Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    31-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe haan in de kippenren

    Het oude haantje is een ouderdomsdood gestorven en moest vervangen worden. Een goede vriend van ons had er een op overschot en heeft die dan ook prompt gebracht.


    Het is een mooi exemplaar passend van kleur en grootte bij onze jonge kippen.  Hij houdt zich op de achtergrond, zo ver mogelijk van mij verwijdert.  Ik hem hem moeten behandelen tegen kalkpoten. Het gebruikte middel is etherische olie (tea tree) in salade olie.  Hij zat nog in een kooi. Toen we hem de eerste keer wilden invrijven was hij bijna gaan vliegen en had ik hem op het nippertje beet. Het was een beetje aan de hardhandige kant. 

     Hij voelt zich aanstonds thuis en toont al van meet af aan wie de baas is.  Het contrast met de tijd van  het oude haantje kan niet groter. Nu hebben we bruin bij bruin. 
     
     
    Toen was het jaren witte haan bij zwarte kippen. Dit jaar moest ik vernieuwen. Ik wilde zwarte bestellen en moest er veertien dagen op wachten. Er waren twee bestelde kippen niet afgehaald en die kon ik direct meenemen. Dat het bruine waren na vele jaren altijd zwarte, was voor mij geen bezwaar.

    31-07-2011 om 10:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie op bewaren van appelmoes

    Deze morgen vond ik een reactie in mijn mailbox aangaande de eenvoudige methode van fruit en groenten te bewaren. 

    Beste,
    Op uw blog zag ik hoe eenvoudig je appelmoes bewaart, in gewone glazen potten.
    Hoelang ongeveer bewaart u deze?
    Kan men dat ook met perziken?
    bedankt,
    Odette

     

    Beste mevrouw Odette, in principe is het mogelijk voor alles wat je maar kan denken .  Mijn vrouwtje gebruikt deze methode voor pruimen, rode kool, rode biet, chutney, ajuinconfituur, alle confituren en appelmoes.  Het gaat immers om kleine hoeveelheden en relatief kleine porties.  Het is een klusje waar je er met je volle aandacht moet bij zijn. Het deksel moet geschroefd worden op een kokend product en de pot moet goed vol zijn maar niet overvol. De potten gaan in de microgolfoven voor deze bewerking.  

    Wat de bewaarduur betreft is dat normaal gezien een voorraad voor maar een deel van de winter (vb. een rode kool die te groot is om in 1 keer op te eten) of tot de volgende oogst (vb. confituur)  Deze methode wordt gebruikt voor relatief korte perioden. 
    Toch waren we eens een bokaaltje rode kolen vergeten.  Het tweede jaar, bij een beurt op orde brengen van de koele berging werd hij ontdenkt.  De kolen waren wat verkleurd maar de smaak was nog prima.  Confituren en alle gerechten waar suiker is bijgevoegd houden  veel langer. 


    Wat de smaak betreft  moet je het eens uitproberen want over smaak en kleur moet je geen dispuut aangaan.  Het is zinloos. 


    Toen ik de appelmoes wilde bergen zag ik nog een pot staan van 2009. Deze pot is nog goed eetbaar maar zoals je ziet is de appelmoes donkerder geworden. Hij bewaart veel langer dan groenten en dit door de inwerking van de natuurlijke suikers.



    30-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    28-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appelmoes

    Het is de tijd van de vallende appels.  Zo kreeg ik gisteren enkele emmers afvallers toegestoken.  Vandaag dus eerst en vooral schillen en inleggen tot einde van het werk. 



    Het is appels schillen tot je vingers er krom van staan. 


    Er is meer afval dan bruikbare appel. 


    We bewaren de kant en klare appelmoes in bokalen door kokend heet te verwarmen en er het deksel zo op te schroeven.

    28-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dagje rommelen

    Het weer was deze morgen niet zo best.  Veel regen was er niet maar droog is toch anders.

    Ik besloot een dag je te rommelen met een eerste bezoek aan het containerpark. Maar het viel toch wel anders uit.
     
     Tot de middag heb ik prei gekuist en gesneden voor de diepvries. De zomerprei begon door te schieten en we besloten om ze in te vriezen. Ik heb vlug nog een paar rode bieten van het ras 'Cylindra' gekookt in de stoompot en laten afkoelen.  
     


    Eens afgekoeld met de pel er nog aan zien ze er dof uit van kleur. 


    Van zodra je ze pelt, wat bijzonder vlot gaat blinken ze fel karmijnrood.
    Deze middag kreeg ik bezoek van een vriend die een krielhaantje bracht en ik liet hem eens proeven van die biet die enkel was gekookt.  Van een bijsmaak naar aarde is er helemaal geen sprake.  En zeggen dat ze nog niet eens gekruid waren en er ook nog geen dressing werd aan toegevoegd. 

     Voor de gelegenheid, zomaar, drink ik een fijn 'witteke' op jullie aller gezondheid en dan weer aan de slag.  Mijn vrouw had deze morgen de koele berging geruimd en enkele kartons buitenmaatse bokalen verzameld die we samen met gebroken glas, wat versleten potten en pannen, enkel in onbruik geraakte elektronische apparaten en heel veel plastiek potjes uit mijn verzameling van jaren ver. De auto zat vol tot tegen het dak. Anderhalf uur zijn we weg geweest want in het containerpark is het zoeken waar wat moet gedeponeerd worden. Het was er, volgens een personeelslid, zo druk als anders op een zaterdag.

    27-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkuis moestuin

    De opkuis van de moestuin is dringend nodig.  Ik begon achteraan. 


    Eerst werd de venkel op eentje gezet en gewied.  Dan werd de grond omgewoeld met de driehaak.


    Van de knolselder werden de liggen bladeren verwijderd en de ajuin gewied en daarna de grond los gewoeld. 


    De gladiolen werden opgebonden aan de tuindraad en gewied.  Tenslotte werd de grond waar de paksoi komt ook losgewoeld zodat het kiemend kruid geen kans krijgt.  100 gladiolen planten is klein bier maar ze tot de bloei recht houden is  andere koek.  Staan ze aan een afsluitingsdraad dan gaat het nog relatief gemakkelijk. 


    Tussen het kleifruit is het paadje erg vuil aan het komen.  Er zijn dus nog tussendoor werkjes in overvloed.

    26-07-2011 om 13:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de winterprei bij bemesten
    De moestuin is verre van onkruidvrij maar tussenin pak ik dat aan.  Beetje bij beetje slaag ik daar wel in.


    Vandaag was het de beurt aan de winterprei die op bepaalde plaatsen overwoekerd raakte.

      Doorsnee genomen kon het er nog mee door.


    Met de prei kregen ook de gladiolen aan de tuindraad hun beurt. 


    Eens het grootste onkruid uitgetrokken maak ik langs één kant een klein voortje waarin ik de smeerwortel gier kan gieten.


    Dan wordt langs beide zijden de grond doortrokken met de blauwe drietandhaak. Wat de gier betreft wordt dit om de veertien dagen herhaald tot de eerste week van september.

    25-07-2011 om 14:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reacties en recepten

    Als er nog interessante reacties binnen komen over het invriezen van zaden, zoals het vandaag het geval is, dan voeg ik ze toe op de bijdrage van 21-07-2011

     

    Naar aanleiding van de pluk van onze eerste Zapallito’s, zocht ik recepten met zomer pompoentjes op.  Ik koos één recept uit.  


    Gratin van pompoen met spek en Comté

     

    Ingrediënten

    -1 dikke snede gerookt spek

    -1 snede pompoen

    -200 g geraspte comté

    -bechamelsaus

    4 soufflébakvormpjes

     

    Bereidingswijze

    -Verwijder het zwoerd van het spek, snij de plak in fijne reepjes en bak deze aan.

    -Verwijder het vel en de pitten van de pompoen, snij het vruchtvlees in blokjes en laat dit enkele minuten koken in ongezouten kokend water.

    -Prik met een vork in de stukjes om te zien of ze gaar zijn en giet het water af.

    -Plet vervolgens de pompoenstukjes met een vork plat.

    -Neem de 4 ramequins(bakvormpje) en bedek de bodem van elk vormpje met een laagje gebakken spekreepjes.

    -Bedek deze eerste laag met de geraspte Comté.

    -Spreid er vervolgens de pompoenbereiding over zodat de ramequin al voor 2/3 gevuld is.

    -Leg bovenop de pompoenlaag nog een laagje spekreepjes en bedek met een beetje bechamelsaus.

    -bestrooi met wat geraspte Comté en een slag van de pepermolen.

    -Laat de 4 ramequins gedurende 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C.

    Tip: Haal ze nadien uit de oven, serveer de gratin in de ramequins of draai ze om op het bord.

     http://www.solo.be/nl/my-open-kitchen/uitgebreid-zoeken.htm?q=Pompoen&cat=1-solo

    Op deze site staan er 35 recepten met pompoen, o.a.
    Kwarteltje met terrine van pompoen 
     
    Smakelijk eten.

    24-07-2011 om 12:07 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pompoenen

    Einde mei, bij het planten van de Zapallito (zomerpompoen), was het bijzonder droog zodat ik de planten veel en lang moest aangieten.  Ze kwamen uiteindelijk toch in hun groei. 


    Deze foto is genomen op 25-5 van dit jaar.



    Nu  we reeds meerdere weken met kwakkelweer opgeschept zitten staan ze er prachtig bij. 


    Ik kon mijn eerste vruchten oogsten.  


    Het knippen is bemoeilijkt omdat de vruchten in de kern van de plant, zeer dicht bij de stam staan en soms heel dicht opeen.


    De geel-oranje winterpompoenen kwamen nog moeilijker dan de zapallito op gang maar beginnen nu toch ook uit te breiden en vruchten te vormen.

    23-07-2011 om 06:30 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ongunstig weer

    Het is ongunstig weer om te werken in de tuin en zeker om de tuin onkruidvrij te houden. 


    Ik ben er in geslaagd, tussen twee vlagen door,  om de vijver vrij te maken door drastisch te knippen. 


    Nu kunnen de kleinkinderen opnieuw, door de afsluiting heen, de visjes zeer goed observeren. 


    De zo goed als rijpe ui verdwijnt stilaan onder een ongewenst groen tapijt.  
     

    Twee maal, tussen de vlagen in,  een half uur op de knieën en dat is het resultaat. Je moet wel de ranken juist leggen en je ene hand op de sjalot leggen zodat de plant in de grond blijft.  Drie volle emmers scharrelmateriaal voor de kippen, bracht het op.  Zo kan de sjalot beter afrijpen. 



    Door het minder gunstige weer is de venkel zeer ongelijk gekiemd en moet dringend uitgedund worden.  De schilderwerken gaan ook niet vooruit maar het weerbericht geeft weer hoop.  Hopelijk is het geen valse.



    22-07-2011 om 17:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaden invriezen

     

     Ik kreeg volgende antwoorden in verband met het invriezen van zaden.
    1.Dag Daniël,

    Er worden jaarlijks heel wat zaden ingevroren om ze voor de toekomst te bewaren.

    Bij het invriezen zijn er enkele basismaatregelen in acht te nemen.

    Je moet ze vochtvrij inpakken, vb vacuüm trekken en ze daarna in een goede verpakking op minimum -20° invriezen als ze een heel eind moeten bewaren!

    Er is op de Zuidpool een zadenbank die heel wat zaden invriest om te bewaren voor het nageslacht.

    Groeten en succes met het invriezen.

    2.

    naar mijn mening en uit een documentaire is er een zaadbank geinstalleerd in het hoge noorden

    daar bewaren ze al de soorten zaad van de aarde om bij grote tegenslag !!!!

    opnieuw te kunnen gebruiken

    daar bewaren ze het zaad op een diepe vriestemperatuur jaren aan een stuk

    en ze weten dat het terug vruchtbaar is anders zouden ze het niet doen

    dus is het mogelijk

     ivan.


    3.

    Beste Ivan,

    Groot gelijk:

    http://www.ehow.com/how_5578968_freeze-vegetable-seeds-storage.html geeft zelfs aan hoe je dat moet doen. Vooral (zelfgewonnen of gekochte) zaden met een beperkte kiemkracht, zoals bijvoorbeeld pastinaak & schorseneer, zijn goeie kandidaten voor vriesbewaring. Mijn bonen & erwten gaan zelfs allemaal 3 dagen de vriezer in: tegen de beestjes.

    Hartelijke groeten,

    Lieven


    Heb je zin om het eens te proberen...ga je gang.   Ook ik wens je veel succes.

    Op het net  vond ik op de site http://pooljaar.nl/weten/2008/02/27/zaadbank-spitsbergen-geopend/ onderstaande tekst:

    27 februari 2008
    Remy van den Brand   Nieuws, Spitsbergen

    De Svalbard Global Seed Vault is deze week officieel geopend. Die wordt ook wel omschreven als de Doomsday vault of ark van Noach. Het project wordt gefinancierd door de Noorse overheid.

    De zaadbank bevat - zoals de naam al zegt - zaden van gewassen uit de hele wereld en bevindt zich - zoals de naam al zegt - op Spitsbergen. Svalbard is de Noorse naam voor Spitsbergen. De opslag bevindt zich voor het grootste gedeelte ondergronds, in een berg in de plaats Longyearbyen. In totaal passen er 2,25 miljard zaden in, die bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden Celsius. 

    Is het nu -18 of -20° ...Het moet lukken.

    21-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over boontjes

    Vandaag wil ik het hebben over bonen telen.  Dit naar aanleiding van het feit dat het dit jaar hier in mijn tuin niet zo best lukt, vooral dan met de staakboontjes.
     

    Ik kan jullie verwijzen naar een site waar het één en ander wordt uit de doeken gedaan over de teelt van bonen. 
    Die site is:
    http://www.zadengids.be/index.php?menu=285
    Dit is maar één van de vele die het over boontjes hebben.  Hier komt nog een  voorbeeld:

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen_teelt.htm  

    Ook op deze site kan je terecht...je zoekt maar uit.

    later op de dag wordt verder aan gewerkt

    19-07-2011 om 07:21 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.regen

    De regen was hoognodig voor veld en tuin.  Dat die nu juist in het bouwverlof komt is voor heel veel mensen een grote tegenvaller.  Ook voor mij is het een beetje een tegenvaller.  Het wrijven en verven van ramen en deuren ligt stil en ook in de tuin kan ik amper terecht. 


    De courgettes zijn in hun nopjes en zo goed als elke dag kan ik er op elke plant één bvrucht oogsten. 


    De ajuinen en sjalotten zijn aan het afrijpen in de regen en de nattigheid.  Dan is het maar de vraag of ze zoals vorig jaar niet opnieuw massaal zullen rotten. 


    De prei doet het zeer goed.

     Gelukkig heb ik weinig kropsalades staan. Die rotten gemakkelijker bij zo'n rotweer dan die open krulsalades. .

     Een 'kaardebol' die
    witschimmels kreeg in de kruidentuin knipte ik af en die belande op de teerhoop voor zieke planten en zaadhoudend onkruid. 


    De wortel moet er nog uit en de lege plaats wordt dan opgevuld. 


    De vijver is veel meer dicht gegroeid dan andere jaren.
     

    Daar ben ik, tussen de vlagen in, beginnen knippen.



    18-07-2011 om 07:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mesclun

    Mesclun:

    Heb je er nooit van gehoord?  Troost je het is ook mijn eerste keer.  Bij het zoeken naar sla soorten, kwam dat opduiken.

     

    Dit is een mengsel van jonge groene en gele, rode salades   en verse groene kruiden maar mogelijks ook eetbare bloemen    n. 

    Door het mengen verschillende structuren,smaken, kruidigheid en bitterheid, Kan je een mengeling samenstellen en tot een fijn en smakelijk geheel komen.  
    Mesclun is dus niets anders dan een salademengeling, gekruid met verse kruiden en soms verfraaid met eetbare bloemen, alles naar eigen smaak. Let op dat je er geen miskleun van maakt.

    Mogelijke elementen voor de mengeling:

    Rucola, gefriseerde sla, radichio, wat een soort cichorei is zoals ook groenlof en roodlof. Dan heb je nog eikenbladsla, andijvie, zurkel, veldsla, molsla enz.

    Mesclun stel je zelf samen naar eigen verbeelding en smaak.n Voeg er eetbare bloemen aan toe en kruiden zoals baslicum daslook ajuinpijpjes enz.

    Mesclun dekt dus de lading:
    Gemengde sla, verse kruiden en eetbare bloemen.

    Wil je een reeks mesclun recepten , ga dan naar: http://www.smulweb.nl/recepten/kinder/&query=salade+mesclun

     een tip. reis naar  Séguret in de Provence
    en bezoek er het restaurant   Le Mesclun    
    Restaurant Le Mesclun
    Séguret, Vaucluse, Provence  
    Dit aantrekkelijke restaurant ligt midden in Séguret, een typisch Provençaals dorp dat tot de ‘Plus Beaux Villages de France’ (mooiste dorpen van Frankrijk) wordt gerekend.

    Eet er smakelijk of ga in eigen keuken aan de slag en volg je fantasie.

    16-07-2011 om 06:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie met vragen

    Iemand stelt mij vragen per mail: Op deze vragen wil ik hier antwoorden zodat zoveel mogelijk beginners en andere tuinders daar mee uit kunnen leren.  Weet wel dat er nooit domme vragen zijn hé!  Dus met alle vragen, vooral over de moestuin, kan je hier terecht. Voor andere vragen kan ik altijd terecht bij mensen van velt die daar sterk in zijn.  De tuinclub is daar een uitstekende gelegenheid voor.

     

    Ik ben hier nog eens met wat vraagjes, hopend op een helpend antwoord.

     

    Ik heb dit jaar 6 perceeltjes opgemaakt:

    1: peulgewassen

    2: aardappelen

    3: ajuin/sjalot

    4: courgette/pompoen

    5: prei

    6: spruitkool/groene kool

    Waar staan jouw bladgewassen?

    Nu heb ik reeds een tijdje alle aardappelen geoogst en de sjalotten zijn ook reeds aan het opdrogen. 

    Omdat ik liever geen grond laat braak liggen, ben ik van plan om op het perceel van de aardappelen nu nog selder te planten

    en op het perceel van sjalot nog pastinaak.   

    Zou dit een verstandige keuze zijn? Of wat kan je aanraden als nateelt bij aardappelenIk weet dat prei meest aangeraden wordt, maar ik hou liever een perceel apart voor prei omdat ik ze reeds in mei uitplant.  

    met vriendelijke groeten

     

    Snij selder kan je nog zaaien tot eind juli  

    De gewone selder kan je enkel nu nog in ‘weeuwenteelt’ kweken  t.t.z.  in augustus zaaien en dan in oktober, begin november onder glas planten om daar te overwinteren om dan te oogsten van maart tot mei.

     

    In het tuinkalender staat de laatste zaai voor pastinaak aangegeven op einde juni.  De groenten die je na ajuin en of aardappelen ideaal kan plaatsen zijn de typische najaarsgroenten zoals  venkel   , groenlof   (hier op het wachtrek om van zodra er plaats is in de tuin, uitgeplant te worden.)
    ,roodlof, andijvie, boerenkool, een laatste plant gewone sla, paksoi, spinazie (herfstrassen)  en later veldsla. 

     

    Prei einde mei begin juni planten is uitstekend, in juli is het volgens mij wat aan de late kant.   Het kan hoor maar de prei zal enkel bij uitzonderlijk vochtig warm weer en degelijke bijbemesting met bv plantengier, tot volle wasdom komen.
    Je ziet er is keuze in overvloed om je tuin tot laat in het jaar vol groenten te hebben. Doe een keuze volgens het advies van diegene die het allemaal moet klaar maken en smakelijk op tafel brengen.

     

    14-07-2011 om 06:32 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paksoi

    Het verven is in feite, de twee droge dagen,  niets anders geworden dan wrijven.  Eerst gebruikte ik een afbijter op waterbasis  en daarna een schuurpapier  nr. 100.

    Tussenin kom ik ook in de tuin.  Het verspenen van de venkel, de

     

    boerenkool en het groenlof   heb ik afgewerkt door elke dag een paar bakjes blokjes te stampen en te beplanten. 

    Er kan ook nog gezaaid worden

    Als je kijkt op het zaaikalender van velt, dan vind je bv. voor paksoi de zaaitijd op 18 juli geplaatst  maar in feite kan je zaaien vanaf 10 juli tot uiterlijk  15 augustus.  
    Bij de aankoop van paksoizaad  moet je zeker kijken dat er op de verpakking vermeld staat dat die soort niet gemakkelijk doorschiet.  Ik zaai de paksoi ook in een bakje om dan te verspenen en later in mijn tuin uit te planten.

     

    Paksoi is zeker een ideale groente om te wokken  maar nu zijn we pas aan het zaaien toe.  Het is goed de gewoonte aan te nemen als je iets zaait , vooraf eens het net af te schuimen naar recepten om te zien of het water in je mond komt.  Kijk ook of het gebruik van vetstoffen binnen de perken blijft want niets is lastiger dan stevig overgewicht.  Komt het water je dan in de mond,  dan moet je die groente zeker opnieuw zaaien of voor de eerste keer uitproberen.

    13-07-2011 om 08:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomatenziekte bestrijden

    Omdat ik geen ervaring heb met schimmels op tomaten heb ik advies ingewonnen bij een ervaren moestuinlesgever van velt. 

     Het verdict klonk hard…alle aangetaste bladeren wegsnijden.  En ik maar knippen.  Bij nader toezien was de aantasting veel erger dan eerst vermoed. Ik heb er een akelig onwennig gevoel bij. 


    De opbrengst in één oogopslag en zo best is het niet. Ik heb een serre onzedige tomaten open en bloot.  Wat zal er hiermee geworden. Ik heb alvast één voornemen genomen dat niet te verwaarlozen valt.  Er wordt, van zodra de serre helemaal leeg is,  zwavelpoeder gebrand en de ramen worden met pure azijn gewassen. 


    Hopelijk worden de minitomaten buiten ook niet aangetast. Hier zijn de eerste tomaatjes reeds geoogst. Volgend jaar ga ik terug over op gewone tomaten.  Nu nog de juiste keuze maken van een plaagbestendig ras en eens helemaal zelf kweken.


    10-07-2011 om 10:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ziekte in de serre

    De moestuin doet het goed behalve de staakbonen die maar niet in hun groei komen en een mindere te late oogst laten vermoeden, 1 courgette die niet voldoende wortels had door mollen ondergraving en de tomaten in serre die aangetast zijn door schimmels. Vorige week merkte ik het plots op.


    Omdat ik met andere dingen zo druk bezig was ben ik nu pas echt bewust geworden dat ik er iets moet aan doen. Onderaan is het zo erg dat knippen van de bladeren en laten verbranden de enige oplossing is. 


    Het zit reeds tot bijna ooghoogte.  Ik hoop dat Bordeaulese pap daar nog zal helpen maar ik vrees. Dus knippen maar en beter gisteren dan vandaag.. 


    Hogerop zijn de bladeren nog vlekkeloos maar het komt heel vlug aanrukken. 


    De courgette die opkrulde en geen vruchten gaf heb ik vervangen door basilicum. De plant had bijna geen wortelgestel en was ondergraven door de mollen. 


    De staakboontjes beginnen eindelijk een scheut te krijgen  maar of er grote opbrengst zal zijn betwijfel ik.

    Gedurende de ongeveer dertig jaar als velter heb ik nooit ziekten gehad in de serre maar vorig jaar ben ik vergeten  zwavelpoeder te branden.  Oud worden en vergeten hé.

    09-07-2011 om 09:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verspenen

    Ook het verspenen gebeurt als tussendoortje voor de hoofdbezigheid.  Deze week is het niet verven van deuren en vensters maar een kleinkind een week op verlof.  Iedere opa weet wat dit betekent. 


    Onder het bakje met zaailingen die dringend moeten verspeend worden staan de bakjes met gestampte blokjes,  waarvoor ik wat hulp kreeg van mijn buurman die de blokjes in de bakken klasseerde terwijl ik zo veel tijd won en enkel potjes moest stampen. 


    Van de boerenkool is voldoende verspeend.  Van het groenlof is één van de vier bakjes klaar. 


    De rest van de bakjes met potjes zal  gebruikt worden om de venkel te verspenen.  Volgende week is de hoofdbezigheid opnieuw wrijven en verven.

    08-07-2011 om 11:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.selder oogsten

    Ik heb de groene selder voor de eerste keer afgeknipt tot op een paar vingers boven de grond.

     Het is goed om de selder helemaal af te snijden zonder het hart te raken en dat terwijl ze nog heel mals is.



    Zo is er niets van verlies op. Het klaar maken voor de vriezer  is in een handomdraai af gewerkt. 


    Het wassen gebeurt in drie keer en dan wordt alles fijn gesneden en  in grote dozen op geborgen.  

     Wie denk je die hielp om de selder in dozen te bergen en te stapelen vooraleer ze de diepvries in moesten.

    07-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomersnoei

    Op 25 juni was er zomersnoei.  Ik geef enkele sfeerfoto's.









    Uitleg geven hoe alles in elkaar zit kan ik niet omdat ik geen nota's nam.. We konden zien hoe jonge boompjes in evenwicht kwamen en hoe je bomen uitdunt met teveel takken en hoe ook vruchten opgeofferd werden waardoor de blijven vruchten meer kans kregen om zich te ontwikkelen.



    05-07-2011 om 11:54 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!