Ik ben op zoek gegaan naar wetenswaardigheden en tips over vijgen. Er is veel te vinden maar ik koos voor onderstaande site. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
http://www.solo.be/nl/ingredienten/vijg.htm Waar je nuttige zaken verneemt.
Gastronomie
De vijg is de redelijk zoete vrucht van de vijgenboom. Ze wordt algemeen beschouwd als hét embleem van de mediterrane regio, waar ze gekweekt wordt. Vijgen kun je rauw uit het vuistje eten. De schil kun je opeten, maar dat hoeft niet. Je kunt ze ook verwerken in desserts , patisserie (taarten, clafoutis), in fruitslaatjes of zelfs in confituur.
Vijgen zijn ook lekker bij gevogelte. Bovendien zijn ze goed te combineren met zoute smaken, zoals geitenkaas of gerookte ham.
Therapeutische waarde
Vijgen zijn zeer energierijk en rijk aan vezels. Ze bevatten vitamine B, magnesium, fosfor, kalium en calcium.
Bewaring
Van juni tot oktober vind je verse vijgen in de winkel. Let erop dat ze niet te hard aanvoelen wanneer je erop drukt, want ze zijn maar zeer beperkt houdbaar. Verse vijgen eet je het best op de dag dat je ze koopt. Bewaar ze op kamertemperatuur, niet in de koelkast!
In de winter kun je gedroogde vijgen kopen. Die kun je enkele maanden bewaren in een hermetisch afgesloten potje.
Wij hebben dit jaar maximaal genoten van eigenvijgen van eigen boom. Vijgen worden zeer gespreid rijp zodat je ruim drie maand kunt genieten.
Je kan in kookboeken en op het net heel wat lekkere bereidingen vinden.
|