Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
11-10-2010
het goede weer
Dauwtrappen wordt elke morgen een beetje frisser. Dauwtrappen, soms ook dauwtrippen genoemd, is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken.
Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdagal om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen, vandaar de term dauwtrappen. Het dauwop het gras zou een zuiverende werking hebben.(Wikipedia)
Maak gebruik van het droge zonnige weer om, indien het nog niet gebeurde, je moestuin een grondige schoonmaakbeurt te geven maar je zal er waarschijnlijk alleen voor staan.
Je kan het ook door te mulchen nadat je de grond los maakte.
(foto's Google afbeeldingen)
Het geeft een appart gevoel om soms foto's van je eigen tuin op Google afbeeldingen terug te vinden.
Had je handschoenen gedragen, kreeg ik te horen, dan had je hoogstens een blauwe plek op de bovenkant van je hand en nu zitten er zes draadjes in.
Ik ben nu eenmaal iemand die heel moeilijk in de tuin werkt met handschoenen aan en zeker niet als ik met een snoeischaar bezig moet zijn. Er was natuurlijk veel bloed bij, wat de zaak veel erger deed lijken dan die in feite was. Een beetje vel afgerukt door het haperen aan een geroeste haak bij het wegslaan van afgesneden groen dat in de weg lag om verder te snoeien. Maar dat groen verborg een haak in een paal en ik had prijs.
Mijn vrouw was op haar werk. Gelukkig heb ik zeer goede buren. Al vlug zat ik in de wachtkamer van de dokter. Stel je voor, een wachtkamer met zeven vrouwen en er komen daar twee mannen bij waarvan een al lachend met een hand in keukenpapier en een zakdoek gewikkeld, vol bloed. Mijn gelegenheidschauffeur is er dan nog wat wc papier gaan bijhalen toen het bloed op mijn werkbroek begon te druppen. Dan zag het er helemaal luguber uit. Mijn toevallige buurvrouw links van mij had zich met haar rug naar mij gedraaid en ik had een vermoeden...en vroeg dan ook, 'zijn er hier die niet tegen bloed kunnen?'. 'Ik', antwoordde ze, met een klein stemmetje, en voegde er aan toe; 'als ik niet kijk en jullie spreken er niet meer over dan lukt het me wel om te blijven zitten.
De dokter was weggeroepen om een wonde te naaien. Toen we even later bij haar zaten en de operatie naaien 2 begon zei ze ' ja je moet niet onderdoen voor wat ik daar pas onder handen moest nemen. In twintig minuten had ik weer een droge hand, niet wat slordig omwonden met rood maar stijlvol en kraaknet in wit verpakt.
Eerst bedankte ik de vrouwen in de wachtzaal omdat ze mij hadden laten voorgaan en een kwartier later lichte ik telefonisch mijn vrouw in die niet eens schrok. Zoiets heb ik nog wel voor. Ik kreeg telefonisch wel een pak richtlijnen en van de dokter moet ik ook enkele dagen uit de tuin blijven en braaf zijn. Nu maakt vrouwtje lief witloof in hamrolletjes klaar of kalfslever en zo meer, tot ik weer bv een taaie biefstuk aankan.
Ja...werken in de tuin hé! En maandag leer ik de klussen klaren met handschoenen aan.
Paksoi is een najaarsgroente terwijl groenlof niet alleen voor het najaar is maar vooral als lekkere wintersalade is gekend.
Eerst even de groenten voorstellen
-Paksoi: dat er in mijn biotuin uitziet zoals hier op de foto.
en -groenlof in mijn tuin staat het als de foto hieronder toont. Het is wel van het ras suikertop of suikerbrood met zeer geslopen krop.
En nu het recept: dat gisteren bij ons werd toegepast op een staal paksoi. ingrediënten: - 1 volledige plant
-een klontje boter al naar gelang je mager of vet wilt klaar maken
-een bouillonblokje ontvet of gewoon naar eigen smaak
-sojaroom en eventueel peper en zout
bereiding:
-reinig de groente, snij vooral de vezelachtige stengel bij de paksoi in kleine stukjes en bij het groenlof gebruik je meestel enkel de buitenste bladeren omdat je de witte kern als rauwkost kan serveren
-spoel goed na
-smelt de boter en giet de druipende groente in de pot en dek af
-controleer regelmatig en voeg desnoods water toe
-voeg het bouillonblokje toe, al dan niet vooraf gesmolten in een geutje warm water
-voeg de sojaroom toe en roer even om... voeg je veel toe dan moet opbinden met wat maïsenabloem
-laten nasudderen op een laag vuurtje naar eigen dunk, al naargelang je de groente krokant of moesachtig wilt hebben.
-kruid eventueel wat bij met peper en zout
smakelijk eten
wij hebben geserveerd met hondshaai en gestoomde aardappelen en begoten met een aangewezen wit wijntje naar eigen smaak.
De moestuin is onder controle en wacht het klein fruit nu op een grondige aanpak. Daar moeten de kooien nog weggenomen en geborgen worden.
Hier tussen de struiken, waar de pompoenen stonden is het proper gemaakt.
De laatste wortelen en de minitomaatjes zijn geoogst en ook daar is nu alles proper.
De twee laatste kropjes salade stelden niet zoveel meer voor. De helft was rot, de andere helft heeft toch lekker gesmaakt.
Ook hier ligt alles proper. Na het afboorden kan ik stilaan beginnen met de winterbedekking aan te brengen. Nu wil ik me echter toespitsen op het verdere opzetten van de composthoop.
De laatste dag van september ben ik nog al actief geweest in de tuin maar allemaal leuke werkjes. Het ging vooral om het definitief oogsten.
De pompoenen en de gele courgette gaven hun laatste vruchten. Van de groene courgette blijven er nog twee van de vier planten actief. De rest werd verwijderd.
Waar de pompoenen weg genomen zijn lijkt het op een wildernis. 90% van het ongewenste groen bestaat uit 'stinkende gauwe'.
Ook de laatste minitomaatjes zijn geplukt.
Ook hier staat ongewenst groen onder de nu lege en zieke ranken.
Het onkruid hier en op het aanpalend stuk waar de wortelen nu ook allemaal geoogst zijn, is overwegend 'Ganzemuur'. De ranken van de tomaten dumpte ik op de teerhoop.
Alle gezonde onkruidvrije resten van alle eindoogsten, vormen nu een volgende laag bij het opzetten van de nieuwe composthoop. Deze zet ik op volgens de trage methode. Gebruik je de rappe methode ttz aanleggen in een paar uur, dan hoef je niet te selecteren en verbrandt de ontstane warmte de ziektekiemen en de onkruidzaden. Bij de trage methode moeten alle zieke planten en alle zaadhoudende planten op een verteerhoop appart.
Dat het oktober is kan je in onze tuin o.a. zien aan de kortstondige kleurenpracht van de wilde wingerd. Op de achtergrond zie je de ranken van de pompoenen en het skelet van de kooi boven de stekelbessen.
Niettegenstaande we oktober zijn kan ik nog regelmatig enkele volrijpe achterkomertjes plukken op de doorloze bramen. Die eten we dan als waterige maar lekkere snoepzuurtjes.
Wat de properheid van de moestuin betreft, heb ik het bijna terug onder controle. Het is een echt onkruidjaar. De natte augustusmaand gevolgd door september dat, wat het weer betreft, toch ook niet echt denderend was. Ik wacht de zonnige dagen af en doe telkens een deel.
Een minderheid heb ik niet onder controle in de twee stroken van de wisselteelt. Aan de serre moet nog een restje wortelen dat onder het onkruid verborgen zit, aan gepakt worden. Ook de minitomaten die op de definitieve oogst wachten staan vuil.
Daarentegen is de rij prei tussen de selder en het groenlof gewied.
Dan was het ook het ogenblik om de prei aan te aarden.
De broccoli, waar ik het gaas verwijderde, en de kervel kregen ook een grondige beurt.
Tussen de tweede rij groenlof en de pastinaak is het nu ook uitgeklaard.
De rest van de rijencultuur had reeds een schoonmaakbeurt gekregen. De knolselder is nu zichtbaar geworden en de winterbloemkool heb ik reeds geplant in het schema van volgend jaar waardoor ze nu een beetje hinderend dicht bij de laatste rij prei staat. Nu nog de wisselcultuur en de moestuin is opnieuw onder controle.
Op andere jaren kan je heel wat gerijpte paprikas plukken op planten die buiten in volle grond werden gekweekt.Dit jaar lig dat heel anders.Ik moet tevreden zijn met een volle emmer groene vruchten.De natte augustusmaand en een wisselvallige september deden toch wat vruchten rotten.Van rijpen tot rood, kwam er dit jaar niets terecht.
Alle grote vruchten worden geplukt en de planten worden verwijderd. De oogst is heel wat minder dan bv vorig jaar toen er bij de eindoogst reeds veel rijpe vruchten op tafel, lekker klaar gemaakt, werden opgediend.
Dit is de hele opbrengst voor 2010. Gelukkig was de opbrengst van paprika in de miniserre groot en is er een groot aantal rijp geworden en geplukt. Daar staat de langwerpige soort.
Toen ik deze morgen heel vroeg dauw ging trappen zag ik in het verandalicht een egel.Hij of zijlag helemaal opgerold heel stil en vooral zeer stekelig te doen. De uitlokker was de poes die op dat moment altijd bij me is alvorens ze op muizenjacht gaat. Vlug naar binnen en weer buiten met mijn klein fotoapparaatje.
Eens terug binnen na de opnames gaf de Pc mij heel wat nuttige informatie die ik vond bij natuurpunt. Ik heb de vrijheid genomen om de tekst en bijgaande foto's hier over te nemen.
Egels zijn bijzonder leuk om naar te kijken, maar wist je dat ze ook zeer nuttig zijn in de tuin? Ze zijn immers verlekkerd op rupsen, slakken, wormen en kevers, die in je tuin heel wat schade kunnen aanrichten.
Als er een egel in je tuin zit, heb je het meeste kans om deze te zien tijdens de avondschemering. Je kan ook op zoek gaan naar voetspoen of uitwerpselen om te ontdekken of er een egel in je tuin rondloopt. Egeluitwerpselen zijn vrij groot, sterk glanzend, zwart van kleur (vers soms bruin van kleur) en meten ongeveer 3 à 4 cm in de lengte en 8 tot 10 mm in doorsnede. Voetsporen van egels kan je herkennen aan de vrij lange tenen en het sterk gespreide, wijdbenige spoor. De voorvoetlengte is 2,5 tot 3 cm en de achtervoetbreedte 2,5 cm. De paslengte bedraagt tot 15 cm in stap en de spreiding tot 10 cm.
Om meer egels aan te trekken in je tuin kan je zelf heel wat dingen doen:
-Gebruik geen insecticiden of vergif in je tuin want zo vergiftig je het eten van de egel
-Als je een vijver of zwembad hebt in de tuin zorg dan voor een plankje of een ruwe rand zodat de egel eruit kan klimmen.
-Een houtmijt of een hoop takken en bladeren achteraan in de tuin vormt een ideale verblijfplaats.
-De egel onderzoekt in de herfst een heleboel plekjes die als winterkwartier kunnen dienen zoals putten, keldergaten en afvoerpijpen.. Dergelijke plekken zijn dikwijls gevaarlijk voor een egel: hij kan zich verwonden of vastgeklemd geraken. Als je zo'n gevaarlijke situatie kent, sluit ze dan af met een rooster.
-Verbrand nooit takken of draai geen composthoop om voor je er zeker van bent dat er geen egels onder zitten.
-Je kan eventueel wat extra voedsel aanbieden zoals bijvoorbeeld het eten van honden en katten, een rauw ei, spekrandjes e.d. gemengd met wat muesli en pindakaas. -Let er wel op dat je de egels in je tuin geen koeienmelk voorschotelt. Daarvan kunnen egels ziek worden of zelfs sterven. Je zet beter een kommetje met water buiten. Kattenmelk is ook geschikt voor egels.
-Zorg ervoor dat egels vanuit je tuin vlot naar andere tuinen kunnen geraken. Een egel kan niet alleen in jouw tuin overleven. Plaats daarom een heg i.p.v. een schutting of hek. Maak ook enkele egelpoortjes, die minimum 15 bij 15 cm groot zijn.
-Wanneer je fruit beschermt tegen vogels met netjes, zorg er dan voor dat deze minimum 30 cm boven de grond hangen
-Vergeet niet dat de egel een beschermde diersoort is. Je mag hem dus niet houden als huisdier. Als je een zieke egel vindt, neem je best contact op met een vogelopvangcentrum.
Bouw zelf je egelhuis Materiaal: ongeverfd hout of watervast multiplex, minstens 12 mm dik. In het plan zijn alle planken 20 mm dik. Het hout mag in geen geval behandeld zijn, aangezien deze producten zeer giftig zijn! Nagel het dak niet vast, aangezien je het egelhuis nadat het bewoond is geweest best uitkuist. Gebruik in geen geval schoonmaakproducten!
De ventilatiebuis kan recht zijn of krom, als de buitenopening maar naar beneden gericht is (anders regent het binnen). Om te vermijden dat de egel bladeren in de buis duwt, dek je ze best binnen in het egelhuis af met een gaasje. Bedek het egelhuis met zand, takken en/of bladeren. Met een plastic zeil tussenin zal het huis veel langer mee gaan. Egels hebben zachte voetkussens. Bedek de bodem van het egelhuis daarom met een beetje grond en/of zaagsel. Plaats het egelhuis niet met de opening naar het noorden of noordoosten om koude tocht te vermijden.
Hier zijn dan mijn eigen foto's
Gedurende het bezoek van het egeltje(foto boven) en erna (foto onder).
De egel wat ingezoomd.
Hier heb ik de potjes eventjes naast elkaar geplaatst waardoor je duidelijker ziet dat hij er van at.
September en ook oktober kunnen enkele mooie zonnige, dus droge dagen na elkaar hebben.
Zonder dat je er erg in hebt, vervuilen de paadjes.
Dan neem ik de zware kapper en het volstaat om mits een beetje druk, je gewoon het groen zo mee hebt met het bovenlaagje aarde.
Tussen de gemulchte groenten steekt er hier en daar ook onkruid zijn kop op. Hier volstaat het om much bij te strooien.
Het is toch wel een gewoonte om een pad onkruid vrij te maken en te harken zodat je enkel het groen mee hebt en de aarde blijft liggen. Bij mulchen kan je ook bij minder droog weer maar voor de paadjes is het gemakkelijker enkele zonnige dagen af te wachten.
Indien je de tuin geen kuisbeurt gaf in september, dan zal het nog wel kunnen in oktober tenzij het weer absoluut niet meewil.
Even tijd maken voor een reactie die ik reeds een poosje terug mocht ontvangen nml op 12 september.
geachte, zaait u ook groenbemesting? Zo ja wat? ik bedek de vrij gekomen grond met kompost ,(mulchen) en laat dit de ganse winter ter plaatse liggen,daarna terug afgevoerd naar de composthoop,voor verder vertering. is dit een goede toepassing,verzuurt de grond dan niet te veel, ik gebruik veel zeewierkalk,om de verzuring tegen te gaan graag uw mening,van harte dank
groenbemesters - Ik zaai geen groenbemester in het najaar omdat mijn tuin zeer lang eivol staat met groenten. In voorjaar zaai ik gele mosterdop plaatsen waar de eigenlijke teelt pas laat van start gaat.
-- Ik denk niet dat het goed is om je totale tuin, vóór de winter te bedekken met compost! a) De compostbehoefte verschilt van plantensoort tot plantensoort. b) Compost is grond en beschermd dus de grond niet tegenbv slagregens. Ik dek bv mijn tuin reeds meer dan 10 jaar af, met succes, met halfverteerde stalmest. Je kan ook groenteresten en tuinafval gebruiken maar daar heb je waarschijnlijk veel te weinig van.
-- De grond verzuurt naar mijn weten niet van compost, wat grasmaaisel bv wel doet.Dan is zeewierkalk het middel om dat te verhelpen maar: je moet weten welke soort grond je hebt. Is je grond bv kalkrijk dan hoef je niet zoveel te gebruiken dan voor een grond die dat niet is.
Hopelijk heb ik je met deze antwoorden een dienst bewezen maar je kan ook altijd terecht in de tuinbijbel van V.E.L.T. nmlhandboek Ecologisch tuinieren
Milkshake recept: 2 à 3 personen (tot. circa 75) Ingrediënten: -1/2l melk (naar keuze) -10g vanillesuiker -300g rijp fruit vb: 1 banaan - 1 appel - 100 g bessen Bereiding: -Was, schil en ontpit het fruit en snijd in stukjes. -Doe dit samen met de vanillesuiker en de melk in de blender en mix dit tot een fijn mengsel. -Giet in een glazen en dien koud op.
Voor romige bereiding vervang de vanillesuiker door 2 bollen vanille ijs.
Smoothie recept : 2 personen (tot. circa 500ml
Ingrediënten:
-200 ml vruchtensap (vb. peren)
-250g fruit (vb. 1 banaan 1 peer 50g bessen)
-1 koffielepel vloeibare honing
Bereiding:
-Was, schil en ontpit het fruit en snijd in stukjes.
-Doe dit samen met de lepel honing en het vruchtensap in de blender en mix tot een fijn mengsel.
-Giet in glazen en dien koud op.
Voor een magere smoothie neem 200g ijsschaafjes i.p.v. vruchtensap en vervang de honing door vloeibare zoetstof.
Voor een koele smoothie kan je op voorhand je fruit in kleine stukjes invriezen.
We hebben genoten van alle proevertjes.
Het geheel van de demonstratie in 'Vrijbroekpark) te Mechelen,werd na het eindwoord van de organisator, nog even besproken bij een kop koffie.
Voorbereiding- Uitpersen van het sap : de gewassen en in stukken gesneden appelen (met schil), de gewassen vlierbessen (of siroop), de gewassen en in schijfjes gesneden citroen (met schil) en het water in de snelkookpan gieten - Gedurende 2à3 minuten onder druk laten koken of 6 min in een gewone kookpot - In een fijn doek gieten en laten uitlekken (2à3 uur)
Bereiding van de gelei : - Het opgevangen sap opvangen en in een kookpot gieten. - De suiker toevoegen op basis van 80gr voor 100gr sap. Goed mengen. -Aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen. -Regelmatig tijdens het koken omroeren en afschuimen. - Bij hevig borrelen : 10min koken.
-In potten overgieten, afsluiten en omdraaien. Bron: Suiker Tienen
Hier voorbeeld van het maken van gelei op basis van vers geperst appelsap. Fruit op siroop (korte bewaartijd van circa 3 maand) recept (met pruimen.)Bewaar lege potten met onbeschadigd metalen deksel. Reinig ze grondig.
Ingrediënten: Neem 1kg pruimen 1 liter water 100gr kristalsuiker.
Bereiding: Was de vruchten en doe ze heel in de bokaal. Breng het water aan de kook en voeg dan de suiker toe. Doe de hete siroop in de bokalen en vul tot aan de rand. Droog grondig de rand en het deksel en sluit de bokaal. Draai de bokaal op zijn kop en laat afkoelen.
-Deze bereiding is lekker bij het ontbijt of bij ieder dessert.
Je kan natuurlijk ook grotere potten gebruiken. Hier konden we niet proeven maar als deelneemgeschenk kreeg elke aanwezige een potje appelgelei mee.
Dit gebeurt meestal in inmaakflessen of potten met een schroefdeksel. Alvorens wij gaan inmaken gaan wij de potten eerst controleren op eventuele defecten. Zon inmaakpot gaat maar een beperkt aantal keren mee. Vooral de deksels laten het nogal eens afweten.
Het steriliseren gebeurt in een daartoe geëigende ketel, een oven of een kookketel. Bij gebrek aan een ketel is een elektrische oven ook geschikt. Zet een schaal met water in de oven en laat de potten 20 minuten bij 100 °C in de oven staan en het zaakje is gesteriliseerd.
De bewaartijd van gesteriliseerde groenten en fruit is haast onbeperkt. In een frisse, donkere kelder kunnen de bokalen jaren staan zonder dat de vruchten merkbaar aan kwaliteit verliezen.
Indien de vruchten in de bokaal er nog fris en mooi uitzien zijn ze over het algemeen nog te eten. Er kan weinig kwaad in een dergelijke pot komen omdat wij er alleen goede ingrediënten hebben ingedaan. Enkel als de vruchten er onsmakelijk beginnen uit te zien en er bij het openen van het bokaal een onfrisse geur opstijgt, zal ons de drang tot nuttiging ontgaan.
Fruit
Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder. Men gaat dan een suikerstroop over het fruit gieten die de bewaring bevorder. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per l water. Dit mengsel laten wij inkoken en afkoelen.
Men kan de vruchten ook met suiker bestrooien. Daarvoor gebruiken we 300 gr suiker per kg fruit. We laten het geheel 12 u trekken en doen het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien. Wij vullen de bokalen door de vruchten goed te stapelen. Af en toe kloppen wij tegen de potten om eventuele luchtbellen weg te werken.
Pruimen en mirabellen hebben vaak de neiging om open te barsten in de bokalen. Daarom prikken wij ze met een vork even in alvorens ze in te wekken.
Perzikken mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Wij pellen ze en verwijderen de pitten. Daarna leggen wij ze in een warme suikerstroop waarin wij wat citroensap hebben gedaan om verkleuring tegen te gaan. Tot slot doen wij er nog enkele gebroken pitten bij om de smaak.
Peren vragen om dezelfde werkwijze als bij perziken. Wij laten ze echter 10 min in de siroop koken.
Indien wij ze enkel op water willen inmaken, gaan we ze even blancheren in wat water met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Wij kiezen peren met een roodkokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel.
Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de voorgaande wijze in te maken
Alle vruchten die wij inmaken winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen. http://www.volkstuinen.be/leesvoer/fruit/bewaren.htm
de ketel met het deksel voorzien van een opening om de thermometer te plaatsen. De de bokaalhouder met de afdekplaat.
De steriliseer thermometer.
Hoe je de gevulde potten het best plaatst op de pothouder.
De afdekplaat gaat los bovenop de gevulde potten.
De gevulde pothouder wordt in de ketel gelaten. Het deksel wordt erop gelegd en de thermometer wordt in de voorziene opening geplaatst. De ketel wordt opgewarmd tot 80 graden gedurende een tijd die kan verschillen van soort tot soort fruit dat men steriliseert.
- Om fruit te drogen kan je ze best wassen, de appelen en peren ontdoen van hun klokhuis terwijl je de pruimen en abrikozen kan drogen met of zonder pit. - Je kan de vruchten geheel of in stukjes drogen. De droogtijd hangt af van de grootte van de stukjes. Hoe kleiner die zijn, hoe rapper het drogen gaat. - Drogen kan door: op een draad te rijgen, ze op horren plaatsen of in een gewone of speciale oven.
Drogen in de oven: -beginnen op 30 à35° en maximaal te eindigen op 80 -stukjes van 0,5à 1cm vergen 7 tot 10u. -Ganse vruchten vragen 1 tot 2 dagen.
- Om droog fruit te bewaren plaatsje het best donker en droog.
Speciale fruit- of groentedroger en hoe je in verschillende lagen kan stapelen.
Principe van de droger...ventilator die de warme lucht, verwekt door elektrische warmte elementen naar boven stuurt.
Proeven stond ook op het programma en het heeft gesmaakt. Deze vorm van bewaren vraagt heel wat tijd en een groot deel van die tijd zal wel gaan in het versnijden van de vruchten tenzij je ze droogt zoals ze zijn en voor appelen er best het klokhuis uit verwijderd.
Op vrijdag 17 september waren mijn vrouw en ik aanwezig op een demonstratie en proeverij van fruitverwerking.
Deze activiteit greep plaats in het Vrijbroekpark in Mechelen, waar onze oudste dochter woont. Wij sporen er naartoe.
Ik was er, zeer geïnteresseerd en kreeg de toelating om fotos te nemen die ik in verschillende bijdragen heb verwerkt. Zo werd ik een geïnteresseerd reporter.De belangstelling was behoorlijk groot en we werden in twee groepen verdeeld. Onze groep moest eerst naar buiten voor een demonstratie van appelsap maken.
Enkele belangrijke punten vooraf -Rijp fruit nemen, best van een sappig lichtzuur ras. -Het fruit goed wassen vooraf. -Bij sap om te drinken voeg je 15% peren toe. -Er kan eventueel 20 tot 40g/liter suiker aan toegevoegd worden. -Het fruit wordt eerst fijngehakt. - Eens fijngehakt wordt het gecentrifugeerd of geperst. -Het sap kan bewaren door in propere en goed afsluitbare flessen, te verhitten op 80° C gedurende 20 minuten
De appelen + 15% peren staan klaar om fijngehakt te worden in een industriële machine.
Als de klus is geklaard wordt het toestel afgelegd. Dan worden de restjes die in de schacht zijn blijven plakken handmatig verwijderd.
Een fruitpers groot formaat. Eens het deksel bovenaan verwijderd is, kunnen we binnenin kijken.
Rechts boven zien we in het toegevoegde detail de binnenkant met een soort rubberen ballon die zich zal uitzetten door het toevoegen van water onder druk die, zoals je in het detail onderaan ziet, kan gecontroleerd worden.
Vervolgens kunnen we op de foto hieronder, de werkwijze om te persen, goed volgen.
In het detail linksboven zie je hoe de trommel wordt gevuld. Links onderaan zie hoe het eerste sap direct onderaan in de opvangemmer loopt. Boven rechts zie je hoe de trommel wordt afgesloten en het deksel dicht geschroefd. Op het detail in het midden recht kan je waarnemen hoe de druk gemeten wordt bij het openen van de waterkraan. En tenslotte helemaal onderaan rechts zie je hoe de sterke stroom sap opgevangen wordt.
In een volgende bijdrage zullen we het hebben over het steriliseren en 'drogen' van fruit.
Ik moet eventjes de kruidenwandeling onderbrekenvoor bezigheden in de moestuin.
Het broccoli plukken moet regelmatig gebeuren. Bij zonnig weer mag je rekenen op om de drie of vier dagen.
Het is mij opgevallen dat er twee soorten planten staan: diegene die vlug in de bloei gaan en de normale die een zekere dikte bereiken, al naar gelang de hoeveelste pluk het is.
Broccoli geeft vruchten tot aan de vorst. Ze worden steeds kleiner maar de hoeveelheid neemt telken toe.
Ik pluk bloemen en normaal bruikbare door mekaar en sorteer ze naderhand. Wij gebruiken die in bloei ook maar dan in gemixte soep. De heel kleine blaadjes worden in beide gevallen mee klaar gemaakt.
Het werd tijd om de staakbonen te oogsten. Omdat wer meer dan genoeg hebben maar ook omdat je telkens op de ladder moet om te plukken en omdat er reeds genoeg rijpe zijn, besloot ik om ze helemaal weg te nemen.
In de voormiddag was is niet vrij maar bij een stralend weer heb ik er door mijn activiteiten er toch nog een plukdag van kunnen maken.De braambessen zijn voor zo ver op het einde van de pluk dat je hooguit nog hier en daar een snoepertje kan plegen.
Ik plukte nog wat pruimen.
Iemand kwam zeer rijpe vlierbessen plukken.
Omdat er voor morgen regen op het programma is geplaatst plukte ik ook vlug de appelen.
De klus was vlug geklaard.
Laat het nu maar regenen, ze staan fijn in bakjes onder het afdak.
Ik had nog wat tijd over om ook nog de minitomaatjes een zoveelste plukbeurt te geven. Als het weer het toelaat pluk ik dan morgen nogmaals de bonen.
Op een bepaald ogenblik kan je de verse tomaten niet meer goed eten. Je moet ze verwerken.Moeder de vrouw verwerkt er een groot deel in puree.
Serretomaten
Mengeling van rassen van buitentomaten.
Eens ze klaar zijn worden ze in een warme pot over geschept en nog even in de microgolf oven op kookpunt gebracht en vlug het deksel erop geschroefd.
Dit kan je ook met pruimen.
Eens geplukt worden ze ontpit en ook warm in een verwarmde pot ingesloten. Is het nodig dat ik eraan toevoeg dat je vooraf de potten grondig schoon maakt?
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !