. een recept dat mij beviel:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssaus uit de Franse keuken
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten
-600 g ganzenlever (zeer vers)
-8 verse vijgen
-boter
-4 eetlepels bruine suiker
-3 dl banyulswijn
-5 dl bruine kalfsbouillon
-3/4 kg witloof
-1 bosje ruccola
-peper en zout
-sap van 1/2 citroen
-bloem
Voorbereiding
Doe de voorbereiding de dag vooraf.
Verwijder het dunne vliesje rond de verse ganzenlever, en snijd hem in schijven van 1 cm dik en ongeveer 60 gram. Leg de eventueel dikkere stukken tussen 2 vellen plastic en klop ze iets platter met een hard voorwerp, houd fris, afgedekt met folie. Snijd het steeltje van de vijgen af. Snijd elke vijg in 5 dunne plakjes. Schik de vijgen dakpansgewijs naast elkaar in een met boter ingesmeerde ovenschotel. Lepel er wat gesmolten boter bovenop en bestrooi met bruine suiker. Zet afgedekt, fris weg. Kook de banyulswijn in tot de helft rest en voeg de kalfsbouillon toe. Kook terug in tot de helft. Zet de saus fris. Maak het witloof schoon en neem elk blad afzonderlijk af. Houd de witloofblaadjes afgedekt fris. Was de rucola en zwier droog. Houd vochtig op keukenpapier en afgedekt met folie fris.
Bereidingswijze
Snijd de dag zelf het witloof in de lengte in dunne repen. Bak het witloof in bruisende boter kort aan en kruid met peper, weinig zout en citroensap naar smaak. Houd warm. Verwijder de folie en zet de vijgen
in een tot 220? C voorverwarmde oven gedurende 4 minuten, schakel de grill in om te kleuren. Houd warm. Wentel de ganzenlever door de bloem en klop het overtollige af. (Leg ze zeker nooit op
elkaar !) Bak de plakjes aan elke zijde 45 seconden in een pan met antiaanbaklaag in bruisende boter. (Dit moet nogal krachtig gebeuren). Neem de plakjes uit de pan en leg ze op een warme ovenschotel. Zet de schotel 2 minuten in de oven. Giet de bakboter uit de pan en voeg de sappen van de vijgen toe.
Verwarm en voeg de basissaus toe. Kook even goed door en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveertips
Schik op elk bord een bedje witloof en leg er een vijg in plakjes dakpansgewijs geschikt op. Leg half over de vijgen een plak ganzenlever, geef nog een draai van de pepermolen, werk af met de saus en enkele blaadjes rucola. Drink hier een glaasje banyuls van minstens 5 jaar oud bij.
Banyuls (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)
is de naam van een versterkte wijn afkomstig uit de Franse gemeenten Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Port-Vendres en Collioure. Deze zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé. Geur en smaak van Banyuls doen denken aan die van pruimencompote en cacao. Het is een van de weinige wijnen die kan worden gedronken bij chocolade. Ook andere zoetigheden, fruit en hartige spijzen zijn goed met deze wijn te combineren.