Als je nu een zakje zaad in handen hebt staat er wel op hoelang het houdbaar is. Ik vraag me af of dat wel klopt met de duur van de kiemkracht van de inhoud. Op alle zakjes vind je toch dezelfde datum staan. Dat geeft mij altijd het gevoel dat de inhoud houdbaar is tot je het zakje opent en je dan nog hetzelfde seizoen dient te zaaien. In elk geval bestaan er tabellen die je zeggen hoe lang een bepaald groentezaad zijn kiemkracht behoudt in droge en frisse omstandigheden. Hier volgt een partiële tabel die werd meegebracht door Paul, in onze tuinclub.
De bewaartijd van zaden: houdbaarheid van de kiemkracht.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1 jaar:
kervel
pastinaak
schorseneer
ajuin
|
2 jaar:
prei
peterselie
sla (niet alle )
|
3 jaar:
peulgewassen
|
4jaar:
tomaat
aubergines
paprika
wortelen
witloof
|
5 jaar en meer:
andijvie
selder
spinazie
koolgewassen
radijzen
komkommer
courgettes
rode biet |
Als toemaatje krijgen jullie nog de samenstelling voor zaai - en stekgrond. Deze formule behoort bij bovenstaande tabel.
Zaai en stekgrond :1/3 goed verteerde kompost
2/3 grond ( molshopen)
scherp zand
Voor vollediger gegevens verwijs ik jullie graag naar een Veltpublicatie: 'handboek Ecologisch tuinieren' Dit boek kan je gerust beschouwen als de bijbel voor ecologische teelt.
|