Op vrijdag 17 september waren mijn vrouw en ik aanwezig op een demonstratie en proeverij van fruitverwerking.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze activiteit greep plaats in het Vrijbroekpark in Mechelen, waar onze oudste dochter woont. Wij sporen er naartoe.
Ik was er, zeer geïnteresseerd en kreeg de toelating om fotos te nemen die ik in verschillende bijdragen heb verwerkt. Zo werd ik een geïnteresseerd reporter. De belangstelling was behoorlijk groot en we werden in twee groepen verdeeld. Onze groep moest eerst naar buiten voor een demonstratie van appelsap maken.
Enkele belangrijke punten vooraf -Rijp fruit nemen, best van een sappig lichtzuur ras. -Het fruit goed wassen vooraf. -Bij sap om te drinken voeg je 15% peren toe. -Er kan eventueel 20 tot 40g/liter suiker aan toegevoegd worden. -Het fruit wordt eerst fijngehakt. - Eens fijngehakt wordt het gecentrifugeerd of geperst. -Het sap kan bewaren door in propere en goed afsluitbare flessen, te verhitten op 80° C gedurende 20 minuten
De appelen + 15% peren staan klaar om fijngehakt te worden in een industriële machine.
Als de klus is geklaard wordt het toestel afgelegd. Dan worden de restjes die in de schacht zijn blijven plakken handmatig verwijderd.
Een fruitpers groot formaat. Eens het deksel bovenaan verwijderd is, kunnen we binnenin kijken.
Rechts boven zien we in het toegevoegde detail de binnenkant met een soort rubberen ballon die zich zal uitzetten door het toevoegen van water onder druk die, zoals je in het detail onderaan ziet, kan gecontroleerd worden.
Vervolgens kunnen we op de foto hieronder, de werkwijze om te persen, goed volgen. In het detail linksboven zie je hoe de trommel wordt gevuld. Links onderaan zie hoe het eerste sap direct onderaan in de opvangemmer loopt. Boven rechts zie je hoe de trommel wordt afgesloten en het deksel dicht geschroefd. Op het detail in het midden recht kan je waarnemen hoe de druk gemeten wordt bij het openen van de waterkraan. En tenslotte helemaal onderaan rechts zie je hoe de sterke stroom sap opgevangen wordt.
In een volgende bijdrage zullen we het hebben over het steriliseren en 'drogen' van fruit.
|