De meest gekende peersoort is de Conférence. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnenpeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart.
Andere peersoorten zijn de Triomphe de Vienne,
de Beurré Hardy en de Durondeau.
Aankopen
Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.
Bewaren
Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.
Bereiding
-Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken.
-U kan ze ook stoven of pocheren.
-Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.
-Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.
-De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt.
-De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.
Gezondheid
Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.
-Pel de uien en hak ze fijn. Schil de peer en snij ze in schijfjes.
-Laat de uien zacht smelten in de margarine tot ze doorschijnend worden.
-Neem ze uit de pan en leg ze op absorberend papier. -Leg de schijfjes weer in de pan en laat ze twee minuten koken. -De oven voorverwarmen op 180° C (stand 7). - Leg op twee velletjes bakpapier een laag peren, een laag uien, kruid vervolgens met zout, peper en een snuifje van de vier kruiden en
leg er ten slotte een zalmfilet op.
-Bedekt opnieuw met een laagje uien, een laagje peren, kruid met zout, peper en vier kruiden en werk af met een eetlepel room. -Sluit de papillot. -Plaats het geheel 10 minuten in de oven.
Serveer de papillot op het bord, iedereen opent zijn papillot zelf. gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/02/2009 De fiuren komen van Google afbeeldingen en eet maar smakelijk.
Op donderdag 3 februari mocht ik een gedeelde eerste prijs van de milieuraad van onze gemeente in ontvangst nemen een mand vol streekproducten.
Ik voelde mij als iemand die op boodschappen was geweest voor zijn vrouw en haar die dan presenteerde met een strikje om. Toch een apart gevoel hoor!
Of ze in haar nopjes was?Je ziet dat van hier!
De motivatie: Hij onderhoudt dagelijks een seniorennet blog over ecologisch tuinieren. Hij geeft tips en adviseert bij het opstarten en onderhouden van een ecologische moestuin. Kortom een duidelijk voorbeeld van het delen van kennis en ervaring. Een echte meerwaarde. Deze prijs is prachtig meegenomen. Het zou natuurlijk een meerwaarde hebben gehad met enkel biologische producten. Maar ja...een mens leeft niet van brood alleen hé! Ik dank dan ook langs deze weg diegene die mij heeft voorgedragen, de organisatoren van de prijs en allen die meewerkten om de uitreiking vlot en zeer aangenaam te doen verlopen. Het enige wat ik spijtig vond was dat ik geen kans kreeg om ter plaatse iedereen te bedanken en voor het voltallig gemeentebestuur en vele onbekenden onze blog en mijn manier van werken, even toe te lichten. Ja maar niets is volmaakt!
NIEUWJAARSRECEPTIE in zaal Swaenenburg Cathilleweg 38 in Stalhille ( vanuit de richting van de vaart Oostende- Brugge, aan de rechterkant bij het binnenrijden van het dorp ) (04-02-2011 om 16:07 geschreven door Pol Movinttog) -----------------------------------------------------------------------------------------
Alles verliep vlot en naar wens, door de grote inzet van de bestuursploeg en enkele trouwe en hardwerkende medewerkers.
We kregen, met diamontage, een overzicht van het voorbije jaar en onze voorzitter lichtte het komend jaar toe. Iedere aanwezige kreeg het jaarprogramma op papier. ----------------------------------------------------------------------------------------- (05-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d)
Onze tuinvogels hebben het in de winter vaak erg moeilijk om voldoende eten te vinden. Door hen te voederen help je hen door een moeilijke periode en zit je meteen op de eerste rij van een van de mooiste shows ter wereld! Profiteer van het Voeren en Beloeren om hen te tellen en ons je maandelijkse telgegevensdoor te geven en mee te tellen op het nationaal telweekend op 5 en 6 februari 2011. Zo kan Natuurpunt de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten onderzoeken. Het telformulier voor het nationaal telweekend op 5 en 6 februari vind je HIER. Alvast bedankt!
o.a het volgende en werkte het wat bij. De mandarijn. De zoete hap is erg populair en zit boordevol vitamine C en calcium. De calcium sterkt je botten en wordt beter opgenomen dan de calcium in melk, de vitamine C is dan weer verrijkend voor je immuunsysteem. Regelmatig mandarijnen enz. eten zou zelfs gunstige gevolgen hebben bij maagpijn, slecht slapen, vermoeide huid, rimpels, stress, angst en verdriet.
Seizoen Mandarijnen ogen zomers, maar je kan ze hier vooral in de winter verkrijgen. Van oktober tot februari worden ze namelijk ingevoerd van Spanje en Marokko.
Op de markt Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur. Groene mandarijnen zijn nog niet rijp, maar ze kunnen narijpen op koude temperaturen. Het is zelfs zo dat mandarijnen enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen.
Variëteiten De clementine is een iets grotere mandarijn die is ontstaan door een kruising van een mandarijn en een pomerans, een sinaasappel met bitter vruchtvlees.
Nog een bekende soort is de satsuma. Dat is een Japanse, pitloze en zoete variëteit die vooral in Spanje wordt gekweekt.
Hoe schoonmaken? Je maakt een mandarijn schoon door hem te pellen. Als je de schil gebruikt voor een of andere bereiding, dan was je hem beter eerst grondig.
Hoe bereiden? Mandarijnen kan je zo eten, in een fruitsla mengen, maar ook in warme bereidingen en sauzen verwerken. Van de schil kan je sauzen maken.
Hoe bewaren? In de koelkast bewaren mandarijnen nog ruim een week.
Lekkere combinaties Kip of eend is heel lekker met een mandarijnensausje of met mandarijnen die op smaak zijn gebracht met kaneel.
Mandarijntjes en varieteiten zijn heel courant gebruikt in wokrecepten.
Hier toch ook wat nadere aandacht voor de variëteiten:
Clementine (Citrus ×clementina) met als officiële naam ClementineSRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément.
Deze Franse missionaris in Algerije zou in 1902 een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine net zoals andere mandarijnrassen afkomstig is uit China.
Satsuma (Citrus reticulata 'Satsuma' syn. Citrus unshiu 'Satsuma') is de aanduiding voor een groep van nauw verwante mandarijnenrassen, die ontstaan is in Japan, mogelijk al in 1429. De vruchten zijn in 1876 door een echtgenote van een ambassadelid van de Amerikaanse ambassade in Japan, satsuma genoemd naar de provincie Satsuma in Kyushu. Voor die tijd stond de vruchten alleen als mikan bekend.
Het gaat om relatief platte mandarijnen met geen of weinig pitten. De schil is lichtoranje en is makkelijk te verwijderen, een zogeheten "easy peeler". Het vruchtvlees is in principe fris zoet van smaak, maar kan aan het begin van de aanvoerperiode nog wat zuur zijn.
De vruchten worden onder andere geteeld in Italië en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen oktober en januari, waarmee het een van de vroegst aangevoerde mandarijnen in het seizoen is. Tegenwoordig vindt de teelt ook in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili plaats, waardoor deze mandarijn steeds vaker gedurende het gehele jaar verkrijgbaar is.
Er bestaan verschillende rassen, waarvan de 'Satsuma Owari' en de 'Satsuma Wase' de bekendste zijn. De meeste mandarijnen in blik zijn satsumas. Meestal wordt deze vruchten in tegenstelling tot de clementine ten onrechte onder de algemene naam mandarijn aangeboden.
-Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.
-Fruit de ui even mee. Voeg de mix, 150 ml water en de groenten toe en smoor het geheel in 10 minuten gaar. -Bereid intussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. -Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht vuur.
- Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta in een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over de pasta en serveer de rest er apart bij.
Dit is lekker met een groene salade van krulandijvie, veldsla en komkommer.
Variatietip:
Pas het fruit aan het seizoen aan. Voeg in de zomer stukjes verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel. Aangeboden door Honig.
Op mijn bijdrage waarin ik het had over bussels maken die moeten dienen om mijn windkering aan de noord- oostkant van onze tuin te verhogen kwam er een reactie. Daarop antwoordde ik uitvoerig. Dat er verschillende manieren bestonden om een windkering te maken kwam ook aan bod. De manier waarop je die maakt hangt af van verschillende factoren.Ik gebruik b.v. bussels omdat die boven op een berm moeten waar er weinig bewegingsruimte is omwille van de bomen en struiken die er zijn geplant.
In een bijna open ruimte, waar voldoende bewegingsvrijheid is kan ik het hier getoonde model aanbevelen.
In dit geval hier is het niet enkel een windkering maar ook een vrijwaren van de privacy. Ik kan enkel N.D. dankbaar zijn voor het doorsturen van dit sprekend fotomateriaal. Heb jij ook sprekende foto's van nog een andere manier van werken met recuperatie materiaal voor een windkering, dan mag je die gerust doorsturen naar dalae@pandora.be
We namen reeds de appel onder de loep en we lopen het rijtje van het seizoensfruit verder af en komen dus terecht bij de banaan. De bananenplant is in feite een kruid dat wordt gerekend bij de groenten maar als fruit gegeten wordt. Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) lees ikletterlijk: Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.
Wil je meer lezen over herkomst enz. dan klik je gewoon op boven staande site en je krijgt een hoop lectuur te verwerken.
Wat mij het meest interesseert is, wat we er allemaal kunnen mee aanvangen. Maar eerst zocht ik nog de voedingswaarde op van deze zeer lekkere vrucht. Ik vond op http://home.scarlet.be/~vc197828/nutritive_nl.html o.a.wat volgt
De banaan is een voedingsproduct dat zeer voedzaam is, ze bevat 23% hydraat van koolstof. De cholesterolwaarde is 0,00%. Ze bevat slechts 0,2% vet, zij bevat ook proteïnen. De banaan is erg gegeerd door sportlui door haar rijkdom aan natuurlijke suikers. Deze suikers hebben de eigenschap dat ze snel omgezet kunnen worden in energie die de verloren energie uit fysieke activiteit makkelijk kan compenseren. De banaan bevat bovendien silicium, magnesium en ijzer. Het spreekt voor zich dat de voedingswaarden van de banaan ook een positieve impact kunnen hebben op onze gezondheid.
Mijn echtgenote lust geen warme bananen en komen er bij ons nooit bereidingen op tafel waarin bananen zijn verwerkt. Ooit heb ik dit wel gegeten maar dat ligt reeds diep in mijn herinnering. Ik kan het in één enkel woord samenvatten: H E E R L IJ K Zo ben ik voor jullie een receptje gaan opzoeken. Op de site: http://allrecipes.nl/recepten/zoekresultaten.aspx?label=bananen vond ik alleen maar een veelheid aan dessertreceptjes.
-2 bananen, in blokjes -2 bananen in reepjes van 10 cm -4 kipfilets -3 rode parika's in reepjes -50 g Gorgonzolakaas -3 fijngehakte gedroogde vijgen -2 el verse rozemarijn, fijngehakt -1 el honing -2 el olijfolie -8 el broodkruimels -peper en zout
Voorbereiding: -Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat.
-Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, kaas, broodkruimels, zout en peper door elkaar.
-Doe een kwart van de vulling in ieder kipzakje. Sluit de opening met een cocktailprikker.
Bereiding: -Verwarm de olijfolie in een koekenpan boven matig vuur.
-Doe de stukken kip in de pan en bak deze ongeveer 4 minuten aan beide kanten.
-Bestrijk iedere kipfilet met honing.
-Leg de stukken kip op een schaal.
-Doe de rode paprika's en de banaanreepjes in dezelfde pan en bak deze een paar minuten.
Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken paprika, reepjes banaan en rozemarijn.
-Lekker met een glas gewurztraminer -Een ros of een stuivende witte vin de pays uit de Gascogne te schenken op 6-8C° zou ook heerlijk zijn.
Banenreepjes en gevulde kip. Laat maar komen hoor. Wie het eens uitprobeert mag mij altijd uitnodigen hoor en bedankt bij voorbaat. De illustraties kwamen opnieuw van Google afbeeldingen.
Om , wat voeding betreft, nog meer de ecologische toer op te gaankan je per maand de groenten en fruit vinden die seizoensgebonden zijn en bij ons courant te vinden.Voor deze twee manden slechts 2 inlandse soorten tegenover 5 ingevoerde.
-Gebruik deze handige groente- en fruitkalender om per maand te ontdekken van welke groenten en vruchten je kunt genieten.
-Probeer de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.
-Kies steeds die groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt. Lees het etiket!
Wat mij opvalt is, dat er veel exotisch, dus ingevoerd fruit, op de lijst staat en dan geldt de keuzeaanbeveling dat je moet kiezen voor wat het dichts bij huis is geteeld.
Voor januari en februari zijn dit juist dezelfde soorten: appelen bananen mandarijnen mango peren pompelmoesen sinaasappelen.
Hier enkele sites waarin je naar believen informatie kan opdoen over appelen. Je kan ook de andere soorten intikken en informatie garen.
Een andere site http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/appel.phpgeeft dan een top tien: Apple crumble appelbolle appeltaart appelstrudel appelsneeuw appel broodpudding fruitsalade Waldorfsalade appelsouffléappeltosti.
Zoals je duidelijk kan zien, is er meer dan keuze genoeg. En ik ben nog maar op 2 sites geweest.Ga gerust je eigen gang.
Ik koos er eentje uit waar ik absoluut niets over weet en presenteer op eigen manier.Ook voegde in de speculaasmogelijk eraan toe (in groene kleur).
Appeltosti
Ingrediënten:
- brood
-boter
-appelen
-kaneel
-suiker
evt.honing of chocolade- of speculaaspasta.
bereiding:
-Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant
-Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.
-Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel.
-Leg er een tweede boterham op, ook met de boter aan de buitenkant.
-Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.
Variatie:
Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta.Je kan dus ook speculaas pasta gebruiken om de binnenkant te besmeren. Dan moet je de appelen niet bestrooien met kaneel omdat dit reeds in de pasta is verwerkt.
Het water komt mij reeds in de mond maar voor mij moet er wel matig omgesprongen worden met de kaneel.
In mijn mailbox vond ik onderstaande reactie die ik op mijn manier beantwoord. Vervolgens vind je foto's met wat uitleg, vooral van mijn windscherm.
De reactie met mijn antwoorden: -Ik volg nu al een klein jaar nauwgezet jouw tuinblog en ik moet zeggen dat deze een vaste waarde heeft gekregen in mijn favorieten en mij al heel veel ideeën heeft opgebracht in de tuin.Dit is natuurlijk de bedoeling van deze blog. Als velter propageert ik het ecologisch gedachtegoed op mijn eigen wijze.
-Bij deze wens ik je alvast nu al te bedanken voor jouw onvermoeibare inspanningen om de blog telkens met foto's aan te vullen, echt chapeau! Zon inspanning is dat niet hoor werken met een fotoaparaat in aanslag, is eerder een gewoonte, een routine. De blog is opgesteld als een reportage. Zeg zelf eens; een reportage zonder fotos is geen reportage maar een berichtje waar men over kijkt. Toch bedankt hé, vooral voor de chapeau.
Verder heb ik heb een vraag!Wat is in feite het nut om de bussels snoeiafval en takken samen te binden met een touw?
Gezien ik van mening ben om geen onverteerbaar afval in de tuin te brengen, begrijp ik niet goed wat er later met het touw gebeurt? Een touw is het niet maar een ijzerdraad die ik na jaren niet meer terugvind. Er zijn koorden, bv vlaskoorden die perfect verteren.Ik zorg ervoor verteerbare draad of koord te gebruiken, al gebeurt dat verteren dan ook tergend langzaam.
Al mijn snoei- en takkenafval bouw ik stelselmatig op mijn takkenhaag die nu ongeveer 2 m hoog rondom mijn tuin staat. Dit wordt samengehouden door om de meter 2 tuinpalen te slaan van 2m hoogte. Er zijn verschillende manieren om een windscherm te maken.Ik kies voor bussels om verschillende redenen.Bussels zijn zeer handelbaar tussen de takken van de bomen die op de berm staan want mijn windscherm bestaat uit een berm van 1,5m hoog, verhoogd met ongeveer 1m bussels. Ik werp eerst de bussels achteraan op de berm en schik ze dan aaneengesloten. In de winter is de samenstelling van de berm goed zichtbaar. Eens er bladeren aan de bomen en struiken staanis er, aan de tuinkant, van berm en bussels nog heel weinig te zien.
Die takkenhaag "zakt" stelselmatig en zo kan ik mijn nieuw snoeiafval steeds aanvullen. Bussels verteren niet zo vlug als een smal laagje takken dat langs beide kanten aan weer en wind, direct zijn blootgesteld.
Als je geïnteresseerd bent hoe ik dit toepas wil ik gerust wat foto's doorsturen. Dit lees ik natuurlijk zeer graag en ga er gretig op in.Hoe meer fotomateriaal ik krijg hoe beter.Ik plaatst anoniem, op naam of met je initialen. Aan jou de keuze. Wie fotomateriaal heeft over eigen tuin; laat maar komen hoor naar... dalae@pandora.be
Gedurende de bladloze periode valt mijn windkering aan de noord -oostkant van de tuin, goed op.
Gedurende deze periode zie je de laag bussels van bijna overal in de tuin.
Hier de achterkant van de berm onder een laagje sneeuw. Wat je niet echt ziet is dat die stilaan over de hele lengte begroeid is met traag groeiende klimop, . .
Gedurende de groene periode van het jaar kan je op de meeste plaatsen enkel de berm vermoeden. .
Dan vormen haag, berm, bomen en struiken één groen scherm en van de bussels is op de meeste plaatsen niets te zien.
Vorige zomer nam ik, op de rand van het Tudor domein van stad Brugge deze foto. Hier zie je hoe particulieren hun boseigendom afschermen op een andere manier. Ik werkte zes jaar op het domein. Deze wand heb ik zien groeien en nu is die aan de aanpalende Tudor zijden, volledig af. Volgens mij is de bedoeling, om de vele loslopende honden van wandelaars, buiten hun bostuin te houden.
Snoeihout opbinden is veel bukkenen dus sterk rugbelastend.Het half uur uithouden is voor mij dan ook het maximum haalbare. Soms stop ik reeds na 10 min. al naar gelang de signalen die ik krijg. De laatste tijd heb ik veel gerust en kon ik in een half uurtje de helft van het gesnoeide hout busselen.
De 'cornus' is één wirwar van gekrulde takken.
Om er een fatsoenlijke bussel van te maken bind ik met twee draden.
Al het andere hout gaat gemakkelijker en volstaat één draadje.
Na een half uur werp ik de derde bussel op de groeiende hoop. De helft is verwerkt. Het busselen duurt het dubbele in tijd van het snoeien.
Wil je een goede leiddraad voor jouw activiteiten in de tuin ga dan naar de veltsite http://www.velt.be/Jabbeke/pag828en open er documenten 1) tuinkalender en dan zie je eerstwat volgt:
Velt-tuinkalender
Voor moestuin | serre | fruittuin
Toelichting kalender
Op deze werkkalender kan je de planning voor je eigen tuin en je teeltresultaten noteren. Voor het op ma ken van die planning kan je
de teeltgegevens in de kalender gebruiken. Maar wie precies wil weten vanaf wan neer en tot wanneer zij of hij elke mogelijke teeltwijze
van elk gewas kan uitvoeren, raden we aan de teelt tabellen te raadplegen bij de gewasbeschrijvingen in het Handboek Ecologisch
Tuinieren, een uitgave van Velt.
Teeltgegevens
We geven teeltgegevens voor groenten, fruit en keukenkruiden. Voor groenten worden, volgens hun belang, één of meerdere zaai- of planttijdstippen vermeld.
De aangegeven data zijn geschikt voor de 'gemiddelde' tuinier in een 'gemiddeld' jaar. Er zijn immers belangrijke verschillen volgens:
-Het weer: in een heel laat voorjaar moet je alles al gauw enkele weken uitstellen.
-De grondsoort: in lichte gronden, die sneller opwarmen dan zware, kan je vroeger zaaien.
-De ligging van de moestuin: in een besloten tuin kan je vroeger starten dan in een open tuin zonder beschutting.
-De streek: aan de kust is het klimaat milder en zijn er bijvoorbeeld minder vorstdagen dan in het binnenland.
Volgende afkortingen worden gebruikt:
tp. -ter plaatse
zb. -op zaaibed
pp. -in potjes of perspotjes
vg volle grond buiten
kg -koud glas (onverwarmde serre, platte bak,enz.)
Dan volgt het eigenlijke kalender, maand na maand, dag na dag. Elke activiteit staat op één bepaalde datum maar je kan het ruimer bekijken..rond deze datum pas je best deze activiteit toe. Ga maar eens een kijkje nemen.
Als je deze kalender gebruikt om jou activiteiten te richten en te plannen, dankrijg je een veel ruimer aanbod dan wat ik hier bied want ik teel enkel groenten volgens onze keuze. Voor een vlot gebruik van deze kalender is het aangeraden om de afkortingen vast te leggen in je geheugen
Roodlof kan rond zijn of langwerpig en is niet alleen lekker en knapperig maar het geeft ook kleur op een schotel.
-Roodlof (radicchio rosso) is wel degelijk familie van witlof. -Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt. -Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken. -De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.
-Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. -Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. -Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. -Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla. -Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast. -Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.
Dit heb ik integraal over genomen van http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/roodlof/roodlof.htm maar het naar mijn gewoonte overzichtelijker geschikt. Het beeldmateriaal komt van Google afbeelding. Hier moet ik nog een warm roodlofgerecht aan toevoegen, gehaald van smulweb.
Deze morgen las ik op mijn scheurkalender onder de rubriek Leef lang en schooneen ode aan de olijf. Zo rijk aan veelvuldige helende en voedende eigenschappen is de olijf dat de olijfboom vanouds beschouwd wordt als een godsgeschenk aan de mens gegeven.
Geneeskundig speelt de olijf een ongemeen gunstige rol.
Zowel uit de groene als uit de rijpe vruchten wordt de wondere olijfolie geperst.
Volgens Dodoens (16de eeuw) wordt die olie met succes toegediend, o.a. om de werking van de darmen te activeren.
Ook de bladeren, de bast en het hout zijn geneeskrachtig. Tot zover Joris Leuridan, pr.Het geneesboek van Engel Leuridan
las ik o.a. de volgende vraag:Hoe zit het met ... de voedingswaarde van olijven en olijfolie?
En het antwoord volgt prompt:
-Olijfolie is zeer rijk aan "enkelvoudig onverzadigde vetten" en arm aan "slechte of verzadigde vetten". Olijfolie is dus ideaal om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Bedenk wel dat olijfolie, net zoals andere olies en vetten, calorierijk is. Olijfolie levert 900kcal per 100g. Gebruik het dagelijks maar overdrijf niet met de hoeveelheid. -Ook olijven zijn zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en arm aan slechte of verzadigde vetten. Dus ook zeer positief om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Olijven leveren per 100g 142kcal.
-Met vriendelijke groeten, Claudia Fripont, de webdiëtiste
Groene olijven met knoflook (eeehhh.. ik weet niet in hoeverre de knoflook meetelt hoor) Voedingswaarde per 100 gram -700 Kj / 170 Kcal-Vet (onverzadigd): 12 gr.-Vet (verzadigd): 2.5 gr.-Koolhydraten: 4.5 gr. Eiwit: 2 gr.-Natrium: 1.89 gr. bron: www.watziterin.nl
tot ik bij verder zoeken op een wikipedia site stootte. http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf Ga er zelf maar heen en lees naar believen want het is nogals uitgebreid. Eén deeltje wil ik wel aanhalen:
Samenstelling en eigenschappen van olijfolie:
-De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is.
-Het hoofdbestanddeel van olijfolie is het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het palmitinezuur, een verzadigd vetzuur.
Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden
-Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. De tweede reden is dat zich in olijfolie een aantal stoffen bevinden, zoals natuurlijke anti-oxidantendie cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.
-Plantaardige vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen vetzuren met dubbele bindingen, dan dierlijke vetten. Deze verlagen het cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed.
-Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, ontledenze en vormen ze zelf radicalen. Die radicalen reageren direct tot onvolledige verbrandingsproducten zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. ---Olijfolie ontleedt wanneer deze langdurig tot een temperatuur van 150°C-200°C verhit wordt, temperaturen die worden bereikt bij wokken of braden als de olie te heet wordt en gaat walmen. Andere oliën zoals pinda-olie (arachide-olie) kunnen hoger verhit worden, maar bevat alleen mono-onverzadigde vetzuren.
-Eénmalige verhitting van olijfolie bij wokken of braden is geen probleem maar langdurig en meerdere malen verhitten zoals bij frituren wordt afgeraden.
-Te hete olie kan beter niet voor braden worden gebruikt. Eiwitten in combinatie met reducerende suikers in het voedsel kunnen bij hoge temperatuur de vorming van acrylamidetot gevolg hebben, dat ook potentieel kankerverwekkend is. Dit geldt met name voor aardappelproducten en graanproducten, [3].
-Hoewel al duizenden jaren bekend en steeds weer bevestigd is de positieve werking van olijfolie op de gezondheid anno 2010 nog steeds niet volledig verklaard. Het is daarom nog steeds een gewild onderwerp van voedselonderzoek.
-In september 2005 maakte het tijdschrift Nature bekend dat onderzoekers een stof genaamd oleocanthalin olijfolie aangetroffen hebben met een werking gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen.
-Prof. M. Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verklaarde in Trouw dat olijfolie gezond is, maar niet gezonder dan slaolie of andere oliën. De voornaamste reden van het gezondheidsimago van olijfolie ligt volgens hem in de door de Europese Unie gesubsidieerde onderzoeken naar de gezondheidseffecten van olijfolie. Deze onderzoeken vinden vooral plaats juist omdat er een overschot van olijfolie in Europa is.
Mijn oordeel en besluit zijn: Olijven en lijfolie zijn wel gezond maar je mag het niet overdrijven dus.... om verstandig en met mate te gebruiken. Zoals zo een beetje met alles zeker! (alle afbeeldingen werden gevonden op Google)
Op de volgende site: http://www.unclebens.be/nl/home?gclid=CImJvbrWz6YCFQM53godP0xtHg noteerde ik het onderstaande licht verteerbaar recept. Zoals naar gewoonte gaf ik er ook nu weer mijn stempel op door het op mijn manier voor te stellen. Aan de inhoud roerde ik niet. De bijkomende afbeeldingen komen van Google afbeeldingen. Gestoomde koolrolletjes met currysaus
Op 17 januari had ik een bijdrage over het aanpassen van mijn tuinschema.Op 18 januari werd er een reactie geplaatst op deze bijdrage. Om er uitvoerig te kunnen op ingaan nam ik mijn tijd.
Ik nam de vrijheid om de verschillende punten klaar en duidelijk aan te duiden zodat ik alles punt na punt grondig kan beantwoorden in de tekst zelf.
De reactie:
-Ben zelf ook al een paar jaar aan het experimenteren. Dat experimenteren kan ik alleen maar toejuichen.
-Heb begrepen dat uw tuinvereniging een rijenschema heeft ontwikkeld om tot de juiste wisseling te komen. Dit tuinschema komt niet van velt maar uit een boek dat helaas niet meer in de handel is.een gezonde tuin door meng cultuur - groente, kruiden, fruit, bloemen, geschreven door de Duitse Gertrude Frank en naar het Nederlands vertaald.Mengcultuur staat dus ook voor:combinatieteelt of rijencultuur. Bij velt kan je in onze uitgaven, alle gegevens vinden die nodig zijn om een kloppend schema op te stellen voor rijencultuur. De gegevens van de uitgaven kan je vinden op de site van velt ( zie in de blog bij favorieten en klik op velt)
-Dat zou ook schriftelijk te bekomen zijn. Indien mogelijk hou ik mij aanbevolen. Schriftelijk te bekomen is heel veel gezegd. Ik kan je wel, tot op zekere hoogte, persoonlijk schriftelijk begeleiden via mail dalae@pandora.be.
Wat je in elk geval eerst moet doen is:
- een lijst opstellen van de groenten die je in de rijencultuur wilt en weten dat breed groeiende soorten er niet in passen. Als je van één soort teveel wilt kweken dan zal je het aantal dat je wil niet in je schema krijgen en moet je die soort apart kweken in wisselcultuur zoals ik doe.
-een lijst raadplegen van goede en slechte combinaties en de een schemamaken zonder slechte combinaties.
-de familie van elke plant aanduiden en zorgen dat er in aangrenzende rijen geen groenten staan van dezelfde familie. - er rekening mee houden dat er in het voorjaar tussenrijen staan die bezaaid zijn met spinazie die dient als bescherming van de cultuurrijen tegen koude voorjaarswind en kan geconsumeerd worden of als groenbemesting gebruikt. -Uw schema in de blog is mijn niet geheel duidelijk. Dat verwondert mij helemaal niet.Ik heb zelf heel lang en hard moeten zoeken en er aan sleutelen om het samen te stellen en op punt te krijgen. Het komt ingewikkeld over tot je na veel bestuderen en zoeken er zicht op krijgt...niet eenvoudig maar de moeite waard.
-Wat betekent uw cijfer en lettercombinatie. Die cijfer- en lettercombinatie betekent: Het cijfer is heel duidelijk de volgorde van de rijen die elk jaar 25 cm doorschuiven ; altijd in dezelfde richting.
De letters A, B en C staan voor:
A: zijn de rijen waar normaal 2 groenten per jaar op geteeld worden.
B: de rijen waar meer dan 2 verschillende teelten elkaar kunnen opvolgen.
C: de rijen voor hoge teelten maar ook voor jaarteelten (1teelt per seizoen).
Let wel, dat je van dit schema kunt afwijken zonder veel erg.Het is meer een richtlijn.
Ik lees regelmatig met veel plezier uw blog en leer er ook van. Dat lezen we natuurlijk ook met veel plezier en dat je bijleert is natuurlijk onze bedoeling.
Bij voorbaat dank.
Wil je meer lezen over combinatieteelt en aanverwante bijzonderheden, bezoek dan eens volgende sites. De ene site is al duidelijker of completer dan de andere.
Dit is onze website van de Velt-afdeling Jabbeke. De gemeente Jabbeke met de deelgemeenten Varsenare, Snellegem, Zerkegem en Stalhille telt een 100-tal ... www.velt.be/Jabbeke/ - In cache
Ik ben genoodzaakt om eens diep te snoeien om de vorm van de struiken te herstellen. Vorige zomer gaf ik mijn buurman te toelating om de takken die over de afsluiting hingen weg te snoeien, zodat hij ongehinderd zijn haag kon snoeien. Je weet hoe dat gaat hé. de verstandhouding is echt prima. Hij vraagt het mooi en op dat moment heb je zelf geen tijd. Hij is ook van jaren en laat iemand komen en die gaat er met een zware hagenschaar tegenaan. Ik schrok van het resultaat maar wat kan ik anders dan zelf het evenwicht in orde brengen door een diepe snoei.
Omdat mijn oude snoeischaar versleten is schafte ik mij een nieuw, degelijk stuk alaam aan dat volgens de bijsluiter takken van 42mm aankan. Een beetje minder is ook goed voor mij. Dikkere takken ga ik tekeer met het snoeizaagje.
Nog volgens de bijsluiter is de schaar precisiegeslepen en beschikt ze over een overbrengingsmechanisme dat de kracht met 40% doet toenemen. Het werkt in elk geval vlot en soepel maar alle nieuwe mesjes snijden goed hé!
Aan de voorkant van de struiken ziet het eruit als één kluwen.
Na een half uurtje heb ik mijn alaam aan de kant gezet en het slagveld eens bekeken.
Het komt wel goed hoor maar ik heb reeds voor meer dan een half uur busselwerk. Dat kan nu even wachten tot het weer gaat vriezen. Eerst werk ik het snoeiwerk op dit border af.
Ik ben eens gaan neuzen in de recepten van Weight Watchers. Het is nu drie jaar dat ik bij hen 15kg kwijt geraakte en sedertdien mijn energie terugkreeg. De meeste mensen hebben een verkeerd gedacht van deze organisatie. Je mag alles eten wat je lust maar je leert gewoon hoe je moet doseren. Ik heb er goede ervaring aan over gehouden.Het vraagt volgehouden discipline maar je wordt ervoor beloont.
-Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking in lichtgezouten water.
-Was en rasp de courgette.
-Dep de kalfsfilet droog, sla plat en bestrooi met peper en zout.
-Verwarm de oven voor op 180°C.
-Laat de courgetterasp eventueel uitlekken.
-Meng voor de vulling 400 g courgetterasp met rijst, roomkaas, 50 g Parmezaanse kaas en bieslookringen.
-Leg op elke filet ca. 1 eetlepel rijst -courgette mengsel, rol voorzichtig op en steek met cocktailprikkers vast.
-Doe de rest van de vulling in een ovenschaal (ca. 22 cm x 32 cm) en leg de kalfsrolletjes erop.
-Bereid de bolognese saus zoals aangegeven op de verpakking, maar dan met tomatensap, en schenk over de kalfsrolletjes.
-Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak in de oven in ca. 40 minuten.
-Was voor de salade de lollo bionda en schud droog. Scheur in stukjes en meng met de rest van de courgetterasp.
-Meng voor de dressing sinaasappelsap met bouillon, azijn en jam en breng goed op smaak met peper en zout.
-Sprenkel de dressing over de salade en serveer met de gegratineerde kalfsrolletjes.
en eet smakelijk en geniet.
In sommige winkels kan je de producten van WW gemakkelijk vinden. Dit recept is heerlijk, dit kan ik jullie verzekeren. Wij bereiden zo af en toe, naast vegetarische gerechten , ook een W.W. schotel. Je kan al je gerechten bereiden met biologische producten.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !