Eerst wil ik wat uitleg geven over groenlof en dat vond ik op de site van Velt:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Groenlof  behoort tot de composietenfamilie
Beschrijving Deze groente, de naam doet het al vermoeden, is nauw verwant met witlof. Groenlof en witlof behoren tot dezelfde soort. Deze groente noemt met ook suikerij (hieruit blijkt ook de verwantschap met cichorei), verbeterde suikerij of suikerbrood. De krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Groenlof kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie.
Beschikbaar Groenlof is beschikbaar in augustus
Bewaren Ter plekke: groenlof kun je lang in de tuin laten, maar moet je wel afdekken tijdens de vorstperiode. De groente kan enkele weken worden bewaard in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen (bijv. in de keukenhanddoek).
Groenlof in de keuken Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en eventueel de buitenbladeren. Houd je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassaus gratineren, mengen in een stamppot of er hesprolletjes mee maken. Je kunt groenlof ook rauw in een slaatje verwerken. Snijd de binnenbladeren in dunne reepjes.
Rijk aan Groenlof bevat weinig calorieën, is rijk aan calcium en ijzer en bevat een beetje vitamine B1, B2 en vitamine C.
|
Nu pas wil ik het echt hebben over het bereiden van groenlof. Daarvoor zoek ik nogal graag op smulweb.
http://www.smulweb.nl/recepten/1383897/Groenlof-met-kaas-en-spek
Daar vond ik hier volgend recept met voorafgaand iets over de bitterheid en
hoe je daar toch iets kan aan verhelpen.
Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt.
Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren.
Ingrediënten (4 personen)
-1 kg groenlof
-100 g spekreepjes of magere ham blokjes
-2 el geraspte kaas
-een scheut citroensap
-wat boter
Voorbereiding
-Verwijder de buitenste bladeren.
-Was de groente en snij in reepjes.
Bereidingswijze
-Breng een pan water aan de kook.
-Voeg een scheut citroensap toe.
-Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water.
-Giet af en laat uitlekken.
-Bak de spek of de ham in een hapjespan.
-Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe.
-Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan.
-Vergeet niet van af en toe te omroeren.
-Verwarm de oven op 175° C.
-Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas.
-Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.
Je kan onderstaande serveertips volgen of iets anders bedenken.
.Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal.
Ipv spek kun je ook hamblokjes gebruiken.
(Bron Proef.nu)
Vooral als je groenlof serveert aan kinderen is het best de tips
te volgen om de bitterheid te vermijden of te milderen.

Voor warme bereiding: Verwijder de groene bladeren maar ook
degroene toppen bij de gebleekte bladeren.
Dien je het op als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren