Mijn vrouw had bio bananen meegebracht uit de Aldi. Er stond een keurmerk op dat ik niet direct herkende. Daarom heb ik het opgezocht en viel ik op een zo interessante site dat ik hier de bijlage over bio-labels geef. bio-labels
Het gebruik van de termen "bio", "biologisch", "eko"... werd in 1991 door de EU wettelijk beschermd. M.a.w. mag niet zonder meer deze termen op verpakkingen en in reclameboodschappen gebruiken. In elk land van de Europese gemeenschap werden officieel erkende organisaties opgericht met doel de controle en certifiëring van producten afkomstig van de biologische landbouw.
Bio kan dus enkel op producten vervaardigd door industriële handelingen. Zaken die geoogst werden in het wild kunnen nooit een biolabel dragen. Zeezout, in het wild levende en dus niet opgekweekte dieren (konijnen, fazanten,...), wildgeplukte kruiden... zijn misschien ook wel vrij van residu's maar er was geen controle vanaf het begin van het hele proces dus komen niet in aanmerking voor certifiëring.
Welke garanties heeft de consument?
|
Het garantiesysteem bestaat erin dat bepaalde labels de zekerheid geven dat producten afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt. Een lastenboek legt de regels en normen vast die door de houders van een bepaald label, hetzij, telers, verwerkers of verdelers, moeten gevolgd worden. Dit lastenboek begeleidt het product van zijn oorsprong (het veld of akker) tot aan de verwerking door een producent. Elke stap van het proces is dus onderhevig aan controle.
Elk land heeft zijn eigen herkenbaar logo.
In België is er o.a. Blik erkend als certifiëringsorganisme voor het Biogarantielabel. Zij bepalen of een aanvrager in aanmerking komt voor het verkrijgen van het Belgische Biogarantielabel of een label van ander Europees land in wiens opdracht zij labels mogen toekennen en zij voeren ook de jaarlijkse controles uit.
Waarvoor staat het Biogarantielabel?
|
Het logo "Biogarantie" garandeert dat het product ten minste voor 95% van biologische oorsprong is.
Producten met 70 tot 95% bio oorsprong mogen het label gebruiken mits zij het percentage duidelijk naast het logo vermelden.
Producten met ten minste 50% bio ingrediënten mogen niet het logo gebruiken maar het is toegestaan dat zij de term "Biogarantie" vermelden onderaan de ingrediëntenlijst.
Tevens mogen bij de verpakking van de producten geen schadelijke materialen gebruikt worden.
Wat zijn de procedures voor het verkrijgen / behouden van het Biogarantielabel?
|
Een landbouwer krijgt pas na drie jaar biologisch te telen zijn label toegekend, in die periode mag hij wel zijn producten "in omschakeling (naar biologische teelt)" betitelen.
De verwerker van voeding is gebonden geen chemische of schadelijke bewaarmiddelen, smaakversterkers, bindmiddelen of andere hulpstoffen te gebruiken in de productie van afgewerkte artikelen. De productie moet strikt gescheiden zijn van eventuele andere productielijnen die niet dienen te voldoen aan de bio-normen. Een correcte verpakking en goed gebruik van logo is verplicht.
De handelaar moet de bio-producten duidelijk scheiden van de andere producten in zijn winkel en moet zichtbaar vermelden wat bio is en wat niet. Er mag geen misleidende reclame zijn omtrent de oorsprong van de producten.
Elk labelhoudend bedrijf wordt minstens 1 x jaar gecontroleerd, welk onverwachts en op elke ogenblik van het jaar kan gebeuren. De controle-activiteiten kan o.a. volgende inhouden: - Controle van de bedrijfsvoering van landbouwbedrijven (vruchtwisseling, gewasbescherming,...) - Boekhoudkundige controle (herkomst van de producten, hoeveelheden, ...) - Controle van de productiewijze (doorlichting van de productiemethoden, gebruikte grondstoffen,...) - Fysieke controle van de percelen, productieruimten, magazijnen, winkelruimten - Staalname van de bodem, ingrediënten, eindproducten
Bij inbreuken op het lastenboek kunnen onmiddellijke sancties getroffen worden. Afhankelijk van de zwaarte van overtreding kan tijdelijke of definitieve intrekking van het labelhouderschap verordend worden. De intrekkingen van de certificaten kunnen publiek gemaakt worden.
Overzicht van veel voorkomende labels
|
|