Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    11-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.peterselie en kervel

    Buiten de kruidentuin worden er enkele kruiden opgenomen tussen de gewone groenteteelt. Ik begin met peterselie
    en kervel.  
    Vooral peterselie is in de keuken een onmisbaar kruid.  
    Normaal gezien moet je er in slagen dat kruid het hele jaar rond in voldoende hoeveelheid in je tuin te hebben. 
    Wel, bij mij is dat niet zo. 
    De
    laatste jaren heb  ik weinig geluk met de peterselie .



    Ik koop gezonde plantjes.



    Ze worden heel nauwkeurig geplant in een gegoten putje op een zonnige plaats.



    Ik dek ze meteen af met wit of zwart fijnmazig gaas.  
    Ik probeerde reeds alle mogelijkheden van:  Hoelang laat je het gaas liggen?

     

    Toch sterven ze vroegtijdig af of komen niet tot volle wasdom. 
    Het gevolg is dat we de winter ingaan zonder peterselie. 
    De vorige jaren bleef er nog wel iets over maar niet voldoende
    zodat moeder de vrouw mopperde. En dit jaar krijg ik een 0 op 10. 
    Waar ben ik met al mijn ervaring?   Ik wilde het probleem op de tuinclub 
     brengen maar juist die zondag riep de familie klaar en duidelijk...
    wij gaan voor.   
    Eén besluit staat reeds vast.  Ik ga terug zelf zaaien want...
    voordien had ik steeds beter resultaat.
    Ik doe hier dan beroep op jullie allemaal...
    Ervaren amateur tuinier in de penarie met perterselie telen.
    Wie kan er mij goede raad geven?
      Schrijf naar het mailadres:  dalae@pandora.be   
       
     

    Zo moeilijk als het gaat met peterselie, gaat het super gemakkelijk met kervel.
    De kervel zaai ik in juli of augustus en kan die zelfs houden tot na een niet te strenge winter.

    Voor de zekerheid vries ik toch regelmatig het deel in dat anders doorschiet.

    Het enige wat ik dus kan verbeteren is, in het voorjaar ook een rijtje zaaien. 
    Dan hoef ik er niet zoveel in de vriezer te bewaren en kunnen we
    van de lente tot aan de winter verse kervel gebruiken.

    Op culinairkookboek.nl  ben ik even gaan neuzen  en vond ik alvast het volgende:  

    67 recepten met als ingrediënt kervel. Meer informatie over, en recepten met kervel op ingredienten.nl.
    Dat belooft hé! 

    11-12-2010 om 06:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.selder

    Het seizoen 2010 was voor een revelatie wat...


    de groene en gele selder betreft. Die staan in één rij.


    Elk jaar plaats ik nog een volle rij knolselder. Als die geoogst is plaats ik ze vorstvrij in een ton voor de winter.


    Voor het eerst sneed ik dit jaar, de groene en witte selder twee tot drie
    keer om beurten af. Telkens vroor ik die in als wintervoorraad. 



    Wat me opviel was, dat het teruggroeien verbazend vlug ging. 


    Wat ik ook vaststelde was dat ik de eerste keer, bij de witte selder te lang
    wachtte om ze de eerste keer te knippen
    waardoor er hier en daar aangetaste stengels bij waren. Bij de tweede en
    derde knipbeurt had ik het niet meer.

    Deze teelten blijven ook behouden in hun huidige vorm. 


    10-12-2010 om 07:30 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paksoi, (venkel), roodlof, boerenkool, groenlof en veldsla

    De najaarsgroenten die ik teel zijn: paksoi, (venkel), roodlof,boerenkool, groenlof en veldsla.

    Venkel heb ik reeds onder de loep geplaatst. Nu is het aan de rest.



    De paksoi was lichtjes aangetast door slakjes maar viel mee wat de
    opbrengst betreft.

     
     

    Het roodlof heb ik overdekt met de koepels om ter plaatse te overwinteren.
    Dit gewas, in tegenstelling tot groenlof, laat zich niet zo gemakkelijk verplanten.

     


    De boerenkool valt dit jaar tegen en is aangetast door rupsen.


    Groenlof moet ik behouden in hoeveelheid en wat vroeger zaaien.


    Van de veldsla zaaide ik alleen heel laat in oktober onder glas.

    Waar ik wel moet op letten,is dat ik van alles wat minder verspeen.
    Daar gaat veel tijd in en ik moest veel wegwerpen.

     


    09-12-2010 om 06:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.erwten en bonen

    Erwten en bonen zijn voor ons zeer belangrijk.


    Wat erwten betreft teel ik enkel nog de peulerwten die voor gezaaid
    worden in de serre en dan worden uitgeplant en zo goed als dadelijk
    worden gemulcht.


    Ze worden langs een draad gekweekt.  Sedert de 'surgerbon' nergens nog te verkrijgen is ban ik op zoek naar een evenwaardige tegenhanger.
    Ik heb die nog niet gevonden. 


    De bonen, evenals de erwten worden voor gekweekt in de serre en dan uitgeplant. Zo kan je vervroegen en
    er ontbreekt nooit een struik.


    Bij de struikbonen heb ik nog twee rijen over gehouden tegenover de 5 van vroeger,een rij paarse en een rij groene.


    De paarse geoogst. 


    De groene geoogst.


    Dan heb ik nog een twintigtal staken met twee soorten snijbonen staan. 

     
    Wij zullen een keuze moeten maken voor de ene of de andere
    soort want we hebben er teveel.  Ik die nog maar twee jaar staakbonen
    kweek ben aangenaam verrast welke grote opbrengst dat geeft in
    vergelijking met de struikboontjes.

    De erwten zullen op hun aantal blijven en voor de struikboontjes
    komt er een derde rij bij maar dan als latere teelt. De staakbonen
    worden zeker tot de helft gebracht.




     




    08-12-2010 om 13:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode biet en venkel

    Rode biet zaai ik twee keer per seizoen. Heel vroeg in maart  en eens in juni.

    De laatste jaren zaai ik in potjes en plant dan uit. Het is wat werk maar je bent zeker dat je rij vol staat en dat de plantjes niet te koud of te droog staan.  Door ondervinding heb ik vast gesteld dat als ik na 15 juni zaai ze moeilijk tot volle wasdom komen. Tot nu toe zaaide ik voor jan en alleman en dat rond ik nu een beetje  af. Dat zaaien is niets maar je moet er dan voor zorgen tot ze afgehaald worden. Als ik twee keer zaai dan kan ik vroeg oogsten als ze nog niet te dik zijn maar lekker mals. 


    Eens de rode biet is uitgeplant heb je er zo goed als geen werk meer aan. Na een goede regenvlaag mulch ik en dan is het aan de oerkracht  om mijn arbeid te bekronen met een goede oogst.  


    De tweede zaai overwinter ik vorstvrij in de garage in een kuipje.




    Ook venkel zaai ik twee keer: de eerste keer eind april en dan voor de tweede maal in juni, vroeg of laat in de maand, al naar gelang het weer. De najaarteelt gaat het best maar je moet je grond kennen en niet te laat zaaien. Door verbeterde rassen die nu te verkrijgen zijn is de vroege zaai nu ook goed doenbaar. Venkel vraagt nogal wat zorg.  Zo moet je door gieten of door afdekken groeistop voorkomen want als je dat hebt dan schieten de planten gemakkelijk door. 


    Dit jaar had ik door de hete julimaand, met de vroege zaai, groeistop voor .  De doorschieters hebben we direct gebruikt in de soep waardoor er vroeg lege plaatsen ontstonden in de rij.


    De herfstteelt zaaide ik te laat zodat die nooit tot volle wasdom kwamen. Ze waren wel echt lekker en de hoeveelheid compenseerde een beetje te kleinheid.
    Ook aan venkel heb je geen werk meer eens ze geplant zijn en gemulcht .

    Voor de rode biet zowel als voor de venkel zal ik één zaai laten vallen. 
     

    07-12-2010 om 06:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgette, komkommer en paprika

    Waarom courgettes, komkommers en paprika groeperen? Het komt door de duur
    dat ze vruchten dragen en dus grond innemen.


    Vier courgettes in de zone  van de wisselteelt en daar wil ik bij blijven.
    Er is weinig arbeid aan.



    Alleen in de pluktijd moet je dagelijks alle planten controleren
    om te vermijden dat de vruchten te groot worden.
    De opbrengst is jaar na jaar goed tot zeer goed te noemen.


    Komkommer kweek ik alleen binnen. Die vragen wat meer zorg 
    en moeten elke dag water krijgen als je de opbrengst hoog  en continu wilt houden.


    Twee planten is meer dan voldoende maar nodig.
    Als er één van de twee tegen slaat heb je nog de andere. 
    Ik heb het in al die jaren nog nooit voor gehad dat ze allebei mislukten.


    Paprika kweek ik zowel buiten als binnen in de miniserre. 
    Op de foto staan de buitenpaprika's tussen de twee rijen kolen
    en in de diepte zie je de miniserre vol met de lange soort.


    De oogst is buiten zowel als binnen,  9 op 10 keer zeer groot.
    Hier op de foto zie je de pluk buiten.
    Deze drie teelten zullen behouden blijven zoals ik het reeds
    vele jaren aanpak.   4 courgettes, 2 komkommers en een volle miniserre met 8
    paprika's.  Buiten staat een rij van +/- 5 m met een 12tal planten.


    06-12-2010 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.URLvelt Jabbeke

     

    Hier is dan het adres om op de gegevenssite van velt Jabbeke  te  komen.

     http://www.velt.be/Jabbeke/  



    Welkom!

    Beste bezoeker,

    Dit is onze website van de Velt-afdeling Jabbeke.

    De gemeente Jabbeke met de deelgemeenten Varsenare, Snellegem, Zerkegem en Stalhille telt een 100-tal Veltleden
    die deel uitmaken van de grote Vlaamse Velt-familie die momenteel 13000 leden telt.

    Daar vind je  een link naar onze blog.

    05-12-2010 om 18:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli, spitskool, koolrabbi en romanesco bloemkool

    Broccoli, spitskool, koolrabbi en romanesco bloemkool,  zijn de vier
    koolsoorten die ik nog plaatste.  Ook daar wil ik minderen.


    Broccoli met daarnaast de andere koolsoorten, afgedekt door tuingaas.


    Dit is de 'romanesco bloemkool' die in feite niet zoveel opbrengt
     omdat hij in tegenstelling tot de broccoli maar eenalig is en eens
    geoogst mag je de plant rooien.


    Dit zijn de twee rijen kolen die ontbloot zijn maar telkens na
    oogsten opnieuw worden afgedekt. Vorig jaar had ik spitskool
    en koolrabbi in één rij.  Dit jaar liet ik de koolrabbi reeds weg en
    verving die door de 'romanesco'. Noch de één noch de ander liggen
     hier goed in trekken.  Ik ben de enige die ze lust.  Tussen de twee
    koolrijen zie je de paprika staan die bijna versmacht.
    Zo hebben we nu reeds besloten om enkel nog broccoli te planten.

    05-12-2010 om 09:51 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.velt nieuws

    Bart Coen stuurde mij het velt nieuws nr. 78 toe waarin ik
    onderstaand bericht vond.  Nieuwsgierig als ik was ben ik even
    gaan neuzen op het internet.  

    11-jarige geeft imposante speech over duurzame landbouw
    ted_birkeOp zijn negende raakte Birke Baehr geïnteresseerd
    in biologische landbouw. Nu, twee jaar later,
    vertelt hij anderen over de gevolgen van
    een geïndustrialiseerd voedselsysteem en
    over de duurzame alternatieven.
    Bekijk 11-jarige geeft imposante speech over
    duurzame landbouw
       op www.velt.be.

    Voor wie het Engels een beetje machtig is, een must. Ik tikte de
     naam 'Birke Baehr' in op Google en kwam zo op enkele
    interessante sites die ik ook in vertaling bekeek.  Het is een
    middel voor diegenen die denken en diegenen die zeker zijn
    dat ze geen Engels begrijpen. Probeer het maar eens uit.
    Het benaderd het originele.

    05-12-2010 om 09:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ajuin, sjalot en look

    Vooral ajuin is onmisbaar in de keuken maar wij gebruiken ook
    heel wat look.  Beide zijn gemakkelijk en relatief goedkoop te
    verkrijgen in de winkels en bewaren ook gemakkelijk. 

     
    Sjalot en ajuin zijn relatief gemakkelijk om op te kweken. 
    Ik heb altijd met plantsjalot en ajuin gewerkt. 
    Met zaaiajuin heb ik geen ervaring.


    Omdat je sjalot noch ajuin kan mulchen, om schimmels te voorkomen, 
    is er behoorlijk werk aan om ze proper te houden,
    vooral in een nat zomerseizoen.


    Ook moet je juist geplante sjalot afdekken tegen het uitgraven
    door vogels op zoek naar wormpjes.



    Dit kan je tegen gaan door de ajuin te planten op gronddoek
    waar je gaatjes in brandt.  Gaatjes worden uitgebrand tegen et uitrafelen. 
    Die worden niet uitgetrokken door de vogels en onkruid
    krijgt hier geen kans.

    Ook hier kan ik wat inkrimpen.

    04-12-2010 om 21:09 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salade en tomaten

    Salade en tomaten moeten behouden blijven. Dat staat als een paal boven water.

    In het vroege voorjaar (planten halen in januari)  kweek ik salade in de serre. Het gaat minder goed dan vroeger in de koude bak. Die bak heb ik van de hand gedaan en er iemand blij mee gemaakt. Het was voor mij veel te arbeidsintensief. Nu kan ik nog de hoeveelheid halveren. Na de stevige vorstmogelijkheid plaats ik salade in de miniserre en die sluit aan met de eerste teelt.  Dit is een zaak van timing. 


    De eerste salade in volle grond kan ik overdekken met de koepels maar de verschilt van jaar tot jaar. Bij een proef van gedeeltelijk afdekken stel ik vast dat die planten die overdekt zijn heel weinig achter zijn bij de wel overdekte. Het werkt dus de spreiding in de hand.  Ze is wel wat krokant (harder) in de mond.  Je houdt ervan of niet.  Hier valt dat best mee hoor. Tot in september plant ik nu gemengde salade die ik inkoop.  Vroeger zaaide ik alle salade zelf tot een paar jaar terug. Het voordeel van die gemengde salade is dat er veel pluksalade bij is en die is hier even geliefd en zelfs meer dan kropsla. Het voordeel is ook dat ze minder vlug verhit. 

     Wat tomaten betreft wil ik afstappen van de buitenteelt.  Niet dat er heel veel werk aan is maar de opbrengst is beduidend minder dan in de serre. Elk jaar is er hier begin mei uitwisseling van plantgoed en dit jaar lagen de tomaten niet zo in trek maar niemand nam zijn overschot aan eigen plantgoed terug mee naar huis. Ik stond dus met een tamelijk hoeveelheid tomatenplanten.  Na een uitgebreide rondvraag bleven er met een vijftiental over. De verscheidenheid was groot. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om ze op de vuihoop te gooien en van dat overschotje plantte ik er een twaalftal buiten en de drie laatste kwamen in de serre terecht.  September was nat en ik mocht vlug de buitenteelt verwijderen wegens rottende vruchten. Ook de minitomaatjes tegen de serre aan de zuidkant werden aangetast. 


    In de serre is dat een ander verhaal. Daar heb je alles onder controle en je kan er aan werken bij alle weersomstandigheden. 


    Elk jaar is het heerlijk smakende rode weelde.
    Als conclusie heb ik: Buiten absoluut geen tomaten meer te plaatsen en wat de salade betreft zal ik de hoeveelheid beter moeten beheersen en zeker inkrimpen.


    03-12-2010 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortelen, pastinaak en prei
    Wat de wortelen betreft is het ook dit jaar niet zo best geweest. 
     
     Het groen zag er
    verwilderd uit. 
    Eens dat ik begon te rooien waren weinig grote.
     
    Opnieuw, zoals elke jaar waren er ook behoorlijk wat vertakte.  Dat is te wijden aan de zware grond in de diepere lagen.  Enkel de relatief dunne bovenlaag bevat veel compost. Er wordt enkel zeer ondiep omgewoeld.


    'Flakese' is toch gekend van zijn uitzicht van voederwortel maar met een heel fijne
     smaak.


    Eigenaardig genoeg oogst ik bij de pastinaak weinig vertakte wortels maar zelfs lange diepgewortelde exemplaren. 


    De prei daarentegen voldoet, vooral als ze nogal vroeg is geplant ( begin juni).  Ook dit fenomeen heeft te maken met de zwaarte van de grond. Alles heeft wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen.
    Ik heb besloten om geen wortelen meer te zaaien maar in de plaats daarvan in de wisselteelt een vak prei in te voegen.  Daardoor hoop ik mijn preiopbrengst te verdubbelen. Van de pastinaak zal ik een rij toevoegen en dus ook proberen de opbrengst te verdubbelen.
    Aan pastinaak is er heel weinig werk.
    Bij prei is er vooral bij het planten nogal wat werk maar dan volstaat het om zo nu en dan lichtjes aan te aarden om het onkruid in bedwang te houden.


    02-12-2010 om 17:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterbloemkolen
    Nu de tuin ondergesneeuwd is en de temperatuur nacht en dag  onder zero blijft wil ik eens alle groenten die ik tot nu toe teelde één na één onder de loep nemen. Dan zal ik in samenspraak met moeder de vrouw kijken wat er kan weggelaten worden teneinde mijn arbeid te verlichten.  Zo stonden de winterbloemkolen in mijn tuin in oktober 2009 (foto google afbeeldingen)



    De winterbloemkool wordt in augustus gezaaid, in september uitgeplant en in maart geoogst.  Op deze foto, genomen in februari van dit jaar staan ze gestut en ondergesneeuwd. Het had in het najaar van 2009 veel gewaaid...veel meer dan dit najaar.


    Hier zie je ze staan, najaar 2010, juist vóór de sneeuw,  zonder stut en goed ingedekt door de mest.


    Nu op dit eigenste ogenblik zitten ze (op de foto onderaan), evenals de prei, onder een pak sneeuw. 

    Winterbloemkool vraagt, eens dat ze zijn geplant, relatief weinig zorg. September - oktober moet ik ze regelmatig controleren op rupsvraat en dat is het zo van zorg.  De opbrengst is gemiddeld genomen goed.  In elk geval zijn ze welgekomen in het vroege voorjaar.  Ze zijn lekker en wormvrij zonder moeite wegens de lage temperaturen.
    En allemaal dromen we dat er zo mogen uitzien


    01-12-2010 om 06:26 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dromen van
    Met zo’n weer   als de drup ijs wordt dagdroom je toch wel van een lekkere stevige maaltijd. Voor één keer mag het voor mij min of meer afwijken van de seizoensgebonden groente. Als het maar bij een accent blijft.
     Zo vond op
    http://www.smulweb. een recept dat mij beviel: 


    Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssaus
     uit de Franse keuken 
                  Bereidingstijd: 30-60 minuten

    Ingrediënten

    -600 g ganzenlever (zeer vers)

    -8 verse vijgen

    -boter

    -4 eetlepels bruine suiker
    -3 dl banyulswijn    
    -5 dl bruine kalfsbouillon

    -3/4 kg witloof

    -1 bosje ruccola

    -peper en zout

    -sap van 1/2 citroen

    -bloem

    Voorbereiding

    Doe de voorbereiding de dag vooraf.

    Verwijder het dunne vliesje rond de verse ganzenlever, en snijd hem in schijven van 1 cm dik en ongeveer 60 gram. Leg de eventueel dikkere stukken tussen 2 vellen plastic en klop ze iets platter met een hard voorwerp, houd fris, afgedekt met folie. Snijd het steeltje van de vijgen af. Snijd elke vijg in 5 dunne plakjes. Schik de vijgen dakpansgewijs naast elkaar in een met boter ingesmeerde ovenschotel. Lepel er wat gesmolten boter bovenop en bestrooi met bruine suiker. Zet afgedekt, fris weg. Kook de banyulswijn in tot de helft rest en voeg de kalfsbouillon toe. Kook terug in tot de helft. Zet de saus fris. Maak het witloof schoon en neem elk blad afzonderlijk af. Houd de witloofblaadjes afgedekt fris. Was de rucola en zwier droog. Houd vochtig op keukenpapier en afgedekt met folie fris.

    Bereidingswijze

    Snijd de dag zelf het witloof in de lengte in dunne repen. Bak het witloof in bruisende boter kort aan en kruid met peper, weinig zout en citroensap naar smaak. Houd warm. Verwijder de folie en zet de vijgen
    in een tot 220? C voorverwarmde oven gedurende 4 minuten, schakel de grill in om te kleuren. Houd warm. Wentel de ganzenlever door de bloem en klop het overtollige af. (Leg ze zeker nooit op
    elkaar !) Bak de plakjes aan elke zijde 45 seconden in een pan met antiaanbaklaag in bruisende boter. (Dit moet nogal krachtig gebeuren). Neem de plakjes uit de pan en leg ze op een warme ovenschotel. Zet de schotel 2 minuten in de oven. Giet de bakboter uit de pan en voeg de sappen van de vijgen toe.
    Verwarm en voeg de basissaus toe. Kook even goed door en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.

    Serveertips

    Schik op elk bord een bedje witloof en leg er een vijg in plakjes dakpansgewijs geschikt op. Leg half over de vijgen een plak ganzenlever, geef nog een draai van de pepermolen, werk af met de saus en enkele blaadjes rucola. Drink hier een glaasje banyuls van minstens 5 jaar oud bij.

     

    Banyuls  (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

    Banyuls

    is de naam van een versterkte wijn afkomstig uit de Franse gemeenten Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Port-Vendres en Collioure.  Deze zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé. Geur en smaak van Banyuls doen denken aan die van pruimencompote en cacao. Het is een van de weinige wijnen die kan worden gedronken bij chocolade. Ook andere zoetigheden, fruit en hartige spijzen zijn goed met deze wijn te combineren.

    30-11-2010 om 08:39 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afbouwen

    Activiteiten afbouwen.  Mijn programma wordt te zwaar.
    Mensen lief ik wist niet dat het zo moeilijk was.


    Alles wat ik aanpak verricht ik met hart en ziel en dan ook met volle geestdrift.

    Ouder worden, het duidelijk voelen en zeker zijn van: ik haal het niet meer op; er ligt veel te veel hooi op mijn vork; doe er wat aan! 


    Het eerste wat nodig is … absoluut leren neen zeggen tegen nieuwe aanbiedingen en goed nadenken en bekijken wat ik vrijwillig kan laten vallen.
    -         Het tuinprogramma krijg ik niet meer rond  Inkrimpen

    -         Ik ben definitief uit het plaatselijk bestuur van velt gestapt Ja definitief maar blijf verder de blog
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
     verzorgen, samen met Paul die deze blog een tijd geleden opstartte. Hij is nu de nieuwe webmaster die de gegevenssite van velt Jabbeke opstart en zal verzorgen. Op tijd en stond krijgen jullie het URL hier op de blog. Ik mocht het reeds inkijken en kan je verzekeren dat het een grote aanwinst is voor onze afdeling.
    Oud worden kan pijn doen want afscheid nemen is altijd een beetje sterven en ik moet van veel afscheid nemen. De zomer komt terug maar het leven niet, het gaat verder, daar geloof ik in.... maar aan de andere kant op een andere manier.

     

    29-11-2010 om 07:26 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    28-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een winterreceptje
    Met de huidige kou, voelde ik mij verplicht om een, aan de weersomstandigheden aangepast recept, op te zoeken. 
    Ik ben terecht gekomen op een Nederlandse site
    http://www.smulweb.nl/ 
    en mijn keuze is gevallen op: 


    Indisch gekruid stoofvlees. (enkel het recept een beetje anders gepresenteerd)      

    Bereidingstijd: 30-60 minuten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    -800 g doorregen runderlappen in blokjes
    -zout en peper
    -4 el zonnebloemolie
    -zware ovenbestendige braadpan of casserole met deksel
    -2 grote uien, in stukken
    -4 tenen knoflook, gehakt
    -25 g verse gember, gehakt
    -1/2 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
    -1 el tomatenpuree
    -5 el ketjap manis

    (ketjap manis)
    -8 dl warme vleesbouillon

    Bereidingswijze

    -Verwarm de oven voor op 250ºC.

    -Bestrooi het vlees met wat zout en peper.

    -Verwarm de olie in de braadpan en bak de vleesblokjes in drie porties aan. -Roerbak de ui, knoflook, gember en rode peper 2 minuten mee.

    -Roer de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut.

    -Giet de ketjap over het vlees en vul verder aan met de vleesbouillon tot het vlees onder staat. Laat alles aan de kook komen.
    -Leg, zodra de bouillon weer kookt, het deksel op de pan en zet de pan in de oven. -Temper de oven na een half uur naar 160ºC en laat het vlees circa 1 uur garen.

    -De saus kan eventueel gebonden worden met een bindmiddel naar keuze.

    -Serveer het vlees met bijvoorbeeld rijst en gestoomde groenten.

    Probeer het even uit met succes en ik wens je smakelijk eten. Het hoeft geen rijst te zijn waarbij je het serveert. 
    Je kan het een typist Vlaams tintje te geven door te serveren met frietjes bv. of aardappelen in de pel.  
    Als gestoomde  en daarna opgestoofde groenten zou mijn voorkeur gaan naar witloof of verse spruitjes of zelfs beide samen.  HEERLIJK TOCH! 

        Laat maar komen hoor.

    28-11-2010 om 06:38 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin afdekken vervolg en einde
    Het bleef gisterenmorgen droog op één sneeuwvlaagje na dat na de middag zelfs helemaal wegsmolt. 


    Tegen 10u30 was ik klaar met afdekken.


    Terwijl ik bezig was sneeuwde het, eerst zacht maar dan  wat heviger. Op hetgeen ik de dag voorheen open strooide bleef de sneeuw liggen en niet op het vers gestrooide deel.


    Maar tegen 3u was alles door een winterzonnetje weggesmolten. 


    Een beetje voor zes uur gisteren avond is het dan beginnen sneeuwen met grote vlokken en in een minimum van tijd lag er een wit  tapijtje van enkele cm.


    Deze morgen zag het er dan zo uit. 


    Zo is de tuin voorlopig dubbel afgedekt en ik ben ervan overtuigd dat sneeuw beter beschermd tegen kou dan mest.


    27-11-2010 om 09:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dringend
    Het weerbericht gonst van de geruchten over een vorstperiode. De tijd dringt dus om de tuin af te dekken. 


    Het stuk tegen de afsluiting met de tuin van de buur volgde na de andere vakken van de wisselteelt die zich aan de andere kant van de moestuin situeren.



    Dan moest ik nog aan het totale stuk van de combinatieteelt beginnen. Ik kon een deel kalken en dan begon het te hagelen. 


    Bijna de helft van de tuin had zijn winterlaag maar kon ik niet verder want ijs onderdekken, hoe miniem ook vermijd ik toch graag. Een beetje hagel dat kan nog. Ik denk dat het ijs onder de mest rap gesmolten is.    


    Het enige wat ik kon gedurende die stevige vlaag was de pastinaak rooien.  


    Toen moest ik noodgedwongen gaan rusten want het lag stilletjes aan wit van de hagelstenen. 


    Na de middag was alle hagelwit gesmolten en heb ik de rest van het te bedekken gebied met kalkwit bestrooid. Als het vandaag vrijdag, over blijft tot de middag, hoop ik met deze klus klaar te zijn.  Ik moet nu vooral goed oppassen mijn rug niet te forceren.  Vanaf bij het geringste signaal leg ik de boel stil en dan zien we wel. 

    26-11-2010 om 05:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.struiken verplanten

    Ik moest dringend een werkje uitvoeren tussendoor.


    Deze hortensia had ik verleden jaar midden het gras geplant maar hij hinderde moeder de vrouw, dus... verplanten dan maar in een border waar plaats kon worden gemaakt. 
     

    Ik heb meteen alles daar zo geschikt dat ik tussen die grotere planten kan met de grasmaaier. 
     
    Meteen is er in het gras een litteken ontstaan dat volgend jaar wel zal dichtgroeien.
    Struiken verplant je best vóór de winter, zodat ze tegen het voorjaar reeds goed vast staan.  Ik zorg ervoor om niet te verplanten gedurende een vorstperiode, hoe licht die ook is.

    25-11-2010 om 07:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin verder klaar maken voor de winter
    Het is eind november en de tuin is nog niet afgedekt. 


    Het enige deeltje dat reeds helemaal af is betreft het perceeltje waar volgend seizoen ajuin komt te staan. 


    Het deel waar de lijnencultuur staat heb ik gisteren pas kunnen afboorden.


    Alleen nog de pastinaak zal ik uithalen en opbergen in een grote emmer, anders worden die uitgehold door ongedierte. De selder blijft voorlopig staan maar sommige planten moeten er uit omdat ze aangetast zijn door bladrot. 

    23-11-2010 om 06:56 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!