Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
19-02-2011
kleine werkjes
Gisteren morgen kon ik eindelijk naar mijn 'osteopaat' gaan voor mijn rug en nek.Ik ben teruggekomen als een ander mens. In de namiddag kon ik reeds zonder hinder werken in de tuin.Ik heb me beperkt tot kleine noodzakelijke werkjes.
Ik begon in de serre waar de salade in een maand reeds flink is gegroeid.
Daar plantte ik 6 blokjes met peterselie. Eerst had ik de grond grondig gegoten en na het planten van de peterselie, heb ik de grond tussen de plantjes bestrooid met droge potgrond.
Buiten heb ik de miniserre boven de velsalade eraf gehaald. Ze moet grondig gewassen worden en zal dienen om een tweede lichting salade plantjes in te plaatsen.
Op de op lengte gezaagde balkjes haalde ik uit de reserve. Ik plaatste ze op elkaar rond de veldsalade en legde er glas boven. Vroeger beschikte ik over een stuk dat groot genoeg was om het hele grondoppervlakte van de miniserre te overspannen maar glas verslijt niet. Breken doet het wel. In de glasreserve liggen nu nog grote ruiten maar die zijn niet meer zo groot.
Ik heb zo ruim voldoende glas. Hier dicht bij zee kan het soms stevig waaien en dan is het best om de nodige voorzorgen te nemen. Daarom span ik op de overlappingen een koord. Onder het glas ligt langs de ene kant, van waar de stevige stormwind zelden of nooit komt, een korter balkje zodat er voldoende verluchting is.
Omdat ik het wat rustiger aan moet doen en dus niet kan volop door gaan in de tuin, wil ik toch wat extra kennis aanbrengen van het net. Vandaag viel mijn keuze
Je hoeft maar op het gegeven site adres te klikken en je komt op de site terecht waar ik mijn onderwerp haalde.Meestal zal je zien dat ik het vereenvoudig en het voorstel op mijn manier.
In de tuin raak in ondertussen ernstig achterop op mijn schema en zal ik me moeten aanpassen.Ik probeer het eerst er door te geraken met zo weinig mogelijk hulp te vragen.
Ouder worden houdt in dat je zo nu en dan plat valt. Na enkele dagen gedwongen rust kan ik opnieuw gezapig van start gaan. Het nieuwe tuinseizoen begint metbinnenactiviteiten.Het is een aanloop tot het eigenlijke buitenseizoen.
In de serrevul ik potjes om de erwten in te zaaien. Deze potjes worden goed begoten en dan naar mijn atelier gebracht.
Het kiemen gebeurt in die verwarmde ruimte.Ik leg ze voortaan 4 per potje omdat ik ervaren heb dat 2 of 3 te weinig kan zijn. Eens goed gekiemd gaan ze terug naar de serre waar ze ik kleinere bakjes geplaatst worden zodat het eventuele drenken vlot kan verlopen.
Dit jaar moet ik me behelpen met niet biologisch zaad omdat ik te laat was voor de groepsbestelling. , Ik koos voor de 'sluimererwt reuzensuikervan het zaadhuis Aveve. Het is de eerste keer dat ik dit ras uitprobeer.Ze groeien tot op een hoogte van ongeveer 1m.
Voor de eerste keer in zoveel jaren dat we ook lid zijn van natuurpunt waren we vrij voor de nieuwjaarsreceptie en de algemene vergadering die wat later kwam dan andere jaren.
We werden onthaald met een hapje en een drankje en konden kennis maken met mensen die we niet kenden maar blijkbaar kende bijna iedereen mij.Bij nader toezien herkende ik veel mensen van vroeger bij velt.Het leek erop dat bijna de helft van de aanwezigen bestond uit velters die lid waren of nog zijn zowel van natuurpunt als van velt.Zo ben ik ook en zo zijn er wel enigen.
De terugblik en de vooruitzichten door de voorzitter en enkele mensen van het bestuur toonde een bloeiende afdeling. bij het betoog over de Maskobossen,
kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat het gelijktijdig een paradepaardje is maar ook een zorgenkind ljkt te zijn.
Toen kwam het buffet.Ik had de indruk dat de weinigen die kozen voor een vegetarisch buffet het verstandigste waren. Het gewone buffet was ook wel lekker , in feite veel te uitgebreid en keuze in overvloed. Ja met dan de nadruk op overvloed en verscheidenheid.
Er zou nog een quiz volgenmaar om familiale redenen zijn wij vroeger naar huis teruggekeerd.
Natuurpunt is in Jabbeke een bloeiende gemeenschap waar in vreugde en blijdschap samen gewerkt wordt.
We kijken reeds uit naar de lente en de zomer en dromen van ....
vlinders op bloemen en de kleuren van zonnig weer.
Er zijn heel wat wintergroenten, maar hoe is het in eigen tuin. Bij ons is het deze winter aan de magere kant. Daarom wil ik het vandaag eens hebben over de gangbare wintergroeten. Eventjes het groenten en fruitkalender van velt raadplegen en ik kom tot de volgende lijst. Aardappelen - knolselder paddenstoelen pastinaak pompoen prei raap rammenas - rode biet rodekool savooikool schorseneren spruiten -
Uien veldsla witlof witte kool wortelen.
Er zijn verschillende van die groenten die ik om de één of andere reden niet meer plaats. Maar de grote afwezige deze winter, die we echt missen, is de snij selder. Snij selderij, blad-, struik- of bosselderij - Apium graveolens var. secalinum
Apium graveolens Apium secalinum Het verschil tussen de twee variëteiten, daar ben ik nog nooit bij stil gestaan. Het is de eerste keer sedert we hier zijn dat ik deze selder moet missen. Voor mij beginnen de wetenschappelijke namen van langs om meer belangrijk te zijn. Beter later dan ooit.
Gelukkig voor ons hebben we in de vriezer een ruime voorrad groene en gele selder zodat we de winter wel zullen doorkomen en tot de nieuwe oogst kunnen geraken met wat nu nog voorradig is. Maar wij vinden het altijd fijn om uit de tuin een versblaadje selder te kunnen in onze voeding verwerken. Niets gaat natuurlijk boven vers.
Dit is dus de laatste fruitsoort van de maanden januari en februari. Ik vond onderstaande bijzonderheden op de site:http://users.skynet.be/fb614521/webside%20olie%20sinaasappel.htm Ik laat de tekst en inhoud wel even aanleunen bij mijn stijl en manier van werken.
Sinaasappel, Citrus Aurantium van de familie Rutaceae
-Sinaasappels worden tegenwoordig op grote schaal overal rond de Middellandse Zee en in Californië en Florida gekweekt.
-Ze worden geteeldvoor de vruchten en het sap.
-Door persing van de schil bekomt men etherische olie die goudgeel is van kleur en ze heeft een zoet, fruitig aroma.
-De zoete sinaasappel groeit aan een kleine, groenblijvende boom die minder sterk is dan de bittersinaasappelboom.
-Hij heeft glanzende bladeren, witte bloemen en ronde vruchten.
-Oorspronkelijk uit China afkomstig werd de zoete sinaasappel in de achttiende eeuw in Europa geïntroduceerd, met groot succes.
-Sinaasappel is een van de ingrediënten van bisschopwijn; gedroogd en met kruidnagels erin wordt de vrucht vaak als geurbol gebruikt.
Deze wijn werkt antidepressief, krampstillend, goed voor de spijsvertering en kalmerend.
-De sinaasappelbevordert de peristaltiek, geeft verlichting bij verstopping.
-Is goed voor de behandeling van hartkramp of hartkloppingen, en om de cholesterol in het bloed te verminderen.
-Omdat sinaasappel zo vrolijk, opgewekt en levendig is, verjaagt het sombere gedachten, emotionele verwarring, obsessies en angst voor het onbekende, en geeft het een positieve blik. Het verdrijft neerslachtigheid en verdriet.
-Sinaasappels hebben de reputatie ware vitamine C-bommen te zijn. Per 100 gram bevat een sinaasappel 50 milligram vitamine C.
-Dat is het meeste van alle citrusvruchten.
-Best wel spectaculair, maar: boerenkool bijvoorbeeld bevat 100 milligram vitamine C en spruiten 158 milligram per 100 gram.
-Zeg nu zelf, een boerenkool eet je niet elke dag, terwijl een glas vers geperst sinaasappelsap ideaal is om de dag mee te beginnen.
-Ga dus voor sinaasappels en versterk je weerstand! Bovendien zouden ze zelfs antidepressief, krampstillend en kalmerend werken.
De gulden regel is om in de voeding zoveel mogelijk af te wisselen.Als je een zoete mondje bent, eet dan gerustboerenkool of spruiten maar neem er een glaasje vers geperst appelsienensap bij.
-Laat ze uitlekken als ze lichtjes goudgeel zijn en giet de olie weg. -Doe de wortelen opnieuw in de pan.
-Bestrooi ze met peper en zout en giet er twee koffielepels azijn en een beetje water over.
-Doe er de in stukjes gesneden kaneelstok en de komijnzaadjes bij.
-Doe het deksel op de pan en bak het gerecht gedurende 15 minuten op een matig vuur. -Snij ondertussen de schil van de sinaasappel af, snij hem in reepjes en blancheer die in kokend water.
-Koel ze in ijswater. Ontdoe de kwartjes sinaasappel van hun vel en snij ze in stukjes. -Doe het deksel van de pan en haal de kaneel eruit.
-Voeg er citroensap aan toe, glaceer de wortelen op een sterk vuur en roer goed tot de jus dik wordt.
-Doe er dan de sinaasappelkwartjes en -schillen bij en glaceer ze nog gedurende twee minuten. -Schik de wortelen op de schotel en strooi er fijngehakte koriander over.
Artikel gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste.
Smakelijk eten bij elke wortelschotel, op welke wijze die ook is bereid. Dit was dan de afsluitende bijdrage van deze reeks. We komen terug begin van de maand maart met de soorten voor dan.
Heel binnenkort zullen de werkzaamheden in de moestuin op gang komen en dan gaan we terug over op reportage stijl met eigen foto's en het nodige commentaar. Morgen sluiten we af met de sinaasappel maar vandaag echter nemen we de pompelmoes eventjes onder de loep. Deze keer nam ik een deel over van de site: http://www.dewassendemaan.be/fruitwijzer/pompelmoes/grapefruit.htm
Pompelmoes of grapefruit (Citrus Paradisi) behoort tot de familie van de wijnruit (Rutaceae).
-Pompelmoes bleef lange tijd een zonderlinge fruitsoort. Toen in de jaren '70 een Amerikaanse promotiecampagne startte rond het zogenaamde grapefruitdieet ('lose 4,5 kg of body weight in ten days!') ging de vraag echter pijlsnel omhoog. Niet toevallig was de staat Florida rond deze tijd uitgegroeid tot de grootste producent ter wereld (goed voor bijna de helft van alle productie). Ook Texas trachtte een plaats te veroveren op de markt. Omdat de teelt van witte en roze pompelmoes (voornamelijk Marsh en Thompson) echter niet rendabel bleek, gingen de Texanen op zoek naar nieuwe varianten. Zo ontstond Ruby met rood
vruchtvlees. Het werd meteen een voltreffer.
-Kenmerkend voor de succesvolle soorten in het algemeen is het feit dat ze nauwelijks of geen pitten bevatten en dat ze zeer zoet en sappig zijn. Pompelmoes mag dan in wezen een bittere vrucht zijn, de meeste consumenten willen dat liever niet gewaar worden. Per slot van rekening is ongezoete cola ook niet te genieten
Voor de bittere smaak van pompelmoes is natuurlijke kinine verantwoordelijk. Deze complexe stof wordt in de farmaceutische industrie scheikundig nagemaakt en als goedkoop geneesmiddel in de strijd tegen malaria ingezet. Hoewel kinine een van de meest succesvolle geneesmiddelen is gebleken, blijft het een lapmiddel. De malariaparasieten worden niet volledig uitgeroeid. Daardoor kan de ziekte in een later stadium terug in alle hevigheid opflakkeren. Florida heeft overigens geen nood aan dergelijke lapmiddelen. Niet omdat de inwoners veel pompelmoezen eten maar wel omdat de Anopheles-mug geen vaste voet op Amerikaanse bodem krijgt. Kosten noch moeite worden gespaard om het beestje zuidelijk te houden.
-de pompelmoes of grapefruit is een ware weldaad voor lichaam en geest. -De vezels en vitaminen verwijderen afvalstoffen sneller uit het lichaam en verminderen de vetopname. -Het hoog vitamine C-gehalte versterkt je immuunsysteem en gaat het verouderingsproces tegen. -Het bittere karakter van de vrucht zou zelfs je energiepeil een boost geven zodat je dipjes te lijf kan.
-Laat de kabeljauwfilets in ongeveer ½ uur iets ontdooien.
-Snijd ze in blokjes, besprenkel die met citroensap en bestrooi ze aan alle kanten met zout en peper.
-Pel en snipper de ui.
-Was de komkommer goed, snijd hem in stukken van circa 8 cm en snijd de stukken in repen.
-Verhit de boter in een braadpan en bak de ui zachtjes gedurende circa 3'.
-Voeg de komkommer en de tijm toe en bak ze een ½ minuut mee.
-Voeg de tomaten met het sap toe, verkruimel er het bouillontablet boven en breng alles zachtjes aan de kook.
-Roer de blokjes kabeljauw erdoor en laat ze in circa 10 minuten zachtjes gaar worden.
-Schil intussen de pompelmoes dik, zodat het vruchtvlees zichtbaar is.
-Snijd met een scherp mesje boven een kom de partjes tussen de vliezen los en verwijder de pitten.
-Roer het aardappelmeel in een kopje met 2 eetlepels water glad.
-Voeg dit al roerend aan het vis -tomaten mengsel toe en blijf roeren tot het een licht gebonden saus is.
-Voeg de pompelmoesstukjes aan het vis -tomaten mengsel toe en laat ze even mee opwarmen.
-Maak op smaak af met zout en peper en serveer direct.
Persoonlijk eet ik nu meer vis dan vroeger en raad ik je aan ook eens een visgerecht uit te proberen. Witte vis is magere vis en gekleurde vis is een eerder vette soort. Denk maar aan zalm.
Eet een andere soort vis zoals:
enz. Keuze in overvloed.
Wil je kosten sparen koop dan geen kookboeken meer aan maar ga op het net.
Wat je wel nog kan aanschaffen zijn boeken over voeding. Daar kan ik het velt 'handboek Ecologische voeding' sterk aanbevelen.
Deze morgen vond ik in mijn mailbox onderstaande mail.
Beste,
Deze winter is toch een pak warmer dan verleden jaar. De gele krokussen zijn al aan het bloeien (wel op een beschutte plaats tegen de muur), 3 weken vroeger dan verleden jaar.
Aansluitend daarop las ik op de redactie bij vrt onderstaande artikel met een andere foto. Ik paste het een weinig aan. .
Langer groeiseizoen door opwarming aarde
-Het groeiseizoen in de natuur in Nederland is de afgelopen tien jaar met bijna een maand toegenomen, doordat het steeds warmer wordt.
-De gemiddelde temperatuur van de laatste tien jaar lag in Nederland 1,3 graden hoger dan vijftig jaar geleden.
-Dat blijkt uit onderzoek van De Natuurkalender, een initiatief dat al jarenlang waarnemingen uit de natuur bundelt.
-Volgens de onderzoekers is door de opwarming van de aarde het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen, terwijl de winter negen dagen later was.
-Ook in ons land is het groeiseizoen drie weken langer geworden in tien jaar tijd, iets minder lang dan in Nederland wegens de lagere temperaturen in de Ardennen.AP
Dit wil echter niet zeggen dat de temperatuur heel vroeg hoog genoeg is om te beginnen met zaai in volle grond. Onze echte lente laat de laatste jaren toch wel een beetje op zich wachten. Statistieken al goed en wel maar de werkelijkheid kan totaal anders aanvoelen. Ik verlang de laatste jaren naar een vroege werkbare lente en die was er niet!
De opwarming van de aarde is een feit.Wat doe jij er persoonlijk aan om dat te helpen indijken?
De mango vrucht is een sappig gedoe bij rijpe vruchten met een grote steen die je gemakkelijk kan doen kiemen en een tijdje in een pot als kamerplantje kan doe opgroeien.
-De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht Mangiferaen is na de banaanhet belangrijkste fruit uit de tropen.
-De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, gaafrandig en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 1530 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 26 cm lang. De eindstandige, vertakte bloeiwijzenkunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjesbevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.
-De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 540 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
-Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.
-De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heiligzijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.
-Mango bevat enzymendie eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheertde mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht Mangiferaen is na de banaanhet belangrijkste fruit uit de tropen.
-De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, gaafrandig en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 1530 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 26 cm lang. De eindstandige, vertakte bloeiwijzenkunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjesbevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.
-De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 540 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
-Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.
-De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heiligzijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.
-Mango bevat enzymendie eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheertde mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)inactief. -De mango (Mangifera indica) of manga is de commercieel belangrijkste soort uit het geslacht Mangiferaen is na de banaanhet belangrijkste fruit uit de tropen.
-De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen, gaafrandig en hebben een ovale, toegespitste vorm. Het blad is 1530 cm lang en tot 3,5 cm breed. De bladsteel is 26 cm lang. De eindstandige, vertakte bloeiwijzenkunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjesbevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten.
-De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 540 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
-Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.
-De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heiligzijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.
-Mango bevat enzymendie eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men blancheertde mango daarom voor gebruik als mango in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen)inactief.
De meest gekende peersoort is de Conférence. U kan deze het hele jaar door verkrijgen, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnenpeer genoemd wegens haar wit, sappig vruchtvlees en erg zoete smaak. Deze peer heeft een geelgroene kleur met een bruinrode gloed en is verkrijgbaar van oktober tot maart.
Andere peersoorten zijn de Triomphe de Vienne,
de Beurré Hardy en de Durondeau.
Aankopen
Eigenlijk zijn er het hele jaar door peren verkrijgbaar. Peren koopt u het best wanneer ze nog stevig zijn. U kan de peren altijd nog even verder laten rijpen in de koelkast.
Bewaren
Bewaar peren in het groentevak van de koelkast. Om te voelen of een peer voldoende rijp is, voelt u best net onder de steelinplanting. Om de kleur van een geschilde of versneden peer mooi te houden, gebruikt u best wat citroensap.
Bereiding
-Peren zijn heerlijk in slaatjes en gebak, omdat ze zo knapperig zijn en fris smaken.
-U kan ze ook stoven of pocheren.
-Verder kan u ze gebruiken als versiering, u kan ze uithollen en het steeltje aan de peren laten, u kan peren ook opvullen.
-Peren zijn o.a. lekker in combinatie met vis, vlees, konijn en bij de bereiding van zoete desserts.
-De peersoorten Triomphe de Vienne en Beurré Hardy zijn eerder dessertperen, maar kunnen ook als stoofpeer worden gebruikt.
-De Durondeau is een heerlijke dessertpeer die u best vanaf oktober koopt.
Gezondheid
Peren zijn erg gezond omdat ze o.a. vitamine C bevatten en veel energie verschaffen.
-Pel de uien en hak ze fijn. Schil de peer en snij ze in schijfjes.
-Laat de uien zacht smelten in de margarine tot ze doorschijnend worden.
-Neem ze uit de pan en leg ze op absorberend papier. -Leg de schijfjes weer in de pan en laat ze twee minuten koken. -De oven voorverwarmen op 180° C (stand 7). - Leg op twee velletjes bakpapier een laag peren, een laag uien, kruid vervolgens met zout, peper en een snuifje van de vier kruiden en
leg er ten slotte een zalmfilet op.
-Bedekt opnieuw met een laagje uien, een laagje peren, kruid met zout, peper en vier kruiden en werk af met een eetlepel room. -Sluit de papillot. -Plaats het geheel 10 minuten in de oven.
Serveer de papillot op het bord, iedereen opent zijn papillot zelf. gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/02/2009 De fiuren komen van Google afbeeldingen en eet maar smakelijk.
Op donderdag 3 februari mocht ik een gedeelde eerste prijs van de milieuraad van onze gemeente in ontvangst nemen een mand vol streekproducten.
Ik voelde mij als iemand die op boodschappen was geweest voor zijn vrouw en haar die dan presenteerde met een strikje om. Toch een apart gevoel hoor!
Of ze in haar nopjes was?Je ziet dat van hier!
De motivatie: Hij onderhoudt dagelijks een seniorennet blog over ecologisch tuinieren. Hij geeft tips en adviseert bij het opstarten en onderhouden van een ecologische moestuin. Kortom een duidelijk voorbeeld van het delen van kennis en ervaring. Een echte meerwaarde. Deze prijs is prachtig meegenomen. Het zou natuurlijk een meerwaarde hebben gehad met enkel biologische producten. Maar ja...een mens leeft niet van brood alleen hé! Ik dank dan ook langs deze weg diegene die mij heeft voorgedragen, de organisatoren van de prijs en allen die meewerkten om de uitreiking vlot en zeer aangenaam te doen verlopen. Het enige wat ik spijtig vond was dat ik geen kans kreeg om ter plaatse iedereen te bedanken en voor het voltallig gemeentebestuur en vele onbekenden onze blog en mijn manier van werken, even toe te lichten. Ja maar niets is volmaakt!
NIEUWJAARSRECEPTIE in zaal Swaenenburg Cathilleweg 38 in Stalhille ( vanuit de richting van de vaart Oostende- Brugge, aan de rechterkant bij het binnenrijden van het dorp ) (04-02-2011 om 16:07 geschreven door Pol Movinttog) -----------------------------------------------------------------------------------------
Alles verliep vlot en naar wens, door de grote inzet van de bestuursploeg en enkele trouwe en hardwerkende medewerkers.
We kregen, met diamontage, een overzicht van het voorbije jaar en onze voorzitter lichtte het komend jaar toe. Iedere aanwezige kreeg het jaarprogramma op papier. ----------------------------------------------------------------------------------------- (05-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d)
Onze tuinvogels hebben het in de winter vaak erg moeilijk om voldoende eten te vinden. Door hen te voederen help je hen door een moeilijke periode en zit je meteen op de eerste rij van een van de mooiste shows ter wereld! Profiteer van het Voeren en Beloeren om hen te tellen en ons je maandelijkse telgegevensdoor te geven en mee te tellen op het nationaal telweekend op 5 en 6 februari 2011. Zo kan Natuurpunt de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten onderzoeken. Het telformulier voor het nationaal telweekend op 5 en 6 februari vind je HIER. Alvast bedankt!
o.a het volgende en werkte het wat bij. De mandarijn. De zoete hap is erg populair en zit boordevol vitamine C en calcium. De calcium sterkt je botten en wordt beter opgenomen dan de calcium in melk, de vitamine C is dan weer verrijkend voor je immuunsysteem. Regelmatig mandarijnen enz. eten zou zelfs gunstige gevolgen hebben bij maagpijn, slecht slapen, vermoeide huid, rimpels, stress, angst en verdriet.
Seizoen Mandarijnen ogen zomers, maar je kan ze hier vooral in de winter verkrijgen. Van oktober tot februari worden ze namelijk ingevoerd van Spanje en Marokko.
Op de markt Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur. Groene mandarijnen zijn nog niet rijp, maar ze kunnen narijpen op koude temperaturen. Het is zelfs zo dat mandarijnen enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen.
Variëteiten De clementine is een iets grotere mandarijn die is ontstaan door een kruising van een mandarijn en een pomerans, een sinaasappel met bitter vruchtvlees.
Nog een bekende soort is de satsuma. Dat is een Japanse, pitloze en zoete variëteit die vooral in Spanje wordt gekweekt.
Hoe schoonmaken? Je maakt een mandarijn schoon door hem te pellen. Als je de schil gebruikt voor een of andere bereiding, dan was je hem beter eerst grondig.
Hoe bereiden? Mandarijnen kan je zo eten, in een fruitsla mengen, maar ook in warme bereidingen en sauzen verwerken. Van de schil kan je sauzen maken.
Hoe bewaren? In de koelkast bewaren mandarijnen nog ruim een week.
Lekkere combinaties Kip of eend is heel lekker met een mandarijnensausje of met mandarijnen die op smaak zijn gebracht met kaneel.
Mandarijntjes en varieteiten zijn heel courant gebruikt in wokrecepten.
Hier toch ook wat nadere aandacht voor de variëteiten:
Clementine (Citrus ×clementina) met als officiële naam ClementineSRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément.
Deze Franse missionaris in Algerije zou in 1902 een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine net zoals andere mandarijnrassen afkomstig is uit China.
Satsuma (Citrus reticulata 'Satsuma' syn. Citrus unshiu 'Satsuma') is de aanduiding voor een groep van nauw verwante mandarijnenrassen, die ontstaan is in Japan, mogelijk al in 1429. De vruchten zijn in 1876 door een echtgenote van een ambassadelid van de Amerikaanse ambassade in Japan, satsuma genoemd naar de provincie Satsuma in Kyushu. Voor die tijd stond de vruchten alleen als mikan bekend.
Het gaat om relatief platte mandarijnen met geen of weinig pitten. De schil is lichtoranje en is makkelijk te verwijderen, een zogeheten "easy peeler". Het vruchtvlees is in principe fris zoet van smaak, maar kan aan het begin van de aanvoerperiode nog wat zuur zijn.
De vruchten worden onder andere geteeld in Italië en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen oktober en januari, waarmee het een van de vroegst aangevoerde mandarijnen in het seizoen is. Tegenwoordig vindt de teelt ook in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili plaats, waardoor deze mandarijn steeds vaker gedurende het gehele jaar verkrijgbaar is.
Er bestaan verschillende rassen, waarvan de 'Satsuma Owari' en de 'Satsuma Wase' de bekendste zijn. De meeste mandarijnen in blik zijn satsumas. Meestal wordt deze vruchten in tegenstelling tot de clementine ten onrechte onder de algemene naam mandarijn aangeboden.
-Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.
-Fruit de ui even mee. Voeg de mix, 150 ml water en de groenten toe en smoor het geheel in 10 minuten gaar. -Bereid intussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. -Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht vuur.
- Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer de pasta in een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over de pasta en serveer de rest er apart bij.
Dit is lekker met een groene salade van krulandijvie, veldsla en komkommer.
Variatietip:
Pas het fruit aan het seizoen aan. Voeg in de zomer stukjes verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel. Aangeboden door Honig.
Op mijn bijdrage waarin ik het had over bussels maken die moeten dienen om mijn windkering aan de noord- oostkant van onze tuin te verhogen kwam er een reactie. Daarop antwoordde ik uitvoerig. Dat er verschillende manieren bestonden om een windkering te maken kwam ook aan bod. De manier waarop je die maakt hangt af van verschillende factoren.Ik gebruik b.v. bussels omdat die boven op een berm moeten waar er weinig bewegingsruimte is omwille van de bomen en struiken die er zijn geplant.
In een bijna open ruimte, waar voldoende bewegingsvrijheid is kan ik het hier getoonde model aanbevelen.
In dit geval hier is het niet enkel een windkering maar ook een vrijwaren van de privacy. Ik kan enkel N.D. dankbaar zijn voor het doorsturen van dit sprekend fotomateriaal. Heb jij ook sprekende foto's van nog een andere manier van werken met recuperatie materiaal voor een windkering, dan mag je die gerust doorsturen naar dalae@pandora.be
We namen reeds de appel onder de loep en we lopen het rijtje van het seizoensfruit verder af en komen dus terecht bij de banaan. De bananenplant is in feite een kruid dat wordt gerekend bij de groenten maar als fruit gegeten wordt. Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) lees ikletterlijk: Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.
Wil je meer lezen over herkomst enz. dan klik je gewoon op boven staande site en je krijgt een hoop lectuur te verwerken.
Wat mij het meest interesseert is, wat we er allemaal kunnen mee aanvangen. Maar eerst zocht ik nog de voedingswaarde op van deze zeer lekkere vrucht. Ik vond op http://home.scarlet.be/~vc197828/nutritive_nl.html o.a.wat volgt
De banaan is een voedingsproduct dat zeer voedzaam is, ze bevat 23% hydraat van koolstof. De cholesterolwaarde is 0,00%. Ze bevat slechts 0,2% vet, zij bevat ook proteïnen. De banaan is erg gegeerd door sportlui door haar rijkdom aan natuurlijke suikers. Deze suikers hebben de eigenschap dat ze snel omgezet kunnen worden in energie die de verloren energie uit fysieke activiteit makkelijk kan compenseren. De banaan bevat bovendien silicium, magnesium en ijzer. Het spreekt voor zich dat de voedingswaarden van de banaan ook een positieve impact kunnen hebben op onze gezondheid.
Mijn echtgenote lust geen warme bananen en komen er bij ons nooit bereidingen op tafel waarin bananen zijn verwerkt. Ooit heb ik dit wel gegeten maar dat ligt reeds diep in mijn herinnering. Ik kan het in één enkel woord samenvatten: H E E R L IJ K Zo ben ik voor jullie een receptje gaan opzoeken. Op de site: http://allrecipes.nl/recepten/zoekresultaten.aspx?label=bananen vond ik alleen maar een veelheid aan dessertreceptjes.
-2 bananen, in blokjes -2 bananen in reepjes van 10 cm -4 kipfilets -3 rode parika's in reepjes -50 g Gorgonzolakaas -3 fijngehakte gedroogde vijgen -2 el verse rozemarijn, fijngehakt -1 el honing -2 el olijfolie -8 el broodkruimels -peper en zout
Voorbereiding: -Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat.
-Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, kaas, broodkruimels, zout en peper door elkaar.
-Doe een kwart van de vulling in ieder kipzakje. Sluit de opening met een cocktailprikker.
Bereiding: -Verwarm de olijfolie in een koekenpan boven matig vuur.
-Doe de stukken kip in de pan en bak deze ongeveer 4 minuten aan beide kanten.
-Bestrijk iedere kipfilet met honing.
-Leg de stukken kip op een schaal.
-Doe de rode paprika's en de banaanreepjes in dezelfde pan en bak deze een paar minuten.
Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken paprika, reepjes banaan en rozemarijn.
-Lekker met een glas gewurztraminer -Een ros of een stuivende witte vin de pays uit de Gascogne te schenken op 6-8C° zou ook heerlijk zijn.
Banenreepjes en gevulde kip. Laat maar komen hoor. Wie het eens uitprobeert mag mij altijd uitnodigen hoor en bedankt bij voorbaat. De illustraties kwamen opnieuw van Google afbeeldingen.
Om , wat voeding betreft, nog meer de ecologische toer op te gaankan je per maand de groenten en fruit vinden die seizoensgebonden zijn en bij ons courant te vinden.Voor deze twee manden slechts 2 inlandse soorten tegenover 5 ingevoerde.
-Gebruik deze handige groente- en fruitkalender om per maand te ontdekken van welke groenten en vruchten je kunt genieten.
-Probeer de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.
-Kies steeds die groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt. Lees het etiket!
Wat mij opvalt is, dat er veel exotisch, dus ingevoerd fruit, op de lijst staat en dan geldt de keuzeaanbeveling dat je moet kiezen voor wat het dichts bij huis is geteeld.
Voor januari en februari zijn dit juist dezelfde soorten: appelen bananen mandarijnen mango peren pompelmoesen sinaasappelen.
Hier enkele sites waarin je naar believen informatie kan opdoen over appelen. Je kan ook de andere soorten intikken en informatie garen.
Een andere site http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/appel.phpgeeft dan een top tien: Apple crumble appelbolle appeltaart appelstrudel appelsneeuw appel broodpudding fruitsalade Waldorfsalade appelsouffléappeltosti.
Zoals je duidelijk kan zien, is er meer dan keuze genoeg. En ik ben nog maar op 2 sites geweest.Ga gerust je eigen gang.
Ik koos er eentje uit waar ik absoluut niets over weet en presenteer op eigen manier.Ook voegde in de speculaasmogelijk eraan toe (in groene kleur).
Appeltosti
Ingrediënten:
- brood
-boter
-appelen
-kaneel
-suiker
evt.honing of chocolade- of speculaaspasta.
bereiding:
-Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant
-Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.
-Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel.
-Leg er een tweede boterham op, ook met de boter aan de buitenkant.
-Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.
Variatie:
Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta.Je kan dus ook speculaas pasta gebruiken om de binnenkant te besmeren. Dan moet je de appelen niet bestrooien met kaneel omdat dit reeds in de pasta is verwerkt.
Het water komt mij reeds in de mond maar voor mij moet er wel matig omgesprongen worden met de kaneel.
In mijn mailbox vond ik onderstaande reactie die ik op mijn manier beantwoord. Vervolgens vind je foto's met wat uitleg, vooral van mijn windscherm.
De reactie met mijn antwoorden: -Ik volg nu al een klein jaar nauwgezet jouw tuinblog en ik moet zeggen dat deze een vaste waarde heeft gekregen in mijn favorieten en mij al heel veel ideeën heeft opgebracht in de tuin.Dit is natuurlijk de bedoeling van deze blog. Als velter propageert ik het ecologisch gedachtegoed op mijn eigen wijze.
-Bij deze wens ik je alvast nu al te bedanken voor jouw onvermoeibare inspanningen om de blog telkens met foto's aan te vullen, echt chapeau! Zon inspanning is dat niet hoor werken met een fotoaparaat in aanslag, is eerder een gewoonte, een routine. De blog is opgesteld als een reportage. Zeg zelf eens; een reportage zonder fotos is geen reportage maar een berichtje waar men over kijkt. Toch bedankt hé, vooral voor de chapeau.
Verder heb ik heb een vraag!Wat is in feite het nut om de bussels snoeiafval en takken samen te binden met een touw?
Gezien ik van mening ben om geen onverteerbaar afval in de tuin te brengen, begrijp ik niet goed wat er later met het touw gebeurt? Een touw is het niet maar een ijzerdraad die ik na jaren niet meer terugvind. Er zijn koorden, bv vlaskoorden die perfect verteren.Ik zorg ervoor verteerbare draad of koord te gebruiken, al gebeurt dat verteren dan ook tergend langzaam.
Al mijn snoei- en takkenafval bouw ik stelselmatig op mijn takkenhaag die nu ongeveer 2 m hoog rondom mijn tuin staat. Dit wordt samengehouden door om de meter 2 tuinpalen te slaan van 2m hoogte. Er zijn verschillende manieren om een windscherm te maken.Ik kies voor bussels om verschillende redenen.Bussels zijn zeer handelbaar tussen de takken van de bomen die op de berm staan want mijn windscherm bestaat uit een berm van 1,5m hoog, verhoogd met ongeveer 1m bussels. Ik werp eerst de bussels achteraan op de berm en schik ze dan aaneengesloten. In de winter is de samenstelling van de berm goed zichtbaar. Eens er bladeren aan de bomen en struiken staanis er, aan de tuinkant, van berm en bussels nog heel weinig te zien.
Die takkenhaag "zakt" stelselmatig en zo kan ik mijn nieuw snoeiafval steeds aanvullen. Bussels verteren niet zo vlug als een smal laagje takken dat langs beide kanten aan weer en wind, direct zijn blootgesteld.
Als je geïnteresseerd bent hoe ik dit toepas wil ik gerust wat foto's doorsturen. Dit lees ik natuurlijk zeer graag en ga er gretig op in.Hoe meer fotomateriaal ik krijg hoe beter.Ik plaatst anoniem, op naam of met je initialen. Aan jou de keuze. Wie fotomateriaal heeft over eigen tuin; laat maar komen hoor naar... dalae@pandora.be
Gedurende de bladloze periode valt mijn windkering aan de noord -oostkant van de tuin, goed op.
Gedurende deze periode zie je de laag bussels van bijna overal in de tuin.
Hier de achterkant van de berm onder een laagje sneeuw. Wat je niet echt ziet is dat die stilaan over de hele lengte begroeid is met traag groeiende klimop, . .
Gedurende de groene periode van het jaar kan je op de meeste plaatsen enkel de berm vermoeden. .
Dan vormen haag, berm, bomen en struiken één groen scherm en van de bussels is op de meeste plaatsen niets te zien.
Vorige zomer nam ik, op de rand van het Tudor domein van stad Brugge deze foto. Hier zie je hoe particulieren hun boseigendom afschermen op een andere manier. Ik werkte zes jaar op het domein. Deze wand heb ik zien groeien en nu is die aan de aanpalende Tudor zijden, volledig af. Volgens mij is de bedoeling, om de vele loslopende honden van wandelaars, buiten hun bostuin te houden.
Snoeihout opbinden is veel bukkenen dus sterk rugbelastend.Het half uur uithouden is voor mij dan ook het maximum haalbare. Soms stop ik reeds na 10 min. al naar gelang de signalen die ik krijg. De laatste tijd heb ik veel gerust en kon ik in een half uurtje de helft van het gesnoeide hout busselen.
De 'cornus' is één wirwar van gekrulde takken.
Om er een fatsoenlijke bussel van te maken bind ik met twee draden.
Al het andere hout gaat gemakkelijker en volstaat één draadje.
Na een half uur werp ik de derde bussel op de groeiende hoop. De helft is verwerkt. Het busselen duurt het dubbele in tijd van het snoeien.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !