We gebruiken allemaal wel eens kruiden in de keuken. Meestal is dat een rij doosjes en bokaaltjes boven ons hoofd waar je soms op je tenen moet gaan staan om die te kunnen bereiken. Voor iemand met een tuintje of een terras is het mogelijk om gebruik te maken van verse kruiden die men zelf verzorgt in een kruidenhoekje of in potten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
We kennen allemaal de bekende soorten zoals tijm, laurier, munt, lavendel, merikswortel enz.
Daarom wil ik jullie zo af en toe een kijkje gunnen op een onbekende soort die je in de meeste gevallen langs de straatkant kunt vinden in het wild. Natuurlijk wordt het nut en het gebruik ervan nader bekeken.
Duizendblad (achillea millefolium)
Velen zullen deze plant wel kennen en reageren; kan je dat eten en je maaltijd mee kruiden? Daarom niet direct maar het is een kruid dat gebruikt werd en wordt. Dan moet je wel de verschillende soorten onderscheiden.
Duizendblad werd in de oudheid reeds aangewend als bloedstelpend en desinfecterend middel. Dank zij de bitterstoffen heeft de plant lange tijd hop als ingrediënt bij bier brouwen vervangen. Het kruid bevat ook etherische olie, wat de karakteristieke geur bepaalt.
Het moerasduizendblad (achillea ptarmica) vind je in verschillende kleuren bloeiend maar het zijn de malse blaadjes die gebruikt worden om aan een gerecht een zachte muskaataroma de geven. Het geeft bv. een goede smaak op brood of in salades. In tegenstelling tot het gewone duizendblad ( Achillea millefolium) geeft het geen bittere bijsmaak. (vervolgt)
|