Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: mango

    De mango vrucht is een sappig gedoe bij rijpe vruchten met een grote steen die je gemakkelijk kan doen kiemen en een tijdje in een pot als kamerplantje kan doe opgroeien.

    Maar laat het ons het eerst hebben over die smakelijke vrucht.  Hiervoor nam ik een  teks op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Mango_(soort)
    die ik lichtjes bewerkte.



    -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de
    banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht ‘Mangifera’ en is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen.

    -De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, ‘gaafrandig’ en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 15–30 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 2–6 cm lang. De ’eindstandige’, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.

    -De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt ‘zoet-aromatisch’ en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De ‘steenpit’ is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

    -Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure ‘curry's’. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

    -De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in ‘Israël en Florida’.

    -Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheert de mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)  inactief.  

     

     

    Voor de toepassingen in onze keuken van de lekkere mangovrucht koos ik een recept op de site   http://www.receptenvandaag.nl/recepten/tags/mango-recept

    Gerookte zalm met mango, limoen en roze peper.
    hoofdgerecht, voor 4 personen

    in 15 minuten klaar

     

    Ingrediënten

    - zout
    - 1 limoen of citroen
    - 250 g gerookte zalmfilets
    - wat dille of één lente uitje
    - 1 theelepel roze peperkorrels
    - 3 eetlepels olijfolie
    - 1 sappige, rijpe mango

     

    Bereidingswijze:

    -Doe het sap en de geraspte schil van de limoen of citroen in een kom samen met fijngehakte dille of lente ui.

    -Voeg er de roze peper bij samen met de olijfolie en een snuifje zout.

    -Snij de mango in fijne stukjes

    - Snij de zalm in stukjes van 1 cm.

    - Leg de zalm om en om met fruit op een bord en dien op met de dressing.

    - -

    -Deze salade kan de start zijn voor heel wat variaties. Laat uw fantasie de vrije loop op mediterrane golven...

    -Serveer bij deze maaltijd  bv. Italiaanse ciabatta of focacciabrood.

    -Twijfel je aan de rijpheid van de mango’s of zijn ze moeilijk verkrijgbaar, dan kan je ook mango’s in blik gebruiken.

    Bron: Bertolli

    De figuren komen van Google afbeeldingen.
    En natuurlijk wens ik jullie smakelijk eten hé.

    08-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: peren

    Peren kunnen zeer sappig zijn en krijgen bij mij persoonlijk de voorkeur op appelen.  

    Ik presenteer een lichtjes bewerkte bijdrage van op de site

    http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html

    De meest gekende peersoort is Foto van Pyrus communis ´Conference´, Nederlands: peer, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen) de ‘Conférence’. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.

    De  ‘Doyenne du Comice ‘wordt de koninginnenpeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart.


    Andere peersoorten zijn de  ‘Triomphe de Vienne’,

    de  ‘Beurré Hardy’ en         
                                                        de ‘Durondeau’.


    Aankopen

    Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.

    Bewaren

    Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.

    Bereiding

    -Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken.

    -U kan ze ook stoven of pocheren.

    -Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.

    -Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.

    -De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt.

    -De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.

    Gezondheid

    Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.

    Voedingswaarde per 100g:

    -Energie  179 kj …42 kcal    -Voedingsvezels  2,1 g    -Koolhydraten   10 mg      -eiwitten  0,5 g   -Vitamine C   4 mg

     

    Op de site  http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_(vrucht)  vind je zeer uitgebreide gegevens. 

    Terwijl je op de site http://library.wur.nl/speccol/fruithof/fruit/Pee/IndAlf/Pealf.htm  dan weer een uitgebreide tabel krijgt van verschillende rassen met het land van herkomst en de maanden waarin je ze kunt krijgen.

     

    Voor recepten kan je op verschillende sites maar ik koos voor:  http://www.xquis.com/xquis/warenkennis/110/peer.html

    en op  http://www.e-gezondheid.be/papillot-van-zalm-met-peren/recette/1260

     

    Papillot  van zalm met peren                                 
    Een evenwichtig, maar vetarm hoofdgerecht
    op basis van seizoensproducten. Voor2 personen en in +/-20 minuten klaar.


    Ingrediënten

    -Uien: 2
    -Peer: 1
    -Zalmfilets: 2
    -vetstof: 5 g
    -Vier kruiden
    -Slagroom: 2 eetlepels

    -Zout, peper

     

    Bereiding

    -Pel de uien en hak ze fijn. Schil de peer en snij ze in schijfjes.

    -Laat de uien zacht smelten in de margarine tot ze doorschijnend worden.

    -Neem ze uit de pan en leg ze op absorberend papier.
    -Leg de schijfjes weer in de pan en laat ze twee minuten koken.
    -De oven voorverwarmen op 180° C (stand 7).
    - Leg op twee velletjes bakpapier een laag peren, een laag uien, kruid vervolgens met zout, peper en een snuifje van de vier kruiden en

      leg er ten slotte een zalmfilet op.

    -Bedekt opnieuw met een laagje uien, een laagje peren, kruid met zout, peper en vier kruiden en werk af met een eetlepel room. -Sluit de papillot.
    -Plaats het geheel 10 minuten in de oven.



     Serveer de papillot op het bord, iedereen opent zijn papillot zelf.  gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/02/2009
    De fiuren komen van Google afbeeldingen  en eet maar smakelijk.

    07-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRATIS bloemenzaad voor een bijenvriendelijke tuin!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen actie provincie West-Vlaanderen :
    http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/natuur/Pages/default.aspx

    05-02-2011 om 11:11 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.millieuprijs

    Op donderdag 3 februari mocht ik een gedeelde eerste prijs van de milieuraad van onze gemeente in ontvangst nemen ‘een mand vol streekproducten’.



    Ik voelde mij als iemand die op boodschappen was geweest voor zijn vrouw en haar die dan presenteerde met een strikje om. Toch een apart gevoel hoor!



    Of ze in haar nopjes was?  Je ziet dat van hier!

    De motivatie:
    Hij onderhoudt dagelijks een seniorennet blog over ecologisch tuinieren.
    Hij geeft tips en adviseert bij het opstarten en onderhouden van een ecologische moestuin.
    Kortom een duidelijk voorbeeld van het delen van kennis en ervaring.
    Een echte meerwaarde.

    Deze prijs is prachtig meegenomen. Het zou natuurlijk een meerwaarde hebben gehad met enkel biologische producten.  Maar ja...een mens leeft niet van brood alleen hé! Ik dank dan ook langs deze weg diegene die mij heeft voorgedragen, de organisatoren van de prijs en allen die meewerkten om de uitreiking vlot en zeer aangenaam te doen verlopen.
    Het enige wat ik spijtig vond was dat ik geen kans kreeg om ter plaatse iedereen te bedanken en voor het voltallig gemeentebestuur en vele onbekenden onze blog en mijn manier van werken, even toe te lichten.
                                                                                     Ja maar niets is volmaakt!



    04-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWJAARSRECEPTIE Velt Jabbeke
    Vrijdag 4 februari vanaf 19 h
     


    NIEUWJAARSRECEPTIE in zaal Swaenenburg Cathilleweg 38 in Stalhille ( vanuit de richting van de vaart Oostende  - Brugge, aan de rechterkant bij het binnenrijden van het dorp )
    (04-02-2011 om 16:07 geschreven door Pol Movinttog) 
    -----------------------------------------------------------------------------------------

    Alles verliep vlot en naar wens,  door de grote inzet van de bestuursploeg en enkele trouwe en hardwerkende medewerkers.

    We kregen, met diamontage, een overzicht van het voorbije jaar en onze voorzitter lichtte het komend jaar toe. Iedere aanwezige kreeg het jaarprogramma op papier.
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    (05-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d)

    04-02-2011 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.telweekend vogels
    Natuurpunt foto
    http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/vogels/vogels-voeren-en-beloeren_637.aspx

    Vogels Voeren & Beloeren

    Onze tuinvogels hebben het in de winter vaak erg moeilijk om voldoende eten te vinden. Door hen te voederen help je hen door een moeilijke periode en zit je meteen op de eerste rij van een van de mooiste shows ter wereld! Profiteer van het Voeren en Beloeren om hen te tellen en ons je maandelijkse telgegevens door te geven en mee te tellen op het nationaal telweekend op 5 en 6 februari 2011. Zo kan Natuurpunt de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten onderzoeken. Het telformulier voor het nationaal telweekend op 5 en 6 februari vind je HIER. Alvast bedankt!

    03-02-2011 om 20:48 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: mandarijntjes enz.

    Naast de mandarijnen heb je ook de clementines en de minder bekende Satsuma (vrucht) als varieteiten van de mandarijn.  Ik vond bij http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3120

    o.a het volgende en werkte het wat bij. 
    De mandarijn.  
    De zoete hap is erg populair en zit boordevol vitamine C en calcium. De calcium sterkt je botten en wordt beter opgenomen dan de calcium in melk, de vitamine C is dan weer verrijkend voor je immuunsysteem. Regelmatig mandarijnen enz. eten zou zelfs gunstige gevolgen hebben bij maagpijn, slecht slapen, vermoeide huid, rimpels, stress, angst en verdriet.

    Seizoen
    Mandarijnen ogen zomers, maar je kan ze hier vooral in de winter verkrijgen. Van oktober tot februari worden ze namelijk ingevoerd van Spanje en Marokko.

    Op de markt
    Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur. Groene mandarijnen zijn nog niet rijp, maar ze kunnen narijpen op koude temperaturen. Het is zelfs zo dat mandarijnen enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen.

    Variëteiten
    De clementine is een iets grotere mandarijn die is ontstaan door een kruising van een mandarijn en een pomerans, een sinaasappel met bitter vruchtvlees.

    Nog een bekende soort is de satsuma. Dat is een Japanse, pitloze en zoete variëteit die vooral in Spanje wordt gekweekt.

    Hoe schoonmaken?
    Je maakt een mandarijn schoon door hem te pellen. Als je de schil gebruikt voor een of andere bereiding, dan was je hem beter eerst grondig.

    Hoe bereiden?
    Mandarijnen kan je zo eten, in een fruitsla mengen, maar ook in warme bereidingen en sauzen verwerken. Van de schil kan je sauzen maken.

    Hoe bewaren?
    In de koelkast bewaren mandarijnen nog ruim een week.

    Lekkere combinaties
    Kip of eend is heel lekker met een mandarijnensausje of met mandarijnen die op smaak zijn gebracht met kaneel.

    Mandarijntjes en varieteiten zijn heel courant gebruikt in wokrecepten.


    Hier toch ook wat nadere aandacht voor de variëteiten:

    Clementines:   

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Clementine 

    Clementine (Citrus ×clementina) met als officiële naam ClementineSRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément.

    Deze Franse missionaris in Algerije zou in 1902 een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine net zoals andere mandarijnrassen afkomstig is uit China.

    De aanvoer uit vooral Spanje, Italië, Marokko en Algerije vindt plaats tussen november en eind februari.

     Satsuma (vrucht)

     http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FSatsuma_%28vrucht%29

                                               

    Satsuma (Citrus reticulata 'Satsuma' syn. Citrus unshiu 'Satsuma') is de aanduiding voor een groep van nauw verwante mandarijnenrassen, die ontstaan is in Japan, mogelijk al in 1429. De vruchten zijn in 1876 door een echtgenote van een ambassadelid van de Amerikaanse ambassade in Japan, satsuma genoemd naar de provincie Satsuma in Kyushu. Voor die tijd stond de vruchten alleen als mikan bekend.

    Het gaat om relatief platte mandarijnen met geen of weinig pitten. De schil is lichtoranje en is makkelijk te verwijderen, een zogeheten "easy peeler". Het vruchtvlees is in principe fris zoet van smaak, maar kan aan het begin van de aanvoerperiode nog wat zuur zijn.

    De vruchten worden onder andere geteeld in Italië en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen oktober en januari, waarmee het een van de vroegst aangevoerde mandarijnen in het seizoen is. Tegenwoordig vindt de teelt ook in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili plaats, waardoor deze mandarijn steeds vaker gedurende het gehele jaar verkrijgbaar is.

    Er bestaan verschillende rassen, waarvan de 'Satsuma Owari' en de 'Satsuma Wase' de bekendste zijn. De meeste mandarijnen in blik zijn satsuma’s. Meestal wordt deze vruchten in tegenstelling tot de clementine ten onrechte onder de algemene naam mandarijn aangeboden. 


    Recepten met mandarijn of variëteiten:

    http://www.ingredienten.nl/recepten/mandarijn
    Hoofdgerechten

    -eendenborst met mandarijnen
    -Gestoomde zalm met citruscouscous
    - Gamba's met mandarijnendressing
    -Kip met mandarijn en kaneel - Farfalle tropicana okoko    


    Ik koos echter op de site  
    http://www.okokorecepten.nl/recept/pasta/meer-pasta/pasta-tropicana 
    voor een recept met meerdere vruchten o.a; mandarijn.  


    Pasta tropicana voor 4 personen  

    In +/- 30min klaar    

     

    Ingrediënten

    -300 g varkensvlees, in blokjes

    -50 g boter

    -2 uien, gesnipperd

    -1 pakje Honig Mix voor Macaroni en Spaghetti

    -100 g wortel, in plakjes

    -3 tomaten, ontveld en in blokjes

    -350 g Honig Hoorntjes

    -50 g rozijnen

    -2 mandarijnen, in partjes

    -1 peer, in blokjes

    -1 perzik, in schijfjes

    -1 banaan, in plakjes

     


    Bereiding

    -Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.

    -Fruit de ui even mee. Voeg de mix, 150 ml water en de groenten toe en smoor het geheel in 10 minuten gaar.
    -Bereid intussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
    -Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht vuur.

    - Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.



    Serveer de pasta in een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over de pasta en serveer de rest er apart bij.


    Dit is lekker met een groene salade van krulandijvie, veldsla en komkommer. 
        
              


    Variatietip:

    Pas het fruit aan het seizoen aan. Voeg in de zomer stukjes verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel. Aangeboden door Honig.

    02-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toegestuurde foto's

    Op mijn bijdrage waarin ik het had over bussels maken die moeten dienen om mijn windkering aan de noord- oostkant van onze tuin te verhogen kwam er een reactie. Daarop antwoordde ik uitvoerig.
    Dat er verschillende manieren bestonden om een windkering te maken kwam ook aan bod. De manier waarop je die maakt hangt af van verschillende factoren.  Ik gebruik b.v. bussels omdat die boven op een berm moeten waar er weinig bewegingsruimte is omwille van de bomen en struiken die er zijn geplant.


    In een bijna open ruimte, waar voldoende bewegingsvrijheid is kan ik het hier getoonde model aanbevelen.


    In dit geval hier is het niet enkel een windkering maar ook een vrijwaren van de privacy. Ik kan enkel  N.D. dankbaar zijn voor het doorsturen  van dit sprekend fotomateriaal.  Heb jij ook sprekende foto's van nog een andere manier van werken met recuperatie materiaal voor een windkering, dan mag je die gerust doorsturen naar dalae@pandora.be

    01-02-2011 om 06:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: de banaan

    We namen reeds de appel onder de loep en we lopen het rijtje van het seizoensfruit verder af en komen dus terecht bij de banaan.     

    De bananenplant  is in feite een kruid dat wordt gerekend bij de groenten maar als fruit gegeten wordt.
    Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) lees ik  letterlijk: Een bananenplant  of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.

    Wil je meer lezen over herkomst enz. dan klik je gewoon op boven staande site en je krijgt een hoop lectuur te verwerken.  
          
                                                  
    Wat mij het meest interesseert is,  wat we er allemaal kunnen mee aanvangen. Maar eerst zocht ik nog de voedingswaarde op van deze zeer lekkere vrucht. Ik  vond op  http://home.scarlet.be/~vc197828/nutritive_nl.html  o.a.wat volgt                                            
                    

    De banaan is een voedingsproduct dat zeer voedzaam is, ze bevat 23% hydraat van koolstof. De cholesterolwaarde is 0,00%. Ze bevat slechts 0,2% vet, zij bevat ook proteïnen.
    De banaan is erg gegeerd door sportlui door haar rijkdom aan natuurlijke suikers. Deze suikers hebben de eigenschap dat ze snel omgezet kunnen worden in energie die de verloren energie uit fysieke activiteit makkelijk kan compenseren.
    De banaan bevat bovendien silicium, magnesium en ijzer. Het spreekt voor zich dat de voedingswaarden van de banaan ook een positieve impact kunnen hebben op onze gezondheid.

    Mijn echtgenote lust geen warme bananen en komen er bij ons nooit bereidingen op tafel waarin bananen zijn verwerkt. Ooit heb ik dit wel gegeten maar dat ligt reeds diep in mijn herinnering.  Ik kan het in één enkel woord samenvatten:  
    H E E R L IJ K Zo ben ik voor jullie een receptje gaan opzoeken. Op de site: 
    http://allrecipes.nl/recepten/zoekresultaten.aspx?label=bananen
    vond ik alleen maar een veelheid aan dessertreceptjes.

    Dus ging ik maar verder zoeken en vond al heel vlug op 
    http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=recipes&form_name=titel&id=4217
    het onderstaande recept

    Gevulde kipfilet met banaan uit de Zuid Amerikaanse keuken.

    Aantal Personen 4  - Bereidingstijd 40 minuten

    Ingredienten

    -2 bananen, in blokjes
    -2 bananen in reepjes van 10 cm
    -4 kipfilets
    -3 rode parika's in reepjes
    -50 g Gorgonzolakaas
    -3 fijngehakte gedroogde vijgen
    -2 el verse rozemarijn, fijngehakt
    -1 el honing
    -2 el olijfolie
    -8 el broodkruimels
    -peper en zout

    Voorbereiding:
    -Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat.

    -Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, kaas, broodkruimels, zout en peper door elkaar.

    -Doe een kwart van de vulling in ieder kipzakje. Sluit de opening met een cocktailprikker.

    Bereiding:
    -Verwarm de olijfolie in een koekenpan boven matig vuur.

    -Doe de stukken kip in de pan en bak deze ongeveer 4 minuten aan beide kanten.

    -Bestrijk iedere kipfilet met honing.

    -Leg de stukken kip op een schaal.

    -Doe de rode paprika's en de banaanreepjes in dezelfde pan en bak deze een paar minuten.

    Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken paprika, reepjes banaan en rozemarijn.

    -Lekker met een glas ‘gewurztraminer’
    -Een ros of een stuivende witte ‘vin de pays’ uit de ‘Gascogne’ te schenken op 6-8 C° zou ook heerlijk zijn.  

             
    Banenreepjes en gevulde kip.   Laat maar komen hoor.
    Wie het eens uitprobeert mag mij altijd uitnodigen hoor en bedankt bij voorbaat. De illustraties kwamen opnieuw van Google afbeeldingen.

    31-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groente - en fruitkalender

    Op de site van    Jabbeke
    http://www.velt.be/Jabbeke/pag828 staat onder documenten ook een groente- en fruitkalender. 

    Om , wat voeding betreft, nog meer de ecologische toer op te gaan  kan je per maand de groenten en fruit vinden die seizoensgebonden zijn en bij ons courant te vinden.  Voor deze twee manden slechts 2 inlandse soorten tegenover 5 ingevoerde.

     

    Hieronder volgen de aanbevelingen:

    2) groente- en fruitkalender : 

    -Gebruik deze handige groente- en fruitkalender om per maand te ontdekken van welke groenten en vruchten je kunt genieten.

    -Probeer de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.

    -Kies steeds die groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt. Lees het etiket!

     

    Wat mij opvalt is, dat er veel exotisch, dus ingevoerd fruit, op de lijst staat en dan geldt de keuzeaanbeveling dat je moet kiezen voor wat het dichts bij huis is geteeld.

    Voor januari en februari zijn dit juist dezelfde soorten: appelen – bananen – mandarijnen – mango – peren – pompelmoes  en sinaasappelen.

     

    Hier enkele sites waarin je naar believen informatie kan opdoen over appelen.
    Je kan ook de andere soorten intikken en informatie garen. 

    http://www.groen.net/themas.asp?r=82&item=14210

    http://www.e-gezondheid.be/appelen-eet-ze-naar-hartenlust/actueel/765

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)

     

    En ik zocht ook in de recepten. Daar heb je een ruime keuze.

    Appelrecepten    enz.


    Op
    http://allrecipes.nl/recepten/label-103/appel-recepten.aspx vond ik onderstaande indelen in categorieën

    Appeltaart  - Appelsalade  - Appelcake  - Dessert met appel  - Hoofdgerechten met appel  - Bijgerechten met appel

     

    Een andere site http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/appel.php  geeft dan een top tien: Apple crumble – appelbolle – appeltaart – appelstrudel – appelsneeuw – appel broodpudding – fruitsalade – Waldorfsalade – appelsoufflé  appeltosti.

      

    Zoals je duidelijk kan zien, is er meer dan keuze genoeg. En ik ben nog maar op 2 sites geweest.  Ga gerust je eigen gang.

    Ik koos er eentje uit waar ik absoluut niets over weet en presenteer op eigen manier.  Ook voegde in de speculaasmogelijk eraan toe (in groene kleur).



    Appeltosti


     

    Ingrediënten:

    - brood

    -boter

    -appelen

    -kaneel

    -suiker

     evt.  honing of chocolade- of speculaaspasta.

     

    bereiding:

    -Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant

    -Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.

    -Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel.

    -Leg er een tweede boterham op, ook met de boter aan de buitenkant.

    -Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.

     

    Variatie:

    Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta. Je kan dus ook speculaas pasta gebruiken om de binnenkant te besmeren. Dan moet je de appelen niet bestrooien met kaneel omdat dit reeds in de pasta is verwerkt.

    Het water komt mij reeds in de mond maar voor mij moet er wel matig omgesprongen worden met de kaneel.

     

    30-01-2011 om 05:33 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie over bussels

    In mijn mailbox vond ik onderstaande reactie die ik op mijn manier beantwoord. Vervolgens vind je foto's met wat uitleg, vooral van mijn windscherm.

    De reactie met mijn antwoorden:
    -Ik volg nu al een klein jaar nauwgezet jouw ‘tuinblog’ en ik moet zeggen dat deze een vaste waarde heeft gekregen in mijn favorieten en mij al heel veel ideeën heeft opgebracht in de tuin.  Dit is natuurlijk de bedoeling van deze blog.
    Als ‘velter’ propageert ik  het ecologisch gedachtegoed op mijn eigen wijze.

    -Bij deze wens ik je alvast nu al te bedanken voor jouw onvermoeibare inspanningen om de blog telkens met foto's aan te vullen, echt ‘chapeau’! Zo’n inspanning is dat niet hoor…werken met een fotoaparaat in aanslag, is eerder een gewoonte, een routine.
    De blog is opgesteld als een reportage. Zeg zelf eens; een reportage zonder foto’s is geen reportage maar een berichtje waar men over kijkt.  
    Toch bedankt hé, vooral voor de ‘chapeau’.

    Verder heb ik heb een vraag!  Wat is in feite het nut om de bussels snoeiafval en takken samen te binden met een touw?

    Gezien ik van mening ben om geen onverteerbaar afval in de tuin te brengen, begrijp ik niet goed wat er later met het touw gebeurt?
    Een touw is het niet maar een ijzerdraad die ik na jaren niet meer terugvind. Er zijn koorden, bv vlaskoorden die perfect verteren. 
    Ik zorg ervoor verteerbare draad of koord te gebruiken, al gebeurt dat verteren dan ook tergend langzaam.

    Al mijn snoei- en takkenafval bouw ik stelselmatig op mijn takkenhaag die nu ongeveer 2 m hoog rondom mijn tuin staat. Dit wordt samengehouden door om de meter 2 tuinpalen te slaan van 2m hoogte. 
    Er zijn verschillende manieren om een windscherm te maken.  Ik kies voor bussels om verschillende redenen.  Bussels zijn zeer handelbaar tussen de takken van de bomen die op de berm staan want mijn windscherm bestaat uit een berm van 1,5m hoog, verhoogd met ongeveer 1m bussels. Ik werp eerst de bussels achteraan op de berm en schik ze dan aaneengesloten. In de winter is de samenstelling van de berm goed zichtbaar. Eens er bladeren aan de bomen en struiken staan  is er, aan de tuinkant,  van berm en bussels nog heel weinig te zien.

    Die takkenhaag "zakt" stelselmatig en zo kan ik mijn nieuw snoeiafval steeds aanvullen.
    Bussels verteren niet zo vlug als een smal laagje takken dat langs beide kanten aan weer en wind, direct zijn blootgesteld.

    Als je geïnteresseerd bent hoe ik dit toepas wil ik gerust wat foto's doorsturen.
    Dit lees ik natuurlijk zeer graag en ga er gretig op in.  Hoe meer fotomateriaal ik krijg hoe beter.  Ik plaatst anoniem, op naam of met je initialen. Aan jou de keuze.  Wie fotomateriaal heeft over eigen tuin; laat maar komen hoor naar...  
    dalae@pandora.be



    Gedurende de bladloze periode valt mijn windkering  aan de noord -oostkant van de tuin, goed op.

     


    Gedurende deze periode zie je de laag bussels van bijna overal in de tuin.


    Hier de achterkant van de berm onder een laagje sneeuw. Wat je niet echt ziet is dat die stilaan over de hele lengte begroeid is met traag groeiende klimop, . . 


    Gedurende de groene periode van het jaar kan je op de meeste plaatsen enkel de berm vermoeden.  .


    Dan vormen haag, berm, bomen en struiken één groen scherm en van de bussels is op de meeste plaatsen niets te zien.


    Vorige zomer nam ik, op de rand van het Tudor domein van stad Brugge deze foto. Hier zie je hoe particulieren hun boseigendom afschermen op een andere manier.  Ik werkte zes jaar op het domein. Deze wand heb ik zien groeien en nu is die aan de aanpalende  Tudor zijden, volledig af.  Volgens mij is de bedoeling, om de vele loslopende honden van wandelaars, buiten hun bostuin te houden.


    29-01-2011 om 09:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. bussels maken

    Snoeihout opbinden is veel bukken  en dus sterk rugbelastend.  Het half uur uithouden is voor mij dan ook het maximum haalbare. Soms stop ik reeds na 10 min. al naar gelang de signalen die ik krijg.
    De laatste tijd heb ik veel gerust en kon ik in een half uurtje de helft van het gesnoeide hout busselen.


    De 'cornus' is één wirwar van gekrulde takken.


    Om er een fatsoenlijke bussel van te maken bind ik met twee draden.


    Al het andere hout gaat gemakkelijker en volstaat één draadje.


    Na een half uur werp ik de derde bussel op de groeiende hoop. De helft is verwerkt. Het busselen duurt het dubbele in tijd van het snoeien.
     


    28-01-2011 om 06:54 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planning tuinactiviteiten

    Wil je een goede leiddraad voor jouw activiteiten in de tuin ga dan naar de veltsite http://www.velt.be/Jabbeke/pag828  en open er documenten 1) tuinkalender en dan zie je eerst  wat volgt:

     

    Velt-tuinkalender

     

    Voor moestuin | serre | fruittuin

    Toelichting kalender

    Op deze werkkalender kan je de planning voor je eigen tuin en je teeltresultaten noteren. Voor het op ma ken van die planning kan je

    de teeltgegevens in de kalender gebruiken. Maar wie precies wil weten vanaf wan neer en tot wanneer zij of hij elke mogelijke teeltwijze

    van elk gewas kan uitvoeren, raden we aan de teelt tabellen te raadplegen bij de gewasbeschrijvingen in het Handboek Ecologisch

    Tuinieren, een uitgave van Velt.

     

    Teeltgegevens

    We geven teeltgegevens voor groenten, fruit en keukenkruiden. Voor groenten worden, volgens hun belang, één of meerdere zaai- of planttijdstippen vermeld.

    De aangegeven data zijn geschikt voor de 'gemiddelde' tuinier in een 'gemiddeld' jaar. Er zijn immers belangrijke verschillen volgens:

    -Het weer: in een heel laat voorjaar moet je alles al gauw enkele weken uitstellen.

    -De grondsoort: in lichte gronden, die sneller opwarmen dan zware, kan je vroeger zaaien.

    -De ligging van de moestuin: in een besloten tuin kan je vroeger starten dan in een open tuin zonder beschutting.

    -De streek: aan de kust is het klimaat milder en zijn er bijvoorbeeld minder vorstdagen dan in het binnenland.

     

    Volgende afkortingen worden gebruikt:

    tp. -ter plaatse

    zb. -op zaaibed

    pp. -in potjes of perspotjes

    vg –volle grond buiten

    kg -koud glas (onverwarmde serre, platte bak,enz.)

     

    Dan volgt het eigenlijke kalender, maand na maand, dag na dag. Elke activiteit staat op één bepaalde datum maar je kan het ruimer bekijken..rond deze datum pas je best deze activiteit toe. Ga maar eens een kijkje nemen.


    Als je deze kalender gebruikt om jou activiteiten te richten en te plannen, dan  krijg je een veel ruimer aanbod dan wat ik hier bied want ik teel enkel groenten volgens onze keuze.
    Voor een vlot gebruik van deze kalender is het aangeraden om de afkortingen vast te leggen in je geheugen 

    27-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.roodlof

    Roodlof kan rond zijn of langwerpig en is niet alleen lekker en knapperig maar het geeft ook kleur op een schotel.


    -Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof.
    -Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt.
    -Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken.
    -De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.


    -Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette.
    -Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout.
    -Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook.
    -Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
    -Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast.
    -Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.

     
    Dit heb ik integraal
    over genomen van
    http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/roodlof/roodlof.htm maar het naar mijn gewoonte overzichtelijker geschikt. Het beeldmateriaal komt van Google afbeelding. Hier moet ik nog een warm roodlofgerecht aan toevoegen, gehaald van smulweb.


    Roergebakken roodlof

     

    Bereidingstijd: in de wokpan

    Bijgerecht bv. bij wild

     

    Ingrediënten voor 2 personen

    -8 stronkjes roodlof (niet al te groot)
    -scheut olijfolie extra vergine
    -1 suikerlepel suiker
    -wat peper en zout van de molen

    Bereidingswijze

    -Klaar maken in de wok.

    -Haal de kern uit de stronkjes en haal nu ALLE blaadjes van de stronkjes.

    -Wassen en goed drogen in de slacentrifuge.

    -Olie in de pan goed verhitten.

    -Roer hierin de blaadjes van het roodlof met de suiker, zout en peper enkele minuutjes maar niet te lang.

    -Let erop dat ze net zacht en glazig zijn.

    Serveertip

    -Heerlijk bij een wildgerecht, want dat vraagt om wat "zoets".

    De rechtstreekse URL is: 
    http://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=123202

    Ook dit recept heb ik aangepaste aan mijn eigen stijl.  Maak je het klaar, dan
    wens ik je toch smakelijk eten.

    26-01-2011 om 16:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wintersla roodlof
    Als je roodlof gedurende de winter wilt bewaren dan moet het onder glas


    of hier zoals bij ons, onder een koepel.

    De koepel blijft aan de zijkanten open. Het bijzonderste is, dat de krop droog blijft. Hij is bijna zo gesloten als een rode kool. 

    Eens één kropje gesneden, moet de koepel terug boven de overblijvende planten.


    Aan de onderkant, na het verwijderen van de buitenste bladeren kan je zien hoe wit en rood de binnenkant van de kropt er uitziet.


    Het is mogelijk dat er binnenin nog wat verlies is maar dat is enkel helemaal bovenaan.

    25-01-2011 om 12:09 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kracht van olijven

    Deze morgen las ik op mijn scheurkalender onder de rubriek ‘Leef lang en schoon’  een
    ode aan de olijf.
    Zo rijk aan veelvuldige helende en voedende eigenschappen is de olijf dat de olijfboom vanouds beschouwd wordt als een godsgeschenk aan de mens gegeven.

    Geneeskundig speelt de olijf een ongemeen gunstige rol.

    Zowel uit de groene als uit de rijpe vruchten wordt de wondere olijfolie geperst.

    Volgens Dodoens (16de eeuw) wordt die olie met succes toegediend, o.a. om de werking van de darmen te activeren.

    Ook de bladeren, de bast en het hout zijn geneeskrachtig. Tot zover Joris Leuridan, pr.”Het geneesboek van Engel Leuridan”

     


    Dit artikeltje was voor mij voldoende om verder te zoeken. Op de site 
      http://www.gezondweb.be/gezondweb/rubrieken/voedingrecepten/webdietiste/o/olijfolie-en-olijven.htm

    las ik o.a. de volgende vraag  :   Hoe zit het met ...
    de voedingswaarde van olijven en olijfolie?

    En het antwoord volgt prompt:

    -Olijfolie is zeer rijk aan "enkelvoudig onverzadigde vetten" en arm aan "slechte of verzadigde vetten".  Olijfolie is dus ideaal om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Bedenk wel dat olijfolie, net zoals andere olies en vetten, calorierijk is. Olijfolie levert 900kcal per 100g. Gebruik het dagelijks maar overdrijf niet met de hoeveelheid.
    -Ook olijven zijn zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en arm aan slechte of verzadigde vetten. Dus ook zeer positief om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Olijven leveren per 100g 142kcal.

    -Met vriendelijke groeten,
    Claudia Fripont, de webdiëtiste


    Ik zocht verder naar de voedingswaarde maar vond weinig  maar op
    http://www.fitnessnet.nl/phpBB3/viewtopic.php? f=7&t=14092

    Las ik enkel het volgende:

    Groene olijven met knoflook (eeehhh.. ik weet niet in hoeverre de knoflook meetelt hoor)
    Voedingswaarde per 100 gram
    -700 Kj / 170 Kcal   -  Vet (onverzadigd): 12 gr.   -  Vet (verzadigd): 2.5 gr.   -  Koolhydraten: 4.5 gr.
    Eiwit: 2 gr.   -  Natrium: 1.89 gr.
    bron:
    www.watziterin.nl


    tot ik bij verder zoeken op een wikipedia site stootte.
     
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf
    Ga er zelf maar heen en lees naar believen want het is nogals uitgebreid.
    Eén deeltje wil ik wel aanhalen:

    Samenstelling en eigenschappen van olijfolie:

    -De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is.

    -Het hoofdbestanddeel van olijfolie is het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het palmitinezuur, een verzadigd vetzuur.

    Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden

    -Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. De tweede reden is dat zich in olijfolie een aantal stoffen bevinden, zoals natuurlijke anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.

    -Plantaardige vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen vetzuren met dubbele bindingen, dan dierlijke vetten. Deze verlagen het cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed.

    -Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, ontleden ze en vormen ze zelf radicalen. Die radicalen reageren direct tot onvolledige verbrandingsproducten zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. ---Olijfolie ontleedt wanneer deze langdurig tot een temperatuur van 150°C-200°C verhit wordt, temperaturen die worden bereikt bij wokken of braden als de olie te heet wordt en gaat walmen. Andere oliën zoals pinda-olie (arachide-olie) kunnen hoger verhit worden, maar bevat alleen mono-onverzadigde vetzuren.

    -Eénmalige verhitting van olijfolie bij wokken of braden is geen probleem maar langdurig en meerdere malen verhitten zoals bij frituren wordt afgeraden.

    -Te hete olie kan beter niet voor braden worden gebruikt. Eiwitten in combinatie met reducerende suikers in het voedsel kunnen bij hoge temperatuur de vorming van acrylamide tot gevolg hebben, dat ook potentieel kankerverwekkend is. Dit geldt met name voor aardappelproducten en graanproducten, [3].

    -Hoewel al duizenden jaren bekend en steeds weer bevestigd is de positieve werking van olijfolie op de gezondheid anno 2010 nog steeds niet volledig verklaard. Het is daarom nog steeds een gewild onderwerp van voedselonderzoek.

    -In september 2005 maakte het tijdschrift Nature bekend dat onderzoekers een stof genaamd oleocanthal in olijfolie aangetroffen hebben met een werking gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen.


    -Prof. M. Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verklaarde in Trouw dat olijfolie gezond is, maar niet gezonder dan slaolie of andere oliën. De voornaamste reden van het gezondheidsimago van olijfolie ligt volgens hem in de door de Europese Unie gesubsidieerde onderzoeken naar de gezondheidseffecten van olijfolie. Deze onderzoeken vinden vooral plaats juist omdat er een overschot van olijfolie in Europa is.


            

    Mijn oordeel en besluit zijn: Olijven en lijfolie zijn wel gezond maar je mag het niet overdrijven dus.... om verstandig en met mate te gebruiken.  Zoals zo een beetje met alles zeker! (alle afbeeldingen werden gevonden op Google)

                  en dit is dan mijn       
    "ode aan de olijfboom".               
                                                   

    24-01-2011 om 08:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept voor als de tijd nijpt


    Op de volgende site:  
    http://www.unclebens.be/nl/home?gclid=CImJvbrWz6YCFQM53godP0xtHg noteerde ik het onderstaande licht verteerbaar recept.
    Zoals naar gewoonte gaf ik er ook nu weer mijn stempel op door het op mijn manier voor te stellen.
    Aan de inhoud roerde ik niet.
    De bijkomende afbeeldingen komen van Google afbeeldingen. 
     
    Gestoomde koolrolletjes met currysaus 

    Uncle Ben's Ingezonden door de huiskok.

    Dit is een gerecht voor 4 personen

    Klaar te maken in de tijd van 15 à 30 min.

     

    Ingrediënten

    -16 grote bladeren witte of groene kool

    -1 zakje Uncle Ben’s Express Rijst met fijne groentjes

    -1 bokaal Uncle Ben’s Milde Currysaus

    -peper en zout

     

    Bereidingswijze

    -Blancheer de koolbladeren 5 min. in gezouten water.

    -Laat ze schrikken in ijswater en plat opdrogen op een keukenhanddoek.

    -Snij de harde middennerf weg.

    -Leg telkens twee halve koolbladeren plat op het werkvlak zodat ze elkaar een beetje overlappen.

    -Schep er een eetlepel rijst op. Kruid met peper en zout.

    -Vouw de zijkanten naar het midden (zodat de rijstvulling er niet uit kan) en rol zo stevig mogelijk op.

    -Leg de koolpakketjes op de vouwnaad in een stoommandje.

    -Stoom ze 8 tot 10 min. boven een bodempje water.

    -Verwarm intussen de ‘currysaus’ op een zacht vuur.


    Serveer de koolrolletjes warm met de saus apart.

       

    Mij rest nu alleen nog om jullie smakelijk eten te wensen. Kool is een seizoensgebonden gerecht.

     

    Ik zocht speciaal voor jullie de voedingswaarde op van groene kool.Klik op:  http://www.starttoeat.be/documents/gezonde-voeding/voedingswaarden/groene-kool.xml?lang=nl en je vindt er anders voorgesteld, onderstaande gegevens. 

     

    36 kCal  -  86 g water  -  4.2 g vezels  -  4.3 g eiwitten  -  0.9 g vetten  -  3 g koolhydraten

    42 mg Na  -  490 mg K  -  212 mg Ca  -  87 mg P  -  31 mg Mg  -  1.9 mg Fe

    683 µg Vit A  -  0.1 mg Vit B1  -  0.25 mg Vit B2  -  105 mg Vit C
    0.9 g meervoudig onverzadigd vet  -  0 g linolzuur  -  0 mg cholesterol  -  2.5 g mono-disacchariden

    Dit is dan de technische fiche voor kenners en voor leergierigen.

    23-01-2011 om 08:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie op tuinschema

    Op 17 januari had ik een bijdrage over het aanpassen van mijn tuinschema.  Op 18 januari werd er een reactie geplaatst op deze bijdrage. Om er uitvoerig te kunnen op ingaan nam ik mijn tijd.


    Ik nam de vrijheid om de verschillende punten klaar en duidelijk aan te duiden zodat ik alles punt na punt grondig kan beantwoorden in de tekst zelf.

    De reactie:

    -Ben zelf ook al een paar jaar aan het experimenteren. Dat experimenteren kan ik alleen maar toejuichen.

    -Heb begrepen dat uw tuinvereniging een rijenschema heeft ontwikkeld om tot de juiste wisseling te komen. Dit tuinschema komt niet van velt maar uit een boek dat helaas niet meer in de handel is.  “een gezonde tuin door meng cultuur - groente, kruiden, fruit, bloemen”, geschreven door de Duitse Gertrude Frank en naar het Nederlands vertaald.  Mengcultuur staat dus ook voor:combinatieteelt of rijencultuur. 
    Bij velt kan je in onze uitgaven, alle gegevens vinden die nodig zijn om een kloppend schema op te stellen voor rijencultuur.
    De gegevens van de uitgaven kan je vinden op de site van velt ( zie in de blog bij favorieten en klik op velt)

    -Dat zou ook schriftelijk te bekomen zijn. Indien mogelijk hou ik mij aanbevolen. Schriftelijk te bekomen is heel veel gezegd. Ik kan je wel, tot op zekere hoogte, persoonlijk schriftelijk begeleiden via mail dalae@pandora.be.


    Wat je in elk geval eerst moet doen is:

    - een lijst opstellen van de groenten die je in de rijencultuur wilt en weten dat breed groeiende soorten er niet in passen. Als je van één soort teveel wilt kweken dan zal je het aantal dat je wil niet in je schema krijgen en moet je die soort apart kweken in wisselcultuur zoals ik doe. 

    -een lijst raadplegen van goede en slechte combinaties en de een schema  maken zonder slechte combinaties.

    -de familie van elke plant aanduiden en zorgen dat er in aangrenzende rijen geen groenten staan van dezelfde familie.
    - er rekening mee houden dat er in het voorjaar tussenrijen staan die bezaaid zijn met spinazie die dient als bescherming van de cultuurrijen tegen koude voorjaarswind en kan geconsumeerd worden of als groenbemesting gebruikt.
    -Uw schema in de blog is mijn niet geheel duidelijk. Dat verwondert mij helemaal niet.  Ik heb zelf heel lang en hard moeten zoeken en er aan sleutelen om het samen te stellen en op punt te krijgen. Het komt ingewikkeld over tot je na veel bestuderen en zoeken er zicht op krijgt...niet eenvoudig maar de moeite waard. 

    -Wat betekent uw cijfer en lettercombinatie. Die cijfer- en lettercombinatie betekent: Het cijfer is heel duidelijk de volgorde van de rijen die elk jaar 25 cm doorschuiven ; altijd in dezelfde richting.

    De letters A, B en C staan voor:

    A: zijn de rijen waar normaal 2 groenten per jaar op geteeld worden.

    B: de rijen waar meer dan 2 verschillende teelten elkaar kunnen opvolgen.

    C: de rijen voor hoge teelten maar ook voor jaarteelten (1teelt per seizoen). 

    Let wel, dat je van dit schema kunt afwijken zonder veel erg.  Het is meer een richtlijn.

     

    Ik lees regelmatig met veel plezier uw blog en leer er ook van. Dat lezen we natuurlijk ook met veel plezier en dat je bijleert is natuurlijk onze bedoeling.

    Bij voorbaat dank.

     

    Wil je meer lezen over combinatieteelt en aanverwante bijzonderheden, bezoek dan eens volgende sites. De ene site is al duidelijker of completer dan de andere.

    http://www.tuinadvies.be/combinatieteelt_groenten_planten.htm

    http://www.plantaardigheden.nl/plant/kruidenlijstjes/gewasbeschermende_kruiden.htm

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Combinatieteelt

    http://rick.vanrein.org/blog/eco/tuin/biotuinieren.2006-07-07-11-42.article

    22-01-2011 om 06:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kom ik op de site Velt Jabbeke?
    Hierbij enkele mogelijkheden om op de site van Velt Jabbeke te komen :

    1)    Site Velt : http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

    2)    In je buurt   3)    Klik op kaart : Jabbeke

    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_inuwbuurt&Itemid=381#onderaan

    4)    Klik op : Website: http://www.velt.be/Jabbeke/

    5)   Maak je keuze uit :

    a)   Welkom!

    b)   !!!NIEUWS!!!

    c)    Bestuur

    d)   Lidmaatschap

    e)    Kalender

    + verslag activiteiten

    f)      Veltflap

    g)   Tuinclub

    + documenten

    + Tuinclub : datum …

    h)   Tuinblog

    i)      Boekenlijst

    j)      Zonder is gezonder

    k)    Links

    l)      Gastenboek

    of via Google :

    Tik in : Velt Jabbeke

    1.  Welkom! ~ Velt Jabbeke

    Dit is onze website van de Velt-afdeling Jabbeke. De gemeente Jabbeke met de deelgemeenten Varsenare, Snellegem, Zerkegem en Stalhille telt een 100-tal ...
    www.velt.be/Jabbeke/ - In cache

     

    of via deze site Tuinblog :

    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    rechts boven :

    Mijn favorieten

    · 

    VELT JABBEKE

    · 

    VELT nationaal

    Klik op VELT JABBEKE

    22-01-2011 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    21-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoeien

    Ik ben genoodzaakt om eens diep te snoeien om de vorm van de struiken te herstellen.    
    Vorige zomer gaf ik mijn buurman te toelating om de takken die over de afsluiting  hingen weg te snoeien, zodat hij ongehinderd zijn haag kon snoeien.
    Je weet hoe dat gaat hé. de verstandhouding is echt prima.  Hij vraagt het mooi en op dat moment heb je zelf geen tijd. Hij is ook van jaren en laat iemand komen en die gaat er met een zware hagenschaar tegenaan.  Ik schrok van het resultaat maar wat kan ik anders dan zelf het evenwicht in orde brengen door een diepe snoei.


    Omdat mijn oude snoeischaar versleten is schafte ik mij een nieuw, degelijk stuk alaam aan dat volgens de bijsluiter takken van 42mm aankan.  Een beetje minder is ook goed voor mij. Dikkere takken ga ik tekeer met het snoeizaagje.


    Nog volgens de bijsluiter is de schaar precisiegeslepen en beschikt ze over een overbrengingsmechanisme dat de kracht met 40% doet toenemen. Het werkt in elk geval vlot en soepel maar alle nieuwe mesjes snijden goed hé! 


    Aan de voorkant van de struiken ziet het eruit als één kluwen.

     Na een half uurtje heb ik mijn alaam aan de kant gezet en het slagveld eens bekeken.


    Het komt wel goed hoor maar ik heb reeds voor meer dan een half uur busselwerk. Dat kan nu even wachten tot het weer gaat vriezen. Eerst werk ik het snoeiwerk op dit border af.



    21-01-2011 om 06:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!