Elk jaar heb je doorschietende ajuin. Ofwel laat je ze ongemoeid zodat ze in zaad komen. Je kan ze ook de knop uitknijpen zoals ik altijd doe.

Als ze hangen te drogen kan je goed onderscheiden welke niet doorschoten en welke wel. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Om het nog duidelijker te zien heb ik er twee naast elkaar gelegd.
Om het effect te zien van dat geremd doorschieten heb ik de twee ajuinen doormidden gesneden.

Dit is de doorschietende. Hier zie je hoe je door het in knijpen de sapstroom naar de zaadknop onderbreekt.
Hier zou ik ook een ajuin in zaad moet kunnen doormidden snijden maar ik heb die niet.
Ooit deed ik het wel zonder het te fotograferen.
Daar zie je dat de sapstroom niet onderbroken is en dat de ajuin niet meer eetbaar is.
De buitenste lagen, wat er van overblijft, zijn zo goed als uitgezogen en dus helemaal taai. Enkel in de afgeremde moet je een paar kleine of grotere harde deeltjes verwijderen. Ja, maak je geen illusies, hoe meer je er open snijdt hoe meer varianten je zal zien.

Dit is de gewoon doorgroeiende ajuin die nog zou kunnen doorschieten.
Beide zijn perfect eetbaar.

Ondertussen is mijn tussendoor klusje met de sjalotten afgewerkt.
Nu hangen ze allemaal te drogen onder het afdak aan de serre.
|