt resultaat geboekt omdat ik altijd veel te laat had geplant. Vorig jaar gingen de knollen begin oktober in de grond...eindelijk op tijd en eindelijk heb ik een mooi resultaat. Ik had dus nog nooit echt geoogst. Ik heb vooral de witte soort maar ook enkele paarse knollen. Het is opvallend dat op die paarse knollen het loof bleef zitten en op alle witte viel het er zo af.
Het bergen van de sjalot en de ui gebeurt in fases. Eerst wachten tot ze door de zon helemaal droog op het veld liggen.
Dan worden ze in bakjes gelegd.
Uiteindelijk worden ze op de kruiwagen geplaatst en onder het afdak gezet tot ik ze kan in trosjes ophangen.
De zomerprei begon stilaan door te schieten. Ik knipte telkens de zaadkop er uit.
Het was dus hoog tijd om ze allemaal ineens te oogsten.
Ter plaatse worden ze gereinigd en klaar gemaakt om gewassen en gesneden te worden.
De groene selder wordt op enkele vingers van de grond afgesneden. Het gebeurt zodanig dat het zeer teergroene hartje ongedeerd blijft. Dan rest er nog het wassen en het snijden en dat is een tijdrovende bezigheid.
Er was deze morgen een mailtje met een paar vraagjes in mijn mailbox!Ik gaf enkele dagen reeds een antwoord maar ik vulde het van daag aan.
uien : loof knakken? Beste, Knakt u loof van uw uien? Is dit aan te raden?
Naar het einde toe komen de uien over het algemeen vol onkruid te staan. Het loof valt hier en daar vanzelf naar beneden zonder dat je het zelf knakt. Omdat de uien niet helemaal onder het kruid zouden komen te staan. Dan wied ik, er wel voor zorgend geen uien los te wroeten. Komen er toch los, dan neem ik die mee naar binnen om eerst te gebruiken. Terwijl ik wied leg ik het groen, dat in alle richtingen neervalt in één richting. Wat nog niet geknakt is leg ik ook neer. Ik ga reeds vele jaren zo tewerk. Of het al dan niet aan te raden is om het loof te knakken zoals sommigen beweren, dat weet ik niet. Als iemand dat aanraadt zoder motivatie, doordat die persoon de twee wiçjzen heeft uitgeprobeerd, dan heeft dat zijn waarde. Zonder motivatie heeft zo'n bewering weinig zin.
Door de uien te knakken stop je de sap toevoer waardoor het afrijpen gelijkmatiger gebeurd dan bij niet afknijpen of knakken van het groen.
Deze soortsnijboon hang in hele trossen samen als het ware tegen de staak gedrukt.
Van buitenaf zie je zo goed als geen bonen staan. Je moet al het bladerdek open trekken om ze op te merken.
Het verlezen bestaat er uit om de twee uiteinden zo kort mogelijk af te knippen. Deze bonen zijn volledig draadloos en verlezen in de helft van de pluktijd.
Help!!!! Mijn tomaten zijn ziek. Daar komt het onderstaande bericht op neer; Ik kreeg het zopas doorgestuurd. Titel: TOMATEN
Bericht: HELP HELP HELP HELP HELP HELP HELP 20 tomaatplanten in de tuin gezet , alles ging goed , een 4-tal dagen geleden begonnen de bladeren van 4 planten in de rij te verwelken, waarvan 2 helemaal en de 2 andere eerst bovenaan en nu ook volledig.... ZELFDE ras , verzorging, grond, water (zelf extra water gegeven ) enz.... Nergens dit fenomeen op INTERNET gevonden Dit is een raadsel voor mij ............... IEMAND enig idee wat de oorzaak kan zijn ??????????????? zo ja email dan naar.....Tuinclubveltjabbeke op het adres dalae@pandora.be
Dezelfde noodkreet, vergezeld van foto's van een aangetaste plant kan je terugvinden op...: http://www.bloggen.be/quicengroigne/archief.php?ID=841484
KURKWORTEL ? Verticillium-verwelkingsziekte of slaapziekte (tomaat) ?
dank bij voorbaat en groetjes: André
Beste Adré, Dit fenomeen ken ik niet. Misschien kan je best eens de grond laten ontleden, de plant verbranden door mee te geven met de vuilniswagen, je grond ontsmetten enz...
Is er een bezoeker van deze blog die André kan helpen? Alle antwoorden, met hopelijk een duidelijke motievatie en een middel om te voorkomen en eventueel te verhelpen in een beginstatium...stuur je naar bovenvermeld emailadres! dank bij voorbaat.
Courgettes kan ik hier nu dagelijks oogsten om dadelijk te consumeren of te verwerken in o.a basissoep en van zohaast er tomaten zijn, ook in een niçoise om dan in te vriezen voor de winter.
Ajuin en sjalot blijven gerooid, enkele dagen op het veld en worden dan in bakjes (kleinere exemplaren) of in trossen( de grotere) bewaard.
Bij de struikboontjes is het voor ons de eerste oogst. Hoe dat gesmaakt heeft? Hoe klaar gemaaktlichtjes? Het eerste is niet te beschrijven maar het twee is simpel: gekookt en dan opgestooft met een goede portie ajuin en opgediend met nieuwe aardappelen in de pel en een hammetje en als saus, een beetje gesmolten beste boter. Ik wens jou hetzelfde hoor!!!!
Het beperkt zich natuurlijk niet ot het oogsten van ajuin, courgette en boontjes. Er is nog zoveel meer.
Zo nu en dan krijgen we een dankbetuiging. Dit doet ons deugd Bericht: Hallo Hartelijk dank voor het antwoord op mijn vraag betreffende knakken van uien.
Dit is een heel interessante blog omwille van 2 redenen 1. om de inhoud die quasi dagelijks aangevuld wordt 2. om de antwoorden op vragen van bezoekers
Dit heeft deze zeker een stem 'HEEL GOED' verdiend wat dan ook bij deze gebeurd is. Reeds jaren brengen wij zoveel mogelijk dagelijks een bijdrage. De inhoud van de uitleg bij het fotomateriaal is altijd gericht op absolute beginners. Soms krijg ik ook een vraag om bv. telkens ik een groente zaai om niet enkel de naam van de groente te vermelden maar ook de naam van het zaaihuis. Ik heb leren werken met een fotoaparaatje in mijn linker broekzak. Ik hoop nog een tijdje zo te kunnen doorgaan.
Het gebeurt nog al eens dat daar almeteens ergens een plant kiemt die je niet gezaaid of gewild hebt. En ik spreek niet over de zogenaamde onkruiden. Zo heb ik plots in mijn serre een pompoen of courgette plant staan; bij het kiemen kan je dat moeilijk uitmaken.Ze hindert voor niets en ik laat ze verder groeien. De verdere ontwikkeling zegt me dat het om een pompoen gaat.
Ze heeft goed haar plaats gekozen, juist naast de waterpot van een tomaat.
Ze slingert zich rond en door de tomaten heen. foto boven en onder
Nooit kweekte ik pompoen in de serre. Je weet dat ik nooit verlegen zit voor een experiment hé. Mijn vrees is, dat het zo'n grote ranken ontwikkeling zal geven, dat die plant toch nog de tomaten zal hinderen. Ook is het mogelijk dat er weinig of geen vruchten op komen. Ik zal dus zien wat het wordt.
Nu de prei allemaal uitgeplant is, kan ik ge grond klaar leggen voor de zaai van de paksoi.
Eerst worden de prirestjes verwijderd. foto's boven en onder
Omdat het om een tweede teelt gaat na prei die een veel eisende groente is, wordt er een laagje compost ingewerkt met de woelvork.
Dan wordt de grond met de hark fijn gelegd. Toch heb ik beslist om niet te zaaien in volle grond want het blijft te droog en ik zal teveel moeten gieten. In de serre komt alles vlugger boven en eens verspeend staan ze op een klein oppervlak zodat je niet teveel met water hoeft te sleuren.
Tussen 1 en 15 juli zaai ik de latere groenten, vooral voor herftsoogst, die moeten dan ook verspeend worden.
In grotere of kleinere bakjes worden de verschillende soorten gezaaid.
Ruccola, een groente die zowel vroeg als laat regelmatig wordt gezaaid, omdat die heel vlug in zaad gaat. Deze wordt in trosjes geplant en cicorei en de andere bladgroenten als enkelingetjes verspeend.
Het bovenste groene bakje bevat de ruccola. Het onderste cicorei van Milaan en boerenkool.
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische zaden maar met sommige soorten lukt het niet in mijn tuin en moet ik teruggrijpen naar de klassieke zaden.
Het groen gaat tegen de grond liggen en droogt dan in versnelt tempo op. Dat noemen wij 'afrijpen'.
Eén enkele rij maakt uitzondering op dat verschijnsel en staat nog recht en gezond groen. De uien zijn ook merkelijk groter dan de andere. Ik heb ergens gelezen dat, als je in één rij de soorten mengt, de uien langer groen kunnen blijven en zo dikkere knollen vormen.
Natuurlijk moest ik dat uit testen door om beurten een rode en een gele ui te planten. Is het toeval of is het regel....maar het resultaat is verbluffend, de uien gaan niet liggen, staan nog groen en het verschil in grootte is opmerkelijk. We zullen zien of het fenomeen zich volgend jaar wil herhalen.
De cassisbes, in de volksmond plamen of paters genaamd, leent zich uitstekend om op te leggen op alcohol. Ook voor confituur is het een hoogvlieger.
Eens de bessen helemaal zwart zijn, worden ze geplukt. Deze hier zijn nog niet oogstklaar.
Mijn vrouw plaatst er een deel op alcohol.
Het grootste deel wordt verwerkt tot confituur. Omdat er dit jaar eerder weinig bessen waren, in tegenstelling tot de jeneverbessen heeft ze een gemengde confituur gemaakt met cassis en rabarber. De smaak is perfect...je proeft geen rabarber, enkel cassis en zo komt ze toch aan de gewenste hoeveelheid lekkere confituur van cassis.
Ik heb haar reeds meerdere malen naar het recept gevraagd, telkens zonder resultaat. Vroeger nam ze een basisrecept dat ze uit een boek, of dat ze van haar ma, van een vriendin of van wie dan ook had gekregen en dan interpreteerde ze dat. Nu gaat ze op het internet, zoekt een recept en geeft er haar eigen draai aan. Vroeger durfde er nog al eens iets mis gaan of niet 100% lukken naar haar goesting en dan toch perfect eetbaar zijn. Tegenwoordig herinner ik mij niet meer wanneer het de laatste keer echt fout is gegaan. Mijn vrouw maakt nooit twee keer juist dezelfde confituur. Wat een luxe toch voor ons!
De weinige bessen die nu nog aan het rijpen zijn op de struiken zullen dienen als dessert, rechtstreeks op tafel.
Rode biet kan op verschillende manieren geserveerd en gegeten worden. Bij ons thuis eten we ze zowel rauw als gekookt.
De kunst bestaat erin om de min of meer aardesmaak die aanwezig kan zijn te elimineren of op zijn minst sterk te verminderen. Wij doen het gewoonlijk met toevoeging van appel.
- Rauw wordt de biet geschild en geraspt. Een appel wordt geraspt en er bij gemengd door goed te roeren. - gekookt en afgekoeld: Eerst wordt de biet gewassen en ongeschild gekookt. Ik kook een gepelde ui, middendoor gesneden mee die ook mee opgegeten kan worden of niet. Eens de biet gaar gekookt is, laat je die afkoelen en kan je de pel er zo afvrijven. In plakjes of blokjes gesneden mengen wij de bietjes in een salade. Soms worden ze in plakjes opgediend met een pittige vinaigrette naar eigen smaak. -Warm opdienen: Dit is heel eenvoudig...je maakt de rode biet klaar zoals je gewoonlijk rode kool klaar maakt.
Ik zaai reeds enkele jaren de de 'cylindra'. Die heeft een minimale aardesmaak en heeft het voordeel dat je daaruit kleine ronde plakjes kunt snijden (rondelletjes) wat aardig meegenomen is voor de presentatie en de bedeling.
- Inleggen in azijn is een delicate aangelegenheid en vergt lang zoeken vooraleer je de smaak van alle huisgenoten kunt bevredigen. Het best is die te kopen en zoeken naar het merk dat het dichts de algemene goedkeuring meedraagt.
Je kan ook op internet op zoek gaan naar recepten. Ik heb er eentje uitgepikt maar er zijn er veel meer hoor. Rode biet met mierikswortel
300 g gekookte rode biet
1 mierikswortel (vers of reeds geraspt uit een potje)
zout & peper
1 el suiker
1.Rasp de rode biet.
2.Vermeng met mierikswortel naar smaak, het mag vrij scherp smaken.
De tuin staat kurkdroog.Het enige wat ik nu moet doen is oogsten van vooral: gemengde salade en
courgettes.
De ui begint af te rijpen en kan dus gebruikt worden voor directe consumptie. De zomerprei is ook stilaan klaar voor een lekker zomersoepje. De groene selder kan gebruiktworden en er is nog wel meer.
Oogsten is dus nu mijn voornaamste bezigheid.Ook moet ik zo nu en dan eens de waterlans klaar leggen en hier en daar een plant redden van de verdroging. Het is de fijnste tijd van het jaar al is het nu wel VEEL TE DROOG natuurlijk.
Tuinieren is meestal vechten tegen het onvoorziene.
Als je het rijpende kleinfruit niet inkooit zal je niet veel of niet moeten plukken. Gevederde vrienden gaan er mee aan de haal. De frambozen zitten nu ook onder vogelnet
Die staan in de nabijheid van jeneverbessen en cassis.
De derde is de scheve kooi staat boven de stekelbessen.
Die stond er pas en ik moest reeds een vogel bevrijden een jonge merel.Die was proberen binnen te dringen op een plaats waar het net gewoon los op de grond lag.
Nu ligt dat deeltje vast met een paar stenen. De kleinste mogelijkheid buiten ze uit om bij onze lekkernijen te kunnen komen.
De courgettes en de komkommers beginnen vruchten te geven.
Eens ze in volle groei komen en ze over genoeg vocht beschikken kan je bijna elke dag één vrucht per plant oogsten. Daarom staat er bij iedere plant een pot in de grond.Het komt er dus op aan dat je bij droog weer regelmatig water geeft.
Ik laat de vrucht niet langer worden dan +/- 20cm. Laat je er per ongeluk één door groeien tot monstergrootte dan kan je die in de soep verwerken. Maar dan valt de opbrengst stil. Als je dat voor hebt zoek je het best of er zich op de plant, onder het bladerdek geen reus aan het ontwikkelen is. Sommige rassen hebben een heel dicht bladerdek.
Ik laat de vrucht niet langer worden dan +/- 20cm. Laat je er per ongeluk één door groeien tot monstergrootte dan kan je die in de soep verwerken. Maar dan valt de opbrengst stil. Als je dat voor hebt zoek je het best of er zich op de plant, onder het bladerdek geen reus aan het ontwikkelen is. Sommige rassen hebben een heel dicht bladerdek.
Ik laat de vrucht niet langer worden dan +/- 20cm. Laat je er per ongeluk één door groeien tot monstergrootte dan kan je die in de soep verwerken. Maar dan valt de opbrengst stil. Als je dat voor hebt zoek je het best of er zich op de plant, onder het bladerdek geen reus aan het ontwikkelen is. Sommige rassen hebben een heel dicht bladerdek.
Wat ook gebeurt, is dat de bloem heel rap opdroogt van als de vrucht nog behoorlijk klein is. Ook dan, bij een niet normale vorm knip ik de vrucht er vlug uit.
Toen het gisterenavond donderde en regende wist ik dat het vandaag vroeg zou zijn als ik prei zou planten. De plantvoren waren de vorige dagen reeds gemaakt, ook in de vroeg morgen.
Het eerste wat ik rond zes u deed, terwijl het klaar genoeg was om te werken maar blijbaar aan de onderbelichte kant voor mijn apparaat die automatisch blitste, de voortjes zo diep mogelijk losmaken.
Daardoor stroomt het gegoten water niet naar het laagste punt maar dringt terplaatse door naar dieper.
Twee gieters per voortje van 4,5m lang, goot ik eerst. Dan meste ik stevig bij met organische korrelmest, want de prei is de tweede vrucht op deze rijen. Om de korrelmest te doen smelten goot ik nog één gieter per rij.
T erwijl het water inrekt haal ik de prei uit de grond met de spitvork.
Het ziet er naar uit dat de prei goed staat. Er staan relatief weinig planten maar ze zijn groot voor plantgoed.
Dit is nog een reden temeer om in het begin veel te gieten. De wortels, die door de groogte zeer lang zijn worden ingekort, evenals het te lange bladgroen. Zo'120 plantjes worden in apparte bakjes aangebracht. Zo voorkom je dat al de dikkere in één rij staan en de tweede rij met de overschot verder moet.
De gaatjes worden in de vochtige grond gemaakt met de spitvorm.
De plantjes worden elk tegen één kant van het gaatje geduwd, zodat het gaatje tot onderaan open blijft en ik het kan doen vollopen met water en slijk.
Elk jaar plaats ik twee serrekomkommers in mijn serre maar...
dit jaar is er één die niet echt meewil. Plots groeitt die niet meer door. Er komt geen kopscheut. Ik heb de frequentie van het water geven verdubbeld naar elke dag en na korte tijd zie ik een viertal geginnende okselscheuten. Ik zal de laatste naar boven laten gaan en de andere na twee bladeren inknippen...tenzij het maar een korte opflakkering is en de plant helemaal gaat verkwijnen. Dit is de twintig jaar reeds één keer gebeurd maar enkel malen reeds herstelde de plant zijn.
De tweede zit reeds boven het tweede plantenschap en zal zich normaal gezien in het dak van de serre uitbreiden. De eerste vrucht knip ik steeds weg wan die groeit zelden of nooit nooit door. Ofwel is de top veel smallet dan de rest, ofwel droogt die top heeml vlug op. Dat kan je bij courgettes ook hebben. De volgende vruchten zijn dan normaal. Bij zo'n warm weer als de vorige dagen geef ik de komkommers, evenals de courgetten elke dag water.
Hier, kort bij zee, is het rond zeven uur fel geginnen donderen en goed doorregen. Dondervlagen duren hier in de kuststreek hoogstens 15 minuten. Die trekken heel vlug in zee. Rond negen uur kwam er een tweede vlaag door met wat minder regen. Het is reeds afgekoeld tot 22° (heerlijk na zo'n pufdag) en ik hoop dat er nog wat meer regen komt.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !