Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
09-01-2011
eeuwig moes (splijtkool) kweken en verwerken
-Als volgende plant komteeuwig moes (splijtkool)-Brassica oleracea var. acephalaaan de beurt.Ik verkies de naam splijtkool boven eeuwig moes want dan weet je direct dat het over een koolsoort gaat.
Eeuwig moes, splijtkool, oudewijvenkool, duizendknoop of armeluisgroente -Brassica oleracea var. Acephala komt uit de Brassicaceaefamilie.
Bijzonderheden plantenkenmerken:
Het is vermoedelijk één van de oudste koolsoorten die in feite geen kool is maar een krop losse bladeren waarvan je kan afsnijden naar believen.
-Het is een vaste of meerjarige groente die jaar na jaar terug in de moestuin verschijnt. -Stekken van splijtkool kan vanaf maart in een verwarmde kas of gewoon binnenshuis. -Regelmatig water geven bij de start van een teelt... -Bladeren zijn in heel wat recepten te verwerken, ook als voeder voor konijnen, kippen en andere hoevedieren.
-meerjarig gewas hoogte:30 tot 40 cm.
- Vermeerderen door te stekken van maart tot en metmei (zaaien is niet gebruikelijk)
-plantenin halfschaduw, van april tot en met juni- plantafstand70 x 50
-grondsoort: zand - leem - klei
- oogsten van juli tot en met december.
-wordt gebruikt in warme bereidingen, of ook wel als voeder voor dieren
Er zijn varianten die je vooral in de siertuin vindt maar eetbaar zijn zoals alle kolen. Deze hier verwijst naar de boerenkool maar dan met wat meer kleur erin.
Ik vond niet direct recepten maar wel de onderstaande tekst waar je ziet dat je dus de gewone koolrecepten kan toepassen. Deze oude koolsoort kan perfect verwerkt worden in de keuken. Oogst enkele bladeren en kook deze zoals rode of witte kool. Deze koolsoort heeft een sterk geaccentueerde koolsmaak en bevat heel wat vitamines en versterkt het immuunsysteem.
Wat me ook aanspreekt in deze soort is dat ze meerjarig is. Ik vraag me echter af of de rupsen er ook zo zot op zijn en hoeveel ze zullen over laten voor de mensen, de konijnen, de kippen en de vogels. Je kan alvast wat tuingaas klaar leggen om helemaal veilig te spelen. Een kool met zoveel volkse namen moet toch wijd verspreid zijn geweest.
gemengde koolsla
Met een beetje inbeelding zie je op deze foto, in de plaats van rode kool een groene brei liggen van de splijtkool of moet ik zeggen de 'oudewijvenkool'.
Ook nu wil ik opnieuw de personen die ervaring hebben met deze groente, oproepen om mij en al onze bezoekers te laten delen in hun ervaring. Gewoonlijk plaats ik de bijdrage anoniem maar op eigen verzoek kan je ook vermeld worden. dalae@pandora.be Dank bij voorbaat.
Ik vond enkele recepten met brave hendrik en ik geef er hier één voorbeeld van (de hoeveelheden zijn een beetje naar eigen goeddunken te bepalen):
Brave hendrik gegratineerd.
Ingrediënten:
-een hoeveelheid brave hendrik en wat merkwaardig is, je kan die vervangen door jong geplukt zevenblad.
-150g champignons of oesterzwammen
-boter of olie -eetlepel tarwemeel- room- groentebouillon -wat harde geitenkaas of een geraspte pittige kaas
-een grote fijn gehakte ui
-zwarte peper en nootmuskaat
Bereiding:
-de bladeren van de brave Hendrikgoed laten uitlekken
-de vetstof verhitten, de uilichtjes fruiten, de brave Hendrikbladeren en de paddenstoelen meestoven
-de bouillon toevoegen en nog wat laten sudderen
-de bouillon afgieten en bewaren, de groenten wat laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel leggen
-de bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in wat water en samen met de room toevoegen
-laat alles kort doorkoken en giet het mengsel over de groenten
-bedek alles met de plakjes harde geitenkaas of met de geraspte pittige kaas
-bak gedurende 20min. In een voorverwarmde oven van 200°
-laat op het einde de schotel een 5tal min. onder de grilbron: Tournedos
Zoals je ziet is dat een receptje voor gevorderden want je moet zelf heel wat inschatten en interpreteren. Ik wens je alvast veel inspiratieen smakelijk eten. Ik denk dat je dit gerecht het best serveert met gestoomde aardappelen en als vleesschotel heb je een ruime keuze. Mijn voorkeur zou uitgaan naar varkenshaasje met een pepersausje.
In de reactie die ik gisteren kreeg aangaande de postelein werden een reeks kruiden vernoemd die op het aanplantverlanglijstje stonden van diegene die reageerde.Twee ervan brave Hendrik en eeuwig moes kende ik van ver en wil ik nader bestuderen als onbekende groenten. Een derde plant de paardenbloemkennen jullie en ik maar al te goedmaar weten we wel hoe ze als keukenkruid kan gebruikt worden?In de volgorde dat ze hier worden genoemd zal ik ze naar voor brengen.
1- Brave Hendrik - Chenopodium bonus-henricus bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie
-De brave hendrik is een vaste plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae).
De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
-Waar is ze te vinden:
De plant komt in Nederland voor in Limburg (vooral in bosrijke omgeving), Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel.Ze komt nu ook op vele plaatsen in Noord Europa voor.
In België komt ze voor op het grondgebied grenzend aan het Nederlandse Zuid-Limburg.Daar is deze plant te vinden in het wild.. Ook in de Belgische kalkstreek is hij inheems.
De brave hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geürineerd wordt.
-De plant wordt 15-60 cm hoog en bloeit van mei tot augustus met een vrij korte, sterk vertakte bloeiwijze. De groene bloemkluwens zitten op de zijassen dicht bij elkaar.
-De brave hendrik is een zeer oude groente, waarbij de geplukte bladeren maar één dag bewaard kunnen worden. De jonge bladeren kunnen als spinazie gegeten worden en de jonge scheuten kunnen als een soort aspergesklaargemaakt worden. Zaden kunnen in de handel gekocht worden. Ook heeft de plant een aantal geneeskrachtige werkingen. In Duitsland worden de zaden van de brave hendrik gebruikt voor het vetmesten van kippen en wordt daar Fette Henne genoemd.
De wortelsworden ook wel gebruikt tegen hoest bij schapen.
-teelt:
Dit zeer oude gewas, dat ook door de Romeinse legioenen naar onze streken is gebracht.
Standplaats lichtbehoefte: zon
Deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger) 1
Er is een reactie gekomen die niet alleen de aandacht trekt op postelein maar ook op een resem van andere kruiden waar toch een paar nobele onbekenden tussen staan die ik in kleur plaatste.
De reactie:
Ik heb dit jaar voor de eerste keer in het najaar winterpostelein gezaaid. Ik heb dat in rechthoekige bloembakken gedaan die ik vulde met serregrond en rijpe compost. Die bloembakken hang ik dan in de serre. Het resultaat is zeer goed. Alle dagen snij ik er een handjevol af en consumeer het direct tijdens de dagelijkse ronde in de lochting en den hof. Het is ook een perfecte aanvulling voor een winterse sla.
Dit jaar heb ik een stuk grond kunnen vrijmaken die ik zal invullen met allemaal wilde planten, kruiden die ieder jaar henzelf terug kunnen uitzaaien, zoals veldsla, zomerpostelein, paardenbloem, lieve-vrouw-bedstro, zuring, eeuwig moes, sla, brave hendrik, echinacea, goudsbloemen... allé een hele rits. We zullen wel zien wat dat het geeft.
Als ik dan op zoek ging naar recepten, lag dat nogal moeilijk maar eerst wil ik jullie aandacht trekken op, hoe de persoon van de reactie het consumeert 'Alle dagen snij ik er een handjevol af en consumeer het direct zo rauwweg tijdens de dagelijkse ronde in moes- en siertuin.
Wat ik verder vond in koekboeken en op het net probeer ik een beetje samen te vatten:
Postelein wordt vers gebruikt in salades en kan verwerkt worden in soepen of sausen.
Ik vond ook een zelfstandige toepassing:
Postelein kan je bereiden als rauwe spinazie. Vind je het rauw te bitter dan kan dat verholpen worden door even te blancheren.
Meestal zal het gebruikt worden als bijkruid. Postelein is goed te combineren met asperges, met peulerwten en het is ook lekker als je het rauw mengt in verse aardappelpuree.
Mijn conclusie is dan ook, dat er hier een terrein open ligt voor personen die graag wat experimenteren in de keuken nadat ze met succes de postelein zelf zaaiden en kunnen oogsten. Vergeet nooit: Een velter (man of vrouw) is een zoeker.
Postelein (posteleinfamillie) Hoevelen van ons zaaien postelein? Hetzij zomerpostelein of winterpostelein? Postelein lijkt geen speciale groente, maar niets is minder waar. Van alle groenten bevat postelein namelijk het meest omega 3 vetzuren. Dat heeft een positieve invloed op je bloeddruk, immuunsysteem, je hersenen en zou zelfs cholesterolverlagend werken. Voorts bestaat postelein grotendeels uit water en voedingsvezels; uitermate geschikt voor een vetverlagend dieet dus! Eet je vaak postelein, dan kan je er ook zeker van zijn dat je geen problemen hebt met de aanmaak van rode bloedcellen door vitamine C. Het transport van zuurstof naar de weefsels door het veelvuldig aanwezige ijzer is ten slotte ook gegarandeerd.
Zomerpostelein: andere namen zijn:pourpier (Fr), portulak (D) Snelgroeiende bladgroente met vlezige, roodachtige stengels en groen of geelachtige blaadjes. De stengels moeten stevig zijn en een doorsnee hebben van ongeveer 2 mm. Deze groente heeft een exotisch aandoende fris-zure smaak.
-Groeit oorspronkelijk van Griekenland tot het westen van de Himalaya.
-Postelein is volop verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Een kleinere aanvoer vindt plaats in de maanden april en oktober.
- Wordt rauw gebruikt in salades, rauwkostschotels of stamppot; gekookt als spinazie. Zeer kort koken. Postelein vormt een uitstekende combinatie met riblappen, klapstuk, lever en niertjes.
Winterpostelein:(Claytonia perfoliata, synoniem: Montia perfoliata) is een eenjarige plant uit de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort groeit van nature in Noord-Amerika. Via Cuba is de plant naar West-Europa gekomen. De soort wordt in Engeland, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland verbouwd als winterharde postelein, maar komt in al deze landen ook verwilderd voor. Vanwege de route waarlangs de plant in Europa arriveerde, wordt de plant in Duitsland 'Kubaspinat' genoemd.
Als velter interesseert het mij niet op de eerste plaats waar ik die groente kan kopen maar hoe ik die kan telen. Natuurlijk raadpleeg ik ons handboek 'Ecologisch tuinieren' teeltwijze: In volle grond mag het pas gezaaid worden vanaf half mei. Als het weer tegen zit en het is te koud zal het slecht kiemen en heel vlug doorschieten. In ons klimaat ben je enkel onder glas zeker van een goed resultaat. Het best zaai je breedwerpig 3-6 g/m2. Alle grondsoorten zijn goed maar postelein vergt veel compost en geen kali. Dan ben ik ook nog op het net eens gaan zoeken en kan je verwijzen naar volgende site: http://www.jeeigenmoestuin.nl/index.php?p=2&cat=123
daar las ik o.a. Oogsten: Snijd de plantjes af bij de steeltjes. Wanneer er niet te kort wordt afgesneden kan er nog een tweede oogst verwacht worden. Na de oogst moet het blad snel geconsumeerd worden. Doordat er veel nitraat in postelein aanwezig is, is postelein een kwetsbare groente.
Mijn besluit is dan ook: Indien, omwille van de invloed op de gezondheid, ik over ga tot het zaaien van postelein, dan zal het in de serre (kas) zijn. Zijn er onder jullie die ervaring hebben met kweken van postelein dan mogen ze mij dat altijd doorsturen. dalae@pandora.be
Het is voor mij de normaaltste zaak van de wereld dat ik het nu meermaals heb over recepten. De tuin en mezelf laat ik nu toch nog even rusten. Ons feestrecept op 1 januari is zoals naar gewoonte Parelhoen.
Als je even kijkt in de rechterkolom naar Archief per week vind je helemaal onderaan19/12-25/12 2005.
Ooit startte Tuinclub Velt Jabbeke een site op MSN.Deze site telde ongeveer 80 leden.
Toen deze dienst niet meer beschikbaar was, werd 5 JAAR geleden deze Tuinblog opgestart!
De TELLER met het aantal bezoekers staat vandaag op 118 566.
Het is een site geworden waar je bijna dagelijks de tuinactiviteiten kan volgen van iemand die het belang inziet om te werken volgens de VELTprincipes! (tuinblog d)
Hierbij onze oprechte dank aan Daniël!
Ondertussen is er ook een nieuwe site met het algemene nieuws van Velt Jabbeke : http://www.velt.be/Jabbeke (Pol Movinttog)
Hierbij dank ik ook het bestuur van Velt Jabbeke voor hun belangloze inzet!
De mierikswortel is een zeer pittig kruid met heel wat toepassingen zowel op geneeskundig als op keukengebied.
De wetenschap doet er weinig mee maar hij is toegepast in het gewone gebruik omwille van het feit dat hij veel vitamine C bevat. Ga gewoon op een zoekmachine en tik in: 'gebruik van de mierikswortel '. Op de URL http://www.tuinadvies.be/kruiden_mierikswortel.htm vond ik de voor mij meest duidelijke en tamelijk beknopte uitleg maar dat kan bij iedereen anders liggen.
Wij hier, gebruiken de mierikswortel het meest in de keuken waar hij sausen op een pikante wijze bij mag kruiden. De vers gemalen wortel is aan te bevelen bij gebraden vlees, rauwe oesters, vis en nog meer toepassingen. Daar kan je vrij mee experimenteren en meestal met succes.
In onze tuin heeft hij het moeilijk om te groeien omwille van de zware ondergrond. De wortels blijven klein en de plant gaat behoorlijk vlug in bloei, wat heel wat insekten aanlokt.
Deze foto plaatste ik reeds in 2006 tamelijk bij het begin van onze blog en is terug te vinden op Google afbeelding. Nu enkele jaren later is mijn tuin heel wat meer toegegroeid. Dat heeft tot gevolg dat de mierikswortel aan het wegkwijnen is. Ik moet een zonnige plaats vinden. Dit is alvast genoteerd.
De laatste weken ben ik zo goed als niet in de tuin geweest.Het beperkte zich tot het eten geven van de kippen en het ontdooien van hun drinkwater.
Ik kon dagelijks eieren rapen maar dan lichtjes in mindere mate. Ik ondervond het voordeel van het overdekte deel van de kippenren.
De sneeuw dreef mij naar mijn atelier zodat ik opnieuw intens ging schilderen. Het schilderij 'de drie koningen' dateert reeds van enkele jaren terug en wordt elk jaar vanaf begin december teruggehangen tot februari. De twee andere werken maakte ik dit jaar. Ze waren daags voor kerstdag klaar en zullen nu ook eventjes blijven hangen. Dan worden ze vervangen door andere.
Er kwam ook veel tijd vrij om kaartjes te maken op de PC. Alle kaartjes met wensen maakte ik van eigen genomen foto's. Tenslotte zijn wij de enige regio die zijn witte kerst wordt afgenomen door een relatieve droge dooi. Wij hebben dus een groene kerst met hier en daar nog wat witte plekken.
Tegen winderigheid bestaan er remedies maar wat zijn de oorzaken? Ik ben op zoek gegaan en heb er de nodige tijd in aan besteed om onderstaande samenvatting te kunnen brengen. Winderigheid wordt veroorzaakt door gasophoping in de darmen, ontstaat uit het niet goed verlopen van de verteringsprocessen van koolhydraten of eiwitten. In de darm bevinden zich allerlei gassen. Deze worden vooral veroorzaakt door het inslikken van lucht, maar worden ook tijdens het verteringsproces in de darm door de in de dikke darm levende micro-organismen geproduceerd. Welke rol speelt onze voeding? Sommige voedingsmiddelen zorgen voor extra gasvorming in de darmen, waarvan hier de meeste volgen: Peulvruchten - Onrijpe bananen - Vruchtensap - Bier - Meloen - Paprika - Prei - Ui -aardpeer - Producten met veel suiker of Sorbitol (dit is een zoetstof) - Koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli) - Koolzuurhoudende dranken. Ik zocht ook naar de remedies en vond o.a.:
Het gebruik van etherisch oliën kan ook een oplossing geven zoals Bergamot en Venkel. Deze oliën stillen krampen en winderigheid. Het gebruik van natuurlijke middelen is een goed alternatief op de reguliere medicijnen. Zo is er bijvoorbeeld venkel in capsulevorm en Cardumar in tabletvorm die een inwendige reinigingbewerkstelligen. Eventueel samen met de Cardumar kan Sanicaryo worden gebruikt, deze gaat gistingsprocessen in het lichaam tegen met herkenbare klachten als opboeren, ernstige vorm van chronisch maagzuur met daaruit voortkomende klachten als een scheurtje in het middenrif. Menthaphora is een etherische olie die zowel uitwendig als inwendig kan worden gebruikt. Maegh dit is op basis van enzymen en is zeer gemakkelijk in gebruik. Als er ook maagklachten bij optreden en men de voorkeur geeft aan druppels dan is Iberogast een oplossing, dit mengsel bestaat uit allerlei kruiden die windstillend en krampopheffend werken. Iberogast is veilig te gebruiken tijdens zwangerschap, ook bij zwangerschapsmisselijkheid.
Het is aan te bevelen de darmflora aan te sterken, dit kan met een darmflora verbeteraar in druppelvorm zoals Hylak Forte dit is een goede, evenwichtige darmwerking is namelijk zeer belangrijk voor het goed functioneren van de spijsvertering en de gehele weerstand. Steeds meer mensen kiezen een preparaat om de darmflora op te bouwen. Niet alleen om problemen te behandelen maar ook om ze te voorkomen.
De darmflora is een geheel van micro-organismen zoals gisten en bacteriën en schimmels waarvan de ene een gunstige werking heeft op het lichaam en de andere een ongunstige. Deze organismen willen zich vermenigvuldigen ten koste van een ander en het is dus zaak te zorgen voor zoveel mogelijk goede darmbacteriën hierdoor kan toxinevorming en gistingen (gasvorming) worden voorkomen en worden voedingsstoffen beter opgenomen. Een darmbacteriepreparaat van goede kwaliteit wordt volkomen als lichaamseigen beschouwd en kan zonder risico worden ingezet. Zo'n darmbacteriepreparaat is bijvoorbeeld Bififlor Forte deze werkt uitzonderlijk goed maar moet kauwend worden in genomen.
Multi Billion Dophilus is ook een voedingssupplement dat wordt ingezet ter verbetering van de darmflora. Ginger Fennel Complex is voor een efficiëntere spijsvertering en een verbeterde voedsel opname. Digistive Enzymes tabletten zijn enzymen die de lichaamseigen spijsverteringsenzymen vervangen indien hier de aanmaak van verstoord is.
Wat en hoeveel moet je drinken? Om de darmtransit te verbeteren moet je veel drinken: Alleen water, of ook kruidenthees. De hoeveelheid telt inderdaad. We zouden allemaal anderhalve liter per dag moeten drinken.
Maar hetis raadzaam om altijd water te kiezen en gezoete dranken, en natuurlijk ook alcohol, te beperken.
Ook kruidenthees kunnen bevorderend werken, want sommige planten werken speciaal in op de spijsvertering.
Ook kruiden kunnen nuttig aangewend worden tegen winderigheid.
Welk kruid kan ik gebruiken tegen winderigheid? Zoals kummel en venkel kan anijs wat doen aan winderigheid. Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende verteringssappen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Kummel, venkel en anijs (Pimpenella anisum) kunnen daarbij helpen. Deze zaden maken brood, groenteschotels en aardappels ook lekkerder. Je kan er thee van maken. Meng de gekneusde zaadjes en naam er één theelepeltje van. Overgiet met een kop kokend water en laat 10 minuutjes trekken. Zet er een dekseltje op. Zo krijg je een sterk werkend aftreksel. Drink twee kopjes per dag. Ook salie en vele andere kruiden kunnen helpen tegen winderigheid maar dan raadpleeg je beter een kruidendokter. Laat mij toe het ook eens ludiek te bekijken.
Je kan ook naar buiten gaan en het eens goed laten knallen. Ik had een schoonbroer die zich nooit geneerde en als enig excuus, of was het goede raad aanbracht...voilà beter in de wijde wereld dan in een nauwe buik. Dat is natuurlijk puur anekdotisch.
Het is vooral aangewezen om rekening te houden met je omgeving want:
Als je wilt tonen aan jongeren hoe vlambaar onze uitlaat kan zijn door een wind te verbranden dan moet je vooral jezelf in een stevige 'panen broek' steken of een aangepast pak dragen...anders mag je op de blaren zitten.
Klik op een bovenstaande URL en je zal zien waar ik mijn licht opstak. Je kan ook gewoon op Google gaan en winderigheid intikken en je hebt lectuur voor dagen en dagen. Het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer met overal een ander accent dat wordt gelegd. Ik heb er toch enkele dagen in zitten grasduinen. Alle afbeeldingen haalde ik bij google afbeeldingen.
Soms kan het een grote rol gaan spelen bij winderigheid als je plots iets gaat eten dat je vroeger nooit at.Dan komt het erop aan dat je de hoeveelheid geleidelijk opbouwt
Toen ik deze morgen mijn mail opendewas er eentje tussen van Eddyvan Velt-Oostkamp met hun nieuwsbrief. Daarin staat een receptje.En moet dat nu toevallig eentje zijn met aardpeer!
Dank je wel Eddy.Omdat het perfect aansluit met wat ik gisteren plaatste, hier op mijn blog, neem ik de vrijheid het door te geven aan mijn blog bezoekers.
BIO-RECEPT VAN DE MAAND UIT DEVELTEDITIEBijzondere groentegids WARME SALADE VAN met
Vroeger werd de aardpeer de aardappel van de armen genoemd.Ten onrechte, want de aardpeer is voedzaam, licht verteerbaar en lekker.De knol bevat behoorlijk wat eiwit, mineralen en suikers in de vorm van inuline (natuurlijke insuline), wat hem zeer geschikt maakt als voedingsmiddel voor suikerzieken.De knol schillen is ondankbaar, beter is hem af te borstelen en kort koken of bakken in de schil.
Ingrediënten:
350 g aardpeer
-3 stengels prei
-2 a 3 eetlepels notenolie
-25 g boter
-1 eetlepel gepelde amandelen
-1 eetlepel gehakte kervel kruidenzout enkele takjes kervel.
Bereiding: -Schrob de aardperen schoon (schil ze desnoods) en snijd ze in plakjes.
-Was het wit van de prei en snijd het in schuine stukken.
-Stoom beide groenten bijtgaar.
-Hak de noten in dunne reepjes.
-Smelt de boter en voeg de reepjes noten en de notenolie toe.Laat dit op een zacht vuurtje warm worden.
-Breng op smaak met de gehakte kervel en wat kruidenzout.
-Schik de warme groenten op de borden en schenk er de notensaus over.
De aardpeer is een knolvormige doorlevende wortel en verwant met de zonnebloem.De aardpeerkent eenzeer snelle uitbreiding ondergronds. Andere benamingen voor de aardpeer zijn: Topinamboer, Jerusalem artisjok.
De vorm van de knol kan zeer onregelmatig zijn.
Er zijn ook rassen waarvan de knol wel beter schilbaar is. Die vorm kan rond zijn maar ook nogal langwerpig.
Vroeger hadden wij aardpeer staan in de tuin maar de vorm was zo grillig dat je na het schillen bijna niets over hield. Het internet was nog niet zo uitgebouwd als nu.
Het veldboek 'Ecologisch tuinieren' vermeld wel enkele rassen maar als opmerking staat voorop dat je in de handel wel aardpeer kan verkrijgen maar dat meestal het ras niet wordt vermeld. Zou dat nu nog zo zijn? In wikipedia lees ik over aardpeer o.a. het volgende: _____________________________________________________________________________________________ Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline, die niet alleen mensen met diabetes mellitus ten goede komt. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.___________________________________________________________________________
Aardpeer zou ook zeer winderig zijn als heel lekkere bereiding en misschien is dat wel de reden dat het hier bij ons nooit meer opnieuw werd aaneplant. Ik wil volgende uitspraken vermijden: 'Je zwijgt al moeilijk met je mond en begin je me daar met je uitlaat ook luidruchtig te worden. Nee laat maar.
Aardpeer kan zeer hoog worden en mooi bloeien maar kan er ook bloemloos bij staan. (alle afbeelding haalde ik bij Google afbeeldingen)
Vandaag geef ik jullie een winters recept met wortelen en pastinaak. (google afbeelding) Ingrediënten
- 1 kilo winterwortelen
- 600 gram pastinaken
- 400 g gedroogde witte bonen of in de plaats bonen uit blik - 6 uien
- laurierblaadje
- zout, peper, nootmuskaat of in de plaats een bouilonblokje
- mosterd naar smaak - oude kaas
Bereiding
-laat de witte bonen een nacht weken (minstens 10 uur) in een liter water
-giet het weekwater af en laat de bonen in vers water 45 minuten tot een uur koken Om daar tijd uit te sparen neem je bonen uit dozen
-rasp de wortelen en pastinaken en snij ze in stukjes
-pel de uien en snij in stukjes
-voeg de wortelen en de ui bij de witte bonen -omdat pastinaak veel vlugger zacht kookt voeg je die later toe (ondervinding). Doe je dat niet dan vind je geen pastinaak meer terug en is het gewoon een smaakmaker die later gedeeltelijk wegvloeit als je het kookwater afgiet)
-voeg indien nodig nog wat extra water toe
-kruiden met peper, zout, beetje nootmuskaat of een bouillonblokje dat je door het kookvocht roer
-voeg het laurierblaadje toe
-laten stoven tot de wortelen gaar zijn en giet het water af
-schep mosterd door (naar smaak)
serveer met de geraspte oude kaas en appart klaargemaakt vlees naar eigen goeddunken varkenshaasje of gebakken lamenz. (google afbeeldingen)
Eet smakelijk en durf al eens een recept te interpreteren. Mijn vrouw leest het recept in het kookboek of op het internet slecht één keer en gaat dan vrij als een vogel aan de slag. Ze past aan waar ze dat nodig vind. Bij haar mislukt een gerecht zelden of nooit.
De grond was nog amper vervroren en dus besloot ik die rij naar de serre over te brengen.
Het lijkt op een wonde in de sneeuw.
Eens verdreven in de serre zal ze door de zon op het glas, vlug ontdooien. Vóòr de eerste sneeuw had ik dat ook zo aangepakt en vandaag gebruikten we de rest in de soep.
De boekenlijst bevind zich steeds op onze site http://www.velt.be/Jabbeke. Om die te vergroten klik je op beeld en vervolgens op 'lezen op volledig scherm' daar zie je ook de fote van de afbeelding op de omslag.
De winterblijft maar duren. De natuur bouwt het ene winteroffensief op na het andere. Hier bij ons, relatief dicht bij de kust is het altijd veel milder dan in het binnenland. Bij de start van de eerste winteraanval was het eens uitzonderlijk dat de sneeuw hier begon en wij er het dikst onder zaten. Doordat het begon te vriezen, weliswaar maar een 4 tal graden onder nul, bleef die eerste sneeuw lang liggen. Dat voorspelt nooit veel goeds want een oude volkswijsheid zegt ongeveer het volgende in tientallen variaties: Sneeuw die lang blijft liggen vraagt om meer. Zo zijn we blijkbaar op weg naar een koude winter.
Ik heb de teelten in mijn tuin vol aandacht onder de loep genomen. Een grondige herschikking verwacht ik niet maar wel een goed gespreide inkrimping.
Reeds drie weken heb ik niet meer in de tuin gewerkt en niet alleen omwille van het weer. Als je ouder wordt speelt naast het weer ook de gezondheid een grote rol en is er altijd wel een kwik of een kwak. Bij mij duurt het gewoonlijk nooit te lang.
Gedurende de winterperiode wil ik jullie zo af en toe vergasten met een goed recept. Ik zoek op www en vond een site en niet toevallig weer een nl. http://www.tuinsmakelijk.nl
De Url van de sites waar ik toevallig iets vind naar mijn smaak zal ik telkens vermelden zodat ieder eens er zijn eigen smaak kan zoeken.
Mijn oproep om tips zodat ik op een doeltreffende manier peterselie kan kweken kreeg reeds twee reacties;
De eerste is een korte met mailadres eindigend op nl. Daar veronderstel ik dat het over krul peterselie gaat.
De reactie: Wat de peterselie betreft; ik koop plantjes en die zet ik in de kas, ben nu even gaan kijken en zelfs na de vorst staat het enige plantje er nog goed bij.
De tweede is een goed uitgewerkte reactie en het mailadres eindigt op fr en gaat over platte peterselie (google afbeelding
De reactie: Misschien dat mijn ervaring kan helpen.
Ik zaai peterselie (de meestgoedkope, gladbladige soort platte peterselie) in maart binnen nadat ik het zaad 24 uur inlauw water laat weken.
Als het opkomt, na een dag of acht, gaat het de koude kas in. Na drie weken verspeen ik ze dan in potjes en die plant ik later uit in de koude kas. Met vijf planten eet ik het hele jaar heerlijkepeterselie (gezin van 5 personen) en
geef ook nog flinke bossen weg.
Met peterselie buiten uitplanten heb ik geen goede ervaring, dat levert weinig op alleen in het mooie seizoen en het blad is gewoon kleiner dan in de kas.Dus ben ik daar van afgestapt.
Nog even mijn lijstje van 2010 - 24 uur weken op 15 maart - zaaien op 16 maart - kiemt op 23 maart - koude kas op 24 maart - verspenen in potjes op 10 april - uitgeplant in volle grond op 26 april
Terwijl deze plantjes zich ontwikkelen, kon ik nog blad gebruiken van de peterselie die in 2009 was gezaaid.
Ik hoop dat deze manier u mooie planten gaat opleveren.
Vriendelijke groeten.
Beide tips zijn klaar en duidelijk: kweek in de koude kas.
De tweede tip is daarbij zeer goed gedetailleerd.
Beide tips komen van dames; waarvoor dan ook mijn gemeende dank.
Natuurlijk zou ik geen echte velter zijn moest ik niet alles uitproberen. De enige plaats waar ik nog nooit peterselie teelde is de koude serre (kas).
Wat ik concreet wil doen is: - vroeg een paar plantjes kopen en in de koude kas uitplanten. - zelf de twee soorten peterselie zaaien zoals hierboven aan gegeven - een deeltje uitplanten in volle grond in de koude kas - een deeltje uitplanten buiten in volle grond. - de verschillende opbrengsten vergelijken - bij leven en welzijn komt het resultaat dan op de blog. En zeggen dat ik mijn tuinactiviteiten wil afbouwen. Als motivatie heb ik: Het is in het voorjaar met nieuwe krachten geduwd door de lentekriebels en de tuin zal reeds helemaal klaar liggen. Het is maar vanaf begin juni, als het ongewenste kruid begint op de proppen te komen dat ik durf over mijn mogelijkheden te geraken en het niet meer kan bijhouden. Tegen het einde van het seizoen ben ik dan helemaal uitgeblust. We zien wel hé.
Ik zaai in kleine bakjes maar zaai drie tot vier keer.
Hier zie je pas verspeende per één of twee plantjes en verder zie reeds grotere basilicum die in grotere potten en in trossen is verspeend. Die kan je gemakkelijk op de vensterbank plaatsen in de keuken.
Die heb ik even uitvergroot maar scherp is de foto niet.
En deze foto om aan te tonen hoeveel ik verspeen en hoe ik ze telkens van het dubbele rek moet halen om te gieten.
Algemene conclusie: minder verspenen en ook minder zaaien. Ik heb tot nu toe telkens het zakje zaad helemaal gebruikt, alles verspeend en dan maar uitgedeeld wat ik teveel had voor eigen gebruik. Mijn vrouwtje zegt altijd...met jou, op dat vlak is het echt niet te doen en dubbel gelijk heeft ze. Dus kijken op de site hoelang de kiemkracht blijft van soort tot soort.
Hoe ga je tewerk. Ga naar de site van onze afdeling http://www.velt.be/Jabbeke/ klik op tuinclub en onderaan enkel foto's staat: de zadenlijst verslag. Klik op verslag en je bent op onderstaand schema.
ZADENLIJST 2010
1 jaar:
kervel
pastinaak
schorseneer
ajuin
2 jaar:
prei
peterselie
sla (niet alle )
3 jaar:
peulgewassen
4jaar:
tomaat
aubergines
paprika
wortelen
witloof
5 jaar en meer:
andijvie
selder
spinazie
koolgewassen
radijzen
komkommer
courgettes
rode biet
- De bewaartijd van zaden: houdbaarheid van de kiemkracht.
Zaaien stekgrond
:1/3 goed verteerde kompost
2/3 grond ( molshopen)
scherp zand
Deze tabel is niet compleet maar kan in de toekomst aangevuld worden.
Buiten de kruidentuin worden er enkele kruiden opgenomen tussen de gewone groenteteelt. Ik begin met peterselie en kervel. Vooral peterselie is in de keuken een onmisbaar kruid. Normaal gezien moet je er in slagen dat kruid het hele jaar rond in voldoende hoeveelheid in je tuin te hebben. Wel, bij mij is dat niet zo. De laatste jaren heb ik weinig geluk met de peterselie .
Ik koop gezonde plantjes.
Ze worden heel nauwkeurig geplant in een gegoten putje op een zonnige plaats.
Ik dek ze meteen af met wit of zwart fijnmazig gaas. Ik probeerde reeds alle mogelijkheden van: Hoelang laat je het gaas liggen?
Toch sterven ze vroegtijdig af of komen niet tot volle wasdom. Het gevolg is dat we de winter ingaan zonder peterselie. De vorige jaren bleef er nog wel iets over maar niet voldoende zodat moeder de vrouw mopperde. En dit jaar krijg ik een 0 op 10. Waar ben ik met al mijn ervaring? Ik wilde het probleem op de tuinclub brengen maar juist die zondag riep de familie klaar en duidelijk... wij gaan voor. Eén besluit staat reeds vast. Ik ga terug zelf zaaien want... voordien had ik steeds beter resultaat. Ik doe hier dan beroep op jullie allemaal... Ervaren amateur tuinier in de penarie met perterselie telen. Wie kan er mij goede raad geven? Schrijf naar het mailadres: dalae@pandora.be
Zo moeilijk als het gaat met peterselie, gaat het super gemakkelijk met kervel. De kervel zaai ik in juli of augustus en kan die zelfs houden tot na een niet te strenge winter.
Voor de zekerheid vries ik toch regelmatig het deel in dat anders doorschiet.
Het enige wat ik dus kan verbeteren is, in het voorjaar ook een rijtje zaaien. Dan hoef ik er niet zoveel in de vriezer te bewaren en kunnen we van de lente tot aan de winter verse kervel gebruiken.
Op culinairkookboek.nl ben ik even gaan neuzen en vond ik alvast het volgende:
67 recepten met als ingrediënt kervel. Meer informatie over, en recepten met kervel op ingredienten.nl. Dat belooft hé!
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !