Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    15-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkuis moestuin

    Als er al eens een zonnige dag komt dan pak ik één of andere deel van de tuin aan omdat het er vervuilt bij ligt. 


    Zo heb ik vrijdag bij mooie weer  doorgang tussen de bessenstruiken proper gemaakt. Het paadje groeide dicht en vervuilde stilaan.


    Ik heb eerst de struiken wat bij gesnoeid en dan het onkruid gekapt.  Nu is een droge doorgang bij nat weer opnieuw mogelijk.

    15-08-2011 om 15:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over bonen plus bonenrecepten

    Zijn bij jullie de bonen ook steeds op dezelfde wijze klaar gemaakt of steekt er variatie in het bonenmenu?  Ik ging op het net op zoek naar recepten  maar stootte op namen van bonen die ik niet ken en dus wilde ik die leren kennen.  Zo beperkt mijn bijdrage over recepten tot een URL.  http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/sperziebonen/  Is een site met enkel recepten

    Ik zocht verder  http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?4622 

    hier vond ik interessante tips oa. :

    Zoet, zuur, zout

    Bonen die in bijv. tomaten of azijn worden gekookt, worden niet zacht. Suiker, zout en zuren verharden de huid van de bonen. (Hé, vandaar de opmerking bij de bereiding van fagiolini in umido, dat de bonen niet gaar lijken te worden.) De tip uit The Bean Bible is om bonen eerst te koken en halverwege de rest toe te voegen, zoals bijv. zout.[6]

    Flatulentie

    Oftewel: winderigheid. [6] Dit komt het meest voor bij het consumeren van (gedroogde) bonen. Bruine bonen, kidney bonen, witte bonen, enzovoorts. Het ligt aan de oligosacchariden. Dit zijn stoffen die gezond zijn en de goede werking van de dikke darm bevorderen. Maar te veel is niet prettig. Wat te doen?

    -Week de bonen lang, ververs het weekwater enkele keren.

    -Koop gedroogde bonen uit de meest recente oogst.

    -Kook de bonen eerst in ongezouten water voor en giet het kookwater weg (volg dan gewoon weer het recept).

    -Bij taaie bonen na koken, maar voor verdere verwerking, eerst de vel verwijderen. (Maar dat is een hele klus).

    -Kook bonen met de volgende kruiden of ingrediënten:
    Mexicaanse stijl: epasote
    Indiaas: gember, venkelzaad, kurkuma
    Mediterraan: spinazie, snijbiet, groenten uit de chicorei-familie (bladchicorei, radichio, andijvie, witlof, enz.)
    Noord-Europees: bonenkruid

     http://tokowijzer.nl/2011/04/08/mungbonen/

    geeft uitleg over de mungboon(taugé)

     

    op de site http://www.alva.be/nl/kouseband.htm vond ik de uitleg over de kouseband boon

    Kouseband is de Surinaamse naam voor een zeer lange, dunne, ronde, veterachtige boon, die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig is, maar behalve in vele tropische landen ook in Nederland wordt geteeld.
    Zij is in de tropen een belangrijk voedingsgewas. De peulen worden in ons klimaat 14-25cm lang, in de tropen veel langer.

    Koopinformatie:
    Kouseband van Nederlandse bodem is te koop van half juni tot november, de geďmporteerde uiteraard het hele jaar.
    De bonen moeten jong en sappig zijn en niet slap aanvoelen. Oudere bonen worden al gauw stug. Kouseband kan een paar dagen in de koelkast worden bewaard.
    Op de site  
    http://www.encyclo.nl/begrip/ge%C4%8Fmporteerd zocht ik naar de betekenis van –geďmporteerde- maar er was geen te vinden

    Smaak:
    De smaak van kouseband komt vrijwel overeen met die van sperziebonen, is alleen iets pittiger.

    Behandeling:
    Kouseband wordt net zo gewassen en schoongemaakt als sperziebonen: de puntjes eraf snijden en zo nodig de bonen afhalen. Snijd de bonen tamelijk klein: in stukjes van 3 ŕ 4 cm. Kook ze daarna in weinig water in ca. 15 min. gaar.

    Mogelijkheden:
    * Gekookte kouseband kan op smaak worden gebracht met nootmuskaat, scheutje ketjap, gebakken champignons en fijngesneden kervel, stukjes tomaat en basilicum, blokjes uitgebakken rookspek, fijngesneden en even meegekookte stukjes witte of gele paprika, gesnipperde ui.

    * Combineren met andere gekookte groenten als worteltjes en maďskorrels
    * In salade met : fijngesneden venkelknol, bleekselderij, paprika en/of tomaat; samen met blokjes ham, stukjes kip of hardgekookte eieren.
    * Geschikte (verse) tuinkruiden in combinatie met kouseband zijn: peterselie, bonekruid, dille, dragon, kervel, kruizemunt, lavas, selderij en venkel.
    * Alle recepten voor sperziebonen zijn ook kouseband te gebruiken.

    Voedingswaarde:
    Vitamine C : veel
    B-caroteen : aanwezig
    Ijzer : ruim aanwezig
    K-joules : 167 per 100gr (40 Kcal)


    Wat regenweer en het ontbreken van verf om verder ons huis af te werken toch kan met zich meebrengen hé maar daarvoor moet je vroeg uit te veren of niets anders voor handen hebben.
       Toch kon ik het niet laten om jullie te laten watertanden op enkele foto's van klaar gemaakte schotels met boontjes. Laat je maar gaan in de keuken en je moet me niet uitnodigen want ik heb het te druk.

    14-08-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 soorten bonen plukken

    Ja inderdaad, dit jaar heb ik 4 soorten bonen geplant. 
     


    Eerst de staakbonen waar ik 2 soorten plantte.  Links de snijbonen is: 'Stoksnijboon Helda' van De Bolster. Rechts de fijne lange boontjes die ik de naam gaf 'Hombeekboon'.



    De snijbonen werden eerst verlezen en gesneden en dan geblancheerd voor de diepvries.


    Daarna kwamen de Hombeekbonen aan de beurt, bestemd voor directe consummatie..



    Met de struikboontjes had ik meer mijn pluk.  De groene Oxinelboon, waar het de tweede pluk was bevonden zich reeds meerder rottende exemplaren die de grond raakten. 

     Eens de rottende exemplaren er uit verwijderd waren had ik toch een tamelijke hoeveelheid gezonde vruchten over.



    Voor de paarse 'Amethist' van Vilmorin was het de eerste pluk.  Hier waren uiteraard geen rotte te bespeuren.  Als het niet vlugger wat zonniger wordt dan zullen daar bij de tweede pluk ook wel rotte voorkomen. Na de eerste pluk staan de struiken niet meer zo fier rechtop als ervoor.




    13-08-2011 om 12:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rustig aan

    Luisterend naar mijn lichaam voelde ik mijn rug zeggen: ‘Kalm aan hé makker of ik hou het niet meer vol’.  Het komt ook goed uit want we wachten op de juiste verf en dat kan nog eventjes duren.
     


    Het enige wat ik gedurende die twee dagen verrichte in de tuin, was het gras maaien in een oase van groen. 


    Het maaien ruimde meteen ook  het scheerafval van de haag op. Zo beschikte ik over een tamelijke hoeveelheid verse ‘mulch’.  Nu kan ik de grond tussen de groenten verder afdekken waar die voldoende groot zijn.

     Tot en met de rode biet werd mulch aan gebracht.


    Bij het groenlof werd de laag niet zo dik gelegd omwille van de grootte van de planten. 


    Bij de venkel en de salade (laatste rij) werd vorige maaibeurt reeds begonnen met afdekken.  De mulchfoto's, werden deze morgen in de vroegte genomen.



    12-08-2011 om 11:37 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie met vraag

    Een reactie met duidelijke vraag. 

    Wij Marc en Linda uit Gistel zijn het eerste jaar lid van Velt Jabbeke.
    -We hebben een rode biet laten overwinteren en daarvan willen we zelf zaad oogsten.

    1-Hoelang duurt het voor we die stelen met (bijna zaad,) mogen afsnijden?. Ik denk dat het zaad nog onvoldoende volgroeid is.

    -Kan het dat dit nu nog niet mag geoogst worden?

    -Vele zaden in de natuur zijn toch al rijp?
    -Wat denk jij?
    mvg
    Marc en Linda


    Omdat ik daar geen ondervinding mee heb ben ik op zoek gegaan in boeken en op het internet.  Het is nu eenmaal zo dat er over het winnen van bietenzaad heel weinig literatuur te vinden is.  Telkens lijkt het erop dat het afradend element sterk aanwezig is.

    Zelf zaad winnen:
    -Enkel indien geen F1-hybride soorten werden gebruikt.
    -Zaadwinning kan best, toch voorzichtigheid omwille kruisbestuivingen! Kruist snel met voederbiet, warmoes of de snijbiet, suikerbiet...
    -Het zijn dan ook ‘wind –bestuivers’.
    -Het is een ‘lange dag plant’ (bloeit als de” dagen lang zijn), dit verklaart de bloei in de zomermaanden.  zie  
    http://www.tuinadvies.be/groente_rode_biet.htm 

    -In boeken komt de uitleg daar ongeveer mee overeen. Enkel de formulering is anders terwijl de inhoud overeenstemt.
    -Een plant die enkel in  de zomer bloeit kan pas rijp zaad geven in de late herfst.  Je kan bijgevolg nu zeker nog niet oogsten. 
    -Het zaad en d
    e zaadstengels moeten bruin kleuren.



    Jullie zijn pas nu lid van velt maar hoe lang zijn jullie reeds met tuinieren bezig?  Zaden winnen wordt algemeen afgeraden aan beginners.

     
    Hoe wint men zelf bietenzaad?  Is een fantastische vraag voor onze tuinclub.  Ik nodig jullie dan ook uit naar de eerstvolgende tuinclub die telkens gehouden wordt op zondag voormiddag van 10 tot 12u.  Daar stel je heel eenvoudig de vraag en er zal een antwoord gegeven worden.
    De datum en het adres van de tuinclub wordt op tijd vermeld in 'de Jabbeekse veltflap' en normaal gezien ook hier op de blog.  Onder onze oudere leden zal er wel iemand zijn die ooit bietenzaad zelf tot rijpen bracht.  Ik zeg dan ook…’Tot op de eerstvolgende tuinclub!

     

    Dit is een zaadstengel van snijbiet met een zaadvorming gelijklopend met die van rode biet.  Elk jaar heb ik snijbiet die onder de vijgenboom spontaan uitschiet en telkens weer opnieuw in zaad komt zonder dat ik er iets voor doe.

    11-08-2011 om 17:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werkjes tussendoor

    Het verven zal het hele groot verlof domineren.  Er is een probleem met de tweede pot verf die een totaal andere kleur had dan de eerste terwijl we dezelfde kleur wilden.  Dit kan je alleen voor hebben als je met die moderne methode van mengkleuren werkt.  Als  de mengmachine tilt slaat, zoals in ons geval, zit je met de miserie.


    Vroeg in de morgen, eerst en vooral plukte ik  de broccoli.  Het is reeds de zesde of zevende pluk. 


    Verdeeld over de dag heb ik de haag, achter in de tuin, de eerste scheerbeurt van het jaar gegeven.  Het was een zware bevalling.  De scheuten waren de lang en te dik geworden.  
     

    In de late namiddag was de klus dan toch geklaard.  Hopelijk blijft het vandaag droog zodat ik samen met het gras  ook de takjes van de haag kan mee maaien.  

    10-08-2011 om 07:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tomaten binnen en buiten

    Iedere dag volg ik de tomaten, met toegespitste aandacht, zowel binnen als buiten.

     
    In de serre (de kas) rijpen ze vlugger dan ik had verwacht.


    Ze worden geplukt bij bleekrode kleur.  Als ik ze langer laat hangen is er risico dat ze, door de vochtigheid en de kou, gaan splijten . Ja, zo'n rotte zomer beleven wij.  Normaal heb je dat fenomeen pas eind september als de nachten kouder worden. 
    Buiten moet ik eerst een volle of halve droge dag hebben eer ik ze goed kan behandelen met heermoes.  Het heeft weinig zin als er om de haverklap een duchtige vlaag regen, het product eraf spoelt. Hier is het best, bij dat kille regenweer, ze te plukken van zohaast ze oranje kleuren.  Want hier splijten ze nog vlugger dan binnen.



    Buiten moet ik eerst een volle of halve droge dag hebben eer ik ze goed kan behandelen met heermoes.  Het heeft weinig zin als er om de haverklap een duchtige vlaag regen, het product eraf spoelt. Hier is het best, bij dat koude vlagenweer, ze te plukken van zohaast ze oranje kleuren.  Hier splijten ze nog vlugger.

    09-08-2011 om 06:23 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minitomaten en heermoesthee

    Door het slechte weer komen nu ook mijn minitomaten in gevaar. 


     Ze groeien zo weelderig dat het binnen in de struiken vochtig bleef. De bladeren worden eerste geel en dan zwart.  Bij warm en droog weer kan je laten groeien wat groeit. 


    Als eerste middel om erger te voorkomen voelde ik mij verplicht om er drastisch in te snoeien.


    Hierdoor wordt heel wat bloei en daarmee eventuele opbrengst weggesneden.

    Om verder onheil te voorkomen heb ik besloten, om nog een tweede middel toe te passen: Heermoes -thee
    Het werd mij sterk  aanbevolen door een velt -vriend. 
    Maar h
    oe maak je dat nu?  Zo stelde ik mij de vraag.  Het antwoord vond ik op het internet. 


    Van vrienden, wiens tuin vergeven is van de zoggenoemde paardenstaarten kreeg ik vers geplukte materie. In mijn tuin is geen stengeltje heermoes te bespeuren.

    De werkwijze die ik gebruikte:
    -500g uitwegen
    -5 liter water toevoegen en aan de koop brengen
    -15 min. laten doorkoken
    -minstens 12u laten natrekken en dan filteren


     Het filteren gebeurt door...
    de 12u lang getrokken en eerst gekookte massa door een fijnmazige zeef te gieten. 


    Het resultaat is een donkerbruine vloeistof die hopelijk door te verstuiven op de planten een positief resultaat zal geven en het vormen van verdere schimmels zal tegen gaan..

    08-08-2011 om 09:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toegestuurde bijdrage

    Ik opende mijn mail en vond er een bericht in  van Bert.  Na eerst wat lijntjes met Bert -literatuur  gaat het over naar de kern van de zaak.  Dit vind ik een ideale bijdrage die ik wat bewerkt heb zonder aan de tekst iets te veranderen..

     

    …..Ik stuur je drie foto's van mijn nieuwe installatie.

    Ik heb dat gehaald uit een Engels tijdschrift (zoveel beter dan onze Vlaamse....).

     

    -Een buis, dichtmaken onderaan maar een gaatje in maken.  Dan volstoppen met brandnetels of smeerwortel en er een fles gevuld met water of zand (voor het gewicht) er bovenop.

    -Een emmer eronder. Ik heb een potje gevonden dat nauw aansluit en dat lijkt me nog beter.



    -Na een tiental dagen begint dat te lopen en komt er  - zoals op foto 3 - een dik zwart vocht uit.


    -Dat 10-15 keer aanlengen en je hebt pure smeerwortelgier.

    -Ik stop er elke week een aantal bladeren bij en het blijft zakken en  druppelen.


    -Het had misschien onder een afdak moeten hangen tegen de regen.

      Nu plaats ik er een deksel op. 

     Dat vind ik leuke vondsten zoals vaak op je blog.


    Mensen, wat houdt er jullie tegen om misschien aan deze vondst een eigen draai te geven...op voorwaarde dat het natuurlijk een verbetering inhoud!

    Moest ik het niet zo druk hebben en wekelijks een paar velt tuinen kunnen bezoeken dan zou je nog verwonderd staan hoeveel vondsten er ongekend zijn, als even zoveel eieren van Colombus.

    Voor het meedelen van deze vondst wil ik jou Bert, van harte danken in  naam van onze talrijke bezoekers.  Wie denkt iets aparts te bezitten mag dit toesturen met tekst en het nodige foto materiaal.  Als je zegt...ik kan niet goed schrijven dan zet ik alles wel op zijn pootjes hoor. Foto's zijn zeer belangrijk.

    07-08-2011 om 06:33 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bonen en vijgen

    Gisteren plukte ik de eerste staakbonen.  Met de rijpe vijgen zijn we reeds een goede maand zoet.  



    Zo worden ze geplukt.  Als je ze te groen van de boom haalt rijpen ze niet sappig.  Als je ze op de boom laat rijpen dan zijn de vogels er mee weg. Na enkele droge vijgen weet je wel wanneer het juiste ogenblik er is om ze te plukken. 


    Enkele dagen narijpen op de vensterbank tot ze helemaal donker paars zijn (bijna zwart) en laat ze maar komen.


    Dit is niet de echte kleur van de boontjes die hier binnen met kunstlicht zijn gefotografeerd. Toen ik bij daglicht een nieuwe foto wou nemen had mijn vrouw ze reeds verwerkt in minestronesoep.


    Hier heb je dan enkele volgroeide exemplaren. Die gekromde daar heb ik zo goed en zo kwaad als het ging gemeten en ik kwam aan +- 30cm.


    Weet je nog dat ik op 4-4-11 een bijdrage leverde over de groenmarkt in Hombeek bij Mechelen?  Dit is dus het resultaat van die boontjes waarvan de kweker verkoper de naam niet meer wist.  Ik heb ze dan maar de 'Hombeek boon' genaamd. De opbrengst is groot niettegenstaande de boontjes in bijzonder droge omstandigheden hebben moeten vechten om te overleven.

    06-08-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plantdag, herfst en wintergroenten

    Er was regen voorspeld voor de namiddag. Ik ben dan maar heel vroeg begonnen met het planten van: gemengde salade, venkel, groenlof en boerenkool.


    Waar er moet geplant worden zijn de voortjes gemaakt en moeten die duchtig begoten worden. Hoe rijmt dat met het slechte weer dat we voortdurend hebben met een poerdroge tuin. Het binnenland krijgt zijn regenvlagen en hier aan de kust, wordt telkens, amper het zand geblust. 


    Zo ziet het er uit na het planten. 


    In de rijenteelt zijn drie rijen vrij gekomen waarvan je er hier twee kunt duiden waar de plankjes liggen. 


    Tussen de selder en de groene struikboontjes, waar de zomerprei stond,  komt een rij groenlof (suikerbrood). 

     Tussen de pastinaak en de paarse boontjes, waar de gemengde salde stond en de ruccola, heb ik een rij boerenkool geplant.


    Tussen de rode biet en de knolselder staat een tweede rij groenlof (elmo). 


    Op vak 5 van de wisselteelt, waar er salade stond, komen venkel en paksoi. 



    De venkel staat er reeds maar waar de winterprei op wachtbed stond komt nog de paksoi. Ik ben echter vergeten die te verspenen zodat ik die rechtstreeks in volle grond moet planten en vochtig houden tot ze in 'trek' zijn. 


    Het komt erop aan op om de plantjes letterlijk in het slijk te planten.


    Dan moet de zon weggehouden worden en daarvoor plaats ik twee gelijke stenen op hun kop.


    Op die stenen leg ik een plank en de volgende morgen ga ik dan een kijkje nemen. 


    En wat stel ik vast bij het wegnemen van de plaat?  Dat de plantjes er even fris bij staan als gisteren middag toen ik ze plantte.

    05-08-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze eerste struikboontjes

    Ja ik koos voor een latere zaai dan gewoonlijk en word beloond met een mooie opbrengst. Ik dacht zo: 'In augustus heb ik meer tijd' maar wat een illusie. Mijn tijdschema zit altijd barstensvol.


    Boontjes plukken is een werkje dat niet laat op zich wachten, vooral als je ze graag fijn, slank en mals lust. Vooraleer ik de grond kon bewerken voor een volgende teelt moest ik de breed open gevallen bonen wat op hun plaats krijgen. Niets is geschikter dan de eerste pluk. 


    De opbrengst bij deze soort (Oxinel van Vilmorin) is bijzonder groot. .


    Eens de boontjes geplukt, heb ik ook ruimte om de grond verder te bewerken.


    Dit is de hoeveelheid na een vluchtige oppervlakkige pluk waar ik enkel op de grootste mikte.  Als de zon dan ook nog van de partij is, dan is het dubbel genieten.

    Om ze te verlezen (beide uiteinden afpitsen met je vingers of met behulp van een schilmesje).  Het is een draadloze boon van hoge (bio) kwaliteit en vooral mals. Voor dit klusje zoek je een schaduwplekje.

    04-08-2011 om 06:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond voorbereiden op het planten

    Na een eerste teelt bewerk ik de grond als voorbereiding voor de volgende teelt.

     Al het materiaal dat nodig is voor deze bewerking wordt aangebracht: meter, delfkoord, spa, hark en grelinette.



    Na het afboorden wordt het paadje, met de bij gehaalde platte schop,  gezuiverd van onkruid. 


    Alle ongewenst groen wordt weg geharkt.


    De grond wordt bemest met samengestelde bio- korelmest. 

     De grond wordt omgewoeld met de woelvork (grelinette).  Ik stel vast dat het opnieuw zeer droog is geworden. 


    Ook de vakjes van de prei, salade en 2 maal van de ajuin worden op dezelfde wijze onder handen genomen. Het planten kan beginnen.  Ik heb gewacht tot na de voorspelde dondervlagen met hevige regen maar hier bij ons is opnieuw amper het zand  geblust.

    03-08-2011 om 09:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond vrij, dus...planten

    Er wordt hevige regen verwacht.


    De sjalotten en ajuin heb ik onder het afdak gebracht.


    De venkel is klaar om uitgeplant te worden.


    Ook een bakje boerenkool verlangt naar de volle grond. 


    -Het groenlof (suikerbrood) is in grote hoeveelheid klaar. Dit is niet allemaal voor mij. Ik help en paar vrienden die nog niet met pensioen zijn.  

    -Het verven wordt enkele dagen op een laag pitje gezet of helemaal stil gepauzeerd.  De tuin gaat even voor.

    -Vandaag doe ik de voorbereiding van de grond.

    -Ook moet het gras dringend gemaaid worden. 

    -De bakjes met planten moeten vóór de avond onder het afdak worden gebracht om niet te lijden onder eventuele slagregen.

    -Het planten stel ik uit tot na de regen.

    02-08-2011 om 08:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sjalot en ajuin oogsten

    Nu de pijpjes van sjalot en ajuin volledig zijn opgeoogst kan ik oogsten.  Het past ook met het weer dat een paar mooie dagen belooft. 

     


    Zowel sjalot als ajuin zijn rijp voor de oogst.

     

    Met de kleine hark wip ik ze helemaal los.   


    De hele dag in de zon om te drogen.  Rond twee uur eens keren. 


    Rond acht uur deze avond heb ik ze in de bakken gedaan.  Een van de volgende dagen begin ik met ze in trossen op te hangen onder het afdak.

    01-08-2011 om 20:44 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe haan in de kippenren

    Het oude haantje is een ouderdomsdood gestorven en moest vervangen worden. Een goede vriend van ons had er een op overschot en heeft die dan ook prompt gebracht.


    Het is een mooi exemplaar passend van kleur en grootte bij onze jonge kippen.  Hij houdt zich op de achtergrond, zo ver mogelijk van mij verwijdert.  Ik hem hem moeten behandelen tegen kalkpoten. Het gebruikte middel is etherische olie (tea tree) in salade olie.  Hij zat nog in een kooi. Toen we hem de eerste keer wilden invrijven was hij bijna gaan vliegen en had ik hem op het nippertje beet. Het was een beetje aan de hardhandige kant. 

     Hij voelt zich aanstonds thuis en toont al van meet af aan wie de baas is.  Het contrast met de tijd van  het oude haantje kan niet groter. Nu hebben we bruin bij bruin. 
     
     
    Toen was het jaren witte haan bij zwarte kippen. Dit jaar moest ik vernieuwen. Ik wilde zwarte bestellen en moest er veertien dagen op wachten. Er waren twee bestelde kippen niet afgehaald en die kon ik direct meenemen. Dat het bruine waren na vele jaren altijd zwarte, was voor mij geen bezwaar.

    31-07-2011 om 10:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie op bewaren van appelmoes

    Deze morgen vond ik een reactie in mijn mailbox aangaande de eenvoudige methode van fruit en groenten te bewaren. 

    Beste,
    Op uw blog zag ik hoe eenvoudig je appelmoes bewaart, in gewone glazen potten.
    Hoelang ongeveer bewaart u deze?
    Kan men dat ook met perziken?
    bedankt,
    Odette

     

    Beste mevrouw Odette, in principe is het mogelijk voor alles wat je maar kan denken .  Mijn vrouwtje gebruikt deze methode voor pruimen, rode kool, rode biet, chutney, ajuinconfituur, alle confituren en appelmoes.  Het gaat immers om kleine hoeveelheden en relatief kleine porties.  Het is een klusje waar je er met je volle aandacht moet bij zijn. Het deksel moet geschroefd worden op een kokend product en de pot moet goed vol zijn maar niet overvol. De potten gaan in de microgolfoven voor deze bewerking.  

    Wat de bewaarduur betreft is dat normaal gezien een voorraad voor maar een deel van de winter (vb. een rode kool die te groot is om in 1 keer op te eten) of tot de volgende oogst (vb. confituur)  Deze methode wordt gebruikt voor relatief korte perioden. 
    Toch waren we eens een bokaaltje rode kolen vergeten.  Het tweede jaar, bij een beurt op orde brengen van de koele berging werd hij ontdenkt.  De kolen waren wat verkleurd maar de smaak was nog prima.  Confituren en alle gerechten waar suiker is bijgevoegd houden  veel langer. 


    Wat de smaak betreft  moet je het eens uitproberen want over smaak en kleur moet je geen dispuut aangaan.  Het is zinloos. 


    Toen ik de appelmoes wilde bergen zag ik nog een pot staan van 2009. Deze pot is nog goed eetbaar maar zoals je ziet is de appelmoes donkerder geworden. Hij bewaart veel langer dan groenten en dit door de inwerking van de natuurlijke suikers.



    30-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    28-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appelmoes

    Het is de tijd van de vallende appels.  Zo kreeg ik gisteren enkele emmers afvallers toegestoken.  Vandaag dus eerst en vooral schillen en inleggen tot einde van het werk. 



    Het is appels schillen tot je vingers er krom van staan. 


    Er is meer afval dan bruikbare appel. 


    We bewaren de kant en klare appelmoes in bokalen door kokend heet te verwarmen en er het deksel zo op te schroeven.

    28-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dagje rommelen

    Het weer was deze morgen niet zo best.  Veel regen was er niet maar droog is toch anders.

    Ik besloot een dag je te rommelen met een eerste bezoek aan het containerpark. Maar het viel toch wel anders uit.
     
     Tot de middag heb ik prei gekuist en gesneden voor de diepvries. De zomerprei begon door te schieten en we besloten om ze in te vriezen. Ik heb vlug nog een paar rode bieten van het ras 'Cylindra' gekookt in de stoompot en laten afkoelen.  
     


    Eens afgekoeld met de pel er nog aan zien ze er dof uit van kleur. 


    Van zodra je ze pelt, wat bijzonder vlot gaat blinken ze fel karmijnrood.
    Deze middag kreeg ik bezoek van een vriend die een krielhaantje bracht en ik liet hem eens proeven van die biet die enkel was gekookt.  Van een bijsmaak naar aarde is er helemaal geen sprake.  En zeggen dat ze nog niet eens gekruid waren en er ook nog geen dressing werd aan toegevoegd. 

     Voor de gelegenheid, zomaar, drink ik een fijn 'witteke' op jullie aller gezondheid en dan weer aan de slag.  Mijn vrouw had deze morgen de koele berging geruimd en enkele kartons buitenmaatse bokalen verzameld die we samen met gebroken glas, wat versleten potten en pannen, enkel in onbruik geraakte elektronische apparaten en heel veel plastiek potjes uit mijn verzameling van jaren ver. De auto zat vol tot tegen het dak. Anderhalf uur zijn we weg geweest want in het containerpark is het zoeken waar wat moet gedeponeerd worden. Het was er, volgens een personeelslid, zo druk als anders op een zaterdag.

    27-07-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opkuis moestuin

    De opkuis van de moestuin is dringend nodig.  Ik begon achteraan. 


    Eerst werd de venkel op eentje gezet en gewied.  Dan werd de grond omgewoeld met de driehaak.


    Van de knolselder werden de liggen bladeren verwijderd en de ajuin gewied en daarna de grond los gewoeld. 


    De gladiolen werden opgebonden aan de tuindraad en gewied.  Tenslotte werd de grond waar de paksoi komt ook losgewoeld zodat het kiemend kruid geen kans krijgt.  100 gladiolen planten is klein bier maar ze tot de bloei recht houden is  andere koek.  Staan ze aan een afsluitingsdraad dan gaat het nog relatief gemakkelijk. 


    Tussen het kleifruit is het paadje erg vuil aan het komen.  Er zijn dus nog tussendoor werkjes in overvloed.

    26-07-2011 om 13:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!