Rode biet kan op verschillende manieren geserveerd en gegeten worden. Bij ons thuis eten we ze zowel rauw als gekookt.
De kunst bestaat erin om de min of meer aardesmaak die aanwezig kan zijn te elimineren of op zijn minst sterk te verminderen. Wij doen het gewoonlijk met toevoeging van appel.
- Rauw wordt de biet geschild en geraspt. Een appel wordt geraspt en er bij gemengd door goed te roeren. - gekookt en afgekoeld: Eerst wordt de biet gewassen en ongeschild gekookt. Ik kook een gepelde ui, middendoor gesneden mee die ook mee opgegeten kan worden of niet. Eens de biet gaar gekookt is, laat je die afkoelen en kan je de pel er zo afvrijven. In plakjes of blokjes gesneden mengen wij de bietjes in een salade. Soms worden ze in plakjes opgediend met een pittige vinaigrette naar eigen smaak. -Warm opdienen: Dit is heel eenvoudig...je maakt de rode biet klaar zoals je gewoonlijk rode kool klaar maakt.
Ik zaai reeds enkele jaren de de 'cylindra'. Die heeft een minimale aardesmaak en heeft het voordeel dat je daaruit kleine ronde plakjes kunt snijden (rondelletjes) wat aardig meegenomen is voor de presentatie en de bedeling.
- Inleggen in azijn is een delicate aangelegenheid en vergt lang zoeken vooraleer je de smaak van alle huisgenoten kunt bevredigen. Het best is die te kopen en zoeken naar het merk dat het dichts de algemene goedkeuring meedraagt.
Je kan ook op internet op zoek gaan naar recepten. Ik heb er eentje uitgepikt maar er zijn er veel meer hoor.
Rode biet met mierikswortelxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 300 g gekookte rode biet
- 1 mierikswortel (vers of reeds geraspt uit een potje)
- zout & peper
- 1 el suiker
1. Rasp de rode biet.
2. Vermeng met mierikswortel naar smaak, het mag vrij scherp smaken.
3. Breng op smaak met zout, peper en suiker.
4. Lekker met koude vis, koud vlees, koude kip.
Ik wens je smakelijk eten.
|