Kolen zijn over het algemeen zware kost en meestal voor de winter bestemd.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bloemkool is daarop een uitzondering en licht verteerbaar.
Volgens Colette is broccoli ook lichte kost. Volgens haar mag dat in de eerste voeding van babys worden verwerkt.
Broccoli kweek ik tot nu toe elke jaar onder tuingaas tegen de rupsen.
Ik kweekte tot een paar jaar terug ook bloemkool maar dan in winterteelt.
Ze werden eind juli gezaaid, verspeend in augustus en in september geplant ter plaatse.
Vóór de winter had je dan een stevige plant.
Eind februari, begin maart begon de krop zich te ontwikkelen zodat tegen half maart ik volop oogstte. Ik kweekte één enkele rij met +/- 10 planten. Die waren in één week allemaal klaar. Je kon ze een korte tijd in volle grond laten staan. Je moest er dan wel voor zorgen dat de krop goed toegedekt bleef.
Toch werd meer dan de helft werd weggegeven.
Want ook bloemkool vriezen wij niet in omdat zoals bij venkel ook hier de smaak verwatert.
Zoals bij champignons moet je ook hier voor herstellenden een licht sausje bijvoegen. Sojaroom is daarvoor echt aangewezen.
|