Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    03-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salade en tomaten

    Salade en tomaten moeten behouden blijven. Dat staat als een paal boven water.

    In het vroege voorjaar (planten halen in januari)  kweek ik salade in de serre. Het gaat minder goed dan vroeger in de koude bak. Die bak heb ik van de hand gedaan en er iemand blij mee gemaakt. Het was voor mij veel te arbeidsintensief. Nu kan ik nog de hoeveelheid halveren. Na de stevige vorstmogelijkheid plaats ik salade in de miniserre en die sluit aan met de eerste teelt.  Dit is een zaak van timing. 


    De eerste salade in volle grond kan ik overdekken met de koepels maar de verschilt van jaar tot jaar. Bij een proef van gedeeltelijk afdekken stel ik vast dat die planten die overdekt zijn heel weinig achter zijn bij de wel overdekte. Het werkt dus de spreiding in de hand.  Ze is wel wat krokant (harder) in de mond.  Je houdt ervan of niet.  Hier valt dat best mee hoor. Tot in september plant ik nu gemengde salade die ik inkoop.  Vroeger zaaide ik alle salade zelf tot een paar jaar terug. Het voordeel van die gemengde salade is dat er veel pluksalade bij is en die is hier even geliefd en zelfs meer dan kropsla. Het voordeel is ook dat ze minder vlug verhit. 

     Wat tomaten betreft wil ik afstappen van de buitenteelt.  Niet dat er heel veel werk aan is maar de opbrengst is beduidend minder dan in de serre. Elk jaar is er hier begin mei uitwisseling van plantgoed en dit jaar lagen de tomaten niet zo in trek maar niemand nam zijn overschot aan eigen plantgoed terug mee naar huis. Ik stond dus met een tamelijk hoeveelheid tomatenplanten.  Na een uitgebreide rondvraag bleven er met een vijftiental over. De verscheidenheid was groot. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om ze op de vuihoop te gooien en van dat overschotje plantte ik er een twaalftal buiten en de drie laatste kwamen in de serre terecht.  September was nat en ik mocht vlug de buitenteelt verwijderen wegens rottende vruchten. Ook de minitomaatjes tegen de serre aan de zuidkant werden aangetast. 


    In de serre is dat een ander verhaal. Daar heb je alles onder controle en je kan er aan werken bij alle weersomstandigheden. 


    Elk jaar is het heerlijk smakende rode weelde.
    Als conclusie heb ik: Buiten absoluut geen tomaten meer te plaatsen en wat de salade betreft zal ik de hoeveelheid beter moeten beheersen en zeker inkrimpen.


    03-12-2010 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortelen, pastinaak en prei
    Wat de wortelen betreft is het ook dit jaar niet zo best geweest. 
     
     Het groen zag er
    verwilderd uit. 
    Eens dat ik begon te rooien waren weinig grote.
     
    Opnieuw, zoals elke jaar waren er ook behoorlijk wat vertakte.  Dat is te wijden aan de zware grond in de diepere lagen.  Enkel de relatief dunne bovenlaag bevat veel compost. Er wordt enkel zeer ondiep omgewoeld.


    'Flakese' is toch gekend van zijn uitzicht van voederwortel maar met een heel fijne
     smaak.


    Eigenaardig genoeg oogst ik bij de pastinaak weinig vertakte wortels maar zelfs lange diepgewortelde exemplaren. 


    De prei daarentegen voldoet, vooral als ze nogal vroeg is geplant ( begin juni).  Ook dit fenomeen heeft te maken met de zwaarte van de grond. Alles heeft wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen.
    Ik heb besloten om geen wortelen meer te zaaien maar in de plaats daarvan in de wisselteelt een vak prei in te voegen.  Daardoor hoop ik mijn preiopbrengst te verdubbelen. Van de pastinaak zal ik een rij toevoegen en dus ook proberen de opbrengst te verdubbelen.
    Aan pastinaak is er heel weinig werk.
    Bij prei is er vooral bij het planten nogal wat werk maar dan volstaat het om zo nu en dan lichtjes aan te aarden om het onkruid in bedwang te houden.


    02-12-2010 om 17:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterbloemkolen
    Nu de tuin ondergesneeuwd is en de temperatuur nacht en dag  onder zero blijft wil ik eens alle groenten die ik tot nu toe teelde één na één onder de loep nemen. Dan zal ik in samenspraak met moeder de vrouw kijken wat er kan weggelaten worden teneinde mijn arbeid te verlichten.  Zo stonden de winterbloemkolen in mijn tuin in oktober 2009 (foto google afbeeldingen)



    De winterbloemkool wordt in augustus gezaaid, in september uitgeplant en in maart geoogst.  Op deze foto, genomen in februari van dit jaar staan ze gestut en ondergesneeuwd. Het had in het najaar van 2009 veel gewaaid...veel meer dan dit najaar.


    Hier zie je ze staan, najaar 2010, juist vóór de sneeuw,  zonder stut en goed ingedekt door de mest.


    Nu op dit eigenste ogenblik zitten ze (op de foto onderaan), evenals de prei, onder een pak sneeuw. 

    Winterbloemkool vraagt, eens dat ze zijn geplant, relatief weinig zorg. September - oktober moet ik ze regelmatig controleren op rupsvraat en dat is het zo van zorg.  De opbrengst is gemiddeld genomen goed.  In elk geval zijn ze welgekomen in het vroege voorjaar.  Ze zijn lekker en wormvrij zonder moeite wegens de lage temperaturen.
    En allemaal dromen we dat er zo mogen uitzien


    01-12-2010 om 06:26 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dromen van
    Met zo’n weer   als de drup ijs wordt dagdroom je toch wel van een lekkere stevige maaltijd. Voor één keer mag het voor mij min of meer afwijken van de seizoensgebonden groente. Als het maar bij een accent blijft.
     Zo vond op
    http://www.smulweb. een recept dat mij beviel: 


    Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssaus
     uit de Franse keuken 
                  Bereidingstijd: 30-60 minuten

    Ingrediënten

    -600 g ganzenlever (zeer vers)

    -8 verse vijgen

    -boter

    -4 eetlepels bruine suiker
    -3 dl banyulswijn    
    -5 dl bruine kalfsbouillon

    -3/4 kg witloof

    -1 bosje ruccola

    -peper en zout

    -sap van 1/2 citroen

    -bloem

    Voorbereiding

    Doe de voorbereiding de dag vooraf.

    Verwijder het dunne vliesje rond de verse ganzenlever, en snijd hem in schijven van 1 cm dik en ongeveer 60 gram. Leg de eventueel dikkere stukken tussen 2 vellen plastic en klop ze iets platter met een hard voorwerp, houd fris, afgedekt met folie. Snijd het steeltje van de vijgen af. Snijd elke vijg in 5 dunne plakjes. Schik de vijgen dakpansgewijs naast elkaar in een met boter ingesmeerde ovenschotel. Lepel er wat gesmolten boter bovenop en bestrooi met bruine suiker. Zet afgedekt, fris weg. Kook de banyulswijn in tot de helft rest en voeg de kalfsbouillon toe. Kook terug in tot de helft. Zet de saus fris. Maak het witloof schoon en neem elk blad afzonderlijk af. Houd de witloofblaadjes afgedekt fris. Was de rucola en zwier droog. Houd vochtig op keukenpapier en afgedekt met folie fris.

    Bereidingswijze

    Snijd de dag zelf het witloof in de lengte in dunne repen. Bak het witloof in bruisende boter kort aan en kruid met peper, weinig zout en citroensap naar smaak. Houd warm. Verwijder de folie en zet de vijgen
    in een tot 220? C voorverwarmde oven gedurende 4 minuten, schakel de grill in om te kleuren. Houd warm. Wentel de ganzenlever door de bloem en klop het overtollige af. (Leg ze zeker nooit op
    elkaar !) Bak de plakjes aan elke zijde 45 seconden in een pan met antiaanbaklaag in bruisende boter. (Dit moet nogal krachtig gebeuren). Neem de plakjes uit de pan en leg ze op een warme ovenschotel. Zet de schotel 2 minuten in de oven. Giet de bakboter uit de pan en voeg de sappen van de vijgen toe.
    Verwarm en voeg de basissaus toe. Kook even goed door en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.

    Serveertips

    Schik op elk bord een bedje witloof en leg er een vijg in plakjes dakpansgewijs geschikt op. Leg half over de vijgen een plak ganzenlever, geef nog een draai van de pepermolen, werk af met de saus en enkele blaadjes rucola. Drink hier een glaasje banyuls van minstens 5 jaar oud bij.

     

    Banyuls  (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

    Banyuls

    is de naam van een versterkte wijn afkomstig uit de Franse gemeenten Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Port-Vendres en Collioure.  Deze zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé. Geur en smaak van Banyuls doen denken aan die van pruimencompote en cacao. Het is een van de weinige wijnen die kan worden gedronken bij chocolade. Ook andere zoetigheden, fruit en hartige spijzen zijn goed met deze wijn te combineren.

    30-11-2010 om 08:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afbouwen

    Activiteiten afbouwen.  Mijn programma wordt te zwaar.
    Mensen lief ik wist niet dat het zo moeilijk was.


    Alles wat ik aanpak verricht ik met hart en ziel en dan ook met volle geestdrift.

    Ouder worden, het duidelijk voelen en zeker zijn van: ik haal het niet meer op; er ligt veel te veel hooi op mijn vork; doe er wat aan! 


    Het eerste wat nodig is … absoluut leren neen zeggen tegen nieuwe aanbiedingen en goed nadenken en bekijken wat ik vrijwillig kan laten vallen.
    -         Het tuinprogramma krijg ik niet meer rond  Inkrimpen

    -         Ik ben definitief uit het plaatselijk bestuur van velt gestapt Ja definitief maar blijf verder de blog
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
     verzorgen, samen met Paul die deze blog een tijd geleden opstartte. Hij is nu de nieuwe webmaster die de gegevenssite van velt Jabbeke opstart en zal verzorgen. Op tijd en stond krijgen jullie het URL hier op de blog. Ik mocht het reeds inkijken en kan je verzekeren dat het een grote aanwinst is voor onze afdeling.
    Oud worden kan pijn doen want afscheid nemen is altijd een beetje sterven en ik moet van veel afscheid nemen. De zomer komt terug maar het leven niet, het gaat verder, daar geloof ik in.... maar aan de andere kant op een andere manier.

     

    29-11-2010 om 07:26 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    28-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een winterreceptje
    Met de huidige kou, voelde ik mij verplicht om een, aan de weersomstandigheden aangepast recept, op te zoeken. 
    Ik ben terecht gekomen op een Nederlandse site
    http://www.smulweb.nl/ 
    en mijn keuze is gevallen op: 


    Indisch gekruid stoofvlees. (enkel het recept een beetje anders gepresenteerd)      

    Bereidingstijd: 30-60 minuten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    -800 g doorregen runderlappen in blokjes
    -zout en peper
    -4 el zonnebloemolie
    -zware ovenbestendige braadpan of casserole met deksel
    -2 grote uien, in stukken
    -4 tenen knoflook, gehakt
    -25 g verse gember, gehakt
    -1/2 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
    -1 el tomatenpuree
    -5 el ketjap manis

    (ketjap manis)
    -8 dl warme vleesbouillon

    Bereidingswijze

    -Verwarm de oven voor op 250ºC.

    -Bestrooi het vlees met wat zout en peper.

    -Verwarm de olie in de braadpan en bak de vleesblokjes in drie porties aan. -Roerbak de ui, knoflook, gember en rode peper 2 minuten mee.

    -Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut.

    -Giet de ketjap over het vlees en vul verder aan met de vleesbouillon tot het vlees onder staat. Laat alles aan de kook komen.
    -Leg, zodra de bouillon weer kookt, het deksel op de pan en zet de pan in de oven. -Temper de oven na een half uur naar 160ºC en laat het vlees circa 1 uur garen.

    -De saus kan eventueel gebonden worden met een bindmiddel naar keuze.

    -Serveer het vlees met bijvoorbeeld rijst en gestoomde groenten.

    Probeer het even uit met succes en ik wens je smakelijk eten. Het hoeft geen rijst te zijn waarbij je het serveert. 
    Je kan het een typist Vlaams tintje te geven door te serveren met frietjes bv. of aardappelen in de pel.  
    Als gestoomde  en daarna opgestoofde groenten zou mijn voorkeur gaan naar witloof of verse spruitjes of zelfs beide samen.  HEERLIJK TOCH! 

        Laat maar komen hoor.

    28-11-2010 om 06:38 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin afdekken vervolg en einde
    Het bleef gisterenmorgen droog op één sneeuwvlaagje na dat na de middag zelfs helemaal wegsmolt. 


    Tegen 10u30 was ik klaar met afdekken.


    Terwijl ik bezig was sneeuwde het, eerst zacht maar dan  wat heviger. Op hetgeen ik de dag voorheen open strooide bleef de sneeuw liggen en niet op het vers gestrooide deel.


    Maar tegen 3u was alles door een winterzonnetje weggesmolten. 


    Een beetje voor zes uur gisteren avond is het dan beginnen sneeuwen met grote vlokken en in een minimum van tijd lag er een wit  tapijtje van enkele cm.


    Deze morgen zag het er dan zo uit. 


    Zo is de tuin voorlopig dubbel afgedekt en ik ben ervan overtuigd dat sneeuw beter beschermd tegen kou dan mest.


    27-11-2010 om 09:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dringend
    Het weerbericht gonst van de geruchten over een vorstperiode. De tijd dringt dus om de tuin af te dekken. 


    Het stuk tegen de afsluiting met de tuin van de buur volgde na de andere vakken van de wisselteelt die zich aan de andere kant van de moestuin situeren.



    Dan moest ik nog aan het totale stuk van de combinatieteelt beginnen. Ik kon een deel kalken en dan begon het te hagelen. 


    Bijna de helft van de tuin had zijn winterlaag maar kon ik niet verder want ijs onderdekken, hoe miniem ook vermijd ik toch graag. Een beetje hagel dat kan nog. Ik denk dat het ijs onder de mest rap gesmolten is.    


    Het enige wat ik kon gedurende die stevige vlaag was de pastinaak rooien.  


    Toen moest ik noodgedwongen gaan rusten want het lag stilletjes aan wit van de hagelstenen. 


    Na de middag was alle hagelwit gesmolten en heb ik de rest van het te bedekken gebied met kalkwit bestrooid. Als het vandaag vrijdag, over blijft tot de middag, hoop ik met deze klus klaar te zijn.  Ik moet nu vooral goed oppassen mijn rug niet te forceren.  Vanaf bij het geringste signaal leg ik de boel stil en dan zien we wel. 

    26-11-2010 om 05:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.struiken verplanten

    Ik moest dringend een werkje uitvoeren tussendoor.


    Deze hortensia had ik verleden jaar midden het gras geplant maar hij hinderde moeder de vrouw, dus... verplanten dan maar in een border waar plaats kon worden gemaakt. 
     

    Ik heb meteen alles daar zo geschikt dat ik tussen die grotere planten kan met de grasmaaier. 
     
    Meteen is er in het gras een litteken ontstaan dat volgend jaar wel zal dichtgroeien.
    Struiken verplant je best vóór de winter, zodat ze tegen het voorjaar reeds goed vast staan.  Ik zorg ervoor om niet te verplanten gedurende een vorstperiode, hoe licht die ook is.

    25-11-2010 om 07:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin verder klaar maken voor de winter
    Het is eind november en de tuin is nog niet afgedekt. 


    Het enige deeltje dat reeds helemaal af is betreft het perceeltje waar volgend seizoen ajuin komt te staan. 


    Het deel waar de lijnencultuur staat heb ik gisteren pas kunnen afboorden.


    Alleen nog de pastinaak zal ik uithalen en opbergen in een grote emmer, anders worden die uitgehold door ongedierte. De selder blijft voorlopig staan maar sommige planten moeten er uit omdat ze aangetast zijn door bladrot. 

    23-11-2010 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verslag bespreking zadenlijst 2010 deel 1

    ZADENLIJST 2010

    De bewaartijd van zaden: houdbaarheid van de kiemkracht.

    1 jaar:

    kervel

    pastinaak

    schorseneer

    ajuin

     

    2 jaar:

    prei

    peterselie

    sla (niet alle )

     

    3 jaar:

    peulgewassen

     

    4jaar:

    tomaat

    aubergines

    paprika

    wortelen

    witloof

     

    5 jaar en meer:

    andijvie

    selder

    spinazie

    koolgewassen

    radijzen

    komkommer

    courgettes

    rode biet

    Zaai – en stekgrond :1/3 goed verteerde kompost

                                      2/3 grond ( molshopen)

                                      scherp zand

     

    Keuze soort tuinclubleden (* = Zeer goed of goede resultaten met … !)

    + aanvullingen vergadering tuinclub 07-12-08 / 29-11-09 / 21-11-10

    www.biozaden.be

    bestelling : betaling Zadenlijst p. 24 Jabbeke 5038 (fout in boekje) rekeningnummer 853-8568934-83

    (=Nieuwe zaden)

    Groentezaden:

    Andijvie – breedbladig:

    Z1 *Bobi

    Z2* herfstteelt – zaaien juni/juli

    Z3* binnenteelt onder glas en zomerteelt

    Z4* = ook snijandijvie

    Krulandijvie:

    Z6* rot

    Aubergine:

    Z7 wit - buiten en teelt in pot

    Z8* basisras

    Augurk:

    Z9* bitterstofloos
    Droge staakboon:

    Z11 Stokkievitsboon – enkel het droge zaad = “witte bonen”

    Staakprinses:

    Z12* Goed voor de diepvries maar draden!

    Z15* snijboon Helda – Zg! Jong oogsten / Grote opbrengst!

    Spekboon:

    Z16 Neckarkoningin – staakprinses – snijboon

    Struikboon : (Eventueel : Steun met bamboestokken : y____________y)

    Z367 witte krombek

    Struikprinsessen:

    Z21* “fijne” boon

    Z22* Saxa – lichtgele struikprinces lichtgekleurde boon (ouderwetse smaak)

    Z24 en 25 : nieuwe soorten : ? wie heeft geprobeerd voornamelijk Cantare (zonder steun)

    Z26* gele stamslaboon – vroeg = boterboon

    Waar is Purple Queen (boon) gebleven?

    Boterboon:

    Z368 Fructidor : Goed voor de diepvries

    Courgette:

    Z27 * (na 15 vruchten : nieuwe plant of op verschillende tijdstippen zaaien!) : Rapper groot!

    Z29 : witte vrucht - rot

    Z30 * Open gewas!  Beter geschikt om klein te plukken.  Gespikkeld!

    Erwten

    Kapucijner :

    Z32*Groene erwten, paarse peulen.

    Doperwten:

    Z34* hoog ras 1.40m – zeer vroeg

    Z35* halfhoog 70-1.40m

    Z36* laag 40-70cm

    Sluimerwt: (mangetout)

    Z38* Hendriks – vroeg – hoog tot 2m

    Z40* Norli – laag – 50-70cm : Zg! : Kan zonder steun!

    Z41 Ambrosia - suikererwt – zoet – vroeg – 70cm (i.p.v. Sugar Bon)Te oud : Nog te gebruiken als doperwt!

    Z396 asperge-erwt (Raymond test deze nieuwe soort uit!)

    Ganzebloem:

    Z42 eetbare chrysant - blad + bloem in salades : licht pikant

    Groenlof

    Z43* Oogst kroppen vóór de eerste vorst! – zeer goed

    Hersthoornweegbree:

    Z44 april tot november

    Kaapse kruisbes:

    Z45* gaat prima in pot (anders nogal ‘wilde’ plant) : peruviana

    Z46 kleiner : pruinosa

    Kardoen:

    Z47 Bleken in een kelder… : scheuten oogsten.

    Kervel: In kruidentuin zaaien : Zaait zichzelf opnieuw uit!

    Z48 * voorjaar of in de zomer (schaduw)

    Z49 *

    Grote klis:

    Z50* zéér gezond …

    Knolvenkel: (Best na 21 juni tegen opschieten.) juli 2010 : Hittestress! (Water geven!)

    Z51* fino – vroeg - eventueel in potjes voorzaaien in maart onder glas

                - buiten, z begin mei, oogst aug

    Z52* perfection vroeg en herfstteelt

    Komkommer: (test : Halve komkommer oogsten : Rest groeit verder!)

    Z369Arola koude kast of tunnel (licht-zoete smaak)

    Z55 Vroege Russische – buiten - min of meer glad – klein = niet goed

    Z56 marketmore

    Kool: geen winterbloemkoolzaad berschikbaar dit jaar

    Z58*  broccoli zomer – vormt veel zijknoppen (Prima opbrengst in 2009!)

    Z59 Chinese kool - zaaien na 21 juni maar niet te laat

    Koolrupsen : Agbac : 1 g / liter

    Z60* Paksoi - Stengels : wok of stomen in zijn geheel : Groeit zeer vlug!

    Z64* Westlandse Putjes – vorstbestendig

    Z66* Filderkraut spitskool – zomer – zuurkool (Vroeg maar kan ook bewaard worden!) (Moeilijker op waterzieke grond.)

    Z68* Roem van Enkhuizen – zuurkool (Bij wassende maan = P : eerste kwartier: Veel meer sap!)

    Knolvoet : 8 jaar geen kolen meer.  Ph méér dan 8 om schimmel weg te krijgen!

    Koolraap:

    Z70 Friese Gele - gevoelig voor wormpjes net zoals radijzen …

    Koolrabi:

    Z71* wit - Vroege voorjaar : in blokjes in de sla of wok

    Z72* blauw

    Z75 Azur Star – vroegste – blauw – mals

    Labboon:  Niet te groot laten worden : Gevoelig voor zwarte luis!

    Meloen:

    Z79 Petit Gris de Rennes voor noordelijke groeiomstandigheden : Toppen (vruchten want op zijranken) Zeer goed : koude bak of volle grond (dan later)

    Z80 *

    Wie kent nog de meloensoort waar vroeger suiker opgedaan werd om daarna één nacht te laten trekken?

    Nieuw-Zeelandse spinazie:

    Z81 *

    Paprika:

    Z82*  Jubilandsca

    Z84* Pantos - goed

    Paprika : zaad uit een mooie paprika uit de winkel : Opgepast met F1-hybriden …

    Pastinaak: (bevriest niet)

    Z86*  Tender & True

    Z87*   Halblange weisse

    Z370 aromata

    Patisson:

    Z88 *  tweekleurig

    Z89 *   Bennings

    Peper:

    Z90 *  Corno di Toro

    Z91 *  Westlandse Lange Rode

    Peterselie: (In hoge bakken : Geen last van wortelvlieg…)

    Z92 *  Groene parel

    Z93 *  Moskrul 2

    Z94 * gewone

    Z371 einfache snitt - platte

    Z95 *  Reus van Italie (Platte)

    Pompoen: Kies kleine harde soorten

    Z99 Butternut : zeer zoet

    Z104 *  Groene Hokkaido

    Z108 *  Red Kuri

    Z110* Zapallito – niet rankend – zomerpompoen : 30 ex. Van 1 plant (0,5 à 2 kg) : harde schil

    Z372 Jack’O Lantern

    Postelein:

    Z113 zomerpostelein : onkruid …

    Prei:

    Z115 *  Reuzen van Carentan

    Z116     De Saint-Victor - niet goed bij ons

    Z117* Blauwe van Luik.

    Raap:

    Raapsteel:

    Z122* rucola – notensla

    Z123* wilde rucola – koolfamilie = kruisbloemigen

    Radijs:

    Z124 *  Cherry Belle

    Z125*

    Z126*

    Rammenas:

    Z129 *  Ronde Zwarte - Wassen / in fijne sneden / suiker / dag + nacht laten staan / sap : tegen verkoudheden

    Rode biet: (november : aanaarden i.p.v. binnenhalen bij vorst)

    Recept : Rode biet + appels : sapcentrifuge

    Z130 * Ronde

    Z132 *  Cylindra (langwerpig)

    Roodlof:

    Z133 * Rode van Verona - Niet te nat laten worden : tunnel erboven!

    Schorseneer:

    Selder: (schimmelziekte : vroeg oogsten)

    Z136 *  Witte Pascal

    Z137 *  Mechelse Holpijp

    Z138   Roem van Zwijndrecht – knolselder – voor zware grond – (houtas voor de knolvorming)

    Sla:

    Kropsla:

    Z144 * Twelloze Gele - als vroege soort

    Z146 * Wonder der 4 jaargetijden – voor alle teelten

    Z373 Analena

    Bataviasla:

    Z154 * Ijsbergsla Saladin

    Bindsla:

    Eikenbladsla:

    Z158 * Blonde à Grain Noire

    Z159 * Bowl

    Pluksla:

    Z160 * Black Seeded Simpson

    Z374 Cerbiatta

    Z163 *  Mesclun - Niet alle soorten komen even goed boven … : ‘miskleun’

    Spinazie:

    Z165 *

    Z166*

    Suikermais:

    Tomaat:

    Z176 * Marmande – ook volle grond

    Z178 * Noire de Crimée - donkere soort (planten via Raymond !)

    Z179 * Roma - woekert

    Z181    gevoelig aan plaag

    Z185    Moeilijke teelt! (spint, …)

    Z189 * Zuckertraube - woekert

    Z190 * assortiment kleine tomaatjes – 30 zaden

    Z192 * goede buitentomaat

    Tuinkers:

    Z194 * Cressida

    Tuinmelde:

    Ui:

    Z197 * Rijnsburger - voorkeur gaat uit naar plantui

    Z198    Strogele Vertus – vroeg zaaien

    Veldsla:

    Z375 Dunkelgruner Vollherziger

    Z200 * Grote Noord-Hollandse

    Warmoes – snijbiet:

    Z201*  voor het blad – jong oogsten

    Z202 * + sierwaarde

    Z204 Waterkers:

    Z205 Watermeloen:

    Z206 Winterpostelein:

    Witlof: (Durf eens 1 rij vroeg zaaien : Reeds witlof in september …!)

    Z207* Hollandse Middelvroeg

    Wortel:

    Z209 * Flakkeese - laat : winter (prima voor kleigrond)

    Z210 * Nantes - vroeg + zomer

    Z211    Rodelica – vroeg (Daardoor minder last van wortelvlieg!) (Reeds in januari in de koude bak!)

    Z213 * zowel vroeg of laat

    Z376 Wortelpeterselie:

    Vergeten groenten:

    Z215 aardbeispinazie

    Z216 amarant

    Z217 kapucijnerbaard

    Z218 muskuspompoen

     

    Oude regionale variëteiten:

    Z391 witlof

    Z392 kropsla

    Z393 dikke groene winterprei van Hoei

    Z394 tomaat

    Z395 veldsla De Comines

    Zaadbanden: zijn er ervaringen? (luxe … en duurder)

    Z220   radijs

    Z221    rode biet

    21-11-2010 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verslag bespreking zadenlijst 2010 deel 2

    Plant- en pootgoed:

     

    Aardpeer:

    Z222   wit

    Z223   roze

    Knoflook:

    Z224   Rose de Lautrec

    Sjalot:

    Z225   Red Sun - rode

    Z226   Sturon - gele

    Aardappelpootgoed : phytophtora = “aardappelplaag” bruine vlekken op de bladeren met aan de onderzijde van het blad een witte pluis, schimmel – trekt door regen in de grond naar de knollen.

    Z227   Frieslander – nieuw – zeer vroeg

    Z228*  Ditta – middenvroeg

    Z229*  Raja – middellaat – rood (hoge opbrengst)

    Z230    Agria – middellaat (ideaal voor frieten  maar gevoelig voor plaag)

    Z231    Tuloca

    Z232*  Biogold – vroeg

     

    Broed voor paddestoelen

    (voor scholen : vanaf september : www.onthaalopdeboerderij.be/speurennaarsporen )

     

    Z233_234 Shiitake: ervaringen?

    Z235-236   Oesterzwam: ervaringen?

     

    Groenbemesters:

    Rekening houden met de families van de gewassen die erop volgen.

    Laatste te zaaien is (winter)rogge, tot half oktober

     

    Kiemgroenten:

     

    Kruiden:

    Zaadschijven: met kruiden

    4 schijven per pakje – telkens 36 zaden – zaaien in een bloempot

    Z296   Rucola

    Z297   Basilicum

    Z298   Dille

     

    Eenjarige bloemen:

     

    Misschien spaar je best de biologische zadenlijst van 2010 om volgend jaar via deze nummertjes de vergadering vlot te laten verlopen!


    Groetjes,

    verslaggever : Paul Clicteur

    bewerkt (nummering nieuwe zadenlijst, …) en aangevuld op 28-11-09: Marc Deketelaere

    aangevuld na de bespreking in de Tuinclub van 29-11-09 : Paul Clicteur

     

    opnieuw bewerkt (nummering nieuwe zadenlijst Z, …) op 20-11-10: Marc Deketelaere

    aangevuld na de bespreking in de laatste Tuinclub van 21-11-10 : Paul Clicteur

     

    Eigen ervaringen met uitgeteste zaden?

    Stuur door naar

     

    paulclicteur@hotmail.com

                                                         

    Hieronder : In bijlage : Worddocument :

    Bijlagen:
    zadenlijst 2010 Paul-Velt.doc (66 KB)   

    21-11-2010 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    20-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinclub 21 november : zadenlijst 2010
    Tuinclub bij Addi :
    Misschien is het praktisch om morgen jullie zadenlijst 2010 maar ook die van 2009 mee te brengen!
    Breng ook jullie nota's van vorig jaar mee!  Zo vermijden we in herhaling te vallen...
    Tot morgen!
    Paul
    (zie ook bijlage : Worddocument)


       

    Bijlagen:
    zadenlijst 2009 Velt reeds besproken.doc (45 KB)   

    20-11-2010 om 19:38 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kervel invriezen

    Eindelijk voelde ik mij voldoende fit om ook de kervel te oogsten en klaar te maken voor de vriezer.

     Ik snij ze niet te diep in, vooral omdat er stilletjes sprake is van nachtvorst.


    Op het einde van de rij is ze reeds hergroeit en kunnen we tot aan stevige vorst vers oogsten. 


    Ik leg de afgesneden kervel zo zorgvuldig mogelijk in de kruiwaren zodat het geen warboel wordt.


    Pakje per pakje worden de staarten afgewrongen.


    Het blad met fijnere stengeltjes wordt 2 maal gewallen.


    Dan komt de zwiermolen en het mes van de Chef eraan te pas en is de kervel klaar voor de vriezer.

    20-11-2010 om 16:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenlof bergen
    Terwijl het deze morgen droog was bracht ik het groenlof naar de serre. 


    Door de hevige wind van de laatste tijd stonden ze er nogal verwaaid bij.

    Ze worden losgemaakt met de spade en dan los uit de grond genomen. Zelfs als er geen aarde meer aankleeft hoef je ,og niet bang te zijn dat ze zullen verslenzen.


    Dit jaar bleef er overal wat aarde aankleven omdat de grond behoorlmijk vochtig is.




     Ik had er een volle kruiwagen en een hoopje dat ik zo binnenbracht in de serre.


    Omdat dit jaar de compost zeer veel vocht bevat was het niet nodig om de voortjes aan te gieten.  De serre moet luchtig gehouden worden tegen schimmels. Dit jaar is de hoeveelheid merkelijk kleiner dan de tot nu toe.  Ik ben aan het verminderen in hoeveelheid.  Het zal minderen zijn tot het strikt noodzakelijk of helemaal stoppen. Mijn knokken slaan veelvuldiger allarm dan vroeger.

    19-11-2010 om 13:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.laat zaaien
    Laat zaaien en de weersomstandigheden tegen hebben kan zeer nadelig zijn voor de opbrengst. Dit heb ik nu voor de eerste keer in dertig jaar voor met 4 groenten tegelijk.

     Deze bieten zijn ongeveer op hetzelfde tijdstip gezaaid als de vorige jaren maar het ging niet vooruit. 


    De opbrengst is zo miniem dat ik ze zal gebruiken als delicatesse. Dat heb ik nog nooit voor gehad.


    Deze venkel staat reeds lang heel mooi maar wil niet dikken in de knol.  Ook hier was het zaaitijdstip zoals voorheen. 


    Ook hier is er weinig opbrengst.


    Verdrijven in de serre is aangewezen omdat ze niet lang meer zullen blijven staan en omdat ze door de kleine hoeveelheid gemakkelijk af te dekken zijn tegen eventuele nachtvorst.


    Dan heb je nog de boerenkool die ook niet vooruit wilde en niet helemaal gezond leek en leed onder vraat van rupsen en slakken. Al met al is dit het minst goede jaar van al de tijd dat ik groenten teel. De peterselie ging zelfs helemaal verloren. Op naar volgende seizoen met nieuwe moed en hopen dat het veel beter wordt.

    18-11-2010 om 16:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de koningskaars

    Door omstandigheden kan ik reeds enkele dagen niet in de tuin werken. Beelden over tuinwerkzaamheden zijn er dus niet en daarom grijp ik naar een foto met een plant die in de tuin staat en letterlijk uit de lucht is komen vallen...
     

    hoogstwaarschijnlijk als een zaadje. Dat zaadjes is dan gekiemd en opgegroeid in mijn voorland. Daar was zo weinig plaats dat ik die in een natte periode verplantte naar de tuin. Omdat ik jarenlang werkte in de kruidentuin van het domein Tudor wist ik om welke plant het ging - de 'koningskaars - Verbascum thapsus'. 




     


    Ik ging op zoek op het net naar foto's bij google afbeeldingen 


    en uitleg die ik haalde bij Wikipedia.

    De koningskaars (Verbascum thapsus) is een plant uit de
    helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). De plant groeit in het duin- en krijtgebied en is daar vrij algemeen. In andere delen van Nederland is de soort zeldzaam. De bladeren en de stengel zijn bedekt met een dichte wollige beharing.

    De bloemen zijn geel en hebben een doorsnede van 1,5-3 cm. Er zijn vijf kroonbladeren die aan de voet zijn vergroeid. Er zijn vijf kelkbladen en vijf meeldraden, waarvan er drie gele of witte haartjes hebben.

    De bloemen vormen een dichte aar. De plant bloeit van juli tot de herfst.

    De bovenste bladeren zijn aflopend tot het volgende blad. De onderste bladeren hebben een gevleugelde steel.

    Koningskaars draagt een doosvrucht die kleine zaadjes bevat.

    De bloemen van de plant worden gebruikt om het ophoesten te bevorderen bij problemen met de ademhalingswegen. In de kruidboeken van de 16e eeuw van von Brunfels, Bock (= Tragus 1498-1556) en Fuchs wordt beschreven hoe de harige plant met teer kan worden besmeerd en zodoende als fakkel kan worden gebruikt.

    Ik hoop dat het verplanten naar de achtertuin geen negatieve aspecten teweegbrengt op de bloei van de plant. Als je op de foto's kunt bouwen zie je dat die plant zich zowat overal thuis voelt. Ik verwelkom dan ook deze schitterende plant in mijn tuin als een hemelgeschenk.  



    16-11-2010 om 07:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne schonen ouden dag

    Gezien mijn leeftijd moet ik oppassen voor vet  en na het lezen van het hier volgend gedicht werd ik me toch bewust dat ik nog ouder kan worden omdat ik toch nog enkele items zie in het gedicht die bij mijn nog niet zijn ingevuld. 


    Ne schonen ouden dag        

     

    Oud mogen worden  is een zegen,
     maar ‘t zijn de jaren die  wegen.
     Het geheugen laat het weten,
     men  begint alles te vergeten.
     ’t Gehoor, ’t gezicht is  aangetast,
     en iedere beweging zorgt voor  last!
     Slapen zoals voorheen,
     vergeet dit  maar meteen.
     Want slapeloze nachten,
     dat  staat u te wachten!


    En, medicijnen die worden  voorgeschreven,
     dat is voor gans uw verder  leven.
     Begin maar iedere morgen,
     met u goed  te verzorgen!
     U mag ook niet vergeten, wat u niet  meer mag eten.
     En voor het drinken, wat zal het  zijn?
     Altijd en alleen nog  vogelwijn!

     

    Over de vermoeidheid spreek ik  niet,
     het volstaat dat u ons goed  beziet!
     Trappen werden vroeger op en af  gelopen,
     nu is het eerder op en af  gekropen!
     Reizen, feesten, ‘t was een  lust.
     Nu zoekt men alleen nog rust!
     Winkelen  of wandelen, gaan
     of lang recht blijven  staan,
     is ook al uit den boze,
     ’t zorgt voor  pijn, ’t is artrose!

    Dit alles en nog  meer
     Zorgt voor last en dat doet zeer!
     Dit  noemt men de schone ouden dag…
     Laat mij even toe dat  ik eens lach…

      

    wie veel en hartelijk lacht leeft inderdaad langer.


    Ik moet toch alles goed bekijken en zoeken naar de juiste maat voor zowat alles.

    Ik droom van hutsepot maar dat is meestal zo’n vette boel.

    Het kan op een andere manier aangepakt worden maar krijg je de smaak van ‘op grootmoeders wijze’ nog te pakken?


    Wie kan er mij een recept toesturen voor magere hutsepot met de smaak van  vroeger?

      Dank bij voorbaat.

    14-11-2010 om 07:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.noflook

    Knoflook 



    -Als planttijd geef ik de voorkeur aan oktober  of  november.  Later planten riskeert dat je geen optimale opbrengst hebt. Half december is de ultieme datum.
    -Vooral in zwaardere grond speelt dat mee. De bodemtemperatuur mag niet beneden een achttalgraden Celcius zijn tot de planten boven priemen
    .
     


    -Je kan in het voorjaar planten maar dan moet je werken met één van de aangepaste rassen voor deze teelt.
    -Zoals bij de ui is ook de opbrengst van look zeer afhankelijk van het soort weer. Ik teel nu reeds lang look en het ene jaar in niet het andere, maar normaal gezien is look een gemakkelijke teelt.

    Ik plant bij voorkeur de paarse look maar dit jaar had ik een betere opbrengst bij de witte look. Het weer speelt de grootste rol en dat heb je nooit in handen.
     

    12-11-2010 om 21:47 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin afdekken 1

    De tuin afdekken is niet zo maar iets invoeren en open smijten. Het vraagt heel wat voorbereiding.


    Eerst en vooral herteken ik de teeltruimtes door af te boorden.


    Omdat ik in de zomer veel mulch met grasmaaisel, wat verzuring van de grond in de hand werkt, kalk ik vóór de winter. Zo kan de kalk de hele winter inwerken. 


    Het is natuurlijk  ideaal als je het kalken kan toepassen bij windstil weer. Zoals je kan zien was dit gisteren niet het geval. Dan moet je natuurlijk  aan de juiste kant gaan staan om niet mee gekalkt te worden. Als het een gesloten tuin is kan de wind uit alle richtingen komen. 
    Het nadeel is dat je de eigen tijd kan plannen maar het weer niet. En zoals je weet heeft het merendeel van de gepensioneerden het druk en om het niet helemaal in het honderd te laten lopen, volg je best je planning als het enigzins mogelijk is. 


    11-11-2010 om 07:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!