Gelei van appelen - receptxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten: 1,500kg appelen - 500gr vlierbessen - 1 citroen - 200gr water - 800gr griessuiker (of suikervervanger)
Voorbereiding - Uitpersen van het sap : de gewassen en in stukken gesneden appelen (met schil), de gewassen vlierbessen (of siroop), de gewassen en in schijfjes gesneden citroen (met schil) en het water in de snelkookpan gieten - Gedurende 2à3 minuten onder druk laten koken of 6 min in een gewone kookpot - In een fijn doek gieten en laten uitlekken (2à3 uur)
Bereiding van de gelei : - Het opgevangen sap opvangen en in een kookpot gieten. - De suiker toevoegen op basis van 80gr voor 100gr sap. Goed mengen. - Aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen. - Regelmatig tijdens het koken omroeren en afschuimen. - Bij hevig borrelen : 10min koken.
-In potten overgieten, afsluiten en omdraaien. Bron: Suiker Tienen
![](http://blogimages.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/745220-519a6e32a775695d98865122fe27fcbd.jpg) Hier voorbeeld van het maken van gelei op basis van vers geperst appelsap.
Fruit op siroop (korte bewaartijd van circa 3 maand) recept (met pruimen.)Bewaar lege potten met onbeschadigd metalen deksel. Reinig ze grondig.
Ingrediënten: Neem 1kg pruimen 1 liter water 100gr kristalsuiker.
Bereiding: Was de vruchten en doe ze heel in de bokaal. Breng het water aan de kook en voeg dan de suiker toe. Doe de hete siroop in de bokalen en vul tot aan de rand. Droog grondig de rand en het deksel en sluit de bokaal. Draai de bokaal op zijn kop en laat afkoelen.
-Deze bereiding is lekker bij het ontbijt of bij ieder dessert.
![](http://blogimages.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/745220-8a7a7c228460bf3104151050ff382ff6.jpg) Je kan natuurlijk ook grotere potten gebruiken. Hier konden we niet proeven maar als deelneemgeschenk kreeg elke aanwezige een potje appelgelei mee.
|